Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης «Μέρες Παραμυθιών» – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης «Μέρες Παραμυθιών»

Το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης «Μέρες Παραμυθιών» (28 /9 – 8 /10 2024) για δέκατη τρίτη χρονιά γίνεται τόπος συνάντησης ανθρώπων, πολιτισμών, γλωσσών και ιστοριών.

Ιστορίες που πέρασαν από το στόμα στην καρδιά και από την καρδιά στο στόμα, ταξιδεύοντας μέσα στον χρόνο από τόπο σε τόπο, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα και τη δύναμη της αφήγησης. Ιστορίες που διαμόρφωσαν τις πολλαπλές ταυτότητές μας στο ταξίδι της ανθρωπότητας, που ιστορούν εμπειρίες, ελπίδες, φόβους, χαρές. Γίνονται η γέφυρα που μας ενώνει με τις ρίζες μας, τις μνήμες μας, την καρδιά μας, τους άλλους, με τρόπο μαγικό, μοναδικό.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα περιμένει μικρούς και μεγάλους, με παραστάσεις αφήγησης, με μύθους για την οικογένεια, με θρύλους και ιστορίες για τον μυστηριώδη μεσαίωνα, με θέατρο αντικειμένων, με πολύγλωσσες αφηγήσεις, συναντήσεις και συζητήσεις. Η κεντρική παράσταση του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στη «Μάνα με τα χίλια πρόσωπα». Δέκα αφηγήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό αφηγούνται παραμύθια και μύθους για τη γυναίκα, τη μάνα, την πιο σημαντική σχέση της ζωής μας. Παραμύθια που πραγματεύονται την αγάπη και την αδιαφορία, την αφοσίωση και την αντιπαλότητα, τη σύγκρουση και την ασφάλεια. Εξειδικευμένα σεμινάρια προσεγγίζουν πολύπλευρα την προφορικότητα και το παραμύθι. Απευθύνονται σε επαγγελματίες της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των κοινωνικών-ανθρωπιστικών επιστημών, της ψυχικής υγείας και σε youth workers. Τις παραστάσεις και τα εξειδικευμένα σεμινάρια πραγματοποιούν καταξιωμένοι ερευνητές, επιστήμονες, αφηγητές, φυσικοί αφηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει η Action Art (μέλος της Federation for European Storytelling). Πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, σε συνεργασία και με τη στήριξη εκπαιδευτικών και πολιτιστικών φορέων της πόλης: το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, την association De Caps de Mots, το σύλλογο Α.P.L.F., το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, τη ΧΑΝΘ, τη USB (Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων), την Πολύγλωττη Πόλη, την ΕSC (European Solidarity Corps), σχολεία και συλλόγους γονέων.

Τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ), του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που επιχορηγούν ορισμένες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Αφήγηση, παραμύθια, μύθοι, θρύλοι – Οι γέφυρες που μας ενώνουν».

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

28 &29 Σεπτεμβρίου

Δύο παραστάσεις αφηγήσεις με αρχαίους μύθους για τον Διόνυσο, τον περιπλανώμενο θεό της χαράς, που θα ιστορήσει η Ροδάνθη Δημητρέση και θα συνοδεύσει με φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς η μουσικός Γιούλα Μιχαήλ, στον «Αρχαϊκό ναό» και «Ανδριάντα Αυγούστου» του ΑΜΘ. Σε συνδιοργάνωση με το Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο του προγράμματος «Αφήγηση, παραμύθια, μύθοι, θρύλοι – Οι γέφυρες που μας ενώνουν» και του θεσμού Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για την οικογένεια και παιδιά 6 χρονών και άνω.

30 Σεπτεμβρίου, 1 & 2 Οκτωβρίου Πολύγλωσσες αφηγήσεις με αφηγητές που αφηγούνται στη μητρική τους γλώσσα, στο 3ο Δημ. Σχολείο Σταυρούπολης, στο 20ο Δημ. Σχολείο Καλαμαριάς, στο 41ο Δημ. Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Για παιδιά, γονείς και τη γειτονιά.

3 Οκτωβρίου

Masterclass στο Γαλλικό Ινστιτούτο για την αφήγηση, το παραμύθι, τη διδασκαλία και την εκμάθηση ξένης γλώσσας, με εισηγήτρια την αφηγήτρια, εκπαιδευτικό, αρχαιολόγο, Ludwine Deblon (Βέλγιο). Σε συνεργασία με τον Σύλλογο A.P.L.F και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

5 Οκτωβρίου

Βραδιά νυκτερινής πολύγλωσσης αφήγησης τριών ωρών στο Γενί Τζαμί, σε συνδιοργάνωση με το ΑΜΘ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Δέκα καλεσμένες αφηγήτριες, η Κατερίνα Κλεάρχου, η Λίλη Λαμπρέλλη, η Ludwine Deblon (Βέλγιο), η Kristina Hakobyan (Aρμενία), η Linda Zefi (Αλβανία), η Ναντίνα Κυριαζή, η Oxana Βασιλείου (Ρωσία), η Ροδάνθη Δημητρέση, η Στέλλα Τσατσαρώνη, η Σμαράγδα Καρασιμοπούλου, αφηγούνται παραμύθια και μύθους για τη μάνα με τα χίλια πρόσωπα, την πιο σημαντική σχέση της ζωής μας.

Για ενήλικες και παιδιά 12 χρονών και άνω.

5 & 6 Οκτωβρίου

Διήμερο masterclasses, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Καταξιωμένοι αφηγητές, επιστήμονες, ερευνητές θα προσεγγίσουν πολύπλευρα την προφορικότητα και το παραμύθι και θα προσφέρουν εργαλεία για την αξιοποίησή τους. Με το πέρας των masterclasses θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα προβληθούν αποσπάσματα της ταινίας «Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό… Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν΄ τα παραμύθια!». Η ταινία επιχορηγήθηκε από το ΥΠΠΟ το 2021.

Για επαγγελματίες της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, της ψυχικής υγείας και σε youth workers.

6 Οκτωβρίου

Βραδινή μουσική παράσταση αφήγησης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Μουσείου. Μια περιπλάνηση, με την αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση, στον μυστηριώδη κόσμο του μεσαίωνα, μας εξοικειώνει με τη ζωή των ανθρώπων και μας επιτρέπει να διασκεδάσουμε με τις ιδιορρυθμίες τους. Την αφήγηση πλαισιώνουν με τραγούδι και μουσική η Έλσα Μουρατίδου και ο Onur Senturk.

Για ενήλικες και παιδιά, 10 χρονών και άνω.

8 Οκτωβρίου Παράσταση αφήγησης με το Θέατρο Αντικειμένων, στο νηπιαγωγείο της ΧΑΝΘ. Η αφηγήτρια και performer Ludwine Deblon (Βέλγιο), αξιοποιώντας τη γλώσσα της σωματικής έκφρασης και το διάλογο με αντικείμενα της καθημερινής ζωής, ζωντανεύει τον κόσμο των παραμυθιών.

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα

28 & 29 Σεπτεμβρίου, 18:00 – 19:00, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 6 – 106 ετών

«Διόνυσος, ο περιπλανώμενος θεός της χαράς»

Παραστάσεις για την οικογένεια.

Αφήγηση: Ροδάνθη Δημητρέση , Τραγούδι: Γιούλα Μιχαήλ.

Κράτηση θέσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο τηλ. 2313310201, Δευτέρα – Παρασκευή 8:00 – 14:00

 

«Πολύγλωσση αφήγηση»

30 Σεπτεμβρίου, 18:30, 3ο Δημ. Σχολείο Σταυρούπολη, για παιδιά, γονείς, τη γειτονιά.

1 Οκτωβρίου, 18:30, 20ο Δημ.Σχολείο Καλαμαριάς, για παιδιά, γονείς, τη γειτονιά.

2 Οκτωβρίου , 18:30, 41ο Δημ.Σχολείο Θεσσαλονίκης για παιδιά, γονείς, τη γειτονιά.

 

3 Οκτωβρίου, 18:30 – 20:30, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Masterclass «Αφηγηθείτε και μιλήστε εύκολα μια ξένη γλώσσα»*

Η αφήγηση, το παραμύθι για τη διδασκαλία και εκμάθηση ξένης γλώσσας.

Εισηγήτρια: Ludwine Deblon, αφηγήτρια, εκπαιδευτικός, αρχαιολόγος.

Κράτηση θέσεων με συμπλήρωση της φόρμας 

 

5 Οκτωβρίου, 19:00 – 22:00, Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης, 12 – 110 ετών

«Μάνα με τα χίλια πρόσωπα»*

«Περσεφόνη», Αφήγηση: Κατερίνα Κλεάρχου.«Σταχτομάρω», Αφήγηση: Στέλλα Τσατσαρώνη. «Οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν άνθρωποι και τα ζώα, ζώα», Αφήγηση : Ludwine Deblon, Βέλγιο. «Η γιορτή του Μουσσά», Αφήγηση : Ροδάνθη Δημητρέση. «Ο Δακρυγιάννης», Αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλλη .«Τα δυό διπλάρικα πιδιά»,Αφήγηση: Σμαράγδα Καρασιμοπούλου. «Μπάμπα Γιαγκά», Oxana Βασιλείου, Ρωσία . «Η μάνα είναι πάντα εκεί…», Αφήγηση: Ναντίνα Κυριαζή. «Η κόρη του ήλιου και της σελήνης», Αφήγηση: Linda Zefi, Aλβανία. «H Χουρί», Αφήγηση: Kristina Hakobyan, Αρμενία.

Κράτηση θέσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο τηλ. 2313310201, Δευτέρα – Παρασκευή 8:00 – 14:00

 

5 & 6 Οκτωβρίου, 9:30 – 17:30, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Η προφορικότητα, η αφήγηση, το παραμύθι στην τυπική ,μη τυπική, άτυπη εκπαίδευση», Masterclasses*

Εισηγητές: Δρ Αννα Αγγελοπούλου, Κοινωνική ανθρωπολόγος Δρ, Ψυχαναλύτρια. Αθανασία Νταή, εκπαιδευτικός, MEd., ΜΑ, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Π.Ε. Αν. Θεσ/νίκης. Δρ Αργυρώ Μουμτζίδου, Διδακτολόγος, ειδική σε θέματα Επαφής Πολιτισμών και Γλωσσών. Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή, Διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Κωνσταντίνος Στοφόρος, συγγραφέας-δημοσιογράφος. Λίλη Λαμπρέλλη, συγγραφέας, αφηγήτρια παραμυθιών. Ludwine Deblon, αφηγήτρια, εκπαιδευτικός, αρχαιολόγος. Ροδάνθη Δημητρέση, αφηγήτρια, εικαστικός, παιδαγωγός, ιδρυτικό μέλος της Action Art. Xαράλαμπος Τσούγγαρης, αρχαιολόγος, Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Προβολή ταινίας: «Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό… Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν΄ τα παραμύθια!».Η ταινία επιχορηγήθηκε από το ΥΠΠΟ το 2021.

Κράτηση θέσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο τηλ. 2313310201, Δευτέρα – Παρασκευή 8:00 – 14:00

 

6 Οκτωβρίου, 20:00 – 21:00, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης 10 – 110 ετών

«Ιστορίες, οι γέφυρες που μας ενώνουν»*

Αφήγηση: Ροδάνθη Δημητρέση, Τραγούδι: Έλσα Μουρατίδου, Μουσική: Onur Senturk

Κράτηση θέσεων με συμπλήρωση της φόρμας & στην Action Art, στο τηλ. 2310271978, Δευτέρα- Παρασκευή 16:30 – 20:30

 

8 Oκτωβρίου, 10:00 – 11:00 , ΧΑΝΘεσσαλονίκης, 4 – 7 ετών

Παράσταση θεάτρου αντικειμένων «Oι τρείς καραμελίτσες»*

Αφηγήτρια- performer Ludwine Deblon

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Από Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη:

  • Για τις παραστάσεις 28 /9 & 29 /9, στο ΑΜΘ, στο τηλ. 2313 310201, Δευτέρα – Παρασκευή 8:00-14:00
  • Για το masterclass 3/10 στο Γαλλικό Ινστιτούτο: συμπλήρωση της φόρμας 
  • Για την παράσταση 5/10 στο Γενί Τζαμί στο τηλ. 2313 310201, Δευτέρα – Παρασκευή 8:00-14:00
  • Για τα masterclasses 5/10 & 6/10, στο ΑΜΘ, στο τηλ. 2313 310201,Δευτέρα – Παρασκευή 8:00-14:00
  • Για την παράσταση 6 /10, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: συμπλήρωση της φόρμας & στην Action Art, στο τηλ. 2310271978, Δευτέρα – Παρασκευή 16:30-20:30

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

διαφήμιση

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.