Η οργάνωση “Γιατροί του Κόσμου” ενημερώνουν το κοινό ότι δημιούργησαν Τράπεζα Εθελοντικής Αιμοδοσίας με την ονομασία “Γιατροί του Κόσμου” στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με αριθμό μητρώου 14615.
Παρακαλούνται, όποιοι επιθυμούν και είναι σε θέση να προσφέρουν αίμα για ανθρώπους που θα το χρειαστούν και θα το αναζητήσουν, όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν ως εθελοντές αιμοδότες οι ίδιοι ή το οικείο περιβάλλον τους στη τράπεζα αίματος των “Γιατρών του Κόσμου”, μπορούν να απευθυνθούν στο ΑΧΕΠΑ με το ΑΜΚΑ και το ΑΔΤ τους, ως εξής:
– τις καθημερινές 8:30 – 13:30 και 17:30 – 19:30 (την Τετάρτη μόνο 10.30-13.30)
– το Σάββατο, την Κυριακή και αργίες 9:00 – 12:30
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΑΙΜΑ
Μετά την αιμοδοσία, παρακαλείστε να:
Μην καπνίσετε για 1 ώρα
Μην οδηγήσετε για 1 ώρα τουλάχιστον
Πιείτε περισσότερα υγρά από ό,τι συνήθως τις επόμενες 4 ώρες
Αν συνήθως έχετε χαμηλή πίεση, φάτε σήμερα περισσότερο αλμυρά
Δεν επιτρέπεται να πιείτε οινοπνευματώδη πρίν περάσουν 6 ώρες και πριν πάρετε το κανονικό σας γεύμα
Βγάλτε το λευκοπλάστ ή τον επίδεσμο από το χέρι σας μετά από 3 ώρες
Αν αιμορραγήσει το σημείο φλεβοκέντησης, σηκώστε ψηλά το χέρι σας και πιέστε το σημείο εκείνο
Αν αισθανθείτε ζάλη ή κακοδιαθεσία, ενημερώστε αμέσως όποιον τύχει να είναι δίπλα σας και ξαπλώστε με τα πόδια ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα ή καθήστε κάτω με το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατά σας και όταν αισθανθείτε καλύτερα, μη σηκωθείτε απότομα, αλλά σιγά-σιγά
Μην οδηγήσετε
Αν τα συμπτώματα επιμένουν, επικοινωνήστε με το Κέντρο Αίματος Π.Γ.Ν.Θ.ΑΧΕΠΑ
Δηλώστε τι ακριβώς σας συνέβη, όταν ξαναρθείτε για νέα αιμοδοσία
Αν παρουσιάσετε τις επόμενες 15 ημέρες, έστω και ελαφρά συμπτώματα γρίπης ή ίωσης (πυρετό, ρίγος, πονόλαιμο, βήχα, συνάχι, πόνους στα κόκκαλα, εμέτους, διάρροια, κ.λ.π.), θα πρέπει αμέσως να ενημερώσετε το Κέντρο Αίματος Π.Γ.Ν.Θ.ΑΧΕΠΑ
Συνιστάται να απέχετε τουλάχιστον 12 ώρες από επικίνδυνη εργασία ή χόμπυ (οδήγηση επαγγελματικού αυτοκινήτου ή αεροσκάφους, χειρισμό γερανού, εργασία σε σκαλωσιές, καταδύσεις, αναρρίχηση κ.λ.π.)
Το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να περάσει πριν ξαναδώσετε αίμα είναι 2 μήνες
Αν είστε άνδρας, μπορείτε να δίνετε αίμα 4 φορές το χρόνο
Αν είστε γυναίκα, μπορείτε να δίνετε αίμα 2-3 φορές το χρόνο
Αιμοπετάλια αφαίρεσης μπορείτε να δίνετε με άλλη συχνότητα (ζητήστε εξηγήσεις από το προσωπικό)
Για οποιαδήποτε πληροφορία, το προσωπικό του Κέντρου Αίματος είναι στη διάθεσή σας
Τέλος παρακαλείστε, να μη ξεχάσετε να συμπληρώσετε το έντυπο αυτοαποκλεισμού που σας δόθηκε και να ρίξετε το απόκομμα στην κάλπη
Θυμηθείτε ότι για πολλούς λόγους ο αιμοδότης χρειάζεται:
Να έχει πάρει ελαφρύ πρωινό που του δίνει σάκχαρα, όχι λίπη (άρα επιτρέπεται ρόφημα, ψωμί, φρυγανιά, γλυκό, αλλά όχι μπουγάτσα, τυρόπιττα, σάντουιτς, αυγά κ.λ.π.), όταν αιμοδοτεί πρωί
Να έχουν περάσει τουλάχιστον 3-4 ώρες από ένα κανονικό μεσημεριανό γεύμα, όταν αιμοδοτεί απόγευμα
Να είναι ξεκούραστος
Να έχει κοιμηθεί την προηγούμενη νύχτα τουλάχιστον 6 ώρες
Να μην έχει καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά το προηγούμενο βράδυ
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΩΝ
Κάθε υγιής άνθρωπος -άνδρας ή γυναίκα- ηλικίας 18-65 ετών, μπορεί να προσφέρει μία μονάδα ολικού αίματος με ελάχιστο επιτρεπόμενο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσιών 58 ημέρες (δύο μήνες δηλαδή).
Οι άνδρες μπορούν να προσφέρουν αίμα 4 φορές ετησίως.
Οι γυναίκες προ της εμμηνόπαυσης, μπορούν να προσφέρουν αίμα 2-3 φορές ετησίως, ενώ μετά την εμμηνόπαυση 3-4 φορές ετησίως.
Επειδή όταν προσφέρουμε αίμα, το μόνο που δεν αναπληρώνεται γρήγορα είναι ο σίδηρος, οι τακτικοί αιμοδότες εμφανίζουν με την πάροδο του χρόνου σιδηροπενία. Όταν η σιδηροπενία είναι τέτοιου βαθμού που δεν επηρεάζεται η δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, άρα παραμένει φυσιολογική η τιμή της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη, ο αιμοδότης μπορεί να εξακολουθεί να προσφέρει αίμα, έστω και αν η τιμή φερριτίνης ορού δείχνει ότι οι αποθήκες σιδήρου του οργανισμού είναι άδειες. Υπάρχουν μάλιστα διεθνείς αξιόπιστες μελέτες που δείχνουν ότι ο μικρότερος όγκος των ερυθρών και η μικρότερη περιεκτικότητα κάθε ερυθρού αιμοσφαιρίου σε αιμοσφαιρίνη που προκαλείται από την μικρού βαθμού σιδηροπενία, προστατεύουν τους άνδρες αιμοδότες από την εμφάνιση καρδιακού ή εγκεφαλικού αγγειακού επεισοδίου.
Σε ξένες χώρες (π.χ. Καναδάς) όπου άνδρες αιμοδότες επιθυμούν να προσφέρουν αίμα με τη μέγιστη συχνότητα (6 φορές το χρόνο), μετά τα πρώτα έτη λαμβάνουν επί ένα μήνα μετά κάθε αιμοδοσία ολικού αίματος φαρμακευτικό σκεύασμα σιδήρου από το στόμα.
Όταν τακτικοί άνδρες αιμοδότες εμφανίσουν σιδηροπενία και δεν επιθυμούν να λάβουν φαρμακευτικό σκεύασμα σιδήρου από το στόμα, μειώνεται η συχνότητα αιμοδοσίας ολικού αίματος στις 2 φορές ετησίως.
Η συχνότητα με την οποία αιμοδότες μπορούν να προσφέρουν αιμοπετάλια αφαίρεσης, διαφέρει από εκείνη του ολικού αίματος. Μπορούν να δίνουν αιμοπετάλια περίπου μία φορά το μήνα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης με ελάχιστο επιτρεπόμενο μεσοδιάστημα μερικών ημερών (μέχρι 2 φορές την ίδια εβδομάδα).
Το ελάχιστο επιτρεπόμενο μεσοδιάστημα μεταξύ μιας αιμοδοσίας ολικού αίματος και μιας αιμοπεταλιοαφαίρεσης είναι ένας μήνας.
Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη
Συντονίστρια Διευθύντρια Του Κέντρου Αίματος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ