Περαία - Επανομή Archives – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Eco School Μπλε Μέλισσα

Το ECO School Μπλέ Μέλισσα είναι ένα διαφορετικό σχολείο. Ένα ECO-λογικό σχολείο. Ένα σχολείο μέσα στη φύση και στην κοινωνία, παιδοκεντρικό, όπου οι αφορμίσεις για τις διερευνήσεις παιδιών -εκπαιδευτικού έρχονται μέσα από τη ζωή του παιδιού. Λειτουργεί όλο το χρόνο βασισμένο σε ένα ολιστικό πρόγραμμα με επίκεντρο τα παιδιά. Αφορά ηλικίες 8 μηνών έως 6 ετών, προσαρμόζοντας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα το χειμώνα και το καλοκαίρι, με βάση τις ανάγκες τους. Είναι ΔΩΡΕΑΝ όλο το χρόνο με κουπόνια Voucher μέσω του ΕΣΠΑ αλλά και ανοιχτό για παιδιά χωρίς voucher.

Η φιλοσοφία του (E.C.O.) στηρίζεται στη Βιωματική μάθηση (Experiential), την Κριτική παιδαγωγική  (Critical Education) και την Υπαίθρια εκπαίδευση (Outdoor Education).  Το πρόγραμμά του αποτελείται από τις διαθεματικές «Κυψέλες» με άξονες την Επιστήμη, την Τέχνη, το Περιβάλλον, τον Αθλητισμό, την Έρευνα και τα Συναισθήματα.

 

“Μέσα στους στόχους του σχολείου μας είναι να ακούμε αυτό που χρειάζονται  τα παιδιά, να διερευνούμε αλλά και να συνδιαμορφώνουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για αυτά. Είναι απαραίτητο, να υπάρχει αποφόρτιση από διάφορες πιθανές πιέσεις της καθημερινότητας και να προσφέρονται στο κάθε παιδί τα κατάλληλα ερεθίσματα για να ανακαλύψει τι πραγματικά του αρέσει και να γίνει ένας πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος. Για αυτό το λόγο, τα εργαστήρια που υπάρχουν στο σχολείο είναι διεπιστημονικά και διαμορφωμένα από διαφορετικές ειδικότητες παιδαγωγών. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που προσφέρει στα παιδιά μια ποικιλία ερεθισμάτων και βιωμάτων.”

 

 

Ο χώρος 

Ο χώρος και οι εγκαταστάσεις του ECO School Μπλε Μέλισσα συμβάλλουν και προάγουν το στόχο του, την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα καινούργιο κτίριο 1600 τμ, με  σύγχρονο εξοπλισμό και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τα παιδιά. Οι αίθουσες που διαθέτει προσφέρουν άνεση χώρου και είναι κατάλληλα διαμορφωμένες ανάλογα με τα εργαστήρια που θα φιλοξενήσουν.

Ο εξωτερικός χώρος 1600 τμ, που αποτελεί και ορόσημο της Μπλε Μέλισσας, συμπληρώνει και ολοκληρώνει τους εκπαιδευτικούς μας στόχους. Η υπαίθρια εκπαίδευση αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της φιλοσοφίας του και ο αύλειος χώρος θα αποτελεί για τα παιδιά έναν τόπο μάθησης, εκτόνωσης, διασκέδασης και επαφής με τη φύση.

 

Ζωτικό ρόλο σε όλες τις δομές διαδραματίζει η υπαίθρια, βιωματική εκπαίδευση με επίκεντρο το παιδί

Μια εκπαιδευμένη παιδαγωγική ομάδα με αγάπη για τα παιδιά αλλά και με όρεξη για νέους και καινοτόμους τρόπους εκπαίδευσης δημιουργεί αυθεντικά πλαίσια μάθησης, βασισμένα στη φιλοσοφία μας, αξιοποιώντας τις πολλαπλές δυνατότητες του χώρου μας και εστιάζοντας στις ανάγκες των ίδιων των παιδιών. Σε όλα τα τμήματα του Eco School Μπλε Μέλισσα τα παιδιά ανακαλύπτουν τη γνώση αβίαστα, παίζοντας και χρησιμοποιώντας όλες τους τις αισθήσεις.

Παράλληλα με την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών, οι εκπαιδευτικοί στέκονται δίπλα και στο ύψος των παιδιών για να ακούσουν τι χρειάζονται, τις επιθυμίες, τα συναισθήματά τους. Επικεντρώνονται στην έννοια της ισορροπίας στη ζωή προσπαθώντας να τα βοηθήσουν να βρουν τα δικά τους νοήματα και τις πηγές χαράς τους. Σε όλα αυτά, παίζει καταλυτικό ρόλο η επαφή με το περιβάλλον και τη φύση στον υπαίθριο χώρο του σχολείου, όπου καθημερινά ανακαλύπτουν, παιδιά και εκπαιδευτικοί μαζί, τη μαγεία της κάθε ημέρας!

Εμπνευστής του σχολείου ένας δάσκαλος με πολλή αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνει

Ο Γιώργος Κυριάκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ν. Ποτίδαια Χαλκιδικής. Από μικρός ήρθε σε επαφή με τις τέχνες στο καλλιτεχνικό εργαστήριο του πατέρα του, ο οποίος είναι ζωγράφος. Παράλληλα, η μεγάλη του αγάπη ήταν το ποδόσφαιρο και μεγαλώνοντας, ασχολήθηκε επαγγελματικά με αυτό, συμμετέχοντας σε κατηγορίες Α, Β και Γ εθνικής. Τα ερεθίσματα και τα βιώματα που είχε από παιδί τον ώθησαν στο να φοιτήσει και ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε κατά τη διάρκεια της φοίτησής του αλλά και έπειτα, με έρευνες σε σχέση με την εναλλακτική διδασκαλία των φυσικών επιστημών αλλά και την υπαίθρια εκπαίδευση. Αφού εργάστηκε σε διάφορα τοπικά σχολεία και ΚΔΑΠ της Θεσσαλονίκης, πήρε την απόφαση να μην φύγει στο εξωτερικό ακολουθώντας μεταπτυχιακές σπουδές και δουλειά, αλλά να παραμείνει στην Ελλάδα και το 2018 να κάνει το σχολείο που ονειρευόταν: Το Eco School Μπλε Μέλισσα!

Χαρά και Μουσική

Η  Χαρά και Μουσική λειτουργεί σε ένα ζεστό και ευχάριστο περιβάλλον, στην Άνω Περαία λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Ένας χώρος όπου τα παιδιά μαθαίνουν μουσική, με μουσικοπαιδαγωγούς που αγαπούν την καλλιτεχνική δημιουργία και δίνουν στα παιδιά ευκαιρίες να ανακαλύψουν  τα ταλέντα τους. Τα παιδιά εκφράζονται, αυτοσχεδιάζουν, ασκούν τη φαντασία τους, χαίρονται και παίζουν μαθαίνοντας μουσική.

Τα προγράμματα σπουδών έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσικές και παιδαγωγικές μεθόδους, που στοχεύουν στη μουσική εκπαίδευση των παιδιών αλλά και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων τους.

Τα τμήματα της Χαράς και Μουσικής είναι οργανωμένα σε κύκλους μαθημάτων ή σε ετήσια βάση και απευθύνονται σε βρέφη από 4 μηνών, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφήβους και ενήλικες.

Το πρόγραμμα της Χαράς και Μουσικής περιλαμβάνει:

  • τμήματα μουσικής αγωγής και προπαιδείας
  • μουσικοκινητικής
  • μαθήματα μουσικών οργάνων για παιδιά από 4 χρονών
  • μουσικά σύνολα
  • ορχήστρες κρουστών
  • μουσική τεχνολογία
  • μουσικό θέατρο
  • παιδική λέσχη βιβλίου

Τα Σαββατοκύριακα διοργανώνονται  εκδηλώσεις – εργαστήρια με διάφορες θεματικές για μικρούς και μεγάλους.

Όλα αυτά είναι μέρος των δράσεων του εργαστηρίου Χαρά και Μουσική οι οποίες κάθε χρόνο ανανεώνονται και προσφέρουν μουσικά και δημιουργικά ερεθίσματα στα παιδιά.

 

 

Επίσης η  δανειστική βιβλιοθήκη και δισκοθήκη του εργαστηρίου, εμπλουτίζεται συνεχώς, λειτουργεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και προσελκύει τα παιδιά που ανακαλύπτουν κρυμμένους θησαυρούς στα ράφια της.

Ο χώρος του εργαστηρίου είναι ανοικτός και για επισκέψεις σχολείων και παιδικών σταθμών. Τα παιδιά  περνούν ένα δημιουργικό μουσικό πρωινό με τα ειδικά μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα της Χαράς και Μουσικής.

Μουσική, τραγούδι, χορός, θέατρο, παίξιμο στα μουσικά όργανα, ακροάσεις μουσικής από όλο τον κόσμο, μουσικά παιχνίδια και μουσικές κατασκευές ανοίγουν τον δρόμο στα παιδιά για το μαγικό μουσικό ταξίδι!