Αιθέρια Έλαια στον εργασιακό χώρο, κι όχι μόνο – Πυγολαμπίδες
Skip to content

gift-set01amamelis

Γράφει η Κική Καλούδη, ιδρύτρια του www.amamelis.eu

Τι είναι λοιπόν τα αιθέρια έλαια, γιατί τα χρησιμοποιούμε, και ποιο το όφελος;

Τα αιθέρια έλαια είναι αρωματικές πτητικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, σε διάφορα μέρη τους, όπως τα φύλλα, τα πέταλα, οι ρίζες, οι καρποί και τα παραλαμβάνουμε κυρίως με τη μέθοδο της απόσταξης. Γνωρίζουμε πλέον και μέσω επιστημονικών ερευνών πως αυτές οι αρωματικές ουσίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο μας, άρα τα συναισθήματα μας, και άρα τη διάθεση μας. Μέσα από την οσφρητική οδό άμεσα μεταφέρονται στον εγκέφαλο όπου έχουν καταλυτικό ρόλο επηρεάζοντας χημικές διεργασίες.

Η Valerie Ann Worwood, παγκοσμίως γνωστή αρωματοθεραπεύτρια και συγγραφέας αναφέρει: “Τα αιθέρια έλαια σου δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου της συναισθηματικής σου κατάστασης.” Εταιρίες κυρίως στην Ιαπωνία αλλά στις ΗΠΑ έχουν κάνει διάφορα πειράματα. Η εταιρία Tagasako στην Ιαπωνία χρησιμοποίησε αρχικά τη Λεβάντα (με διάχυση στην ατμόσφαιρα) και μείωσε τα λάθη στην πληκτρολόγηση των εργαζομένων της κατά 20%. Με το γιασεμί παρατηρήθηκε πως μειώθηκαν κατά 33% και με το λεμόνι έπεσαν στα 54%!

Και εμείς στο χώρο μας ανάλογα με τις ανάγκες μας μπορούμε να επιλέξουμε τα κατάλληλα αιθέρια έλαια. Παρακάτω αναφέρω συνηθισμένες περιπτώσεις και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε διαχέοντας αιθέρια έλαια.. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αιθέριο έλαιο ή να κάνουμε μια μίξη με δύο ή περισσότερα.

Τεταμένη ατμόσφαιρα, υπερένταση

Σε περιπτώσεις όπου χρειαζόμαστε να πέσουν οι τόνοι και να χαλαρώσουμε, τα αιθέρια έλαια με ηρεμιστικές ιδιότητες είναι τα πιο κατάλληλα – όπως η Λεβάντα, το Γεράνι, το Σανταλόξυλο, το Υλάνγκ Υλάνγκ. Ένας ωραίος συνδυασμός είναι Λεβάντα με Περγαμόντο, όπου η Λεβάντα εξισορροπεί και το Περγαμόντο δίνει νότα  φρεσκάδας και θετικής ενέργειας.

Χρήση: Με διάχυση στο χώρο ή ρίχνουμε λίγες σταγόνες σε ένα μαντηλάκι και εισπνέουμε αρκετά συχνά.

Υπνηλία, ατονία και πνευματική κούραση

Για πνευματική διαύγεια χρειαζόμαστε αιθέρια έλαια που θα μας τονώσουν, θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τη κούραση και να αυξήσουμε τη συγκέντρωση. Επιλέγουμε αιθέρια όπως το Δενδρολίβανο, τη Μέντα, το Λεμόνι, το Βασιλικό, το Τζίντζερ και το Κυπαρίσσι.

Χρήση: Με διάχυση στο χώρο ή εισπνέοντας από ένα μαντηλάκι που έχουμε ‘ποτίσει’ με λίγες σταγόνες.

Όταν ο χώρος μυρίζει περίεργα

Σε αυτές τις ολίγον δυσάρεστες καταστάσεις επιλέγουμε αιθέρια όπως το Κυπαρίσσι, το Λεμονόχορτο, το Λεμόνι, όπου καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.

Χρήση: με διάχυση στο χώρο ή μπορούμε να γεμίσουμε ένα μπουκαλάκι (με σπρέϊ καπάκι) με νερό και κάποιες σταγόνες από το αιθέριο και να ψεκάσουμε.

Ιώσεις & κρυολογήματα

Αντιβακτηριακή και αντιϊκή δράση έχουν τα αιθέρια του Τεϊόδεντρου, το Λεμονόχορτο, ο Άρκευθος, το Περγαμόντο κ.α.

Χρήση: με διάχυση, σπρέϊ ή και ως καθαριστικό επιφανειών (διαλυμένο σε νερό & λίγο λευκό ξύδι)

gift-set-4-office amamelis

Πρόταση για δωράκια

Μια ωραία & πρωτότυπη ιδέα για τις γιορτές, για δωράκι σε συνεργάτες και πελάτες είναι να τους χαρίσουμε αιθέρια έλαια με ένα κεραμικό λύχνο για να απολαύσουν τα οφέλη στο χώρο τους.

Για όσους και όσες ενδιαφέρονται προτείνω τα παρακάτω 3 σετ, ιδανικά για χώρους εργασίας. Επίσης τα συγκεκριμένα αιθέρια έλαια δεν επηρεάζουν αυτούς που κάνουν ομοιοπαθητική.

  1. Πεύκο 10ml + Λεμονόχορτο 10ml + κεραμικός λύχνος – Σε διάχυση μπορεί να διαλύσει την ανησυχία και τη κόπωση, αναζωογονεί, απελευθερώνει τα αρνητικά συναισθήματα και σκοτώνει μικρόβια. Ιδανικό για το χειμώνα που συνήθως ο χώρος μας δεν αερίζεται συχνά.

  2. Κυπαρίσσι 10ml + Μανταρίνι 10ml + κεραμικός λύχνος – Εξισορροπιστική δράση, βοηθάει στη συγκέντρωση, προωθεί την ηρεμία και έχει αντιβακτηριακή και αντιϊκή δράση.

  3. Λεβάντα 10ml + Περγαμόντο 10ml + κεραμικός λύχνος – Βοηθάει στον κατευνασμό του θυμού και της αναστάτωσης. Αναζωογονεί το πνεύμα, διώχνοντας την ανησυχία.

  • Τα αιθέρια έλαια μπορούνε να χρησιμοποιηθούμε μόνα τους αλλά και σε συνδυασμό μεταξύ τους.
  • Κατεβάστε δωρεάν το e-book με 10 χρήσιμες συνταγές πατώντας εδώ.
  • Τα αιθέρια έλαια του amamelis μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα www.amamelis.eu ή επικοινωνώντας απευθείας με την Κική Καλούδη στο τηλέφωνο 2310.988.056. 

Λίγα λόγια για την Κική Καλούδη

kiki-bio

Η Κική Καλούδη είναι μαμά του μικρού Γιώργου και μαζί με τη καρδιακή της φίλη Αλεξία Σεραφειμίδου συνδημιούργησαν την Amamelis Αιθέρια & Φυτικά Έλαια, με moto “Ομορφιά & Υγεία σε τέλεια Ισορροπία”. Το πάθος της για την ολιστική θεραπεία, και ιδιαίτερα την Αρωματοθεραπεία πήρε σάρκα και οστά το 2012 και από τότε μένει πιστή στο να παρέχει στους πελάτες τους αγνά αιθέρια έλαια εξαιρετικής ποιότητας.

♦ το παρόν άρθρο είναι μέρος μιας σειράς παρόμοιων κειμένων που αποστέλλονται μία φορά το μήνα μέσω newsletter, από τις Πυγολαμπίδες στο Κλουβί .

Πώς λειτουργεί

1ο βήμα: Εγγράφεσαι στο newsletter και γίνεσαι μέλος της ομάδας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση

2ο βήμα: Κάθε μήνα λαμβάνεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένα κείμενο από διαφορετικό επαγγελματία κάθε φορά με χρήσιμες συμβουλές, μία παρουσίαση του τι ακριβώς κάνει και πώς, αλλά και αφορμές για προβληματισμό ως προς το πώς η δική σου επιχείρηση μπορεί να επωφεληθεί από αυτό που σου προσφέρει ο εκάστοτε επαγγελματίας.

Διάβασε εδώ παλαιότερα άρθρα