Το κοινωνικό τσίρκο, ένας δημιουργικός δρόμος για κοινωνική ένταξη και απασχόληση – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Το κοινωνικό τσίρκο, ένας δημιουργικός δρόμος για κοινωνική ένταξη και απασχόληση

«Η τέχνη μέσα σου»

koinoniko2

Το κοινωνικό τσίρκο, ένας δημιουργικός δρόμος για κοινωνική ένταξη και απασχόληση

Από τον Ιούνιο του 2013 οι εθελοντές της «Σχεδίας στην πόλη» γέμισαν τις «Βαλίτσες» τους με μπάλες ζογκλερικής, diabolo, κορδέλες, ξυλοπόδαρα, κόκκινες  μύτες και κοστούμια και ξεκίνησαν για νέες περιπέτειες!!!

Μια καινοτόμα δράση της «Σχεδίας στην πόλη» ξεκίνησε τον Ιούνιο στο Δενδροπόταμο, στην ξεχασμένη δυτική γειτονιά της πόλης, παρέα με τα παιδιά και τους νέους του «Φάρου του κόσμου» και τους εθελοντές της ομάδας μας.

Η  ομάδα, παιδιά & έφηβοι ρομά και εθελοντές/ντριες, εκπαιδεύεται σε τεχνικές τσίρκου, ζογκλερική, ακροβατική, ξυλοπόδαρα, clowning, θέατρο δρόμου, θεατρικά κοστούμια και μακιγιάζ, δημιουργώντας το δικό της «μικρό τσίρκο».

“Ήταν μια ιδέα που επεξεργαζόμασταν καιρό, με ερέθισμα εμπειρίες μελών της ομάδας από ταξίδια και εκπαίδευσή τους στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Καταθέσαμε λοιπόν την πρότασή μας το Φεβρουάριο στο ΄Ιδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου μάθησης και αρχές  Μαΐου λάβαμε τα καλά νέα, δηλαδή την έγκριση του προγράμματος!!” λέει η Αργυρώ Σκίτσα, υπεύθυνη της Ομάδας.

Οι δράσεις του προγράμματος θα διαρκέσουν σε πρώτη  φάση  έως το τέλος του 2013 και έπεται συνέχεια!

koinoniko

Το Κοινωνικό Τσίρκο είναι σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα και είναι δύσκολο να το περιγράψεις με έναν αυστηρό ορισμό.

Θα λέγαμε ότι είναι ένα ξεχωριστό μοντέλο – μέσο κοινωνικής και προσωπικής ανάπτυξης όπου δίνει στους συμμετέχοντες πολλαπλές ευκαιρίες.

Το κοινωνικό τσίρκο απευθύνεται σε παιδιά και νέους – κυρίως όσους βρίσκονται σε ρίσκο ή βιώνουν ιδιαίτερες δυσκολίες.

Έχει ως στόχο, μέσα από βιωματικές παιδαγωγικές μεθόδους, οι συμμετέχοντες να μάθουν τεχνικές τσίρκου και να καλλιεργήσουν δεξιότητες που θα μπορούσαν να ανοίξουν ακόμα και έναν επαγγελματικό δρόμο στο μέλλον. Παράλληλα λειτουργεί και ως  ένα «σχολείο ζωής» με έμφαση στην προσωπική εξέλιξη και την ανάπτυξη αξιών ζωής όπως η δημιουργική έκφραση, η τόνωση της αυτο-εκτίμησης, ο αυτοέλεγχος, ο σεβασμός, η αποδοχή, η επικοινωνία κι η συνεργασία με τους άλλους.

 

Οι στόχοι της Σχεδίας στην Πόλη μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα  είναι:

– Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των  νέων που ζουν σε συνθήκες ρίσκου, μέσα από την κατάρτιση και τη δημιουργική συμμετοχή.

– Η απόκτηση ειδικών δεξιοτήτων όλων των συμμετεχόντων από αναγνωρισμένους εκπαιδευτές-καλλιτέχνες. Είναι σημαντικό ότι στο πρόγραμμα εθελοντές και παιδιά είναι όλοι «μαθητευόμενοι».

– Η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού στο θέμα μέσα από στοχευμένες δράσεις (εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, πρόωθηση ενημερωτικού υλικού, διαδίκτυο).

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότερα από 20 παιδιά και έφηβοι Ρομά και 15 εθελοντές και εθελόντριες της ομάδας.

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση – Εθνική Πρωτοβουλία 1.2.

 

koinoniko logo koinoniko logo2

 

«Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε  με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτή της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν»