Αυτή την εποχή, αρχίζουν όλα σιγά-σιγά και θυμίζουν Χριστούγεννα. Κάθε μέρα και μια ακόμα βιτρίνα στολίζεται και κάθε μέρα που περνάει, πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται όλο και περισσότερες ιδέες για δωράκια για τους αγαπημένους μου. Και στο πίσω μέρος του μυαλού μου, είναι η μυρωδιά των Χριστουγέννων, που εδώ και ένα χρόνο, έχει δεθεί με την κανέλα. Γιατί ένα χρόνο πριν, μαζευτήκαμε μερικοί καλοί φίλοι στην κουζίνα μου και φτιάξαμε χριστουγεννιάτικα στολίδια με μήλο, κανέλα και γαρίφαλο, τα οποία ακόμα μοσχοβολάνε.
Αυτή την κατασκευή μπορούν να την κάνουν όλοι, μικροί και μεγάλοι και ακόμα και αυτοί που διαμαρτύρονται ότι δεν «πιάνουν» τα χέρια τους. Από τη στιγμή που φτιαχτεί ο πολτός, η διαδικασία είναι αυτό, που λέγαμε όταν ήμασταν παιδιά «πλάθω κουλουράκια με τα δύο χεράκια». Και μπορώ να σας εγγυηθώ, ότι ακόμα και χάλια και να είναι η διάθεσή σας πριν ξεκινήσετε, η μυρωδιά της κανέλας θα τα φτιάξει όλα.
Υλικά:
2 μήλα καθαρισμένα, βρασμένα και πολτοποιημένα
100γρ. κανέλα
50γρ γαρίφαλο
4 κ.γ. ατλακόλ
Εργαλεία:
Καλαμάκι για να κάνετε τρυπούλα στο στολίδι
Οδοντογλυφίδα για να κάνετε σχεδιάκια
Κουπάτ για να μορφοποιήσετε εύκολα όπως θέλετε
Λαδόκολλα (μια κάτω για να τα ακουμπάτε χωρίς να λερώσετε το τραπέζι και μια πάνω τους για να τα πλάθετε χωρίς να κολλάει ο πλάστης)
Πλάστη για να «ανοίγετε» τον πολτό σε λεπτά φύλλα πριν τον κόψετε
Τρίφτη τυριού για να κάνετε σχέδια πιέζοντας τον πάνω στο στολίδι
Εκτέλεση:
Αρχικά φτιάχνετε τον πολτό για τα στολίδια. Καθαρίζετε τα μήλα μας, τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν τελείως και μετά τα πολτοποιείτε σε ένα μικρό multi ή με ένα κουτάλι. Μετά προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα ενιαίο μίγμα. Πλάθετε τα υλικά όλα μαζί και κάνετε μια ωραία μπαλίτσα την οποία αποθηκεύετε τυλιγμένη σε μεμβράνη ή λαδόκολλα στο ψυγείο. Πρέπει να μείνει υγρή για να μπορείτε να την δουλέψετε και να κάνετε ό,τι θέλετε.
Όταν είστε έτοιμοι και με όρεξη για δημιουργία, στρώνετε λαδόκολλα στο τραπέζι και αρχίζετε να φτιάχνετε τα στολίδια σας. Με έναν πλάστη ανοίγετε τον πολτό σε λεπτά φύλλα και με διάφορα κουπάτ, τα κόβετε σε ωραία σχέδια. Μη ξεχάσετε να κάνετε τρυπούλα με ένα καλαμάκι ή μια οδοντογλυφίδα για να μπορέσετε να τα κρεμάσετε.
Όταν φτιάξετε τα στολίδια σας μπορείτε είτε να τα ψήσετε στο φούρνο με αέρα στους 150 βαθμούς κελσίου για 3 ώρες είτε να τα αφήσετε σε χώρο χωρίς υγρασία για 3 ημέρες να ξεραθούν σιγά-σιγά μόνα τους. Όσο πιο λεπτά τα κάνετε, τόσο πιο εύκολα θα στεγνώσουν. Τέτοιες μέρες Θεσσαλονίκη (κρύο και υγρασία) ίσως χρειαστούν παραπάνω. Θα το καταλάβετε. Όταν θα είναι έτοιμα, θα είναι σκληρά και θα μοσχομυρίζουν κανέλα και γαρύφαλλο.
Και φυσικά όλα τα αρωματικά μπορούν, αφού ξεραθούν τελείως να μπουν στην ντουλάπα ή σε ένα συρτάρι για να μυρίζουν ωραία για πάνω από χρόνο!
Λίγα Λόγια για το In my closet
To In my closet είναι το ημερολόγιο μιας ντουλάπας με πολλά πράγματα, φαινομενικά ασήμαντα και χωρίς αξία, αλλά με πολλές δυνατότητες. Πράγματα που έχουν δικαίωμα για άλλη μία ζωή, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια και πριν θαφτούν για πάντα εκεί, στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Είναι ένα blog για όλες εκείνες τις στιγμές, που ένα αντικείμενο εμπνέει μια δημιουργική διαδικασία για να γίνει κάτι άλλο. Μας μιλάει για κατασκευές.
Γράψτε το σχόλιό σας
in my closet
Πολύ χαίρομαι! Προσοχή όμως! Όσο λαχταριστά και να είναι, δεν τρώγονται 🙂
katerina KaPa
Είναι τέλεια ιδέα.Μου έχουν κάνει φίλες διάφορα χριστουγεννιάτικα δωράκια με φιγούρες από το πολτοποιημένο μήλο και κανέλα και πραγματικά μοσχομυρίζει το σπίτι κι είναι και υπέροχα.Τώρα χάρη σε έσένα έχω και τη συνταγή! Γιουπιγιά….
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.