Θέλεις να συμμετέχεις σε μια ομάδα προσωπικής-επαγγελματικής ανάπτυξης για εκπαιδευτικούς;
Σκοπός του project share-call είναι να δημιουργηθεί ένας «χώρος συνάντησης» στον οποίο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν υποστήριξη, έμπνευση και δύναμη. Ένας «κύκλος» στον οποίο μπορούν να μοιραστούν όσα τους απασχολούν, να ανταλλάξουν ιδέες, να δημιουργήσουν.
H ομάδα «Share-call» που θα συγκροτηθεί αφορά σε εκπαιδευτικούς (κάθε βαθμίδας και ειδικότητας) που επιθυμούν την συμμετοχή σε μια κοινότητα με σκοπό την αλληλοϋποστήριξη, την προσωπική – συναισθηματική τους ανάπτυξη (επικοινωνιακές δεξιότητες, ενσυναίσθηση, κ.α) καθώς και την επαγγελματική τους επιμόρφωση (βιωματική μάθηση, εμψύχωση ομάδας, αναστοχασμός, κ.α).
Η μέθοδος εμψύχωσης που ακολουθείται βασίζεται στις αρχές της Παρεμβαίνουσας μη Κατευθυντικότητας (Non Directivité Intervenante – NDI) η οποία συγκροτήθηκε από τον Γάλλο καθηγητή Michel Lobrot, και εμπνέεται από τη θεωρία της δυναμικής των ομάδων του Kurt Lewin και τις ομάδες συνάντησης του Carl Rogers. Πιο συγκεκριμένα, η ΝDI αποτελεί μια παιδαγωγική μέθοδο διευκόλυνσης της πορείας της βιωματικής μάθησης και της προσωπικής ανάπτυξης, μια μέθοδο επικέντρωσης στις ανάγκες και τις επιθυμίες των συμμετεχόντων.
Στις συναντήσεις της ομάδας κορμού, τα μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους στη σχολική τάξη, τις ανησυχίες αλλά και τις χαρές τους. Θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να εκφραστούν ποικιλοτρόπως (αυτόματη γραφή, θεατρικές τεχνικές, χορός, κοκ) και να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια κουκλοθεάτρου, κλόουν, εργαστήρια που αφορούν προσέγγιση σύνθετων θεμάτων στη σχολική τάξη (πχ bullying, ανθρώπινα δικαιώματα κοκ), τα οποία θα σχεδιαστούν βάσει των προσωπικών ενδιαφερόντων των μελών της ομάδας.
Δείτε το trailer του project.
Eμψύχωση:
- Άρτεμις Καρμπά, MΑ στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια NDI
- Ιωάννα Γκιουλέ, Φυσικός, εμψυχώτρια NDI, πιστοποιημένη σύμβουλος ψυχικής υγείας
- Αναστασία Μπάρκα, Δραματουργός-εμψυχώτρια
Με την επιστημονική συνδρομή & εποπτεία του Κώστα Μπακιρτζή και του Αλέκου Γεωργόπουλου (πρ. καθηγητών ΤΕΠΑΕ, ΑΠΘ).
Συνεργάτες:
Ινστιτούτο Βιωματική Παρέμβαση NDI
ΜΚΟ Αντιγόνη – Κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης (για το ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία)
Χρήσιμες πληροφορίες
Διάρκεια προγράμματος: Ιανουάριος – Μάιος 2020
Oι συναντήσεις της ομάδας θα πραγματοποιούνται 2 Δευτέρες/μήνα.
Συνολική διάρκεια προγράμματος: 10 συναντήσεις
Η πρώτη συνάντηση της ομάδας κορμού θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου 2020, 18.30 – 21.30.
Η παρουσία στις συναντήσεις είναι απαραίτητη για τη καλή δυναμική της ομάδας και προϋπόθεση για την καλή λειτουργία της. Συμπληρωματικά θα πραγματοποιηθεί και ένα βιωματικό τριήμερο σεμινάριο με διαμονή σε κατάλληλα διαμορφωμένη αγροικία (3 – 5 Απριλίου) στα Άνω Βρασνά.
Τη φετινή χρονιά, η συμμετοχή στο project είναι δωρεάν καθώς το εγχείρημα στηρίζεται από το πρόγραμμα SΤΑRT-Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Για δήλωση συμμετοχής στην ομάδα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Καρμπά Άρτεμις, συντονίστρια του προγράμματος.
site: www.share-call.gr
FB page: www.facebook.com/mysharecall
Ε-mail: info.sharecall@gmail.com
Εναλλακτική Επιλογή
Εναλλακτικά μπορείτε να συμμετέχετε στις «Δευτέρες των Δασκάλων» του προγράμματος share-call. Πρόκειται για αυτοτελείς «ανοιχτές συναντήσεις» για εκπαιδευτικούς (όλων των βαθμίδων/ειδικοτήτων) με ποικίλο περιεχόμενο.
Τέταρτη ανοικτή συνάντηση στις 16 Μαρτίου 2020.
“Η χαρά της αφήγησης”
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ.
Για να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με τις «Δευτέρες των Δασκάλων» δηλώστε ενδιαφέρον με mail στη διεύθυνση info.sharecall@gmail.com ή ακολουθείστε την σελίδα στο facebook. (www.facebook.com/mysharecall)
Το πρόγραμμα “Share-call” υποστηρίζεται από το START- Create Cultural Change. Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.