για εκπαιδευτικούς – Πυγολαμπίδες
Skip to content

41ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Έρχεται το 41ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην παραλία του Λευκού Πύργου

24 Ιουνίου  – 10 Ιουλίου

 

Για 41η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί το “Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης” από 24 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου στην παραλία του Λευκού Πύργου, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.

Η φετινή γιορτή βιβλίου είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι εκδότες αισθάνονται το χρέος να φέρουν ξανά τις μνήμες της περιόδου εκείνης που σημάδεψαν τον ελληνισμό. Το βιβλίο θα είναι το μέσο που θα μας φέρει όλους κοντά μέσα από τις σελίδες του.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα και έως τις 11 το βράδυ, ο πιο όμορφος καλοκαιρινός περίπατος θα γίνεται στην παραλία με τα βιβλία και για 17 ημέρες θα μπορούν οι επισκέπτες να ενημερώνονται για την σύγχρονη ελληνική βιβλιοπαραγωγή.

Οι δημιουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν και να υπογράφουν τα βιβλία τους, θα έρχονται σε επαφή με το αναγνωστικό κοινό καθημερινά στα εκθετήρια των εκδοτικών τους οίκων.

 

Το 41ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Υ.ΜΑ.Θ – Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης).

 

Ημερίδα: Κουκλοπαίζουμε 2021- 22

Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας “Πράσσειν Άλογα” καλεί εκπαιδευτικούς την Τετάρτη 8 Ιουνίου και ώρα έναρξης 18:00 στην Ημερίδα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προγράμματος & διαγωνισμού «Κουκλοπαίζουμε» με την χρηματοδότηση και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής και Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

Στην ημερίδα θα αναδείξουν τα οφέλη του «Κουκλοπαίζουμε», θα παροτρύνουν εκπαιδευτικούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή με το πρόγραμμα να το εφαρμόσουν την επόμενη χρονιά και αυτούς που έχουν ήδη συμμετάσχει να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους υπόλοιπους. Επιπροσθέτως θα παρουσιάσουν τη νέα πλατφόρμα του προγράμματος https://kouklopaizoume.gr/, η οποία χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του Ψηφιακού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Η διεξαγωγή της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom, καθώς επίσης θα υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση στο Facebook. Θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από υποστηρικτές του προγράμματος, ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ θα ακολουθήσει η απονομή των βραβείων και τέλος η συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

 

Λίγα λόγια για το “Κουκλοπαίζουμε”

 

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με έτος εκκίνησης το 2019 από το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας “Πράσσειν Άλογα” υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού στα πλαίσια του προγράμματος «Δράσεις για Νέους». Συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και εντάσσεται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα στοχεύει σε ένα νέο σχολείο με νέες προσεγγίσεις εκμάθησης μέσω της δημιουργίας και της διάδρασης, ενώ παράλληλα αναπτύσσει τις χειρωνακτικές και νοητικές ικανότητες τόσο για των μαθητών όσο και για των δασκάλων. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα https://kouklopaizoume.gr/ έχουν οι συμμετέχοντες τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν διαδικτυακή εκπαίδευση, ώστε να καθοδηγήσουν την ομάδα τους στην κατασκευή και εμψύχωση μιας θεατρικής κούκλας ως μια νέα επιμορφωτική μέθοδο προς την διδακτέα ύλη και να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό με την παρουσίαση ενός βίντεο-παράστασης.

Παζάρι Βιβλίου

στη βιβλιοθήκη του Goethe – Institut Thessaloniki

 

Την Πέμπτη 19 Μαΐου η Βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Thessaloniki στήνει ένα ολοήμερο παζάρι βιβλίων σε γερμανική και ελληνική γλώσσα στον όμορφο κήπο του Ινστιτούτου.

Από τις 12:00 έως τις 19:00, μικροί και μεγάλοι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μυθιστορήματα, παιδικά και εφηβικά βιβλία, γλωσσικά/εκπαιδευτικά βιβλία αλλά και μουσικά CD που έχουν αποσυρθεί από το αρχείο της βιβλιοθήκης μας, στη συμβολική τιμή των 0,50€ το καθένα!

 

Μην ξεχάσετε να πάρετε πάνινες τσάντες μαζί σας – ας προστατέψουμε μαζί το περιβάλλον!

 

Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων

Έρχεται η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων, μια μεγάλη ανοιξιάτικη γιορτή βιβλίου στα Μικρά Βιβλιοπωλεία 23 – 28/05/2022!

Την τελευταία εβδομάδα του Μάη, στις 23 έως 28 Μαΐου 2022, 100 Μικρά Βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα ενώνονται και γιορτάζουν για πρώτη φορά την Εβδομάδα Μικρών Βιβιοπωλείων, μια μεγάλη γιορτή στα Μικρά Βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μας!

Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι τα στέκια μας. Είναι οι χώροι που μας φέρνουν κοντά. Είναι ιδέα, συνάντηση, γνώση και έμπνευση!

Γιορτάστε #miavdomadastamikra και γνωρίστε ξανά τα Μικρά Βιβλιοπωλεία μέσα από πολλές και ευφάνταστες εκδηλώσεις!

 

Τι θα γίνει εκείνη την Εβδομάδα;

Την “Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων” τα Μικρά Βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν στη γιορτή θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές εκδηλώσεις για βιβλία:

Συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, αφιερώματα, εργαστήρια, θεατρικά δρώμενα, δημιουργικά εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών, παιχνίδια, μουσική, κυνήγια θησαυρού και ό,τι άλλο βάζει ο νους!

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Βιβλιοπωλείων της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν

Ακυβέρνητες Πολιτείες Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο – Καφέ I Αλ. Σβώλου 28, κέντρο, τ. 2310273207, e. edw@bibliopoleio.org

23/05 • 7:00μμ • Εγκαίνια Έκθεσης Κυριάκου Συφιλτζόγλου. Ο συγγραφέας, φωτογράφος και εικαστικός Κυριάκος Συφιλτζόγλου εκθέτει εικαστικές του δημιουργίες. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28/05.

23/05 • 7:30μμ • “Σπίτι Παιδιού”. Παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Συφιλτζόγλου (εκδ. Αντίποδες). Συμμετέχουν οι Χρήστος Κολτσίδας (ποιητής), Άρης Στυλιανού (Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ), Γιώτα Τεμπρίδου (διηγηματογράφος) και ο συγγραφέας.

25/05 • 7:30μμ • “Το Πολιτικό”. Συζήτηση για το βιβλίο του Αλέξανδρου Κιουπκιολή (εκδ. Έρμα) με τη Μαριλένα Διαμαντοπούλου (Υπ. Διδακτόρισσα ΑΠΘ) και τους Γιώργο Δημητρίου (Υπ. Διδάκτορα ΑΠΘ) και Ανδρέα Τάκη (Επικ. Καθηγητή ΑΠΘ).

26/05 • 8:00μμ • Live Μουσική με τους Yako Trio & βραδιά cocktail. Διάρκεια 8:00μμ – 11:00μμ.

28/05 • 10:00πμ • Διαδραστική αφήγηση της ιστορίας “Η Λούμπνα και το βότσαλο” με την Ελένη Γιαννούση (εκδ. Καλειδοσκόπιο). Θα ακολουθήσει δημιουργικό παιχνίδι. Για παιδιά 4+

 

Κάτι Γίνεται Βιβλιοπωλείο για παιδιά I Γεωργίου Παπανδρέου 27, τ. 2310846790, e. info@katiginetai.gr

26/05 • 6:00μμ • “Το παιδί μου δεν τρώει” (εκδ. Πουά). Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί στο καφέ του Βασιλικού Θεάτρου (30ης Οκτωβρίου 2). Συντονίζουν οι Φιλιώ Κατσαρού & Ζωή Τριανταφυλλίδη.

 

myBOOKSTORE.gr Ι Τάκη Οικονομίδη 58, Καλαμαριά, τ. 2313090929

28/05 • 11:00πμ • Μαθαίνω τα Ζώα και τον πλανήτη ζωγραφίζοντας με αφορμή το βιβλίο “Τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα” (εκδ. Διόπτα). Συντονίζει η Κυριακή Αλεξιάδου. Για παιδιά 4+

 

Μυθιστορία Ι Βαφοπούλου, τ. 2310428846, e. mythistoria @gmail.com

26/05 • 7:00μμ • ΓΕΝΝΑΙΑ ΕΜΠΡΟΣ – Επιλεγμένα κείμενα της σερβικής πεζογραφίας του εικοστού αιώνα (εκδ. Ρώμη). Συντονίζει η Εύη Καρκίτη, δημοσιογράφος.

 

Νους και Γνώση Ι Πλαστήρα 9, Χαριλάου, τ. 2310907422, e. nousgnosi@gmail.com

28/05 • 11:00πμ • “Το κορίτσι και το κορίτσι” (εκδ. Πουά). Μια βιβλιοπαρουσίαση ενός ξεχωριστού θεματολογικά βιβλίου με την συγγραφέα Σοφιάννα Θεοφάνους. Το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμελείται η μουσειολόγος-παιδαγωγός Δέσποινα Τσιπτσέ. Για παιριά 6+

 

Οκτάνα Ι Ισαύρων 8, κέντρο, τ. 2314039025, e. oktanabooks@gmail.com

25/05 • 6:00μμ • Οι εκδόσεις Petites-Maisons στην Οκτάνα. Παρουσίαση των εκδόσεων Petites-Maisons και αναγνώσεις. Συντονίζει η Δήμητρα Κατρανιά.

26/05 • 6:00μμ • ΜΙΝΙ Έκθεση & LIVE Appearance: Έφη Θεοδωροπούλου, δημιουργός comics και εικονογραφήσεων. Signing & chat. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28/05.

27/05 • 6:00μμ • ΟΚΤΑΝΑ STOOP SESSIONS: Η Ιωάννα Λιούτσια Διαβάζει. Ανάγνωση ποιημάτων με την ποιήτρια Ιωάννα Λιούτσια. Συντονίζει η Δήμητρα Κατρανιά.

28/05 • 6:00μμ • OKTANA STOOP SESSIONS: Ο Γιάννης Αντάμης Διαβάζει. Ανάγνωση μικροδιηγημάτων με τον συγγραφέα Γιάννη Αντάμη. Συντονίζει η Δήμητρα Κατρανιά.

 

Σαιξπηρικόν Ι Πατριάρχου Ιωακείμ 8 & Σκρα. τ. 2310454050, e. saixpirikon@hotmail.com

27/05 • 7:30μμ • “Νέα μεταφρασμένη ποίηση στο Σαιξπηρικόν”. Μια ποιητική εκδήλωση με αφορμή νέα και προσεχή βιβλία μεταφρασμένης ποίησης των εκδόσεών Σαιξπηρικών. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι μεταφραστές Γιώργος Αλισάνογλου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σωτήρης Σουλιώτης.

 

Χαρτομάνι Ι Αλεξάνδρου Υψηλάντου 49, Ωραιόκαστρο, e. luckyxartomani@gmail.com

27/05 • 6:00μμ • “Σταυροδρόμι”. Με αφορμή τα βιβλία “Οδός Νοστιμιάς” (εκδ. Φουρφούρι) και “Δώσε μου μια μπουκιά” (εκδ. Πατάκη) εξερευνούμε γεύσεις, παιχνίδια, μυρωδιές και όλα όσα μας ενώνουν.

 

Το πράσινο σύννεφο Ι Πασαλίδη 40, Καλαμαριά. τ. 2310454050

27/05 • 7:00μμ • Παρουσίαση του βιβλίου “Θεσσαλονίκη Νουάρ” (εκδ. Αρχέτυπο) με τον συγγραφέα και υπεύθυνο της σειράς Fedora των εκδόσεων Αρχέτυπο, Αλέξανδρο Μυροφορίδη,  και συγγραφείς διηγημάτων που περιλαμβάνονται στον τόμο.

25/05 • 7:00μμ • Δράση στηριγμένη στις σειρές βιβλίων “Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες” και “Μικρά αγόρια με μεγάλες ιδέες”  εκδ. Παπαδόπουλος.

23-28/05 • Θεματική βιτρίνα με θέμα τη Θεσσαλονίκη.

 

The Green Lama Ι Επταπυργίου 68, Συκιές, Θεσσαλονίκη, e. thegreenlamastores@gmail.com

27/05 • 6:00μμ • Ο Εδουάρδος και η μεγάλη σπηλιά. Παρουσίαση του βιβλίου της Ευλαμπίας Τσιρέλη (εκδ. Ίκαρος). Μια δημιουργική δραστηριότητα από τον κόσμο του Εδουάρδου από την εικονογράφο του βιβλίου, Τριανταφυλλιά Βάσσου. Για παιδιά 7+

28/05 • 11:00πμ • “Ο πόλεμος των κάστρων”. Μουσικοθεατρική παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα Εύα Ιεροπούλου (εκδ. Τζιαμπίρης Πυραμίδα). Θα ακολουθήσει κέρασμα για τους μικρούς φίλους και κλήρωση βιβλίων. Για παιδιά 3+

 

Το πλούσιο πρόγραμμα της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων θα το δείτε ΕΔΩ!

 

Γιατί στα Μικρά Βιβλιοπωλεία;

Τα Μικρά Βιβλιοπωλεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και των κοινοτήτων μας. Είναι το μέρος όπου οι συγγραφείς μπορούν να συνδεθούν με τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες, όπου ανακαλύπτουμε νέους, άγνωστους κόσμους, όπου τα παιδιά γνωρίζουν την ομορφιά της ανάγνωσης. Είναι το ζεστό σκηνικών των αναζητήσεων όσων ψάχνονται και όσων θέλουν να συνεχίσουν να μαθαίνουν!

Την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων δίνεται στον καθένα η ευκαιρία να επισκεφτεί ξανά τα Μικρά Βιβλιοπωλεία, είτε βρίσκονται στη γειτονιά του/της είτε όχι!

 

Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων + Library4all 

Τα Μικρά Βιβλιοπωλεία κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων γίνονται ο συνδετικός κρίκος για να δημιουργηθεί ή να μεγαλώσει μια σχολική βιβλιοθήκη.

Πώς; Συγκεντρώνοντας βιβλία για το Library4all, την πρωτοβουλία που από το 2013 υποστηρίζει σχολικές βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα. Τα βιβλία χρειάζεται να είναι καινούρια ή σχεδόν καινούρια και να απευθύνονται σε παιδιά 4 -12 ετών. Μπορείτε είτε να τα αγοράσετε από τα Μικρά Βιβλιοπωλεία είτε να τα φέρετε από το σπίτι σας. Στη συνέχεια θα πάρουν το δρόμο τους προς τις σχολικές βιβλιοθήκες που τα έχουν ανάγκη.

Δείτε ΕΔΩ τα Μικρά Βιβλιοπωλεία που θα συγκεντρώνουν βιβλία κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων!

 

 

 

Διοργάνωση: LITTLE BOOKSTORES

Χορηγοί: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Υποστηρικτές: ΑΙΟΛΟΣ, ΑΙΩΡΑ, ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ, ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, GUTENBERG, ΙΚΑΡΟΣ, ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, ΚΕΔΡΟΣ, ΚΙΧΛΗ, ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, ΚΡΙΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΜΙΚΡΗ ΣΕΛΗΝΗ, ΝΗΣΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, PETITES MAISONS, ΠΟΛΙΣ

Parent’s Conference 2022

Το 1ο Online Εκπαιδευτικό Συνέδριο για Γονείς εντελώς δωρεάν από το Project Parenting!

Είσαι νέος γονιός ή έχεις ήδη κάποια χρόνια προϋπηρεσίας; Περιμένετε το μωρό σας να έρθει ή είστε στην προσπάθεια να κάνετε παιδί; Είσαι εκπαιδευτικός, νηπιαγωγός ή φροντίζεις παιδιά;

Τότε πρέπει να παρακολουθήσεις το 1ο Online Εκπαιδευτικό Συνέδριο για γονείς από το Project Parenting στις 30 & 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 2022! 

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, εντελώς δωρεάν και υπόσχεται να προσφέρει γνώση και στήριξη σε κάθε άνθρωπο που θέλει να μάθει τι χρειάζεται για να είναι ο γονιός που ο ίδιος θέλει. Πώς να είναι απαλλαγμένος από προσδοκίες, πώς θα συνδεθεί ουσιαστικά με το παιδί του και φυσικά, πώς μπορεί να διαχειριστεί όλα αυτά τα μεγάλα ερωτήματα που πολλές φορές μας βασανίζουν σχετικά με την ανατροφή του παιδιού;

 

Πώς θα το παρακολουθήσεις;

Το συνέδριο θα γίνει μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και θα είναι ανοιχτό και εντελώς δωρεάν για όλους. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν 30+ ομιλητές όλων των κλάδων γονεϊκότητας, 20+ ομιλίες και διαδραστικά workshops πάνω σε θέματα όπως η αυτοφροντίδα, το παιδικό τραύμα, ο θηλασμός και ο αποθηλασμός, το γονεϊκό άγχος, η ανάπτυξη, η διατροφή, η υγεία του παιδιού, το διάβασμα και ο συναισθηματικός δεσμός θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις να χτίζεις τη γονεϊκότητα που ονειρεύεσαι.

Αν και δωρεάν το συνέδριο απαιτεί προεγγραφή και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την κράτηση της θέσης!

Κλείσε την θέση σου εδώ! 

 

 

To Project Parenting: 

To Project Parenting αποτελεί την 1η online εκπαιδευτική πλατφόρμα για γονείς στην Ελλάδα, όπου σε συνεργασία με τους καλύτερους επαγγελματίες της γονεϊκότητας δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό για γονείς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα του προγράμματός – ή να επικοινωνήσετε στο hello@projectparenting.gr

 

Γκεόργκ Έκερτ: Περί προσαρμογής, αντίστασης και συνεννόησης των λαών

 

Παρουσίαση βιβλίου από τη συγγραφέα Heike Christina Mätzing

 

Μέσα από μια ξεχωριστή εκδήλωση στην ολοκαίνουργια και ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Thessaloniki, την Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022, στις 18:00 μ.μ., η συγγραφέας Heike Christina Mätzing με τη συνδρομή του Dieter Dowe, θα μιλήσει για το έργο της “GEORG ECKERT – Von Anpassung, Widerstand und Völkerverständigung” (Γκέοργκ Έκερτ. Περί προσαρμογής, αντίστασης και συνεννόησης των λαών).

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Επίκουρο Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στράτο Δορδανά.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Γκέοργκ Έκερτ ήταν εθνολόγος, γεωγράφος, ιστορικός και διδάσκαλος σε ίδρυμα εκπαίδευσης ενηλίκων. Η ζωή του σφραγίστηκε από τις πολιτικές ανατροπές του 20ού αιώνα: κυρίως από το εθνικοσοσιαλιστικό δικτατορικό καθεστώς και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

To 1941-1944, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Έκερτ εργάστηκε στη μετεωρολογική υπηρεσία του γερμανικού ναυτικού στη Θεσσαλονίκη και παρείχε συμβουλές στο ναυαρχείο  σχετικά με τα δύσκολα καιρικά προβλήματα του βόρειου Αιγαίου. Βασιζόταν δε σε πολυάριθμους διάσπαρτους στη Μακεδονία μετεωρολογικούς σταθμούς τους οποίους λειτουργούσαν Έλληνες, κυρίως δάσκαλοι. Καθώς χαρακτηριζόταν πάντα από την ανθρωπιά του και την προθυμία του να βοηθήσει, ανέπτυξε μια πολύ καλή προσωπική σχέση με το ελληνικό περιβάλλον του και τα χρόνια της πείνας και των πολιτικών αντιπαραθέσεων έγινε το στήριγμα στην έσχατη ανάγκη για πολλούς Έλληνες αλλά και μερικούς Σεφαραδίτες της Θεσσαλονίκης. Μαζί με Έλληνες φίλους, ειδικά τον διευθυντή της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, μελέτησε εντατικά τη λαογραφία της Μακεδονίας και δημοσίευσε περί τις δέκα λαογραφικές μελέτες.

Από το καλοκαίρι του 1944 ήδη, ο Γκέοργκ Έκερτ είχε έρθει σε επαφή με το ελληνικό αριστερό αντιστασιακό κίνημα ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Κατά την αποχώρηση της Βέρμαχτ από την Ελλάδα, το φθινόπωρο του 1944, μεσολάβησε στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε Γερμανούς και σε Έλληνες διοικητές. Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αυτών, τα γερμανικά στρατεύματα έφυγαν από την πόλη χωρίς να δεχτούν επιθέσεις από τον ΕΛΑΣ. Σε αντάλλαγμα, οι υποδομές της Θεσσαλονίκης δεν υπέστησαν περαιτέρω καταστροφές. Τα όργανα του μετεωρολογικού σταθμού ο Έκερτ τα παρέδωσε στο πανεπιστήμιο, με σκοπό το ίδρυμα να αποκτήσει δικό του μετεωρολογικό σταθμό. Όταν έφυγαν και οι τελευταίοι στρατιώτες από τη Θεσσαλονίκη, ο Έκερτ και μερικοί σύντροφοί του αυτομόλησαν στον ΕΛΑΣ. Με τη βοήθεια των ανταρτών ο Έκερτ κρύφτηκε στα βουνά. Μόνον όταν όλα προμήνυαν τον ελληνικό Εμφύλιο, αποφάσισε να φύγει.

Ο Έκερτ λιποτάκτησε έτσι για δεύτερη φορά, όταν τον Φεβρουάριο του 1945 αυτομόλησε στους Βρετανούς στη Θεσσαλονίκη. Οι Βρετανοί ήθελαν να αξιοποιήσουν τον Έκερτ για τη δημοκρατική ανοικοδόμηση της Γερμανίας. Ο Γκέοργκ Έκερτ έφτασε έπειτα από πολλές περιπέτειες στο Μπράουνσβαϊγκ, όπου ίδρυσε το Διεθνές Ινστιτούτο Σχολικού Βιβλίου. Τα βιώματά του στην Ελλάδα τον οδήγησαν να γίνει ένας ένθερμος υπέρμαχος της συνεννόησης των λαών, στην οποία και αφιέρωσε τον μετέπειτα επιστημονικό και πολιτικό του βίο.

Οι Τετάρτες της δικής μας Άνοιξης

Η σειρά εκδηλώσεων, με τίτλο “Οι Τετάρτες της δικής μας Άνοιξης”, η οποία διοργανώνεται από τη Στεφανία Τσακιράκη (What I see in art) είναι μια γιορτή της Άνοιξης μέσα μας! Πρόκειται για ανοιχτές (δωρεάν) διαδικτυακές συναντήσεις – βιωματικά εργαστήρια γυναικών.

 

Κάθε Τετάρτη του Μαΐου και μια διαφορετική θεματική. Η αποδοχή, η αγάπη του εαυτού, η αυτογνωσία, η εσωτερική ελευθερία, η γονεϊκότητα αλλά και η τέχνη ως θεραπεία, είναι μερικές μόνο από αυτές τις θεματικές!

 

Οι συναντήσεις αυτές χωρίζονται σε δυο μέρη. Στο πρώτο, οι συμμετέχουσες θα καθοδηγούνται σε μια βιωματική εξερεύνηση της εκάστοτε ποιότητας χρησιμοποιώντας την τέχνη ως εργαλείο τους. Στο δεύτερο μέρος, εμπνευσμένες καλεσμένες με ειδίκευση στον εκάστοτε τομέα, θα προσφέρουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους μέσα από μια χαλαρή συζήτηση.

 

 

 

Πρόγραμμα των εκδηλώσεων και χρήσιμες πληροφορίες για κάθε συνάντηση

 • Τετάρτη 04.05.2022 στις 19:00 – 20:30

Τίτλος: Μια Τετάρτη με την αποδοχή

Έμπνευση: Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Δίαιτα

No Diet Day δεν σημαίνει απλώς cheating day αλλά κίνητρο για αλλαγή τρόπου ζωής και κυρίως, έμπνευση για μια νέα ματιά στον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας σαν σύνολο, μέσα από το πρίσμα της αποδοχής και της αγάπης.

Φόρμα Εγγραφής

 

 

 • Τετάρτη 11.05.2022 στις 19:30 – 21:00

Τίτλος: Η αποδοχή στο μονοπάτι της γονεϊκότητας

Έμπνευση: Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

Σε αυτήν τη συνάντηση οι συμμετέχουσες έρχονται να απελευθερωθούν από τα ”πρέπει”, ν’ αποταυτιστούν από την αναζήτηση του άπιαστου ”τέλειου” και να συνδεθούν με την αποδοχή, την αγάπη και τη φροντίδα του εαυτού. Στόχος είναι να νιώσουν πιο ενδυναμωμένες και ανάλαφρες στο ρόλο τους ως γονείς αλλά και στην ολότητά τους ως άνθρωποι.

Φόρμα Εγγραφής

 

 

 • Τετάρτη 18.05.2022 στις 19:00 – 20:30

Τίτλος: Η τέχνη ως (αυτο)θεραπεία

Έμπνευση: Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου

Βασικά σημεία εστίασης αυτής της δράσης θα είναι: η προσέγγιση της τέχνης των μουσείων ως θεραπευτικό μέσο για τη σύνδεση του ανθρώπου με τον εαυτό του, εργαλεία και μέθοδοι για να μπορεί να μετατρέψει κανείς την επίσκεψή του στο μουσείο σε μια χαλαρωτική και θεραπευτική εμπειρία, η ψυχική δημιουργικότητα και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να απαντά κανείς δημιουργικά στα έργα τέχνης με τα οποία συνδέεται.

Φόρμα Εγγραφής

 

 • Τετάρτη 25.05.2022 στις 19:00 – 20:30

Τίτλος: Αυτογνωσία: Η άνοιξη της αλήθειας μας

Έμπνευση: International Being You Day

Στην τελευταία Τετάρτη του Μαΐου οι συμμετέχουσες θα βουτήξουν στην αυτογνωσία, την αγάπη και την έκφραση της αλήθειας τους. Κάνοντας την τέχνη εργαλείο τους, θα αναζητήσουν το ”Ποια είμαι” και την εσωτερική τους δύναμη. Έπειτα, θα απολαύσουν μια εμπνευσμένη συζήτηση με τις καλεσμένες, γύρω από: το προσωπικό μονοπάτι προς την αυτογνωσία της καθεμιάς και το πώς το προάγει αυτό μέσα από το έργο της.

Φόρμα Εγγραφής

 

 

Τι ενέπνευσε τη δημιουργία αυτής της σειράς εκδηλώσεων

Ο Μάιος είναι ο μήνας γιορτής της κυκλοφορίας του βιβλίου της Στεφανίας, το οποίο έχει τίτλο: Η τέχνη μου να Είμαι εγώ.

“Οι Τετάρτες της δικής μας Άνοιξης”, είναι ο πιο δημιουργικός τρόπος που μπόρεσε να σκαρφιστεί, για να γιορτάσει αυτό το νέο κεφάλαιο του βιβλίου της και να συνδεθεί με όμορφες γυναίκες, ανεξαρτήτως γεωγραφικών ορίων, με στόχο να μοιραστεί όσα την εμπνέουν και να τσιγκλήσει μέσα από αυτές τις συναντήσεις όλους εμάς να συνδεθούμε με τις ποιότητες και τα θέματα που πραγματεύεται στο βιβλίο της.

 

Η συμμετοχή σου σε οποιαδήποτε από αυτές τις συναντήσεις θα σου προσφέρει -εκτός από μια αξέχαστη εμπειρία- τη δυνατότητα απόκτησης ενός εκπτωτικού κουπονιού για την αγορά του βιβλίου από το e-shop των Εκδόσεων Φυλάτος.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο “Η τέχνη μου να Είμαι εγώ”

Η τέχνη μου να Είμαι εγώ είναι ένα εσωτερικό ταξίδι 17.653 χιλιομέτρων σε είκοσι τρία μουσεία της Ευρώπης με στόχο την αναζήτηση της αγάπης, εκεί που πολλοί θεωρούν πως δεν έχει θέση. Όμως, το κλειδί για να αναγνωρίσουμε πως η αγάπη υπάρχει παντού, είναι να τη βρούμε πρώτα μέσα μας.

Στο βιβλίο αυτό, η αφηγήτρια διηγείται στη Μητέρα τη δική της διαδρομή προς την αποδοχή, τη συγχώρεση, την αγάπη και, τελικά, την ελευθερία. Γράφει ένα γράμμα προς όλες τις μητρικές φιγούρες του κόσμου, το οποίο προορίζεται πρωτίστως προς εαυτόν.

Λόγια οικουμενικά, γραμμένα από ένα ενήλικο παιδί προς αυτήν την τόσο σημαντική ύπαρξη –ή και απουσία– της ζωής. Από το Παρίσι ως τη Βιέννη και από το Λονδίνο ως την Αθήνα οι αναγνώστες καλούνται να αναβιώσουν τη δική τους σχέση με το χθες, το αύριο και το παρόν, αλλά και να αναζητήσουν την δική του Τέχνη για το ‘’Τώρα Είμαι εγώ’’.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο “Η τέχνη μου να Είμαι εγώ” μπορείς να βρεις ΕΔΩ.

 

Λίγα Λόγια για τη Στεφανία

Η Στεφανία Τσακιράκη είναι λάτρης της τέχνης, των βιβλίων και του ανθρώπου. Συνδυάζοντας αυτά που τη συγκινούν αναζήτησε στο Παρίσι την Art Therapy. Εκεί εξειδικεύτηκε στην τέχνη των μουσείων από τη μια αλλά και τα βιβλία από την άλλη, ως θεραπευτικά μέσα. Πλέον μοιράζεται τα εργαλεία και το πάθος της για όλα αυτά μέσα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες (διαδικτυακά αλλά και δια ζώσης).

Ακόμη, η Στεφανία είναι η δημιουργός του βιβλίου “Η τέχνη μου να Είμαι εγώ”.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Στεφανία μπορείς να βρεις στην ιστοσελίδα της.

 

Εκπαίδευση μέσω της εικόνας

Δωρεάν webinar για εκπαιδευτικούς

Το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας διοργανώνει μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων για την εκπαίδευση μέσω της εικόνας.

Με αφορμή 3 γαλλικές ταινίες μικρού μήκους προσκαλεί εκπαιδευτικούς Α’ Bάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης σε 3 webinar που θα διεξαχθούν στις 30, 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου.

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022.

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα

ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022
Ώρα: 17.00 – 18.30

Με αφορμή την ταινία «Moustaco» (Μουστακό), της Justine Goaziou και της Samantha Vié (2019)

Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ.

ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022
Ώρα: 17.00 – 18.30

Με αφορμή την ταινία «Les Baleines ne Savent Pas Nager» (Οι Φάλαινες Δεν Ξέρουν να Κολυμπούν), του Matthieu Ruyssen (2020)

Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ.

 

ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
Παρασκευή 1 Απριλίου 2022
Ώρα: 17.00 – 18.30

Με αφορμή την ταινία «Max» (Μαξ), της Florence Hughes

Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ.

 

Τα διαδικτυακά σεμινάρια συνοδεύονται από έναν εκπαιδευτικό φάκελο και προτάσεις για δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν μετά την προβολή της ταινίας στην σχολική τάξη.

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Τα κορίτσια αλλάζουν τον κόσμο

Ολοήμερο φεστιβάλ KinderDocs για όλη την οικογένεια

Κυριακή 20/3, 10.00 – 18.30, Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138

 

Το KinderDocs παρουσιάζει ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στα κορίτσια, στις 20 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138. Μια γιορτή για όλη την οικογένεια με ταινίες, συζητήσεις, δραστηριότητες και εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

 

9 ταινίες ντοκιμαντέρ

Ninnoc, Fantasy Fantasy, KinderDocs Animated, A Field Guide to Being a 12-Year-Old Girl, Girlhood, Foreplay, Little Girl, Raise the Bar

 

10 καλεσμένες για συζητήσεις και δράσεις

Μαριαλένα Σπυροπούλου (ψυχολόγος, ψυχαναλύτρια, συγγραφέας), Vania Turner – Μαρία Σιδηροπούλου (σκηνοθέτριες), Έλενα Σκαρπίδου (εκπαιδευτικός, sex educator, Πολύχρωμο Σχολείο), Νιόβη Μιχαλοπούλου (κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια), Στέλλα Κάσδαγλη (συγγραφέας, συνιδρύτρια Women on Top), Λουκία Λυκίδη (δημοσιογράφος, Generation Woman), Εβίνα Μάλτση (πρώην μπασκετμπολίστρια, head coach στην AntetokounBros Αcademy και τεχνική σύμβουλος για το μπάσκετ γυναικών στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης).

 

3 βιωματικά εργαστήρια

12.30 – 14.30:  Συναι/no

Για παιδιά 9 – 12 ετών με το Genderhood, με θέμα τη συναίνεση

 

13.00 – 15.00: 12 ερωτήσεις για τον κόσμο των 12χρονων κοριτσιών

Για εκπαιδευτικούς με την Ειρήνη Βοκοτοπούλου, κοινωνιολόγο, βασισμένο στην ταινία A Field Guide to Being a 12-Year-Old Girl

Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής

 

14.45 – 16.30 The ABC of Girlhood

Για παιδιά από 10 ετών με τη Δάφνη Καλαφάτη, φωτογράφο – εικαστική θεραπεύτρια

 

 

Σε αυτό το αφιέρωμα, οι προβολείς στρέφονται στα κορίτσια, είτε πρόκειται για τις πρωταγωνίστριες των ταινιών είτε για γυναίκες σκηνοθέτες/δημιουργούς. Στόχος του φεστιβάλ είναι -μέσα από ταινίες, τα θέματα που αναδεικνύουν και τις συζητήσεις, δράσεις και εργαστήρια που πλαισιώνουν το πρόγραμμα- να δούμε τον κόσμο διαφορετικά, να ακούσουμε νέες φωνές και να ανακαλύψουμε ιστορίες για τα κορίτσια που μας αφορούν όλους. Αληθινά κορίτσια που ζουν γύρω μας, μαζί μας, ανάμεσά μας θα μας δώσουν ευκαιρία έμπνευσης, ανεξαρτήτως φύλου, ώστε να αφήσουμε πίσω μας προκαταλήψεις και στερεότυπα με τη στήριξη της οικογένειας, των φίλων, του σχολείου, να καλλιεργήσουμε ελεύθερα τις ικανότητές μας, να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα μας, να εκφράσουμε τις ευαισθησίες μας και να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, σε έναν κόσμο που θα μας χωράει ισότιμα όλους.

 

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει τέσσερις ζώνες με εννέα ταινίες που μας βάζουν στον κόσμο των κοριτσιών σήμερα. Και θέτουν το ερώτημα: πώς μεγαλώνουμε τα κορίτσια; Πώς ζουν τα κορίτσια; Ποια στερεότυπα και πώς αναπαράγουμε, ακόμα και άθελά μας; Δώδεκα δωδεκάχρονες ορίζουν τι εστί κορίτσι και μας συστήνουν τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια, στο A Field Guide to Being a 12-Year-Old-Girl. Η Ninnoc δείχνει ότι το bullying μπορεί να στοχοποιήσει ακόμη και τα ταλαντούχα παιδιά, οι δίδυμες Μόλυ και Σμίλα στο Fantasy Fantasy μοιράζονται μαζί μας τρία χρόνια από τη ζωή τους, από τότε που ανακάλυψαν ότι είναι διαφορετικές, και στο Girlhood τρία κορίτσια στην εφηβεία βρίσκουν καταφύγιο στην φιλία, ενώ δυσκολεύονται με το κόλλημα στα social media και τα στενά πλαίσια που ορίζουν για τις γυναίκες τα πρότυπα ομορφιάς. Στο Foreplay, παιδιά από 12 ετών μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους για την πρώτη φορά, το sexting, τα πρότυπα ομορφιάς και τις σχέσεις την εποχή των social media. Στο Little Girl, παρακολουθούμε την προσπάθεια μιας οικογένειας να υποστηρίξει το θέμα της ταυτότητας και του φύλου του οκτάχρονου παιδιού τους, ενώ στο Raise the Bar βλέπουμε μια άλλη προσέγγιση τρόπων με τους οποίους θα μπορούσαμε να μεγαλώνουμε τα κορίτσια.

Ακόμη την Κυριακή 20/3 κάνουν πρεμιέρα οι δύο ταινίες doc animation που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά στο εργαστήριο KinderDocs Animated στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

 

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

* Για τη συμμετοχή κάποιου στα εργαστήρια είναι απαραίτητο να έχει προηγουμένως παρακολουθήσει μια τουλάχιστον ταινία.

 

Play on Early Education: “Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν τον κόσμο”

Ακηδεμόνευτο, ελεύθερα επιλεγόμενο, βασισμένο στις εμπειρίες και στα ενδιαφέροντα των ίδιων των παιδιών και με την δυνατότητα να προσαρμόζεται σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Αυτό είναι το παιχνίδι που συμβάλλει από νωρίς στην δημιουργία ανεξάρτητων & αυτόνομων παιδιών με αυτοπεποίθηση, κριτική σκέψη και υπευθυνότητα.

 

Αιρετικές απόψεις σε μία κοινωνία, που έχει μάθει ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι αποστήθιση, υπακοή και άπειρες ώρες βαρεμάρας στα θρανία; Ίσως. Ευτυχώς όμως με τα χρόνια η νοοτροπία αυτή μεταβάλλεται και ολοένα περισσότεροι γονείς και εκπαιδευτικοί ανακαλύπτουν τα πιο ελευθεριακά μοντέλα εκπαίδευσης, που έχουν στο κέντρο το παιδί και τις ανάγκες του και όχι την από καθέδρας διδασκαλία.

 

Η ενίσχυση και διάδοση αυτού του μηνύματος είναι ο στόχος του δεύτερου διεθνούς συνεδρίου “Play on Early Education”, που θα γίνει στις 27 – 30 Απριλίου, στην Αθήνα στο Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού & Καινοτομίας, το οποίο θα μεταδοθεί και διαδικτυακά για όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν.

 

Επιστήμονες και σύνεδροι από όλο τον κόσμο θα φέρουν για μία ακόμη φορά την Αθήνα στην πρωτοπορία της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης, διερευνώντας για τέσσερις ημέρες το ρόλο και τη μορφή του παιχνιδιού στο νέο κόσμο που ανέτειλε μετά το 2020 και που αλλάζει ριζικά την εκπαίδευση.

Ήδη ανακοινώθηκαν οι βασικοί ομιλητές.

 

 

Πρόκειται για την πολύ γνωστή Σουηδή παιδαγωγό Suzanne Axelsson, τον «Teacher Tom» (aka Tom Hobson) από το Σιάτλ που θεωρείται από τους καλύτερους δασκάλους προσχολικής αγωγής στον κόσμο, τον Βρετανό playworker με 46 χρόνια εμπειρία Meynell Walter, τον διευθυντή στο εργαστήριο ύπνου του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης John Axelsson, τις συνιδρύτριες του δικτύου υποστήριξης γυναικών Women on top Στέλλα Κάσδαγλη και Πηνελόπη Θεοδωρακάκου (διότι η κατάκτηση της έμφυλης ισότητας, ξεκινά στο preschool) και τον δάσκαλο που κατάφερε να μετατρέψει ένα δημόσιο σχολείο σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης, σε ένα εκπαιδευτικό μοντέλο δημιουργικής αυτοδιαχείρισης Άγγελο Πατσιά. Και έπεται συνέχεια.

Οι παραπάνω ομιλητές, πλαισιωμένοι από δεκάδες Έλληνες και ξένους presenters, θα οδηγήσουν τους συμμετέχοντες σε ένα ταξίδι εξερεύνησης και προβληματισμού για τον ρόλο του παιχνιδιού στο σχολείο της νέας εποχής και για το μέλλον της εκπαίδευσης στις πολύ μικρές ηλικίες.

 

Την ευθύνη και διοργάνωση του συνεδρίου έχει το ελληνικό ιδιωτικό σχολείο “Dorothy Snot Preschool & Kindergarten”. Η Dorothy Snot είναι ένα πρωτότυπο ελληνικό σχολείο για πολύ μικρά παιδιά (1 – 6 ετών) με την δική του εκπαιδευτική φιλοσοφία (life derived learning) που εστιάζει στη βιωματική ανακάλυψη του κόσμου από τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την ελευθερία.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:


http://www.playonathens.com
https://www.facebook.com/playonearlyeducation
https://twitter.com/PlayEarly
https://www.instagram.com/playonearlyathens/

Έκθεση: Σαρδηνία μεγαλιθικό νησί. Από τα μενχίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου

“Sardinia Megalithic Island. From menhirs to nuraghi: stories of stone in the heart of the Mediterranean”

Το υπέροχο ταξίδι της σαρδηνιακής αρχαιολογίας και του Νουραγκικού πολιτισμού συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη! Ξεκίνησε από το Βερολίνο, συνεχίστηκε στην Αγία Πετρούπολη και πριν τελειώσει στη Νάπολη, κάνει τον τρίτο του σταθμό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2022 εγκαινιάζεται η έκθεση  με τίτλο «Σαρδηνία, μεγαλιθικό νησί. Από τα μενχίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου».

Πρόκειται για μια συναρπαστική έκθεση αφιερωμένη στον αρχαίο πολιτισμό της Σαρδηνίας, τον Νουραγκικό πολιτισμό, με τα επιβλητικά μεγαλιθικά κτίρια, τα νουράγκι, τα ντολμέν, τα μενχίρ και τους τάφους των γιγάντων. Τα 188 εκθέματα μάς δείχνουν τον δρόμο, μέσα από ιστορίες, θρύλους αλλά και τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, να ανακαλύψουμε έναν από τους πιο γοητευτικούς πολιτισμούς της Μεσογείου που συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον επιστημόνων και επισκεπτών.

Η μουσειακή παρουσίαση των εκθεμάτων εμπλουτίζεται με ενημερωτικά κείμενα αλλά και πλούσιο  οπτικό και ηχητικό υλικό.

 

Άγαλμα πυγμάχου, Νεκρόπολη του Mont’e Prama

 

Η έκθεση έχει ήδη φιλοξενηθεί στο Εθνικό Μουσείο Προϊστορίας & Πρωτο-ιστορίας του Βερολίνου και το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ ο τελευταίος της σταθμός μετά Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα είναι το  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.

Η διοργάνωση αποτελεί την τελευταία δράση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Πολιτισμικής Κληρονομιάς & Τουρισμού για την αρχαιολογία της Σαρδηνίας στη Μεσόγειο, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οργανώνεται από την Περιφέρεια Σαρδηνίας-Τμήμα Τουρισμού, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάλιαρι και την Περιφερειακή Διεύθυνση Μουσείων της Σαρδηνίας –σε συνεργασία με τα τέσσερα μουσεία που τη φιλοξενούν– υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών & Διεθνούς Συνεργασίας (MAECI) και του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού (MIC), τη συνεργασία της Fondazione di Sardegna και τη Villaggio Globale International που έχει αναλάβει την οργάνωση και τον γενικό συντονισμό.

Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος σε πέντε γλώσσες (ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά και ελληνικά).

 

Su Nuraxi, νουραγκικός οικισμός στο Barumini

 

Θεματική Ξενάγηση

Θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση από αρχαιολόγο του Μουσείου το Σάββατο 19.02.2022

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Γιανούλης Χαλεπάς: ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ

 

Παράτασης έκθεσης έως Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Η μυθιστορηματική ζωή του σημαντικού Έλληνα γλύπτη μέσα από μια έκθεση που διατρέχει όλη του τη ζωή. Το μεγαλείο της τέχνης του, οι τρικυμίες και οι φωτισμένες στιγμές του μέσα από έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την παράταση της έκθεσης με τίτλο: «Γιανούλης Χαλεπάς: ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ», σε συμπαραγωγή με το Onassis Culture, έως και την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022.

 

Η έκθεση επιχειρεί μια επανεκτίμηση ολόκληρου του έργου του «μεγάλου μοντέρνου» της νεοελληνικής γλυπτικής, μια διείσδυση στον τρόπο σκέψης του κάτω από το περίβλημα του μύθου που έχει δημιουργήσει η τραγική του μοίρα, η μυθιστορηματική ζωή του. Από την Τήνο, το εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής του πατέρα του, το Σχολείο των Τεχνών στην Αθήνα, την Ακαδημία του Μονάχου, την τεράστια φήμη της Κοιμωμένης, το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας, μετά από τα βασανιστικά μοναχικά χρόνια στην Τήνο την επάνοδο στη δημιουργία και την καθολική αναγνώριση και παραγωγή των τελευταίων χρόνων της ζωής του, ο Χαλεπάς αποκαλύπτεται: διαχρονικά θα αποτελεί σύμβολο ανόδου, πτώσης και αναγέννησης στον χώρο της δημιουργίας. Δούναι και Λαβείν -δάνειο όρων από τα κατάστιχα της πατρικής επιχείρησης, εκφράζει το αμφίδρομο δίνω-παίρνω της εικαστικής του πορείας, αναφορές, δάνεια, επιδράσεις από την παράδοση, από σύγχρονούς του καλλιτέχνες, από την αρχαιότητα, εμμονικές αναζητήσεις σε ζητήματα και αρχές γλυπτικής, νέες δημιουργίες, κτλ.

 

Το μεγαλύτερο σύνολο έργων του Χαλεπά, που ανήκει σήμερα στη Συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση, συμπληρώνεται στην έκθεση και στον κατάλογο με γλυπτά και σχέδια από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, όπως τη Συλλογή Έργων Τέχνης του Τελλογλείου, την Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ) Τήνου και το Μουσείο Γιανούλη Χαλεπά Πύργου Τήνου.

 

Περισσότερα από 150 έργα, γλυπτά, σχέδια, εκμαγεία, σπάνιο αρχειακό υλικό και -για πρώτη φορά στο κοινό- κάποια έργα μαζί με το σύνολο των σωζόμενων σχεδίων στα κατάστιχα, παρουσιάζονται στον κατάλογο αναλυτικά σε θεματικές ενότητες, όπου τονίζεται η εσωτερική σχέση και διασύνδεση όλου αυτού του υλικού.

Το έργο του Χαλεπά χωρίζεται σε τρεις περιόδους:

 • Η πρώτη περίοδος, 1870-1878, καλύπτει τα νεανικά του χρόνια μέχρι την εμφάνιση της αρρώστιας του.
 • Η δεύτερη περίοδος, 1902-1930, καλύπτει τα χρόνια που έζησε και εργάστηκε στην Τήνο μετά την επάνοδό του από το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας.
 • Η τρίτη περίοδος ταυτίζεται με την εποχή που έζησε και δημιούργησε στην Αθήνα, δηλαδή τα χρόνια 1930-1938.

 

 

Στην έκθεση δίνεται έμφαση σε θέματα που ο Γιανούλης επέλεξε να δουλέψει σε όλη του τη ζωή: παρουσιάζονται μαζί και οι Μήδειες (μία από κάθε περίοδο), δέκα από τους 12 Σάτυρους και Έρωτα, το Παραμύθι της Πεντάμορφης κ.ά. Εμβληματικό για την περίοδο της Αθήνας είναι το γλυπτό Οιδίπους και Αντιγόνη. Εξαιρετικά επιτύμβια, αμφίπλευρα έργα, έργα σε σχέση με την αρχαιότητα, πορτρέτα και θέματα με τύπους καθημερινής ζωής, ολοκληρώνουν μια ανανεωμένη διεισδυτική περιδιάβαση στο έργο του. Πρώιμα έργα του στο Βουκουρέστι, καθώς και η ζωή του καλλιτέχνη στην Τήνο και στην Αθήνα, ζωντανεύουν με σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Στην έκθεση αυτή για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό όλα μαζί τα κατάστιχα που σώζονται, με αναφορές και συνδέσεις -όπου υπάρχουν- με έργα της έκθεσης και όχι μόνο. Αναφέρονται στο εργαστήριο του πατέρα του και τη συνεργασία του με άλλους γλύπτες (Δημήτριος Φιλιππότης-Θεριστής σε μάρμαρο, επίσης στη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση), σε επιτύμβια στο Βουκουρέστι της α’ περιόδου κ.ά. Από τις σελίδες τους προέρχεται ο τίτλος ΔΟΥΝΑΙ-ΛΑΒΕΙΝ, που ταιριάζει με την παραγωγική διαδικασία στη γλυπτική του Γιανούλη (πρότυπα, επιρροές, νέες δημιουργίες).

 

Το ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ στις σελίδες των κατάστιχων, εκφράζει απόλυτα το πάρε-δώσε μορφών, θεμάτων, παραγγελιών και τις συνέπειές τους μέσα στο έργο του Χαλεπά, αλλά και του εργαστηρίου του πατέρα του: ανταλλαγές (δάνεια, αναφορές) με γλύπτες, σύγχρονούς του ή παλιότερων εποχών, που επηρεάζουν τις επιλογές, το έργο του, την καλλιτεχνική του δημιουργία. «Όποιος παίρνει δίνει και όποιος δίνει παίρνει», διατυπώνει σοφά ο Δημήτρης Μαρωνίτης για «την παραγωγική αξία που έχει στον καλλιτεχνικό τομέα η μέθοδος της αμοιβαιότητας».

 

«Σε όλο το έργο του Γιανούλη, το «αμφίδρομο» δίνω-παίρνω, κατά το ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ στα κατάστιχα λογαριασμών της επιχείρησης του πατέρα του, μοιάζει μοιραία να καθορίζει τη διαδικασία της δημιουργικής του πορείας, αποδεικνύοντας τη δύναμη της αμοιβαιότητας στον καλλιτεχνικό τομέα. «Λαβείν», δηλαδή δάνεια, αναφορές, επιδράσεις από έργα του πατρικού εργαστηρίου ή άλλους συνεργαζόμενους καλλιτέχνες (π.χ. αναφορές στον Ξυλοθραύστη του Φιλιππότη ή στο ανάγλυφο Καλλιβούρσου), ή από έργα της αρχαιότητας (προτομή Δημητρίου Πολιορκητή, μικρό κεφάλι κόρης από αττικό επιτύμβιο, Αφροδίτη Άργους κ.ά.), στα οποία στηρίζει συχνά το δικό του, νέο δημιούργημα. Αλλά και «Δούναι», δηλαδή νέα δική του δημιουργία, παραγωγή, στο πατρικό εργαστήριο, όπως η Κοιμωμένη, ο Σάτυρος και ο Έρωτας, το Άγαλμα κόρης (Πύργος Τήνου), το επιτύμβιο της οικογένειας Β. Φωτίου και η σημασία τους για τον Άγγελο στο Βουκουρέστι, τον Άγγελο στο Λεωνίδιο κ.ά. Επίσης, αυτοαναφορές σε έργα της πρώτης περιόδου, αλλά και, αργότερα στην Αθήνα, επιστροφές σε θέματα της Τήνου αναδεικνύουν –παρ’ όλους τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι εξωτερικές δύσκολες συνθήκες της ζωής του– μια έντονη δημιουργικότητα με πληθωρικούς ρυθμούς, ιδιαίτερα στα τελευταία χρόνια της ωριμότητας, χωρίς σκοπιμότητες, εξωτερικούς συμβιβασμούς σε μόδες, μοντερνισμούς ή τεχνοτροπίες. Στο έργο του μοιάζει τελικά να αποτυπώνονται συμπυκνωμένα οι εσωτερικές διεργασίες ελευθερίας επιλογών και έκφρασης που χαρακτηρίζουν τη γνήσια δημιουργία στην τέχνη» αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενό της η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.

«Με την έκθεση ‘Δούναι και λαβείν’ τονίζονται οι ανταλλαγές ανάμεσα σε μορφές και μοτίβα στο έργο του Χαλεπά. Τα δάνεια και οι αναφορές σε γλύπτες σύγχρονούς του ή παλιότερων εποχών. Αυτή την ανατρεπτική δύναμη της αμοιβαιότητας είναι που αγκαλιάζει το Ίδρυμα Ωνάση. Τη δημιουργία του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, ακόμη και όταν συγκρούεται με τους κανόνες που άλλοι έχουν θέσει. Μια περιγραφή για τον κόσμο, έξω από καλούπια, χωρίς βεβαιότητες, αλλά με πίστη στο προσωπικό πάθος. Ο Χαλεπάς μάς θυμίζει ότι πολλοί μπορούν να κατασκευάζουν, αλλά λίγοι δημιουργούν» αναφέρει στο κείμενο του καταλόγου ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου.

 

Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση που θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σε βιβλιοπωλεία, σε παραγωγή του τμήματος Εκδόσεων του Ιδρύματος Ωνάση και σχεδιασμό του Grid Office.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, διαλέξεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, πάντα με την πιστή τήρηση των μέτρων που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Επιστημονική επιμέλεια έκθεσης και δίγλωσσης έκδοσης/καταλόγου: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γενική Διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., Ομότιμη Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Σχεδιασμός έκθεσης: Παύλος Θανόπουλος, Σκηνογράφος.

 

 

Λίγα λόγια για τον Γιανούλη Χαλεπά

Ο Γιανούλης Χαλεπάς γεννήθηκε το 1851 στον Πύργο της Τήνου, σε έναν τόπο με ιδιαίτερη παράδοση στην τέχνη και ιδιαίτερα στη γλυπτική τον 19ο αιώνα: Φιλιππότης, Χαλεπάς, Βιτάλης, Σώχοι κ.ά., για να μείνουμε στα γνωστότερα ονόματα, κατάγονται από τον Πύργο, τα Υστέρνια, την περιοχή Πανόρμου Τήνου. Ήταν το πρώτο από τα έξι παιδιά του Ιωάννη Χαλεπά: Γιανούλης, Νικόλαος, Αριστοκλής, Πραξιτέλης, Κατερίνα και Αννεζούλα. Ο πατέρας του, Ιωάννης Χαλεπάς, αρχιτέκτονας-μαρμαρογλύπτης, δημιούργησε ένα από τα σημαντικότερα εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Σε αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε ο Γιανούλης Χαλεπάς και ήρθε σε επαφή με την τέχνη του. Ο Γιανούλης σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα με τον Λεωνίδα Δρόση (1869-1872). Το 1873 με υποτροφία του Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας Τήνου συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία του Μονάχου με καθηγητή τον Max Windmann. Το 1876 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου άρχισε να εργάζεται στο πατρικό εργαστήριο. Το 1877, χρονιά της Κοιμωμένης, εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα της ψυχικής αρρώστιας του. Ταξίδεψε στη Ιταλία μαζί με τον αδελφό του Νικόλαο το 1878-79 σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η υγεία του. Σταδιακή επιδείνωση οδήγησε στον εγκλεισμό του στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας το 1888. Μετά τον θάνατο του πατέρα του (τέλη του 1900) η μητέρα του τον έφερε στον Πύργο όπου έζησε στο πατρικό του σπίτι από το 1902 έως το 1930. Η μητέρα του ‒ η δύστυχη μάνα που συνδέει την τρέλα του με τη γλυπτική-  πέθανε το 1916 και από το 1918 σώζονται χρονολογημένα έργα του. Επομένως υπάρχει μια διακοπή στο έργο του περίπου σαράντα χρόνια (1878-1918). Το 1925 έγινε έκθεση έργων του στην Ακαδημία Αθηνών, από την οποία βραβεύτηκε το 1927 με το Αριστείο των Τεχνών. Το 1928 έγινε δεύτερη έκθεση των έργων του στην Αθήνα από τον Βέλμο στο Άσυλο Τέχνης. Στις 24 Αυγούστου του 1930 η ανεψιά του Ειρήνη B. Χαλεπά (σύζυγος του Βασίλη) τον έφερε στην Αθήνα στο σπίτι της οδού Δαφνομήλη, όπου ο Χαλεπάς έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, δουλεύοντας με άνεση και έχοντας κερδίσει τη γενική αναγνώριση. Πέθανε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1938.

 

Διαδικτυακές συναντήσεις για εκπαιδευτικούς στο Βυζαντινό

Διαδικτυακές ενημερωτικές συναντήσεις για εκπαιδευτικές δράσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

 

Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, και ώρα 14.30 – 16.30, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την προετοιμασία και υλοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν η νέα εκπαιδευτική δράση “Κάρτες επίσκεψης στο Μουσείο” και οι εκπαιδευτικές δράσεις “Νερό, πηγή ζωής” και “Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου”.

 

Στόχος της διαδικτυακής συνάντησης είναι να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για τις δυνατότητες και τους τρόπους προετοιμασίας και υλοποίησης διαδραστικών εκπαιδευτικών επισκέψεων με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους στο Μουσείο.

 

24ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά & νέους

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, η μεγάλη γιορτή του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου ανοίγει τις πύλες του από 27 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2021

Το φεστιβάλ Ολυμπίας, από 27 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2021, επιστρέφει στον φυσικό του χώρο, στις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας, μετά από την υποχρεωτική ανάπαυλα που επέβαλε η πανδημία. Αμέσως μετά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ με φυσική παρουσία, οι δραστηριότητές του θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο, από 4 έως 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα. Φέτος, στα διαγωνιστικά προγράμματα του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 21ης Camera Zizanio, εκπροσωπούνται συνολικά 70 χώρες (35 ευρωπαϊκές και 35 από τον υπόλοιπο κόσμο), αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.

 

Και η φετινή διοργάνωση αποτελείται από 3+1 πυλώνες:

● 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

● 21η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio

● School Cinema – δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης

● Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης

Στα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν 93 επαγγελματικές ταινίες από 53 χώρες σε τέσσερα τμήματα, οι οποίες είναι παραγωγής 2020 και 2021:

 1. Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους
 2. Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους
 3. Ταινίες Animation Μικρού Μήκους
 4. “KIDS & DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά)

Όσον αφορά την Camera Zizanio, δηλαδή τις ταινίες που δημιούργησαν παιδιά, νέοι και νέες, στα τρία διαγωνιστικά τμήματα, Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές, θα παρουσιαστούν 215 ταινίες που προέρχονται από 54 χώρες. Ταινίες για την πανδημία, την αναζήτηση ταυτότητας, την κλιματική αλλαγή, το σχολικό εκφοβισμό και όλα τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους νεαρούς κινηματογραφιστές.

 

Από 4 έως 12 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ online.olympiafestival.gr, από την οποία παρακολούθησαν πέρσι το Φεστιβάλ 70.000 θεατές από όλη την Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ανταπόκριση, δίνεται και φέτος η δυνατότητα στα παιδιά και στους νέους από όλη τη χώρα να απολαύσουν τις ταινίες του Φεστιβάλ, τα αφιερώματά του αλλά και να συμμετάσχουν επίσης σε online κινηματογραφικά εργαστήρια.

 

Εξ αποστάσεως κινηματογραφικά εργαστήρια στο 24ο Φεστιβάλ Ολυμπίας

Αν είσαι μαθητής ή μαθήτρια Γυμνασίου ή Λυκείου, μένεις οπουδήποτε στην Ελλάδα και θες να συμμετάσχεις στα Διαδικτυακά Κινηματογραφικά Εργαστήρια του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας σου που μένουν σε άλλες περιοχές της χώρας, μάθε περισσότερα και δήλωσε συμμετοχή ΕΔΩ.

 

Δράσεις για εκπαιδευτικούς στο 24ο Φεστιβάλ Ολυμπίας

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για επαγγελματίες της εκπαίδευσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διοργανώνει σεμινάρια και δράσεις. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε φυσική μορφή στον Πύργο Ηλείας, ενώ θα είναι προσβάσιμες μέσω διαδικτύου σε εκπαιδευτικούς απ’ όλη την Ελλάδα. Θα εκδοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά και δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ.

 

 

Δημιουργία Πολύγλωσσου Διδακτικού υλικού με θέμα τα Χριστούγεννα

Διαδικτυακό εργαστήρι για καθηγητές γερμανικής γλώσσας

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια πλούσια θεματική ενότητα για το μάθημα της ξένης γλώσσας, καθώς αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπτυξη διαπολιτισμικής συνείδησης και πολυγλωσσικών ικανοτήτων. Το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι ένα βιωματικό επιμορφωτικό σεμινάριο που απευθύνεται σε καθηγητές Γερμανικής γλώσσας όλων των βαθμίδων, και αφορά τη δημιουργία πολύγλωσσου υλικού με θέμα τα Χριστούγεννα, μέσα από την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του εργαστηρίου παρουσιάζονται τα βήματα σχεδιασμού πολυγλωσσικών δραστηριοτήτων, όπως παιχνίδια, δραστηριότητες κλειστού τύπου και τέλος, δημιουργικά πρότζεκτ ψηφιακά ή χειροτεχνίας, εστιάζοντας στις γερμανικές γλώσσες. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα γνωρίσουν ψηφιακά εργαλεία για τη δημιουργία πολύγλωσσου υλικού, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να προτείνουν τη δική τους εκδοχή πάνω στα παραδείγματα που θα παρουσιαστούν, αλλά και δικές τους πολυγλωσσικές δραστηριότητες.

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους στο σχεδιασμό διδακτικού υλικού, να εξοικειωθούν με την προσέγγιση της “Διακατανόησης ανάμεσα σε συγγενείς γλώσσες” και να αναπτύξουν στρατηγικών αξιοποίησης των μεταγλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών τους.

Γλώσσες εργασίας: Γερμανικά, Σουηδικά, Νορβηγικά, Δανέζικα, Ισλανδικά, Ολλανδικά

Εισηγήτρια: Ευτυχία Δαμάσκου, εκπαιδευτικός .

 

“Escape Room” στο μάθημα γερμανικών 

διαδικτυακό εργαστήρι για καθηγητές γερμανικής γλώσσας

Από τη θεωρία στην πράξη

Η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και η εφαρμογή ηλεκτρονικών μέσων στο μάθημα των Γερμανικών μπορεί εύκολα να κεντρίσει το ενδιαφέρον ακόμα και του πιο αδύναμου, ντροπαλού ή και διστακτικού μαθητή. Τα δωμάτια απόδρασης (escape rooms) μπορούν να αποτελέσουν μια ευχάριστη εναλλακτική εφαρμογή των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση, αρκεί να ξέρουμε πώς να τα δημιουργήσουμε!

Σε αυτό το εργαστήρι θα μάθετε στην πράξη πώς μπορείτε να κατασκευάσετε ένα εκπαιδευτικό escape room και θα βεβαιωθείτε πως αυτό δεν είναι τελικά τόσο δύσκολο. Μέσα από κατάλληλες ασκήσεις και καθοδήγηση, θα γνωρίσετε χρήσιμα εργαλεία και θα πάρετε πρακτικές συμβουλές για τη δημιουργία των δικών σας παιχνιδιών απόδρασης. Στο τέλος του εργαστηρίου θα έχετε κάνει ήδη τη μισή δουλειά και θα είστε έτοιμοι να στήσετε τα δικά σας escape room, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μαθητών σας.

Εισηγήτρια: Σύλβια Αγραφιώτη, εκπαιδευτικός γερμανικής γλώσσας

 

18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου επιστρέφει στην πόλη της και η Θεσσαλονίκη γίνεται ξανά Διεθνής Πρωτεύουσα του Βιβλίου. Tο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ετοιμάζει ήδη την 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου 2021 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO) και διαδικτυακά, συνδυάζοντας τη φυσική παρουσία με το ψηφιακό περιβάλλον.

 

Κεντρικό θέμα της 18ης ΔΕΒΘ είναι οι “Διαρκείς επαναστάσεις του βιβλίου”. Ο τίτλος συνδυάζει ασφαλώς τον κεντρικό εορτασμό της φετινής χρονιάς (επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση) αλλά και τις μεταβολές που κατεγράφησαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού στην αντίληψή μας για το βιβλίο και τις βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις (τεχνολογίες του αύριο). Ήδη από πέρυσι έχουν πληθύνει οι εκδόσεις που επανεξετάζουν ιστορικές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης φωτίζοντας περισσότερο πρωταγωνιστές, γεγονότα, διεθνείς συσχετισμούς και ευρύτερες οπτικές, και σκοπός της Έκθεσης είναι να δώσει χώρο και χρόνο για εκδηλώσεις πάνω σε αυτήν τη θεματική. Παράλληλα, τα audiobooks, τα podcasts,τα διαδικτυακά φεστιβάλ κέρδισαν έδαφος σε αυτήν την περίοδο, οπότε μια ευρύτερη συζήτηση για τις νέες τεχνολογίες και τις νέες τάσεις στον χώρο του βιβλίου κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη τόσο για τους επαγγελματίες του βιβλίου όσο και για τους αναγνώστες.

 

Επιπλέον Θεματικοί Άξονες της 18ης ΔΕΒΘ:

 • Ποιος χρειάζεται σήμερα τις κλασικές σπουδές;

Η συζήτηση για τις κλασικές σπουδές είναι ανοιχτή. Έχει ξαναμπεί στην επικαιρότητα λόγω της πρόσφατης απόφασης του πανεπιστημίου του Princeton να αφαιρέσει ως προαπαιτούμενα για ένταξη φοιτητών-φοιτητριών στην κατεύθυνση κλασικών σπουδών τη γνώση των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών, οπότε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θεωρεί σημαντικό να υπάρξουν εκδηλώσεις και παρεμβάσεις επί αυτού του κεφαλαιώδους σημασίας θέματος.

 

 • Ελευθερίες, συλλογική προστασία και ευθύνη: καινούργια διλήμματα

Η περίοδος της καραντίνας με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας για λόγους προστασίας του κοινωνικού συνόλου και η σχετική συζήτηση περί ελευθεριών και ατομικής ευθύνης· τα ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και τα συναφή αιτήματα για αξιοπρέπεια και κατανίκηση του φόβου (κίνημα «metoo»)· τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δημόσιος διάλογος και η απορρύθμισή του είναι θέματα που προκρίνονται για τις πολιτικές συζητήσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις της φετινής ΔΕΒΘ.

 • Παιδική και Εφηβική Γωνιά

Όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ. Με βασική προτεραιότητα, από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά, τους εφήβους και τους εκπαιδευτικούς, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνει πολλαπλές εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις τόσο της τρέχουσας παραγωγής βιβλίων όσο και καίριων θεμάτων που αφορούν στην κοινωνική και σχολική ζωή όλων των συντελεστών της Εκπαίδευσης, τους γονείς και βέβαια, τα ίδια τα παιδιά και τους εφήβους. Τη φετινή χρονιά η Παιδική και Εφηβική γωνιά θα εμπλουτιστεί με μαθητικό συνέδριο και δημόσιες συζητήσεις μαθητών με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

 

Δείτε όλες της Δράσεις της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς

 • Φεστιβάλ, εκδηλώσεις και δράσεις

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει ακόμη το καθιερωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το Φεστιβάλ Μετάφρασης, την Ημερίδα των Βιβλιοθηκονόμων καθώς και παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, συζητήσεις με συγγραφείς, θεματικές εκθέσεις και προβολές.

 • Προγραμματισμός επαγγελματικών εκδηλώσεων / συναντήσεων
 • Συγγραφείς της Θεσσαλονίκης

 

Δείτε το αναλυτικό  πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

 

 

Ας μιλήσουμε. Τιμώμενη η γερμανόφωνη λογοτεχνία

Τιμώμενη στη 18η ΔΕΒΘ θα είναι η Γερμανόφωνη λογοτεχνία, καθώς λόγω ειδικών συνθηκών πέρσι δεν υπήρξε η δυνατότητα παρουσίασης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκδηλώσεων. Με προσκεκλημένους συγγραφείς γερμανόφωνων χωρών καθώς και επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου και στόχο το διάλογο, τη δικτύωση και την ανταλλαγή ιδεών το πρόγραμμα «Ας μιλήσουμε! / Let’s Talk!» αποτελεί συνδιοργάνωση του Goethe-Institut Ελλάδας, του Litrix.de και της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με αναγνώσεις, πάνελ, εργαστήρια, εκθέσεις και συζητήσεις περιμένει τους εκπροσώπους του κλάδου του βιβλίου και τους φίλους της λογοτεχνίας.

Θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα των διαδικτυακών εκδηλώσεων αλλά και αυτών που θα διεξαχθούν στον φυσικό χώρο  ΕΔΩ.

 

 

Την 18η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020.

2o Πανελλήνιο Συνέδριο: Το εκπαιδευτικό παιχνίδι & η τέχνη στην εκπαίδευση & στον πολιτισμό

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, το Εργαστήριο Ψυχοπαιδαγωγικών Εφαρμογών στην Προσχολική Αγωγή, Labaratory for Research on Early Research on Early Childhood Psychopedagogy, Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Greek Cultural Institute και  το  Μητροπολιτικό Κολλέγιο  συνδιοργανώνουν στις 29 – 31 Οκτωβρίου 2021 το “2ο Πανελλήνιο Συνέδριο” με τίτλο «Το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό» το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά.
Ο ρόλος του παιχνιδιού στο σύγχρονο περιβάλλον μάθησης είναι αναμφισβήτητα σημαντικός. Στη τυπική εκπαίδευση, αν και αναγνωρίζεται η σπουδαιότητά του, καθώς προχωράμε από την προσχολική στη δημοτική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση η αποδοχή του μειώνεται. Από την άλλη ο ρόλος της τέχνης στην προαγωγή της παιδείας και του πολιτισμού είναι καθοριστικός και ουσιαστικός καθώς συνδέει την εκπαίδευση με τον πολιτισμό.
Στόχος του Συνεδρίου είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη τόσο στην τυπική εκπαίδευση όσο και στη μη τυπική. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει:
 1. κεντρικές ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες
 2. εισηγήσεις
 3. εργαστήρια

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου ΕΔΩ.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει:
α. Προφορικές ανακοινώσεις
β. Θεματικά Συμπόσια
γ. Εργαστήρια
δ. Αναρτημένες ανακοινώσεις, Poster

 Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το συνέδριο συμπληρώνουν τη ΦΟΡΜΑ.

40ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τα 40α γενέθλια του γιορτάζει φέτος το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης από 25 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου 2021 στον χώρο της παραλίας του Λευκού Πύργου, (Βασιλικό Θέατρο – Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου – Κ. Καραμανλή).

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τελεί δε υπό την αιγίδα: του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης),σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μάζεψε το θάρρος σου, Ανδώ

 

Ο IANOS και οι Eκδόσεις Πατάκη προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου «Μάζεψε το θάρρος σου, Ανδώ», του Γιώργου Χατζόπουλου στον θερινό κινηματογράφο, ΕΛΛΗΝΙΣ (Λεωφόρου Στρατού 11, Θεσσαλονίκη 546 21), τη Δευτέρα 14 Ιουνίου και ώρα 19.00.

 

Ομιλητές:

 • Κατσαρός Βασίλης (ομότιμος καθηγητής Μεσαιωνικής Βυζαντινής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ)
 • Κωτόπουλος Τριαντάφυλλος (καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας)
 • Λακασάς Δημήτρης (επιχειρηματίας – συγγραφέας)

 

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν:

 • Χρίστος Στυλιανού (ηθοποιός ΚΘΒΕ)
 • Ελένη Θυμιοπούλου (ηθοποιός ΚΘΒΕ)

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα του βιβλίου Γιώργο Χατζόπουλο.

 

Δείτε τη συνέντευξη του Γιώργου Χατζόπουλου στις Πυγολαμπίδες.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Θέλεις να ζήσεις μία απίστευτη περιπέτεια στα βάθη της Ανατολής, να διασχίσεις ποτάμια και ερήμους καβάλα σε γκαμήλες και φτερωτά άλογα, να συναντήσεις φιλόξενους βεδουίνους και μουσουλμάνους περιηγητές, να τα βάλεις με αδίστακτους ληστές, άγριες αμαζόνες και ανθρωπόμορφους δράκους, με λύκους και λιοντάρια, ακόμα και με τον ίδιο τον Χάρο;

Αν ναι, τότε ΜΑΖΕΨΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΣΟΥ και ακολούθησε την Ανδώ, το ατίθασο, δωδεκάχρονο κορίτσι που το σκάει από το σπίτι της και με μόνη συντροφιά τον φίλο της τον Κοσμά και την πίστη στον εαυτό της ψάχνει να βρει το Ιερό Σπαθί και να μάθει την αλήθεια για τον πατέρα της, τον Διγενή Ακρίτη!

Σε περιμένει ένα ταξίδι γεμάτο απρόβλεπτες εξελίξεις, όπου η αγάπη συμπορεύεται με τη θυσία και το θάνατο, ο έρωτας με τη διαφορετικότητα και το όνειρο, ο ελληνικός πολιτισμός με τον Αραβικό, ο Χριστιανισμός με τον Μωαμεθανισμό, και η βυζαντινή Ιστορία με τον Μύθο.

Το βιβλίο είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των 10 ετών, ιδανικό για τους μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης δημοτικού και Β΄ Γυμνασίου μιας και το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία είναι το Βυζάντιο του 10 μ.Χ. αιώνα και η εποχή των Ακριτών.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Γιώργος Χατζόπουλος σπούδασε Παιδαγωγικά, Κοινωνιολογία και Συγκριτική Λογοτεχνία. Εργάζεται ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει γράψει τα θεατρικά: Μοργκεντάου (2003), Πλατεία Εμπορίου ή πόσο καλό είναι το φως (2004), Δρακόλιμνη (2018).

Έχει γράψει τη νουβέλα Βγερού γλυκά φανού (Αιώρα, 2015), και τα μυθιστορήματα για παιδιά και νέους «Νι Πι ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής» (ΠΑΤΑΚΗΣ 2018), «Μάζεψε το θάρρος σου, Ανδώ» (ΠΑΤΑΚΗΣ 2020)

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

“Ο Χατζόπουλος πλησιάζει τα ιστορικά γεγονότα με μια αιρετική ματιά και από τη μια καταφέρνει να συνταιριάξει ρεαλιστικές περιγραφές τόπων και συνθηκών με μαγικές και υπερρεαλιστικές καταστάσεις…”

«Πλούσια δράση, ολοζώντανες περιγραφές, γλαφυρή γλώσσα, χαρακτήρες που καταφέρνουν να σε συναρπάσουν… Όλα αυτά μαζί, με έκαναν να χαρώ την ανάγνωση και υπήρξαν στιγμές που αναρωτήθηκα το γιατί δεν γράφονται περισσότερα τέτοια βιβλία…»

Manos Kontoleon  www.fractalart.gr

 

“Κάπως έτσι, δεν έχουμε απλά ένα εύρυθμο και καλοδούλεμενο, όπως το χαρακτήρισα, μυθιστόρημα, αλλά ένα επιδέξιο, δυνατό ανάγνωσμα που διέρχεται της εποχής της ιστορίας του φτάνοντας με δύναμη ως τις μέρες μας, κουβαλώντας στις πλάτες του τις αρετές του θάρρους και της προσωπικής θυσίας στον ευρύτερο στόχο, το εύρος και την απλότητα του δημοτικού τραγουδιού και του ιαμβικού δεκαπεντασύλλαβου.”

Apostolos Pappos www.elniplex.com

 

“Η Ανδώ, σε μια εποχή που προσπαθεί και επιθυμεί διακαώς να ξεπεράσει τα έμφυλα στερεότυπα, αποδεικνύει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ότι σε καμιά περίπτωση οι ήρωες/γενναίοι δεν είναι αποκλειστικά γένους αρσενικού. Το μήνυμα: δεν υπάρχουν ιστορίες μόνο για αγόρια, ιστορίες μόνο για κοπέλες, μονάχα υπέροχες παιδικές ιστορίες.”

“Tο ζητούμενο δεν είναι μόνο τι έχεις ακούσει για τους «Άλλους». Οι «Άλλοι» της προσφέρουν χώρο και χρόνο να αυτοπαρουσιαστούν και να ακουστούν. Με τον τρόπο αυτό, η Ανδώ καλλιεργεί και αναδεικνύει στους νέους τη σημασία της ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ, καθώς ανοίγει τον κύκλο της, σε ιστορίες ανθρώπων που είναι διαφορετικές, και σε ανθρώπους, που όπως και εκείνη διαθέτουν λόγο και βούληση, εμπειρίες και σχέδια για τη ζωή τους, που κάνουν επιλογές και προσπαθούν παρά τις δυσκολίες να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, που αξίζουν την προσοχή μας και τον σεβασμό μας.

Christos Fragonikolopoulos  www.athensvoice.gr