Πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο  Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο  Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης

Το  «1o Πανελλήνιο Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης» κατέκτησαν τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης στα «Ελληνικά Βραβεία Περιβάλλοντος», τα σημαντικότερα και εγκυρότερα περιβαλλοντικά βραβεία της Ελλάδας που διοργάνωσαν για 3η φορά ο  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), παράλληλα με τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Environment) για 7η συνεχόμενη φορά.

Δείτε σχετικό άρθρο ΕΔΩ.

Τα Εκπαιδευτήρια υπέβαλαν στον ΠΑΣΕΠΠΕ το σχετικό υλικό μαζί με πάρα πολλούς φορείς και εταιρίες από ολόκληρη την Ελλάδα, προκρίθηκαν στη Β΄ φάση του Διαγωνισμού με συνυποψήφιους στην κατηγορία, τους:

  • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • COSMOTE
  • ΕΥΔΑΠ
  • ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.

για να κατακτήσουν στην τελική αξιολόγηση  το 1ο βραβείο, μια ιδιαίτερα σημαντική διάκριση όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για την εκπαιδευτική κοινότητα και τη Θεσσαλονίκη.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 στο Πολεμικό Μουσείο σε μία λαμπρή εκδήλωση, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου,  της Υφυπουργού Εσωτερικών κυρίας Μαρίνας Χρυσοβελώνη και πλήθους Βουλευτών, Περιφερειαρχών, Δημάρχων και Προέδρων φορέων, αναδεικνύοντας τις εταιρείες και τους φορείς του Δημοσίου που προάγουν την καινοτομία, την αειφόρο ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο θεσμός αυτός έρχεται να επιβραβεύσει τους φορείς του Δημοσίου και τις εταιρείες που έχουν έμπρακτη συνεισφορά στην προαγωγή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και στην κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης και των δύο θεσμών συγκροτήθηκε από μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωπους των αρμόδιων Υπουργείων, εκπροσώπους φορέων, επιμελητηρίων και συνδέσμων και αξιολόγησε τις προτάσεις, σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε κλειστές συνεδριάσεις συζήτησε όλες τις υποψηφιότητες.

Το βραβείο παρέλαβαν εκ μέρους των Εκπαιδευτηρίων ο Γενικός Διευθυντής Ιωάννης Κορυφίδης και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Νικόλαος Πανουργιάς. Στον χαιρετισμό του ο κ. Κορυφίδης μεταξύ άλλων τόνισε:

«Σε μια εποχή που βιώνουμε τη μεγαλύτερη κρίση αρχών και αξιών της ελληνικής οικογένειας, είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε και να διδάξουμε τον σεβασμό προς την οικογένεια,  τον συνάνθρωπο, την κοινωνία, την ομάδα και το περιβάλλον που ζούμε. Ως καθημερινό τρόπο ζωής. Εκπαιδεύουμε τους αυριανούς ενεργούς πολίτες με όραμα ένα βιώσιμο μέλλον.

Στα 48 χρόνια λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων αλλά και πιο οργανωμένα το 2009 ξεκινήσαμε με τη βοήθεια πανεπιστημιακών και επιμόρφωση του προσωπικού και καταρτίστηκε Σχέδιο Αειφορικής Διαχείρισης που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα με πολλές δράσεις που συνέχεια εμπλουτίζονται».

Στη συνέχεια ο κ. Κορυφίδης αφιέρωσε το βραβείο στους μαθητές, στους εργαζόμενους, το εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, όσο και στους γονείς των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης  που πάντα και με κάθε τρόπο είναι δίπλα στο σχολείο και στηρίζουν κάθε προσπάθεια. Τέλος έκανε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους φορείς και εταιρίες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό για συνεργασίες.

Το «1ο Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης» αποτελεί αφ’ ενός την  επισφράγιση  της αδιάκοπης προσπάθειας λειτουργίας του Σχολείου μας ως Αειφόρο, συνέχεια των πολλών   διακρίσεων που ήδη έχουν κερδιστεί όλα αυτά τα χρόνια αλλά και κίνητρο για περαιτέρω προσπάθεια και συνέχιση της εφαρμογής των Αειφορικών Πρακτικών στο μέλλον.

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης εφαρμόζουν πλήθος  δράσεων Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Αειφορίας. Αναφορικά με την Περιβαλλοντική Αειφορία εφαρμόζονται δράσεις όπως: ανακύκλωση, κομποστοποίηση, δημιουργία κήπων, δράσεις για την προαγωγή υγείας και ασφάλειας, δεντροφύτευση, καθαρισμό ακτής και δάσους, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το περιβάλλον και εξοικονόμηση ενέργειας. Αναφορικά με την Κοινωνική Αειφορία φροντίζουν οι φορείς για την υλοποίηση πλήθους φιλανθρωπικών δράσεων για τη στήριξη των συνανθρώπων μας και για την εξασφάλιση συνεκτικού και κυρίως δημοκρατικού κλίματος μεταξύ των μελών της μαθητικής τους κοινότητας.

Πληροφορίες: Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης

Τηλ 2310 300002

email:info@protypa.gr

fb:https://www.facebook.com/protypa.gr                         site:http://www.protypa.gr/frontend/index.php

 

διαφήμιση