«ΟΙΚΟλογήματα» Project – Πυγολαμπίδες
Skip to content

«ΟΙΚΟλογήματα» Project

Παιδιά σε δράση! Η ώρα για να σώσουμε τη Γη μας έχει φτάσει!

Το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το project «ΟΙΚΟλογήματα», ένα ψηφιακό θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα οικολογικού χαρακτήρα που βασίζεται στην σειρά βιβλίων «ΟΙΚΟλογήματα» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Η ψηφιακή θεατροπαιδαγωγική δράση «ΟΙΚΟλογήματα» αποτελείται από 3 video, τα οποία είναι αναρτημένα και δωρεάν προσβάσιμα για όλους στο κανάλι του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης στο YouTube. Αυτά τα video μπορεί να τα παρακολουθήσει κανείς είτε το καθένα ξεχωριστά, είτε σαν μία συνέχεια στη θεματική της οικολογίας και του περιβάλλοντος. Κάθε video παρουσιάζει σε δραματοποιημένη μορφή στοιχεία από την πλοκή της δράσης των παραμυθιών –τα οποία έχουν διασκευαστεί με αυτόν τον άξονα– και στο τέλος του κάθε video προτείνεται ένα θεατρικό παιχνίδι με αφορμή τη δράση που παρακολουθήσαμε. Οι ηθοποιοί αφηγούνται και παρουσιάζουν την δράση μέσα από θεατρικές τεχνικές και έπειτα παρουσιάζουν το παιχνίδι του κάθε video, ώστε τα παιδιά που παρακολουθούν να μπορούν με το τέλος του κάθε video να παίξουν μόνα τους το παιχνίδι.

Ο κύριος άξονας της δράσης έχει θέμα το θέατρο, το περιβάλλον, την οικολογία και την κλιματική αλλαγή. Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο που οφείλει και πρέπει να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις για το περιβάλλον και τον πλανήτη μας. Στόχος της δράσης είναι η μέσω της τέχνης ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη, έτσι ώστε να γίνουν μελλοντικοί πολίτες με οικολογική συνείδηση.

Το project «ΟΙΚΟλογήματα» μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο του σχολείου, αλλά και από μικρές παρέες παιδιών εξωσχολικά προκειμένου να περάσουν δημιουργικά και ουσιαστικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

 

Η ψηφιακή θεατροπαιδαγωγική δράση «ΟΙΚΟλογήματα» παρουσιάζεται σε διασκευή-σχεδιασμό από την Ιωάννα – Μαρκέλλα Χαλκιά, σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη και εικαστικά-κοστούμια Σοφίας Τσιριγώτη.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νικόλας Γραμματικόπουλος, Μαρία Καραγκιοζίδου & Σταυρούλα Κουλούρη. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Κώστα Αμοιρίδη, η βιντεοληψία του Γιάννη Εμμανουηλίδη και του Γιάννη Σαρόγλου, η ηχοληψία του Σίμου Λαζαρίδη και το μοντάζ της Στεφανίας Ντόκου.

Η θεατροπαιδαγωγική δράση «ΟΙΚΟλογήματα» επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.neotheatro.gr/

 

διαφήμιση