Μαθητές του Γυμνασίου Δρυμού ενημερώνονται για τις βιώσιμες αστικές μετακινήσεις – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μαθητές του Γυμνασίου Δρυμού ενημερώνονται για τις βιώσιμες αστικές μετακινήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μαθητές του Γυμνασίου Δρυμού ενημερώνονται για τις βιώσιμες αστικές μετακινήσεις και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις

Οχτώ Γυμνάσια της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στο θεσμό του Eco Mobility 2013-2014, που διοργανώνεται από το ECOCITY. Ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής και οι συνεργάτες του Συμβουλίου, Πολύκαρπος Καρκαβίτσας και Χριστιάνα Κωνσταντινίδου, στο πλαίσιο του προγράμματος, επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο Δρυμού.

Το Γυμνάσιο συμμετέχει στην εκστρατεία με στόχο να προβληματιστούν τα παιδιά σε θέματα αστικής κινητικότητας και βελτίωσης του περιβάλλοντος και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, να ευαισθητοποιηθούν στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ήπιων τρόπων μετακίνησης (ποδήλατο, πεζή μετακίνηση) και να αποκτήσουν τη δική τους φιλοσοφία για το αστικό περιβάλλον και την προστασία του.

Ο κ. Παλαιστής και οι συνεργάτες ενημέρωσαν τους μαθητές για την εκστρατεία και ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ τους προσκάλεσε να επισκεφτούν την έδρα του Συμβουλίου για να ενημερωθούν αναλυτικότερα για τις δημόσιες μεταφορές.

Το Γυμνάσιο Δρυμού, μαζί με άλλα επτά Γυμνάσια (Πειραματικό ΑΠΘ, 1ο Τριανδρίας, 6ο Θεσσαλονίκης, 17ο Θεσσαλονίκης, 2ο Σταυρούπολης, Πειραματικό Μακεδονίας στη Νεάπολη και Ελληνικό Κολλέγιο στη Θέρμη) της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στο θεσμό, που συνεχίζεται για 11η χρονιά.

Τα παιδιά προβληματίστηκαν για τους τρόπους με τους οποίους η περιοχή τους μπορεί να συνδεθεί καλύτερα με τις γειτονικές περιοχές του νομού. Ζήτησαν καλύτερη σύνδεση με το Λαγκαδά, λόγω της εγγύτητας του Δρυμού με το συγκεκριμένο αστικό κέντρο, ενώ κατέθεσαν απόψεις και ιδέες στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη βελτίωση της μετακίνησης τους.

Το Eco Mobility ξεκίνησε από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το «τρέχει» ο εθελοντικός οργανισμός Eco City, με προσανατολισμό τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και τη στροφή των πολιτών από νεαρή ηλικία στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Με τα χρόνια, οι πολίτες διαμορφώνουν μια νέα συνείδηση για το αστικό περιβάλλον και τις μετακινήσεις τους. Το ΣΑΣΘ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει περιβαλλοντικά τα παιδιά, ώστε σταδιακά να επιτύχει αλλαγή των συνθηκών μετακίνησης στην πόλη», επισήμανε ο κ. Παλαιστής.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου και σχολεία από όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχει και διαγωνιστικό κομμάτι για τις ιδέες που θα καταθέσουν ομάδες μαθητών κάθε σχολείου. Όποια πρόταση για τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης κερδίσει, οι μαθητές του συγκεκριμένου Γυμνασίου θα επισκεφτούν τον ερχόμενο Ιούνιο στις Βρυξέλλες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ. Για τους μαθητές των Γυμνασίων με τις τέσσερις καλύτερες εργασίες έχει προβλεφθεί φιλοξενία στο Eco Camp, στα Καλάβρυτα.