Τράπεζα μητρικού γάλακτος – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Τράπεζα μητρικού γάλακτος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική διατροφή για το βρέφος και ιδιαίτερα το πρόωρο, διότι του προσφέρει όλες τις θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την αύξηση και ανάπτυξή του καθώς και μοναδικούς βιοενεργούς παράγοντες, οι οποίοι είναι σημαντικοί για τη νευροανάπτυξή του και την προστασία του από τις λοιμώξεις.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η διατροφή του πρόωρου βρέφους με το γάλα της μητέρας του συσχετίζεται με μικρότερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και καλύτερη νευροανάπτυξη. Για όλους αυτούς τους λόγους, στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες από το προσωπικό για την προώθηση του μητρικού θηλασμού, τόσο για τα πρόωρα που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών, όσο και για τα τελειόμηνα βρέφη.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό ποσοστό μητέρων που δεν κατορθώνουν να δώσουν δικό τους γάλα ή αυτό που παράγουν δεν επαρκεί για τις ανάγκες του βρέφους. Στις περιπτώσεις αυτές, η καλύτερη επιλογή είναι το γάλα άλλων μητέρων – δοτριών. Για την ασφάλεια του βρέφους, επιβάλλεται η προμήθειά του γάλατος δοτριών να γίνεται δια μέσου Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος. Δυστυχώς όμως, δεν υπήρχε Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στη Βόρειο Ελλάδα μέχρι χθες.

Σήμερα, είναι πλέον πραγματικότητα η δημιουργία της Πρώτης Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στη Θεσσαλονίκη, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει δύο Νεογνολογικές Κλινικές και Εντατικές Νοσηλείες Νεογνών και δύο Μαιευτικές Κλινικές.

Στην προσπάθεια αυτή, πρωτοστάτησαν η κ. Ελένη Βαβουράκη, Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη φροντίδα των προώρων νεογνών «Ηλιτόμηνον» και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γονέων του European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI), και η κ. Βασιλική Δρόσου-Αγακίδου, Καθηγήτρια Νεογνολογίας του Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. και Διευθύντρια της Α΄Νεογνολογικής Κλινικής και Εντατικής νοσηλείας Νεογνών Α.Π.Θ. στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Δίπλα τους, πολύτιμοι συμπαραστάτες και αρωγοί, στάθηκαν χορηγοί και εθελοντές που στήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή. Ιδιαίτερα θα πρέπει να εξάρουμε τις προσπάθειες των εθελοντών – μελών και γονέων προώρων παιδιών του «Ηλιτόμηνον», οι οποίοι ανέλαβαν εκστρατεία για να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό για την κατασκευή και εξοπλισμό της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος, ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση του ονείρου όσων πίστεψαν στο σκοπό αυτό. Έναν σκοπό που υλοποιήθηκε χάρις στην αμέριστη συμπαράσταση της Διοικήτριας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, κ. Βασιλικής Παπαχριστοδούλου, η οποία αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή και διευκόλυνε με κάθε τρόπο την εγκατάσταση της Τράπεζας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο καθώς και των κ.κ. Ελένης Παντελίδου, Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και Όλγας Αρβανιτίδου, Προϊσταμένης του 3ου Νοσηλευτικού Τομέα του Ιπποκράτειου, οι οποίες συντόνισαν τις εσωτερικές διαδικασίες του Νοσοκομείου.

“Ευχαριστούμε την κατασκευάστρια εταιρία «Trans Adriatic Pipeline AG” (TAP-Διαδρατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου) που ανέλαβε σημαντικό μέρος του κόστους του εξοπλισμού, τον Μηχανικό κ. Διονύση Νικολαΐδη, ο οποίος ανέλαβε αφιλοκερδώς το σχεδιασμό του χώρου εγκατάστασης της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος, τον κ. Γιάννη Γροΐδη, ο οποίος αφιλοκερδώς ανέλαβε την εικονογράφηση του χώρου δημιουργώντας ένα τρυφερό και φιλικό για τις θηλάζουσες μητέρες περιβάλλον. Ακόμη, ευχαριστούμε την εταιρία «Ανανιάδης» για τη δωρεά καλαθιών φόρτωσης των φιαλών γάλακτος και αντλιών μητρικού γάλακτος και την εταιρία «Καϊκονίδης» για τη δωρεά αντλιών μητρικού γάλακτος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλεται και σε όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην εκστρατεία του «Ηλιτόμηνον» και συνεισέφεραν οικονομικά για τη δημιουργία της Τράπεζας, καθώς και στους φορείς της τοπικής κοινωνίας, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, το ΚΘΒΕ, τους δημοσιογράφους της ΕΤ3 και της TV100, που υποστήριξαν με αγάπη αυτό το όραμα, αποδεικνύοντας ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το ακόμα καλύτερο για τη φροντίδα των παιδιών μας.”

Τα επίσημα εγκαίνια της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο θα γίνουν στις 18 Μαρτίου 2019 και ώρα 12:30μμ.

 

Πηγή

διαφήμιση