Σκιτσογραφίες – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Σκιτσογραφίες

 

«Σκιτσογραφίες»: εκπομπή για την εκμάθηση σκίτσου στην Ελλάδα, μέσα από το κανάλι της Βουλής

 

Από τον Αύγουστο του 2020 προβάλλεται στο κανάλι της Βουλής, κάθε Σάββατο πρωί (09.30 – 10.00), το «τέταρτο του σκίτσου», η μοναδική στην Ελλάδα τηλεοπτική εκπομπή για την εύκολη και αποτελεσματική εκμάθηση του σκίτσου.

Η εκπομπή παρουσιάζει την απλότητα της τέχνης του σκίτσου, στο πλαίσιο της οποίας ο καθένας μας με εύκολο και κατανοητό τρόπο μπορεί να μάθει να «σκαρώνει» ένα σκίτσο, μέσα στο 15λεπτο της διάρκειας του κάθε επεισοδίου.

Η εκπομπή απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, αρχάριους και προχωρημένους. Το πολύ ευχάριστο είναι ότι ενώ κάποιος μπορεί να πει «δεν ξέρω να σκιτσάρω», βλέποντας την εκπομπή ο ίδιος θα διαπιστώσει πως μπορεί να πάρει ένα μολύβι και τελικά να αρχίσει να σκιτσάρει με επιτυχία, εισερχόμενος στο μαγευτικό κόσμο του σκίτσου!

Η εκπομπή αποτελεί μετεξέλιξη της εκπομπής «Καρέ καρέ, μαθήματα σκίτσου», που ο Δ.Νικολαϊδης από το 2010 παρουσίαζε σε 10 περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια της χώρας.

Η δομή και η ύλη της εκπομπής «Σκιτσογραφίες», βασίζεται στα πέντε βιβλία-εγχειρίδια εκμάθησης σκίτσου του σκιτσογράφου, που είναι και τα μοναδικά βιβλία-εγχειρίδια του είδους που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα, μέσα από τα οποία με απλά και εύκολα βήματα οι ενδιαφερόμενοι μυούνται δημιουργικά στην τέχνη του σκίτσου.

 

 

«Για ποιο λόγο να ασχοληθεί κανείς με το σκίτσο;»

Το σκίτσο καλλιεργεί στα παιδιά και τους ενήλικες τη δημιουργικότητα, την έκφραση, τη φαντασία, τη μεθοδικότητα και την επικοινωνία. Το σκίτσο εμπεριέχει δύο τέχνες μέσα του, την «τέχνη της γραμμής» και την «τέχνη της γραφής». Βοηθά τα παιδιά στο να αποκτήσουν πολύ καλύτερη αίσθηση του κόσμου που τα περιβάλλει, μαθαίνοντας τους με έμμεσο τρόπο μαθηματικά και γεωμετρία (μαθαίνουν π.χ. το ολόκληρο και το μισό πρόσωπο, τα ¾ προσώπου, προοπτική και βάθος, παράλληλες γραμμές, σημείο φυγής κλπ.). Επίσης βοηθά, ιδιαίτερα, τα δυσλεκτικά παιδιά στο να εκφράζονται, να συγκεντρώνονται, να μην είναι υπερκινητικά, στο να έχουν στόχο να δημιουργήσουν, στο να μάθουν να σχεδιάζουν παράλληλες γραμμές κλπ. Πολύ ευεργετική, όμως, είναι η επίδραση του σκίτσου και στην τρίτη ηλικία, βοηθώντας τους ηλικιωμένους στο να είναι σε εγρήγορση, δουλεύοντας το μάτι και το χέρι, ενισχύοντας έτσι τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Είναι όμως και μία ενασχόληση που συσπειρώνει δημιουργικά την  οικογένεια. Ειδικά αυτή την περίοδο της πανδημίας, αλλά και όχι μόνο, είναι ότι πιο όμορφο να βλέπεις γονείς και παιδιά, παππούδες και εγγόνια να κάθονται και να σκιτσάρουν όλοι μαζί, σε μια ευγενή άμιλλα δημιουργίας και συντροφικότητας.

 

Ποιος είναι ο Δημήτρης Νικολαϊδης

Ο Δημήτρης Νικολαϊδης γεννήθηκε στο Ελευθεροχώρι Κιλκίς, κατά… λάθος, από Πόντιους γονείς, ζει και σκιτσάρει στη Θεσσαλονίκη, σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεόραση. Εδώ και 27 χρόνια ασχολείται με το σκίτσο σε όλες του τις εκφάνσεις (πολιτικό, αθλητικό, οικολογικό, κοινωνικό, σκίτσο για το αυτοκίνητο κ.ά.). Σκιτσάρει τα στραβά και ανάποδα του τόπου μας «με τα μάτια και το μυαλό των αόμματων μακρυμάλλιδων ηρώων του», όπως συνηθίζει να λέει. Συνεργάστηκε για την έκδοση κόμικς-φυλλαδίων για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ελληνική Αστυνομία και άλλους φορείς.

Ο Δ.Νικολαϊδης διδάσκει σκίτσο από το 1997 σε συλλόγους, σχολεία και πολιτιστικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε ομογενειακούς συλλόγους στο εξωτερικό.

 

Επικοινωνία

Δημήτρης Νικολαίδης: τηλ. 6979.656424, e-mail: skitsand@otenet.gr

Για παραγγελίες βιβλίων: Εκδόσεις Raster One, τηλ, 2310.548285-6, e-mail: info@rasterone.gr