“Sharing Cities Map Jam” στη Θεσσαλονίκη, από το Creativity Platform – Πυγολαμπίδες
Skip to content

“Sharing Cities Map Jam” στη Θεσσαλονίκη, από το Creativity Platform

mapjamlogo

Η ομάδα του “CreativityPlatform” φιλοξένησε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στο χώρο του ApoDec, το πρώτο “SharingCitiesMapJam” στη Θεσσαλονίκη. To”SharingCitiesMapJam” πραγματοποιήθηκε από ομάδα 12 εθελοντών, διαφόρων ειδικοτήτων,με συντονίστρια τη Νέλλυ Τρακίδου, ServiceDesigner και συνεργάτιδα του CreativityPlatform.

Σκοπός αυτού του event, που διοργανώθηκε διεθνώς το μήνα Οκτώβριο από την πλατφόρμα Shareable με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου “ανταλλακτικών πόλεων1 (sharingcities), ήταν να εντοπιστούν και να χαρτογραφηθούν όλα τα sharingspots της πόλης (π.χ. co-workingspaces, δημόσια πάρκα, βιβλιοθήκες) και τελικά να δημιουργηθεί ο πρώτος χάρτης που θα ενημερώνει όλους του πολίτες για το ποια είναι αλλά και πού βρίσκονται όλα τα sharingspots της πόλης.

Η ανταλλακτική οικονομία (sharingeconomy ή sharedeconomy) αποτελεί ένα μοντέλο λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας, που βασίζεται στην ανταλλαγή και στην κοινή χρήση πόρων, υπηρεσιών, δεδομένων και ανθρώπινου δυναμικού. Το μοντέλο αυτό τελευταία φαίνεται να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών του εξωτερικού και έχει εμφανιστεί κυρίως σε τομείς όπως: η κοινή χρήση εργαλείων και προϊόντων (peer-to-peer και τράπεζα χρόνου), η χρηματοδότηση ανάπτυξης και παραγωγής υπηρεσιών και προϊόντων (crowd-funding), η ανταλλαγή υπηρεσιών όπως ο ανταλλακτικός τουρισμός, ενώ έχει αξιοποιείται ακόμη και σε επίπεδο πολιτικής (συμμετοχική δημοκρατία). Στις μέρες μας, η ανταλλακτική οικονομία βασίζεται ιδιαιτέρως στην ανάπτυξη των σύγχρονων τεχνολογιών και στη φιλοσοφία των ανοιχτών δεδομένων (opendata/ opensource).

Η πρωτοβουλία και πλατφόρμα Shareable, έχοντας ως σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση του κινήματος για την ανταλλακτική οικονομία και θεωρώντας ότι η ανταλλακτική οικονομία είναι η απάντηση στη μετα-βιομηχανική κρίση των πόλεων, καλεί τους ίδιους τους πολίτες να καταγράψουν και να στηρίξουν τις δράσεις ανταλλακτικής οικονομίας στις πόλεις τους.

Ανάλογα, και το CreativityPlatform κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να συμβάλουν στην καταγραφή των σημείων ανταλλακτικής οικονομίας της πόλης και να δημιουργήσουμε ένα διαδραστικό, crowd-sourced, open-source και συνεχώς αναπτυσσόμενο χάρτη για τη Θεσσαλονίκη. Οι κατηγορίες δράσεων που καταγράψαμε και χωροθετήσαμε είναι οι εξής:

–       Δημόσιες Βιβλιοθήκες (καταγράφηκαν 10)

–       Καταστήματα Μεταχειρισμένων Ρούχων (second-hand) (καταγράφηκαν 7)

–       Co-working Spaces (καταγράφηκαν 5)

–       Δράσεις στο Δημόσιο Χώρο (καταγράφηκαν 5)

–       Κοινωνικά Παντοπωλεία (καταγράφηκαν 5)

–       Δημόσια Υγεία (καταγράφηκαν 4)

–       Free Wi-Fi spots (καταγράφηκαν 2)

–       Σημεία Πληροφόρησης (καταγράφηκαν 2)

–       Πολυχώροι (καταγράφηκαν 2)

–       Αστικές Καλλιέργειες (καταγράφηκαν 2)

–       Διανομή (καταγράφηκε 1)

–       Οικονομία- Τράπεζα Χρόνου (καταγράφηκε 1)

–       Ανοιχτή Εκπαίδευση (καταγράφηκε 1)

–       Bike-Sharing (καταγράφηκαν 12 σημεία)

thessalonikimapjam2

Εδώ2 μπορείτε να δείτε το χάρτη στη μέχρι τώρα μορφή του. Αν θέλετε να προσθέσετε και τη δική σας δραστηριότητα που προωθεί την ανταλλακτική οικονομία και τη φιλοσοφία του peer-to-peer επικοινωνήστε μαζί μας στο info@creativityplatform.gr.

ToCreativityPlatform, έχοντας σαν άμεσο στόχο του τη λειτουργία του ως ένος παρατηρητηρίου της δημιουργικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της έρευνας και χαρτογράφησης του κλάδου, θεωρεί ότι η χαρτογράφηση των σημείων της ανταλλακτικής οικονομίας της Θεσσαλονίκης δεν ωφελεί μόνο τη διάδοση της γνώσης και της κοινωνικής σημασίας αυτών των σημείων ενδιαφέροντος, αλλά και τη σύνδεσή τους με την άμεσα δημιουργική κοινότητα της πόλης, και κατά συνέπεια τη δημιουργία δικτύων μεταξύ αυτών των οικονομικών και πολιτιστικών κόμβων. Επόμενος στόχος μας, είναι να αναλύσουμε χωρικά αυτά τα δεδομένα και να ερευνήσουμε σε βάθος τη σημασία τους για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Staytuned!

Ευχαριστούμε θερμά το ApoDec για τη φιλοξενία, τη Νέλλη Τρακίδου για το συντονισμό και όλους εσάς που συμμετείχατε!

Επίσης, εδώ3 μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα του SharingCitiesMapJam σε πόλεις ανά τον κόσμο.

Sharing is the new Having!

ΧρήσιμοιΣύνδεσμοι:

1 Sharable – Sharing Cities Network: http://www.shareable.net/blog/join-the-sharing-cities-network

2 SharingCitiesMapJam – Χάρτης για τη Θεσσαλονίκη: https://mapsengine.google.com/map/u/0/edit?mid=zuyEMCC8KW1A.k2cW2JQ8ha_w

3 Shareable – Sharing Cities Map Jam Report: www.shareable.net/blog/we-gathered-we-mapped-we-shared-a-mapjam-follow-up

Λίγα λόγια για το CreativityPlatform

Η ομάδα CreativityPlatform είναι ένα μη-κερδοσκοπικό συλλογικό σχήμα που επιθυμεί να αποτελέσει μια διεπιστημονική πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών, δράσης, έρευνας και εφαρμογών γύρω από τα θέματα του «δημιουργικού κεφαλαίου» και της «δημιουργικής οικονομίας» στην πόλη της Θεσσαλονίκης και του ελληνικού χώρου γενικότερα.

Βασικός στόχος της ομάδας CreativityPlatform είναι να προσφέρει την πλατφόρμα ώστε να ενεργοποιηθεί αυτός ο διάλογος στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Έχοντας σαν βασικούς άξονες δράσεις την έρευνα και την ανάπτυξη στρατηγικών, την δικτύωση των δημιουργών και την ενίσχυση των συνεργασιών, καθώς και την ανάπτυξη ικανοτήτων και τη μεταφορά γνώσης, το CreativityPlatformπροωθεί έργα,  δράσεις και εφαρμογές ως πεδία συνάντησης των δημιουργικών κοινοτήτων, των επαγγελματικών φορέων, του επιχειρηματικού κόσμου και των φορέων άσκησης πολιτικής.

Περισσότερες πληροφορίες για το CreativityPlatform: www.creativityplatform.grκαι info@creativityplatform.gr