Ολυμπιάδα της γερμανικής γλώσσας – IDO 2022 – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ολυμπιάδα της γερμανικής γλώσσας – IDO 2022

Πώς μοιάζει η κοινωνία το έτος 2050; Τι είναι καλύτερο σε σύγκριση με το σήμερα; Ποια από τα σημερινά προβλήματα δεν υπάρχουν πλέον; Ποια είναι τα καλά νέα που έρχονται από το μέλλον; Πώς μοιάζει το λογότυπο του 2050;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν με τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους μαθητές και μαθήτριες γερμανικών 14 έως 17 ετών από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον εθνικό προκριματικό γύρο του παγκόσμιου διαγωνισμού Ολυμπιάδα της γερμανικής γλώσσας.

Η Ολυμπιάδα της γερμανικής γλώσσας (Internationale Deutscholympiade – IDO) είναι ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός γερμανικής γλώσσας. Διεξάγεται κάθε 2 χρόνια στη Γερμανία, σε συνδιοργάνωση του Goethe-Institut και της Διεθνούς Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής (Internationaler Deutschlehrerinnen- und Deutschlehrerverband – IDV)

Ο φετινός τελικός θα διεξαχθεί από 25 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου στην πόλη του Αμβούργου, όπου 140 μαθητές από 70 χώρες θα συναντηθούν για να αναμετρηθούν στην αγαπημένη τους ξένη γλώσσα. Στην Ολυμπιάδα συμμετέχουν δύο μαθητές/τριες από κάθε χώρα, καθώς και ένας/μία συνοδός καθηγητής/τρια γερμανικών που έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε προχωρημένες συνεδρίες επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης.

 

Ταξίδι στο χρόνο, στο έτος 2050

Στη Φρανκφούρτη του Μάιν υπάρχει ένα ίδρυμα με την επωνυμία «Ινστιτούτο του Μέλλοντος». Εκεί οι ερευνητές παρατηρούν τις τρέχουσες εξελίξεις στην κοινωνία και κάνουν προγνώσεις για το μέλλον. Δημοσιεύουν επίσης τις λεγόμενες αναφορές τάσεων, ένα είδος καταγραφής δηλαδή των σημερινών τάσεων σε κοινωνία και επιστήμη για θέματα που μπορεί στο μέλλον να είναι σημαντικά. Στο Βερολίνο πάλι, υπάρχει η Εταιρεία Μαξ Πλανκ για την Προαγωγή της Επιστήμης. Τα δύο Ινστιτούτα έχουν συνάψει μία σύμβαση συνεργασίας και κατάφεραν να κατασκευάσουν μια χρονοπυξίδα, με την οποία μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο μέλλον!

Κάλεστηκαν Έλληνες μαθητές και μαθήτριες γερμανικών στα γλωσσικά επίπεδα Α2 και Β1 να μπουν σε αυτό το υποθετικό σενάριο και να φανταστούν πως έχουν επιλεγεί ατομικά ως εθελοντές να ταξιδέψουν μπροστά στο χρόνο, στο έτος 2050. Ο μόνος τρόπος επικοινωνίας τους με τους ανθρώπους στο Εδώ και το Τώρα είναι μέσω μηνυμάτων τα οποία τοποθετούν σε ένα συμφωνημένο μέρος που φέρνει τα μηνύματά τους στο παρόν. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους εθελοντές να περιγράψουν με λέξεις, φωτογραφίες, χρώματα, σκίτσα, υλικά και κάθε δημιουργικό μέσο στη διάθεση και τη φαντασία τους, μια κατανοητή εικόνα του έτους 2050 και να την αποστείλουν στο χώρο συλλογής των χρονομηνυμάτων, το Goethe-Institut Thessaloniki.

Εξήντα μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και τα μηνύματα που έστειλαν από το μέλλον, μεταξύ άλλων για τον τρόπο ζωής, το περιβάλλον, τη μετακίνηση, την ιατρική, τη μόδα, τις πόλεις, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και τις ανθρώπινες σχέσεις, ξεπέρασαν τη φαντασία μας. Τα μηνύματα αυτά εκτίθενται πλέον σε μορφή εφημερίδας τοίχου για τους ανθρώπους του παρόντος, στην γκαλερί του Goethe-Institut Thessaloniki.

 

Προσομοίωση της Ολυμπιάδας

Μια επιτροπή ειδικών ξεχώρισε κάποια από αυτά τα μηνύματα για το περιεχόμενο, την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητά τους και προσκάλεσε τους δημιουργούς τους στο παρόν, και στο Goethe-Institut Thessaloniki για να συμμετέχουν σε μια προσομοίωση της Ολυμπιάδας γερμανικής γλώσσας. Έντεκα από τους/τις δημιουργούς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και την ευκαιρία να συναγωνιστούν για δύο πλήρεις υποτροφίες συμμετοχής στο πρόγραμμα της Ολυμπιάδας που θα διεξαχθεί στο Αμβούργο. Έπειτα από ένα εντατικό εργαστήρι προετοιμασίας, οι υποψήφιοι/ες επέλεξαν τα θέματα που στη συνέχεια παρουσίασαν ατομικά και σε ομάδες ενώπιον μιας κριτικής επιτροπής, το Σάββατο 9 Απριλίου 2022 στο χώρο εκδηλώσεων του Goethe-Institut Thessaloniki.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής (Χριστίνα Μαρκούδη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας – Κωνσταντίνα Χρυσανθοπούλου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Κεντρικής Μακεδονίας και Βορειου Αιγαίου, 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. – Νατάσα Παπανακλή, Εντεταλμένη Μορφωτικής Συνεργασίας, Goethe-Institut Thessaloniki) αξιολόγησαν όχι μόνο τις γλωσικές αλλά και τις διαπολιτιστικές δεξιότητες των υποψηφίων, καθώς και την ευχέρεια επικοινωνίας και δημιουργικής τους συνεργασίας με βάση τα ιδεώδη του Ολυμπισμού.

 

Τα έπαθλα

Η Προσομοίωση της Ολυμπιάδας αποτέλεσε τη δεύτερη και τελική φάση του πανελλήνιου διαγωνισμού για τον καθορισμό των δύο μαθητών/μαθητριών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους τελικούς της Ολυμπιάδας γερμανικής γλώσσας στο Αμβούργο.

Μεγάλες νικήτριες του εθνικού διαγωνι-σμού της IDO 2022, αναδείχτηκαν οι:

  • Αλεξιάδη Ειρήνη από την Αττική στο γλωσσικό επίπεδο Β1
  • Τοπαλίδου Στεργιανή από τη Χαλκιδική στο γλωσσικό επίπεδο Α2

Τις δύο νικήτριες θα συνοδεύσει στο Αμβούργο η καθηγήτρια γερμανικών και υπεύθυνη των εργαστηρίων προετοι- μασίας της IDO στη Θεσσαλονίκη, Κασσιανή Ζαβάρα

 

Έκπληξη ωστόσο περίμενε τους υποψηφίους που δεν ανέβηκαν στην πρώτη θέση του βάθρου των νικητών που οδηγεί στο Αμβούργο. Στην πορεία της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε πως έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες του Goethe-Institut στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διασφαλίστηκαν θέσεις συμμετοχής με πλήρη υποτροφία για κάθε υποψήφιο/α της IDO 2022 που πήρε μέρος στην προσομοίωση της Ολυμπιάδας, σε κάποια από τις ακόλουθες δυνατότητες:

  • 1ο Παγκόσμιο Ολυμπιακό Καλοκαιρινό Σχολείο για μαθητές/τριες ηλικίας 10–14 ετών από όλο τον κόσμο που θα φιλοξενηθεί στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία από τις 26 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2022.
  • 3,2,1 action! Μικροί και μικρές κινηματογραφιστές σε δράση!, καλοκαιρινή κινηματογραφική κατασκήνωση νέων για μαθητές/τριες γερμανικών στην Ελλάδα από Γ’ Γυμνασίου έως Β’ Λυκείου. Η κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 1 έως τις 10 Ιουλίου 2022 στα Χανιά της Κρήτης, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

 

Στη δεύτερη θέση του βάθρου των νικητών με δικαίωμα συμμετοχής στο παγκόσμιο θερινό καλοκαιρινό σχολείο στην Αρχαία Ολυμπία με πλήρη υποτροφία του Goethe-Institut, ανέβηκαν οι:

  • Αλβανού Βασιλική από τη Θεσσαλονίκη στο γλωσσικό επίπεδο Α2
  • Οικονόμου Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη στο γλωσσικό επίπεδο Β1
  • Χατζόπουλος Θεοφάνης-Ίκαρος από τη Λάρισα στο γλωσσικό επίπεδο Α2

 

Εκεί τους ακολούθησαν οι νικητές των υποτροφιών συμμετοχής στην καλοκαιρινή κινηματογραφική κατασκήνωση νέων στα Χανιά:

  • Βάκρινου Βασιλική από την Αθήνα στο γλωσσικό επίπεδο Β1
  • Γκρίτζαλη Ειρήνη από την Αθήνα στο γλωσσικό επίπεδο Β1
  • Πάντσιου Χάρις από την Κομοτηνή στο γλωσσικό επίπεδο Β1
  • Πάτσης Διαμαντής από τη Σάμο στο γλωσσικό επίπεδο Β1
  • Τσίκου Μαρία-Κωνσταντίνα από τον Πειραιά στο γλωσσικό επίπεδο Α2
  • Φιλίππου Ειρήνη-Μαρία από τη Θεσσαλονίκη στο γλωσσικό επίπεδο Β1

Έπειτα από μια μικρή δεξίωση στους χώρους του Goethe-Institut Thessaloniki, οι διάφορες ομάδες νικητών αποχώρησαν για τους τόπους τους με πλούσιες εμπειρίες, τιμητικά διπλώματα, αναμνηστικά δώρα και έπαθλα από τη συμμετοχή τους στον εθνικό διαγωνισμό της IDO 2022. Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους/όλες τους μαθητές και τις μαθήτριες που απέστειλαν εργασίες συμμετοχής στο φετινό διαγωνισμό για την τόλμη, τη διορατικότητα, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα με την οποία προσέγγισαν το θέμα. Η επόμενη Ολυμπιάδα της γερμανικής γλώσσας θα διεξαχθεί το 2024, σε χρόνο και τόπο που θα ανακοινωθούν από το Goethe-Institut.