ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ –ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ της 12ης ΔΕΒΘ – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ –ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ της 12ης ΔΕΒΘ

IBF_main_poster_50x70-04 640

Δελτίο Τύπου

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που διοργανώθηκε στο διάστημα 7 – 10 Μαΐου 2015, από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τη συνεργασία της  ΔΕΘ-HELEXPO, των Ελλήνων Εκδοτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την υψηλή εποπτεία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ξεπέρασε -σε αριθμό επισκεπτών και συμμετοχής στις εκδηλώσεις της- τις προσδοκίες τόσο των διοργανωτών της, όσο και των συμμετεχόντων.

Από την πρώτη ημέρα των επίσημων εγκαινίων της Έκθεσης μια σταθερά αυξανόμενη προσέλευση επισκεπτών, με αποκορύφωμα το διήμερο του Σαββατοκύριακου, που υπερέβη τους 50.000 επισκέπτες, έδωσε ιδιαίτερο παλμό στο θεσμό, στη γιορτή που εκπέμπει το φως και τα χρώματα του Πολιτισμού. Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, αναφερόμενος σε αυτή την διάσταση της διεθνούς έκθεσης, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου πως «ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση. Το βιβλίο εκπέμπει διαχρονικά φως στον πολιτισμό». Το διεθνές αυτό γεγονός που με συνέπεια λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη με επίκεντρο το Βιβλίο, αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά ένα κόσμο των Γραμμάτων, της Επιστήμης και των Τεχνών που αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε μορφή κρίση, διαλέγεται, προβληματίζεται, οραματίζεται αισιόδοξα και χαράζει τους ορίζοντες της προοπτικής της Ελλάδος.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της Έκθεσης που ανεγνώσθη από την Τίνα Πισχιτζή, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής, “Το ίντερνετ”, λέει ο Βρετανός συγγραφέας Νιλ Γκέιμαν, “μπορεί να σας προσφέρει 100 χιλιάδες απαντήσεις. Ένας βιβλιοθηκάριος μπορεί να σας προσφέρει τη σωστή”. Ο αφορισμός τονίζει την αξία του βιβλίου στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφορίας. Όμως γιατί να μην υποστηρίξει κανείς τη συνύπαρξή τους;  Ήδη η νέα γενιά κινείται με άνεση και στους δύο κόσμους.

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης επιχείρησε να ενώσει δύο κόσμους σε πολλαπλά επίπεδα: τον σύγχρονο κόσμο του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων με την παραδοσιακή ανάγνωση, τη νέα φιλόδοξη γενιά με την εμπειρία των παλαιότερων, το Βιβλίο με την Τέχνη, την Ελλάδα με την παγκόσμια σκηνή.

Οι 8 ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες και οι χώροι των παράλληλων εκδηλώσεων που φιλοξένησαν 280 συναντήσεις  με Έλληνες και διεθνείς συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, εργαστήρια, το 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, επαγγελματικά στρογγυλά τραπέζια, ημερίδες, προβολές, μουσικά και ποητικά δρώμενα, ήταν κατάμεστες από επισκέπτες όλων των ηλικιών και των πεδίων, αναδεικνύοντας την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή του κόσμου της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της χώρας, στη διοργάνωση.

Μπορεί

  • το αφιέρωμα στην Ιβηροαμερικανική Λογοτεχνία να κέρδισε την προσοχή του κοινού τόσο χάρις στην έκθεση των 69 σκίτσων αφιερωμένων στον συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, όσο και των συζητήσεων που προέκυψαν με τους προσκεκλημένους  συγγραφείς  για το έργο τους, αλλά και για θέματα που αφορούν στις  χώρες τους και στις σύγχρονες κοινωνίες,
  • το 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών να κινητοποίησε τους ακροατές με τη φρεσκάδα, την ορμή, αλλά και τις αντιθέσεις  των συμμετεχόντων,
  • η θεματική Βιβλίο και Τέχνες να ανέδειξε θέματα της  ελληνικής  εκδοτικής και  δημιουργικής  πραγματικότητας και τις μεταξύ τους  σχέσεις  με τρόπο άμεσο και απτό,
  • η Παιδική και Εφηβική γωνιά να εντυπωσίασε με τον αριθμό των συμμετεχόντων μικρών και μεγαλύτερων παιδιών σε όλες τις δραστηριότητες,
  • οι επιστημονικές και κοινωνικοπολιτικές συζητήσεις να προκάλεσαν το ενεργό ενδιαφέρον του κοινού ευρύτερα,
  • οι σύγχρονοι Ρώσοι συγγραφείς  να κέντρισαν  τη  δημιουργική περιέργεια Ελλήνων  εκδοτών, δημοσιογράφων, συγγραφέων  και αναγνωστών,
  • οι νεαροί Κροάτες συγγραφείς και εκδότες να εξέπληξαν  με τη σύγχρονη και ευέλικτη σκέψη και έκφρασή τους,
  • οι Έλληνες συγγραφείς –γνωστοί και λιγότερο γνωστοί, μεγάλων και μικρών εκδοτικών οίκων- να βρήκαν την ευκαιρία να γνωριστούν ή να ανανεώσουν τη σχέση με τους αναγνώστες τους
  • οι νέοι ελληνικοί εκδοτικοί  οίκοι να απέκτησαν βήμα και προβολή  σε μια διεθνή συνάντηση
  • τα λογοτεχνικά περιοδικά να ανέδειξαν το ρόλο τους  στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα

αλλά ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο σε αυτήν την 4ήμερη λειτουργία της 12ης ΔΕΒΘ διαδραμάτισαν η διαλεκτική απόψεων και εμπειριών που αναπτύχθηκε, τόσο μεταξύ εκδοτών και επαγγελματιών του χώρου του βιβλίου, όσο και με τους δημοσιογράφους, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ως διοργανωτή της Έκθεσης και τους λοιπούς συντελεστές της. Ο διάλογος πραγματοποιήθηκε πολύ περισσότερο με το ελληνικό αναγνωστικό κοινό που έδωσε δυναμικά το παρόν στην προοπτική της εξέλιξης και της συνεχούς αναβάθμισης  αυτής της Συνάντησης.

Η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που κατά κοινή ομολογία αποτελεί ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της χώρας μας, απέδειξε όχι απλά ότι αντέχει τις αντιξοότητες των καιρών, αλλά ότι προχωράει σταθερά αναβαθμισμένη ποιοτικά στη δημιουργική πορεία της.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΒΘ

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η επιστημονική έρευνα του Παναγιώτη Κάπου, Υπ. Διδάκτορος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής 11ης ΔΕΒΘ με την αρωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Η έρευνα εξετάζει ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία σε δύο άξονες.

Α. Τους Εκδότες: το Προφίλ των Εκδοτών, την άποψη των Εκδοτών για τη ΔΕΒΘ και την Πολιτιστική Πολιτική για το Βιβλίο, την Εκδοτική Παραγωγή και τέλος την Επικοινωνία και το Ηλεκτρονικό Εμπόριο.

Β. Το Κοινό: τα Δημογραφικά Χαρακτηριστικά του Κοινού της ΔΕΒΘ, την άποψη του κοινού για τη ΔΕΒΘ και τέλος την αναγνωστική συμπεριφορά.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των εκδοτών (98,6%) που επιθυμεί τη συνέχιση και την περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΒΘ, ενώ συνολικά μέσα από την εν λόγω έρευνα διαφαίνεται η ανάγκη για την έναρξη επίσημου διαλόγου μεταξύ όλων των παραγόντων του κλάδου του βιβλίου, αλλά και των κρατικών φορέων. Τα συνοπτικά αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται για πρώτη φορά, με το σχετικό συνημμένο έγγραφο, ενώ σχεδιάζεται η αναλυτική παρουσίαση της εκτενούς ακαδημαϊκής μελέτης σε ένα συνέδριο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που ευελπιστεί να συσπειρώσει τις «δυνάμεις του Βιβλίου» και να καλλιεργήσει το έδαφος για τη στρατηγική εξέλιξη, τόσο του θεσμού της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, όσο και του χώρου των εκδόσεων.

διαφήμιση