Διατροφικό ταξίδι με τον Άκη Πετρετζίκη – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Διατροφικό ταξίδι με τον Άκη Πετρετζίκη

Πριν από λίγες μέρες, βρεθήκαμε στην εκδήλωση του Άκη Πετρετζίκη στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκδοση των νέων του παιδικών βιβλίων και παιχνιδιών, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, και απολαύσαμε τη διάδρασή του με τα (μικρά και μεγάλα) παιδιά αλλά και τις πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας σχετικά με την τροφή αλλά και τη σημασία της σωστής διατροφής μας από μικρή ηλικία.

Άκη καλησπέρα. Εδώ και μερικά χρόνια ξεκίνησες τη δική σου οικογένεια και αναρωτιόμαστε πόσο εύκολο είναι να μοιράζεσαι την αγάπη και την αφοσίωσή σου για τη μαγειρική με τις νέες σου αγάπες: τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου;

Είναι πανεύκολο! Γιατί; Επειδή αγαπώ τη μαγειρική και ακόμα περισσότερο αγαπώ να μαγειρεύω για αυτούς που… αγαπάω! Οπότε, όπως βλέπετε, όλα αυτά συνδυάζονται τέλεια μεταξύ τους!

 

Σε άλλαξε σε κάτι η γονεϊκότητα, σε ό,τι αφορά τον τρόπο που βλέπεις το επάγγελμά σου;

Πάντα έβλεπα τη μαγειρική με υπευθυνότητα. Από όταν έγινα γονιός, όμως, πιστεύω ότι ένιωσα ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Ανυπομονούσα να παρατηρώ τα παιδιά κάθε φορά που δοκίμαζαν ένα νέο συστατικό… Μια νέα γεύση. Συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να τους προσφέρεις ένα θρεπτικό φαγητό. Πόσο σπουδαίο είναι να χτίσεις τις βάσεις για μια πιο υγιεινή διατροφή από νωρίς. 

 

Αν δεν ήσουν μάγειρας – σεφ ποιο άλλο επάγγελμα πιστεύεις πως θα μπορούσες να κάνεις εξίσου καλά;

Θα ήθελα πολύ να είμαι φωτογράφος! Όπως έχω πει, αγαπώ πολύ τα ταξίδια και μου αρέσει να απαθανατίζω ό,τι όμορφο και ενδιαφέρον συναντώ. Έτσι λοιπόν, αν δεν ήμουν μάγειρας, θα μου άρεσε πολύ να ασχοληθώ με τη φωτογραφία. 

 

Είναι γνωστό πως δεν έχουμε διατροφική κουλτούρα στην Ελλάδα, η οποία είναι πολύ ψηλά στις λίστες με τα παχύσαρκα παιδιά. Πόσο εύκολο πιστεύεις ότι είναι να εκπαιδευτούν οι γονείς από την αρχή στο θέμα της υγιεινής διατροφής; Τι χρειάζεται να κάνουν;

Χρειάζεται να ψάξουν, να ακούσουν, να μάθουν και να… αλλάξουν. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο θέμα κουλτούρας, όσο θέμα χρόνου κάποιες φορές… Σε κάθε περίπτωση, οι γνώσεις και οι πρακτικές λύσεις είναι αυτό που χρειάζονται οι γονείς για να προτιμήσουν το γρήγορο και θρεπτικό σπιτικό φαγητό από το… γρήγορο φαγητό. 

Φωτογραφία: Σόνια Λαζαρίδου, από την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

 

Πολιορκούμαστε καθημερινά στο διαδίκτυο από πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της υγιεινής διατροφής ενώ την ίδια στιγμή γινόμαστε δέκτες χιλιάδων διαφημίσεων και προωθήσεων προϊόντων που όλοι γνωρίζουμε πως δεν είναι καλά για την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας. Αντιλαμβάνεσαι τον ρόλο σου ως επηρεαστή (influencer) και πως επιλέγεις τις δικές σου συνεργασίες ώστε να κρατάς μια ισορροπία;

Πιστεύω ότι το σωστό είναι να τρώμε απ’ όλα, αλλά με μέτρο. Εκεί βρίσκεται το μυστικό. Δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές, αλλά τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε με μικρότερη συχνότητα. Έχοντας αυτό στο μυαλό μου, επιλέγω τις συνεργασίες μου και -σύμφωνα με αυτό- η ισορροπία βρίσκεται στο μέτρο. Εγώ αναλαμβάνω να μοιραστώ με τον κόσμο νόστιμες συνταγές και ο κόσμος αποφασίζει πώς θα τις εντάξει στην καθημερινότητά του. 

 

Ποιες είναι οι πέντε τροφές που πιστεύεις ότι δε θα έπρεπε να λείπουν από τη διατροφή τη δική μας και των παιδιών μας;

Καμία τροφή δεν πρέπει να λείπει. Όπως είπα και πιο πάνω, το κλειδί βρίσκεται στο μέτρο. Ωστόσο, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια, είναι τροφές οι οποίες θα πρέπει βρίσκονται καθημερινά στη διατροφή μας. 

 

Ποιες είναι οι τρεις “διατροφικές συμβουλές” που θα ήθελες να δώσεις σε έναν νέο γονιό και που θα τον υποστήριζαν, κατά τη γνώμη σου, στη διαμόρφωση των συνηθειών της οικογένειάς του;

Να αφιερώσει λίγο χρόνο παραπάνω στη μαγειρική. Να παίξει λίγο κρυφτό με τα φρούτα και τα λαχανικά μέχρι να βρει τις ισορροπίες που ταιριάζουν στις γεύσεις των μικρών του και -φυσικά- να μην αποκλείσει κάτι από τη διατροφή τους. Γιατί; Επειδή το μυστικό βρίσκεται -πού;- στο μέτρο! 

 

Έχεις ξεκινήσει μια νέα παιδική σειρά βιβλίων και παιχνιδιών. Ποια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτά και σε τι στοχεύουν; 

Η κινητήριος δύναμη είναι τα παιδιά μου και η αγάπη μου για το καλομαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό. Όσο για τον στόχο μου; Αυτός δεν είναι άλλος από το να κάνω τα παιδιά να αγαπήσουν κάποια λιγότερο δημοφιλή συστατικά κατανοώντας τη σπουδαιότητά τους. Πώς; Μα, φυσικά, μέσα από το παιχνίδια μια και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν για να μεταδώσουμε τη γνώση – όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους 😉

 

Θα έβλεπες τον εαυτό σου μέσα σε σχολεία; Να μιλάς για τη σημασία της υγιεινής διατροφής; Η προτιμάς να είσαι έξω και να παίζεις με τα παιδιά;

Μου αρέσουν και τα δύο. Μάλιστα, βρίσκομαι ήδη μέσα στα σχολεία και μιλάω στα παιδιά μέσα από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Γνωρίζω την Τροφή μου» το οποίο μπορεί όποιος δάσκαλος επιθυμεί να το επιλέξει στην ώρα των κοινωνικών δεξιοτήτων. Δεν αποκλείω τίποτα λοιπόν. Κάθε πράγμα έρχεται στην ώρα του. Έτσι, λοιπόν, δεν αποκλείεται να επισκεφτώ κάποιο σχολείο, να συζητήσω με τα παιδιά και -γιατί όχι;- να παίξω μαζί τους!

 

Τι είναι αυτό που σου αρέσει στην επαφή σου με τα παιδιά; 

Η αλήθεια. Το ενδιαφέρον που δείχνουν. Η διάθεση να ακούσουν, να μάθουν και να παίξουν. Γιατί, το παιχνίδι είναι βασική προϋπόθεση για να ευδοκιμήσουν όλα τα προηγούμενα (δηλαδή, το ενδιαφέρον, η προσοχή και η θέληση για μάθηση). 

 

Είσαι από αυτούς που πιστεύουν ότι από τα παιδιά μπορεί να έρθει η αλλαγή; 

Μα, τα παιδιά είναι η αλλαγή. Αν τα εφοδιάσουμε με γνώσεις, θέληση και πίστη, μπορούν να κάνουν την αλλαγή. Μπορούν να αποτελέσουν αλλαγή ακόμα και για εμάς τους ίδιους και να αλλάξουμε τα πράγματα παρέα – μικροί και μεγάλοι. Αρκεί να τους δώσουμε χώρο, γνώσεις και ελπίδα. 

 

Τέλος, τι θα ήθελες να φωτίσουν ιδιαίτερα οι πυγολαμπίδες από τη σημερινή συνέντευξη;

Την ελπίδα και την πίστη θα έλεγα. Ναι, την ελπίδα και την πίστη ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Έχουμε τη δύναμη, έχουμε τις γνώσεις, πάμε να τα εκμεταλλευτούμε και να κάνουμε την αλλαγή που όλοι θέλουμε να δούμε. Στη διατροφή, το περιβάλλον, στη δική μας τη ζωή. 

 

Λίγα Λόγια για τα Βιβλία για Παιδιά, του Άκη Πετρετζίκη

φωτογραφία: https://akispetretzikis.com/

 

Μέσα από έναν άκρως δημιουργικό και διασκεδαστικό τρόπο τα παιδιά ανακαλύπτουν τους «συμμάχους» τους και τους «εχθρούς» στο μονοπάτι της διατροφής. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν και 3 παιδικά βιβλία με θέμα τη διατροφή και το παιδί.

Το μυστικό βιβλίο των υπερδυνάμεων: Μέσα από το βιβλίο αυτό τα παιδιά κατανοούν τη σπουδαιότητα των πρωτεϊνών, των καλών υδατανθράκων και των καλών λιπών στην καθημερινή τους διατροφή, ενώ συγχρόνως μαθαίνουν οφέλη που τους προσφέρουν συγκεκριμένες τροφές με διατροφική αξία.

Το κακαόδασος και η παράξενη ομίχλη: Η Μυστική των Μαγείρων Σχολή είναι μια σχολή όπου οι Μυστικοί Μάγειρες, μέσα από την κατάλληλη εκπαίδευση, μαθαίνουν να λύνουν μυστήρια και να ολοκληρώνουν περίεργες διατροφικές αποστολές για το καλό της ανθρωπότητας. Όποιος απειλεί την ισορροπημένη διατροφή και το περιβάλλον είναι ΕΧ.Μ. και πρέπει να τον σταματήσουν.
Μέσα από τη συγκεκριμένη περιπέτεια τα παιδιά γνωρίζουν τα οφέλη της σοκολάτας και τη γραμμή παραγωγής της. Μαθαίνουν για τα πρόσθετα σάκχαρα στις τροφές, τις επιπτώσεις τους στον οργανισμό και τον τρόπο που μπορούν να μειώσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους.

Το μυστήριο του μισαφωγωμένου σάντουιτς: Μέσα από τη συγκεκριμένη περιπέτεια τα παιδιά γνωρίζουν τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος και τους πόρους που απαιτούνται για να φτάσει από το χωράφι στο πιάτο τους. Συγχρόνως εκπαιδεύονται σε μια διατροφική και καταναλωτική συμπεριφορά η οποία μειώνει τη σπατάλη του φαγητού, άρα μειώνει τα απορρίμματα και το οικολογικό αποτύπωμα του ανθρώπου.

Κείμενα βιβλίων: Κυριάκος Μούρτζης | Εικόνες: Στέφανος Κολτσιδόπουλος

 

Λίγα Λόγια για τα Επιτραπέζια για Παιδιά, του Άκη Πετρετζίκη

φωτογραφία: https://akispetretzikis.com/

 

Τα επιτραπέζια παιχνίδια από τον Άκη Πετρετζίκη βοηθάνε τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα την τροφή τους και να ανακαλύψουν όλα όσα βρίσκονται γύρω από το φαγητό συνδυάζοντας τη γνώση και το παιχνίδι!

Οι Φρουτοεποχές είναι ένα ντόμινο, που αναπτύσσει τη λογική σκέψη, τη διάκριση κατηγοριών, τον συντονισμό χεριού-ματιού, τη λεπτή κινητικότητα, και σε μαθαίνει τις τέσσερις εποχές και τα φρούτα τους ενώ με το 9+1 παιχνίδια για να ανακαλύψεις τα μυστικά της διατροφής θα μάθει το παιδί να αναπτύσσει τη λογική σκέψη, τη διάκριση κατηγοριών, τον συντονισμό χεριού-ματιού, τη λεπτή κινητικότητα, την παρατηρητικότητα, τη μνήμη, την πρώτη γραφή-αντιγραφή, την υπομονή, την ταχύτητα, τη συνεργασία, τη φαντασία, την κριτική σκέψη και τη διασκέδαση. Άσε που θα ανακαλύψει και τις ομάδες τροφίμων, μαθαίνοντας συγχρόνως να δημιουργεί ένα σωστό διατροφικό πιάτο.

Σχεδιασμός Παιχνιδιών – Παιδαγωγική Επιμέλεια: Κυριάκος Μούρτζης | Σχεδιασμός – Art Direction – Εικονογράφηση: busybuilding

Θα τα βρεις όλα σε μικρά και μεγάλα βιβλιοπωλεία καθώς και στο eshop των Εκδόσεων Ψυχογιός και του Άκη Πετρετζίκη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.