Αγαπητέ Ντετέκτιβ Κλουζ,
Να σου συστηθώ: Είμαι ο Λάμπης και είμαι μια πυγολαμπίδα.
Αγαπώ πολύ τα μυστήρια που εξιχνιάζεις και χάρηκα πάρα πολύ που διάβασα τις τελευταίες σου περιπέτειες στην Ελλάδα! Κρίμα που δεν ήρθες και λίγο στη Θεσσαλονίκη, θα χαιρόμουν πολύ να σε γνωρίσω από κοντά!
Εγώ θέλω πολύ να γίνω δημοσιογράφος γιατί χαίρομαι πολύ με τους ανθρώπους που κάνουν σπουδαία πράγματα και μου αρέσει να τους κάνω ερωτήσεις για να μάθω ακόμα περισσότερα για αυτούς.
Έτσι λοιπόν, μετά την ανάγνωση του τελευταίου βιβλίου του Γίργκεν Μπανσέρους “Η μύτη της θεάς” με τις περιπέτειές σου στην Αθήνα, ήθελα να σε ρωτήσω τα εξής:
Οι ερωτήσεις του Λάμπη της Πυγολαμπίδας στον Ντετέκτιβ Κλουζ
1.Είναι αλήθεια πως έχουμε περίεργα γράμματα στην Ελλάδα. Τελικά κατάφερες να μάθεις μερικές ελληνικές λέξεις; Ποια είναι η πρώτη που σου έρχεται στο μυαλό;
2. Ξέρω πως σου αρέσουν πολύ οι μαστίχες Κάρπεντερ, αλλά μήπως έτυχε να σου πει κανείς για τις μαστίχες Χίου, που ευδοκιμούν μόνο σε ένα νησί στην Ελλάδα, και έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες;
3. Μερικές φορές παραδέχεσαι πως φοβάσαι και εσύ, ενώ συνήθως οι ντετέκτιβ μοιάζει να είναι ατρόμητοι. Πώς τελικά καταφέρνεις να ξεπεράσεις τους φόβους σου; Έχεις κάποιο μυστικό; (που αν μου το πεις θα πάψει να είναι μυστικό γιατί θα το μοιραστώ με όλους τους φίλους μου)
4. Ποιο ήταν το φαγητό που δοκίμασες στην Αθήνα και σου άρεσε πάρα πολύ;
5. Τι άλλο θα σου μείνει αξέχαστο από την Αθήνα (εκτός από τη φοβερή σου περιπέτεια;)
6. Μήπως είσαι λίγο ερωτευμένος με τη Μαρί;
7. Ξέρεις, όπως σου είπα και στην αρχή εγώ είμαι από τη Θεσσαλονίκη και συχνά συμβαίνουν πολλά περίεργα πράγματα και στην πόλη μας. Να, για παράδειγμα, την άλλη φορά εξαφανίστηκαν όλοι οι άνθρωποι για εβδομάδες από την παραλία. Μήπως θα ήθελες να έρθεις και εδώ για καμιά περιπέτεια; (θα πάμε και για μπάνιο στη θάλασσα, είναι πολύ κοντά)
8. Ξέρεις να κολυμπάς;
ΥΓ Χάρηκα πολύ που η μύτη σου τελικά έμεινε στη θέση της
ΥΓ2. Μήπως θα ήθελες να σου στείλω ένα πακετάκι μαστίχες Χίου να τις δοκιμάσεις;
ΥΓ3 Χαιρετίσματα στον Γίργκεν.
Και να οι απαντήσεις που πήρε από τον Ντετέκτιβ Κλουζ!
Αγαπητέ Λάμπη,
Είναι η πρώτη συνέντευξη που δίνω σε μία πυγολαμπίδα! Και είμαι βέβαιος πως είμαι ο πρώτος συγγραφέας που του δίνεται μια τέτοια ευκαιρία.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις αρχές Μαΐου σκόπευα να έρθω στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, για να παρουσιάσω το καινούριο μου βιβλίο με τις περιπέτειες του Ντετέκτιβ Κλουζ. Ο εκδοτικός μου οίκος, το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, είχε οργανώσει και μία περιοδεία σε αρκετές ακόμα πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.
Όμως, ήρθε στη ζωή μας ο κορωνοϊός και όλα αυτά ακυρώθηκαν. Ανυπομονούσα να γνωρίσω από κοντά τους μικρούς μου θαυμαστές –αλλά και μικρές πυγολαμπίδες, όπως είσαι εσύ- όμως η συνέχεια ήταν διαφορετική: το γνωστό lockdown, οι ημέρες στο σπίτι και η αναμονή για καλύτερες ημέρες στο μέλλον. Όμως, έτσι είναι η ζωή. Ελπίζω πως το ταξίδι μου στην Ελλάδα θα γίνει κάτω από ευνοϊκότερες συνθήκες κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά.
Και τώρα ας πάμε στις ερωτήσεις σου.
Είναι αλήθεια πως έχουμε περίεργα γράμματα στην Ελλάδα. Τελικά κατάφερες να μάθεις μερικές ελληνικές λέξεις; Ποια είναι η πρώτη που σου έρχεται στο μυαλό; Ναι, είναι αλήθεια. Ειδικά για έναν μικρό Γερμανό ντετέκτιβ, είναι πράγματι περίεργα. Τα τελευταία χρόνια κατάφερα να μάθω μερικές λέξεις: «γεια μας», «γεια σας», «καλημέρα», «καλησπέρα», «καληνύχτα», «ευχαριστώ (πολύ)», «ναι», «όχι», «παρακαλώ» και κάποιες ακόμα. Η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό είναι πάντοτε το «ευχαριστώ». Γιατί; Ίσως γιατί αυτή είναι η αγαπημένη μου φράση γενικά στη ζωή. Νιώθω τόσο ευγνώμων που μπορώ να είμαι ταυτόχρονα μαθητής και ντετέκτιβ!
Ξέρω πως σου αρέσουν πολύ οι μαστίχες Κάρπεντερ, αλλά μήπως έτυχε να σου πει κανείς για τις μαστίχες Χίου, που ευδοκιμούν μόνο σε ένα νησί στην Ελλάδα, και έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες: Έχω ένα πακετάκι μαστίχες Χίου στο ντουλάπι μου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν βρήκα το κουράγιο να τις δοκιμάσω. Φοβάμαι πως ίσως δεν θα μπορέσω να συνεχίσω να δουλεύω ως ντετέκτιβ μετά από αυτό…
Μερικές φορές παραδέχεσαι πως φοβάσαι και εσύ, ενώ συνήθως οι ντετέκτιβ μοιάζει να είναι ατρόμητοι. Πώς τελικά καταφέρνεις να ξεπεράσεις τους φόβους σου; Έχεις κάποιο μυστικό; (που αν μου το πεις θα πάψει να είναι μυστικό γιατί θα το μοιραστώ με όλους τους φίλους μου): Τύποι σαν κι εμένα μοιάζουν να είναι ατρόμητοι, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Για να ξεπερνάω τους φόβους μου, προσπαθώ να ελέγχω την κατάσταση. Όταν δεν το καταφέρνω, τότε το βάζω στα πόδια. Η κίνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξει κανείς τον φόβο του. Τώρα που το σκέφτομαι, βέβαια, δεν σου αποκάλυψα και κανένα σπουδαίο μυστικό, έτσι δεν είναι;
Ποιο ήταν το φαγητό που δοκίμασες στην Αθήνα και σου άρεσε πάρα πολύ; Το σουβλάκι. (Λυπάμαι, αλλά δεν θυμάμαι πού ακριβώς το δοκίμασα. Πάντως, ήταν σχετικά κοντά στην Πλατεία Συντάγματος.)
Τι άλλο θα σου μείνει αξέχαστο από την Αθήνα (εκτός από τη φοβερή σου περιπέτεια;) Το δωμάτιο στο σπίτι μου είναι πολύ μικρό. Το να έχω, λοιπόν, ένα μεγάλο δωμάτιο μόνο για μένα σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο ήταν φανταστική εμπειρία! Νομίζω πως όλοι οι διάσημοι συνάδελφοί μου –ο Σέρλοκ Χολμς, ο Ηρακλής Πουαρό, η Kalle Blomquist και η Μις Μαρπλ- θα ένιωθαν το ίδιο.
Μήπως είσαι λίγο ερωτευμένος με τη Μαρί; Όχι! Όχι! Όχι!
Ξέρεις, όπως σου είπα και στην αρχή εγώ είμαι από τη Θεσσαλονίκη και συχνά συμβαίνουν πολλά περίεργα πράγματα και στην πόλη μας. Να, για παράδειγμα, την άλλη φορά εξαφανίστηκαν όλοι οι άνθρωποι για εβδομάδες από την παραλία. Μήπως θα ήθελες να έρθεις και εδώ για καμιά περιπέτεια; (θα πάμε και για μπάνιο στη θάλασσα, είναι πολύ κοντά) Και τώρα θα σου αποκαλύψω ένα μυστικό. Και αυτό που θα σου πω θεώρησέ το αποκλειστική είδηση. Η ιστορία μυστηρίου του επόμενου βιβλίου μου θα εκτυλίσσεται στην Κρήτη. Όμως, ίσως…κάποτε η Θεσσαλονίκη να γίνει το σκηνικό ενός νέου μυστηρίου.
Ξέρεις να κολυμπάς; Ναι, ξέρω. Αλλά, το κολύμπι δεν μου αρέσει. Το νερό είναι πολύ υγρό και κρύο για τα γούστα μου.
ΥΓ1: Χάρηκα πολύ που η μύτη σου τελικά έμεινε στη θέση της Εγώ να δεις…Πίστεψέ με!
ΥΓ2: Μήπως θα ήθελες να σου στείλω ένα πακετάκι μαστίχες Χίου να τις δοκιμάσεις; Θα μπορούσες. Αλλά ξαναδιάβασε προσεκτικά την απάντησή μου στην ερώτηση 2.
ΥΓ3: Χαιρετίσματα στον Γίργκεν. Οκ!
Αυτά, λοιπόν. Τα λέμε, πυγολαμπίδα!
Λίγα λόγια για το βιβλίο “Η μύτη της θεάς” (κυκλοφ΄όρησε στις 14/05/2020)
Η πρώτη ελληνική περιπέτεια του Κλουζ είναι γεγονός! Ο Κλουζ ετοίμασε βαλίτσες και ήρθε στην Ελλάδα!
Κι αντί να κάνει διακοπές βρίσκεται αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο μυστήριο στην ντετεκτιβική του καριέρα!
Όλοι οι ντετέκτιβ του κόσμου ονειρεύονται μια φορά τουλάχιστον στη ζωή τους να δουλέψουν στο Λονδίνο, στο Παρίσι ή στη Νέα Υόρκη. Στους δρόμους αυτών των πόλεων το κακό παραμονεύει σε κάθε γωνιά. Ένας επαγγελματίας όπως o Κλουζ θα είχε εκεί δουλειές με φούντες. Αλλά πώς ήρθαν τα πράγματα και βρέθηκε να κυνηγάει παρανόμους στην Αθήνα; Σε μια πόλη όπου δεν μπορεί να διαβάσει ούτε τις πινακίδες με τα ονόματα των δρόμων; Καλύτερα να πάρουμε την ιστορία από την αρχή…
Μια αστυνομική σειρά για μικρούς αναγνώστες, με ήρωα ένα εννιάχρονο αγόρι που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους ήρωες των κλασικών αστυνομικών μυθιστορημάτων.
Η σειρά τιμήθηκε το 2006 με το βραβείο Hansjörg-Martin-Preis, το σημαντικότερο γερμανικό βραβείο για συγγραφείς παιδικών και νεανικών αστυνομικών βιβλίων.
Έχει μεταφραστεί σε 21 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 2.000.000 αντίτυπα.
Ο Jürgen Banscherus (Γίργκεν Μπανσέρους) γεννήθηκε το 1949 στο Ρέµσαϊντ-Λένεπ. Σπούδασε ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες στο Μίνστερ και στη Βόννη και στη συνέχεια εργάστηκε ως δημοσιογράφος, επιστημονικός συνεργάτης, ερευνητής, αναγνώστης, επιμελητής και καθηγητής στην επιμόρφωση ενηλίκων. Από το 1989 γράφει βιβλία και είναι µέλος της PEN. Τα βιβλία του για παιδιά και νέους έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες και η σειρά του «Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ» έχει πουλήσει πάνω από 2.000.000 αντίτυπα. Ζει µε την οικογένειά του στην περιοχή του Ρουρ. Το 2010 τιμήθηκε για το έργο του µε το βραβείο Annette-von-Droste-Hulshoff. Επισκεφθείτε το site του συγγραφέα: www.jbanscherus.de.vu.
Συγγραφέας: Γίργκεν Μπανσέρους
Εικονογράφηση: Ραλφ Μπούτσκοβ
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.