Υπάρχουν κάτι ζωγραφιές και μερικές χαράξεις σε βράχους, που με μαγεύουν. Είχαν φτιαχτεί, τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που οι άνθρωποι ζούσαν ακόμη στις σπηλιές και ήταν κυνηγοί και καρποσυλέκτες, σε μια εποχή που την λένε Προϊστορική. Οι άνθρωποι των σπηλαίων ήταν πολύ δυνατοί μα και συνάμα αβοήθητοι μπροστά στην τεράστια δύναμη της φύσης, τα καιρικά φαινόμενα και το περιβάλλον που ζούσαν. Για να εξασφαλίσουν την τροφή τους έπρεπε να κυνηγούν τα ζώα που μπορούσαν να φάνε για να χορτάσουν και να επιβιώσουν. Ακόμη έπρεπε να μπορούν να αντιμετωπίζουν με τα όπλα που μόνοι του έφτιαχναν τα ζώα που ήθελαν να τους φάνε.
Κάθε τι που έφτιαχναν, τα εργαλεία και τα όπλα τους, ήταν κοπιαστική δουλειά αλλά απαιτούσε επίσης σκέψη, καθώς και δεξιότητα στα χέρια. Έφτιαχναν βέλη με αιχμές από πυριτόλιθο, μια σκληρή και κοφτερή πέτρα που την επεξεργάζονταν με μεγάλη μαστοριά.
Στις σπηλιές που ζούσαν, οι αρχαιολόγοι, βρίσκουν κάποιες φορές, ζωγραφιές από ζώα, σκηνές κυνηγιού, αποτυπώματα χεριών , αντρικές μορφές και πιο σπάνια φυτικά μοτίβα.
Γιατί οι άνθρωποι των σπηλαίων ζωγράφιζαν;
Κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα. Οι αρχαιολόγοι μας λένε πως δεν ήταν για τους ίδιους ακριβώς λόγους που ζωγραφίζουμε εμείς σήμερα. Δεν ήταν δηλαδή μάλλον, για να διακοσμήσουν τους «τοίχους» των σπηλιών τους. Αυτό το κατάλαβαν γιατί οι ζωγραφιές βρέθηκαν σε πολύ βαθιά σημεία των σπηλαίων και πολλές φορές δυσπρόσιτα. Έτσι μας λένε, πως μάλλον τα ζωγράφιζαν για να κάνουν τις δικές τους μαγικές τελετές, τις οποίες ετοίμαζαν για να εξασφαλίσουν πετυχημένο κυνήγι. Ίσως να χόρευαν ή να μυούσαν νεαρούς κυνηγούς στην δύσκολη δουλειά της εξασφάλισης της τροφής.
Οι ζωγραφιές αυτές λέγονται βραχογραφίες.
Μοιάζουν λίγο με παιδικές ζωγραφιές, σαν ας πούμε να ήταν η παιδική ζωγραφική του ανθρώπινου είδους. Γι΄αυτό εγώ τις αγαπάω πάρα πολύ, όπως αγαπάω την κάθε παιδική ζωγραφιά.
Ψάξτε μαζί με τα παιδιά σας εικόνες από βραχογραφίες.
Θα μπορούσατε να συζητήσετε με τα μικρά σας, για την πιο σημαντική στιγμή που επαναλαμβάνεται στην κάθε τους μέρα. Μετά αφήστε τα να επιλέξουν μια αγαπημένη τους επιφάνεια στο μέρος του σπιτιού που αγαπούν και τολμήστε να τους δώσετε ένα μολύβι για να την ζωγραφίσουν, αφήνοντας τα δικά τους ίχνη…
Ίσως και έτσι να μαθαίνεται η ιστορία της τέχνης…
Λίγα Λόγια για τη Στεφανία Βελδεμίρη
Η Στεφανία Βελδεμίρη είναι συντηρήτρια Αρχαιολογικών Ευρημάτων και Έργων Τέχνης, Λατρεύει να συντηρεί κομμάτια του παρελθόντος και να τα κάνει αναγνώσιμα στο κοινό. Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την προϊστορία και τα μαγευτικά απομεινάρια της. Έτσι αποφάσισε, να διδάσκει στα παιδιά την Ιστορία της Τέχνης μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, παιχνίδι, βιωματικές ασκήσεις, οπτικοακουστικά ερεθίσματα και κυρίως χαμόγελο και χαρούμενο μα πειθαρχημένο κλίμα. Γράφει και ζωγραφίζει παραμύθια και μόλις διαβάσει βιβλίο ή ποίημα που της αρέσει, αμέσως το κάνει ζωγραφιά. Επίσης μερικοί τοίχοι την εμπνέουν για να τους γράψει ή να τους ζωγραφίσει. Άλλοι πάλι όχι… Μας μιλάει για τέχνες.
Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.