Εκτός πόλης Archives – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Κτήμα Περέκ

Το Κτήμα Περέκ βρίσκεται 30 χλμ έξω από τη Θεσσαλονίκη σ’ένα ορεινό ποντιακό χωριό, το Μονοπήγαδο. Ένας πολυχώρος διαμορφωμένος με υλικά της γύρω φύσης, ξύλο, πέτρα, παλιά αντικείμενα κ παραδοσιακές κατασκευές. Εικόνες και θύμισες ελληνικού αρχοντικού, με θέα τις βουνοκορφές του Ολύμπου και τον Θερμαϊκό κόλπο.

Γεύσεις παράδοσης με ανεπανάληπτες μυρωδιές χωριού, μέσα σε ένα καταπράσινο κήπο με συντριβάνια και παιδικές χαρές, είτε δίπλα στο τζάκι τον Χειμώνα.

Skouras Sports Camp

Αθλητική Κατασκήνωση Σκούρα A.E.

Η Αθλητική Κατασκήνωση Σκούρας αποτελεί ένα πρότυπο αθλητικό και εκπαιδευτικό συγκρότημα διεθνών προδιαγραφών με 30 χρόνια παρουσίας στον χώρο των κατασκηνώσεων και της εκπαίδευσης. Τοποθετημένη στην καρδιά μιας πευκόφυτης έκτασης 200 στρεμμάτων στις Νέες Φώκιες της Χαλκιδικής και δίπλα σε μια μαγευτική παραλία, η κατασκήνωση αποτελεί έναν μικρό επίγειο παράδεισο για παιδιά 6 έως 16 ετών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο σημαντικότερος στόχος του θεσμού είναι η δημιουργία όμορφων καλοκαιρινών αναμνήσεων σε νέους και παλιούς κατασκηνωτές, με έναν κοινό παρανομαστή, τις αξέχαστες, γεμάτες ζωή, δράση, αγάπη και ευτυχία εμπειρίες.

Μέσα σε αυτό το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, οι πρωταγωνιστές του χώρου είναι τα παιδιά και η κατασκήνωση τους παρέχει 30 διαφορετικά αθλήματα και δραστηριότητες. Έτσι τα παιδιά μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια τους στον πύργο αναρρίχησης, να αφήσουν το αστικό τοπίο πίσω τους και να έρθουν σε επαφή με την φύση δοκιμάζοντας την ιππασία, να αναπτύξουν αξίες όπως ομαδικότητα και σεβασμός μέσα από την μεγάλη ποικιλία αθλημάτων. Ο χώρος, πέρα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις διαθέτει και τρεις μεγάλες πισίνες, ενώ η θάλασσα απέχει μόλις 5 λεπτά με τα πόδια.

Αναπόσπαστο κομμάτι της κατασκήνωσης αποτελεί και η συμβολή στην προσωπική ανάπτυξη της ψυχής και του πνεύματος των παιδιών, όχι μόνο μέσα από τον αθλητισμό αλλά και μέσω του πλούσιου ψυχαγωγικού προγράμματος το οποίο εφαρμόζεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Από την θεματική πρωινή επιθεώρηση, στο χορό και τα παιχνίδια στην πλατεία ως το βραδινό κυνήγι χαμένου θησαυρού, οι κατασκηνωτές έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολλές ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες τις οποίες επιμελείται η αντίστοιχη ομάδα.

 

 

Σημαντικό στοιχείο είναι και η επαφή με άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς. Η Αθλητική Κατασκήνωση Σκούρας παρέχει την δυνατότητα γλωσσικών μαθημάτων μέσω του προγράμματος English Summer School, όπου καθηγητές με μητρική γλώσσα τα αγγλικά, διδάσκουν μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το όραμα της δημιουργίας μιας πολυπολιτισμικής κοινότητας βασισμένη στην αξία της αγάπης και του σεβασμού, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και η κατασκήνωση ήδη μετρά φίλους και συνεργάτες σε πολλές διαφορετικές χώρες. Ο πρωταρχικός σκοπός της κατασκήνωσης από την ίδρυση της έως σήμερα έχει παραμείνει ίδιος και είναι η συμβολή της στο δημιουργία καλύτερων ανθρώπων.

 

Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη

Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη

Η ιστορία ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η Μαριάννα Καζάκη, λάτρης της καλής μαγειρικής και των παραδοσιακών γεύσεων, ξεκινά τη συσκευασία των αμπελόφυλλων από τα αμπέλια του παππού Θανάση με τη μέθοδο της παστερίωσης ώστε να μπορεί να απολαμβάνει, εκείνη και η οικογένειά της, τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά του μαγιάτικου αμπελόφυλλου ακόμη και μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Έχοντας εργαστεί από πολύ μικρή ηλικία στο εστιατόριο του πατέρα της, Πάγκαλου Καζάκη, υπό την καθοδήγηση της Αρμένισσας γιαγιάς Μαρίας, ξέρει να ξεχωρίζει το νόστιμο από το άτεχνο φαγητό και να διακρίνει την ποιότητα στα προϊόντα που βάζει στο τραπέζι της.

Την ίδια εποχή ο Δημήτρης Καζάκης ασχολείται όλο και περισσότερο με τα αμπέλια του πατέρα του στη Νέα Γωνιά της Χαλκιδικής σαν μια διέξοδο από τους ρυθμούς της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, ποτέ δε σταμάτησε να ασχολείται με τη γη, να θερίζει τα στάρια και να φροντίζει τα αμπέλια. Έτσι, συμπληρώνεται και το εισόδημα της οικογένειας με τα έσοδα από τις εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας Βικτώρια στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Άλλωστε, την ίδια εποχή τα παιδιά του Δημήτρη και της Μαριάννας, ο Πάγκαλος και ο Θανάσης, τελειώνουν το σχολείο και ξεκινούν τις σπουδές τους.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αποκόβει την πολύ σημαντική Γερμανική αγορά από τους Έλληνες σταφυλοπαραγωγούς λόγω της διάρκειας και του κόστους μεταφοράς του προϊόντος μέσω Αδριατικής. Συνέπεια είναι η υπερπροσφορά του προϊόντος εντός Ελλάδας και η κάθετη πτώση της τιμής του. Έτσι, οι περισσότεροι αμπελουργοί στη Βόρεια Ελλάδα είτε ξεριζώνουν τα αμπέλια τους είτε τα μπολιάζουν με ποικιλίες κρασοστάφυλου.

Τότε είναι που ο Δημήτρης, με την παρότρυνση της Μαριάννας, αποφασίζει να καινοτομήσει. Τα αμπέλια μπολιάζονται σε Σουλτανίνα επειδή το φύλλο της Σουλτανίνας (ή Σουλτάνας όπως τη λένε οι ξένοι) είναι ταυτόχρονα ανθεκτικό αλλά και μαλακό, δηλαδή ό,τι πρέπει για να γίνει ένα καλό ντολμαδάκι με ισορροπία ανάμεσα στη γεύση της γέμισης και τη νοστιμιά του φύλλου.

PicMonkey Collage 640400

…σήμερα…
Η νοστιμιά των αμπελόφυλλων της οικογένειας δεν άργησε να κατακτήσει τους φίλους και τους γνωστούς. Όλοι είχαν να λένε για τα αμπελόφυλλα “της Μαριάννας”, όπως συνήθιζαν να τα ονομάζουν.
Ο Πάγκαλος, απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα φυτικής παραγωγής σε κολλέγιο της Αγγλίας. Εκεί, “μπολιάστηκε” σε έναν καινούριο τρόπο παραγωγής: τη βιολογική καλλιέργεια. Διαβλέποντας τη στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινές τροφές αλλά αναγνωρίζοντας και τη μοναδική γεύση που προσφέρουν τα βιολογικά προϊόντα, η οικογένεια αποφάσισε – καινοτομώντας και πάλι – να μετατρέψει όλα τα αμπέλια της σε βιολογικά. Οι αμπελώνες Καζάκη είναι από τους πρώτους εξ ολοκλήρου βιολογικούς σε όλη την Ελλάδα.
Χρόνο με το χρόνο η παραγωγή μεγάλωνε και η φήμη των αμπελόφυλλων απλωνόταν και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Το πρώτο “συσκευαστήριο”, ο μπαξές του πατρικού τους, γρήγορα έδωσε τη θέση του σε ένα μικρό κτήριο το 1996. Σύντομα και αυτό ήταν ανεπαρκές. Έτσι, το 1999 το αρχικό κτήριο επεκτάθηκε και το 2003 επεκτάθηκε κι άλλο. Σήμερα, οι χώροι παραγωγής, αποθήκευσης και τα γραφεία των εγκαταστάσεών μας καταλαμβάνουν πάνω από 2000 τ.μ.
Παράλληλα, ο αυξημένος όγκος παραγωγής αλλά και οι απαιτητικές αγορές στις οποίες απευθύνονται επέβαλαν την οργάνωση και τήρηση ενός αυστηρού συστήματος διασφάλισης ποιότητας προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες μας. Έτσι, το 2004 εφάρμοσε και πιστοποιήθηκε κατά HACCP για τις διαδικασίες παραγωγής που εφαρμόζει.

Δραστηριότητες

Οι εγκαταστάσεις είναι επισκέψιμες όλο το χρόνο, με ένα απλό τηλεφώνημα, μια και είναι μέλη του δικτύου των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδας. Ωστόσο, όλον τον υπόλοιπο χρόνο οργανώνουν δραστηριότητες, στις οποίες μπορείτε ελεύθερα να συμμετέχετε είτε μεμονωμένα ως οικογένειες είτε οργανωμένα ως σχολικές τάξεις ή γκρουπ.

Σχολεία

Κάθε χρόνο, κατά τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, οργανώνει επισκέψεις σχολείων και ιδιαίτερα επισκέψεις τάξεων δημοτικού στους βιολογικούς ελαιώνες που φροντίζουν στη Νέα Γωνιά. Η επισκέψεις περιλαμβάνουν:

– Άφιξη στον ελαιώνα. Κάθε τμήμα αναλαμβάνει να μαζέψει τις ελιές ενός δέντρου.

– Μετάβαση στις εγκαταστάσεις όπου γίνεται ξενάγηση και δείχνον στα παιδιά πώς να φτιάχνουν επιτραπέζιες (βρώσιμες) ελιές.

– Μετάβαση σε κοντινό ελαιοτριβείο όπου οι μαθητές βλέπουν πώς παράγεται το ελαιόλαδο.

 

Σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης, δεχόμαστε κάθε καλοκαίρι στις εγκαταστάσεις μας Αμερικανούς φοιτητές και φοιτήτριες. Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στα αμπέλια μας συζητούμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες της γεωργίας στην Ελλάδα, καθώς και την εξέλιξή της τα τελευταία χρόνια.

 

 

Pick your own grapes!!!

Από το Σεπτέμβριο του 2009 ανοίγουμε τις εγκαταστάσεις μας και τα βιολογικά αμπέλια μας στο ευρύτερο κοινό, κάθε Σαββατοκύριακο. Μπορείτε να έρθετε με την οικογένειά σας και να πάμε μαζί στον πιο κοντινό αμπελώνα μας (στην απέναντι πλευρά του δρόμου). Εκεί, μπορείτε να κόψετε από το αμπέλι τα τσαμπιά που θέλετε και να τα πάρετε μαζί σας. Αν θέλετε, μπορείτε να ξεναγηθείτε στις εγκαταστάσεις μας και να δείτε πώς φτιάχνουμε τα Αμπελόφυλλα της Μαριάννας και τα Ντολμαδάκια της Μαριάννας.