για εκπαιδευτικούς – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Διαδικτυακές συναντήσεις για εκπαιδευτικούς στο Βυζαντινό

Διαδικτυακές ενημερωτικές συναντήσεις για εκπαιδευτικές δράσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

 

Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, και ώρα 14.30 – 16.30, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την προετοιμασία και υλοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν η νέα εκπαιδευτική δράση «Κάρτες επίσκεψης στο Μουσείο» και οι εκπαιδευτικές δράσεις «Νερό, πηγή ζωής» και «Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου».

 

Στόχος της διαδικτυακής συνάντησης είναι να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για τις δυνατότητες και τους τρόπους προετοιμασίας και υλοποίησης διαδραστικών εκπαιδευτικών επισκέψεων με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους στο Μουσείο.

 

24ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά & νέους

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, η μεγάλη γιορτή του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου ανοίγει τις πύλες του από 27 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2021

Το φεστιβάλ Ολυμπίας, από 27 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2021, επιστρέφει στον φυσικό του χώρο, στις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας, μετά από την υποχρεωτική ανάπαυλα που επέβαλε η πανδημία. Αμέσως μετά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ με φυσική παρουσία, οι δραστηριότητές του θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο, από 4 έως 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα. Φέτος, στα διαγωνιστικά προγράμματα του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 21ης Camera Zizanio, εκπροσωπούνται συνολικά 70 χώρες (35 ευρωπαϊκές και 35 από τον υπόλοιπο κόσμο), αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.

 

Και η φετινή διοργάνωση αποτελείται από 3+1 πυλώνες:

● 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

● 21η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio

● School Cinema – δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης

● Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης

Στα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν 93 επαγγελματικές ταινίες από 53 χώρες σε τέσσερα τμήματα, οι οποίες είναι παραγωγής 2020 και 2021:

 1. Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους
 2. Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους
 3. Ταινίες Animation Μικρού Μήκους
 4. “KIDS & DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά)

Όσον αφορά την Camera Zizanio, δηλαδή τις ταινίες που δημιούργησαν παιδιά, νέοι και νέες, στα τρία διαγωνιστικά τμήματα, Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές, θα παρουσιαστούν 215 ταινίες που προέρχονται από 54 χώρες. Ταινίες για την πανδημία, την αναζήτηση ταυτότητας, την κλιματική αλλαγή, το σχολικό εκφοβισμό και όλα τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους νεαρούς κινηματογραφιστές.

 

Από 4 έως 12 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ online.olympiafestival.gr, από την οποία παρακολούθησαν πέρσι το Φεστιβάλ 70.000 θεατές από όλη την Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ανταπόκριση, δίνεται και φέτος η δυνατότητα στα παιδιά και στους νέους από όλη τη χώρα να απολαύσουν τις ταινίες του Φεστιβάλ, τα αφιερώματά του αλλά και να συμμετάσχουν επίσης σε online κινηματογραφικά εργαστήρια.

 

Εξ αποστάσεως κινηματογραφικά εργαστήρια στο 24ο Φεστιβάλ Ολυμπίας

Αν είσαι μαθητής ή μαθήτρια Γυμνασίου ή Λυκείου, μένεις οπουδήποτε στην Ελλάδα και θες να συμμετάσχεις στα Διαδικτυακά Κινηματογραφικά Εργαστήρια του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας σου που μένουν σε άλλες περιοχές της χώρας, μάθε περισσότερα και δήλωσε συμμετοχή ΕΔΩ.

 

Δράσεις για εκπαιδευτικούς στο 24ο Φεστιβάλ Ολυμπίας

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για επαγγελματίες της εκπαίδευσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διοργανώνει σεμινάρια και δράσεις. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε φυσική μορφή στον Πύργο Ηλείας, ενώ θα είναι προσβάσιμες μέσω διαδικτύου σε εκπαιδευτικούς απ’ όλη την Ελλάδα. Θα εκδοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά και δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ.

 

 

Δημιουργία Πολύγλωσσου Διδακτικού υλικού με θέμα τα Χριστούγεννα

Διαδικτυακό εργαστήρι για καθηγητές γερμανικής γλώσσας

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια πλούσια θεματική ενότητα για το μάθημα της ξένης γλώσσας, καθώς αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπτυξη διαπολιτισμικής συνείδησης και πολυγλωσσικών ικανοτήτων. Το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι ένα βιωματικό επιμορφωτικό σεμινάριο που απευθύνεται σε καθηγητές Γερμανικής γλώσσας όλων των βαθμίδων, και αφορά τη δημιουργία πολύγλωσσου υλικού με θέμα τα Χριστούγεννα, μέσα από την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του εργαστηρίου παρουσιάζονται τα βήματα σχεδιασμού πολυγλωσσικών δραστηριοτήτων, όπως παιχνίδια, δραστηριότητες κλειστού τύπου και τέλος, δημιουργικά πρότζεκτ ψηφιακά ή χειροτεχνίας, εστιάζοντας στις γερμανικές γλώσσες. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα γνωρίσουν ψηφιακά εργαλεία για τη δημιουργία πολύγλωσσου υλικού, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να προτείνουν τη δική τους εκδοχή πάνω στα παραδείγματα που θα παρουσιαστούν, αλλά και δικές τους πολυγλωσσικές δραστηριότητες.

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους στο σχεδιασμό διδακτικού υλικού, να εξοικειωθούν με την προσέγγιση της “Διακατανόησης ανάμεσα σε συγγενείς γλώσσες” και να αναπτύξουν στρατηγικών αξιοποίησης των μεταγλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών τους.

Γλώσσες εργασίας: Γερμανικά, Σουηδικά, Νορβηγικά, Δανέζικα, Ισλανδικά, Ολλανδικά

Εισηγήτρια: Ευτυχία Δαμάσκου, εκπαιδευτικός .

 

«Escape Room» στο μάθημα γερμανικών 

διαδικτυακό εργαστήρι για καθηγητές γερμανικής γλώσσας

Από τη θεωρία στην πράξη

Η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και η εφαρμογή ηλεκτρονικών μέσων στο μάθημα των Γερμανικών μπορεί εύκολα να κεντρίσει το ενδιαφέρον ακόμα και του πιο αδύναμου, ντροπαλού ή και διστακτικού μαθητή. Τα δωμάτια απόδρασης (escape rooms) μπορούν να αποτελέσουν μια ευχάριστη εναλλακτική εφαρμογή των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση, αρκεί να ξέρουμε πώς να τα δημιουργήσουμε!

Σε αυτό το εργαστήρι θα μάθετε στην πράξη πώς μπορείτε να κατασκευάσετε ένα εκπαιδευτικό escape room και θα βεβαιωθείτε πως αυτό δεν είναι τελικά τόσο δύσκολο. Μέσα από κατάλληλες ασκήσεις και καθοδήγηση, θα γνωρίσετε χρήσιμα εργαλεία και θα πάρετε πρακτικές συμβουλές για τη δημιουργία των δικών σας παιχνιδιών απόδρασης. Στο τέλος του εργαστηρίου θα έχετε κάνει ήδη τη μισή δουλειά και θα είστε έτοιμοι να στήσετε τα δικά σας escape room, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μαθητών σας.

Εισηγήτρια: Σύλβια Αγραφιώτη, εκπαιδευτικός γερμανικής γλώσσας

 

18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου επιστρέφει στην πόλη της και η Θεσσαλονίκη γίνεται ξανά Διεθνής Πρωτεύουσα του Βιβλίου. Tο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ετοιμάζει ήδη την 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου 2021 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO) και διαδικτυακά, συνδυάζοντας τη φυσική παρουσία με το ψηφιακό περιβάλλον.

 

Κεντρικό θέμα της 18ης ΔΕΒΘ είναι οι «Διαρκείς επαναστάσεις του βιβλίου». Ο τίτλος συνδυάζει ασφαλώς τον κεντρικό εορτασμό της φετινής χρονιάς (επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση) αλλά και τις μεταβολές που κατεγράφησαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού στην αντίληψή μας για το βιβλίο και τις βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις (τεχνολογίες του αύριο). Ήδη από πέρυσι έχουν πληθύνει οι εκδόσεις που επανεξετάζουν ιστορικές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης φωτίζοντας περισσότερο πρωταγωνιστές, γεγονότα, διεθνείς συσχετισμούς και ευρύτερες οπτικές, και σκοπός της Έκθεσης είναι να δώσει χώρο και χρόνο για εκδηλώσεις πάνω σε αυτήν τη θεματική. Παράλληλα, τα audiobooks, τα podcasts,τα διαδικτυακά φεστιβάλ κέρδισαν έδαφος σε αυτήν την περίοδο, οπότε μια ευρύτερη συζήτηση για τις νέες τεχνολογίες και τις νέες τάσεις στον χώρο του βιβλίου κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη τόσο για τους επαγγελματίες του βιβλίου όσο και για τους αναγνώστες.

 

Επιπλέον Θεματικοί Άξονες της 18ης ΔΕΒΘ:

 • Ποιος χρειάζεται σήμερα τις κλασικές σπουδές;

Η συζήτηση για τις κλασικές σπουδές είναι ανοιχτή. Έχει ξαναμπεί στην επικαιρότητα λόγω της πρόσφατης απόφασης του πανεπιστημίου του Princeton να αφαιρέσει ως προαπαιτούμενα για ένταξη φοιτητών-φοιτητριών στην κατεύθυνση κλασικών σπουδών τη γνώση των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών, οπότε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θεωρεί σημαντικό να υπάρξουν εκδηλώσεις και παρεμβάσεις επί αυτού του κεφαλαιώδους σημασίας θέματος.

 

 • Ελευθερίες, συλλογική προστασία και ευθύνη: καινούργια διλήμματα

Η περίοδος της καραντίνας με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας για λόγους προστασίας του κοινωνικού συνόλου και η σχετική συζήτηση περί ελευθεριών και ατομικής ευθύνης· τα ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και τα συναφή αιτήματα για αξιοπρέπεια και κατανίκηση του φόβου (κίνημα «metoo»)· τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δημόσιος διάλογος και η απορρύθμισή του είναι θέματα που προκρίνονται για τις πολιτικές συζητήσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις της φετινής ΔΕΒΘ.

 • Παιδική και Εφηβική Γωνιά

Όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ. Με βασική προτεραιότητα, από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά, τους εφήβους και τους εκπαιδευτικούς, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνει πολλαπλές εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις τόσο της τρέχουσας παραγωγής βιβλίων όσο και καίριων θεμάτων που αφορούν στην κοινωνική και σχολική ζωή όλων των συντελεστών της Εκπαίδευσης, τους γονείς και βέβαια, τα ίδια τα παιδιά και τους εφήβους. Τη φετινή χρονιά η Παιδική και Εφηβική γωνιά θα εμπλουτιστεί με μαθητικό συνέδριο και δημόσιες συζητήσεις μαθητών με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

 

Δείτε όλες της Δράσεις της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς

 • Φεστιβάλ, εκδηλώσεις και δράσεις

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει ακόμη το καθιερωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το Φεστιβάλ Μετάφρασης, την Ημερίδα των Βιβλιοθηκονόμων καθώς και παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, συζητήσεις με συγγραφείς, θεματικές εκθέσεις και προβολές.

 • Προγραμματισμός επαγγελματικών εκδηλώσεων / συναντήσεων
 • Συγγραφείς της Θεσσαλονίκης

 

Δείτε το αναλυτικό  πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

 

 

Ας μιλήσουμε. Τιμώμενη η γερμανόφωνη λογοτεχνία

Τιμώμενη στη 18η ΔΕΒΘ θα είναι η Γερμανόφωνη λογοτεχνία, καθώς λόγω ειδικών συνθηκών πέρσι δεν υπήρξε η δυνατότητα παρουσίασης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκδηλώσεων. Με προσκεκλημένους συγγραφείς γερμανόφωνων χωρών καθώς και επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου και στόχο το διάλογο, τη δικτύωση και την ανταλλαγή ιδεών το πρόγραμμα «Ας μιλήσουμε! / Let’s Talk!» αποτελεί συνδιοργάνωση του Goethe-Institut Ελλάδας, του Litrix.de και της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με αναγνώσεις, πάνελ, εργαστήρια, εκθέσεις και συζητήσεις περιμένει τους εκπροσώπους του κλάδου του βιβλίου και τους φίλους της λογοτεχνίας.

Θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα των διαδικτυακών εκδηλώσεων αλλά και αυτών που θα διεξαχθούν στον φυσικό χώρο  ΕΔΩ.

 

 

Την 18η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020.

2o Πανελλήνιο Συνέδριο: Το εκπαιδευτικό παιχνίδι & η τέχνη στην εκπαίδευση & στον πολιτισμό

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, το Εργαστήριο Ψυχοπαιδαγωγικών Εφαρμογών στην Προσχολική Αγωγή, Labaratory for Research on Early Research on Early Childhood Psychopedagogy, Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Greek Cultural Institute και  το  Μητροπολιτικό Κολλέγιο  συνδιοργανώνουν στις 29 – 31 Οκτωβρίου 2021 το «2ο Πανελλήνιο Συνέδριο» με τίτλο «Το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό» το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά.
Ο ρόλος του παιχνιδιού στο σύγχρονο περιβάλλον μάθησης είναι αναμφισβήτητα σημαντικός. Στη τυπική εκπαίδευση, αν και αναγνωρίζεται η σπουδαιότητά του, καθώς προχωράμε από την προσχολική στη δημοτική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση η αποδοχή του μειώνεται. Από την άλλη ο ρόλος της τέχνης στην προαγωγή της παιδείας και του πολιτισμού είναι καθοριστικός και ουσιαστικός καθώς συνδέει την εκπαίδευση με τον πολιτισμό.
Στόχος του Συνεδρίου είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη τόσο στην τυπική εκπαίδευση όσο και στη μη τυπική. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει:
 1. κεντρικές ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες
 2. εισηγήσεις
 3. εργαστήρια

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου ΕΔΩ.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει:
α. Προφορικές ανακοινώσεις
β. Θεματικά Συμπόσια
γ. Εργαστήρια
δ. Αναρτημένες ανακοινώσεις, Poster

 Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το συνέδριο συμπληρώνουν τη ΦΟΡΜΑ.

40ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τα 40α γενέθλια του γιορτάζει φέτος το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης από 25 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου 2021 στον χώρο της παραλίας του Λευκού Πύργου, (Βασιλικό Θέατρο – Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου – Κ. Καραμανλή).

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τελεί δε υπό την αιγίδα: του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης),σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μάζεψε το θάρρος σου, Ανδώ

 

Ο IANOS και οι Eκδόσεις Πατάκη προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου «Μάζεψε το θάρρος σου, Ανδώ», του Γιώργου Χατζόπουλου στον θερινό κινηματογράφο, ΕΛΛΗΝΙΣ (Λεωφόρου Στρατού 11, Θεσσαλονίκη 546 21), τη Δευτέρα 14 Ιουνίου και ώρα 19.00.

 

Ομιλητές:

 • Κατσαρός Βασίλης (ομότιμος καθηγητής Μεσαιωνικής Βυζαντινής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ)
 • Κωτόπουλος Τριαντάφυλλος (καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας)
 • Λακασάς Δημήτρης (επιχειρηματίας – συγγραφέας)

 

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν:

 • Χρίστος Στυλιανού (ηθοποιός ΚΘΒΕ)
 • Ελένη Θυμιοπούλου (ηθοποιός ΚΘΒΕ)

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα του βιβλίου Γιώργο Χατζόπουλο.

 

Δείτε τη συνέντευξη του Γιώργου Χατζόπουλου στις Πυγολαμπίδες.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Θέλεις να ζήσεις μία απίστευτη περιπέτεια στα βάθη της Ανατολής, να διασχίσεις ποτάμια και ερήμους καβάλα σε γκαμήλες και φτερωτά άλογα, να συναντήσεις φιλόξενους βεδουίνους και μουσουλμάνους περιηγητές, να τα βάλεις με αδίστακτους ληστές, άγριες αμαζόνες και ανθρωπόμορφους δράκους, με λύκους και λιοντάρια, ακόμα και με τον ίδιο τον Χάρο;

Αν ναι, τότε ΜΑΖΕΨΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΣΟΥ και ακολούθησε την Ανδώ, το ατίθασο, δωδεκάχρονο κορίτσι που το σκάει από το σπίτι της και με μόνη συντροφιά τον φίλο της τον Κοσμά και την πίστη στον εαυτό της ψάχνει να βρει το Ιερό Σπαθί και να μάθει την αλήθεια για τον πατέρα της, τον Διγενή Ακρίτη!

Σε περιμένει ένα ταξίδι γεμάτο απρόβλεπτες εξελίξεις, όπου η αγάπη συμπορεύεται με τη θυσία και το θάνατο, ο έρωτας με τη διαφορετικότητα και το όνειρο, ο ελληνικός πολιτισμός με τον Αραβικό, ο Χριστιανισμός με τον Μωαμεθανισμό, και η βυζαντινή Ιστορία με τον Μύθο.

Το βιβλίο είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των 10 ετών, ιδανικό για τους μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης δημοτικού και Β΄ Γυμνασίου μιας και το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία είναι το Βυζάντιο του 10 μ.Χ. αιώνα και η εποχή των Ακριτών.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Γιώργος Χατζόπουλος σπούδασε Παιδαγωγικά, Κοινωνιολογία και Συγκριτική Λογοτεχνία. Εργάζεται ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει γράψει τα θεατρικά: Μοργκεντάου (2003), Πλατεία Εμπορίου ή πόσο καλό είναι το φως (2004), Δρακόλιμνη (2018).

Έχει γράψει τη νουβέλα Βγερού γλυκά φανού (Αιώρα, 2015), και τα μυθιστορήματα για παιδιά και νέους «Νι Πι ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής» (ΠΑΤΑΚΗΣ 2018), «Μάζεψε το θάρρος σου, Ανδώ» (ΠΑΤΑΚΗΣ 2020)

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

“Ο Χατζόπουλος πλησιάζει τα ιστορικά γεγονότα με μια αιρετική ματιά και από τη μια καταφέρνει να συνταιριάξει ρεαλιστικές περιγραφές τόπων και συνθηκών με μαγικές και υπερρεαλιστικές καταστάσεις…”

«Πλούσια δράση, ολοζώντανες περιγραφές, γλαφυρή γλώσσα, χαρακτήρες που καταφέρνουν να σε συναρπάσουν… Όλα αυτά μαζί, με έκαναν να χαρώ την ανάγνωση και υπήρξαν στιγμές που αναρωτήθηκα το γιατί δεν γράφονται περισσότερα τέτοια βιβλία…»

Manos Kontoleon  www.fractalart.gr

 

“Κάπως έτσι, δεν έχουμε απλά ένα εύρυθμο και καλοδούλεμενο, όπως το χαρακτήρισα, μυθιστόρημα, αλλά ένα επιδέξιο, δυνατό ανάγνωσμα που διέρχεται της εποχής της ιστορίας του φτάνοντας με δύναμη ως τις μέρες μας, κουβαλώντας στις πλάτες του τις αρετές του θάρρους και της προσωπικής θυσίας στον ευρύτερο στόχο, το εύρος και την απλότητα του δημοτικού τραγουδιού και του ιαμβικού δεκαπεντασύλλαβου.”

Apostolos Pappos www.elniplex.com

 

“Η Ανδώ, σε μια εποχή που προσπαθεί και επιθυμεί διακαώς να ξεπεράσει τα έμφυλα στερεότυπα, αποδεικνύει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ότι σε καμιά περίπτωση οι ήρωες/γενναίοι δεν είναι αποκλειστικά γένους αρσενικού. Το μήνυμα: δεν υπάρχουν ιστορίες μόνο για αγόρια, ιστορίες μόνο για κοπέλες, μονάχα υπέροχες παιδικές ιστορίες.”

“Tο ζητούμενο δεν είναι μόνο τι έχεις ακούσει για τους «Άλλους». Οι «Άλλοι» της προσφέρουν χώρο και χρόνο να αυτοπαρουσιαστούν και να ακουστούν. Με τον τρόπο αυτό, η Ανδώ καλλιεργεί και αναδεικνύει στους νέους τη σημασία της ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ, καθώς ανοίγει τον κύκλο της, σε ιστορίες ανθρώπων που είναι διαφορετικές, και σε ανθρώπους, που όπως και εκείνη διαθέτουν λόγο και βούληση, εμπειρίες και σχέδια για τη ζωή τους, που κάνουν επιλογές και προσπαθούν παρά τις δυσκολίες να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, που αξίζουν την προσοχή μας και τον σεβασμό μας.

Christos Fragonikolopoulos  www.athensvoice.gr

 

 

 

Ήθελα μόνο να χωρέσω

Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων σας προσκαλεί στη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου της Στέλλας Κάσδαγλη «Ήθελα μόνο να χωρέσω» (Εκδόσεις Πατάκη), την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 στις 6:30 μ.μ.

 

Χαιρετισμοί:
Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Γιάννα Χορμόβα, γενική γραμματέας Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων

Ομιλήτριες:
Μαρίτα Γεραρχάκη, κλινική ψυχολόγος
Κατερίνα Αραθύμου, φιλόλογος

Αναγνώστριες:
Παρασκευή-Αικατερίνη Στεφανή, φοιτήτρια Νομικής Αθηνών
Ευγενία Σαμαρά, αναγνώστρια

 

Η εκδήλωση θα προβάλλεται μέσω live streaming στη σελίδα Facebook της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Ήθελα μόνο να χωρέσω, να ταιριάξω, να είμαι τέλεια, με οποιοδήποτε κόστος. Όχι πια!»

Η Ζωή είναι 15 χρονών και καθόλου έτοιμη για το λύκειο, για την αλλαγή σχολείου, για τις αλλαγές στο σώμα της, για τις αλλαγές γενικώς. Στην προσπάθειά της να ταιριάξει στο νέο περιβάλλον, να κρατήσει τους φίλους της και να κερδίσει αυτόν που δε λέει να γυρίσει να την κοιτάξει, διαλέγει να ελέγξει την κατάσταση με τον μόνο τρόπο που ξέρει: να γίνει αυτό που πιστεύει ότι όλοι θεωρούν όμορφο, ακόμα κι αν έτσι ρισκάρει να χάσει τον ίδιο της τον εαυτό.

Η συγγραφέας γράφει στη γλώσσα των νέων και αποκαλύπτει έναν κόσμο που προβληματίζεται, πασχίζει να βρει τις συντεταγμένες του σε μια εποχή που κατακλύζεται από την εικόνα, το φαίνεσθε και όχι το «είναι». Η συγγραφέας δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά αυτόν τον κόσμο. Χειρίζεται άριστα τη γλώσσα και πραγματεύεται το θέμα «ομορφιά» και «σώμα» με μαεστρία για να αναδείξει τον συναισθηματικό κόσμο, τα χτυποκάρδια, τις βαθύτερες σκέψεις αλλά και τις ανάγκες αυτών των νέων ανθρώπων. Δεν περιορίζεται στα εύκολα και στα κλισέ (προβληματική οικογένεια, μοντέλα ως πρότυπα, Μ.Μ.Ε. κ.ά.) που μπορεί να οδηγήσουν στην νευρική ανορεξία μία έφηβη, αλλά είναι σα να μας λέει «Προσοχή! Μπορεί να συμβεί στον καθένα».

Tο βιβλίο είναι ένα μάθημα ζωής. Ένα μάθημα για τη θέληση, την υπέρβαση του εαυτού μας, την αναγνώριση των ορίων και των δυνατοτήτων μας. Ένα μάθημα για το τι σημαίνει τελικά αυτή η λέξη με τα τρία γράμματα, η λέξη ζωή, τόσο απλή και τόσο δύσκολη συνάμα. Το ομολογεί προς το τέλος του βιβλίου και η πρωταγωνίστρια «Αγαπημένη ζωή (όχι εγώ), είσαι όμορφη. Είσαι σκέτη έκσταση…».

Αναστασία Ευσταθίου | Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Στέλλα Κάσδαγλη είναι συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στη δημόσια σφαίρα. Είναι επίσης συγγραφέας, μεταφράστρια και εκπαιδεύτρια εφήβων και ενηλίκων. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και Θεωρία των ΜΜΕ στο Λονδίνο και δούλεψε για αρκετά χρόνια ως διευθύντρια σύνταξης στο περιοδικό Cosmopolitan, συνεργαζόμενη παράλληλα με άλλα ελληνικά και αγγλόφωνα έντυπα και sites. Πλέον σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις για την άρση των εμποδίων που ακόμα και σήμερα συναντούν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας, γράφει για θέματα που θα ήθελε να συζητιούνται πιο πολύ, μεταφράζει ξένη λογοτεχνία και συντονίζει εργαστήρια για εφήβους με θέμα την εικόνα σώματος, την κοινωνική ενεργοποίηση και τη δημιουργική χρήση των ψηφιακών μέσων. Είναι επίσης συνιδρύτρια του δικτύου Mentorkids και της online λέσχης ανάγνωσης Bookworm. Έχει δύο κόρες και μεγαλώνει μαζί τους στην Αθήνα.

 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Το Μέλλον των Μουσείων – Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση

Πιο επίκαιρο από ποτέ, δεδομένου των συνθηκών και των προκλήσεων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα μουσεία σε όλον τον κόσμο λόγω της πανδημίας είναι το θέμα που όρισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM, «Το Μέλλον των Μουσείων. Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», για τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 18 Μαΐου 2021.

 

Τα Μουσεία με την έναρξη της επαναλειτουργίας τους, γιορτάζουν το καθένα με τον δικό του τρόπο, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων:

 

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Με αφορμή το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» το Βυζαντινό Μουσείο καλεί το κοινό να μιλήσει για την επίδραση της πανδημίας στην ζωή του καθενός μας.

Το Μουσείο ξεκινά πρώτο μιλώντας για την έλλειψη επαφής με τη φύση συσχετίζοντάς την μέσα από ένα βίντεο με γλυπτό με που απεικονίζει σκηνές από τη ζωή στη φύση, πουλιά να ραμφίζουν σταφύλια, μέλισσες να ζουζουνίζουν, σαλιγκάρι και σαύρα να λιάζεται νωχελικά σε αμπελόφυλλο.

Μοιραστείτε κι εσείς τις σκέψεις σας και πείτε με τη σειρά σας, τι σας έχει λείψει την περίοδο της πανδημίας. Οι απαντήσεις σας θα συγκεντρωθούν στο mbp.education@mbp.gr και θα αποτελέσουν το θέμα ψηφιακής έκθεσης – βίντεο που θα οργανώσει το Μουσείο με εκθέματά του.

Προχωρώντας στο πνεύμα του αναστοχασμού και της επανεκκίνησης που προτείνει και το ICOM, το Μουσείο καλεί τους φίλους του να δηλώσουν τι άλλες δράσεις ήθελαν να δουν από αυτό, έτσι ώστε  να ανοίξει ένας ακόμη δίαυλος επικοινωνίας, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση του κοινού με το μουσείο και συμβάλλοντας έτσι, στην αλληλοεπίδρασή τους.

 

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, με δυο ανοιχτές ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους στη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Ιωάννας Σπητέρη (1920 – 2000).

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στον χρωματιστό κόσμο της Ιωάννας Σπητέρη στις 12.00 αλλά και στις 19.30.

Στην έκθεση, σαράντα χρόνια μετά την τελευταία ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρο το έργο της με περισσότερα από 180 έργα, ένα άγνωστο σχεδόν σύνολο στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική.

Δωρεάν είσοδος.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση.

Τηλ. κρατήσεων: 2310-991610

 

MOMus

Το MOMus συμμετέχει στο φετινό πρόγραμμα με κατά βάση διαδικτυακές δράσεις από όλες τις Διευθύνσεις του, με ανοιχτούς χώρους για το κοινό και ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκθέσεις του από τις 14 έως και τις 21 Μαΐου, ειδικές τιμές σε εκδόσεις και αντικείμενα πωλητηρίου στις 18 Μαΐου, και φυσικά τηρώντας όλες τις υγειονομικές οδηγίες για τους επισκέπτες και τους εργαζομένους του φορέα.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Παρασκευή 14 – Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Ελεύθερη είσοδος σε όλους τους χώρους του MOMus στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

 

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021, 18.00 – 21.00

Διαδικτυακό, εκπαιδευτικό εργαστήριο «Φωτογραφίες από σπίτι»

Μείναμε αρκετά στο σπίτι. Βιώσαμε τον χώρο αυτό σαν το προσωπικό μας καταφύγιο, το γυμναστήριό μας, το σχολείο μας, τον χώρο που συναντούσαμε τους άλλους έστω και από απόσταση. Στο διαδικτυακό, εκπαιδευτικό εργαστήριο θα μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματα, φωτογραφίζοντας τον περιβάλλοντα χώρο μας με δημιουργική και παιχνιδιάρικη διάθεση. Στο κατώφλι της επόμενης μέρας, θα ανακαλύψουμε όλα όσα μας ενώνουν με τους άλλους.

Σχεδιασμός – υλοποίηση: Αντώνης Βλάχος, Μαρία Κοκορότσκου

Για νέους ηλικίας 13 έως 103 ετών.

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310566716 και στο email: reception.photography@momus.gr.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η χρήση πλατφόρμας zoom.

 

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

 • «Art Museums are everchanging»

Πρώτη προβολή του animation «Art Μuseums are everchanging», ανάθεση του MOMus στον animator-εικαστικό νέων μέσων Μπάμπη Αλεξιάδη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, από τα κάναλια του MOMus στα social media fb @MOMusMuseums,  Instagram @momus_museums, youtube @MOMus Museums.

Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/84780772423

Meeting ID: 847 8077 2423

 • Ειδικές τιμές σε εκδόσεις και αντικείμενα από τα πωλητήρια του MOMus

 

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, 19.00

Διαδικτυακή εκδήλωση «Συνέργειες: Τέχνη και πολιτική την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Μία συζήτηση με αφορμή το βιβλίο της Αρετής Αδαμοπούλου ‘Τέχνη και ψυχροπολεμική διπλωματία. Διεθνείς εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα (1950 – 1967)’»

Πώς οι εκθέσεις τέχνης υπηρέτησαν ιδεολογικά και πολιτικά συμφέροντα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Σε ποιες περιόδους του παρελθόντος και σε ποια έργα τέχνης ανατέθηκαν «διπλωματικές αποστολές» στα χαρακώματα του σκληρού ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού; Πώς η Ελλάδα συνδέθηκε με τον μεταπολεμικό δυτικό πολιτισμό; Τι είδους εκθέσεις έβλεπε και πώς τις προσλάμβανε το αθηναϊκό κοινό; Πώς διαμορφώθηκαν οι μεταπολεμικές εθνικές πολιτιστικές ταυτότητες στην Ευρώπη; Αυτά είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα που θα τεθούν στη διαδικτυακή εκδήλωση.

Ομιλητές (σε αλφαβητική σειρά)

Αρετή Αδαμοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αντώνης Κωτίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, ΑΠΘ, Μέλος Δ.Σ. ΜΚΣΤ

Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΜΣ-ΙΤΕ

Ματούλα Σκαλτσά, Ιστορικός της Τέχνης, Μουσειολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, ΔΠΜΣ «Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού», Μέλος Δ.Σ. ΜΚΣΤ, ΜΜΣΤ και ΜΟΜus

Συραγώ Τσιάρα, Ιστορικός της Τέχνης, Αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Μετάδοση live streaming: facebook @MOMusContemporary@Εκδόσεις UniversityStudioPress youtube @MOMus Museums

 

Κυριακή 23 Μαΐου 2021, 12.00 -14.00

Διαδικτυακό, εικαστικό εργαστήριο «Η Αφροδίτη και ο Μινώταυρος συνομιλούν με τον γεωμετρικό κόσμο της Άλεξ Μυλωνά»

Ανοίγουν ξανά οι πόρτες του μουσείου στο κοινό, και ειδικότερα στους μικρούς επισκέπτες, οι οποίοι καλούνται σε ένα συναρπαστικό ταξίδι του κόσμου της τέχνης της Άλεξ Μυλωνά. Μέσα από την εκπαιδευτική δράση επιχειρείται μια επανεκκίνηση άμεσης επαφής με τον κόσμο της τέχνης, τα έργα και την καλλιτέχνη. Στη προσπάθεια να μη χαθεί η δημιουργικότητα και η έμπνευση που αγκαλιάζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου, δοκιμάζεται ένα βιωματικό εικαστικό εργαστήριο, σχεδιασμένο να πραγματοποιείται στους χώρους του μουσείου, με τους νέους ψηφιακούς τρόπους επικοινωνίας και εικαστικής προσέγγισης που μας έμαθε η πανδημία. Το εργαστήριο βασίζεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου και το σχετικό τετράδιο αυτόνομης δράσης.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Φαίδρα Βασιλειάδου, Θάνος Μακρής, Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά,

Για  παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2103215717 και στο email: reception.mam@momus.gr.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η χρήση της πλατφόρμας zoom.

 

Δείτε όλες τις επισκέψιμες περιοδικές εκθέσεις των μουσείων της πόλης ΕΔΩ.

Διαδικτυακά σεμινάρια: Γνωριμία της προσέγγισης Reggio Emilia στην εκπαιδευτική διαδικασία

 

 

Νέος κύκλος σεμιναρίων – Institute Reggio Greece διαδικτυακό Συνέδριο 20, 25 & 27 Μαΐου 2021

 

Το Reggio Children του Reggio Emilia σε συνεργασία με το Institute Reggio Greece πραγματοποιούν μια σειρά online σεμιναρίων με στόχο τη γνωριμία της προσέγγισης Reggio Emilia στην εκπαιδευτική διαδικασία εστιάζοντας στη σύνδεση του documentation (τεκμηρίωση) με το πρότζεκτ.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνεις τα εξής Σεμινάρια:

Η εκπαιδευτική δράση παίρνει μορφή μέσα από τον σχεδιασμό της διδακτικής, το περιβάλλον, τη συμμετοχή και την επιμόρφωση του προσωπικού. Ο σχεδιασμός και η τεκμηρίωση είναι στάσεις και στρατηγικές σκέψης που σέβονται και υποστηρίζουν τις μαθησιακές διαδικασίες παιδιών και ενηλίκων. Θα μελετηθούν σε βάθος αυτές οι αξίες μέσα από εμπειρίες των documentation (τεκμηριώσεις).

Ομιλητής: Castagnetti Marina, Παιδαγωγός

 

Στα προσχολικά κέντρα του Reggio Emilia οι παιδαγωγοί δίνουν έμφαση στις διάφορες εικαστικές και εκφραστικές τέχνες ως συμβολικά εργαλεία ή γλώσσες των παιδιών που πρέπει να καλλιεργηθούν. Οι εκατό «γλώσσες» είναι οι πολλοί τρόποι έκφρασης, όπως ομιλία, γραφή, κίνηση, σχέδιο, ζωγραφική, γλυπτική, σκιώδες παιχνίδι, μουσική, κ.α. μέσω των οποίων τα παιδιά επικοινωνούν και μαθαίνουν τον κόσμο γύρω τους.

Ομιλητές: Marina Castagnetti, Παιδαγωγός & Mirella Ruozi, Atelierista

Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν εμπειρίες και θα εμβαθύνουνστο έργο «Αναπαραγωγή της ανθρώπινης φιγούρας δια μέσου του σχεδίου, του πηλού και της φωτογραφίας.»

Ομιλητές: Marina Castagnetti, Παιδαγωγός & Mirella Ruozi, Atelierista

 

Δηλώστε συμμετοχή και στα 3 σεμινάρια και παρακολουθήστε τα και τα τρία μόνο με 100€

Η διάθεσή του Combos Ticket των 100€ θα είναι διαθέσιμη μέχρι 20 Μαΐου. 

 

 

 

Γραφολογία, Παιδική Γραφή & Ιχνογράφημα

 

Online σεμινάριο στον Κήπο

Το αποτύπωμα της ψυχής του παιδιού

 • Ποια είναι τα στάδια της παιδικής γραφής και ποιες εξελικτικές διαφορές εντοπίζουμε;
 • Τί αποκαλύπτει η επιλογή χρωμάτων, υλικού, γραφικού μέσου και σχημάτων;
 • Τελικά, παίζει ρόλο με ποιο χέρι γράφει το παιδί;
 • Ποιο είναι το σωστό κράτημα του μολυβιού; Η σωστή θέση γραψίματος; Και ποιοι οι βασικοί κανόνες γραφής;

Ανάλογα την ηλικία του παιδιού εξελίσσεται και η γραφή του. Η παιδική γραφή και το ιχνογράφημα είναι από τα εργαλεία διερεύνησης της παιδικής ψυχής. Η επιλογή των χρωμάτων, του υλικού, του γραφικού μέσου και των σχημάτων μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για το παιδί μας.

Σε αυτό το μονοήμερο σεμινάριο, θα γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τα στάδια της παιδικής γραφής και τις εξελικτικές διαφορές που τα χαρακτηρίζουν, ώστε να γνωρίζουν τι θα πρέπει να περιμένουν από την κάθε ηλικία. Θα απαντηθούν ερωτήματα σε σχέση με την επιλογή χεριού κατά την γραφή (δεξιόχειρας η αριστερόχειρας), το σωστό κράτημα μολυβιού, της σωστής θέσης κατά την γραφή αλλά και οι βασικοί κανόνες γραφής.

Στόχος είναι οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν ένα εργαλείο κατανόησης των επιλογών του παιδιού, μέσα από την γραφή και το ιχνογράφημά του.

 

Εισηγήτρια: Παναγιώτα-Γιουλίνα Δασκαλοπούλου

 

WEBINAR ΓΟΝΕΩΝ: Στρες – Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά και τον εγκέφαλό μας;

Το 6ο κατά σειρά Webinar των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης

«Στρες: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά και τον εγκέφαλό μας;» είναι ο τίτλος του 6ου κατά σειρά Webinar που πραγματοποιούν τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 21 Απριλίου στις 7μμ. στο πλαίσιο του καθιερωμένου κύκλου των Απογευματινών Συναντήσεων Γονέων «Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας».

Ομιλήτρια της συνάντησης θα είναι η κ. Δέσποινα Τατά, Αν. Καθηγήτρια Βιοψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Το θέμα αναλυτικά

Όλοι μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, βιώνουμε στρες στην καθημερινότητά μας. Αν και τα χαμηλά επίπεδα στρες είναι δυνατόν να σχετίζονται με καλύτερες επιδόσεις, η παρατεταμένη έκθεση σε στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να είναι επιζήμια. Τα υψηλά επίπεδα ορμονών που συνδέονται με τη στρεσογόνο απόκριση βλάπτουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, εξασθενώντας τη μνήμη και αυξάνοντας τον κίνδυνο για την εκδήλωση ψυχοπαθολογίας. Στη συνάντηση αυτή θα γίνει λόγος για όλα τα παραπάνω και θα αναφερθούν οι λόγοι για τους οποίους παιδιά που βιώνουν έντονο στρες κατά την πρώιμη φάση της ζωής τους είναι ευάλωτα στην εμφάνιση διαταραχών άγχους και κατάθλιψης.

 

Tα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια, μέσα στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας σχολείου – οικογένειας, διοργανώνουν για δέκατη έκτη συνεχή χρονιά τις καθιερωμένες «Απογευματινές συναντήσεις γονέων για τις ανάγκες και τους προβληματισμούς της σύγχρονης οικογένειας» με θέμα: «Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας».

 

WEBINAR ΓΟΝΕΩΝ: Οικογένεια και επιδράσεις στην ψυχοσυναισθηματική ισορροπία του παιδιού

 

Το 5ο κατά σειρά Webinar Γονέων των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης

«Οικογένεια και επιδράσεις στην ψυχοσυναισθηματική ισορροπία του παιδιού» είναι ο τίτλος του 5ου κατά σειρά Webinar που πραγματοποιούν τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 14 Απριλίου στις 7μμ στο πλαίσιο του καθιερωμένου κύκλου των Απογευματινών Συναντήσεων Γονέων «Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας».

Ομιλήτρια της συνάντησης θα είναι η Δρ. Τέσσα Χριστοδούλου, PhD, CPsych, AFBPsS, CSci. Κλινική και Δικαστική Ψυχολόγος-Νευροψυχολόγος, Εγγεγραμμένη Πραγματογνώμονας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκη.

 

Το θέμα αναλυτικά:

Η οικογένεια βοηθά στη διαμόρφωση του πυρήνα της προσωπικότητας του παιδιού. Ως πρωτογενής ομάδα επιδρά τόσο σε βιολογικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.

Ποιες είναι οι συνθήκες που λειτουργούν επιβαρυντικά για ένα παιδί; Ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις της σημερινής δομής της οικογένειας σε σύγκριση με το παρελθόν; Ποιες είναι οι επιρροές μίας μονογονεϊκής οικογένειας στην προσωπικότητα του παιδιού;

Πώς η αλλαγή στη σύνθεση των οικογενειών συμβάλλει ευεργετικά στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών; Υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιδρά αρνητικά; Και αν ναι, πώς μπορούμε να τις διαχειριστούμε; Όλα αυτά θα αναλυθούν στη διάρκεια του Webinar, ενώ θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

 

Tα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια, μέσα στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας σχολείου – 
οικογένειας, διοργανώνουν για δέκατη έκτη συνεχή χρονιά τις καθιερωμένες 
«Απογευματινές συναντήσεις γονέων για τις ανάγκες και τους προβληματισμούς 
της σύγχρονης οικογένειας» με θέμα: «Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας».

 

 

Ο αυθορμητισμός στην παιδαγωγική σχέση με τη σχολική τάξη

Διαδικτυακό Εργαστήριο Ψυχοδράματος για παιδαγωγούς

Μέσα σε αυτή την παράδοξη κοινωνική πραγματικότητα, η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται να αναπτύξει τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητά της για να εφεύρει τρόπους συνύπαρξης που θα κρατούν ζωντανό το κύτταρο της σχολικής τάξης.

 

Προσκαλούνται οι παιδαγωγοί που ενδιαφέρονται να υπηρετήσουν την παιδαγωγική μέσα από το ψυχόδραμα να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 16 Απριλίου.

 

Συντονισμός Εργαστηρίου:

Σοφία Συμεωνίδου, Εκπαιδεύτρια Ψυχοδράματος – Κοινωνιοδράματος & Ψυχοθεραπεύτρια

Ιωάννα Πετρίτση, Eκπαιδευτικός & Εκπ. Ψυχοδραματίστρια

 

Συζητώντας με παιδιά και εφήβους για τις σχέσεις και το σεξ

Νέο webinar KinderDocs για ενήλικο κοινό,  Σάββατο 10 Απριλίου, 11.00 – 13.00

 

Πώς χειριζόμαστε το θέμα «σεξ» όταν μιλάμε με παιδιά; Πού βρίσκεται, με λίγα λόγια, η σεξουαλική αγωγή στην επικοινωνία με τα παιδιά ή τους μαθητές μας;

Κι αν η απάντηση είναι «δεν ξέρω» ή «χμμμ;», από πού παίρνουν τα παιδιά και οι έφηβοι απαντήσεις στα ερωτήματά τους;

Online εργαστήριο με την Μαριαλένα Σπυροπούλου, ψυχολόγο, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα, που περιλαμβάνει προβολή της ταινίας Foreplay της Anne van Campenhout (Ολλανδία 2019, ελληνικοί υπότιτλοι, κατάλληλο από 12+).

Η ταινία  στην οποία πρωταγωνιστούν παιδιά και έφηβοι από 12 – 14 ετών, μας δίνει την ευκαιρία σε 16 λεπτά να αποκτήσουμε μια εικόνα για το πώς γίνεται το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε πέντε διαφορετικά σχολεία στην Ολλανδία. Βλέπουμε τις αντιδράσεις των μαθητών ενώ παρακολουθούν, και στη συνέχεια τη συζήτησή τους με τη σκηνοθέτιδα.

Δείτε το τρέιλερ ΕΔΩ.

 

Έξτρα υλικό: Δείτε τη συνέντευξη της σκηνοθέτιδας Anne van Campenhout στη Δήμητρα Κουζή (στα αγγλικά.

«Το σχολείο μπορεί να μιλήσει για θέματα που καίνε; Μπορεί, και σε ποιο βαθμό, να εισαγάγει ζητήματα που απασχολούν τους εφήβους και να το κάνει με σύνεση, γνώση και επιστημονικότητα; Πέντε σχολεία της Ολλανδίας διδάσκουν τη σεξουαλική αγωγή. Παρακολουθούμε σε αυτό το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ αντιδράσεις των παιδιών, σιωπηρές συζητήσεις εντός και εκτός τάξης για θέματα όπως η σεξουαλική πράξη, η ανατομία, σύγχρονα φαινόμενα όπως το sexting, προφυλάξεις, η πρώτη φορά. Αυτό το ντοκιμαντέρ ανοίγει έναν κύκλο συζήτησης ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εφήβους για το πόσο σημαντική είναι, και πόση γνώση και υπευθυνότητα χρειάζεται, η επαφή με το σώμα μας και τον άλλον. Θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως προπομπός εγκαινίασης ενός τέτοιου μαθήματος και στα ελληνικά σχολεία. Γιατί όταν μιλάμε για σεξουαλικότητα, δεν αναφερόμαστε μόνον στην πράξη, αλλά σε ολόκληρη την ανθρώπινη φύση.»
Μαριαλένα Σπυροπούλου

Συγκέντρωση Προσοχής: Ενδυνάμωση του ίδιου του παιδιού

Διαδικτυακή εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς με αφορμή το βιβλίο «Μαθαίνω να συγκεντρώνομαι» της Μπάρμπαρα Αρόγιο

 

Με αφορμή το πολύ χρήσιμο και πρακτικό βιβλίο της Γαλλίδας παιδαγωγού Μπάρμπαρα Αρόγιο, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το ΙΝFOKIDS σας προσκαλούν σε μια διαδικτυακή συζήτηση για την καλλιέργεια ικανοτήτων συγκέντρωσης, μνήμης, προσοχής και οργάνωσης σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

 

Τα θέματα που θα συζητηθούν:

 • η αδυναμία συγκέντρωσης και η διάσπαση προσοχής ως φαινόμενα της σύγχρονης γενιάς, καθώς η ανατροφή, η οριοθέτηση, τα παιχνίδια και η σχέση με το βιβλίο έχουν αλλάξει
 • τα αίτια της επίμονης διάσπασης προσοχής και φιλικοί προς το παιδί με ΔΕΠΥ τρόποι αντιμετώπισης και υποστήριξης
 • πόσο σημαντική είναι η συνεργασία σχολείου – οικογένειας
 • γιατί και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά, στο σχολείο και στο σπίτι, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Όσοι παρακολουθήσουν θα εφοδιαστούν με καλές πρακτικές και ιδέες για την αξιοποίηση του βιβλίου «Μαθαίνω να συγκεντρώνομαι», ώστε το παιδί:

 • να ελέγχει το σώμα του… για να μην κουράζεται και να μην ενοχλεί τους άλλους
 • να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του… για να μην αγχώνεται
 • να κατανοεί μια οδηγία… για να ολοκληρώνει τις εργασίες του με επιτυχία
 • να οργανώνεται… για να αποκτά αυτονομία
 • να συγκεντρώνεται… για να μην αποσυντονίζεται
 • να συγκρατεί πληροφορίες… για να μαθαίνει εύκολα και γρήγορα
 • να χτίζει το προσωπικό του χαρτοφυλάκιο και την αυτοπεποίθησή του

 

Εισηγήτριες:

 • Θεοδώρα-Ντορέττα Αστέρη, Δρ Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, Συντονίστρια της Επιστημονικής Μονάδας «Ειδική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση», Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας και Ενταξιακής Εκπαίδευσης του ΙΕΠ
 • Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, συγγραφέας, παιδαγωγός, μεταφράστρια του βιβλίου «Μαθαίνω να συγκεντρώνομαι»

 

Συντονίζει: η Έλενα Μπούλια, δημοσιογράφος στο ΙΝFOKIDS.

 

Athens Science Virtual Festival 2021

Η εποχή των ηρώων
An era of heroes

27 – 29 Μαρτίου 2021

 

Τι κοινό έχει η τεχνητή νοημοσύνη με την τζαζ μουσική; Πώς η πανδημία της Covid-19 επηρέασε τη δημιουργικότητα και τον πειραματισμό; Μπορούν τα ρομπότ να αναπτύξουν καλλιτεχνικές ανησυχίες; Είναι η επιστήμη και η τέχνη δυο ασύνδετοι κόσμοι ή μήπως αλληλοσυμπληρώνονται;

Συνηθίζουμε να διασυνδέουμε την μεν επιστήμη με τη λογική, την αντικειμενικότητα και τους κανόνες, τη δε τέχνη με τη φαντασία, την υποκειμενικότητα και την ελευθερία. Ωστόσο με μια πιο διεισδυτική ματιά διαπιστώνουμε ότι αυτοί οι δύο κόσμοι δεν είναι «ξένοι» μεταξύ τους, αλλά, αντιθέτως, συμπληρωματικοί.

Αυτή ακριβώς τη συμπληρωματική σχέση επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να αναδείξει διαδικτυακά και σε «ζωντανή μετάδοση» από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Athens Science Festival που επιστρέφει δυναμικά από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου 2021!

 

Μέσα από συναρπαστικές live ομιλίες και καινοτόμες ψηφιακές εκδηλώσεις, το μεγαλύτερο φεστιβάλ επιστήμης της χώρας θα παρουσιάσει τις πιο σύγχρονες εξελίξεις στη σχέση της επιστήμης με την τέχνη, θέτοντας πρωτότυπα και άκρως ενδιαφέροντα ερωτήματα από τους κορυφαίους του είδους. Έτσι, το φετινό φεστιβάλ θα «φωτίσουν» με τις ομιλίες τους διακεκριμένοι καλλιτέχνες, διανοητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους:

Η διάσημη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και Διευθύνουσα Σύμβουλος στο International Society για τις Τέχνες, τις Επιστήμες και την Τεχνολογία, Leonardo, Diana Ayton-Shenker, θα διερευνήσει και θα παρουσιάσει τις αναδυόμενες τάσεις στις τέχνες, την επιστήμη και την τεχνολογία που τροφοδοτούνται από τις παγκόσμιες κρίσεις που πλήττουν αυτή την στιγμή τον πλανήτη. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθεί η πανδημία της Covid-19 και οι επιπτώσεις της στην δημιουργική καινοτομία.

 

Ο διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο University College του Λονδίνου και αναγνωρισμένος συγγραφέας Arthur Miller με τη σειρά του διερωτάται, «Μπορεί ένα ρομπότ να έχει συναισθήματα;», Μέσα από την ομώνυμη ομιλία του στο φετινό φεστιβάλ μας κάνει να αναρωτηθούμε αν τελικά οι μηχανές θα χρειαστεί να αναπτύξουν «συναισθήματα» και «συνείδηση» προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν πραγματικά δημιουργικές.

 

Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχει επίσης κι η ιατρική εικονογράφος που δημιούργησε την πιο ευρέως αναγνωρισμένη εικόνα του SARS-CoV-2 παγκοσμίως, Alissa Eckert. Μέσα από το παράδειγμα της οπτικής αναπαράστασης του νέου κορωνοϊού, η Eckert θα μας αποκαλύψει τα μυστικά, το ρόλο και τη σημασία της τεχνης του art illustration στην επιστήμη.

 

Τέλος, ο διεθνώς αναγνωρισμένος σαξοφωνίστας Δημήτρης Βασιλάκης με την ομάδα του μας καλεί να γίνουμε μάρτυρες μιας ανατρεπτικής συνάντησης τεχνολογίας και μουσικής μέσα από την ευφάνταστη συναυλία «Αυτοσχεδιασμός τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη». Ο χαρισματικός μουσικός και καθηγητής και ερευνητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που προσεγγίζει  τον τζαζ αυτοσχεδιασμό ως εξιστόρηση, υπόσχεται όχι μόνο να ψυχαγωγήσει, αλλά και να αναδείξει πρωτοποριακές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς που δεν έχουμε συνηθίσει.

 

Παρά την φαινομενική αντίθεσή τους, η τέχνη και η επιστήμη είναι έννοιες συμπληρωματικές και ο συνδυασμός τους παράγει μοναδικά αποτελέσματα. Ας εξερευνήσουμε όλοι μαζί, με ένα μόνο κλικ, τις πολυδιάστατες εκφάνσεις τους σε ένα ακόμα συναρπαστικό φεστιβάλ Επιστήμης: το Athens Science Virtual Festival 2021!

 

Δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ

 

 

*Το Athens Science Festival 2021 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία-SciCo, το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Το φεστιβάλ διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

 

 

Βρέφη και Μουσική: Πώς να παίξεις μουσική με το μωρό σου

Παρουσίαση του αισθησιοκινητικού μουσικού προγράμματος «Ανακαλύπτω τον κόσμο με μουσική»

Το Σάββατο 3 Απριλίου 2021  και ώρες 11.00 – 12.30 & 18.00-19.30

 

Oι πρώτοι μήνες ζωής του ανθρώπου είναι σημαντικοί και συχνά σημαδιακοί, όπως είναι κάθε πρώτη εμπειρία. Τα βρέφη απολαμβάνουν την παρέα και επιθυμούν να τα απασχολούν οι γονείς με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Άλλωστε αυτό που στους ενήλικες φαίνεται προφανές και απλοϊκό για εκείνα είναι περίπλοκο και αξιοπερίεργο. Ένα περιβάλλον πλούσιο σε μουσικά ακούσματα επιδρά στην ανάπτυξη της μουσικής ικανότητας του παιδιού. Τα οφέλη της μουσικής είναι εξαιρετικά θετικά καθώς η μουσική συντελεί στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, προάγει την χαρά και την δημιουργικότητα, ενισχύει το συναισθηματικό δεσμό γονέα και παιδιού και επιδρά θετικά στην κοινωνική ωρίμανσή του.

 

Η Κατερίνα από την Χαρά και Μουσική και η Έρρικα από το Μικρό Μπιζέλι ένωσαν  τις δυνάμεις, τις γνώσεις και την αγάπη τους  για τα παιδιά και σας προσφέρουν με αυτό το σεμινάριο τρόπους μουσικής επικοινωνίας και ιδέες ευχάριστων δραστηριοτήτων για να περάσετε δημιουργικό χρόνο με το μωρό σας.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, μελλοντικούς γονείς, σε βρεφονηπιοκόμους, φοιτητές, δασκάλους μουσικής και σε φροντιστές βρεφών. Έχει διάρκεια μιάμισης ώρας και θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom. Έχει βιωματικό χαρακτήρα και προσφέρει δραστηριότητες διάδρασης στους συμμετέχοντες.

 

Βιογραφικό Κατερίνας Κουθούρη

Βιογραφικό Έρρικας Θωμαΐδου

Οδηγίες χρήσης για 12χρονα κορίτσια

Προβολή & Συζήτηση: Δώδεκα δωδεκάχρονα κορίτσια μιλάνε για τον κόσμο τους και τον κόσμο μας

Το 12 γίνεται μαγικός αριθμός όταν δώδεκα δωδεκάχρονες αυτοσυστήνονται με αυτοπεποίθηση και μας δείχνουν τι σκέφτονται, πώς νοιώθουν, ποιες είναι, τι θα γίνουν, πώς θα αλλάξουν τον κόσμο. Η σχέση με τη μαμά τους, με τα μαθηματικά, με την εμφάνισή τους, με τα αγόρια, με την κλιματική αλλαγή, με τα πάρτυ, με το μέλλον τους.

Το 12 είναι ο μαγικός αριθμός, όταν είσαι κορίτσι που θα γίνει γυναίκα. Για αυτό το γιορτάζουμε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας με μια ταινία του KinderDocs μαγική και βραβευμένη στην Berlinale (A Field Guide to being a 12 year old girl) σε σκηνοθεσία της Tilda Cobham-Ηervey.

 

Για όσες είναι, ήταν ή θα γίνουν δώδεκα, και όσους ζουν μαζί τους.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένη την Μαριαλένα Σπυροπούλου, ψυχολόγο, ψυχαναλύτρια, συγγραφέα.

Την συζήτηση συντονίζει η Δήμητρα Κουζή, Δημοσιογράφος-Σκηνοθέτης