Γράφει η Νέλλη Αφεντουλίδου
Ένας χώρος που μπορεί να προσφέρει γαλήνη, θαλπωρή και αγκαλιά για όλη την οικογένεια. Ένας χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με την ώρα της ημέρας, από τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και από όλους μαζί.
Χαρείτε τη γωνιά της βιβλιοθήκης με τους φίλους σας, με τα παιδιά σας. Οργανώστε βραδιές παραμυθιού ή τουρνουά σκάκι ή σκραμπλ με τις παρέες των παιδιών σας και πάρτε τους για λίγο από τα DVD και τα internet-games.
Πως θα οργανώσω τη γωνιά της βιβλιοθήκης:
1) Τα Βιβλία!
Χωρίς τα βιβλία δεν υπάρχει γωνιά βιβλιοθήκης. Μπορούμε να αγοράσουμε βιβλία νέων εκδόσεων, όμως μπορούμε να βρούμε και υπέροχα βιβλία παλαιότερων εκδόσεων από βιβλιοπωλεία στοκ, από παλαιοβιβλιοπωλεία, να ανταλλάξουμε με τους φίλους μας, να δανειστούμε από τις δημοτικές βιβλιοθήκες.
2) Σίγουρα χρειαζόμαστε το έπιπλο της βιβλιοθήκης ή μπορούμε να βιδώσουμε ράφια σε έναν τοίχο.
Προσοχή! Τα παιδικά βιβλία πρέπει να τοποθετηθούν στα χαμηλά ράφια, για να τα φτάνουν τα παιδιά με ευκολία.
Οργανώστε τα βιβλία σε κατηγορίες, για να βρίσκετε πιο εύκολα αυτό που χρειάζεστε κάθε φορά και αν το θεωρείτε απαραίτητο τοποθετήστε και ταμπέλες στα ράφια, όπως «επιστήμες», «λογοτεχνία», «τέχνες» κλπ
3) Το μαλακό χαλί, απαραίτητο στοιχείο της γωνιάς μας, για να είναι φιλόξενη και ζεστή. Θα χρειαστεί ειδικά για τα τουρνουά επιτραπέζιων παιχνιδιών.
4) Τα μαλακά μαξιλάρια θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε τη μέση μας ή να καθίσουμε σ’ αυτά αναπαυτικά.
5) Φωτισμός: Χρειαζόμαστε διάχυτο φωτισμό από το ταβάνι, αλλά και μια τουλάχιστον λάμπα διαβάσματος που θα τοποθετηθεί κοντά στο κάθισμα.
6) Ένα σαλονάκι, αν το επιτρέπει ο χώρος. Ένας διθέσιος καναπές ή 2 πολυθρόνες μαζί με τις μαξιλάρες μας, θα μας αγκαλιάσουν τις ώρες του διαβάσματος, της αφήγησης και του παιχνιδιού.
7) Ένα τραπεζάκι με αποθηκευτικούς χώρους, για να αποθηκεύουμε τα επιτραπέζια παιχνίδια μας με τάξη και να τα έχουμε εύκαιρα σε κάθε περίπτωση.
8) Τα επιτραπέζια παιχνίδια: Όπως και με τα βιβλία μην διστάσετε να ανταλλάξετε ή να πάρετε τα παλιά παιχνίδια των φίλων σας –πέρα από το να αγοράσετε.
(Μια καλή ιδέα είναι να φτιάξετε μόνοι σας τα επιτραπέζια παιχνίδια σας!! Σε επόμενη ανάρτηση θα σας δώσουμε ιδέες για αυτό.)
9) Κεράκια ή φαναράκια, για παραμυθένια ατμόσφαιρα.
Μερικές ακόμα ευφάνταστες χρήσεις της γωνιάς μας:
1) Για την αφήγηση ιστοριών από τη ζωή μας ή τη ζωή των προγόνων μας. Θα εκπλαγείτε όταν δείτε με πόση προσοχή και λαχτάρα θα ακούσουν τα παιδιά σας αυτές τις ιστορίες.
2) Για να γράψουμε τις σκέψεις μας
3) Για την αφήγηση παραμυθιών χωρίς βιβλία
4) Για δημιουργικές ασχολίες, όπως είναι το πλέξιμο ή το κέντημα.
5) Για την «ψυχανάλυση». Στο δικό μας σπίτι όταν κάποιος έχει ανάγκη να μιλήσει υπάρχει πάντα κάποιος να τον ακούσει. Έτσι ο καναπές και η πολυθρόνα της γωνιάς μας μετατρέπεται σε ένα οικογενειακό και άκρως εμπιστευτικό «κέντρο ψυχανάλυσης».
Όμως προσοχή! Μόνο ακούμε, δεν δίνουμε συμβουλές αυτή την ώρα και έχουμε συγκεκριμένο χρόνο –με το ρολόι- για να μιλήσουμε.
Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να ακούτε τους αγαπημένους σας.
Εύχομαι να σας φάνηκαν χρήσιμες οι ιδέες μας.
Ως την επόμενη συνάντηση μας εύχομαι να είστε δημιουργικοί και χαρούμενοι.
Λίγα Λόγια για τη Νέλλη Αφεντουλίδου
H Νέλλη Αφεντουλίδου έχει δουλέψει πολλά χρόνια με παιδιά και έχει μάθει από αυτά. Της έμαθαν να παίζει. Της έμαθαν να θαυμάζει. Της έμαθαν να ζωγραφίζει. Λατρεύει τον Ματίς, τη σοκολάτα και τα λουλούδια. Λατρεύει να κατασκευάζει όμορφα πράγματα με τα χέρια της. Λατρεύει τα χρώματα. Της αρέσει η μουσική που την κάνει να κλαίει και οι ταινίες που την κάνουν να ονειρεύεται. Πιστεύει στις νεράιδες και τρομάζει με τους κεραυνούς. Πιστεύει στην αγάπη. Tο 2010 δημιούργησε το πολύχρωμο καλλιτεχνικό εργαστήριο “Ο Μυστικός Κήπος της Νέλλης”, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα τέχνης, φαντασίας και δημιουργικότητας για μικρούς και μεγάλους. Μας μιλάει για χαρούμενες γωνιές στο σπίτι
Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.