για σχολεία – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ΚΡΑΣ – Η σκέψη σου μου ανήκει

Δύο κορίτσια αποκτούν ένα ΚΡΑΣ, ένα Κράνος Αναγνώρισης Σκέψης, ένα κράνος που όποιος το φορά μπορεί να διαβάζει την σκέψη του άλλου.

Κανονικά, ένα τέτοιο πανίσχυρο μηχάνημα θα έπρεπε να χρησιμοποιείται με σύνεση και προσοχή, ωστόσο η Χλόη και η Μίλυ αποφασίζουν να το διασκεδάσουν. Βλέποντας τώρα τον κόσμο από διαφορετική σκοπιά, θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν φίλους και οικογένεια, κάνοντας καθοριστικά βήματα προς την ενηλικίωση.

 

Περίληψη του έργου και ανάλυση της προβληματικής του.

Ένα κράνος που διαβάζει τη σκέψη του άλλου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους – για καλό ή για κακό.

Στα χέρια δύο εφήβων όμως, τα πράγματα είναι απλά: Θα το χρησιμοποιήσουν ώστε η Χλόη, να καταφέρει να πάει σινεμά με το αγόρι από το φροντιστήριο αγγλικών…

Η Χλόη είναι ενθουσιώδης και παρορμητική ενώ η Μίλυ, πιο προσγειωμένη είναι η φωνή της λογικής. Στην πορεία μέχρι την επίτευξη του στόχου οι δύο φίλες θα ‘ακούσουν’ σκέψεις άλλων και θα συζητήσουν για το πως η αλήθεια και τα ψέματα επηρεάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων.

Όταν η Χλόη πάρει το κράνος στο σπίτι της θέλοντας να ‘χειραγωγήσει’ τους γονείς της, θα γίνει μάρτυρας ενός ακόμα οικογενειακού καβγά. Θα διαπιστώσει, για ακόμα μια φορά, ότι οι γονείς της είναι αντίθετοι χαρακτήρες και ότι δεν ταιριάζουν. Έτσι θα ισχυροποιηθεί η ιδέα της ότι στις δικές της σχέσεις θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Ανέλπιστα όμως, το Κράνος Αναγνώρισης Σκέψης θα τη βοηθήσει να καταλάβει ότι πολλές φορές τα αντίθετα έλκονται και ότι στην έλξη αυτή υπάρχει μια μαγεία που δεν μετριέται με τη λογική.

 

Ταυτότητα Παράστασης

Συγγραφέας: Ανέστης Ποϊράζης
Σκηνοθεσία: Ανέστης Ποϊράζης, Μαριάννα Ρούκαλη
Σκηνογραφία: Νίκη Αγγελίδου
Μουσική: Κώστας Μπαλάμης
Χορογραφία: Μαργαρίτα Παναγιώτου
Ερμηνεία: Μαρία Ξηρού, Λίλα Παντελίδου, Μαρία Βαή, Δημήτρης Μπουζούδης

Ιλιάδα του Ομήρου

Η Ιλιάδα του Ομήρου επιστρέφει στο Θέατρο Αμαλία το Σάββατο 24 /02 & το Σάββατο 9/03 στις 17:00

Η Ιλιάδα του Ομήρου από τον Μικρό Βορρά, η παράσταση που ξεκίνησε το ταξίδι της από το Αρχαίο Θέατρο Άργους με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και έφτασε να μαγεύει το κοινό του Καΐρου ως επίσημη συμμετοχή Cairo International Festival for Experimental Theatre, επιστρέφει για δύο μόνο παραστάσεις!

Πιάσε το χέρι μου, Θεά

ψυχή μου δώσε ρεύμα,

να γράψω μ’ έναν κεραυνό

πάνω σε μαύρη πλάκα

Η ανθρώπινη πλευρά των ηρώων, η βία του πολέμου, η αγωνία και η συντριβή. Ποιος τελικά νικάει σε έναν πόλεμο και με τι κόστος;

Η νεανική – εφηβική σκηνή του Μικρού Βορρά, παρουσιάζει την Ομηρική Μάχη στην πιο ροκ διασκευή της, μέσα από την σύγχρονη, ευρηματική σκηνοθετική ματιά του Τάσου Ράτζου, αναδεικνύοντας την ματαιότητα του πολέμου, τις απώλειες που επιφέρει και την αγωνία των ηρώων για ένα διαφορετικό μέλλον.

Σε 70 λεπτά ολόκληρη η Ιλιάδα του Ομήρου μέσα από τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Τάσου Ράτζου, γεμάτη χιούμορ και ευαισθησία, με τέσσερις εξαιρετικούς ηθοποιούς που συγκρούονται, αφηγούνται, τραγουδούν και συγκινούν σε 30 και πλέον ρόλους.

Μία ανατρεπτική θεατρική απόδοση του Ομηρικού έπους, με αντιπολεμική σκοπιά και ανθρωπιστικό πρόσημο. Μία παράσταση που συνομιλεί με τους εφήβους και τους επιτρέπει να δουν με άλλη ματιά τη «σχολική» τους ύλη.

Όμως κι αύριο μέρα ξημερώνει.

Ποιος θα’ χει σειρά αύριο;

Και από τι θα πάει;

Ταυτότητα παράστασης

Θεατρική ∆ιασκευή: Μικρός Βορράς

Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς

Φιλολογική Επιµέλεια: Αναστασία Κεφαλά

Σκηνοθεσία – φωτισμός: Τάσος Ράτζος

Σκηνικό-Κοστούµια-Κατασκευές: Χριστίνα Θαλασσά

Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Θοδωρής Παπαδηµητρίου

Επιµέλεια Κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος

Μακιγιάζ-χτενίσματα: Στέφανος Μπαμπούλης

Συνεργάτης Διαδραστικού Μέρους: Αύρα Αυδή

Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου

Φωτογραφία-Βίντεο: Ζαφείρης Σαλμανλής

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ανδρέας Παράσχος, Δέσπω Πίρτσιου, Σωτήρης Ρουμελιώτης

Γραφιστική Επιµέλεια: Ντόρη Λούκρη

Οργάνωση περιοδείας: Τζούλια Παρασκευοπούλου

Επικοινωνία: Λουκία Αργυριάδου

Ηχοληψία: Κρίτωνας Κιουρτσής

Ηθοποιοί: Ασπασία Δήμου, Γιάννης Μαυρόπουλος, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης

  • Το βιβλίο του Μιχάλη Γκανά από το οποίο αντλούνται οι στίχοι που πλαισιώνουν την παράσταση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».
  • Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης έγινε στο πλαίσιο του θεσμού ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -Πρόγραμμα 2021-, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Παραστάσεις αφήγησης, παραμυθιών & μύθων

Οι παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών μύθων και θρύλων της Action Art συνεχίζονται και οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουν στο Μικρό Θέατρο της Χ.Α.Ν.Θ.

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα Παραστάσεων

17/02/2024 Γιατί ο κόσμος έγινε  έτσι κι όχι αλλιώς; 

Πως δημιουργήθηκε ο κόσμος; Ποιος ήταν ο πιο σκανταλιάρης και περίεργος από τους θεούς; Πως δημιουργήθηκαν τα νερά και τα δάση; Πως δημιουργήθηκαν τ’  αστέρια; Ποιο ελάττωμα του ανθρώπου παραλίγο να οδηγήσει στην καταστροφή του κόσμου; Το γιατί και το πως μέσα από τους μύθους που πλάσαμε για να κατανοήσουμε τη δύναμη, την ομορφιά, τη μαγεία της ύπαρξης και της φύσης.

Αφήγηση: Ροδάνθη Δημητρέση
Τραγούδι, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί: Γιούλα Μιχαήλ

 

9/3/2024  Παραμύθια και μουσικές του κόσμου

Μια παράσταση με παραμύθια που ανήκουν στην Παγκόσμια Άυλη Κληρονομιά. Μια παράσταση, όπου η τέχνη της αφήγησης, της μουσικής και του τραγουδιού – ερμηνείας, συναντώνται για να συνομιλήσουν και να υφάνουν το δικό τους παραμύθι.

Αφήγηση: Ροδάνθη Δημητρέση
Τραγούδι:  Έλσα Μουρατίδου.
Μουσική: Ονούρ Σεντούρκ (σάζι,παντούρι)

 

13/4/2024  Ήχοι και Παραμύθια της μητέρας γης, των δένδρων, των νερών

Αφήγηση παραμυθιών, θρύλων και μύθων για τη φύση με παράλληλη πρωτότυπη συνοδεία μουσικής. Μια διαδραστική παράσταση λόγου, ήχων, μουσικής  με υλικά της φύσης και ανακυκλώσιμα υλικά.

Αφήγηση: Ροδάνθη Δημητρέση
Τραγούδι, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί: Γιούλα Μιχαήλ

 

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις αφήγησης για μικρούς και μεγάλους της Αction Art 

Γιατί το παραμύθι μεταδίδεται από το στόμα στην καρδιά και από την καρδιά στο στόμα, μεταφέροντας ένα  πολύτιμο μήνυμα σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά. Ένα μήνυμα που το υφαίνει από τα βάθη του χρόνου, συντροφεύοντας την ανθρωπότητα από τη γέννησή της. Γιατί η ζωή έχει δυσκολίες και για να τις αντιμετωπίσει ο νέος άνθρωπος, το παιδί, ο ενήλικας χρειάζεται συντροφικότητα και μαγεία. Γιατί η προφορικότητα, το παραμύθι υφαίνει σχέσεις.

Ένα Βήμα Τη Φορά Τhe Musical

Ένα Μουσικό έργο Αυτογνωσίας αφιερωμένο στα συναισθήματα

 

Η παράσταση “Ένα Βήμα Τη Φορά Τhe Musical”, η αυθεντική Ελληνική all family musical δημιουργία της Μαρίας Στεφάνου, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της δημιουργού, σε πρωτότυπη μουσική και στίχους της ίδιας έρχεται για μία ακόμη παράσταση για το κοινό την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, στις 12.30 στο Ράδιο Σίτυ.

Το musical που έχει ξεπεράσει τις 200 παραστάσεις και τους 45.000 θεατές επιστρέφει για 7η συνεχόμενη χρονιά στην Θεσσαλονίκη! Μια παράσταση εγκεκριμένη από ψυχολόγους και παιδοψυχολόγους για όλη την οικογένεια που έχουν αγαπήσει και παρακολουθήσει σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

To μουσικό παραμύθι είναι το “περπάτημα” ενός κοριτσιού προς την ενηλικίωση και την αγάπη εαυτού, μέσα από το δρόμο των συναισθημάτων, τον φόβο, τον θυμό, τη ζήλια, τον ανταγωνισμό, τα πρέπει, το θέλω, το μου αρέσει, την ευθύνη της. Ένα τρυφερό, μοντέρνο και άκρως επίκαιρο musical για τη ζωή και τις μεγάλες, άλλα τόσο απλές αλήθειες της διαδρομής μας προς εμάς.

Ο “δρόμος” των ανθρώπων έχει μετατραπεί σε αγώνα και το φαβορί της κούρσας, η μικρή Ερμιόνη, προσπαθώντας να βγει πρώτη, σκοντάφτει, χάνει την πρωτιά και τη γη κάτω απ’ τα πόδια της. Μένει μόνη. Στο δρόμο της εμφανίζεται ένας “περαστικός”, απ’ αυτούς που όλοι έχουμε ανάγκη όταν σκοντάφτουμε. Την πιάνει απ’ το χέρι και περπατάει πλάι της, μαθαίνοντας της ό,τι χρειάζεται για να σταθεί πρώτη φορά στα πόδια της.

Γέλιο, συγκίνηση, χαρά, λύτρωση, πολύ χορό και μελωδίες ψυχής. To κάθε κομμάτι της διαδρομής έχει να μας δώσει άλλο δώρο, μέσα από swing, jazz, pop, waltz, latin και rock‘n’roll ρυθμούς. Τραγούδια γραμμένα για την κάθε ηλικία, το κάθε μάθημα και συναίσθημα που έχει να περπατήσει η Ερμιόνη, μέχρι να αφήσει όλες τις αποσκευές και με ελεύθερα χέρια πια, να αγκαλιάσει τον εαυτό της.

 

Λίγα λόγια τη δημιουργό

Η Θεσσαλονικιά Musical Performer και θεατρική παραγωγός Μαρία Στεφάνου, είναι μία πολυτάλαντη και πολύπλευρη καλλιτέχνης, συγγραφέας, σκηνοθέτης, χορογράφος, συνθέτης και στιχουργός, με σπουδές χορού και τραγουδιού στην Ελλάδα (Σχολές Χορού Καφαντάρη) και το εξωτερικό (Arts Educational School of London, Pinapple Studios, SDK της Τσεχίας).

Έχει υπογράψει χορογραφικά και συμμετάσχει σε αγαπημένες μουσικές παραγωγές του  Regency Casino of Thessaloniki, όπως το “Σαν κάποιος Θίασος” με τον Τάκη Ζαχαράτο (2015-2016), “Το πρώτο μας Πάρτυ” του Μάκη Δελαπόρτα (2016-2017), “Ένας Ουρανός μ’ Αστέρια”, “I Have A Dream The Musical” και “Dorian Gray The Musical” της Άντας Τσεσμελή – Edwards (2014-2016). Το συγγραφικό και σκηνοθετικό ντεμπούτο της το έκανε το 2014 με τις “Πριγκίπισσες The Musical”, σε έμπνευση και μουσική επιμέλεια του μαέστρου Σπύρου Ρασσιά στο French Keys Jazz Club Θεσσαλονίκης, το οποίο αγαπήθηκε και μέτρησε 22 sold out παραστάσεις. Μετά από αναρίθμητες συμμετοχές της σε αντίστοιχες μουσικές παραγωγές, όπως το “Alexander The Great Rock Opera” του Κωνσταντίνου Αθυρίδη, τα “Λάχανα Και Χάχανα The Musical” του Τάσου Ιωαννίδη και σημαντικές συνεργασίες με εξαίρετα ονόματα του χώρου όπως η Σία Κοσκινά, αποφάσισε να αφοσιωθεί στην δημιουργία των έργων της. H αγάπη για την τέχνη της ολοκληρώνεται πάντα με τους μαθητές της, έχοντας συνεργαστεί και διδάξει σε κορυφαίους φορείς, όπως η Σχολή Μουσικού Θεάτρου PMTP Method By Sia Koskina, καθώς και οι σχολές χορού Dance ’O Clock, Asters Dance Τeam, AfroCuban Dance School και τα ωδεία Βορείου Ελλάδος, Χορωδείο, Ωδείο Εν Τέχνη.

Το “Ένα Βήμα Τη Φορά” είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δημιουργία της, όταν πήρε την απόφαση να εμπιστευτεί το χάρισμά της και να περπατήσει προς τον εαυτό της. Το βιβλίο της γράφτηκε τον Μάρτιο του 2016 και 1 χρόνο μετά μεταφέρθηκε στη θεατρική σκηνή με τη μορφή musical σε δική της μουσική σύνθεση, στίχους, σκηνοθεσία και χορογραφίες. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με 60 καλλιτέχνες να χορεύουν και να τραγουδάνε τις αλήθειες της και μετράει ως τώρα 57 παραστάσεις στην βραδινή αλλά και πρωινή ζώνη. Το Μάιο του 2017, βιώνοντας της ανάγκες της παραγωγής, η Μαρία ανοίγει την καινοτόμα επιχείρηση θεατρικών και καλλιτεχνικών παραγωγών “Maria Stefanou Productions”.  “Επιτέλους είμαι στο δρόμο μου. Θέλω και ζω, θέλω και δημιουργώ” λέει ετοιμάζοντας τα δύο νέα έργα της “Το 10 το Καλό και ο Χάρτινος Κόσμος” με θέμα την αξία των ανθρώπων και το “Ένα Βήμα Τη Φορά 2, η Αλλαγή”.

Πώς λένε το κορίτσι που κρατά ένα μπαλόνι;

από το Σάββατο 3/02 για 4 μόνο παραστάσεις στο θεάτρου Σοφούλη, από την θεατρική ομάδα BLACKBIRD 

Ανανεωμένο και άκρως επίκαιρο, το εξαιρετικά τρυφερό έργο «Πώς λένε το κορίτσι που κρατά ένα μπαλόνι;» του Μάνου Κοντολέων, έρχεται ξανά στη σκηνή του θεάτρου Σοφούλη, από το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στις 17:30 για 4 μόνο παραστάσεις από την θεατρική ομάδα BLACKBIRD. Βλέποντας συνεχώς ανθρώπους να τρέχουν, να προσπαθούν να προλάβουν, να ξεχνούν να ζήσουν, να ονειρευτούν, ανθρώπους που έχουν αφήσει το παιδί μέσα τους, προέκυψε αυτή η παράσταση, την οποία προσκαλούνται μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά να δουν και να θυμηθούν πώς λένε το κορίτσι που κρατά ένα μπαλόνι.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ένα αγόρι ψάχνει ένα κορίτσι που κρατά… ένα κόκκινο μπαλόνι. Μα το κορίτσι όλο έρχεται και χάνεται. Στη στάση ενός λεωφορείου πρέπει να την πρωτοσυνάντησε, μα ούτε το όνομά της δεν πρόλαβε να μάθει. Πού να βρίσκεται το κορίτσι που χόρεψαν μαζί κάτω από τη βροχή; Σε ένα πάρκο; Σε μία παρέλαση; Μπροστά από κάποιο βιβλίο; Το αγόρι την ψάχνει παντού, μπροστά από ψηλά κτίρια, μα και στενά δρομάκια και αναρωτιέται μήπως κάποιος την έχει δει. Μα κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί. Εσύ; Μήπως εσύ την έχεις δει; Ίσως κάπου να την έχεις συναντήσει;

Τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής, μ’ ένα πρωτότυπο σκηνικό που θα μπορούσε να θυμίσει το σκίτσο ενός μικρού παιδιού, παρέα με το χαρακτηριστικό κόκκινο μπαλόνι, χορεύουν, τραγουδούν και μιλούν για την παιδικότητα, την ελευθερία, την ανιδιοτελή αγάπη και το κυνήγι της ευτυχίας.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία|Θεατρικό κείμενο: Ανθή Ιωαννίδου

Βοηθός σκηνοθέτη|Εμψύχωση ομάδας: Αλέξης Κότσυφας

Τραγούδι παράστασης: «Το μπαλόνι» του Θοδωρή Κοτονιά

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Χαρίσιος Γκατζόφλιας

Ενδυματολογία: Τζένη Γεωργιάδου – JAGE

Σχεδιασμός|Κατασκευή σκηνικού: Θανάσης Λιακόπουλος, Αλέξης Κότσυφας

Φωτισμοί: Ανέστης Aτακτίδης

Σχεδιασμός αφίσας|Γραφιστικά: Δήμητρα Βυζαντιάδου

Φωτογραφίες: Μελίνα Μαραγκάκη

Βίντεο|Τρέιλερ: Στέφανος Μπουζόπουλος

Επικοινωνία|Δημόσιες σχέσεις: Μαρία Τότσκα

Παίζουν: Μαρκέλλα Καραπιπέρη, Γιώτα Κασιμιάδου, Χρύσα Σεραφείμ, Γιώργος Τερζής

Fake for Real

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζεται μία μεγάλη έκθεση με ιδιαίτερα πρωτότυπη θεματολογία. Ο τίτλος της έκθεσης είναι Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;) και η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση παρουσιάζει ιστορίες παραποιήσεων και πλαστογραφήσεων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Περιγράφει τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνισή τους, τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα πίσω από αυτά και τον αντίκτυπο που είχαν. Δείχνει, επίσης, πώς τελικά αποκαλύφθηκαν.

Η έκθεση χωρίζεται χρονολογικά σε έξι μεγάλες θεματικές ενότητες: Εξουσία και Προσευχή, Η κατανόηση του κόσμου, Ένωση και Διαίρεση, Στον πόλεμο, Παραχάραξη και Πλούτος, Η εποχή της μετά-αλήθειας, με περισσότερα από 100 εκθέματα της Συλλογής του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Περιλαμβάνει επίσης ταινίες και διαδραστικά παιχνίδια.

Τα κίνητρα, οι στρατηγικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν απατεώνες και πλαστογράφοι προκύπτουν από συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Ωστόσο, η ανθρώπινη προδιάθεση να πιστεύει στο «ψεύτικο», καθώς και οι στόχοι πίσω από την εξαπάτηση των άλλων, φαίνεται να είναι διαχρονική. Έτσι, η προώθηση της παιδείας σχετικά με τα μέσα επικοινωνίας, η ενίσχυση της κριτικής σκέψης μέσω ιστορικών παραδειγμάτων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για το πώς να αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση σήμερα είναι οι βασικοί στόχοι της έκθεσης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη και από σχολεία ενώ το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • συμμετοχή σε δίωρο μουσείο-παιδαγωγικό πρόγραμμα που καλύπτει αναλυτικότερα δυο εκθέσεις του μουσείου
  • μικρής διάρκειας βιωματική δράση εικαστικού περιεχομένου, με έμπνευση από την έκθεση (τα υλικά, τα καλύπτει το Τελλόγλειο, εκτός αν χρειαστεί προσαρμογή της δράσης, έπειτα από συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς)
  • δείτε όλες τις πληροφορίες εδώ.

 

Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα

Η νέα ευφάνταστη παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ «Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα!» έρχεται τον Ιανουάριο στο Βασιλικό Θέατρο, σε κείμενο Στάθη Παχίδη – Σταυρούλας Παγώνα και σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή.

Πρεμιέρα: Κυριακή 14/01/2024

 

Μα τι συμβαίνει στο Βασίλειο των Παραμυθο-ηρώων;

Φήμες και διαδόσεις κυκλοφορούν ασύστολα και κλονίζουν την εικόνα των Ηρώων των Παραμυθιών που όλοι αγαπούν.

Αλήθεια ή ψέματα πως ο κακός Λύκος έχει γίνει Vegan;
Αλήθεια ή ψέματα ότι το Τέρας προσέλαβε imagemakers για να τον κάνουν… Πεντάμορφο;
Αλήθεια ή ψέματα πως ο Ηρακλής είχε και 13ο άθλο που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει;
Αλήθεια ή ψέματα πως η Σταχτοπούτα έβαλε βαμβάκι στο γοβάκι για να της εφαρμόζει τέλεια;
Αλήθεια ή ψέματα πως η Ωραία Κοιμωμένη φίλησε βάτραχο βατραχοτροφείου;
Αλήθεια ή ψέματα ότι οι Πρίγκιπες έχουν εξαφανιστεί από όλα τα παραμύθια;

Το Σωματείο των Γιαγιάδων, οι ισχυροί θεματοφύλακες των παραμυθιών, αποφασίζει να δράσει και καλεί το αρχιλαγωνικό, τον Ντετέκτιβ Ρεβιθούλη που με τη βοήθεια της Τεχνολογίας και της μαμάς του καλείται να λύσει το μυστήριο της διάδοσης των Fakenews!

Με συνεχείς ανατροπές, γέλιο, μουσικές, τραγούδια και αναπάντεχα παραμυθομπερδέματα ξετυλίγεται μια ξεκαρδιστική ιστορία μυστηρίου – μέχρι και GPS υπάρχει για να μη χαθεί κανείς. Ως video-guest εμφανίζονται  ο youtuber… Panos Dent και η τραγουδίστρια και ηθοποιός Ρούλα Μανισάνου ως Νονά της Σταχτοπούτας!

Μα να εξαφανιστούν όλοι οι Πρίγκηπες;

Για Γονείς και Εκπαιδευτικούς:
Βρείτε χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό για τα fake news καθώς και φύλλα εργασιών για την καλύτερη επεξεργασία του θέματος στην τάξη ή στην ομάδα, στο site της παράστασης fakenewsical.gr

Συντελεστές

Κείμενο – Στίχοι τραγουδιών – Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Στάθης Παχίδης, Κείμενο – Στίχοι τραγουδιών: Σταυρούλα Παγώνα, Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή, Σκηνικά – Κοστούμια: Δανάη Πανά, Eνορχήστρωση – Μουσική παραγωγή – Ηχοληψία: Γιώργος Πεντζίκης, Κίνηση – Χορογραφίες: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Σύμβουλος κινησιολόγου: Ευανθία Σωφρονίδου, Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας, Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Video Graphics: Mike Rafail, Video: Άντα Λιάκου, Κατασκευή ιστοσελίδας: Ecolapsis, Επιστημονική συνεργάτιδα ΑΠΘ: Αναστασία Κατσαουνίδου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρα Μαλγαρινού, Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου, Οδηγός σκηνής: Αθανασία Ανδρώνη

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Μαριάννα Αβραμάκη (Μαμά Ντεντέκτιβ), Λευτέρης Αγγελάκης (Γιαγιά 2, Μπριζόλας Χοιρινόπουλος, Τραυματιοφορέας 2, Βάτραχος, Κουδούνι), Πελαγία Αγγελίδου (Ψητοπώλης, Προϊσταμένη Νοσοκόμα, Βάτραχος, Νταίζη Φουσκοχείλη), Μάνος Γαλανής (Γιατρός, Πελάτισσα 2, Χάρης Τούμπανος, Πρίγκιπας), Ελένη Γιαννούση (Πεντάμορφη, Κακιά αδελφή Σταχτοπούτας), Ηλέκτρα Γωνιάδου (Σταχτοπούτα, Ξυπνητήρι Ντριν), Θανάσης Δισλής (Γιαγιά 3, Μπέικον Χοιρινόπουλος, Τραυματιοφορέας 2, Μπάμπης Σιφώνης, Βάτραχος), Αλέξανδρος Ζαφειριάδης (Ντεντέκτιβ), Μάρα Μαλγαρινού (Καρακακιά Αδελφή Σταχτοπούτας, Ξυπνητήρι Κούκος, Βατραχοπριγκίπισσα, Κοκκινοσκουφίτσα), Μαρία-Νεφέλη Παρασκευοπούλου (Άβουλη Αδελφή Σταχτοπούτας, Ξυπνητήρι Digital, Βάτραχος), Δημήτρης Σακατζής (Κακός Λύκος, Πατέρας της Πεντάμορφης), Γιώργος Σφυρίδης (Τέρας, Πελάτισσα 3), Ελευθερία Τέτουλα (Ωραία Κοιμωμένη, Πινόκιο, Πελάτισσα 1), Γιάννης Τσάτσαρης (Ηρακλής), Γιάννης Τσιακμάκης (Αρχιγιαγιά, Πιτόγυρος Χοιρινόπουλος, Τραυματιοφορέας 1, Λίνος Τσουλούφης, Βάτραχος), Μανώλης Φουντούλης (Μπάτλερ)

* Έκτακτη αντικατάσταση: Ευαφρία Σωφρονίδου

Στο βίντεο της παράστασης συμμετέχουν:
Ο youtuber Panos Dent και στον ρόλο της Νονάς της Σταχτοπούτας η Ρούλα Μανισάνου.

 

Για Γονείς και Εκπαιδευτικούς:
Βρείτε χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό για τα fake news καθώς και φύλλα εργασιών για την καλύτερη επεξεργασία του θέματος στην τάξη ή στην ομάδα, στο site της παράστασης fakenewsical.gr

 

Εδώ Λιλιπούπολη – Τα τραγούδια

 

Εδώ Λιλιπούπολη: Η θρυλική ραδιοφωνική σειρά που συνδέθηκε με την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (1976 – 1980) και μεγάλωσε ως σήμερα γενιές και γενιές, ξαναζωντανεύει και μας παρασύρει στον κόσμο των αγαπημένων τραγουδιών, σε μουσική Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Χριστοδούλου και στίχους της Μαριανίνας Κριεζή.

 

Μια παραμυθένια παράσταση γεμάτη όνειρα και αναμνήσεις, υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου, που θα ζωντανέψει μέσα από τις ερμηνείες της Σαβίνας Γιαννάτου, του Δώρου Δημοσθένους, της Λένιας Ζαφειροπούλου και του Βαγγέλη Μανιάτη.

 

 

Συντελεστές:

Νίκος Κυπουργός Μουσική

Δημήτρης Μαραγκόπουλος Μουσική

Λένα Πλάτωνος Μουσική

Νίκος Χριστοδούλου Μουσική

Μαριανίνα Κριεζή Στίχοι

Ρεγγίνα Καπετανάκη Δημιουργός

Ερμηνεύουν:

Σαβίνα Γιαννάτου

Δώρος Δημοσθένους

Λένια Ζαφειροπούλου

Βαγγέλης Μανιάτης

Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης

Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου  Διδασκαλία χορωδίας

Ελπίδα Τσάμη Διδασκαλία χορωδίας

JoveNata Ensemble

Νίκος Χριστοδούλου  Διεύθυνση Ορχήστρας

Ένα Βήμα Τη Φορά

Ένα Μουσικό έργο Αυτογνωσίας αφιερωμένο στα συναισθήματα

 

Tο “Ένα Βήμα Τη Φορά Τhe Musical” είναι μία αυθεντική Ελληνική all family musical δημιουργία της Μαρίας Στεφάνου, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της δημιουργού, σε πρωτότυπη μουσική και στίχους της ίδιας.

Το musical που έχει ξεπεράσει τις 200 παραστάσεις και τους 45.000 θεατές επιστρέφει για 7η συνεχόμενη χρονιά στην Θεσσαλονίκη! Μια παράσταση εγκεκριμένη από ψυχολόγους και παιδοψυχολόγους για όλη την οικογένεια που έχουν αγαπήσει και παρακολουθήσει σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

To μουσικό παραμύθι είναι το “περπάτημα” ενός κοριτσιού προς την ενηλικίωση και την αγάπη εαυτού, μέσα από το δρόμο των συναισθημάτων, τον φόβο, τον θυμό, τη ζήλια, τον ανταγωνισμό, τα πρέπει, το θέλω, το μου αρέσει, την ευθύνη της. Ένα τρυφερό, μοντέρνο και άκρως επίκαιρο musical για τη ζωή και τις μεγάλες, άλλα τόσο απλές αλήθειες της διαδρομής μας προς εμάς.

Ο “δρόμος” των ανθρώπων έχει μετατραπεί σε αγώνα και το φαβορί της κούρσας, η μικρή Ερμιόνη, προσπαθώντας να βγει πρώτη, σκοντάφτει, χάνει την πρωτιά και τη γη κάτω απ’ τα πόδια της. Μένει μόνη. Στο δρόμο της εμφανίζεται ένας “περαστικός”, απ’ αυτούς που όλοι έχουμε ανάγκη όταν σκοντάφτουμε. Την πιάνει απ’ το χέρι και περπατάει πλάι της, μαθαίνοντας της ό,τι χρειάζεται για να σταθεί πρώτη φορά στα πόδια της.

Γέλιο, συγκίνηση, χαρά, λύτρωση, πολύ χορό και μελωδίες ψυχής. To κάθε κομμάτι της διαδρομής έχει να μας δώσει άλλο δώρο, μέσα από swing, jazz, pop, waltz, latin και rock‘n’roll ρυθμούς. Τραγούδια γραμμένα για την κάθε ηλικία, το κάθε μάθημα και συναίσθημα που έχει να περπατήσει η Ερμιόνη, μέχρι να αφήσει όλες τις αποσκευές και με ελεύθερα χέρια πια, να αγκαλιάσει τον εαυτό της.

 

 

 

Λίγα λόγια τη δημιουργό

Η Θεσσαλονικιά Musical Performer και θεατρική παραγωγός Μαρία Στεφάνου, είναι μία πολυτάλαντη και πολύπλευρη καλλιτέχνης, συγγραφέας, σκηνοθέτης, χορογράφος, συνθέτης και στιχουργός, με σπουδές χορού και τραγουδιού στην Ελλάδα (Σχολές Χορού Καφαντάρη) και το εξωτερικό (Arts Educational School of London, Pinapple Studios, SDK της Τσεχίας).

Έχει υπογράψει χορογραφικά και συμμετάσχει σε αγαπημένες μουσικές παραγωγές του  Regency Casino of Thessaloniki, όπως το “Σαν κάποιος Θίασος” με τον Τάκη Ζαχαράτο (2015-2016), “Το πρώτο μας Πάρτυ” του Μάκη Δελαπόρτα (2016-2017), “Ένας Ουρανός μ’ Αστέρια”, “I Have A Dream The Musical” και “Dorian Gray The Musical” της Άντας Τσεσμελή – Edwards (2014-2016). Το συγγραφικό και σκηνοθετικό ντεμπούτο της το έκανε το 2014 με τις “Πριγκίπισσες The Musical”, σε έμπνευση και μουσική επιμέλεια του μαέστρου Σπύρου Ρασσιά στο French Keys Jazz Club Θεσσαλονίκης, το οποίο αγαπήθηκε και μέτρησε 22 sold out παραστάσεις. Μετά από αναρίθμητες συμμετοχές της σε αντίστοιχες μουσικές παραγωγές, όπως το “Alexander The Great Rock Opera” του Κωνσταντίνου Αθυρίδη, τα “Λάχανα Και Χάχανα The Musical” του Τάσου Ιωαννίδη και σημαντικές συνεργασίες με εξαίρετα ονόματα του χώρου όπως η Σία Κοσκινά, αποφάσισε να αφοσιωθεί στην δημιουργία των έργων της. H αγάπη για την τέχνη της ολοκληρώνεται πάντα με τους μαθητές της, έχοντας συνεργαστεί και διδάξει σε κορυφαίους φορείς, όπως η Σχολή Μουσικού Θεάτρου PMTP Method By Sia Koskina, καθώς και οι σχολές χορού Dance ’O Clock, Asters Dance Τeam, AfroCuban Dance School και τα ωδεία Βορείου Ελλάδος, Χορωδείο, Ωδείο Εν Τέχνη.

Το “Ένα Βήμα Τη Φορά” είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δημιουργία της, όταν πήρε την απόφαση να εμπιστευτεί το χάρισμά της και να περπατήσει προς τον εαυτό της. Το βιβλίο της γράφτηκε τον Μάρτιο του 2016 και 1 χρόνο μετά μεταφέρθηκε στη θεατρική σκηνή με τη μορφή musical σε δική της μουσική σύνθεση, στίχους, σκηνοθεσία και χορογραφίες. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με 60 καλλιτέχνες να χορεύουν και να τραγουδάνε τις αλήθειες της και μετράει ως τώρα 57 παραστάσεις στην βραδινή αλλά και πρωινή ζώνη. Το Μάιο του 2017, βιώνοντας της ανάγκες της παραγωγής, η Μαρία ανοίγει την καινοτόμα επιχείρηση θεατρικών και καλλιτεχνικών παραγωγών “Maria Stefanou Productions”.  “Επιτέλους είμαι στο δρόμο μου. Θέλω και ζω, θέλω και δημιουργώ” λέει ετοιμάζοντας τα δύο νέα έργα της “Το 10 το Καλό και ο Χάρτινος Κόσμος” με θέμα την αξία των ανθρώπων και το “Ένα Βήμα Τη Φορά 2, η Αλλαγή”.

 

 

Τα Χριστούγεννα του Ποντικομικρούλη

Μια ιδιαίτερα δυνατή αλλά και τρυφερή ιστορία, της οποίας ήρωας είναι ένα ονειροπόλο ποντικάκι, ο Ποντικομικρούλης, που έχει ως όνειρο ζωής να αγγίξει ένα αστέρι. Το αστέρι της Αγάπης!

Με βοηθούς τα παιδιά θα προσπαθήσει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Όλοι μαζί θα πιάσουν το αστέρι και η καρδιά τους θα γεμίσει από αγάπη.

 

Ο Σιμιγδαλένιος

«Ο Σιμιγδαλένιος» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου έρχεται κάθε Σάββατο του Δεκεμβρίου στο Θέατρο Αμαλία από τον Μικρό Βορρά.

Το γνωστό αγαπημένο λαϊκό παραμύθι για την αγάπη και την αφοσίωση γίνεται θεατρική παράσταση με την σκηνοθετική ματιά του Ανδρέα Παράσχου.

Λίγα λόγια για την παράσταση

«Ήλιε μου, λαμπρέ λαμπρέ και λαμπρογεμισμένε,
εδώ ψηλά που περπατείς και χαμηλά κοιτάζεις,
μην είδες τον αντρούλη μου, που ’ναι σιμιγδαλένιος;»

Μία πριγκιποπούλα φτιάχνει το ταίρι της από σιμιγδάλι για να έχει σύζυγο όπως αυτή τον θέλει. Όμως ο Σιμιγδαλένιος γίνεται ξακουστός και μία άλλη πριγκιποπούλα αποφασίζει να της τον κλέψει. Τότε ξεκινά η μεγάλη περιπέτεια για την αναζήτηση του αγαπημένου Σιμιγδαλένιου. Πόσο μακριά φτάνει κανείς για την αγάπη;

Ο Σιμιγδαλένιος αποτελεί ένα παραμύθι λαϊκής λογοτεχνίας που προφορικά μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά. Περιέχει όλα τα στοιχεία της λαϊκής δημιουργίας που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των απλών ανθρώπων καθώς και την αγάπη τους για τα στοιχεία της φύσης. Συχνά, όπως συμβαίνει στα λαϊκά παραμύθια, τα όρια μεταξύ πραγματικού και μαγικού κόσμου καταργούνται και οι δύο κόσμοι αλληλεπιδρούν για χάρη της αφήγησης. Η πριγκιποπούλα καταφεύγει στο υπερφυσικό για να βρει και να επιστρέψει το ταίρι της. Μέσα από το ταξίδι της αναζήτησης θα κάνει απίθανους φίλους, θα καταργήσει τον εγωισμό της και θα διδαχθεί μέσα από τη δύναμη της αγάπης.

«Δε μου μιλείς, μάτια μου; Δε μου μιλείς, φως μου; Δεν είμαι γω που σ’ έπλασα; Δεν είμαι γω που σε ιστόρησα;»

Τρεις εξαιρετικοί ηθοποιοί μέσα από μία παιχνιδιάρικη σκηνοθετική ματιά, μετατρέπονται στα πιο αγαπημένα πρόσωπα της προφορικής αφήγησης, τις γιαγιάδες, που είναι πάντα έτοιμες με την τρυφερότητα και την φροντίδα τους να πουν ένα παραμύθι αλλιώτικο από τα άλλα. Ταυτόχρονα, μέσα από πλούσια αφηγηματικά εργαλεία, χορό, μουσική και λίγο… σιμιγδάλι, η παράσταση μετατρέπει σε συνταξιδιώτες της πριγκιποπούλας στην αναζήτηση του Σιμιγδαλένιου της.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Αδαμόπουλος

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Παράσχος

Σκηνογραφία/ενδυματολογία: Μαρίνα Κωνσταντινίδου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μιχάλης Τραχαλιός

Κινησιολογία – βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξία Μαϊκίδου-Πουτρίνο

Συνεργάτης στο διαδραστικό μερος: Μελίνα Χατζηγεωργίου

Voice Over: Μάριος Β. Αποστολακούλης

Γραφιστικός σχεδιασμός: Ντόρη Λούκρη

Επικοινωνία: Λουκία Αργυριάδου

Παίζουν : Ανθούλα Αηδώνη, Κωνσταντίνος Δραμπάζης, Κορίνα Κυρκίμη

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τάσος Ράτζος

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ

Ψάχνοντας τους θησαυρούς των Χριστουγέννων με την Αιθήρ

Δασοπεριπέτειες σε γιορτινή ατμόσφαιρα! 

Η Αιθήρ ψάχνει τους Θησαυρούς των Χριστουγέννων! Θα τn βοηθήσεις;

Αυτά τα Χριστούγεννα η Αιθήρ ετοιμάζει μια περιπέτεια για παιδιά σε μοναδικούς προορισμούς στη φύση.

Το πρόγραμμα αποτελείται από βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον που ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και το πλήθος των παιδιών. Κύριοι σκοποί του είναι να φέρει τα παιδιά κοντά στο δάσος, να τα βοηθήσει να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα του, καθώς και να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη χωρίς περιορισμούς.

Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω έρχονται να συνδεθούν με τη μαγεία των Χριστουγέννων και να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι στο δάσος που θα μείνει αξέχαστο στη μνήμη κάθε παιδιού.

 

Μπορείτε να μάθετε για τις δράσεις της Aether στην σελίδα: www.aethercreative.gr/

Ο Πέτρος και ο Λύκος

Μουσικό παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ από την Κ.Ο.Θ.

 

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το αγαπημένο μουσικό παραμύθι ‘Ο Πέτρος και ο Λύκος’ του Σεργκέι Προκόφιεφ, σε μία οικογενειακή συναυλία, με την οποία ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος του νέου της εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές της Α/θμιας Εκπαίδευσης. Η Κ.Ο.Θ. παρουσιάζει την σπουδαία αυτή μουσική ιστορία μαζί με πρωτότυπη εικονογράφηση σε συνεργασία με τo “The Comic- con”.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Στην ιστορία του παραμυθιού, ο Πέτρος ζει στο σπίτι του παππού του στο δάσος και ως γενναίος νέος δεν φοβάται καθόλου τους κακούς λύκους. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του παππού του τα βάζει με το λύκο, τον οποίο αιχμαλωτίζει με τη βοήθεια ενός πουλιού. Η γάτα (κλαρινέτο), η πάπια (όμποε), το πουλί (φλάουτο), ο παππούς (φαγκότο), οι κυνηγοί (πνευστά-κρουστά), ο λύκος (κόρνα) και ο Πέτρος (έγχορδα) πρωταγωνιστούν σε αυτή την πολυαγαπημένη ιστορία και διδάσκουν ευχάριστα, μαζί με τα ηχοχρώματα των αντίστοιχων οργάνων.

Η οικογενειακή συναυλία θα επαναληφθεί τον Ιούνιο ολοκληρώνοντας και τη β’ φάση του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος.

 

Ταυτότητα παράστασης

Διεύθυνση ορχήστρας: Μιχάλης Οικονόμου
Αφήγηση: Ανθή Σαββάκη
Εικονογράφηση/εικαστική επιμέλεια: Μανώλης Φραγγίδης
Μετάφραση κειμένου: Νίκος Κυριακού

Πρόγραμμα: Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953): Ο Πέτρος και ο Λύκος, έργο 67

Παραγωγή Κ.Ο.Θ.

Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με τo Thessaloniki Comic Convention «The Comic Con».

 

Το μουσικό παραμύθι θα παρουσιαστεί και ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δείτε πληροφορίες ΕΔΩ.

 

 

Λίγα λόγια για το «The Comic Con»

To Thessaloniki Comic Convention «The Comic Con» είναι η κορυφαία εκδήλωση για τον κόσμο των κόμικς στην Ελλάδα σήμερα –και η μόνη που βασίζεται στην αυθεντική παράδοση των μεγάλων comic conventions τού εξωτερικού, όπως η μυθική διοργάνωση του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ, η Comiket του Τόκιο (Ιαπωνία), το καταξιωμένο Comics & Games τής Λούκα (Ιταλία), ή η Comic-Con International της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ). Στο τριήμερο της λειτουργίας του φιλοξενεί επαγγελματίες και λάτρεις των κόμικς, του animation, του gaming και όλων όσα σχετίζονται με τις συγκεκριμένες μορφές τέχνης.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχουν συμμετάσχει στο «The Comic Con» είναι -μεταξύ άλλων- ο Φρανκ Μίλερ, δημιουργός των θρυλικών κόμικς «300» και «Sin City», ο Ντον Ρόσα, ένας δημιουργός που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με τις ιστορίες τής οικογένειας των Ντακ, ο αείμνηστος Κόλιν Κάντγουελ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες τού Τζορτζ Λούκας και του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο Ασντέ σχεδιαστής τού Λούκι Λουκ, του πιο διάσημου κάουμπόι όλων των εποχών και ο Γουίλιαμ Σίμπσον, storyboard artist τής τηλεοπτικής σειράς-φαινόμενο «Game of Thrones».

Αυτή η μεγάλη γιορτή ξεκινά από τους χώρους τού Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, δεν τελειώνει όμως εκεί. Ξεχύνεται σε ολόκληρη την πόλη, μέσα από μια σειρά δράσεων και συνεργειών, οι οποίες καθιστούν το «The Comic Con» ένα από τα μεγαλύτερα, από τα πλέον συμμετοχικά και με τη μεγαλύτερη απήχηση πολιτιστικά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη. Στην πρώτη συνέργεια του 2024 συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ντύνοντας οπτικά –με τα εξαιρετικά σχέδια του Μανώλη Φραγγίδη– το δημοφιλέστερο, ίσως, μουσικό παραμύθι στην ιστορία της κλασικής μουσικής εργογραφίας: το «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ.

Το «The Comic Con 8» θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και στο Περίπτερο 6 τής ΔΕΘ-Helexpo, από τις 17 έως τις 19 Μαΐου 2024.

 

Ξενάγηση στο Goethe-Institut Thessaloniki

Στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki 2023 – 25/11 & 26/11/2023

Το Goethe-Institut Thessaloniki συμμετέχει και φέτος στο πρόγραμμα του Open House Thessaloniki ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό, καθώς και σε εκπαιδευτικές επισκέψεις ομάδων που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της δράσης OPEN SCHOOL. Η διοργάνωση προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία ξενάγησης στα κτίρια, την ιστορία, τα εκθέματα και τις υποδομές του Goethe-Institut Thessaloniki, μέσα από οργανωμένες ομαδικές ξεναγήσεις.

Ανακαλύψτε το Αρκαδικό αρχέτυπο στον προαύλιο χώρο του Ινστιτούτου, περιηγηθείτε στον καλλιτεχνικά επιμελημένο κήπο του και στην πλούσια συλλογή της σύγχρονης βιβλιοθήκης του, επισκεφτείτε τα διατηρητέα κτίρια του συγκροτήματος και ζήστε «το Όνειρο του Γκαίτε» όπως το οραματίστηκαν οι καλλιτέχνες του Artecitya.

Η ξενάγηση περιλαμβάνει στάσεις στους χώρους, τα εκθέματα και την ιστορία του Goethe-Institut Thessaloniki που μπορεί και να σας ξαφνιάσουν!

Οι μουσικοί της Βρέμης

Ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά παραμύθια που συλλέχθηκαν και δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά από τους αδελφούς Γκριμ έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο Κινηματοθέατρο ΒΑΚΟΥΡΑ σε μια γεμάτη χιούμορ, μουσική, διάδραση και μαγικές στιγμές θεατρική παράσταση που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους.

Με πολύχρωμες προβολές που μας δένουν με το παραμύθι κάνοντας τα πάντα να μοιάζουν τόσο ονειρικά όσο και αληθινά ταυτόχρονα.

Με ζωντανή μουσική να πλαισιώνει κάθε στιγμή της παράστασης, οι νότες ξεπηδούν και με την βοήθεια των μικρών και μεγάλων φίλων, ενθαρρύνουν, καθοδηγούν και συμπαραστέκονται στους ήρωες, προσθέτοντας μια ακόμη διάσταση στη μαγεία της παράστασης.

Οι ηθοποιοί δίνουν ζωή στους χαρακτήρες με ειδικές πρωτοποριακές κατασκευές, (giant hollow puppets) σε φυσικό μέγεθος. Παίζουν, τρέχουν, κινούνται με την φυσικότητα του ίδιου του ζώου που ενσαρκώνουν δημιουργώντας ένα μοναδικό φαντασμαγορικό θέαμα.

Το εξαιρετικό έργο των Αδελφών Γκριμ ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των θεατών και τους μαθαίνει τι θα πει θάρρος, επιμονή, ομαδικό πνεύμα και καλή καρδιά.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Στο διδακτικό αυτό παραμύθι, οι ήρωες είναι τέσσερα ηλικιωμένα ζώα, ένας γάιδαρος, ένας σκύλος, μία γάτα και ένας κόκορας. Μετά από μια ολόκληρη ζωή σκληρής δουλειάς βρίσκονται παραμελημένα από τους ιδιοκτήτες τους.
Γι’ αυτό αποφασίζουν να αποδράσουν και να γίνουν μουσικοί στην πόλη της Βρέμης.

Στον δρόμο τους συναντούν ένα ζεστό σπιτάκι και μια συμμορία από ληστές. Kαι τότε όλα τα σχέδιά τους αλλάζουν!
Τελικά θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το όνειρά τους; Θα πάνε στη Βρέμη;

Θα καταφέρει αυτή η ετερόκλητη παρέα από φωνές να γίνει διάσημη για τη μουσική και τα τραγούδια της;

Μια απολαυστική κλασική ιστορία, γίνεται μια μαγευτική θεατρική παράσταση που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά και όχι μόνο.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Λένια Κοκκίνου

Διασκευή Κειμένου: Λένα Πετροπούλου

Μουσική: Γιώργος Κωστογιώργης

Σκηνικά, Κουστούμια: Kolossaion Productions

Κινησιολογία: Δημήτρης Φεσσάς

Video Art: Σωτήρης Τσολάκης

Artwork: Ντίνα Ζαφειρίου

Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής: Δήμητρα Παπαδοπούλου

Παραγωγή: Kolossaion Productions

Πρωταγωνιστούν: Κική Δίδογλου, Παναγιώτης Μακρής (κιθάρα), Αρετή Μακρολειβαδίτη, Όλια Μήτσιου, Τζένη Μόσχου, Ροδόλφος Πάρτος (πλήκτρα), Μαρία Προδρόμου, Κωνσταντίνα Χουλιάρα (φλάουτο).

 

 

Ο Αι-Βασίλης σφήνωσε στην καμινάδα

της Μάρι Χεκιμιάν σε σκηνοθεσία Δέσποινας Σαρόγλου

 

Η  εταιρεία θεάτρου TheatrAction με το Artbox Theater παρουσιάζουν τη χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Αι-Βασίλης σφήνωσε στην καμινάδα» στο Θέατρο Artbox Fargani από 2 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο συγγραφικό έργο με ζωντανή μουσική επί σκηνής, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής και νηπιακής ηλικίας αλλά μπορούν να το παρακολουθήσουν ευχάριστα και οι ενήλικες.

.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Τα Χριστούγεννα είναι κοντά! Το ταξίδι του Αϊ-Βασίλη προετοιμάζουν τάρανδοι και ξωτικά! Τα παιδιά όλου του κόσμου προσμένουν, μ’ ανυπομονησία και χαρά, δώρα και ζαχαρωτά! Ο Αϊ-Βασίλης είναι ο μόνος που μπορεί να βρει ποιο δώρο τους αρμόζει και τι παιχνίδι τους ευχαριστεί! Μα ώρες ώρες, φέρεται κι αυτός σαν παιδί και χρειάζεται την γυναίκα του, την Κυρία Βασιλεία να τον φροντίζει και να τον επιτηρεί. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με φαΐ, αφού στις λιχουδιές έχει αδυναμία μεγάλη και του είναι δύσκολο να αντισταθεί! Η περιπέτεια όμως που πρόκειται να ζήσει, ένα βράδυ Πρωτοχρονιάς, γνώμη θα του αλλάξει μονομιάς! Θα σταματήσει να τρώει τόσα πολλά γλυκά και θα αρχίσει επιτέλους να τρέφεται πιο υγιεινά!

 

 

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Μάρι Χεκιμιάν

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαρόγλου

Μουσική Επιμέλεια: Χρίστος Ντόβας

Σκηνογραφία: Αγγελική Κουρμουλάκη

Ηθοποιοί: Παναγιώτης Καπρίτσιος, Σταυρινή Κωνσταντίνου, Χριστίνα Σεραφειμίδου, Ηλιάνα Τσακιρίδου

Επικοινωνία: Χριστίνα Σαμολαδά

Φωτογραφίες: Γιώργος Χρυσοχοΐδης

Παραγωγή: TheatrAction, Artbox Theater

Παίζουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Καπρίτσιος, Σταυρινή Κωνσταντίνου, Χριστίνα Σεραφειμίδου, Ηλιάνα Τσακιρίδου

 

 

 

Το όνειρο του Τόνυ

«Φόβισε τους φόβους σου με τα όνειρα σου!»

Αντώνης Τσαπατάκης, Παραολυμπιονίκης κολύμβησης

 

Η Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, κατά την χειμερινή θεατρική περίοδο 2023 – 2024, στο θέατρο «Ολύμπιον», την παράσταση «Το όνειρο του Τόνυ» που βασίζεται στα δύο ομώνυμα βιβλία του Παραολυμπιονίκη κολύμβησης Αντώνη Τσαπατάκη και της εκπαιδευτικού Έλενας Θωίδου. Η παράσταση – σε διασκευή, δραματουργία και στίχους από την Ιωάννα Μαρκέλλα Χαλκιά – επιχειρεί να αναδείξει την αξία του σεβασμού σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, της αποδοχής της διαφορετικότητας, την σημασία της συλλογικότητας και της φιλίας καθώς και ζητήματα συμπερίληψης και εξωστρέφειας.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Σε ένα τόπο βρεγμένο γύρω γύρω από θάλασσα ζει μία οικογένεια με ένα υπέροχο παιδί, τον πρωταγωνιστή μας τον Τόνυ. Ο Τόνυ είναι ένα διαφορετικό παιδί, ένα ξεχωριστό παιδί που ύστερα από ένα ατύχημα έμεινε καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο. Όνειρο του είναι να καταφέρει να περπατήσει ξανά. Ο Τόνυ, λοιπόν, ξεκινά ένα ταξίδι αυτογνωσίας, μέσα από το οποίο θα έρθει αντιμέτωπος με τους φόβους του. Με οδηγό του μια μοναδική πεταλούδα, τη Χαρά, θα συνειδητοποιήσει πως η πραγματική ευτυχία κρύβεται στις επιλογές μας και πως το ατύχημα του ήταν μάλλον ευτύχημα καθώς αντάλλαξε την δύναμη του περπατώ για να λάβει την υπερδύναμη του να βοηθά τους άλλους να «περπατούν» τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά… Κάπως έτσι θα γνωρίσει ένα τυφλό αγόρι, τον Άρη, και ένα κορίτσι δίχως φίλους, τη Ζωή. Όλοι μαζί θα κατανοήσουν πως το σημαντικότερο αγαθό είναι η φιλία και πως η αγάπη είναι η απάντηση σε κάθε μας ερώτηση, η λύση σε όποιο προβληματισμό μας. «…Κι αυτοί ζήσαν καλά… και πιο τολμηροί!»

 

Μια παράσταση για να μπορέσουμε να συμβάλουμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον· μια ιστορία για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, τον σχολικό εκφοβισμό –bullying–, την ισότητα, τον αλληλοσεβασμό, την αποδοχή του εαυτού και του «άλλου», καθώς καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός όπως κι όλοι οι άλλοι, γιατί είμαστε όλοι ίσοι και όλοι διαφορετικοί.

 

Συντελεστές

Διασκευή – Δραματουργία – Στίχοι: Ιωάννα Μαρκέλλα Χαλκιά

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας & Ιωάννα Μαρκέλλα Χαλκιά

Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης

Χορογραφία – Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Γεράρδος

Ενδυματολόγος: Απόστολος Αποστολίδης

Σκηνογράφος: Αναστασία Σουέλα Τζάτζο

Video Art: Κώστας Αμοιρίδης

Φωτισμοί – Ηχοληψία: Δημήτρης Κοκολινάκης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κυριάκος Δανιηλίδης, Μαργαρίτα Νασιούλα,

Φένια Σαλούκα, Κασσιανή Τζιάτζη και Θανάσης Τζιντζιός

 

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Γκάρης, το μιούζικαλ

“Γκάρης, το μιούζικαλ” της Τασούλας Επτακοίλη

“Όταν η αγάπη «πετάει», χορεύει και τραγουδά!”

 

Η παράσταση της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Πρόκειται για μια τρυφερή μουσική ιστορία που μιλάει για την αποδοχή της διαφορετικότητας, την προσφορά στο συνάνθρωπο και τη δύναμη της αγάπης. Μιλάει για αξίες ζωής όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προσφορά στο συνάνθρωπο και η δύναμη της αγάπης που ανατρέπει ακόμα και τους νόμους της φύσης.

Χιούμορ, συγκίνηση, χορός, τραγούδια. Οι ήρωες, οι φίλοι μας τα ζώα, ανοίγουν διάλογο με τους θεατές που παρακολουθούν να στήνεται επί σκηνής το πιο διασκεδαστικό πάρτι.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Γκάρης, το μιούζικαλ είναι η ιστορία ενός γαϊδάρου, που με την ανέλπιστη ικανότητά του να πετάει παρασύρει τα παιδιά σε συναρπαστικές περιπέτειες και ανατρέπει την αναμενόμενη απάντηση του λαϊκού παιχνιδιού (αλλά και του ρητορικού ερωτήματος), «πετάει ο γάιδαρος;».

Η Τασούλα, μια δυναμική δημοσιογράφος, καλείται να γράψει ένα άρθρο για τον Σούπερμαν. Εκείνη όμως, μέσα σε έναν οίστρο δημιουργικότητας και έρευνας, αρχίζει να αναρωτιέται  το πώς εδραιώθηκε η κακή φήμη των γαϊδάρων. Έτσι ξεκινά μια αναζήτηση για να εντοπίσει πού βασίζονται αυτές οι προκαταλήψεις και πώς μπορούμε να δούμε τα τόσο ιδιαίτερα και καλοσυνάτα ζώα αυτά αλλιώς.

Ο Γκάρης είναι ένας γάιδαρος που κάποια στιγμή συνειδητοποιεί ότι μπορεί να πετάξει. Η υπερδύναμή του ενεργοποιείται όμως μόνο μέσω της ενσυναίσθησης: αφουγκράζεται και νιώθει τον πόνο των άλλων και στο τέλος τους βοηθά – με κριτήριο πάντοτε το καλό και το δίκαιο. Ο Γκάρης θα μεταφέρει τα παιδιά στον κόσμο της φαντασίας, κάνοντάς τα να αγαπήσουν έναν «δικό μας» σούπερ ήρωα: το ταλαιπωρημένο ανά τους αιώνες γαϊδουράκι της ελληνικής υπαίθρου. Κι είναι αυτό, το παρεξηγημένο στη λαϊκή μας παράδοση αλλά και στη γλώσσα μας, ζώο, που καταφέρνει να κάνει την υπέρβαση: να μας «πετάξει» σε έναν τόπο όπου οι έννοιες της δικαιοσύνης, της συντροφικότητας, της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης επανακτούν τη θέση και την αξία τους.

 

Ο «Γκάρης» είναι ένα από τα τρία βιβλία για παιδιά που έχει γράψει η Τασούλα Επτακοίλη και παρουσιάζεται σε μια ευφάνταστη θεατρική διασκευή του Βαγγέλη Κουφάκου, σε σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη, πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Μαραμή και στίχους του Σωτήρη Τριβιζά.

Η παράσταση «Γκάρης, το μιούζικαλ» είναι υποψήφιο για το Βραβείο Θεάτρου για παιδιά και εφήβους στη διοργάνωση της ελληνικής ένωσης κριτικών θεάτρου και παραστατικών τεχνών θεατρικής περιόδου 2022- 2023.

 

«Η αγάπη είναι σαν το τριφύλλι: ρίχνεις μερικούς σπόρους και αυτό φυτρώνει και απλώνεται και γεμίζει ολόκληρο το χωράφι»

 

1η Γιορτή της Επιστήμης στο ΝΟΗΣΙΣ

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και τη σύμπραξη του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ διοργανώνει την 1η Γιορτή της Επιστήμης στη Θεσσαλονίκη, ένα ετήσιο γεγονός που πραγματοποιείται από το 1991 στη Γαλλία, υπό την αιγίδα του γαλλικού Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, με σκοπό να προάγει τις επιστήμες στο ευρύ κοινό.

Στόχος της Γιορτής είναι να ενισχύσει την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ ερευνητών και πολιτών, να αναδείξει το έργο της επιστημονικής κοινότητας και να ενθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την επιστήμη. Κεντρικό θέμα της 1ης Γιορτής της Επιστήμης είναι «Το νερό στη δίνη της κλιματικής κρίσης», καθώς οι πρόσφατες καταστροφές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα μέρη του πλανήτη καταδεικνύουν ολοένα και περισσότερο πόσο ο κύκλος του νερού επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, επιστημονικές διαλέξεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια συνθέτουν τη διοργάνωση αυτή τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα και την Πάτρα.

Στο πλαίσιο της Γιορτής θα παρουσιαστεί μία επιστημονική έκθεση του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη -IRD, με τίτλο «Το νερό στην καρδιά της επιστήμης», η οποία παρουσιάζεται στο ισόγειο του ΝΟΗΣΙΣ, από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου 2023. Πρόκειται για μια πλούσια εικονογραφημένη και εκπαιδευτική παρουσίαση των σημαντικότερων έργων της γαλλικής έρευνας στον τομέα του νερού, από το Μαρόκο έως τη Βολιβία, τη λεκάνη της Μεσογείου έως τους ποταμούς της Ινδίας.

Επιπλέον, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Περπατώντας στο νερό» (« Marcher sur l’eau ») της Aissa Maiga, που φέρνει στο προσκήνιο τον αγώνα πρόσβασης στο νερό σ’ ένα χωριό στις όχθες του Νίγηρα.

Κυρίαρχη θέση θα έχουν τα σχολικά εργαστήρια και εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τους στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης της κλιματικής κρίσης.

Τέλος, διακεκριμένοι επιστήμονες από τις δύο χώρες θα συμμετάσχουν σε μια Ελληνογαλλική Επιστημονική Συνάντηση, συζητώντας γύρω από τις παγκόσμιες προκλήσεις και τις βιώσιμες λύσεις που σχετίζονται με το νερό στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

 

Η 1η Γιορτή της Επιστήμης στη Θεσσαλονίκη συνδιοργανώνεται με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ, τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, την υποστήριξη της ΕΥΑΘ, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

 

Για το αναλυτικό πρόγραμμα πατήστε εδώ (περιλαμβάνει και δράση για σχολεία)

Εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο

6 – 19 Νοεμβρίου
Έκθεση: Το νερό, στην καρδιά της επιστήμης
Η έκθεση, πλούσια εικονογραφημένη και εκπαιδευτική, παρουσιάζει τα σημαντικότερα έργα της γαλλικής έρευνας στον τομέα του νερού ταξιδεύοντάς μας από το Μαρόκο έως τη Βολιβία, τη λεκάνη της Μεσογείου έως τους ποταμούς της Ινδίας. Είκοσι τέσσερις πίνακες μας βοηθούν στην κατανόηση του ουσιαστικού ρόλου που διαδραματίζει η έρευνα στη βιώσιμη διαχείριση του νερού, ενός ζωτικού πόρου απαραίτητου για την ανάπτυξη.

Ωράριο λειτουργίας:
Από Τρίτη μέχρι Παρασκευή, ώρες 9.30 – 16.30
Σάββατο – Κυριακή, ώρες 11.00 – 19.00

Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ώρα 12.00
Προβολή ταινίας στο Αμφιθέατρο
Περπατώντας πάνω στο νερό, ντοκιμαντέρ της Aissa Maiga.
Γαλλία, Βέλγιο, 2021
Διάρκεια 90′
Το ντοκιμαντέρ επιλέχθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών 2021 και αναφέρεται στο χωριό Tatiste, θύμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που αγωνίζεται ώστε να έχει πρόσβαση στο νερό.
Με ελληνικούς υπότιτλους.

 

Κυριακή 12 Νοεμβρίου, ώρες 12.00 – 14.30
Εργαστήριο για παιδιά 12+
Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) οργανώνουν ένα μοναδικό κυνήγι θησαυρού για παιδιά και εφήβους, στο οποίο θα αναζητήσουν σε ομάδες τα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν να καταλάβουν τη σημασία της διαχείρισης και επαναχρησιμοποίησης του νερού.
Έως 50 παιδιά.
Για συμμετοχή απαιτείται κράτηση.
Πληροφορίες – κρατήσεις:
Μαριάννα Παπανδρέου, τηλέφωνο 2310 483 000, εσωτ. 2
Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, ώρες 9.00 – 13.00.
papandreou@noesis.edu.gr

 

Τρίτη 14 Νοεμβρίου, ώρες 16.00 – 20.00
Ελληνογαλλική επιστημονική συνάντηση με θέμα: Το νερό στη δίνη της κλιματικής αλλαγής

Ομιλητές
Αναστασία Ζαμπανιώτου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδική σε θέματα ενέργειας.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση σε περιβαλλοντικά θέματα.
Διαχείριση των αστικών υδάτων στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής

Νικόλαος Θεοδοσίου, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση σε θέματα νερού.

Κωνσταντίνος Πλάκας, Χημικός Μηχανικός με εξειδίκευση στην επεξεργασία πόσιμου νερού στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, EKETA.

Eric Mino, Επικεφαλής της τεχνικής μονάδας SEMIDE/EMWIS (Ευρωμεσογειακό Σύστημα Πληροφόρησης για την Τεχνογνωσία στον Τομέα του Νερού), επικεφαλής του Office International de l’Eau (OiEau) για την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, την Κεντρική Ασία και την Κίνα (σε τηλεδιάσκεψη).

Kevin Del Vecchio, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στην École Nationale de l’Eau et de l’Environnement του Στρασβούργου.

Κατερίνα Χριστοδούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ.

Είσοδος ελεύθερη.

Στα ελληνικά και ταυτόχρονη μετάφραση από τα γαλλικά.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Μικρός Πρίγκιπας

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Εξυπερύ από το Θέατρο Κούκλας REDICOLO

Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη

 

Ο “Μικρός Πρίγκιπας”  από το Θέατρο Κούκλας REDICOLO, μετά τις παραστάσεις του στα δύο Διεθνή Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου της χώρας, στο Κιλκίς και στην Καλαμάτα, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη, με δύο παραστάσεις για το κοινό, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 19:00 και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 12:00 και έξι πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία.

Μία Μουσική Παράσταση Θεάτρου Κούκλας για όλες τις ηλικίες, με μεγάλες κούκλες, φιγούρες, μαριονέτες και ηθοποιούς, που συνδυάζει τη μαγεία του κουκλοθεάτρου με την ορχηστρική μουσική και την ψηφιακή ζωγραφική.

Το ανθρώπινο μέγεθος των κουκλών, σήμα κατατεθέν της ομάδας, προσφέρεται ιδανικά για την σκηνική παρουσία του Μικρού Πρίγκιπα, διατηρώντας την ποιητική και παραμυθένια του διάσταση. Η μουσική για συμφωνική ορχήστρα και πιάνο, σε σύνθεση και παραγωγή του Μανώλη Καλπενίδη, συντροφεύει και χρωματίζει ολόκληρο το ταξίδι του Μικρού Πρίγκιπα. Τη βάση για την αισθητική της παράστασης δίνουν τα έργα ψηφιακής ζωγραφικής που δημιουργήθηκαν από την Εύα Δανηίλ, για να οπτικοποιήσουν με φρέσκια ματιά τα σκίτσα του συγγραφέα και το ονειρικό περιβάλλον του έργου.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Αφηγητής της ιστορίας είναι ένας αεροπόρος που ονειρευόταν να γίνει ζωγράφος. Μέσα από τη ζωγραφική του εξιστορεί την συνάντησή του με τον Μικρό Πρίγκιπα, τα σχέδια του ζωντανεύουν και γίνονται παιχνίδια, φιγούρες, κούκλες, πλανήτες. Δημιουργεί έτσι έναν παραμυθένιο κόσμο για να τον μοιραστεί με τα παιδιά, γιατί μόνο αυτά μπορούν να καταλάβουν όσα οι μεγάλοι έχουν ξεχάσει πια. Η θεατρική σκηνή γεμίζει αστέρια και προσκαλεί τα παιδιά να κοιτάζουν πάντα ψηλά και να ακολουθούν τα όνειρά τους.

 

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΑΙΝΤ ΕΞΥΠΕΡΥ

Μετάφραση: ΜΑΤΙΝΑ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ

Θεατρική Διασκευή – Σκηνοθεσία: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ

Κούκλες, Φιγούρες και Σκηνικά: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ

Σύνθεση, Εκτέλεση, Παραγωγή Μουσικής: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΠΕΝΙΔΗΣ

Ψηφιακή Ζωγραφική: ΕΥΑ ΔΑΝΙΗΛ

Κοστούμια Κουκλών: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτισμοί: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ

Φωτογραφίες: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ

Trailer: ΝΙΚΟΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ

Επικοινωνία με Σχολεία: ΙΡΟΝΤΙΝΑ ΚΑΝΔΡΑΛΗ

Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ REDICOLO

Οργάνωση παραγωγής: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ

Παίζουν: ΔΕΣΠΟΙΝΑ

 

 

Είπαν για την παράσταση:

“Ένα παραμυθένιο και ονειρικό πλανητικό σύμπαν, με συνεχείς εκπλήξεις, συγκίνηση, νοσταλγία, γέλιο και καταπληκτικά τραγούδια, που συμπαρασύρει μικρούς και μεγάλους… Η Δέσποινα Καλπενίδου, ο Γιάννης Μόμτσιος και οι κούκλες τους, μεταφέρουν επί σκηνής τα διαχρονικά μηνύματα αγάπης κι επικοινωνίας του Μικρού Πρίγκιπα, με περισσή λεπτότητα, ευαισθησία και παιδαγωγική προσέγγιση, ορχηστρική μουσική και τραγούδι. Μέσα από τις διακριτικές κινήσεις τους και τις παιχνιδιάρικες φωνές τους, με κέφι και μεράκι, μας δίνουν το έναυσμα για να αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα και να προσεγγίσουμε τον κόσμο μέσα από την οπτική και τη σοφία του ακαταμάχητου πρίγκιπα, με ορίζοντα το παρόν και το μέλλον…”

 

“Το μεράκι, η χαρά, η ζωντάνια, η αγάπη των δημιουργών για το καλλιτεχνικό τους έργο με συγκίνησε βαθιά και πλημμύρισε η καρδιά μου από ευχάριστα και ζεστά συναισθήματα! Από την αρχή μέχρι το τέλος οι δυο καλλιτέχνες, με τις υπέροχες φωνές τους, ζεστές, παιχνιδιάρικες, τρυφερές, καλοσυνάτες, ζωηρές μας προσκαλούσαν σε ένα ταξίδι που δεν ήθελες να τελειώσει… η παράσταση πλαισιωμένη από ιδιαίτερα όμορφη ορχηστρική μουσική, με τα λιτά φαινομενικά, σκηνικά αντικείμενα που πραγματικά ούτε μπορείς να φανταστείς την πολυχρηστικότητά τους, μας έπαιρναν κυριολεκτικά από το χέρι και μας ταξίδεψαν μαζί τους, σε άλλους πλανήτες… γίναμε πιστοί σύντροφοι σε ένα ταξίδι που κάθε σταθμός ήταν και μια αποκάλυψη…”

 

“Υπέροχη παράσταση! Συγκινητική! Φαίνεται η δουλειά που έχει γίνει από ομάδα ανθρώπων! Καλοδουλεμένο κείμενο, σκηνικά που ταξιδεύουν, μουσική που γαργαλαει το μυαλό, όσο οι επί σκηνής συντελεστές δίνουν την ψυχή τους! Την απολαύσαμε με τον γιο μου! Συγχαρητήρια!”

 

“Μπράβο σας. Πολύ ωραία παράσταση για άλλη μια φορά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του γιου μας που το απόλαυσε! Μετράει πολύ ειδικά για ένα παιδί με αυτισμό. Να είστε καλά να κάνετε ωραία πράγματα για όλους μας!”

 

“Εξαιρετική, ευφυέστατη, συγκινητική, μοναδική η δουλειά σας!!! Πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστούμε!”

 

 

 

Φωτογραφίες: www.redicolo.com/prigkipasfotos

Facebook event: https://fb.me/e/9ITYgisv1

Site ομάδας: www.redicolo.com