Θεατρικές Φωνές της Πόλης – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Θεατρικές Φωνές της Πόλης

Διαδικτυακή Σκηνή

Έξι σχήματα και οργανισμοί θεάτρου της πόλης μας συμμετέχουν παρουσιάζοντας τη δουλειά τους από τις 17 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου στο εύχρηστο περιβάλλον του e-thessalonikiculture.gr με ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλους.

Στο παράλληλο πρόγραμμα της Διαδικτυακής Σκηνής,  γνωστά πρόσωπα του Θεάτρου, αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες του χώρου, μοιράζονται μαζί μας απόψεις τους σε καίρια ζητήματα σε ανοιχτές διαδικτυακές συζητήσεις.

Παρακολουθήστε όλο το πρόγραμμα παραστάσεων και παράλληλων εκδηλώσεων.

 

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις

ΤΡΙ.ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – 17/3 έως 20/4
“Αγρυπνία”

Η Αγρυπνία είναι ένα έργο σύγχρονης δραματουργίας που βασίζει την πλοκή και τη γλώσσα του σε πέντε
ερωτικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: Έρως στα χιόνια, Το καμίνι, Αγάπη στον κρεμνό, Αμαρτίας φάντασμα και Θέρος Έρως. Από προσωπικές σημειώσεις και αλληλογραφία του συγγραφέα είναι γνωστό πως ο Παπαδιαμάντης είχε έναν κρυφό, ανομολόγητο έρωτα με μια μακρινή του ξαδέρφη, τη Μαχούλα. Στην παράσταση, η πραγματική ιστορία μεταπλάθεται σε μυθοπλασία.
Κεντρικός χαρακτήρας του έργου η Μαχούλα. Η Μαχούλα που κάποτε μοιράζονταν με τον Αλέξανδρο έναν
κρυφό έρωτα – που όχι μόνο ποτέ δεν ευοδώθηκε, μα ουδέποτε ομολογήθηκε μεταξύ τους. Η Μαχούλα
παντρεύτηκε κάποιον άλλον και απέκτησε παιδιά, ενώ ο Αλέξανδρος ήταν πάντοτε ο «κοσμοκαλόγερος»,
ισορροπώντας ανάμεσα στη μοναξιά και τους ανθρώπους.
Στον χρόνο της παράστασης, η Μαχούλα εξακολουθεί ακόμη να είναι ερωτευμένη με τον Αλέξανδρο, ανακαλύπτει τα διηγήματά του και μέσα από αυτά θυμάται προσωπικές τους στιγμές, αναπολεί ιστορίες που έζησε ή που γνωρίζει από το νησί τους, τη Σκιάθο, και φανερώνεται πως πίσω από όλους τους γυναικείους χαρακτήρες των ερωτικών διηγημάτων του, κρύβεται η μορφή αυτής της ίδιας.

Διαδικτυακή πρεμιέρα
Tετάρτη 17 Μαρτίου στις 21.00
έως και την Τρίτη 20 Απριλίου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
Ιωάννα Λιούτσια

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ – ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Χριστίνα Θαλασσά

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Πάνος Τσαμουράς

Παίζει η Αναστασία Χατζηλιάδου

ΑΜΑΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΚΕ – 22/3 έως 24/3
“Ο Κήπος”

Πόσο βαθιά μπορεί να είναι η ανάγκη του ανθρώπου για αγάπη, για συντροφικότητα, για πλήρη αποδοχή;
Μπορούν δύο φαινομενικά αντίθετες προσωπικότητες να βρουν ο ένας στον άλλο το πρόσωπο που έψαχναν σε όλη τους τη ζωή;
Το έργο του Καναδού Bruce Gooch, μιλάει για μνήμες και εμπειρίες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή
του καθενός. Ο Κήπος (Tangled Garden) είναι το τελευταίο έργο του Bruce Gooch, σημαντικού ηθοποιού και
συγγραφέα με επιτυχίες σε πολυάριθμες παραγωγές σε Η.Π.Α και Καναδά και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Θεάτρου New Fangled Stages η οποία εδρεύει στο Τορόντο. Το Θέατρο Αμαλία σε συνεργασία με την New Fangled Stages παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα τον Κήπο
.
Στην «ξηρή» ζωή των δύο ηρώων, του Μπάρι, βετεράνου του Βιετνάμ και οικοδόμου τώρα στο επάγγελμα, και της Λουίζ που έχει προσληφθεί για να τον φροντίζει μετά από μία εγχείρηση, ο Κήπος είναι μία όαση. Εκεί θα συναντηθούν, εκεί θα προσπαθήσουν να αρθρώσουν μια κοινή γλώσσα, εκεί θα αναζητήσουν ρωγμές για να εισχωρήσουν και να τολμήσουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Παρά τις αντιθέσεις τους. Παρά τις αποτυχίες που κουβαλάνε. Παρά τον δισταγμό!

Διαδικτυακή πρεμιέρα
Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 21.00
έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Δημήτρης Μυλωνάς

ΠΑΙΖΟΥΝ
Στέλιος Μάινας
Κάτια Σπερελάκη

 

ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ – Ομάδα ART VOUVEAU – 30/3 έως 20/4
“Ένα ζευγάρι στο φεγγάρι”

Πρόκειται για μία βωβή ρομαντική κομεντί με ζωντανή μουσική. Η Art Vouveau δημιουργεί μια πρωτότυπη
ιστορία που διαδραματίζεται την καθοριστική εποχή του 1969 με επίκεντρο ένα ζευγάρι νέων που βασανίζεται από τις αντιξοότητες της πραγματικότητας.
20 Ιουλίου 1969. Ένα ζευγάρι αστροναυτών ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια καταφέρνει το αδύνατο. Ο άνθρωπος πατάει στο φεγγάρι! Την ίδια στιγμή, ένα ζευγάρι που ζει σε ένα φτωχικό σπίτι στην Ελλάδα της δικτατορίας προσπαθεί να επιβιώσει. Τα εμπόδιά τους μοιάζουν απροσπέλαστα, η συμβίωση πιεστική και πνιγηρή και η διάσωση της σχέσης τους φαντάζει αδύνατη. Η είδηση του επικείμενου θαύματος της προσελήνωσης θα αναστατώσει την ρουτίνα του ζευγαριού και θα το παρασύρει σε ένα φαντασιακό διαστημικό ταξίδι μέχρι το φεγγάρι όπου όλα είναι δυνατά. Είναι άραγε ικανό ένα ταξίδι στο όνειρο να κάνει το αδύνατο δυνατό;
Η σωματική κίνηση, ο σκηνικός χώρος, το φως και η ζωντανή μουσική συνθέτουν μια κωμικοτραγική ιστορία για την ευθραυστότητα των ανθρώπινων σχέσεων και την μεγάλη ανάγκη όλων μας για ελπίδα.

Διαδικτυακή πρεμιέρα
Τρίτη 30 Μαρτίου στις 21.00
έως και την Τρίτη 20 Απριλίου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Θανάσης Μεγαλόπουλος

ΠΑΙΖΟΥΝ
Φοίβος Συμεωνίδης
Δανάη Τίκου

ΠΙΑΝΟ
Γιάννης Σελέκος

 

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ – 4/4 έως 20/4
“Μy Dear Andy¨”

Έντονα χρώματα, μουσική, αδρεναλίνη, μια μισοδαγκωμένη μπανάνα, αλουμινόχαρτα στους τοίχους, μια σαντρέ περούκα στο πάτωμα, ο μυστικός δείπνος του Leonardo Da Vinci, παιδικά τραύματα, η αγαπημένη μητέρα, το κουτάκι της τοματόσουπας, ηδονή, τρεις πυροβολισμοί, ένας λευκός κορσές, μοναξιά, ο απόλυτος έρωτας, η δημιουργία… Η ζωή ενός ανθρώπου που στιγμάτισε την τέχνη του 20ου αιώνα, ενός καλλιτέχνη που έσπασε το ταμπού της μοναδικότητας φτιάχνοντας τέχνη για όλους, του πρωτοπόρου της pop art, Andy Warhol, ιδωμένη μέσα από τα μάτια του Αλεξανδρινού μαικήνα της τέχνης Αλέξανδρου Ιόλα, που υπήρξε μέντορας του αλλά και αυτός που τον ανακάλυψε. To My Dear Andy, είναι μια avant-garde περφόρμανς που ακροβατεί ανάμεσα στην παντομίμα, τον θεατρικό μονόλογο, το εικαστικό δρώμενο και τη διαδραστική περφόρμανς. Ένα ταξίδι χωρίς φόβο και με περίσσιο πάθος στον πολύχρωμο, ανατρεπτικό κόσμο του Andy… ενός ασυνήθιστου αγοριού

Διαδικτυακή πρεμιέρα
Κυριακή 4 Απριλίου στις 21.00
έως και την Τρίτη 20 Απριλίου

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Χριστόφορος Αντωνιάδης

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Χριστιάνα Αντωνιάδου

ΣΚΗΝΙΚΑ
Μαρία Καβαλιώτη

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Εύα Κανελάκη

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Alex K.

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ
Νατάσσα Κωνσταντινίδου
Andy Warhol /Αλέξανδρος Ιόλας / Τέχνη
ο Χριστόφορος Αντωνιάδης

 

ACTORS SOCIAL CLUB – 9/4 έως 20/4
“O Πορτοκαλεώνας της Κατάνια”

Το 1800, ο Κρίστοφερ Μάρλοου Λανγκλουά, κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας, αγοράζει στην εξοχή της
Αγγλίας μια έπαυλη με 7.000 εκτάρια γης μετατρέποντας τον εαυτό του στον de facto τοπικό άρχοντα. Ο καρδιακός του φίλος Φιλίπ Άλμπυ τον προειδοποιεί ότι οι υποχρεώσεις είναι πολλές για έναν άπειρο νέο. Ο Κιτ γνωρίζει την Αν, μια απλή, αποφασιστική κοπέλα της περιοχής, και βάζει στόχο να την παντρευτεί σε έναν Πορτοκαλεώνα που θα φυτέψει στα κτήματά του. Οι πορτοκαλιές όμως δε φυτρώνουν στην Αγγλία. Ο ανώριμος Κιτ προσπαθεί να συνδυάσει τον ρομαντισμό και τα τραύματα του παρελθόντος του, μπλέκοντας οικογένεια, σεξουαλικότητα, κέρδος και φυσικό περιβάλλον στην αυγή του καπιταλισμού με ολέθρια αποτελέσματα σε αυτήν τη σύγχρονη παραβολή για το ποιοι είμαστε σήμερα, και πώς φτάσαμε να γίνουμε έτσι.

Διαδικτυακή πρεμιέρα
Παρασκευή 9 Απριλίου στις 21.00
έως και την Τρίτη 20 Απριλίου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Άγγελος Παπαδάκης

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Γιάννης Καραντώνης

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Dominic C Ray

ΗΧΟΣ
Αλεξάνδρα Κακαδιάρη

ΠΑΙΖΟΥΝ
Παύλος Λάσκος
Παναγιώτης Μασούγκας
Έλενα Μουρατίδου
Μαρία Κωνσταντίνου
Οδυσσέας Κλήμης

ANGELUS NOVUS – 15/4 έως 20/4
“Μητέρες;”

Ελληνικά λαϊκά παραμύθια

Κάτω από τον γενικό τίτλο της παράστασης Μητέρες; φιλοξενούνται τρία «άγρια» λαϊκά παραμύθια από την ελληνική παράδοση : «Η Μαύρη Όρνιθα» από τη Μικρά Ασία, « Ο Τσυρόγλες» από τη Σκύρο, «Ο Καημός» από τη Σκιάθο.
Καθένα από αυτά πραγματεύεται, με τον δικό του θαυμαστό τρόπο, τη σχέση μάνας-παιδιού, που εδώ ξεφεύγει από τα συνηθισμένα βολικά σχήματα.
Στη «Μαύρη Όρνιθα», μια Μάνα πασχίζει με χίλιους τρόπους να «χαλάσει» τα παιδιά της για να χαρεί τον παράνομο έρωτά της.
Στον «Τσυρόγλε», μια Μάνα από τον τάφο της νοιάζεται και συμβουλεύει την κόρη της που τη δολοφόνησε.
Στον «Καημό» μια Μάνα παραδίδει τα νεογέννητα παιδιά της στο δικό της βάσανο, τον καημό που τα τρώει και δεν «τρώει» την ίδια όσο δεν τον ομολογεί.
Κοντά στις τρεις μητέρες-πρωταγωνίστριες των τριών παραμυθιών κινούνται κι άλλες, που εμφανίζονται σε δεύτερους ρόλους (μητριά, πεθερά, χαροκαμένη μάνα…), πολλαπλασιάζοντας το ερωτηματικό του τίτλου της παράστασης «Μητέρες;», μια που οι περισσότερες παρεκκλίνουν από το συμβατικό μοντέλο της μάνας.

Ας δούμε, λοιπόν, αν μπορούμε εμείς σήμερα να αποφασίσουμε για το ρόλο της Μητέρας, για τις «υποδειγματικές» πράξεις που θα τον συνιστούσαν και για τις παραβάσεις- παραβιάσεις που θα τον έβαζαν σε κίνδυνο.

Διαδικτυακή πρεμιέρα
Πέμπτη 15 Απριλίου στις 21.00
έως και την Τρίτη 20 Απριλίου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Δαμιανός Κωνσταντινίδης

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Αφρούλη Μπέρσου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Απόστολος Αποστολίδης

ΠΑΙΖΟΥΝ
Ιωάννα Μαμακούκα, Ελιόνα-Ελένη Σινιάρη

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Ελιόνα-Ελένη Σινιάρη

Χρήσιμες πληροφορίες

Από Τετάρτη 17 Μαρτίου έως Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Συντονιστείτε στο e-thessalonikiculture.gr

Ελεύθερη πρόσβαση

Οι Πυγολαμπίδες προσπαθούν πάντα να είναι ενημερωμένες, όμως για την αποφυγή αλλαγών στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες που παρουσιάζονται, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τον διοργανωτή της εκάστοτε εκδήλωσης.

Πληροφορίες χώρου

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.