ειδικές ομάδες – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Διάλεξε το Συν που σου ταιριάζει

ΣΥΝάντηση σε μία ανοιχτή συζήτηση για την αναπηρία

Συμπερίληψη – Συνεργασία – Συμμετοχή

 

Πώς νιώθω; Πώς νιώθεις;

Πώς με βλέπεις; Πώς σε βλέπω;

Με ακούς; Θέλεις να σε ακούσω;

 

Σε μια συζήτηση χωράμε όλοι. Άτομα με αναπηρία, γονείς, φίλοι, θεραπευτές, εκπαιδευτικοί, εσύ κι εγώ!
Σε αυτή τη συνάντηση, την Παρασκευή 31 Μαΐου, στο βιβλιοπωλείο “Βινιέτα” όλοι “εμείς” θα καταθέσουμε τη δική μας μαρτυρία από καρδιάς.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, το “Μονοπάτι” και είναι προσβάσιμη σε κωφούς/βαρήκοους με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων.

 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024: «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα»

Στις 18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων η είσοδος σε όλα τα Μουσεία και τον Λευκό Πύργο είναι ελεύθερη.

 

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2024 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα  «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα».

Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών.

Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.

 

Δράσεις σε Μουσεία της Πόλης

Το ΝΟΗΣΙΣ, συμπληρώνοντας 20 χρόνια λειτουργίας, συμμετέχει στον εορτασμό  με τη διεξαγωγή της πρώτης ημερίδας σχετικά με την εκπαίδευση στο μουσείο, με ομιλίες εξεχόντων επιστημόνων οι οποίοι υπηρετούν την Αστρονομία, αλλά και με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο Τεχνολογίας, το Σάββατο 18 Μαΐου από τις 11.30 έως τις 18.30. 

 

Ημερίδα – Η εκπαίδευση στο Μουσείο: ποιος και πώς

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 12.00 – 14.00

Αναγνωρίζοντας το διττό ρόλο που οφείλει να διαδραματίζει ένα σύγχρονο μουσείο, αφενός με την ανάπτυξη συλλογών και αφετέρου μέσα από τον κοινωνικό του ρόλο, επιτελώντας εκπαιδευτικό, αλλά και ψυχαγωγικό έργο, καθιστώντας το έναν ακόμη χώρο εθνικής παιδείας, μάθησης και απόκτησης γνώσεων, για πρώτη φορά οι άνθρωποι των μουσείων, τόσο σε επίπεδο Διοίκησης όσο και από τα τμήματα εκπαίδευσης, θα συζητήσουν και θα ανταλλάξουν καλές πρακτικές και απόψεις, για την περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξή τους.
Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ.

Οι Διευθύνσεις του MOMus στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν ενεργά στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων με σειρά ξεναγήσεων στις τρέχουσες εκθέσεις, ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, με ελεύθερη είσοδο και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας έως τις 20.00, σε όλους τους χώρους του MOMus, στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 18 Μαΐου 2024.

 

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Θεσσαλονίκη, Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών)

 

Εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες «Αυτό το κάτι στην αυλή», σε συνεργασία με το «Μικρό Δέντρο που θα γίνει δάσος» και την περιβαλλοντική οργάνωση «Μαμαγαία».

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 10:00 – 13:00

Με αφετηρία το έργο του Κρις Γιανάκος «Gridlock», θα αποτυπώσουμε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ανθεκτική διαδρομή του μέχρι να φτάσει στην πίσω αυλή ενός αστικού μουσείου,  θα αποπειραθούμε να προσεγγίσουμε και να γνωρίσουμε το έργο, να εντοπίσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που μαρτυρούν τη ζωή του μέσα σε διαφορετικά περιβάλλοντα και να αλληλεπιδράσουμε με αυτό, χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα. Στη συνέχεια θα ερευνήσουμε όλα τα φυτά που συνυπάρχουν μαζί του και θα φυτέψουμε μέσα και γύρω από αυτό, καινούρια μυρωδικά και καλλωπιστικά φυτά διαμορφώνοντας το μουσείο του μέλλοντος. Η δράση θα κορυφωθεί με ζωγραφική al fresco, πικνίκ και δροσιστικά αναψυκτικά!  

Για όλες τις ηλικίες.

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 589222 (Δευτέρα-Παρασκευή 12:00-17:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Ξενάγηση στην έκθεση «Σολομόν Νικρίτιν (1898-1965). Ακούγοντας τη ζωή».

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 12:00

Η έκθεση-σενάριο για τη ζωή και το έργο του Σολομόν Νικρίτιν ξεδιπλώνεται μέσα από 300 έργα τέχνης, αρχειακό υλικό και αντικείμενα από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου και ιδιωτικές συλλογές, εγκαταστάσεις και οπτικοακουστικό υλικό. Στο τέλος της, οι θεατές συγκεντρώνουν όλες τις εικόνες σε μια συνεκτική «ιστορία» με ενδιαφέρουσα πλοκή σαν να έχουν μόλις τελειώσει την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος ή να έχουν παρακολουθήσει μια κινηματογραφική ταινία, με ήχο και κίνηση.

Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 2310 589143 (Τρίτη-Κυριακή 12:00-17:00).

 

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 154 / εντός ΔΕΘ-Helexpo)

 

5ο διεθνές συνέδριο «Fast Forward»

Παρασκευή 17 Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Η έκθεση «Ιστορίες της / Herstories» συνδέεται με το 5ο διεθνές συνέδριο «Fast Forward» που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus, με ειδικό τίτλο «Hidden (hi)stories: new perspectives of women’s phοtographies».

Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, University for the Creative Arts, University of Sunderland. Υποστηρικτές: British Council, Goethe Institut.

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου ΕΔΩ.

 

Εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες «Σεισμός και έκρηξη: εικαστικοί πειραματισμοί και συνδημιουργία»

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 10:00 – 12:00

Ελάτε να μοιραστούμε αναμνήσεις, συζητήσεις και σκέψεις στον υπαίθριο χώρο του μουσείου! Να διερευνήσουμε το λευκό του χαρτιού σαν ένα ανεξερεύνητο τοπίο που καλούμαστε να χαρτογραφήσουμε. Με αφετηρία τα τρία έργα του Dennis Oppenheim από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου -«Σεισμός», «Εγκέφαλος», «Εκρήξεις»-, οι συμμετέχοντες σε αυτή την ιδιαίτερη διαδρομή θα πειραματιστούν με μια ποικιλία μέσων και υλικών, για να συν-δημιουργήσουν ένα εικαστικό έργο και να στοχαστούν πάνω στους κεντρικούς προβληματισμούς του έργου του Oppenheim, όπως η δημιουργική σκέψη, το συναίσθημα, η μνήμη και η ανατροπή.

Για παιδιά 10 – 12 ετών με τους συνοδούς τους.

Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310240002 (εσωτ. 20) ή/και education.contemporary@momus.gr . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Θεματική ξενάγηση και βιωματικό εργαστήριο «Τέχνης Αφηγήματα – Μουσείων Ιστορίες»

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 12:00 – 14:00

Επιλεγμένα αφηγήματα της περιοδικής έκθεσης «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για το επόμενο αύριο» λειτουργούν ως «σταθμοί» μέσα από τους οποίους στοιχειοθετείται η συγκρότηση και λειτουργία του μουσείου σε όλες του τις διαστάσεις: ίδρυση, αρχιτεκτονική, πρόσκτηση έργων, συλλογές, επιμέλεια, εκπαίδευση, συντήρηση. Οι συμμετέχοντες της ειδικής, θεματικής ξενάγησης-βιωματικού εργαστηρίου, αξιοποιώντας ποικίλες τεχνικές γραφής προτείνουν τη δική τους εκδοχή και ερμηνεία των ιστοριών που αφηγούνται τα ίδια τα έργα τέχνης.

Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310240002 (εσωτ. 20) ή/και education.contemporary@momus.gr . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Προβολή «Hear, we go again!»

Τετάρτη 15 – Κυριακή 19 Μαΐου 2024 | κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Προβολή του video τεκμηρίωσης της δράσης “Hear, we go again!” με αντικείμενο τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης στο ερευνητικό πρόγραμμα SMOOTH-Educational Spaces (Horizon 2020), όπου και διαμόρφωσαν συνεργατικά τα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας με βάση την εκπαιδευτική θεωρία των Κοινών (Commons).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω δράσεις:

 

Βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων «Γνωρίζω την αρχαία επιγραφική. Χαράσσω σύγχρονες σκέψεις.»

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 | 10:00 – 13:00

Βιωματικό εργαστήριο με διάρκεια τρεις ώρες κατά το οποίο το κοινό γνωρίζει επιγραφές της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει μια αρχαία γραμματοσειρά του ελληνικού αλφαβήτου και χαράσσει ένα δικό του σύντομο κείμενο επάνω σε τμήμα πορώδους λίθου.

Δήλωση συμμετοχής από τις 8 Μαΐου στο 2313 310 201, Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως 14:00.

 

Γνωρίστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μέσα από τις καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές του.

Παρασκευή 17 Μαΐου | 11:00 – 14:00

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί το Μουσείο και να γνωρίσει τις τέσσερις καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές που δημιουργήθηκαν για τον εμπλουτισμό της πληροφόρησης και της εμπειρίας των επισκεπτών:

 1. Εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που μεταφέρει τους επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη της εποχής του Γαλερίου.
 2. Ψηφιακές εφαρμογές που προσφέρουν ξενάγηση (με κείμενο και ομιλία) για εκθέματα του Μουσείου μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου.
 3. Κοινωνικό ρομπότ που διεξάγει παιχνίδια γνώσεων και παρατήρησης και συζητά με το κοινό.
 4. Εφαρμογή ξενάγησης σε επιλεγμένα εκθέματα του μουσείου στην ελληνική νοηματική γλώσσα (για κωφά/βαρήκοα άτομα).

Δήλωση συμμετοχής από τις 8 Μαΐου στο 2313 310 201, Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως 14:00.  Η κράτηση ισχύει για μία (1) από τις προτεινόμενες ξεναγήσεις ανά άτομο.

 

Συμπεριληπτική ξενάγηση στην έκθεση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας»

Σάββατο 18 Μαΐου | 10:30

Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ

Ξενάγηση στην έκθεση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 09:00 έως 14:00) ή μέσω της πλατφόρμας Eventbrite. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

 

Συμπεριληπτικό θεατρικό εργαστήρι για παιδιά «Θέατρο για όλους»

Σάββατο 18 Μαΐου | 12:00

Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ

Παιδικό θεατρικό εργαστήρι, με τη συμμετοχή και των γονέων ή των συνοδών. Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιείται στον χώρο της  περιοδικής έκθεσης «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» και περιλαμβάνει ομαδικά παιχνίδια ειδικά διαμορφωμένα για παιδιά με και χωρίς αναπηρία.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 09:00 έως 14:00) ή μέσω της πλατφόρμας Eventbrite. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Το Ολυμπιακό Μουσείο προσκαλεί το κοινό το Σάββατο 18 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο και διευρυμένο ωράριο (10:00 – 18:00 *τελευταία είσοδος 17:30) στις παρακάτω δράσεις:

“Ολυμπιακοί Αγώνες”

Προγραμματισμένες ξεναγήσεις ενηλίκων και παιδιών στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου “Ολυμπιακοί Αγώνες”. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να γνωρίσουν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, αλλά και τα highlights των διοργανώσεων!!

11:00 – 12:00 & 13:00 – 14:00

 

“Move for the Future”
Επισκέψεις οικογενειών στη διαδραστική έκθεση “Επιστήμη των Αθλημάτων”. Ανακαλύπτουμε τις ικανότητές μας και νέους τρόπους για να εντάξουμε τον αθλητισμό στην καθημερινότητά μας!

12:00 – 13:00 & 14:00 – 15:00

 

“Enter the Olympic Mystery”
Μια μοναδική Ολυμπιακή εμπειρία περιμένει τους φίλους. Παρέες και μεμονωμένοι συμμετέχοντες (ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών) παρατηρούν, συλλέγουν πληροφορίες, ακολουθούν στοιχεία, λύνουν γρίφους και εκπληρώνουν αποστολές εντός της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου με σκοπό να λύσουν το μυστήριο στον χρόνο που διαθέτουν!!

15:00 – 18:00 (*διάρκεια 30’)

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση θέσεων: Τ 2310968531

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) συμμετέχει στους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με δράσεις για μικρούς και μεγάλους, ξεναγήσεις, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 18 Μαΐου. Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024, το ΙΜΜΑ διοργανώνει τις παρακάτω δράσεις:

 

Εκδήλωση «Το εκδοτικό και ερευνητικό έργο του Κέντρου Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του ΙΜΜΑ» |Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 | Ώρα 14:00

ΔΕΘ HELEXPO, Περίπτερο 15, Αίθουσα ΕΙΠ

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΙΜΜΑ στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, θα παρουσιαστεί το εκδοτικό και ερευνητικό έργο του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) στα τριάντα χρόνια της λειτουργίας του. Για την ιστορία, το παρόν και τις σύγχρονες προκλήσεις του ΚΕΜΙΤ, συζητούν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΜΙΤ, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑΜΑΚ/ Διευθύντρια ΚΕΜΙΤ-ΙΜΜΑ και κ. Ελευθερία Μαντά, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ. Την εκδήλωση χαιρετίζει η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, κ. Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος και συντονίζει ο Δρ. Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου, Ιστορικός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΜΙΤ-ΙΜΜΑ.

 

Ψηφιακές Εξερευνήσεις στο ΙΜΜΑ για μικρούς και μεγάλους | Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | Ώρα 10:00 – 16:00

Το κοινό θα έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εξερευνήσει τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου μέσα από τις νέες ψηφιακές εφαρμογές του. Με τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων ή των tablet του Μουσείου μικροί και μεγάλοι μπορούν να ξεναγηθούν στο Μουσείο χρησιμοποιώντας τον νέο ψηφιακό ηχητικό ξεναγό και να ανακαλύψουν τα εκθέματά του παίζοντας ένα ψηφιακό κυνήγι θησαυρού. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα νέα αφηγηματικά video του Μουσείου, να ξεδιπλώσουν όλες τις πτυχές του στην εικονική 360° περιήγησή του, αλλά και να παρατηρήσουν λεπτομέρειες των εκθεμάτων του μέσα από την 3D απεικόνισή τους.

 

Ξενάγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του ΙΜΜΑ | Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | Ώρα 12:00

Το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου θα πραγματοποιήσει διαδραστική περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς του χώρους.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής ΕΔΩ.

Στο  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, ώρα 10:00, θα υλοποιηθεί η δράση με τίτλο «Ανασκάπτοντας… μνήμες».

Πρόκειται για δράση για άτομα τρίτης ηλικίας σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, Αντιδημαρχία Μέριμνας για την τρίτη ηλικία. Ομάδα ατόμων τρίτης ηλικίας από ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης θα επισκεφτεί το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες, θα αντλήσουν πληροφορίες για επιλεγμένα αντικείμενα από την αίθουσα 2 «Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία», τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια ως έναυσμα για να ανασυρθούν προσωπικές μνήμες και να οδηγηθούν οι συμμετέχοντες στην αφήγηση προσωπικών αφηγήσεων.

Το  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ από τις 10.00 έως τις 18.00 θα έχει ελεύθερη είσοδο.

 

Νυχτερινή κατασκήνωση

 

Από 20 Ιανουαρίου 2024 η Βρεφική Σκηνή του θέατρου ΑΥΛΑΙΑ φιλοξενεί τη “The Little Foxes” baby theater company.

Παράταση για μία επιπλέον παράσταση το Σάββατο 16 Μαρτίου.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Μια ταξιδιώτισσα έχει κατασκηνώσει στο αγαπημένο της camping! Καθημερινά κάνει όλη τη ρουτίνα της κατασκηνωτικής ζωής, περνώντας όμορφες και χαλαρές ημέρες. Την ημέρα την κατασκήνωση λούζει το φως του ήλιου και την νύχτα όλα γίνονται φωτεινά με χρωματιστά λαμπάκια, μικρούς φακούς και πολλά άλλα φωτάκια!

Τι θα γίνει όμως, όταν η μικρή μας κατασκηνώτρια αποφασίσει να πάει για ύπνο;

Θα μπορέσει να κοιμηθεί ή το σκανταλιάρικο φως θα έχει άλλα σχέδια;

έργο/σκηνοθεσία: Έμιλυ Καμαρινοπούλου

ερμηνεία: Έμιλυ Καμαρινοπούλου, Γαβρηέλα Γεωργιάδου

Λίγα λόγια για τη βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes, baby theater company”

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes, baby theater company” (www.thelittlefoxes.gr ) με έδρα την Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται από το 2015 σε θεατρικές παραστάσεις και δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα για βρέφη και νήπια, με παραστάσεις ερευνητικού ενδιαφέροντος και παραστάσεις που προορίζονται για το ευρύ κοινό.

Μετά από έρευνα για το βρεφικό θέατρο και τη λειτουργία του φωτός σε αυτό σε μεταπτυχιακό επίπεδο (MA “Σχεδιασμός φωτισμού και πολυμέσων”: με διπλωματική εργασία στον “Φωτισμός στο βρεφικό θέατρο”, 2013-2015), oι “The Little Foxes” πραγματοποίησαν 5 τύπους παραστάσεων, διαφορετικού είδους και διαφορετικής ηλικιακής διαβάθμισης:

 • βρεφική θεατρική παράσταση (6 ή 8 μηνών – 3 ετών)

 • μουσική βρεφική θεατρική παράσταση (6 ή 8 μηνών – 3 ετών)

 • αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1 – 4 ετών)

 • αφήγηση βρεφικού & νηπιακού παραμυθιού (1 – 5 ετών)

 • νηπιακή θεατρική παράσταση (2 – 6 ετών)

οι οποίες αγκαλιάστηκαν από το λιλιπούτειο και ενήλικο κοινό, έχοντας εξαιρετική απήχηση (όλες οι παραστάσεις είχαν την μέγιστη προβλεπόμενη πληρότητα θεατών).

Η εταιρεία “The Little Foxes” συμμετέχει κάθε χρόνο στα διεθνή βρεφικά φεστιβάλ με πρωτότυπες θεατρικές παραγωγές βρεφικού & νηπιακού θεάτρου της εταιρείας (Σεούλ, Ιρλανδία, Λιθουανία, Αζερμπαϊτζάν, Ιταλία κα) και με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Baby sign” εκμάθησης της ελληνικής νοηματικής γλώσσας σε βρέφη και νήπια.

Παράλληλα, πραγματοποιείται επιμόρφωση από το δίκτυο συνεργατών βρεφικών θιάσων της εταιρείας σε Ιταλία, Γερμανία, Λονδίνο και Λιθουανία με την μορφή σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβουλευτικών συναντήσεων.

Το βρεφικό θέατρο και οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/νηπιακού παραμυθιού

Το βρεφικό́ θέατρο είναι ένα είδος που απευθύνεται σε βρέφη και νήπια 6 μηνών έως 6 ετών. Ορισμένες φορές η ομαδοποίηση γίνεται λεπτομερέστερα σε έργα που απευθύνονται για παράδειγμα σε βρέφη 6 μηνών – 3 ετών (βρεφικό́ στάδιο), είτε σε βρέφη/νήπια 1 μηνών – 4 ετών (βρεφικό́ & πρώιμο νηπιακό́ στάδιο), είτε σε νήπια 2 – 6 ετών (νηπιακό́ στάδιο). Το θέατρο σε αυτές τις ηλικίες λειτουργεί καταλυτικά στην διαμόρφωση και εξέλιξη της αντίληψης. Η γενικευμένη ιδέα, πως τα βρέφη και νήπια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δράσεις παρά μόνο να συμμετέχουν στην διαδικασία παιγνιδιού, είναι απόλυτα λανθασμένη. Η ίδια γενική συνθήκη ισχύει για τις παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού, καθώς οι μικροί θεατές είναι ικανοί να παρακολουθήσουν την υπόθεση και να αλληλοεπιδράσουν με τον αφηγητή/ ηθοποιό. Τα βρέφη/νήπια απαλλαγμένα από συμβατικούς τρόπους αντίδρασης και απενοχοποιημένα από την υποχρέωση αποδοχής του έργου, μαθαίνουν να εκφράζονται και εξερευνούν τις αισθήσεις με τον δικό τους τρόπο και ρυθμό. Οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού διαφέρουν σε θεμελιώδη στοιχεία, από τις παραστάσεις αφήγησης παιδικού παραμυθιού. Επίσης, έχουν σημαντικές διαφορές με τις παραστάσεις βρεφικού/ νηπιακού θεάτρου. Στόχος των παραστάσεων αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού είναι η εξοικείωση των μικρών θεατών με την μυθοπλασία, τον ειρμό, την συσχέτιση γεγονότων και την παρακολούθηση ολοκληρωμένων εξωτερικών ιδεών. Δεν έχουν διδακτικό αλλά επιμορφωτικό χαρακτήρα, εξελίσσοντας κάθε βρέφος/ νήπιο χωριστά ανάλογα με την ηλικία, δυνατότητες, ερεθίσματα και καταβολές του.

 

Αγώνες Κολύμβησης: Πάμε Βόλτα τα Όνειρά μας

Κολυμβητικοί Αγώνες Αγάπης για τη Μ.Α.μ.Α στη μνήμη του Άλκη Καμπανού στο Ποσειδώνειο Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης

 

Τα Κολυμβητικά Σωματεία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το σύλλογο Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό με έδρα τη Βέροια, διοργανώνουν Φιλανθρωπική Κολυμβητική Ημερίδα Αγωνιστικών και Προαγωνιστικών κατηγοριών, στη μνήμη του αδικοχαμένου θύματος οπαδικής βίας, Άλκη Καμπανού.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Εθνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας και της Περιφέρειας Κεντροδυτικής Μακεδονίας (αθλημάτων υγρού στίβου) και θα ολοκληρωθούν σε μία αγωνιστική ενότητα την Κυριακή στις 03/04/2022 στην  κλειστή δεξαμενή 50 μέτρων του Ποσειδωνίου κολυμβητηρίου Θεσσαλονίκης με ηλεκτρονική χρονομέτρηση και σύμφωνα με τους κανονισμούς της FINA.

Η κολυμβητική αυτή ημερίδα εντάσσεται και στις δράσεις του συλλόγου για την Παγκόσμια Ημέρα Αποδοχής και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου και για όλο τον Απρίλιο.

Εκτός από κολυμβητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και όμορων νομών, θα συμμετάσχουν και ΑμεΑ κολυμβητές.

Στόχος είναι να μεταφερθεί το μήνυμα της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗΣ της διαφορετικότητας. 

Η όμορφη αυτή εκδήλωση θα έχει φιλανθρωπικό σκοπό, αφού όλα τα έσοδα από τις συμμετοχές των αθλητών και των αθλητριών, θα διατεθούν στο σύλλογο Μ.Α.μ.Α, για την απόκτηση μεταφορικού μέσου για τα παιδιά, με πρωτοβουλία της οικογένειας του Άλκη και του τηλεοπτικού σταθμού star channel, εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα”, με τη δημοσιογράφο Ζήνα Κουτσελίνη.

Την εκδήλωση θα την παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Στρατής Λημνιός.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ 

 • 50 ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑ – ΑΓΟΡΙΑ Κ13, Κ14, Κ15, Κ16, Κ17, Κ18 ΟPEN
 • 50 ΜΠΡΟΣΘΙΟ ΑΓΟΡΙΑ – ΚΟΡΙΤΣΙΑ Κ13, Κ14, Κ15, Κ16, Κ17, Κ18 ΟPEN
 • 50 ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ – ΑΓΟΡΙΑ Κ13, Κ14, Κ15, Κ16, Κ17, Κ18 ΟPEN
 • 50 ΥΠΤΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑ – ΑΓΟΡΙΑ Κ13, Κ14, Κ15, Κ16, Κ17, Κ18 ΟPEN
 • 50 ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΓΟΡΙΑ 9 – 10 – 11 – 12
 • 50 ΠΡΟΣΘΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΓΟΡΙΑ  9 – 10 – 11 – 12
 • 50 ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ –ΑΓΟΡΙΑ  9 – 10 – 11 – 12
 • 50 ΥΠΤΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑ –ΑΓΟΡΙΑ  9 – 10 – 11 – 12

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς της Κ.Ο.Ε, τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν σε τελικές σειρές και τα τελικά αποτελέσματα θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΠΕΚΚΔΜ.

 

Πληροφορίες σχετικά με το σύλλογο “Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό”

Μ.Α.μ.Α (Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων στο φάσμα του αυτισμού – φιλανθρωπικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), Ημαθίωνος 2,Βέροια

Το σπίτι της Μ.Α.μ.Α, Μητροπόλεως 32, 1ος όροφος Βέροια

Τηλ επικοινωνίας: 6974484968-6981699354-6987802441-2331304180

mamasylog@yahoo.gr

grammateiamama@gmail.com

https://www.facebook.com/mamaveria

instagram:m.a.m.a_autism_veria

twitter:@mamaveria

Ψηλαφώντας έργα Σύγχρονης Τέχνης

Δύο ξεναγήσεις για βλέποντες και άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης θα πραγματοποιηθούν από την Off Stream, σε επιλεγμένα έργα από τη μόνιμη συλλογή του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη), το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021.

Με αφορμή και οδηγό τις συμπεριληπτικές εφαρμογές του προγράμματος Mind’s Eye σε επιλεγμένα έργα καλλιτεχνών της μόνιμης συλλογής του μουσείου, όπως των Αλέξη Ακριθάκη, Μαρίνα Καρέλλα, Takis, Dennis Oppenheim κ.ά., το κοινό θα έχει την δυνατότητα να προσεγγίσει τη σύγχρονη τέχνη ενεργοποιώντας αισθήσεις πέρα από την όραση, όπως η αφή και η ακοή.

Με ξεναγούς τον Θανάση Σιδέρη, εκπαιδευτή ενηλίκων και την Στέλα Αναστασάκη, ιστορικό τέχνης και συν-ιδρύτρια της Off Stream, οι συγκεκριμένες ξεναγήσεις θα λειτουργήσουν ως κοινός τόπος για επισκέπτες με και χωρίς οπτική αναπηρία.

Το «Mind’s Eye» είναι ένα project της Off Stream που υλοποιήθηκε το 2020 σε τμήμα της συλλογής του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης.

 

 

Symphonic ROCKstorm

Μετά την πολύμηνη περίοδο περιοριστικών μέτρων, η 15η Ιουλίου 2020 είναι η ημέρα που σε όλη τη χώρα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν και πάλι να γίνουν ζωντανά.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συμπράττει με τους Storm string quartet και υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Χάρη Ηλιάδη υποδέχεται το κοινό της πόλης με έναν εκρηκτικό συνδυασμό ροκ και συμφωνικής μουσικής προσφέροντας του μία δυνατή μουσική εμπειρία που ξεσηκώνει και το πιο απαιτητικό κοινό.

4 δεξιοτέχνες μουσικοί, μέλη του Storm string quartet, ο Έκτορας Λάππας (βιολί), η Μαρία Ζαχαριάδου (βιολί), η Μαρία Χρίστοβα (βιολοντσέλο) και ο Ρενάτο Δαμονίτσα (βιόλα) και τα μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης μέσα από τις πρωτότυπες διασκευές ερμηνεύουν με ενέργεια, πάθος, δυναμισμό και φαντασία την μουσική των Scorpions, Deep Purple, ACDC, Metallica, Nirvana, Guns & Roses, έτσι όπως δεν έχει ξανακουστεί.

Το πρόγραμμα θα ανοίξει με δύο ορχηστρικά κομμάτια του συγκροτήματος Coldplay σε διασκευή για ορχήστρα του Θοδωρή Παπαδημητρίου, θα ερμηνευτεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο «Iridium» για ορχήστρα του συνθέτη Αλέξανδρου Ραΐδη ενώ τις ενορχηστρώσεις των έργων υπογράφουν οι:  Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Εκτορας Λάππας.

Η εντυπωσιακή βραδιά θα καλωσορίσει στο κοινό και άτομα με μειωμένη ακοή. Σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία All και τη σχολή Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας Smiyl, η παράσταση θα είναι προσβάσιμη για κωφά και βαρήκοα άτομα.

Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες προστασίας και αποστάσεων, όπως και η σειρά προσέλευσης. Το κοινό παρακαλείται να προσέλθει τηρώντας τις αποστάσεις στις 20:30 για να εισέρχεται σταδιακά στο εσωτερικό του Θεάτρου Κήπου.

 

Συντελεστές

Χάρης Ηλιάδης: μουσική διεύθυνση

STORM string quartet

Έκτορας Λάππας: βιολί

Μαρία Ζαχαριάδου: βιολί

Μαρία Χρίστοβα: βιολοντσέλο

Ρενάτο Δαμονίτσα: βιόλα

Δημήτρης Βίττης:  drums

Κώστας Βρετός: ηλεκτρική κιθάρα

 

Διασκευές – ενορχηστρώσεις: Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Έκτορας Λάππας

Διασκευές εισαγωγικών ορχηστρικών έργων: Θοδωρής Παπαδημητρίου

Μουσική σύνθεση ‘’Iridium’’: Αλέξανδρος Ραΐδης

Drums στο έργο ‘’Iridium’’:  Αλέξανδρος Μακατσέλος

Ηλεκτρική κιθάρα στο έργο ‘’Iridium’’: Κώστας Αντωνόπουλος

Ηλεκτρικό μπάσο στο έργο ‘’Iridium’’: Γιάννης Παρζιάλης

Φωτισμοί:  Άγγελος Γουναράς, Τρύφων Κεχαγιάς

Κοστούμια Storm string quartet: Θώμις Παπαδημητρίου

Ηχοληψία: Φώτης Πανταζής

Φοβάμαι που γερνάω;

Ενημερωτική εκδήλωση για μια υγιή τρίτη ηλικία

Η ιστοσελίδα γερνάω αλλιώς διοργανώνει την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος», Θεσσαλονίκη, δίωρη ομιλία της κυρίας Νέλης Βυζαντιάδου με θέμα: «Φοβάμαι που γερνάω;»

Τι σημαίνει, αλήθεια, να γερνάω; Τι παραπάνω σημαίνει από το να αντιλαμβάνομαι ότι, ακόμα κι αν η καρδιά λαχταρά, το σώμα αντιστέκεται; Τι παραπάνω σημαίνει από το να ξέρω πως η γραμμή της ζωής μου μικραίνει, αλλά έχει ακόμη να μου δείξει και να μου μάθει πολλά; Πώς θα μπορέσω, αλήθεια, να διαχειριστώ όλους αυτούς τους περιορισμούς που φέρνει το γήρας; Πώς θα ζήσω με αξιοπρέπεια και χωρίς να νιώθω ότι είμαι βάρος στους άλλους; Πώς θα αποδεχθώ αυτά που φοβάμαι και θα επικεντρωθώ σε αυτά που ελπίζω; Τι σημαίνει τελικά να γερνάω;

Η ομιλήτρια της εκδήλωσης, Νέλη Βυζαντιάδου, είναι εκπαιδεύτρια και επόπτρια στο Ψυχόδραμα, Ψυχοθεραπεύτρια Ενηλίκων, Συστημική Σύμβουλος Ζεύγους και συγγραφέας.

Η ιστοσελίδα «γερνάω αλλιώς», που διοργανώνει την εκδήλωση, είναι η πρώτη και μοναδική στο είδος της ενημερωτική ιστοσελίδα στην Ελλάδα, που απευθύνεται στους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας με θέματα όπως υγεία, ψυχολογία, ελεύθερος χρόνος, υπηρεσίες. Στόχος της ιστοσελίδας είναι να αλλάξει τη ματιά των ίδιων των ηλικιωμένων για τον εαυτό τους και τη θέση τους μέσα στην κοινωνία. Γιατί «γερνάω αλλιώς» δε σημαίνει δε γερνάω. Σημαίνει γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια. Σημαίνει ότι την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα, υπομονή, δημιουργία.

 

Με τη στήριξη του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Family Conceρt #13: Accordion / Cello muzike

Η συναυλία του Δεκεμβρίου αλλάζει!

Η συναυλία με τους Nerale για προσωπικούς λόγους των μουσικών δυστυχώς ακυρώνεται. Οι κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει, έχουν περάσει αυτόματα στη νέα εκδήλωση.

 

Στη συναυλία του Δεκεμβρίου, το κοινό του muzike. family conceρts θα έχει την ευκαιρία να ακούσει δύο μουσικά όργανα, που είναι πολύ κοντά στην ανθρώπινη φωνή και παράλληλα τα συναντάμε σε πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.

Ο Θάνος Σταυρίδης (ακορντεόν) και η Στέλλα Τέμπρελη (βιολοντσέλο), με το project τους Tales from the Box αναμιγνύουν διαφορετικά μεταξύ τους είδη και αφηγούνται μουσικές ιστορίες που φέρνουν στο νου κλασικά έργα, παλιό κινηματογράφο και ακούσματα περασμένων δεκαετιών. Με ένα ρεπερτόριο πολύ γνωστών και αγαπημένων μελωδιών, από τους Beatles, Μ.Χατζιδάκι, A. Piazzola μέχρι Bach και Carlos Gardel, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα μοναδική.

Το Family Conceρt #13: Accordion / Cello muzike θα λάβει χώρα στις 8/12 στην αίθουσα Kallipatira του Grand Hotel Palace, η οποία θα υποστηρίξει απόλυτα την ατμόσφαιρα της συγκεκριμένης μουσικής.

Οι μουσικοί

Ο Θάνος Σταυρίδης είναι ένας απ’ τους πιο αναγνωρισμένους μουσικούς στο χώρο του ακορντεόν. Έχει συνεργαστεί με κάποιους απ’ τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς τραγουδιστές, μουσικούς και συνθέτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργος Νταλάρας, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Έλλη Πασπαλά, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ματούλα Ζαμάνη, Μάκης Σεβίλογλου, Εστουδιαντίνα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Μητσιάς, Theodosii Spassov, Petar Ralchev, Vlatko Stefanovski, Κώστας Θεοδώρου, Φλώρος Φλωρίδης και Παντελής Στόικο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τον Μάιο του 2016 κυκλοφορεί από την Kyklos Records η πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «με μια βαλίτσα όνειρα» η οποία περιέχει 12 δικές του ορχηστρικές συνθέσεις στις οποίες παίζουν συνολικά 27 μουσικοί από Ελλάδα και Βαλκάνια . Ο δίσκος έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές στο εξωτερικό, έχοντας airplay σε σταθμούς της Αυστραλίας, της Αργεντινής, αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη. Έχει ψηφιστεί μέσα στους 10 καλύτερους δίσκους έθνικ μουσικής στο σταθμό rutes del so της Βαρκελώνης, ενώ είναι υποψήφιος στην κατηγορία “μουσικές του κόσμου” της ένωσης Γερμανών κριτικών.

 

Η Στέλλα Τέμπρελη είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με ειδίκευση στο βιολοντσέλο και βαθμό διπλώματος άριστα παμψηφεί. Με συντροφιά το βιολοντσέλο της έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών, έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς μουσικής δωματίου και έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων.

Επιπρόσθετα, έχει συμμετάσχει δισκογραφικά και έχει σημειώσει σημαντικές συνεργασίες, μεταξύ των οποίων και αυτές με τον Νίκο Κυπουργό, τον Γιώργο Καζαντζή, τον Δημήτρη Μαραμή, τη Λίνα Νικολακοπούλου, τον Θοδωρή Βουτσικάκη, τον Γιάννη Παπαγεωργίου, τον Θάνο Σταυρίδη, τη Σοφία Αβραμίδου κ.α. Από το 2015 διδάσκει Βιολοντσέλο σε μουσικά σχολεία καθώς και σε ωδεία της χώρας.

 

Ο χώρος

Το εντυπωσιακό κτίριο του Grand Hotel Palace ορθώνεται επιβλητικό σε κομβικό σημείο στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, μόλις δυόμιση χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Είναι ένα σύγχρονο οικοδόμημα που χτίστηκε σε σχήμα κάτοψης Π, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, και ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από την αρχιτεκτονική των πανέμορφων αριστοκρατικών νεοκλασικών κτιρίων.

Τα muzike. family concerts είναι μια σειρά από συναυλίες για γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείους και φίλους που θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους, ακούγοντας ζωντανή μουσική.

Σε διάφορους χώρους της πόλης, χωρίς να χρειάζεται να προβληματιστούν για τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που συναντάει κανείς έχοντας μικρό παιδί ή βρέφος σε μια αίθουσα συναυλιών, απολαμβάνουν ποιοτικό και ξέγνοιαστο χρόνο μαζί. Κάθε συνάντηση και διαφορετικό μέρος, κάθε συνάντηση και διαφορετική μουσική εξερεύνηση.

Τα παιδιά μπορούν να κλάψουν, να γελάσουν, να θηλάσουν, να εκφραστούν όπως αισθάνονται. Οι καλλιτέχνες είναι έτοιμοι να δεχθούν την περιέργεια των μικρών ακροατών και οι χώροι είναι ασφαλείς ώστε τα παιδιά να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα ανάλογα με τη διάθεση, τις ανάγκες και τη φαντασία τους.

 

Γιατί οργανώνονται τα family conceρts;

Η ιδέα προέκυψε όταν έγινε αντιληπτό ότι οι αίθουσες συναυλιών δεν είναι φιλικές για όλη την οικογένεια και τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ποιοτικές συναυλίες μουσικής.

Με το muzike. family conceρts δημιουργούνται χώροι και καταστάσεις στις οποίες γονείς, φίλοι, φροντιστές και παιδιά μπορούν να απολαύσουν μια συναυλία χωρίς τα γνωστά όρια των πολιτιστικών θεσμών. Παράλληλα τα μωρά μπορο΄υν να εκτεθούν άφοβα σε μουσικά όργανα και καλλιτεχνικά έργα από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους .

Το muzike. family conceρts είναι μια αρχή για να διευρυνθούν οι επιλογές των ανθρώπων με παιδιά στην πόλη μας.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.facebook.com/muzike.thessaloniki

 

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Αν και οι συναυλίες έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, έχουν έξοδα τα οποία πρέπει να καλυφθούν και για το λόγο αυτό υπάρχει εισιτήριο. Παρόλα αυτά αν πραγματικά δεν έχετε τη δυνατότητα να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή, επικοινωνήστε με την ομάδα και θα το φροντίσουν γιατί πιστεύουν ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ισότιμη ευκαιρία στη διασκέδαση μέσω της τέχνης.

Ένα μικρό καταφύγιο

Η “The Little Foxes” baby theater company παρουσιάζει την παράσταση αφήγησης βρεφικού παραμυθιού για θεατές 8 μηνών – 2,5 ετών, «Ένα μικρό καταφύγιο» στο PlayTogether.

 

Η υπόθεση της βρεφικής θεατρικής παράστασης

Δύο φίλες ανακαλύπτουν, στην διάρκεια του παιχνιδιού τους, έναν τόπο που δεν έχουν ξαναεπισκεφθεί ποτέ! Είναι ένα μέρος φτιαγμένο από χαρτί, ευμετάβλητο και γεμάτο περιπέτεια.
Θα μπορούσε άραγε να γίνει το καταφύγιό τους;
Κι αν δεν είναι έτσι όπως το φαντάζονται, θα μπορέσουν να το φτιάξουν οι ίδιες όπως το ονειρεύονται;

 

έργο/σκηνοθεσία: Έμιλυ Καμαρινοπούλου

ερμηνεία: Στέλλα Χαμπέζου,  Έμιλυ Καμαρινοπούλου

 

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes”

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes, baby theater company” (www.thelittlefoxes.gr ) με έδρα την Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται από το 2015 σε θεατρικές παραστάσεις και δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα για βρέφη και νήπια, με παραστάσεις ερευνητικού ενδιαφέροντος και παραστάσεις που προορίζονται για το ευρύ κοινό.

Μετά από έρευνα για το βρεφικό θέατρο και την λειτουργία του φωτός σε αυτό σε μεταπτυχιακό επίπεδο (MA «Σχεδιασμός φωτισμού και πολυμέσων»: με διπλωματική εργασία στον «Φωτισμός στο βρεφικό θέατρο», 2013-2015), oι «The Little Foxes» πραγματοποίησαν 5 τύπους παραστάσεων, διαφορετικούς είδους και με διαφορετική ηλικιακή διαβάθμιση:

 • «Δείπνο εποχής», νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών), 2018-2019,
 • «Ένα μικρό καταφύγιο», βρεφική θεατρική παράσταση (8 μηνών-2,5 ετών), 2018-2019,
 • «Ο Καπετάνιος της μπουγάδας», βρεφική θεατρική παράσταση (9 μηνών-2,5 ετών), 2017-2018,
 • «Mud dog: πήλινα γαυγίσματα», βρεφική θεατρική παράσταση (10 μηνών – 2,5 ετών), 2016-2017,
 • «Cardbox stories: μία προβοσκίδα στα σύννεφα», αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1-3 ετών), 2016-2017,
 • «Cardbox stories: Μαμά… αγκαλιά», αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1-3 ετών), 2017-2018,
 • «Κλίμακες: ένα μουσικό picnic», μουσική βρεφική παράσταση (1-3 ετών), 2017-2018,
 • «Apollo II: μια διαστημική περιπέτεια», νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών), 2016-2017,
 • «Tiny me: επιστήμονες τσέπης», νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών), 2016-2017,
 • «Clarus Puer: το φωτεινό αγόρι», βρεφική θεατρική παράσταση (8μηνών-3 ετών), 2015-2016,

οι οποίες αγκαλιάστηκαν από το λιλιπούτειο και ενήλικο κοινό, έχοντας εξαιρετική απήχηση (όλες οι παραστάσεις είχαν την μέγιστη προβλεπόμενη πληρότητα θεατών).

Η εταιρεία “The Little Foxes” είναι εγκεκριμένο και μοναδικό ελληνικό μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου ”Small Size: European Network for the Diffusion of Performing Arts for Early Childhood” και συμμετέχει κάθε χρόνο στα διεθνή βρεφικά φεστιβάλ:
– La Baracca στην Ιταλία,
– Helios theater στην Γερμανία και
– Labas festival στην Λιθουανία,
ενώ φέτος παρουσιάσαμε την παράστασή μας «Cardbox stories: μία προβοσκίδα στα σύννεφα» στο Labas festival, με σημαντική απήχηση.

Παράλληλα, πραγματοποιείται επιμόρφωση από το δίκτυο συνεργατών βρεφικών θιάσων της εταιρείας σε Ιταλία, Γερμανία, Λονδίνο και Λιθουανία με την μορφή σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβουλευτικών συναντήσεων.

Το βρεφικό θέατρο και οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/νηπιακού παραμυθιού

Το βρεφικό́ θέατρο είναι ένα είδος που απευθύνεται σε βρέφη και νήπια 8 μηνών έως 6 ετών. Ορισμένες φορές η ομαδοποίηση γίνεται λεπτομερέστερα σε έργα που απευθύνονται για παράδειγμα σε βρέφη 8 μηνών – 2,5 έτους (βρεφικό́ στάδιο), είτε σε βρέφη/νήπια 1 μηνών-3 ετών (βρεφικό́ & πρώιμο νηπιακό́ στάδιο), είτε σε νήπια 2-6 ετών (νηπιακό́ στάδιο).

Το θέατρο σε αυτές τις ηλικίες λειτουργεί καταλυτικά στην διαμόρφωση και εξέλιξη της αντίληψης. Η γενικευμένη ιδέα, πως τα βρέφη και νήπια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δράσεις παρά μόνο να συμμετέχουν στην διαδικασία παιγνιδιού, είναι απόλυτα λανθασμένη.

Η ίδια γενική συνθήκη ισχύει για τις παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού, καθώς οι μικροί θεατές είναι ικανοί να παρακολουθήσουν την υπόθεση και να αλληλεπιδράσουν με τον αφηγητή/ ηθοποιό. Τα βρέφη/νήπια απαλλαγμένα από συμβατικούς τρόπους αντίδρασης και απενοχοποιημένα από την υποχρέωση αποδοχής του έργου, μαθαίνουν να εκφράζονται και εξερευνούν τις αισθήσεις με τον δικό τους τρόπο και ρυθμό.

Οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού διαφέρουν σε θεμελιώδη στοιχεία, από τις παραστάσεις αφήγησης παιδικού παραμυθιού. Επίσης, έχουν σημαντικές διαφορές με τις παραστάσεις βρεφικού/ νηπιακού θεάτρου.

Στόχος των παραστάσεων αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού είναι η εξοικείωση των μικρών θεατών με την μυθοπλασία, τον ειρμό, την συσχέτιση γεγονότων και την παρακολούθηση ολοκληρωμένων εξωτερικών ιδεών. Δεν έχουν διδακτικό αλλά επιμορφωτικό χαρακτήρα, εξελίσσοντας κάθε βρέφος/νήπιο χωριστά ανάλογα με την ηλικία, δυνατότητες, ερεθίσματα και καταβολές του.

 

Περιγράφοντας τη δυσλεξία

Ένα νέο εικονογραφημένο βιβλίο.

Αυτό το βιβλίο έχει σαν στόχο να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν τι είναι η δυσλεξία και οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Αναφέρεται στις δυσκολίες αλλά και τις τεχνικές που μπορούν να διευκολύνουν τη μάθηση, επισημαίνοντας παράλληλα τις θετικές ιδιότητες του ατόμου.

Τις περισσότερες φορές, η δυσλεξία συνυπάρχει με άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Για τον λόγο αυτό, σε αυτό το βιβλίο γίνεται μεν αναφορά στη δυσλεξία (μια και είναι η πιο συχνή και γνωστή ειδική μαθησιακή δυσκολία), αλλά πολλά από τα αναφερόμενα αφορούν και άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Η δυσλεξία και οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, οδηγούν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δυσκολεύουν πολύ την εκμάθηση τόσο της γραφής όσο και της ανάγνωσης. Δυσκολεύουν την απόδοση στο σχολείο και έτσι επηρεάζουν όλη τη ζωή και την οικογένεια.

Κάθε άτομο με δυσλεξία και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, πρέπει να βρει την ψυχική δύναμη να αντεπεξέλθει στο σχολείο. Το πρώτο βήμα σε αυτό το ταξίδι είναι να κατανοήσει τι είναι η δυσλεξία και οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Να βρει ξανά την πίστη στον εαυτό του και την επιμονή του για να πετύχει.

Τα άτομα αυτά, σκέφτονται περισσότερο με εικόνες παρά με λέξεις. Γι’ αυτό τον λόγο, χρησιμοποιούμε περισσότερο εικόνες και όχι κείμενο.

 

Στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο “Εκδοτικός Οίκος Φυλάτος” θα παρουσιάσει το βιβλίο που έχει μεταφράσει και αποδώσει στα ελληνικά η κ. Μηλιώνη .

Το βιβλίο προλογίζουν οι:  Χάιδω Μαγκούνη, λογοθεραπεύτρια, Κολαρά Πέπη, λογoθεραπεύτρια, ειδική παιδαγωγός, Κιντής Κωνσταντίνος, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας, αυτοσχεδιαστής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι μια διαδραστική, διαφορετική παρουσίαση. Στόχος είναι να σας δοθούν ιδέες πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το βιβλίο, ανεξαρτήτου ιδιότητας που υπηρετείτε.

 

Ένα μικρό καταφύγιο

 

Η “The Little Foxes” baby theater company παρουσιάζει την παράσταση αφήγησης βρεφικού παραμυθιού για θεατές 8 μηνών – 2,5 ετών, «Ένα μικρό καταφύγιο» στο δημιουργικό βιβλιοπωλείο “Παραμυθούπολη”.

 

Η υπόθεση της βρεφικής θεατρικής παράστασης

Δύο φίλες ανακαλύπτουν, στην διάρκεια του παιχνιδιού τους, έναν τόπο που δεν έχουν ξαναεπισκεφθεί ποτέ! Είναι ένα μέρος φτιαγμένο από χαρτί, ευμετάβλητο και γεμάτο περιπέτεια.
Θα μπορούσε άραγε να γίνει το καταφύγιό τους;
Κι αν δεν είναι έτσι όπως το φαντάζονται, θα μπορέσουν να το φτιάξουν οι ίδιες όπως το ονειρεύονται;

 

έργο/σκηνοθεσία: Έμιλυ Καμαρινοπούλου

ερμηνεία: Στέλλα Χαμπέζου,  Έμιλυ Καμαρινοπούλου

 

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes”

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes, baby theater company” (www.thelittlefoxes.gr ) με έδρα την Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται από το 2015 σε θεατρικές παραστάσεις και δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα για βρέφη και νήπια, με παραστάσεις ερευνητικού ενδιαφέροντος και παραστάσεις που προορίζονται για το ευρύ κοινό.

Μετά από έρευνα για το βρεφικό θέατρο και την λειτουργία του φωτός σε αυτό σε μεταπτυχιακό επίπεδο (MA «Σχεδιασμός φωτισμού και πολυμέσων»: με διπλωματική εργασία στον «Φωτισμός στο βρεφικό θέατρο», 2013-2015), oι «The Little Foxes» πραγματοποίησαν 5 τύπους παραστάσεων, διαφορετικούς είδους και με διαφορετική ηλικιακή διαβάθμιση:

 • «Δείπνο εποχής», νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών), 2018-2019,
 • «Ένα μικρό καταφύγιο», βρεφική θεατρική παράσταση (8 μηνών-2,5 ετών), 2018-2019,
 • «Ο Καπετάνιος της μπουγάδας», βρεφική θεατρική παράσταση (9 μηνών-2,5 ετών), 2017-2018,
 • «Mud dog: πήλινα γαυγίσματα», βρεφική θεατρική παράσταση (10 μηνών – 2,5 ετών), 2016-2017,
 • «Cardbox stories: μία προβοσκίδα στα σύννεφα», αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1-3 ετών), 2016-2017,
 • «Cardbox stories: Μαμά… αγκαλιά», αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1-3 ετών), 2017-2018,
 • «Κλίμακες: ένα μουσικό picnic», μουσική βρεφική παράσταση (1-3 ετών), 2017-2018,
 • «Apollo II: μια διαστημική περιπέτεια», νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών), 2016-2017,
 • «Tiny me: επιστήμονες τσέπης», νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών), 2016-2017,
 • «Clarus Puer: το φωτεινό αγόρι», βρεφική θεατρική παράσταση (8μηνών-3 ετών), 2015-2016,

οι οποίες αγκαλιάστηκαν από το λιλιπούτειο και ενήλικο κοινό, έχοντας εξαιρετική απήχηση (όλες οι παραστάσεις είχαν την μέγιστη προβλεπόμενη πληρότητα θεατών).

Η εταιρεία “The Little Foxes” είναι εγκεκριμένο και μοναδικό ελληνικό μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου ”Small Size: European Network for the Diffusion of Performing Arts for Early Childhood” και συμμετέχει κάθε χρόνο στα διεθνή βρεφικά φεστιβάλ:
– La Baracca στην Ιταλία,
– Helios theater στην Γερμανία και
– Labas festival στην Λιθουανία,
ενώ φέτος παρουσιάσαμε την παράστασή μας «Cardbox stories: μία προβοσκίδα στα σύννεφα» στο Labas festival, με σημαντική απήχηση.

Παράλληλα, πραγματοποιείται επιμόρφωση από το δίκτυο συνεργατών βρεφικών θιάσων της εταιρείας σε Ιταλία, Γερμανία, Λονδίνο και Λιθουανία με την μορφή σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβουλευτικών συναντήσεων.

Το βρεφικό θέατρο και οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/νηπιακού παραμυθιού

Το βρεφικό́ θέατρο είναι ένα είδος που απευθύνεται σε βρέφη και νήπια 8 μηνών έως 6 ετών. Ορισμένες φορές η ομαδοποίηση γίνεται λεπτομερέστερα σε έργα που απευθύνονται για παράδειγμα σε βρέφη 8 μηνών – 2,5 έτους (βρεφικό́ στάδιο), είτε σε βρέφη/νήπια 1 μηνών-3 ετών (βρεφικό́ & πρώιμο νηπιακό́ στάδιο), είτε σε νήπια 2-6 ετών (νηπιακό́ στάδιο).

Το θέατρο σε αυτές τις ηλικίες λειτουργεί καταλυτικά στην διαμόρφωση και εξέλιξη της αντίληψης. Η γενικευμένη ιδέα, πως τα βρέφη και νήπια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δράσεις παρά μόνο να συμμετέχουν στην διαδικασία παιγνιδιού, είναι απόλυτα λανθασμένη.

Η ίδια γενική συνθήκη ισχύει για τις παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού, καθώς οι μικροί θεατές είναι ικανοί να παρακολουθήσουν την υπόθεση και να αλληλεπιδράσουν με τον αφηγητή/ ηθοποιό. Τα βρέφη/νήπια απαλλαγμένα από συμβατικούς τρόπους αντίδρασης και απενοχοποιημένα από την υποχρέωση αποδοχής του έργου, μαθαίνουν να εκφράζονται και εξερευνούν τις αισθήσεις με τον δικό τους τρόπο και ρυθμό.

Οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού διαφέρουν σε θεμελιώδη στοιχεία, από τις παραστάσεις αφήγησης παιδικού παραμυθιού. Επίσης, έχουν σημαντικές διαφορές με τις παραστάσεις βρεφικού/ νηπιακού θεάτρου.

Στόχος των παραστάσεων αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού είναι η εξοικείωση των μικρών θεατών με την μυθοπλασία, τον ειρμό, την συσχέτιση γεγονότων και την παρακολούθηση ολοκληρωμένων εξωτερικών ιδεών. Δεν έχουν διδακτικό αλλά επιμορφωτικό χαρακτήρα, εξελίσσοντας κάθε βρέφος/νήπιο χωριστά ανάλογα με την ηλικία, δυνατότητες, ερεθίσματα και καταβολές του.

Καροτοπάντζαρο, ντοματόπρασσο, μαϊντανομαρούλι κι ένα κρεμμύδι λείπει (λύπη;)

Μαγικά λόγια, για μια παράσταση «χωρίς λόγια»…  

Ένας κλόουν-μάγειρας προσπαθεί να μαγειρέψει λαχανικά με άκρως θεαματικούς τρόπους: τσίρκο, χορός, θέατρο, όπερα, πολεμικές τέχνες, όλα επιστρατεύονται από τον ίδιο κι από τους συνεργάτες του, τα κουζινικά!

Όμως… τα λαχανικά ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ με την προτροπή και την βοήθεια του κουκλοπαίχτη – επαναστάτη και τα «μαγειρέματα» ανατρέπονται με την ενεργή συμμετοχή των θεατών. Ταχυδακτυλουργίες, τελετές, ζωντάνεμα των λαχανικών συντελούν στην ευτυχή και αισιόδοξη έκβαση της ιστορίας μας.

Οι θεατρικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι: κλόουν, μιμική, κουκλοθέατρο…

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σενάριο: Δαμιανός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Ιωάννα ΜΑΜΑΚΟΥΚΑ

Σκηνοθεσία: Δαμιανός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ερμηνεία: Ιωάννα ΜΑΜΑΚΟΥΚΑ

Σκηνικά – Κοστούμια: Απόστολος ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Μουσική επιμέλεια: Κώστας ΒΟΖΙΚΗΣ, Δαμιανός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Ιωάννα ΜΑΜΑΚΟΥΚΑ

Κατασκευή σκηνικού: Κωνσταντίνος ΖΑΪΜΑΚΗΣ

Εκτέλεση κοστουμιών: Φούλη ΒΟΥΤΣΑ

Καροτοπάντζαρο, ντοματόπρασσο, μαϊντανομαρούλι κι ένα κρεμμύδι λείπει (λύπη;)

Μαγικά λόγια, για μια παράσταση «χωρίς λόγια»…  

Ένας κλόουν-μάγειρας προσπαθεί να μαγειρέψει λαχανικά με άκρως θεαματικούς τρόπους: τσίρκο, χορός, θέατρο, όπερα, πολεμικές τέχνες, όλα επιστρατεύονται από τον ίδιο κι από τους συνεργάτες του, τα κουζινικά!

Όμως… τα λαχανικά ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ με την προτροπή και την βοήθεια του κουκλοπαίχτη – επαναστάτη και τα «μαγειρέματα» ανατρέπονται με την ενεργή συμμετοχή των θεατών. Ταχυδακτυλουργίες, τελετές, ζωντάνεμα των λαχανικών συντελούν στην ευτυχή και αισιόδοξη έκβαση της ιστορίας μας.

Οι θεατρικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι: κλόουν, μιμική, κουκλοθέατρο…

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σενάριο: Δαμιανός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Ιωάννα ΜΑΜΑΚΟΥΚΑ

Σκηνοθεσία: Δαμιανός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ερμηνεία: Ιωάννα ΜΑΜΑΚΟΥΚΑ

Σκηνικά – Κοστούμια: Απόστολος ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Μουσική επιμέλεια: Κώστας ΒΟΖΙΚΗΣ, Δαμιανός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Ιωάννα ΜΑΜΑΚΟΥΚΑ

Κατασκευή σκηνικού: Κωνσταντίνος ΖΑΪΜΑΚΗΣ

Εκτέλεση κοστουμιών: Φούλη ΒΟΥΤΣΑ

Ημερίδα: Μητρότητα – Στερεότυπα και Προκλήσεις

Η Κοινωνική Υπηρεσία της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης διοργανώνει, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, Ημερίδα με θέμα «ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ – Στερεότυπα και Προκλήσεις».

Στόχος είναι να γίνει αναφορά στο ευρύ φάσμα της μητρότητας και όχι στη συμβατική, συνήθη προσέγγισή της. Είναι επιθυμητό να γίνουν γνωστές πτυχές προβλημάτων που προκύπτουν για τις μητέρες στις νέες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, ακανθώδεις εκδοχές της μητρότητας οι οποίες, συνήθως, απουσιάζουν από το δημόσιο διάλογο και το πλέγμα της κοινωνικής προστασίας, περιπτώσεις  μητρότητας  που υφίστανται απόρριψη ή και απομόνωση κ.λπ..

Να ανοιχτεί η βεντάλια των προκλήσεων που κρύβει η έννοια της μητρότητας, να ακουστούν εισηγήσεις ειδικών αλλά και προσωπικές μαρτυρίες, να κατατεθούν προβληματισμοί και, βεβαίως, απώτερος στόχος είναι η συμβολή της εκδήλωσης στη γνώση, την ενημέρωση και την ενδυνάμωση, δίνοντας το θετικό στίγμα της προοπτικής.

Ενδεικτικοί θεματικοί άξονες της ημερίδας είναι:

«Μητέρα μόνη»

«Η μητρότητα σε μη ετερόφυλες σχέσεις – Το δικαίωμα στη γονεϊκότητα και οι προκλήσεις»

«Υιοθεσία – Δεσμοί καρδιάς»

«Μητέρα παιδιού με αναπηρία»

«Αντιμέτωπη με τη φυσική απώλεια του παιδιού»

«(Μη) Μητρότητα: επιλογή ή επιβολή;»

«Μεγαλώνοντας ένα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδί»

«Άνεργη μητέρα – Ανατροπές, αλλαγές και ανακατατάξεις»

«Το ταξίδι της μητρότητας όταν υπάρχουν δυσκολίες»

«Ισορροπίες και ανισορροπίες στη ζωή της εργαζόμενης μητέρας» κ.ά.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης

 

Διοργάνωση: Κοινωνική Υπηρεσία ΧΕΝ Θεσσαλονίκης

http://xen-thessalonikis.gr/

f: ΧΕΝ Θεσσαλονίκης – YWCA of Thessaloniki

τηλέφωνο επικοινωνίας διοίκησης: 2310 276144

τηλέφωνο επικοινωνίας ΚΥ: 2310 279792

Ένα μικρό καταφύγιο

Η “The Little Foxes” baby theater company παρουσιάζει την παράσταση αφήγησης βρεφικού παραμυθιού για θεατές 8 μηνών – 2,5 ετών, «Ένα μικρό καταφύγιο» στο δημιουργικό βιβλιοπωλείο Νους και Γνώση.

 

Η υπόθεση της βρεφικής θεατρικής παράστασης

Δύο φίλες ανακαλύπτουν, στην διάρκεια του παιχνιδιού τους, έναν τόπο που δεν έχουν ξαναεπισκεφθεί ποτέ! Είναι ένα μέρος φτιαγμένο από χαρτί, ευμετάβλητο και γεμάτο περιπέτεια.
Θα μπορούσε άραγε να γίνει το καταφύγιό τους;
Κι αν δεν είναι έτσι όπως το φαντάζονται, θα μπορέσουν να το φτιάξουν οι ίδιες όπως το ονειρεύονται;

 

πρωτότυπο κείμενο/ αφήγηση: Έμιλυ Καμαρινοπούλου

ερμηνεία: Στέλλα Χαμπέζου

 

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes”

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes, baby theater company” (www.thelittlefoxes.gr ) με έδρα την Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται από το 2015 σε θεατρικές παραστάσεις και δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα για βρέφη και νήπια, με παραστάσεις ερευνητικού ενδιαφέροντος και παραστάσεις που προορίζονται για το ευρύ κοινό.

Μετά από έρευνα για το βρεφικό θέατρο και την λειτουργία του φωτός σε αυτό σε μεταπτυχιακό επίπεδο (MA «Σχεδιασμός φωτισμού και πολυμέσων»: με διπλωματική εργασία στον «Φωτισμός στο βρεφικό θέατρο», 2013-2015), oι «The Little Foxes» πραγματοποίησαν 4 τύπους παραστάσεων, διαφορετικούς είδους και με διαφορετική ηλικιακή διαβάθμιση:

 • «Ο Καπετάνιος της μπουγάδας», βρεφική θεατρική παράσταση (9 μηνών-2,5 ετών), 2017-2018,
 • «Mud dog: πήλινα γαυγίσματα», βρεφική θεατρική παράσταση (10 μηνών – 2,5 ετών), 2016-2017,
 • «Cardbox stories: μία προβοσκίδα στα σύννεφα», αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1-3 ετών), 2016-2017,
 • «Cardbox stories: Μαμά… αγκαλιά», αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1-3 ετών), 2017-2018,
 • «Κλίμακες: ένα μουσικό picnic», μουσική βρεφική παράσταση (1-3 ετών), 2017-2018,
 • «Apollo II: μια διαστημική περιπέτεια», νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών), 2016-2017,
 • «Tiny me: επιστήμονες τσέπης», νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών), 2016-2017,
 • «Clarus Puer: το φωτεινό αγόρι», βρεφική θεατρική παράσταση (8μηνών-3 ετών), 2015-2016,

οι οποίες αγκαλιάστηκαν από το λιλιπούτειο και ενήλικο κοινό, έχοντας εξαιρετική απήχηση (όλες οι παραστάσεις είχαν την μέγιστη προβλεπόμενη πληρότητα θεατών).

Η εταιρεία “The Little Foxes” είναι εγκεκριμένο και μοναδικό ελληνικό μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου ”Small Size: European Network for the Diffusion of Performing Arts for Early Childhood” και συμμετέχει κάθε χρόνο στα διεθνή βρεφικά φεστιβάλ:
– La Baracca στην Ιταλία,
– Helios theater στην Γερμανία και
– Labas festival στην Λιθουανία,
ενώ φέτος παρουσιάσαμε την παράστασή μας «Cardbox stories: μία προβοσκίδα στα σύννεφα» στο Labas festival, με σημαντική απήχηση.

Παράλληλα, πραγματοποιείται επιμόρφωση από το δίκτυο συνεργατών βρεφικών θιάσων της εταιρείας σε Ιταλία, Γερμανία, Λονδίνο και Λιθουανία με την μορφή σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβουλευτικών συναντήσεων.

Το βρεφικό θέατρο και οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/νηπιακού παραμυθιού

Το βρεφικό́ θέατρο είναι ένα είδος που απευθύνεται σε βρέφη και νήπια 8 μηνών έως 6 ετών. Ορισμένες φορές η ομαδοποίηση γίνεται λεπτομερέστερα σε έργα που απευθύνονται για παράδειγμα σε βρέφη 8 μηνών – 2,5 έτους (βρεφικό́ στάδιο), είτε σε βρέφη/νήπια 1 μηνών-3 ετών (βρεφικό́ & πρώιμο νηπιακό́ στάδιο), είτε σε νήπια 2-6 ετών (νηπιακό́ στάδιο).

Το θέατρο σε αυτές τις ηλικίες λειτουργεί καταλυτικά στην διαμόρφωση και εξέλιξη της αντίληψης. Η γενικευμένη ιδέα, πως τα βρέφη και νήπια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δράσεις παρά μόνο να συμμετέχουν στην διαδικασία παιγνιδιού, είναι απόλυτα λανθασμένη.

Η ίδια γενική συνθήκη ισχύει για τις παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού, καθώς οι μικροί θεατές είναι ικανοί να παρακολουθήσουν την υπόθεση και να αλληλεπιδράσουν με τον αφηγητή/ ηθοποιό. Τα βρέφη/νήπια απαλλαγμένα από συμβατικούς τρόπους αντίδρασης και απενοχοποιημένα από την υποχρέωση αποδοχής του έργου, μαθαίνουν να εκφράζονται και εξερευνούν τις αισθήσεις με τον δικό τους τρόπο και ρυθμό.

Οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού διαφέρουν σε θεμελιώδη στοιχεία, από τις παραστάσεις αφήγησης παιδικού παραμυθιού. Επίσης, έχουν σημαντικές διαφορές με τις παραστάσεις βρεφικού/ νηπιακού θεάτρου.

Στόχος των παραστάσεων αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού είναι η εξοικείωση των μικρών θεατών με την μυθοπλασία, τον ειρμό, την συσχέτιση γεγονότων και την παρακολούθηση ολοκληρωμένων εξωτερικών ιδεών. Δεν έχουν διδακτικό αλλά επιμορφωτικό χαρακτήρα, εξελίσσοντας κάθε βρέφος/ νήπιο χωριστά ανάλογα με την ηλικία, δυνατότητες, ερεθίσματα και καταβολές του.

Θεραπεύοντας ψυχικά με τη βοήθεια των ζώων

Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.) και το Institut Francais de Zootherapie συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα: Θεραπεύοντας ψυχικά με τη βοήθεια των ζώων.
Ομιλητές:
Francois Beiger, ψυχοθεραπευτής, ιδρυτής και πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ζωοθεραπείας
Νέλλυ Γεωργούδη, κλινική ψυχολόγος, DEA DESS PARIS 7, επ. συνεργάτης στο ΙΥΠ, συντονίστρια της ελληνικής ομάδας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ζωοθεραπείας
Η ημερίδα απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές υγείας, ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης.
ΖΩΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: με την διαμεσολάβηση ενός ειδικά διαπαιδαγωγημένου ζώου και στα πλαίσια μιας δομημένης και εστιασμένης παρέμβασης, επιτυγχάνεται βελτίωση σε διάφορες ψυχοπαθολογίες και δυσκολίες γνωστικές και επικοινωνίας παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. Το ζώο ανοίγει δρόμους επικοινωνίας όταν η ψυχοπαθολογία την περιορίζει ή την αποκλείει. Έτσι ευνοείται ένας ευεργετικός χώρος αλληλεπίδρασης. Η σχέση που δημιουργείται με το ζώο επιτρέπει την ανάπτυξη ενός συναισθηματικού δεσμού που θα διαμορφώσει πολύτιμα και καθησυχαστικά σημεία αναφοράς του πάσχοντος ατόμου.

Ένα μικρό καταφύγιο

Η “The Little Foxes” baby theater company παρουσιάζει την παράσταση αφήγησης βρεφικού παραμυθιού για θεατές 8 μηνών – 2,5 ετών, “Ένα μικρό καταφύγιο” στο θέατρο Αθήναιον.

 

Η υπόθεση της βρεφικής θεατρικής παράστασης

Δύο φίλες ανακαλύπτουν, στην διάρκεια του παιχνιδιού τους, έναν τόπο που δεν έχουν ξαναεπισκεφθεί ποτέ! Είναι ένα μέρος φτιαγμένο από χαρτί, ευμετάβλητο και γεμάτο περιπέτεια.
Θα μπορούσε άραγε να γίνει το καταφύγιό τους;
Κι αν δεν είναι έτσι όπως το φαντάζονται, θα μπορέσουν να το φτιάξουν οι ίδιες όπως το ονειρεύονται;

 

πρωτότυπο κείμενο/ αφήγηση: Έμιλυ Καμαρινοπούλου

ερμηνεία: Στέλλα Χαμπέζου

 

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes”

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes, baby theater company” (www.thelittlefoxes.gr ) με έδρα την Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται από το 2015 σε θεατρικές παραστάσεις και δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα για βρέφη και νήπια, με παραστάσεις ερευνητικού ενδιαφέροντος και παραστάσεις που προορίζονται για το ευρύ κοινό.

Μετά από έρευνα για το βρεφικό θέατρο και την λειτουργία του φωτός σε αυτό σε μεταπτυχιακό επίπεδο (MA “Σχεδιασμός φωτισμού και πολυμέσων”: με διπλωματική εργασία στον “Φωτισμός στο βρεφικό θέατρο”, 2013-2015), oι “The Little Foxes” πραγματοποίησαν 4 τύπους παραστάσεων, διαφορετικούς είδους και με διαφορετική ηλικιακή διαβάθμιση:

 • «Ο Καπετάνιος της μπουγάδας», βρεφική θεατρική παράσταση (9 μηνών-2,5 ετών), 2017-2018,
 • «Mud dog: πήλινα γαυγίσματα», βρεφική θεατρική παράσταση (10 μηνών – 2,5 ετών), 2016-2017,
 • «Cardbox stories: μία προβοσκίδα στα σύννεφα», αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1-3 ετών), 2016-2017,
 • «Cardbox stories: Μαμά… αγκαλιά», αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1-3 ετών), 2017-2018,
 • «Κλίμακες: ένα μουσικό picnic», μουσική βρεφική παράσταση (1-3 ετών), 2017-2018,
 • «Apollo II: μια διαστημική περιπέτεια», νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών), 2016-2017,
 • «Tiny me: επιστήμονες τσέπης», νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών), 2016-2017,
 • «Clarus Puer: το φωτεινό αγόρι», βρεφική θεατρική παράσταση (8μηνών-3 ετών), 2015-2016,

οι οποίες αγκαλιάστηκαν από το λιλιπούτειο και ενήλικο κοινό, έχοντας εξαιρετική απήχηση (όλες οι παραστάσεις είχαν την μέγιστη προβλεπόμενη πληρότητα θεατών).

Η εταιρεία “The Little Foxes” είναι εγκεκριμένο και μοναδικό ελληνικό μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου ”Small Size: European Network for the Diffusion of Performing Arts for Early Childhood” και συμμετέχει κάθε χρόνο στα διεθνή βρεφικά φεστιβάλ:
– La Baracca στην Ιταλία,
– Helios theater στην Γερμανία και
– Labas festival στην Λιθουανία,
ενώ φέτος παρουσιάσαμε την παράστασή μας “Cardbox stories: μία προβοσκίδα στα σύννεφα” στο Labas festival, με σημαντική απήχηση.

Παράλληλα, πραγματοποιείται επιμόρφωση από το δίκτυο συνεργατών βρεφικών θιάσων της εταιρείας σε Ιταλία, Γερμανία, Λονδίνο και Λιθουανία με την μορφή σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβουλευτικών συναντήσεων.

Το βρεφικό θέατρο και οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/νηπιακού παραμυθιού

Το βρεφικό́ θέατρο είναι ένα είδος που απευθύνεται σε βρέφη και νήπια 8 μηνών έως 6 ετών. Ορισμένες φορές η ομαδοποίηση γίνεται λεπτομερέστερα σε έργα που απευθύνονται για παράδειγμα σε βρέφη 8 μηνών – 2,5 έτους (βρεφικό́ στάδιο), είτε σε βρέφη/νήπια 1 μηνών-3 ετών (βρεφικό́ & πρώιμο νηπιακό́ στάδιο), είτε σε νήπια 2-6 ετών (νηπιακό́ στάδιο).

Το θέατρο σε αυτές τις ηλικίες λειτουργεί καταλυτικά στην διαμόρφωση και εξέλιξη της αντίληψης. Η γενικευμένη ιδέα, πως τα βρέφη και νήπια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δράσεις παρά μόνο να συμμετέχουν στην διαδικασία παιγνιδιού, είναι απόλυτα λανθασμένη.

Η ίδια γενική συνθήκη ισχύει για τις παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού, καθώς οι μικροί θεατές είναι ικανοί να παρακολουθήσουν την υπόθεση και να αλληλοεπιδράσουν με τον αφηγητή/ ηθοποιό. Τα βρέφη/νήπια απαλλαγμένα από συμβατικούς τρόπους αντίδρασης και απενοχοποιημένα από την υποχρέωση αποδοχής του έργου, μαθαίνουν να εκφράζονται και εξερευνούν τις αισθήσεις με τον δικό τους τρόπο και ρυθμό.

Οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού διαφέρουν σε θεμελιώδη στοιχεία, από τις παραστάσεις αφήγησης παιδικού παραμυθιού. Επίσης, έχουν σημαντικές διαφορές με τις παραστάσεις βρεφικού/ νηπιακού θεάτρου.

Στόχος των παραστάσεων αφήγησης βρεφικού/ νηπιακού παραμυθιού είναι η εξοικείωση των μικρών θεατών με την μυθοπλασία, τον ειρμό, την συσχέτιση γεγονότων και την παρακολούθηση ολοκληρωμένων εξωτερικών ιδεών. Δεν έχουν διδακτικό αλλά επιμορφωτικό χαρακτήρα, εξελίσσοντας κάθε βρέφος/ νήπιο χωριστά ανάλογα με την ηλικία, δυνατότητες, ερεθίσματα και καταβολές του.

Γιορτή Υποδοχής του Πρώτου Σκύλου Βοηθού

 

Ο Οργανισμός Εκπαίδευσης Σκύλων Βοηθών “Nina Service Dogs”, Επίσημο μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) καθώς και των European Guide Dog Federation και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εκπαίδευσης Σκύλων Βοηθών “4 Paws for Ability”, σας προσκαλεί Κυριακή 18 Νοεμβρίου, 1μμ – 4μμ, στη μεγάλη Γιορτή Υποδοχής του Πρώτου Σκύλου Βοηθού από την Αμερική στην Ελλάδα, στο Art Store Cafe R2 Store, Ρεμπέλου 2, Θεσσαλονίκη.

 

H Ομάδα του NINA SERVICE DOGS, βάζει στο επίκεντρο την πόλη της Θεσσαλονίκης, του Ανθρωπισμού, του Πολιτισμού και της Αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας με Αναπηρίες.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, 1μμ-4μμ, θα υποδεχθούμε τους αγαπημένους μας φίλους από την Αμερική για να παρουσιάσουμε τα οφέλη Εκπαίδευσης Σκύλων Βοηθών και το Σημαντικό Ανθρωπιστικό Έργο που αναπτύσσεται μέσα από την Σχέση Σκύλου – Ανθρώπου με αίσθημα Ευθύνης, Αλληλοσεβασμού και Αλληλεγγύης.

 

Μαζί θα είναι κι ο πρώτος Έλληνας Σκύλος Βοηθός, με την Ελληνική Οικογένειά του  από την Καλαμπάκα, ο Mike που υποστηρίζει τον Γιώργο, ένα υπέροχο και δυνατό παιδί με αναπηρία.

Ταινίες για Υπερήρωες

Κινηματογραφική προβολή για παιδιά με νεύρο-κινητική αναπηρία

 

Οι Ταινίες για ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ είναι κινηματογραφικές προβολές με αισθητηριακή προσέγγιση για παιδιά με αναπηρία. Απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και είναι δωρεάν! Είναι μια πρωτοβουλία που ενθαρρύνει τις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία να «σπάσουν » τα δεσμά της απομόνωσης και να εμπλακούν σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επεισόδια από το καρτούν: “Η Μικρή Γιατρός”

Καλοκαιρινό Σχολείο Φύσης για την ενίσχυση των Παιδικών Καρδιών!

 

Οι Παιδικές Καρδιές μας προσκαλούν τη Δευτέρα 27/8 στις 17.30 στον Υγροβιότοπο της Παραλίας Βρασνών για περιβαλλοντικές παρουσιάσεις και παιχνίδια!

Μετά το Χριστουγεννιάτικο και το Πασχαλιάτικο Σχολείο Φύσης ήρθε και η σειρά του Καλοκαιρινού Σχολείου Φύσης για την ενίσχυση του Συλλόγου Βορείου Ελλάδος για άτομα με συγγενής καρδιοπάθειες “Παιδικές Καρδιές”.

“Αυτή την φορά προσκαλέσαμε τον Βιολόγο – Ερπετολόγο Ηλία Στραχίνη να μας παρουσιάσει τα Ερπετά και τα Αμφίβια της περιοχής μας, να μας λύσει απορίες και να καταρρίψει μύθους σχετικούς με τα φίδια, να μας οδηγήσει σε πεδίο εξερεύνησης και να παίξουμε μαζί του περιβαλλοντικά και θεατρικά παιχνίδια.

Στην συνέχεια η επιστημονική ομάδα του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης θα μας παρουσιάσει τις ιδιαιτερότητες και την πανίδα των πανέμορφων υγροβιοτόπων μας!

Ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Σταυρού και το Εργαστήρι Βίωσε & Επιβίωσε θα υποδεχθούν και θα βοηθήσουν στο πεδίο τους καλεσμένους μας!”

Ο στόχος του Καλοκαιρινού Σχολείου Φύσης είναι τριπλός:
1) Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών!
2) Η γνωριμία των επαγγελματιών τουρισμού με τον φυσικό μας πλούτο ώστε να καθιερωθούν οι υγροβιότοποί μας ως Επισκέψιμα Τουριστικά Σημεία Ενδιαφέροντος!
3) Η γνωριμία με τον Σύλλογο Βορείου Ελλάδος για άτομα με συγγενή καρδιοπάθειες “Παιδικές Καρδιές” και η οικονομική ενίσχυσή του μέσω του «αγγελικού» Κουτιού Ενίσχυσης!

Στο Καλοκαιρινό Σχολείο Φύσης συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Βόλβης, ο ΟΠΑΠ Δήμου Βόλβης, το Εργαστήρι Βίωσε & Επιβίωσε και υποστηρικτές το Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων Ασπροβάλτας – Βρασνών,ο Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Σταυρού, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Φίλων Θαλάσσης Παραλίας Βρασνών και ο www.strymonikos.net

Λίγο πριν φύγει το καλοκαίρι λοιπόν ετοιμαστείτε για εξερευνήσεις στον Υγροβιότοπο της Παραλίας Βρασνών! Φίδια και νεροχελώνες έχουν μαζί μας ραντεβού!

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 6932242277 Σοφία Τάζογλου

Βρείτε τον Υγροβιότοπο της Παραλίας Βρασνών εδώ