Κέντρο Archives – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Action Art

Η Action Art δημιουργήθηκε με αφορμή τις κοινωνικές, οικονομικές αλλαγές, την αυξανόμενη μετακίνηση πληθυσμών και την έντονη ανάγκη συνύπαρξης σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία διαφορετικών πολιτιστικών κοινοτήτων, ομάδων, ατόμων. Το όραμά τους είναι η διάδοση και προώθηση της Παγκόσμιας Πολιτικής Άυλης Κληρονομιάς, της Πολιτιστικής και Καλλιτεχνικής δημιουργίας. Καθοριστικοί παράγοντες για τη διατήρηση της προσωπικής πολιτιστικής ταυτότητας, την αποδοχή της πολιτιστικής πολυμορφίας, την ένταξη και την κοινωνική συνοχή, τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή και τη δημιουργία διαπολιτισμικών δημοκρατικών κοινωνιών.

 

Διοργανώσεις δράσεων  της  Action  Art  & συμμετοχή σε διοργανώσεις άλλων φορέων

Η Action Art διοργανώνει ποικίλες δράσεις και προγράμματα: επιμορφωτικά βιωματικά  σεμινάρια δια ζώσης και διαδικτυακά, εκπαίδευσης στην τέχνη της αφήγησης, και στη σύγχρονη τέχνη με σκοπό τη διάδοσή τους και την προώθηση της παιδαγωγικής και κοινωνικής τους λειτουργίας. Εξιδεικευμένα επιμορφωτικά σεμινάρια για επαγγελματίες. Φεστιβάλ αφήγησης, αφιερώματα, στρογγυλές τράπεζες, πολύγλωσσες αφηγήσεις, performances, παραστάσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργαστήρια σε θέματα που αφορούν  στο περιβάλλον, στη διαφορετικότητα, στη διαπολιτισμικότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στον εθελοντισμό, στην ανέχεια, στον αποκλεισμό για την ευαισθητοποίηση και την συνειδητοποίηση της σημασίας της κοινωνικής διάστασης του πολιτισμού και της ενεργής συμμετοχής  στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Το πρόγραμμα  ανταλλαγής νέων της Ευρώπης δίνει την ευκαιρία για τη συμμετοχή τους σε ποικίλα προγράμματα, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την απόκτηση πολιτιστικών, πολιτισμικών, κοινωνικών εμπειριών.

Ίδρυσε το εργαστήριο αφηγητών, τις πολύγλωσσες ομάδες αφήγησης στις οποίες συμμετέχουν άνθρωποι από διάφορες χώρες και αφηγούνται στη μητρική  τους γλώσσα. Συμμετέχει σε συνέδρια, ημερίδες, προγράμματα, φεστιβάλ και διοργανώσεις άλλων φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι συνέργειες  με κοινωνικές και πολιτιστικές ομάδες, ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό συμβάλλουν  στην επίτευξη των στόχων του φορέα.  Η  παροχή των προγραμμάτων και δράσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερους σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και αλληλεγγύης συμβάλλει στη συνάντηση όλο και περισσότερων ανθρώπων, στην επικοινωνία, στην αλληλεπίδραση των γενεών μεταξύ τους, στην ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών στην  προσωπική ανέλιξη, στην  συλλογική δημιουργική συνύπαρξη, στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

 

Λίγα λόγια για τις Παραστάσεις Αφήγησης παραμυθιού για μικρούς & μεγάλους στη ΧΑΝΘ

Η Αction σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ παρουσιάζει παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών, μύθων. Απίθανες, παράξενες, μαγικές παραστάσεις περιμένουν μικρούς και μεγάλους!

Επειδή το παραμύθι μεταδίδεται από το στόμα στην  καρδιά και από την καρδιά στο στόμα, μεταφέροντας ένα πολύτιμο μήνυμα σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά. Ένα μήνυμα που το υφαίνει από τα βάθη του χρόνου, συντροφεύοντας την ανθρωπότητα από τη γέννησή της.

Γιατί η ζωή έχει δυσκολίες και για να τις αντιμετωπίσει ο νέος άνθρωπος, το παιδί, ο ενήλικας χρειάζεται συντροφικότητα και μαγεία.

Γιατί η προφορικότητα, το παραμύθι υφαίνει σχέσεις.

Για αυτό η Action Art δημιούργησε μια σειρά παραστάσεων  παραμυθιών, μύθων, θρύλων στο Θεατράκι της ΧΑΝΘ.

https://ymca.gr/programmata/afigisiparamythiougiamikrousmegalous/

& www.action-art.gr

 

Happy Teapot

Το Happy Teapot είναι το μέρος με όλα όσα ονειρεύεται κάποιος για το πάρτι του!

 

Ένας μαγικός χώρος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με φοβερά props για:

 • γενέθλια
 • bachelorette party
 • γάμο
 • βάφτιση
 • baby shower
 • αποκάλυψη φύλου μωρού
 • αποφοίτηση
 • πρόταση γάμου ή αρραβώνα

 

Mε το ιδιαίτερο γούστο της, η ιδιοκτήτρια του χώρου, η αγαπητή Λευκή, είναι πάντα παρούσα στο ολοκαίνουριο κατάστημα στη Χρυσοστόμου Σμύρνης και πρόθυμη να βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειαστείτε.

Με ένα κλικ εδώ μπορείτε να διαλέξετε το θέμα του επόμενού σας πάρτι!

 

Ιχθύς στο Εθνικό Κολυμβητήριο

Εκμάθηση | Ακαδημίες | Προαγωνιστική | Αγωνιστική

Ακαδημίες Κολύμβησης για παιδιά 4 ετών και άνω

 

Η ομάδα κολύμβησης “Ιχθύς” ιδρύθηκε με πολλή αγάπη το Σεπτέμβριο του 2011, από τον Νικόλα Χατζηγιακουμή (ένας από τους ελάχιστους και πιο έμπειρους εκπαιδευτές βρεφικής και νηπιακής κολύμβησης στην Ελλάδα) και τη Χριστίνα Χρυσοχοΐδου, οι οποίοι, γονείς και οι ίδιοι, αποφάσισαν να αφιερώσουν τη ζωή τους στο πιο οργανωμένο πρόγραμμα κολύμβησης στην Ελλάδα.

 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Οι προπονητές στην ομάδα κολύμβησης “Ιχθύς” είναι οι πιο άρτια εκπαιδευμένοι για βρεφική και νηπιακή κολύμβηση στην Ελλάδα. Είναι επίσης κάτοχοι πτυχίων Α’ Βοηθειών, ναυαγοσωστικής και πολλών σχετικών με την κολύμβηση σεμιναρίων.

 

Εθνικό Κολυμβητήριο

Το Εθνικό Κολυμβητήριο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο αθλητικό κέντρο που δεν χρειάζεται συστάσεις. Περιλαμβάνει 3 πισίνες οι οποίες καλύπτουν όλες τις κολυμβητικές ανάγκες.

Συγκεκριμένα, οι πισίνες είναι οι εξής:

 • Ανοιχτή πισίνα (50μ – Βάθος 1,90μ – 5μ) – Προαγωνιστική και Αγωνιστική | 8 – 9 ετών και άνω

 • Κλειστή πισίνα (25μ – Βάθος 1,70μ – 5μ) – Ακαδημίες | 6 ετών και άνω

 • Κλειστή πισίνα Εκμάθησης (15μ – Βάθος 0,90μ) | 4 και άνω

 

Σε όλες τις πισίνες, οι προπονητές είναι πάντα δίπλα στα παιδιά ως καθοδηγητές και υποστηρικτές, ώστε να επιτυγχάνεται στο μέγιστο η εξατομικευμένη προσέγγιση, ενσυναίσθηση και η προσωποποιημένη μάθηση για κάθε παιδί.

Όλες οι ως άνω πισίνες χρησιμοποιούν, ως βασικό συστατικό για τον καθαρισμό τους το χλώριο. Τα μαθήματα διενεργούνται πάντα σε συμφωνία με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ.

Οι εγκαταστάσεις αποτελούνται από πολλά ντους, καφέ με τραπεζοκαθίσματα με θέα στην πισίνα για το συνοδό του παιδιού, μεγάλους και άνετους χώρους, για την αναμονή των ενηλίκων και των παιδιών. Σε όλες τις πισίνες υπάρχουν, φυσικά, και εξέδρες κοινού. Στο χώρο υπάρχει μόνιμα συντηρητής και οι χημικές αναλύσεις της πισίνας γίνονται στα μικροβιολογικά εργαστήρια του ΑΠΘ.

Η πρόσβαση είναι πανεύκολη από όλες τις μεριές της πόλης, από τον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης και το κέντρο.

Τέλος, στο χώρο λειτουργεί η γραμματεία της ομάδας ομάδα κολύμβησης “Ιχθύς” πρόθυμη να εξυπηρετήσει το κοινό. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε από εκεί όλων των ειδών τα κολυμβητικά είδη, μαγιώ, σκουφάκια, παντοφλάκια, γυαλιά κλπ. Απευθυνθείτε στη γραμματεία!

Ωράριο λειτουργίας Εθνικού κολυμβητηρίου

Δευτέρα 17.00 – 20.00

Τρίτη και Τετάρτη 16.10 – 19.30

Πέμπτη 16. 40 – 19.30

Παρασκευή 17.00 – 20.00

Σάββατο 10.30 – 14.30

ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Οι χώροι της «Ομάδας Κολύμβησης Ιχθύς» είναι τόποι συνάντησης γονέων και παιδιών. Η βασική ιδέα σε αυτές τις ηλικίες είναι να δίνονται όσα περισσότερα εφόδια γίνεται στα παιδιά και το ομορφότερο δώρο σε αυτά είναι να μάθουν να πιστεύουν στον εαυτό τους.

 

PHĒNO

space for imaginative arts practices

To PHĒNO είναι ένας χώρος δημιουργίας, μάθησης και επαφής με τη σύγχρονη τέχνη και τα νέα οπτικοακουστικά μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιεί ποικίλες δράσεις όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, εκπαιδευτικά προγράμματα για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς (σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες κ.τ.λ.), οπτικοακουστικές παραγωγές και δημόσιες καλλιτεχνικές παρουσιάσεις.

Στόχος του PHĒNO είναι να δημιουργεί ασφαλή περιβάλλοντα μάθησης και ενασχόλησης με την τέχνη που δίνουν έμφαση στην περιέργεια, την έρευνα, και τη δημιουργική διαδικασία, στηρίζονται στην ισότιμη συνεργασία και ενθαρρύνουν την εξερεύνηση χώρων “ανάμεσα” –  από δημιουργικές πρακτικές, θεματικές και επιστήμες. Πιστεύοντας στη δυνατότητα της τέχνης να συντελέσει στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας όπου οι βασικές αξίες είναι η συλλογικότητα, η ενσυναίσθηση και η ισότητα όλων των όντων – ανθρώπινων και μη, το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό του πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη βάση στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης, την ενίσχυση του οπτικοακουστικού γραμματισμού, καθώς και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της τέχνης.

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Μικροί και μεγάλοι, αρχάριοι και προχωρημένοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, όλοι μπορούν να βρουν κάποιο εργαστήριο για να εξασκήσουν τη δημιουργικότητα τους στον φιλόξενο χώρο του PHĒNO. Όλα τα τμήματα είναι ολιγομελή και στηρίζονται στις αρχές της βιωματικής και ομαδοσυνεργατικής μάθησης.

Τα εβδομαδιαία τμήματα εικαστικών τεχνών για παιδιά και εφήβους λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Το Παιδικό Ατελιέ για παιδιά 4 – 11 ετών ενθαρρύνει την αγάπη για την τέχνη και φέρνει τους μικρούς καλλιτέχνες σε επαφή με βασικές καλλιτεχνικές έννοιες και έργα μεγάλων δημιουργών μέσα από εξερευνήσεις στο ευρύ φάσμα των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, φωτογραφία κ.λπ.).

Στο Εργαστήριο Ζωγραφικής, επίδοξοι ζωγράφοι 6  – 11 ετών εξασκούν τις δεξιότητες τους στο σχέδιο, καλλιεργώντας παράλληλα τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Ενώ στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι, οι νεαροί δημιουργοί 10 – 16 ετών εξοικειώνονται με όλα τα στάδια μιας κινηματογραφικής παραγωγής με στόχο τη δημιουργία της δικής τους μικρού μήκους ταινίας stop motion animation.

Για τους ενήλικες προσφέρονται εργαστηριακοί κύκλοι στη Φωτογραφία για διάφορα επίπεδα εμπειρίας και ενασχόλησης, που επικεντρώνονται από την εξοικείωση με το μέσο μέχρι τη διαμόρφωση της εικαστικής ταυτότητας των συμμετεχόντων ατόμων. Το εργαστήριο Σχεδίου αποτελεί ένα μη τυπικό μάθημα ζωγραφικής με στόχο να «ξεκλειδώσει» τη δημιουργικότητα και να φωτίσει τον προσωπικό σχεδιαστικό χαρακτήρα του καθενός. Επιπλέον, μέσα στη χρονιά λαμβάνουν χώρα σύντομης διάρκειας πρωτότυπα εργαστήρια με εισηγητές προσκεκλημένους καλλιτέχνες.

Παράλληλα, η ομάδα του PHĒNO σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και υλικό για σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες και άλλους εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς φορείς και εταιρείες.

 

 

MEDIA STUDIO

Στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών, το PHĒNO συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς παραγωγές έργων τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας, καθώς και έργων νέων μέσων με μία κριτική προσέγγιση της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας. Με πολυετή εμπειρία και γνώση στις τεχνικές οπτικής αφήγησης (visual storytelling) η ομάδα του αναλαμβάνει επιπλέον παραγωγές βίντεο για την προώθηση υπηρεσιών και προϊόντων.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με στόχο την ανάδειξη σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών και δημιουργών από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, το PHĒNO επιμελείται και φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις, καλλιτεχνικές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από το 2022 διοργανώνει επίσης τις Conversas Thessaloniki, μία σειρά ανοιχτών συναντήσεων με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισότιμου πλαισίου συζήτησης για την ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών της δημιουργικής κοινότητας της πόλης.

 

Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες

Το βιβλιοπωλείο “Έτσι Κάνουν Οι Μπαλαρίνες” συμμετέχει στο OPEN HOUSE Thessaloniki 2023.

25/11/23 – 11:00 – 18:00 (το κατάστημα λειτουργεί κανονικά και ανεξάρτητα)

 

Το διώροφο κτίσμα προ του 1955, στην οδό Στεργίου Πολυδώρου 61 στην Άνω Πόλη, στεγάζει εδώ και ένα χρόνο -από τον Νοέμβριο του 2022- το παραμυθένιο βιβλιοπωλείο – καφέ “Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες”. 

Αρχικά ξεκίνησε σαν όνειρο και έπειτα από πολλή δουλειά, ιδέες, σβησίματα και γραψίματα, επιβεβαιώσεις και αναθεωρήσεις και προπαντός ύστερα από την σύνδεση πέντε ανθρώπων με κοινό όραμα, άναψε εκείνο το μαγικό φως που έδειχνε ότι αυτός ο χώρος μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

 

Το βιβλιοπωλείο “Έτσι Κάνουν Οι Μπαλαρίνες” είναι ένα μέρος όπου η φαντασία ζωντανεύει μέσα από τα βιβλία και ο τελικός σκοπός είναι τα βιβλία και τα παιδιά να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι. Εκτός από ένα δημιουργικό βιβλιοπωλείο είναι ένας χώρο συνάντησης, ψυχαγωγίας και παιχνιδιού.

Κάθε εβδομάδα το βιβλιοπωλείο φιλοξενεί μια σειρά εκδηλώσεων που συναρπάζουν τους μικρούς αναγνώστες και πυροδοτούν τη φαντασία τους. Από μαγευτικές συνεδρίες αφήγησης παραμυθιών μέχρι διαδραστικά εργαστήρια, πάντα θα βρείτε κάτι δημιουργικό να συμβαίνει στο πολύχρωμο χώρο του.

 

Ο χώρος παραμένει κλειστός κάθε Δευτέρα.

 

Pas Par Tu Centre

Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα!

Δυο αδερφές, με όραμα και ενθουσιασμό για τη ζωή και τον άνθρωπο, μετέτρεψαν έναν μοναδικό χώρο στο κέντρο της πόλης, σε κέντρο πολιτισμού και ευεξίας. Με αφετηρία τον άνθρωπο και με πυξίδα τον Χορό δημιούργησαν ένα ολιστικό πλαίσιο συμβουλευτικών υπηρεσιών, με προτάσεις φροντίδας για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή.

Παρέχοντας γνώσεις, οργανώνοντας δράσεις και ακολουθώντας τα μονοπάτια της ψυχής δίνουν την ευκαιρία, σε όποιον το επιλέξει, να εκφραστεί, να γυμναστεί και να εκπαιδεύσει την ψυχή και το μυαλό του με ποικίλους τρόπους.

Κάποιοι ακολουθούν το δρόμο της πειθαρχίας, άλλοι γοητεύονται από τη γνώση και την ανάλυση της τέχνης του χορού και της κίνησης, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που αρέσκονται μόνο στην θεραπεία της ψυχής.

Με οδηγό το σώμα χαρτογραφούνται νέα μονοπάτια με γνώμονα τη θέληση της ψυχής. Τόσο η εκγύμναση, όσο και η ψυχική ανάταση των ανθρώπων, είναι η προτεραιότητα τους.

Θέτοντας υψηλούς στόχους για τον πολιτισμό, καθώς και για την ψυχική και σωματική υγεία, ενισχύονται και αναβαθμίζονται οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες και η ζωή των ανθρώπων.

 

Πιστεύουνε στα Όνειρα.. Εσείς;

Souled Sisters Jella & Chrisa