PHĒNO – Πυγολαμπίδες
Skip to content

PHĒNO

space for imaginative arts practices

To PHĒNO είναι ένας χώρος δημιουργίας, μάθησης και επαφής με τη σύγχρονη τέχνη και τα νέα οπτικοακουστικά μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιεί ποικίλες δράσεις όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, εκπαιδευτικά προγράμματα για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς (σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες κ.τ.λ.), οπτικοακουστικές παραγωγές και δημόσιες καλλιτεχνικές παρουσιάσεις.

Στόχος του PHĒNO είναι να δημιουργεί ασφαλή περιβάλλοντα μάθησης και ενασχόλησης με την τέχνη που δίνουν έμφαση στην περιέργεια, την έρευνα, και τη δημιουργική διαδικασία, στηρίζονται στην ισότιμη συνεργασία και ενθαρρύνουν την εξερεύνηση χώρων “ανάμεσα” –  από δημιουργικές πρακτικές, θεματικές και επιστήμες. Πιστεύοντας στη δυνατότητα της τέχνης να συντελέσει στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας όπου οι βασικές αξίες είναι η συλλογικότητα, η ενσυναίσθηση και η ισότητα όλων των όντων – ανθρώπινων και μη, το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό του πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη βάση στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης, την ενίσχυση του οπτικοακουστικού γραμματισμού, καθώς και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της τέχνης.

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Μικροί και μεγάλοι, αρχάριοι και προχωρημένοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, όλοι μπορούν να βρουν κάποιο εργαστήριο για να εξασκήσουν τη δημιουργικότητα τους στον φιλόξενο χώρο του PHĒNO. Όλα τα τμήματα είναι ολιγομελή και στηρίζονται στις αρχές της βιωματικής και ομαδοσυνεργατικής μάθησης.

Τα εβδομαδιαία τμήματα εικαστικών τεχνών για παιδιά και εφήβους λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Το Παιδικό Ατελιέ για παιδιά 4 – 11 ετών ενθαρρύνει την αγάπη για την τέχνη και φέρνει τους μικρούς καλλιτέχνες σε επαφή με βασικές καλλιτεχνικές έννοιες και έργα μεγάλων δημιουργών μέσα από εξερευνήσεις στο ευρύ φάσμα των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, φωτογραφία κ.λπ.).

Στο Εργαστήριο Ζωγραφικής, επίδοξοι ζωγράφοι 6  – 11 ετών εξασκούν τις δεξιότητες τους στο σχέδιο, καλλιεργώντας παράλληλα τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Ενώ στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι, οι νεαροί δημιουργοί 10 – 16 ετών εξοικειώνονται με όλα τα στάδια μιας κινηματογραφικής παραγωγής με στόχο τη δημιουργία της δικής τους μικρού μήκους ταινίας stop motion animation.

Για τους ενήλικες προσφέρονται εργαστηριακοί κύκλοι στη Φωτογραφία για διάφορα επίπεδα εμπειρίας και ενασχόλησης, που επικεντρώνονται από την εξοικείωση με το μέσο μέχρι τη διαμόρφωση της εικαστικής ταυτότητας των συμμετεχόντων ατόμων. Το εργαστήριο Σχεδίου αποτελεί ένα μη τυπικό μάθημα ζωγραφικής με στόχο να «ξεκλειδώσει» τη δημιουργικότητα και να φωτίσει τον προσωπικό σχεδιαστικό χαρακτήρα του καθενός. Επιπλέον, μέσα στη χρονιά λαμβάνουν χώρα σύντομης διάρκειας πρωτότυπα εργαστήρια με εισηγητές προσκεκλημένους καλλιτέχνες.

Παράλληλα, η ομάδα του PHĒNO σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και υλικό για σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες και άλλους εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς φορείς και εταιρείες.

 

 

MEDIA STUDIO

Στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών, το PHĒNO συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς παραγωγές έργων τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας, καθώς και έργων νέων μέσων με μία κριτική προσέγγιση της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας. Με πολυετή εμπειρία και γνώση στις τεχνικές οπτικής αφήγησης (visual storytelling) η ομάδα του αναλαμβάνει επιπλέον παραγωγές βίντεο για την προώθηση υπηρεσιών και προϊόντων.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με στόχο την ανάδειξη σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών και δημιουργών από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, το PHĒNO επιμελείται και φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις, καλλιτεχνικές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από το 2022 διοργανώνει επίσης τις Conversas Thessaloniki, μία σειρά ανοιχτών συναντήσεων με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισότιμου πλαισίου συζήτησης για την ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών της δημιουργικής κοινότητας της πόλης.

 

Πληροφορίες χώρου

PHĒNO

Εργαστήριο εικαστικών τεχνών | Χώρος σύγχρονης τέχνης

Ρακτιβάν 6 , 54633, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310260021

Email: info@pheno.gr

Links: Website

Προβολή στους Χάρτες Google

Ο χώρος διαθέτει εξωτερική αυλή.

Γραμμές λεωφορείων

22: ΡΑΚΤΙΒΑΝ
15, 16: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ
23: ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
28Β: ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΔΟΥΜΠΙΩΤΗ
01Ν, 02Κ, 10, 11, 14, 17, 29, 20, 21, 25, 26, 27, 29, 31, 32, 34, 35, 37, 38, 39, 57, 83: ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ

Τι υπάρχει κοντά