HerMa HUB: ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ – Πυγολαμπίδες
Skip to content

HerMa HUB: ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα το συνέδριο “Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο: Η Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” (HerMa HUB: Fostering Communities), που οργανώνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Heritage Management Organization (HERITΛGE)  σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σκοπός του συνεδρίου στο οποίο θα συμμετάσχουν ερευνητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, ομάδες πολιτών απ’ όλη τη χώρα και  πολιτιστικοί σύλλογοι από την Ελευσίνα, είναι να παρουσιαστούν καινοτόμες θεωρίες και πρακτικές ενεργοποίησης τοπικών κοινωνιών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχουν για τη διατήρηση και προώθηση του πολιτισμού. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για πρώτη φορά πάνω από 30 ομάδες πολιτών από την Αθήνα, την Ελευσίνα και την περιφέρεια (Κρήτη, Ιόνιο, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Σποράδες κ.α) μαζί με προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συστηθούν και θα ανταλλάξουν πληροφορίες και καλές πρακτικές που αφορούν Την Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο του HerMa HUB θα δημιουργηθεί μία πολυδιάστατη εμπειρία ανοιχτή στο κοινό. Θα βρεθούν οι ομάδες μαζί, σε έναν ανοιχτό διάλογο, με προσκεκλημένους ομιλητές, μεταξύ άλλων τους:  Juanjo Puildo, (συν-υπεύθυνος για την ομάδα UNDERGROUND Archeology Heritage & People, ειδικεύεται στο σχεδιασμό project που σχετίζονται με την κοινοτική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς) και μέσω skype την αρχαιολόγο Έλενα Στεφανοπούλου (συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ερευνητές σε σχολεία» παρέχοντας σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πανεπιστημιακά σεμινάρια σχετικά με την κοινοτική αρχαιολογία) και την Bryony Onciul (αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Exeter της Μεγάλης Βρετανίας και διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Διεθνή Διαχείριση και Συμβουλευτική Πολιτιστικής Κληρονομιάς), τον  Δρ. Άρης Αναγνωστόπουλος (Επίτιμο Λέκτορα Πανεπιστημίου του Kent, HERITΛGE Public Director) και την Δρ. Ελένη Στεφάνου (Δρ. Αρχαιολόγο-Μουσειολόγο. ΠΜΣ Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. HERITΛGE Public).

Πως θα ενεργοποιηθούν οι κοινότητες; Με ποιες μεθόδους; Στο πλαίσιο του ανοιχτού διαλόγου θα θιγούν ζητήματα  που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη καλών πρακτικών ενεργοποίησης των τοπικών κοινοτήτων μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη θέσπιση στόχων και σκοπών για μελλοντικές δράσεις και συνεργασίες καθώς και τη παρουσίαση μεθοδολογιών και τρόπων εργασίας  που θα λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικά εγχειρίδια για περαιτέρω εγχειρήματα ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών μέσω πολιτιστικών δράσεων.   ‘Όλα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της δράσης Agora που θα λάβει χώρα το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο «Αναψυκτήριο» και στη συνάντηση των ομάδων το απόγευμα της ίδιας μέρας. Περιμένουμε φυσικά περισσότερο διάλογο και επικοινωνία και στο περιθώριο του επίσημου διημέρου με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών από τις ομάδες αλλά κα το κοινό που θα παρακολουθήσει το συνέδριο.

Επιπλέον πριν τη διεξαγωγή του HerMa HUB, διοργανώνεται ένα βιωματικό εργαστήριο με πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, το οποίο θα επιχειρήσει να διαμορφώσει το περιεχόμενο ενός πολιτιστικού περίπατου μέσω μιας συμμετοχικής διαδικασίας.  Τα συμπεράσματα και η γενικότερη εμπειρία θα παρουσιαστούν τις μέρες του συνεδρίου.

Για δύο μέρες, 6-7 Δεκεμβρίου, η πόλη της Ελευσίνας θα γίνει το ιδανικό πεδίο για να βρεθούν Κοινότητες, Ομάδες και Γειτονιές στο Προσκήνιο.

Διοργανωτής της σημαντικής αυτής συνάντησης είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Heritage Management Organization (HERITΛGE), ο οποίος, φέτος τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε  δέκα χρόνια δράσης.

Από το 2008, ο Οργανισμός, χάρη στην εκπαίδευση που παρέχει, καλλιεργεί  δεξιότητες σε σημαντικούς διαχειριστές έργων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για να προαγάγουν  το αντικείμενό τους, από ένα πεπερασμένο  αντικείμενο έρευνας, σε μία ζωντανή, αειφόρο πηγή παιδείας, τοπικής περηφάνιας και οικονομικής ευημερίας.

Μέχρι σήμερα, έχουν οργανωθεί 700 προγράμματα εκπαίδευσης διαχειριστών πολιτιστικής κληρονομιάς  και πολλοί από όσους συμμετείχαν στα προγράμματα αυτά κατέχουν σημαντικές θέσεις στο τομέα του πολιτισμού, στις χώρες τους (υπουργεία, μουσεία, αρχαιολογικοί
χώροι, ακαδημαϊκά ιδρύματα κ.λπ.). Οι συμμετέχοντες προέρχονται από 77 χώρες:
Ιράν, Ελβετία, Β. Μακεδονία, Αίγυπτο, Γκάνα, Κένυα, Μαλάουι, Νότια Αφρική,
Βραζιλία, Περού, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Σουηδία, Ινδία, Σαουδική Αραβία, Κορέα, Βέλγιο
κ.α. Τα προγράμματα του HERITΛGE είναι αγγλόφωνα και τα περισσότερα διεξάγονται  σε
συνεργασία με διεθνείς και ημεδαπούς οργανισμούς, ενώ έχουν προσφέρει πάνω από 600 μερικές ή πλήρεις υποτροφίες.

Για περισσότερες πληροφορίες: heritagemanagement.org/conference

Το συνέδριο είναι ΔΩΡΕΑΝ.  Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρακαλείσθε να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική αίτηση που θα βρείτε εδώ heritagemanagement.org/conference/registration/register .

 

Ημερομηνίες, ‘Ωρες & Διευθύνσεις :

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου (15.30-20.00):
E.K.E.-Δ.A.  Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας- Δυτ. Αττικής Χαριλάου 28, Ελευσίνα

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου  (10.30-19:00): “Αναψυκτήριο” Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα

 

Επικοινωνία: HerMa@HeritageManagement.org | τηλ: +30 6972 200 297

Για θέματα Τύπου επικοινωνήστε με: OPUS Integrated Communication | +30 210 3635660 | 6945347774 (Δέσποινα Αρκουλάκη) & 6972 345 289 (Ναταλία Κατηφόρη)

διαφήμιση