Κουκλοθέατρο & Σκιές – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι

Καλοκαίρι με Θέατρο Σκιών στην αυλή του Trees Trees

Την Τρίτη 16 Ιουλίου το Θέατρο Σκιών του Οδυσσέα Κανλή έρχεται στην αυλή του Trees Trees με μία παράσταση Καραγκιόζη με τίτλο: “Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι”.

Δεν είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

 

O Καραγκιόζης και ο τρομερός Πειρατής

Οι Θεατρικές Παραγωγές Τεχνόκοσμος, σε συνεργασία με το Θέατρο Σκιών του Οδυσσέα Κανλή, ανεβάζουν την παράσταση Θεάτρου Σκιών «O Καραγκιόζης και ο τρομερός Πειρατής» στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 21:00.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Το Σαράι βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση. Ο Τρομερός πειρατής απειλεί να αρπάξει την κόρη του πασά μαζί με όλο του τον θησαυρό. Ο πασάς ψάχνει να βρει κάποιον σωματοφύλακα για να προστατέψει την κόρη του. Ο λαϊκός μας ήρωας μπλέκεται από τον Χατζηαβάτη στην ιστορία αυτή και καταλήγει “Bodyguard” της Φατμέ! Προσπαθώντας να την προστατέψει από κάθε επίθεση του Πειρατή, θα την σώσει και θα ανταμειφτεί πλουσιοπάροχα από τον Πασά.

 

Ο Καραγκιόζης Αστροναύτης

Οι Θεατρικές Παραγωγές Τεχνόκοσμος, σε συνεργασία με το Θέατρο Σκιών του Οδυσσέα Κανλή, ανεβάζουν στο Θερινό κινηματογράφο Ωραιοκάστρου (δίπλα στο Rose Garden) την Δευτέρα 15 Ιουλίου στις 21.00 την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Αστροναύτης».

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Μια νέα πρόταση για δουλειά αλλά και συνάμα πρόκληση για νέες περιπέτειες, δίνεται στον λαϊκό μας ήρωα τον Καραγκιόζη, μέσω του φίλου του Χατζηαβάτη. Ο κύριος Κατσαβιδάκης, ένας μεγάλος επιστήμονας ο οποίος εργάζεται πολλά χρόνια στο Σαράι για λογαριασμό του Πασά, ύστερα από πολλά πειράματα έχει κατασκευάσει έναν υπερσύγχρονο πύραυλο. Δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κανένας θαρραλέος άντρας έτσι ώστε να αναλάβει την θέση του αστροναύτη και να εκτοξευθεί ο πύραυλος στο διάστημα. Ο Χατζηαβάτης μαζί με τον κύριο Κατσαβιδάκη πείθουν τον Καραγκιόζη να αναλάβει την δύσκολη αυτή αποστολή και η απογείωση του για την Σελήνη δεν αργεί να γίνει. Ο πύραυλος λειτουργεί κανονικά αλλά τα γεγονότα και οι καταστάσεις που θα συναντήσει εκεί δεν ξέρουμε αν θα είναι και τόσο ευχάριστες. Θα καταφέρει άραγε με την γενναιότητα και την δυναμική που τον κατέχει να τα βγάλει εις πέρας με τους εξωγήινους και τα όντα του διαστήματος; Η συνέχεια στον φωτισμένο μπερντέ μας…

 

Ο Καραγκιόζης Ψαράς

Οι Θεατρικές Παραγωγές Τεχνόκοσμος, σε συνεργασία με το Θέατρο Σκιών του Οδυσσέα Κανλή, ανεβάζουν στο Θερινό κινηματογράφο Ωραιοκάστρου (δίπλα στο Rose Garden) την Παρασκευή 21 Ιουνίου, στις 21:00 την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Ψαράς».

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Χατζηαβάτης προτείνει στον Καραγκιόζη να πάνε για ψάρεμα έτσι ώστε να εξοικονομήσουν το καθημερινό τους γεύμα. Ο λαϊκός μας ήρωας μπλέκει όμως σε περιπέτειες. Ο καιρός χαλάει απότομα. Καθώς ψαρεύει σώζει την Βεζυροπούλα από τα μανιασμένα κύματα. Ο Βεζύρης για το γενναίο του κατόρθωμα του κάνει ένα μεγάλο δώρο. Η συνέχεια επί σκηνής!

 

 

Η Κοκκινοσκουφίτσα

 

H αυλή του Trees trees στους Ελαιώνες γεμίζει μαγεία καθώς φιλοξενεί την Τετάρτη 26 Ιουνίου, στις 20.00 την παρέα του κουκλοθέατρου JINX.

Τα παιδιά θα ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας, αλλά όχι όπως το γνωρίζουν έως τώρα!

Θα δουν τον λύκο όπως ποτέ πριν- έτοιμο να τα κατακτήσει με γέλιο, εκπλήξεις που κόβουν την ανάσα και σκηνικά που τα μεταφέρουν σε έναν ονειρικό κόσμο.

 

Το ασχημόπαπο

Το PlayTogether και το κουκλοθέατρο της  Χριστίνα Μπήτιου σας προσκαλούν την Κυριακή 28 Απριλίου και ώρα 11:00, σε μια παράσταση αφιερωμένη στην κλασική ιστορία του “Ασχημόπαπου”, που θα μάθει στα παιδιά για την ομορφιά της διαφορετικότητας και την έννοια της φιλίας!

Οι μικροί επισκέπτες θα νιώσουν πώς ένα ασχημόπαπο μπορεί τελικά να μεταμορφωθεί σε κύκνο!

 

Ο μικρός πρίγκιπας

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Εξυπερύ από το Θέατρο Κούκλας REDICOLO

Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Aπριλίου 2024 στο Θέατρο Άνετον

 

Η Μουσική Παράσταση Θεάτρου Κούκλας “Ο Μικρός Πρίγκιπας” από την ομάδα REDICOLO θα παρουσιαστεί το Σάββατο 13 Απριλίου και την Κυριακή 14 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον, στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της Πόλης 2024 που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μία παράσταση για όλες τις ηλικίες που συνδυάζει την μαγεία του σύγχρονου κουκλοθεάτρου με την συμφωνική μουσική.

 

Ένα μουσικό παραμύθι βασισμένο στο αριστούργημα του Εξυπερύ που ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου με μεγάλες κούκλες, φιγούρες και μαριονέτες και μας ενθαρρύνει να έρθουμε σε επαφή με το παιδί μέσα μας, το παιδί που έχει ακόμη την ικανότητα να ονειρεύεται. Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι το μέρος του εαυτού μας που γνωρίζει τι είναι σημαντικό για μας και μας προσκαλεί να το εμπιστευτούμε και να το ακολουθήσουμε.

Το ανθρώπινο μέγεθος των κουκλών, σήμα κατατεθέν της ομάδας, προσφέρεται ιδανικά για την σκηνική παρουσία του Μικρού Πρίγκιπα, διατηρώντας την ποιητική και παραμυθένια του διάσταση. Η μουσική για συμφωνική ορχήστρα και πιάνο, σε σύνθεση και παραγωγή του Μανώλη Καλπενίδη, συντροφεύει και χρωματίζει ολόκληρο το ταξίδι του Μικρού Πρίγκιπα. Η αισθητική της παράστασης βασίζεται στα ζωγραφικά έργα της Εύας Δανηίλ, που οπτικοποιούν με φρέσκια ματιά τα σκίτσα του συγγραφέα και το ονειρικό περιβάλλον του έργου.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Αφηγητής της ιστορίας είναι ένας αεροπόρος που ονειρευόταν να γίνει ζωγράφος. Μέσα από τη ζωγραφική του μας εξιστορεί την συνάντησή του με τον Μικρό Πρίγκιπα, τα σχέδιά του ζωντανεύουν και γίνονται παιχνίδια, φιγούρες, κούκλες, πλανήτες. Δημιουργεί έτσι έναν παραμυθένιο κόσμο για να τον μοιραστεί με τα παιδιά, γιατί μόνο αυτά μπορούν να καταλάβουν όσα οι μεγάλοι έχουν ξεχάσει πια. Η θεατρική σκηνή γεμίζει αστέρια και προσκαλεί τα παιδιά να κοιτάζουν πάντα ψηλά και να ακολουθούν τα όνειρά τους.

 

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΑΙΝΤ ΕΞΥΠΕΡΥ

Μετάφραση: ΜΑΤΙΝΑ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ

Θεατρική Διασκευή – Σκηνοθεσία: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ

Κούκλες, Φιγούρες και Σκηνικά: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ

Σύνθεση, Εκτέλεση, Παραγωγή Μουσικής: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΠΕΝΙΔΗΣ

Ψηφιακή Ζωγραφική: ΕΥΑ ΔΑΝΙΗΛ

Κοστούμια Κουκλών: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτισμοί: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ

Φωτογραφίες: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ

Trailer: ΝΙΚΟΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ

Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ REDICOLO

Παίζουν: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ

 

Είπαν για την παράσταση:

“Ένα παραμυθένιο και ονειρικό πλανητικό σύμπαν, με συνεχείς εκπλήξεις, συγκίνηση, νοσταλγία, γέλιο και καταπληκτικά τραγούδια, που συμπαρασύρει μικρούς και μεγάλους… Η Δέσποινα Καλπενίδου, ο Γιάννης Μόμτσιος και οι κούκλες τους, μεταφέρουν επί σκηνής τα διαχρονικά μηνύματα αγάπης κι επικοινωνίας του Μικρού Πρίγκιπα, με περισσή λεπτότητα, ευαισθησία και παιδαγωγική προσέγγιση, ορχηστρική μουσική και τραγούδι. Μέσα από τις διακριτικές κινήσεις τους και τις παιχνιδιάρικες φωνές τους, με κέφι και μεράκι, μας δίνουν το έναυσμα για να αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα και να προσεγγίσουμε τον κόσμο μέσα από την οπτική και τη σοφία του ακαταμάχητου πρίγκιπα, με ορίζοντα το παρόν και το μέλλον…”

“Το μεράκι, η χαρά, η ζωντάνια, η αγάπη των δημιουργών για το καλλιτεχνικό τους έργο με συγκίνησε βαθειά και πλημμύρισε η καρδιά μου από ευχάριστα και ζεστά συναισθήματα! Από την αρχή μέχρι το τέλος οι δυο καλλιτέχνες, με τις υπέροχες φωνές τους, ζεστές, παιχνιδιάρικες, τρυφερές, καλοσυνάτες, ζωηρές μας προσκαλούσαν σε ένα ταξίδι που δεν ήθελες να τελειώσει… η παράσταση πλαισιωμένη από ιδιαίτερα όμορφη ορχηστρική μουσική, με τα λιτά φαινομενικά, σκηνικά αντικείμενα που πραγματικά ούτε μπορείς να φανταστείς την πολυχρηστικότητά τους, μας έπαιρναν κυριολεκτικά από το χέρι και μας ταξίδεψαν μαζί τους, σε άλλους πλανήτες… γίναμε πιστοί σύντροφοι σε ένα ταξίδι που κάθε σταθμός ήταν και μια αποκάλυψη…”

 

2ο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών Βόρειας Ελλάδας

Αφιέρωμα στον Γιάννη Χατζή – Υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών

Το ελληνικό θέατρο σκιών αποτελεί μια μορφή οικογενειακού θεάματος που μετράει περισσότερο από δύο αιώνες διαρκούς παρουσίας στον ελληνικό χώρο. Πρόκειται για τη μοναδική μορφή λαϊκού θεάτρου στη χώρα μας, η οποία όχι μόνο επιβιώνει αλλά βρίσκεται επάξια στην κορυφή των προτιμήσεων τόσο του παιδικού όσο και του ενήλικου κοινού. Ο Καραγκιόζης, αυτός ο ξυπόλυτος και μπαλωμένος ήρωας που συμβολίζει τον λαό, μαζί με τα υπόλοιπα πρόσωπα του μπερντέ (όπως τον Χατζηαβάτη, τον Μπαρμπαγιώργο, τον Σιορ-Διονύσιο κ.ά.) αντικατοπτρίζει διαχρονικά την ελληνική κοινωνία, μετατρέποντας τους πόθους και τα μεράκια του λαού σε γέλιο και τέχνη.

Για δεύτερη χρονιά, το Φεστιβάλ θεάτρου σκιών Βόρειας Ελλάδας έρχεται στο Θέατρο Αθήναιον το διήμερο 9  – 10 Μαρτίου 2024 με ένα αφιέρωμα σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τέχνης μας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Χατζής είναι το τιμώμενο πρόσωπο, ένας εργάτης του ελληνικού θεάτρου σκιών, ο οποίος όχι μόνο κρατάει τον ξυπόλυτο ήρωα για περισσότερο από πέντε δεκαετίες αλλά δίνει ζωή και πνοή στο τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό. Οι δραματουργικές και εικαστικές καινοτομίες του, τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του και κυρίως η δράση του ως καραγκιοζοπαίχτης αποτελούν σημείο αναφοράς για τη μεταπολεμική πορεία του ελληνικού θεάτρου σκιών στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας. Ο Γιάννης Χατζής, εκτός από τον εισαγωγικό πρόλογο των παραστάσεων, είναι υπεύθυνος και για το δραματουργικό αποτέλεσμα, μιας και θα παρουσιαστούν πρωτότυπα έργα του, κάτι που προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στο κοινό για να γνωρίσει το προσωπικό του έργο.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ τελείται υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα τις δράσεις μιας ιστορικής επετείου. Το έτος 2025, το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών συμπληρώνει 100 χρόνια διαρκούς παρουσίας. Με ημερομηνία ίδρυσης την 25η Φεβρουαρίου 1925, η επέτειος της εκατονταετηρίδας αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημείο αναφοράς τόσο για τον τέχνη του ελληνικού θεάτρου σκιών όσο και για τον ευρύτερο χώρο των παραστατικών τεχνών. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ένα σύνολο δράσεων επετειακού χαρακτήρα σε συνεργασία με ποικίλους φορείς ξεκινά ήδη από της αρχές του 2024 με κορύφωση το 2025.

Καραγκιοζοπαίχτες: Γιώργος Παρλαπάνης, Κωνσταντίνος Ευσταθόπουλος, Γιουβάν, Οδυσσέας Κανλής, Νικόλας Κούλελης

Παρουσίαση: Γιάννης Χατζής

Πρόγραμμα παραστάσεων

Σάββατο 9/3

17.00 Παραστάσεις νέων καλλιτεχνών

  • «Το χαρτζιλίκι» Γιώργος Παρλαπάνης
  • «Οι δύο τεμπελχανάδες» Κωνσταντίνος Ευσταθόπουλος

18.30 «Σαράντα παλικάρια από τη Λεβαδιά» Γιουβάν

Κυριακή 10/3

12.00 «Ο Καραγκιόζης στη χώρα του Ταμτούμ» Οδυσσέας Κανλής

15.00 «Μάγουλο βερύκοκο» Νικόλας Κούλελης

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Χατζή

Ο Γιάννης Χατζής γεννήθηκε το 1945 στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε, ζει και εργάζεται. Ερευνητής και μελετητής του Θεάτρου Σκιών, δίνει εδώ και περίπου πέντε δεκαετίες παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Διοργάνωσε και συμμετείχε σε εκθέσεις εικαστικών του Καραγκιόζη σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Νάουσα, Βέροια, Κατερίνη, Ναύπλιο, Λαμία, Αθήνα και στο εξωτερικό. Πλούτισε το ρεπερτόριο του Θεάτρου Σκιών με πολλά έργα, ενώ η δουλειά του σε φιγούρες, αφίσες και σκηνικά βρίσκεται σε διάφορα μουσεία. Παράλληλα, ανέπτυξε συγγραφικές και ερευνητικές δραστηριότητες στα λαϊκά αναγνώσματα και σε διάφορους τομείς της λαογραφίας.

Κατά διαστήματα, έχει συνεργαστεί σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές (ΕΡΤ2, ΝΕΤ, ΕΤ3, FM 102, FM 103, FM 95,8, TV 100, ΤV Μακεδονία κ.λπ.). Έδωσε πολλές διαλέξεις, συμμετείχε σε ημερίδες, ενώ δίδαξε σε διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια, σε συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς, συλλόγους και ιδρύματα παιδιών με αναπηρίες. Καθοδηγεί εργαστήρια για το στήσιμο παραστάσεων από παιδιά, σε προγράμματα γνωριμίας με το Θέατρο Σκιών σε παιδικές Βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα δήμων, όπως και σε διάφορα γυμνάσια, λύκεια και δημοτικά σχολεία. Έχει εκδώσει και δημοσιεύσει θεατρικά έργα, ρεπορτάζ, χρονογραφήματα, γελοιογραφίες, μελέτες και αναλύσεις για το ντόπιο Θέατρο Σκιών.

Για το έργο και την προσφορά του τιμήθηκε με το «Αργυρό Μετάλλιο» του Α’ Διαμερίσματος (Ιστορικό και Οικονομικό Κέντρο) του Δήμου Θεσσαλονίκης, από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, τη Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, το Γ’ Δημοτικό Διαμέρισμα, το Μουσείο Καραγκιόζη και το Φεστιβάλ της Προύσας και με πολλές άλλες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Βόρειας Ελλάδας και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας.

Οι παραστάσεις του είναι ένα θέατρο μάχιμης επικαιρότητας, ώριμος καρπός της πολύχρονης και πολύτροπης θητείας του στον κόσμο του Θεάτρου Σκιών. Με ιδιαίτερη ευαισθησία επιχειρεί με τον Καραγκιόζη του να συνδυάσει τον τοπικό πολιτιστικό θησαυρό με επίκαιρο και σύγχρονο λόγο. Από την παράδοση και την ταυτότητα του χτες, στη φωνή, τα οράματα και τις ανησυχίες του σήμερα, με πληθώρα λαογραφικών, ηθογραφικών και ηθογραφικών στοιχείων.

Οι Απόκριες της Κοκκινοσκουφίτσας

από την ομάδα κουκλοθεάτρου JINX

 

Το PlayTogether υποδέχεται το Σάββατο 2 Μαρτίου και ώρα 18.00, την ομάδα κουκλοθέατρου JINX σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με αποκριάτικη ατμόσφαιρα για παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 6 ετών. 

 

Πολύχρωμες επιτραπέζιες κούκλες και μαριονέτες, μεγάλα και εντυπωσιακά σκηνικά, κλασσική μουσική, αστεία, γκάφες, σκανδαλιές, σε μια κωμική διασκευή ενός κλασσικού παιδικού παραμυθιού που αγαπούν μικροί και μεγάλοι!

 

Υπεύθυνη ομάδας, Κατασκευή κούκλων, σκηνικών: Nτόμινι Λυμπέρη

 

 

Τα τρία γουρουνάκια

Μία παράσταση κουκλοθέατρου, που τα παιδιά μπορούν να γελάσουν, να σχολιάσουν, να εκφραστούν, να νοιώσουν

Ο Ασπρούλης με το αχυρένιο σπιτάκι έχει το μυαλό του συνεχώς στο παιχνίδι και στις εύκολες λύσεις. Ο Μαυρούλης και το ξύλινο σπιτάκι του. Έχει κάποιους προβληματισμούς μεν αλλά δεν το ψάχνει και πολύ δε. Τέλος, το τρίτο γουρουνάκι, ο Καφετούλης, αντιπροσωπεύει το άτομο με δυνατό χαρακτήρα, το άτομο που προσπαθεί, προβληματίζεται, θυσιάζεται κα αγωνίζεται για το καλύτερο. Η σχέση από τούβλα, πέτρες και λάσπη είναι η σχέση με γερές βάσεις. Το σπιτάκι του ταρακουνιέται από τις δυσκολίες αλλά δεν καταρρέει, αποτελεί καταφύγιο και στήριγμα ζωής.

Οι κακοί λύκοι βρίσκονται στο μυαλό μας και με το μυαλό μας μπορούμε να τους νικήσουμε, εκπαιδεύοντας το.

14 κούκλες, 3 αλλαγές σκηνικών (Οι κούκλες είναι χειροποίητες 60 εκ, όπως και οτιδήποτε χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της παράστασης)

Παίζουν: Χριστίνα Μπήτιου – Γεωργία Τράκα

Τα παραμυθαλήθεια, Αλία

Η ομάδα κουκλοθεάτρου “Μαρμίτα” παρουσιάζει το Σάββατο 3/02 στο “Studio Pellizco” την παράσταση κουκλοθεάτρου “Τα παραμυθαλήθεια , Αλία”.

 

Λίγα Λόγια για την παράσταση

« Πίσω απ’ τα βουνά που ανατέλλει ο ήλιος όταν χαράζει η  μέρα

ίσως λιγάκι παραπέρα

Στέκει μια χώρα όμορφη , με ιστορία

Μια χώρα γεμάτη άμμο , και μνημεία …»

 

Μέσα από το κουκλοθέατρο και τη μουσική αφήγηση τα παιδιά ταξιδεύουν στο Ιράκ, για να παρακολουθήσουν την αληθινή ιστορία της Αλία Μοχάμεντ Μπέηκερ , της βιβλιοθηκάριου της Βασόρα.

Δείτε περισσότερα  για την παράσταση ” Τα παραμυθαλήθεια , Αλία ” στο παρακάτω  λινκ:

Ο Φασουλής και οι Πειρατές

Κουκλοθέατρο Χριστίνας Μπήτιου

Κωμωδία

Ο Φασουλής και ο Ρεβύθης, οι δύο παλιοί μας γνώριμοι από το προπολεμικό μας κουκλοθέατρο θα ταξιδέψουνε στη χώρα των τρομερών πειρατών. Η εξυπνάδα κόντρα με τη δύναμη και η καλοσύνη ενάντια στην απανθρωπιά μαζί με πολύ γέλιο, θα σας κρατήσουν συντροφιά με μάχες, γκάφες και πολλές ανατροπές.

Σε όλες τις εποχές οι Πειρατικές ιστορίες ενθουσιάζουν τα παιδιά και θέλγουν τους μεγάλους. Όμως με πρωταγωνιστή τον Φασουλή, τον λαϊκότερο ήρωα του Κουκλοθεάτρου, τα πράγματα γίνονται περισσότερο grotesque και ξεκαρδιστικά.

Όλοι οι κακοί από τη μια πλευρά και ο Φασουλής από την άλλη. Στη μέση η όμορφη κόρη του Άρχοντα, η Κρυσταλλένια, που έχει απαχθεί από τους Πειρατές. Μάχη, αγωνία και κάθαρση, αφού στα παραμύθια πάντοτε νικάει το καλό.

 

Παίζουν: Χριστίνα Μπήτιου και Γεωργία Τράκα

Η Κοιλάδα με τα Μανιτάρια

Λένε, ότι στην Κοιλάδα με τα Μανιτάρια ζει ένα μικρό ανθρωπάκι, που δουλειά του είναι να φροντίζει τα μανιτάρια και να τα κρατάει χαρούμενα. Λίγοι άνθρωποι το έχουν δει με τα μάτια τους…

 

Βιωματική παράσταση με τη Κασσιανή Τζιάτζη και με τις μαριονέτες που εμψυχώνει ο Χρήστος Πατσαρασλής.
Γονείς και παιδιά αλληλεπιδρούν στο πολύχρωμο μουσικό – ηχητικό περιβάλλον που διεγείρει τις αισθήσεις τους, και επιλέγοντας τα κατάλληλα εργαλεία καλούνται να βοηθήσουν τους ήρωες στην περιπέτειά τους.

 

Η παράσταση απευθύνεται σε ζευγάρια παιδιού – συνοδού και είναι περιορισμένων θέσεων.

 

Η περιπέτεια του μικρού ασχημόπαπου

Η δυναμική που εμπεριέχεται στο μύθο του «Ασχημόπαπου» διασκευασμένο από τον Μιχ.Χατζάκη, δίνει τη δυνατότητα για πολλά, πάρα πολλά θεατρικά ευρήματα. Κάθε οπτική γωνία προκαλεί και μια μετάλλαξη με νέους στόχους και ορίζοντες. Αυτό σαφώς οφείλεται στη μαγική ανατροπή του ασχημόπαπου σε κύκνο, που επιτρέπει κάθε είδους συμβολικές ερμηνείες.

Στη διασκευή του κουκλοθεάτρου της Χριστίνας Μπήτιου προστέθηκε και κάτι ακόμα, η έννοια της φιλίας. Μιας φιλίας εξιδανικευμένης και ολοκάθαρης που μόνο μέσα από την τέχνη μπορεί να παραχθεί τόσο απόλυτα. Τα παιδιά θα βοηθήσουν το ασχημοπαπάκι να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του δάσους και να βρει τους γονείς του.

 

Παίζουν: Χριστίνα Μπήτιου – Γεωργία Τράκα

 

Καλικαντζαρούμ

Χριστουγεννιάτικο αφήγημα με ζωντανή μουσική και θεατρικό παιχνίδι

Η ομάδα θεάτρου κούκλας Κοκού-Μουκλό οδηγεί τους μικρούς θεατές σ’ ένα ατμοσφαιρικό, κωμικό χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι.

Λίγο πριν οι καλικάντζαροι γυρίσουν πίσω στις καλικαντζαρο φωλιές τους ο Μιμλίνος συναντά την μικρή Ρόζα. Τότε οι κόσμοι τους ενώνονται μέσα από αξιαγάπητες σκανταλιές. Η ηθοποιός Ραφαέλα Τσομπανούδη και ο συνθέτης Γιώργος Χρυσικός, δημιουργούν μια ολόφρεσκη δραματοποιημένη αφηγηματική τεχνική λόγου, μουσικής και παιχνιδιού με την χρήση αντικειμένων και κούκλας.

Συντελεστές:

Ραφαέλα Τσομπανούδη

Γιώργος Χρυσικός

 

Λίγα λόγια για το Κοκού Μουκλό

Το θέατρο κούκλας Κοκού-Μουκλό μετρά 20 χρόνια πορείας στον χώρο του παιδικού θεάτρου. Το 2003 οι κουκλοπαίκτριες Βάσω Γιαρένη και Ηρώ Θεοδώρου ξεκίνησαν να δουλεύουν τις κουκλοθεατρικές τους ιστορίες στο μικρό θεατράκι της οδού Μεγίστης στην Καλλιθέα. Με τα παραμύθια, την ιδιαίτερη αισθητική τους, την μουσική και τις σπουδαίες συνεργασίες με νέους και βραβευμένους συγγραφείς και εικονογράφους της παιδικής λογοτεχνίας κατάφεραν να δημιουργήσουν τον παραμυθένιο μικρόκοσμο του κουκλοθεάτρου Κοκού-Μουκλό που μικροί και μεγάλοι έχουν αγαπήσει. Μέσα στην πορεία τους δημιούργησαν 14 παραστάσεις κουκλοθεάτρου για παιδιά και δύο παραστάσεις μικρού μήκους για ενήλικες. Έκαναν συνεργασίες με θέατρα σε όλη την Ελλάδα και την κεντρική Ευρώπη. Το 2013 – 2019 δημιούργησαν στην Ολλανδία το Atelkier Kokoe-Moeklo με έδρα την Χάγη, και το 2022 το εργαστήρι Κοκου-Μουκλό στην Καλαμάτα.

Τα Χριστούγεννα του Ποντικομικρούλη

Μια ιδιαίτερα δυνατή αλλά και τρυφερή ιστορία, της οποίας ήρωας είναι ένα ονειροπόλο ποντικάκι, ο Ποντικομικρούλης, που έχει ως όνειρο ζωής να αγγίξει ένα αστέρι. Το αστέρι της Αγάπης!

Με βοηθούς τα παιδιά θα προσπαθήσει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Όλοι μαζί θα πιάσουν το αστέρι και η καρδιά τους θα γεμίσει από αγάπη.

 

Εμείς θα κάνουμε τον γύρο του κόσμου

Παραμύθι με κούκλες

Πρόκειται για μια παράσταση μαριονέτας, όπου ντεκόρ είναι το σώμα της κουκλοπαίκτριας και πρόσωπα τα ίδια της τα χέρια.

Φτάνει μια πολυταξιδεμένη παραμυθού κουβαλώντας τη βαλίτσα της, η οποία στη διάρκεια της παράστασης γίνεται σπίτι και κατόπιν μετατρέπεται σε ντουλάπα, ενώ η κάπα της μεταμορφώνεται σε δάσος νυχτερινό, τα μπράτσα, τα χέρια και τα δάχτυλά της μεταλλάσσονται σε ήρωες παραμυθιού.

Η αποστολή της: να διηγηθεί στον Κοντορεβυθούλη την ιστορία του, που δεν μοιάζει και πολύ μ’ εκείνη που ξέρουμε. Η παραμυθού -με τη βοήθεια των παιδιών, στα οποία μοιράζονται μουσικά όργανα- παρουσιάζει το νυχτωμένο δάσος όπου χάνεται ο Κοντορεβυθούλης  κι εκείνος με τη σειρά του γίνεται πρωταγωνιστής αυτής της παράστασης βγαίνοντας μέσα απ’ το μανίκι της κάπας της.

Όμως τα χαλίκια τα έχει καταπιεί ένα  περίεργο πουλί- η Ναντού. Είναι ένα πουλί φτιαγμένο μέσα από μια σειρά μαγικών μεταμορφώσεων των ρούχων που κρέμονται σε μια ντουλάπα, η οποία προηγουμένως ήταν σπίτι και πριν απ’ αυτό ήταν βαλίτσα…

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Vinciane SAELENS / Δαμιανός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Μουσική σύνθεση: Samy ZΕLACI, Γιώργος ΒΑΣΙΚΑΡΙΔΗΣ

Σκηνογραφία – κοστούμια: Ghislaine HERBERA

Ερμηνεία: Ιωάννα ΜΑΜΑΚΟΥΚΑ

Κατασκευή Υδρογείου: Μαρία ΕΝΙΣΛΙΔΟΥ

Μικρός Πρίγκιπας

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Εξυπερύ από το Θέατρο Κούκλας REDICOLO

Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη

 

Ο “Μικρός Πρίγκιπας”  από το Θέατρο Κούκλας REDICOLO, μετά τις παραστάσεις του στα δύο Διεθνή Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου της χώρας, στο Κιλκίς και στην Καλαμάτα, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη, με δύο παραστάσεις για το κοινό, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 19:00 και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 12:00 και έξι πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία.

Μία Μουσική Παράσταση Θεάτρου Κούκλας για όλες τις ηλικίες, με μεγάλες κούκλες, φιγούρες, μαριονέτες και ηθοποιούς, που συνδυάζει τη μαγεία του κουκλοθεάτρου με την ορχηστρική μουσική και την ψηφιακή ζωγραφική.

Το ανθρώπινο μέγεθος των κουκλών, σήμα κατατεθέν της ομάδας, προσφέρεται ιδανικά για την σκηνική παρουσία του Μικρού Πρίγκιπα, διατηρώντας την ποιητική και παραμυθένια του διάσταση. Η μουσική για συμφωνική ορχήστρα και πιάνο, σε σύνθεση και παραγωγή του Μανώλη Καλπενίδη, συντροφεύει και χρωματίζει ολόκληρο το ταξίδι του Μικρού Πρίγκιπα. Τη βάση για την αισθητική της παράστασης δίνουν τα έργα ψηφιακής ζωγραφικής που δημιουργήθηκαν από την Εύα Δανηίλ, για να οπτικοποιήσουν με φρέσκια ματιά τα σκίτσα του συγγραφέα και το ονειρικό περιβάλλον του έργου.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Αφηγητής της ιστορίας είναι ένας αεροπόρος που ονειρευόταν να γίνει ζωγράφος. Μέσα από τη ζωγραφική του εξιστορεί την συνάντησή του με τον Μικρό Πρίγκιπα, τα σχέδια του ζωντανεύουν και γίνονται παιχνίδια, φιγούρες, κούκλες, πλανήτες. Δημιουργεί έτσι έναν παραμυθένιο κόσμο για να τον μοιραστεί με τα παιδιά, γιατί μόνο αυτά μπορούν να καταλάβουν όσα οι μεγάλοι έχουν ξεχάσει πια. Η θεατρική σκηνή γεμίζει αστέρια και προσκαλεί τα παιδιά να κοιτάζουν πάντα ψηλά και να ακολουθούν τα όνειρά τους.

 

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΑΙΝΤ ΕΞΥΠΕΡΥ

Μετάφραση: ΜΑΤΙΝΑ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ

Θεατρική Διασκευή – Σκηνοθεσία: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ

Κούκλες, Φιγούρες και Σκηνικά: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ

Σύνθεση, Εκτέλεση, Παραγωγή Μουσικής: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΠΕΝΙΔΗΣ

Ψηφιακή Ζωγραφική: ΕΥΑ ΔΑΝΙΗΛ

Κοστούμια Κουκλών: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτισμοί: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ

Φωτογραφίες: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ

Trailer: ΝΙΚΟΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ

Επικοινωνία με Σχολεία: ΙΡΟΝΤΙΝΑ ΚΑΝΔΡΑΛΗ

Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ REDICOLO

Οργάνωση παραγωγής: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ

Παίζουν: ΔΕΣΠΟΙΝΑ

 

 

Είπαν για την παράσταση:

“Ένα παραμυθένιο και ονειρικό πλανητικό σύμπαν, με συνεχείς εκπλήξεις, συγκίνηση, νοσταλγία, γέλιο και καταπληκτικά τραγούδια, που συμπαρασύρει μικρούς και μεγάλους… Η Δέσποινα Καλπενίδου, ο Γιάννης Μόμτσιος και οι κούκλες τους, μεταφέρουν επί σκηνής τα διαχρονικά μηνύματα αγάπης κι επικοινωνίας του Μικρού Πρίγκιπα, με περισσή λεπτότητα, ευαισθησία και παιδαγωγική προσέγγιση, ορχηστρική μουσική και τραγούδι. Μέσα από τις διακριτικές κινήσεις τους και τις παιχνιδιάρικες φωνές τους, με κέφι και μεράκι, μας δίνουν το έναυσμα για να αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα και να προσεγγίσουμε τον κόσμο μέσα από την οπτική και τη σοφία του ακαταμάχητου πρίγκιπα, με ορίζοντα το παρόν και το μέλλον…”

 

“Το μεράκι, η χαρά, η ζωντάνια, η αγάπη των δημιουργών για το καλλιτεχνικό τους έργο με συγκίνησε βαθιά και πλημμύρισε η καρδιά μου από ευχάριστα και ζεστά συναισθήματα! Από την αρχή μέχρι το τέλος οι δυο καλλιτέχνες, με τις υπέροχες φωνές τους, ζεστές, παιχνιδιάρικες, τρυφερές, καλοσυνάτες, ζωηρές μας προσκαλούσαν σε ένα ταξίδι που δεν ήθελες να τελειώσει… η παράσταση πλαισιωμένη από ιδιαίτερα όμορφη ορχηστρική μουσική, με τα λιτά φαινομενικά, σκηνικά αντικείμενα που πραγματικά ούτε μπορείς να φανταστείς την πολυχρηστικότητά τους, μας έπαιρναν κυριολεκτικά από το χέρι και μας ταξίδεψαν μαζί τους, σε άλλους πλανήτες… γίναμε πιστοί σύντροφοι σε ένα ταξίδι που κάθε σταθμός ήταν και μια αποκάλυψη…”

 

“Υπέροχη παράσταση! Συγκινητική! Φαίνεται η δουλειά που έχει γίνει από ομάδα ανθρώπων! Καλοδουλεμένο κείμενο, σκηνικά που ταξιδεύουν, μουσική που γαργαλαει το μυαλό, όσο οι επί σκηνής συντελεστές δίνουν την ψυχή τους! Την απολαύσαμε με τον γιο μου! Συγχαρητήρια!”

 

“Μπράβο σας. Πολύ ωραία παράσταση για άλλη μια φορά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του γιου μας που το απόλαυσε! Μετράει πολύ ειδικά για ένα παιδί με αυτισμό. Να είστε καλά να κάνετε ωραία πράγματα για όλους μας!”

 

“Εξαιρετική, ευφυέστατη, συγκινητική, μοναδική η δουλειά σας!!! Πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστούμε!”

 

 

 

Φωτογραφίες: www.redicolo.com/prigkipasfotos

Facebook event: https://fb.me/e/9ITYgisv1

Site ομάδας: www.redicolo.com

Το πάρτυ στο δάσος και ο κυρ λύκος

μία ξεκαρδιστική κωμωδία στο θεατράκι της ΧΑΝΘ εντός κεντρικού κτιρίου

Το έργο πραγματεύεται το αίσθημα του φόβου και την κατάκτησή του, αφού αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να τον αντιμετωπίσουμε και να τον ξεπεράσουμε.

Στόχος όλων μας είναι να μάθει να ξεπερνάει τους φόβους του χωρίς να πληγωθεί γιατί μόνο έτσι θα πηγαίνει στο επόμενο βήμα και θα βλέπει τη ζωή “με άλλο μάτι”. Μόνο μέσα από τις κούκλες, τα παιδιά, μπορούν να αφομοιώσουν τέτοιες έννοιες γιατί αυτές εμπιστεύονται, γιατί αυτές αισθάνονται πιο κοντά, γιατί αυτές είναι τα δικά τους φιλαράκια, οι “κολλητοί” τους.

Η συγκεκριμένη ιστορία του λύκου που δεν καλέστηκε στο πάρτυ από τα υπόλοιπα ζώα, θα προσφέρει στα παιδιά όχι μόνο γέλιο, πολύ γέλιο αλλά και ερεθίσματα, που θα τα εμπλουτίσουν συναισθηματικά και νοητικά. Κύρια θα συντελέσει ώστε το παιδί να μάθει πώς να βιώνει το φόβο, τις απαγορεύσεις, τις νοοτροπίες μέσα στην κοινωνία στην οποία ζει.

Οι κακοί λύκοι βρίσκονται στο μυαλό μας και με το μυαλό μας μπορούμε να τους νικήσουμε, εκπαιδεύοντάς το.

«Ειρήνη» του Αριστοφάνη κατά Χρήστο Στανίση

Το θέατρο των σκιών επιστρέφει στο Κ.Θ.Β.Ε, με μια μουσικοθεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια. Η Αρχαιολαϊκή κωμωδία «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε ελεύθερη διασκευή – σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Χρήστου Στανίση, θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 29 Ιουνίου στο Βασιλικό Θέατρο, με φιγούρες, κούκλες, ηθοποιούς και μουσικούς που θα ζωντανέψουν επί σκηνής, ένα απολαυστικό θέαμα φωτός και σκιάς!

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ελεύθερη διασκευή στην κωμωδία του Αριστοφάνη Ειρήνη, όπου οι λαϊκοί ήρωες του θεάτρου σκιών γίνονται ένα με τους Αριστοφανικούς ήρωες.

Παντού όλα αλλάζουν, ακριβαίνουν και ρημάζουν εξαιτίας του πολέμου. Κι ο καημένος ο ήρωας μας ο Καραγκιόζης, που μόλις άρχισε στα αμπέλια να δουλεύει, έμεινε χωρίς δουλειά σαν ακούστηκε η σειρήνα του πολέμου να χτυπά…

Κι έτσι αποφασίζει να πάει ψηλά στον ουρανό και να μάθει από τον Δία, τον αρχαίο θεό, πώς θα γλυτώσουν οι άνθρωποι από του πολέμου το κακό και την Ειρήνη να φέρει και πάλι στο φως!

Φιγούρες γίγαντες, κούκλες, ηθοποιοί και μουσικοί όλοι μαζί επί σκηνής σε μια κωμωδία Αρχαιολαϊκή!

 

Συντελεστές:

Eλεύθερη διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά – κοστούμια, μουσική επιμέλεια, καραγκιοζοπαίχτης: Χρήστος Στανίσης

Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος

Τραγούδι, βοηθός σκηνοθέτη, βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου, σκιοπαίχτης: Γωγώ Μαντουβάλου

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου

Διανομή:

Θανάσης Δισλής (Χωρικός, Μπάχαλος, Κονταροξύστης)

Άγγελος Καρανικόλας (Δρεπανάς -Πόντιος-, Πόλεμος)

Δημήτρης Τσιλινίκος (Έρμης, Ιεροκλέας, Θωρακοπώλης)

Θάνος Φερετζέλης (Κορυφαίος, Λοφοποιός)

Μουσικοί επί σκηνής:

*Ανδριάνα Πεταλά / Σάκης Κώστας (πνευστά, κρουστά, τραγούδι)

Πανορμίτης Μπούμπας (βιολί, λαούτο, λύρα, κρουστά, τραγούδι)

Στέλιος Στεργιόπουλος (σαντούρι, κρουστά, τραγούδι)

*θα εμφανίζονται εναλλάξ στις παραστάσεις.

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Στανίση

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών από τον Ευγένιο Σπαθάρη. Από το 1993 δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε σχολεία (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια), σε εκδηλώσεις Δήμων και πολιτιστικών συλλόγων, σε θέατρα, σε μουσικές σκηνές (Μύλος Θεσσαλονίκης, Γυάλινο μουσικό θέατρο κ.α.) στο Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε εγκαίνια εικαστικών εκθέσεων, σε φεστιβάλ Ελλάδα και εξωτερικό, σε διάφορα μουσεία κ.α.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, ζωγράφους και χορευτές όπως οι : Ψαραντώνης, Νίκος Δημητράτος, Αγάθωνας, Μίμης Πλέσσας, Χριστόδουλος Χάλαρης, Ross Daly, Αντώνης Καφετζόπουλος, Κωνσταντίνος Παλιάν, Κώστας Αλεξανδρίδης κ.α.

Έχει κάνει προσωπικές εκθέσεις με φιγούρες, σκηνικά, πίνακες και εικαστικές κατασκευές και έχει συμμετάσχει και σε ομαδικές εικαστικές εκθέσεις.

Τον Ιούνιο 2020 συμμετέχει στην τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες». Τον Σεπτέμβριο 2020 συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών» αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ όπου γράφει και παρουσιάζει την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και ο Θεόφιλος Μεγαλέξανδρος» η παράσταση ταξιδεύει μαζί με την έκθεση και παρουσιάζεται και στην Κρήτη στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Τον Οκτώβριο 2020 συμμετέχει στην ιστορική & εικαστική έκθεση «ΟΙ ΕΥΖΩΝΕΣ» στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ για τους σκοπούς της ΦΕΡΜΕΛΗΣ. Σε επιμέλεια: Νίκου Βατόπουλου & Ίρις Κρητικού.

Τον Δεκέμβριο του 2020 ξεκινά την συνεργασία του με το Κ.Ε.Π.Ε.Μ. Τον Φεβρουάριο 2021 ζωγραφίζει για την παγκόσμια ημέρα Ελληνικής γλώσσας για το Ελληνικό προξενείο της Τύνιδας. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στην ομαδική έκθεση του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Κορίνθου με θέμα τον αγωνιστή της Κορίνθου του 1821 Χατζηγιάννη Μερτζέλο. Στην ομαδική έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με τίτλο «ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΨΙ / ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ’21» στην Ύδρα.

Τον Οκτώβριο του 2021 πραγματοποιεί την προσωπική του έκθεση στο Αρτ καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με τίτλο «Θέωση – Αποθέωση», η έκθεση παρουσιάζεται και στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας. Τον Φεβρουάριο του 2022 συμμετέχει στο 1ο φεστιβάλ σύγχρονου θεάτρου σκιών «Που πας βρε Καραγκιόζη» όπου συμμετέχει στη συζήτηση για το θέατρο σκιών στο χθες και στο σήμερα, στην εικαστική έκθεση του φεστιβάλ, διδάσκει την τέχνη του θεάτρου σκιών και παρουσιάζει την παράσταση «Το μαγεμένο πουλί» με μουσική επένδυση από τις ιστορικές ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά.

Έχει διδάξει λαϊκό θέατρο και θέατρο σκιών στη δραματική σχολή του ΚΘΒΕ και σε ιδιωτικές σχολές θεάτρου.

Φιγούρες του φιλοξενούνται:

  • στο μουσείο του φεστιβάλ του Τσεν – Τσουν στη Ν. Κορέα,
  • στο El Topic της Tolosa (international puppet center) στην Ισπανία,
  • στο Théâtre Royal du Péruchet στις Βρυξέλες,
  • στο Λαογραφικό Μουσείο Καλόξυλου – Νάξου και σε διάφορες συλλογές ιδρυμάτων και ιδιωτικές.