Γράφει η Κικίτσα Σταυριανίδου | Οι Βιβλιοσκώληκες
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι συγγραφείς μοιάζουν μονίμως σκεπτικοί, λες και τους απασχολεί η λύση ενός παγκόσμιου μυστηρίου; Μα, φυσικά, γιατί η δημιουργική γραφή είναι σαν το εργαστήριο ενός τρελού επιστήμονα: γεμάτη πειράματα, εκπλήξεις και – το κυριότερο – ποτέ δεν ξέρεις τι απίθανο αποτέλεσμα θα προκύψει!
Σας έχω πέντε συν μία αποδείξεις ότι η δημιουργική γραφή είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά και χρήσιμα πράγματα που μπορείτε να κάνετε:
1. Η φαντασία είναι το μαγικό σου φίλτρο.
Ποιος χρειάζεται εργαστηριακό εξοπλισμό όταν μπορεί να δημιουργεί κόσμους μαγικούς, να ταξιδεύει στο κέντρο της γης ή να συνομιλεί με έναν γιγάντιο χιμπατζή που τρώει μόνο παγωτό φράουλα; Με τη δημιουργική γραφή, το μόνο συστατικό που χρειάζεσαι είναι το μυαλό σου – και πίστεψέ με, μπορεί να κάνει θαύματα!
2. Λάθη; Κανένα πρόβλημα!
Σε κάθε καλό εργαστήριο, τα λάθη οδηγούν σε μεγάλες ανακαλύψεις. Αν γράψεις κατά λάθος ότι ένας πειρατής έπεσε από τη βάρκα του και προσγειώθηκε σε έναν σωρό από… μαλλί της γριάς, τότε μόλις δημιούργησες κάτι ξεχωριστό. (Και μπράβο σου!)
3. Δεν χρειάζεται μπαταρίες ή Wi-Fi.
Ένα μολύβι και ένα κομμάτι χαρτί αρκούν για να φτιάξεις έναν ολόκληρο κόσμο. Δεν θα σου ζητήσει αναβάθμιση, δεν θα κολλήσει, δεν θα ακούσεις ποτέ τη φράση «Δεν υπάρχει χώρος αποθήκευσης»!
4. Σε κάνει ειδικό στις δικαιολογίες!
Ξέχασες να κάνεις τα μαθήματά σου; Αντί να πεις «Το σκυλί μου τα έφαγε», μπορείς να φτιάξεις μια απίθανη ιστορία για έναν πονηρό εξωγήινο που έκλεψε το τετράδιό σου γιατί πίστευε ότι περιείχε τη λύση για τη σωτηρία του γαλαξία του. (Δεν λέω ότι θα πείσεις τον δάσκαλο, αλλά τουλάχιστον θα γελάσει!)
5. Είναι το μυστικό συστατικό της μαγείας!
Όταν γράφεις, γίνεσαι ο επιστήμονας μιας δημιουργικής έκρηξης που κανείς άλλος δεν μπορεί να φτιάξει. Μπορείς να είσαι ένας ήρωας, ένας ντετέκτιβ, ένας δράκος ή ακόμα και το ίδιο το φεγγάρι. Δεν υπάρχουν όρια, και αυτό είναι που κάνει τη δημιουργική γραφή τόσο ξεχωριστή.
6. Πίστεψε σε εσένα!
Όσο περισσότερο γράφεις, τόσο πιο πολύ πιστεύεις στον εαυτό σου. Κάθε ιστορία που δημιουργείς είναι ολόδική σου, μοναδική και αποδεικνύει ότι μπορείς να φέρεις στη ζωή ιδέες από το μυαλό σου. Και το καλύτερο; Όσο περισσότερο εξασκείσαι, τόσο πιο σίγουρος νιώθεις για τη δύναμή σου να δημιουργείς και να εκφράζεσαι!
Η δημιουργική γραφή δεν είναι για να βγει το επόμενο αριστούργημα της λογοτεχνίας. Είναι για να αφήσει τα παιδιά να βρουν τη φωνή τους, να γελάσουν και να περάσουν καλά. Αν θέλετε λοιπόν τα παιδιά σας να ακονίσουν το μυαλό τους, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους, να διασκεδάσουν και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, δώστε τους την ευκαιρία να γράψουν, να δημιουργήσουν και να ζήσουν περιπέτειες που δεν τελειώνουν ποτέ.
Και ποιος ξέρει; Ίσως ο επόμενος αγαπημένος σας συγγραφέας να γεννηθεί μέσα από κάποιον που τώρα διαβάζει αυτό το άρθρο.
Λίγα Λόγια για την Κική Σταυριανίδου
H Κική Σταυριανίδου (Κικίτσα για τους φίλους) είναι μια φιλόλογος με τεράστια αγάπη για τα βιβλία και τη λογοτεχνία. Τόσο μεγάλη που πριν από δύο χρόνια αποφάσισαε να τη μοιράσει απλόχερα, δημιουργώντας το δικό της Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για παιδιά και εφήβους στη Νάουσα Ημαθίας. «Οι Βιβλιοσκώληκες» δημιουργήθηκαν όταν, ούσα 20 χρόνια εκπαιδευτικός, συνειδητοποίησε πόση ανάγκη έχουν τα παιδιά να διοχετεύσουν τη φαντασία τους, να πουν ιστορίες, να επικοινωνήσουν συναισθήματα, να εκφραστούν με λέξεις. Από τότε, λοιπόν, στο πρόγραμμα του Εργαστηρίου έχει ενταχθεί πλήθος δράσεων κατά τις οποίες οι μικροί Βιβλιοσκώληκες έρχονται σε επαφή με πολυάριθμους τίτλους σύγχρονων παιδικών και εφηβικών βιβλίων, παίρνουν έμπνευση και… γράφουν ιστορία!
Επιπλέον, οι Βιβλιοσκώληκες έγιναν μέλη του δικτύου Little Free Library, έχουν την ευθύνη και φροντίζουν τη δική τους Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στην είσοδο του Εργαστηρίου, γεγονός που αύξησε ολοφάνερα και την αναγνωστική τους διάθεση.
Τέλος, ανάμεσά τους μετράμε πάνω από δεκαπέντε διακρίσεις σε πανελλήνιους και πανκύπριους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς, καθώς και επίδοξους συγγραφείς, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει συνεργατικά να γράφουν το δικό τους εικονογραφημένο μυθιστόρημα σε συνέχειες.
Στο Εργαστήρι λειτουργούν πέντε δια ζώσης τμήματα χωρισμένα ανά ηλικία και από φέτος οργανώνονται και δικτυακές συναντήσεις. Για περαιτέρω εκπαιδευτικές δράσεις επισκέπτονται σχολεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους κ.α.
Περισσότερες πληροφορίες για τους “Βιβλιοσκώληκες” και το έργο τους μπορείτε να βρείτε στον επαγγελματικό τους λογαριασμό στο Instagram και τηλεφωνικά στο 6946424737.
Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.