Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη

Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη

Η ιστορία ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η Μαριάννα Καζάκη, λάτρης της καλής μαγειρικής και των παραδοσιακών γεύσεων, ξεκινά τη συσκευασία των αμπελόφυλλων από τα αμπέλια του παππού Θανάση με τη μέθοδο της παστερίωσης ώστε να μπορεί να απολαμβάνει, εκείνη και η οικογένειά της, τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά του μαγιάτικου αμπελόφυλλου ακόμη και μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Έχοντας εργαστεί από πολύ μικρή ηλικία στο εστιατόριο του πατέρα της, Πάγκαλου Καζάκη, υπό την καθοδήγηση της Αρμένισσας γιαγιάς Μαρίας, ξέρει να ξεχωρίζει το νόστιμο από το άτεχνο φαγητό και να διακρίνει την ποιότητα στα προϊόντα που βάζει στο τραπέζι της.

Την ίδια εποχή ο Δημήτρης Καζάκης ασχολείται όλο και περισσότερο με τα αμπέλια του πατέρα του στη Νέα Γωνιά της Χαλκιδικής σαν μια διέξοδο από τους ρυθμούς της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, ποτέ δε σταμάτησε να ασχολείται με τη γη, να θερίζει τα στάρια και να φροντίζει τα αμπέλια. Έτσι, συμπληρώνεται και το εισόδημα της οικογένειας με τα έσοδα από τις εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας Βικτώρια στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Άλλωστε, την ίδια εποχή τα παιδιά του Δημήτρη και της Μαριάννας, ο Πάγκαλος και ο Θανάσης, τελειώνουν το σχολείο και ξεκινούν τις σπουδές τους.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αποκόβει την πολύ σημαντική Γερμανική αγορά από τους Έλληνες σταφυλοπαραγωγούς λόγω της διάρκειας και του κόστους μεταφοράς του προϊόντος μέσω Αδριατικής. Συνέπεια είναι η υπερπροσφορά του προϊόντος εντός Ελλάδας και η κάθετη πτώση της τιμής του. Έτσι, οι περισσότεροι αμπελουργοί στη Βόρεια Ελλάδα είτε ξεριζώνουν τα αμπέλια τους είτε τα μπολιάζουν με ποικιλίες κρασοστάφυλου.

Τότε είναι που ο Δημήτρης, με την παρότρυνση της Μαριάννας, αποφασίζει να καινοτομήσει. Τα αμπέλια μπολιάζονται σε Σουλτανίνα επειδή το φύλλο της Σουλτανίνας (ή Σουλτάνας όπως τη λένε οι ξένοι) είναι ταυτόχρονα ανθεκτικό αλλά και μαλακό, δηλαδή ό,τι πρέπει για να γίνει ένα καλό ντολμαδάκι με ισορροπία ανάμεσα στη γεύση της γέμισης και τη νοστιμιά του φύλλου.

PicMonkey Collage 640400

…σήμερα…
Η νοστιμιά των αμπελόφυλλων της οικογένειας δεν άργησε να κατακτήσει τους φίλους και τους γνωστούς. Όλοι είχαν να λένε για τα αμπελόφυλλα “της Μαριάννας”, όπως συνήθιζαν να τα ονομάζουν.
Ο Πάγκαλος, απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα φυτικής παραγωγής σε κολλέγιο της Αγγλίας. Εκεί, “μπολιάστηκε” σε έναν καινούριο τρόπο παραγωγής: τη βιολογική καλλιέργεια. Διαβλέποντας τη στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινές τροφές αλλά αναγνωρίζοντας και τη μοναδική γεύση που προσφέρουν τα βιολογικά προϊόντα, η οικογένεια αποφάσισε – καινοτομώντας και πάλι – να μετατρέψει όλα τα αμπέλια της σε βιολογικά. Οι αμπελώνες Καζάκη είναι από τους πρώτους εξ ολοκλήρου βιολογικούς σε όλη την Ελλάδα.
Χρόνο με το χρόνο η παραγωγή μεγάλωνε και η φήμη των αμπελόφυλλων απλωνόταν και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Το πρώτο “συσκευαστήριο”, ο μπαξές του πατρικού τους, γρήγορα έδωσε τη θέση του σε ένα μικρό κτήριο το 1996. Σύντομα και αυτό ήταν ανεπαρκές. Έτσι, το 1999 το αρχικό κτήριο επεκτάθηκε και το 2003 επεκτάθηκε κι άλλο. Σήμερα, οι χώροι παραγωγής, αποθήκευσης και τα γραφεία των εγκαταστάσεών μας καταλαμβάνουν πάνω από 2000 τ.μ.
Παράλληλα, ο αυξημένος όγκος παραγωγής αλλά και οι απαιτητικές αγορές στις οποίες απευθύνονται επέβαλαν την οργάνωση και τήρηση ενός αυστηρού συστήματος διασφάλισης ποιότητας προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες μας. Έτσι, το 2004 εφάρμοσε και πιστοποιήθηκε κατά HACCP για τις διαδικασίες παραγωγής που εφαρμόζει.

Δραστηριότητες

Οι εγκαταστάσεις είναι επισκέψιμες όλο το χρόνο, με ένα απλό τηλεφώνημα, μια και είναι μέλη του δικτύου των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδας. Ωστόσο, όλον τον υπόλοιπο χρόνο οργανώνουν δραστηριότητες, στις οποίες μπορείτε ελεύθερα να συμμετέχετε είτε μεμονωμένα ως οικογένειες είτε οργανωμένα ως σχολικές τάξεις ή γκρουπ.

Σχολεία

Κάθε χρόνο, κατά τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, οργανώνει επισκέψεις σχολείων και ιδιαίτερα επισκέψεις τάξεων δημοτικού στους βιολογικούς ελαιώνες που φροντίζουν στη Νέα Γωνιά. Η επισκέψεις περιλαμβάνουν:

– Άφιξη στον ελαιώνα. Κάθε τμήμα αναλαμβάνει να μαζέψει τις ελιές ενός δέντρου.

– Μετάβαση στις εγκαταστάσεις όπου γίνεται ξενάγηση και δείχνον στα παιδιά πώς να φτιάχνουν επιτραπέζιες (βρώσιμες) ελιές.

– Μετάβαση σε κοντινό ελαιοτριβείο όπου οι μαθητές βλέπουν πώς παράγεται το ελαιόλαδο.

 

Σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης, δεχόμαστε κάθε καλοκαίρι στις εγκαταστάσεις μας Αμερικανούς φοιτητές και φοιτήτριες. Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στα αμπέλια μας συζητούμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες της γεωργίας στην Ελλάδα, καθώς και την εξέλιξή της τα τελευταία χρόνια.

 

 

Pick your own grapes!!!

Από το Σεπτέμβριο του 2009 ανοίγουμε τις εγκαταστάσεις μας και τα βιολογικά αμπέλια μας στο ευρύτερο κοινό, κάθε Σαββατοκύριακο. Μπορείτε να έρθετε με την οικογένειά σας και να πάμε μαζί στον πιο κοντινό αμπελώνα μας (στην απέναντι πλευρά του δρόμου). Εκεί, μπορείτε να κόψετε από το αμπέλι τα τσαμπιά που θέλετε και να τα πάρετε μαζί σας. Αν θέλετε, μπορείτε να ξεναγηθείτε στις εγκαταστάσεις μας και να δείτε πώς φτιάχνουμε τα Αμπελόφυλλα της Μαριάννας και τα Ντολμαδάκια της Μαριάννας.

Πληροφορίες χώρου

Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη

1ο χιλιόμετρο οδού Ν. Γωνιάς – Ν. Καλλικράτειας, 63080, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 23990 20450

Email: info@ntolmadakia.gr

Links: Website

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά