Κουκλοθέατρο & Σκιές – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Ο Αρλεκίνος

Η ομάδα «ARTE-μπα-μπλομ» παρουσιάζει την παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ», βασισμένη στο γνωστό αγαπημένο ομώνυμο παραμύθι της Ζώρζ Σαρή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

Ο Αρλεκίνος και η δύναμη της φαντασίας, της αγάπης, της αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή. Ένα αγόρι φτωχό που πιστεύει πως δεν μπορεί να συμμετέχει στο γλέντι της Αποκριάς, παρά μόνο να κοιτάζει από μακριά τους άλλους με τις φανταχτερές και πλούσιες στολές τους να διασκεδάζουν. Όμως πίσω του στέκει η μητέρα του. Η αγάπη κι η έννοια της για τον γιο της, άγρυπνοι φρουροί, θα διώξουν μακριά του τη στενοχώρια. Το μαγικό μπαούλο ανοίγει, τα πολύχρωμα κουρέλια ενώνονται και η μητέρα Φαντασία χαρίζει στον γιο της την πιο όμορφη αποκριάτικη στολή.

Τα Κολλητηροφιλαράκια

Ο Δημήτρης Καρόγλου με τη Σκιάς Όναρ θα παρουσιάσουν την εκπαιδευτική παράσταση που δημιούργησαν κατά του σχολικού εκφοβισμού, στη μικρή Αυλαία της Χ.Α.Ν.Θ.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Πασάς διοργανώνει έναν πρωτότυπο διαγωνισμό που θα νικήσει «Ο Καλύτερος Φίλος». Ο Καραγκιόζης και τα κολλητήρια του προσπαθούν να βρουν ποια συμπεριφορά είναι αυτή που κάνει κάποιον τον Καλύτερο Φίλο. Μέσα από καταστάσεις παιδικής καθημερινότητας μαθαίνουν πώς κάνουμε φίλους, πώς παίζουμε με τους άλλους, πώς εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και τι κάνουμε σε καταστάσεις εκφοβισμού.

 

“Στη Σκιάς Όναρ πιστεύουμε πως η ανασύνθεση και η επανέκφραση της αφήγησης της παράδοσής μας είναι στενά συνδεδεμένη με τη διατήρηση και ανανέωση της ιδιαίτερης κουλτούρας μας. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην προώθηση, την προβολή και ανάπτυξη του παραδοσιακού ελληνικού θεάτρου σκιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.”

Δημήτρης Καρόγλου

Ιστορίες του Ουρανού και των Ανθρώπων

ΦΙΞ in art – θεατρική παράσταση για μικρά και μεγάλα παιδιά από την ομάδα κουκλοθεάτρου Pulsar Ibiscus

Το ΦΙΞ in art συνεχίζει να «καπελώνει» τις Κυριακές μας και φιλοξενεί στο ιστορικό κτίριο του ΦΙΞ μια σειρά από θεατρικές παραστάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά. Οι Κυριακές θα είναι και φέτος γεμάτες όμορφες ιστορίες, χρώματα, μουσική και τραγούδι.

Μικρή ιστορία της παράστασης

Κι όμως ο ουρανός δεν ήταν πάντοτε γεμάτος αστέρια. Ούτε οι άνθρωποι αφηγούνταν πάντοτε ιστορίες. Όμως τη στιγμή που αποφάσισαν να το κάνουν κάτι θαυμαστό συνέβη.

Γέμισε ένα κενό που ούτε και αυτοί δεν γνώριζαν πως υπήρχε, της μνήμης. Ιστορίες αγάπης, αλλά και αρετής, μετατράπηκαν σε φάρους που φωτίζουν ανεξίτηλα το δρόμο των ανθρώπων. Και δεν είναι ποιητικός ο λόγος!

Τόσο εντυπωσιάστηκαν οι θεοί από τις ιστορίες αυτές, που θέλησαν να τιμήσουν τους ήρωες μεταμορφώνοντας τους σε αστέρια!

 

Ιδέες, κατασκευές, κείμενο, μουσική, εμψύχωση: Ιορδανίδου Αλεξάνδρα, Ιορδανίδης Γιώργης

Το trailer της παράστασης!

Ο Καραγκιόζης μαέστρος

Παραστάσεις Παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών

Ο Δημήτρης Καρόγλου με τη Σκιάς Όναρ το Σάββατο 18/01/2020 στις 18:00 θα παρουσιάσουν την κωμική περιπέτεια του Καραγκιόζη, στη μικρή Αυλαία της Χ.Α.Ν.Θ.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Πασάς ψάχνει για έναν μαέστρο και μια ορχήστρα κλασσικής μουσικής για να παίξουν για τον Σουλτάνο που είναι να επισκεφτεί την πόλη. Ο Καραγκιόζης παρουσιάζεται ως μαέστρος και αναλαμβάνει την δουλειά. Μην έχοντας μουσικούς αρχίζει να συγκεντρώνει τους ετερόκλητους φίλους του για να φτιάξει την ορχήστρα κλασσικής μουσικής που ζήτησε ο Πασάς.

 

“Στη Σκιάς Όναρ πιστεύουμε πως η ανασύνθεση και η επανέκφραση της αφήγησης της παράδοσής μας είναι στενά συνδεδεμένη με τη διατήρηση και ανανέωση της ιδιαίτερης κουλτούρας μας. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην προώθηση, την προβολή και ανάπτυξη του παραδοσιακού ελληνικού θεάτρου σκιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.”

Δημήτρης Καρόγλου

 

Ιστορίες του Ουρανού και των Ανθρώπων

Παράσταση Κουκλοθεάτρου από την ομάδα «P u l s a r  H i b i s c u s» βασισμένη σε μύθους των αστερισμών στην «Παραμυθούπολη»

 

«…Ακούστε! Αν τ’ αστέρια λάμπουν, σημαίνει πως κάποιος τα’ χει ανάγκη; σημαίνει πως είναι απαραίτητο κάθε βράδυ πάνω απ’ τις στέγες ν’ ανάβει τουλάχιστον ένα αστέρι;!»

Βλαντιμίρ Μαγιακόβσκι

 

Μικρή ιστορία της παράστασης

Κι όμως ο ουρανός δεν ήταν πάντοτε γεμάτος αστέρια. Ούτε οι άνθρωποι αφηγούνταν πάντοτε ιστορίες. Όμως τη στιγμή που αποφάσισαν να το κάνουν κάτι θαυμαστό συνέβη.

Γέμισε ένα κενό που ούτε και αυτοί δεν γνώριζαν πως υπήρχε, της μνήμης. Ιστορίες αγάπης, αλλά και αρετής, μετατράπηκαν σε φάρους που φωτίζουν ανεξίτηλα το δρόμο των ανθρώπων. Και δεν είναι ποιητικός ο λόγος!

Τόσο εντυπωσιάστηκαν οι θεοί από τις ιστορίες αυτές, που θέλησαν να τιμήσουν τους ήρωες μεταμορφώνοντας τους σε αστέρια!


Μεγάλη ιστορία της παράστασης

Καθώς κοιτάμε τον νυκτερινό ουρανό, κοιτάζουμε στο παρελθόν. Όσο μακρύτερα κοιτάμε, τόσο βαθύτερα στο παρελθόν βλέπουμε. Εμείς λοιπόν ξεκινάμε την ιστορία μας από την εποχή που δεν υπήρχαν ιστορίες.

Παίρνουμε μορφές παλιών θεών για να φωτίσουμε σιγά σιγά τη μνήμη των ανθρώπων με ιστορίες όπως της Περσεφόνης. Της παρθένας κόρης της θεάς Δήμητρας που την άρπαξε ο Πλούτωνας στον κάτω κόσμο. Από τότε η θεά Δήμητρα μέσα στην στεναχώρια της, δεν επέτρεπε σε κανένα φυτό να ανθίσει. Για να σωθούν οι άνθρωποι και τα ζώα, ο Δίας έπεισε τον αδερφό του, να περνάει κάποιους μήνες η Περσεφόνη στον ουρανό σαν αστερισμός κοντά στη μητέρα της. Κάθε φορά που ανέβαινε, στο πέρασμά της η Γη άνθιζε μαγικά!

Η Δήμητρα όμως δεν είναι η μόνη μητέρα που ήθελε το παιδί της δίπλα της, παρόμοια είναι και η ιστορία της Καλλιστούς, της όμορφης νύμφης που ερωτεύθηκε ο Δίας. Η Ήρα όμως από ζήλια, την μεταμόρφωσε σε αρκούδα! Ο γιος τους, ο βασιλιάς Αρκάς, μεγάλος πια, βγήκε για κυνήγι. Η μητέρα του χωρίς να σκεφτεί πως δεν θα την αναγνωρίσει σαν αρκούδα έτρεξε να τον αγκαλιάσει. Ο Αρκάς για να αμυνθεί σήκωσε το τόξο του να την σκοτώσει και θα το είχε κάνει αν δεν επενέβαινε ο Δίας. Μεταμόρφωσε τον Αρκά σε αρκουδάκι και αυτός αμέσως έτρεξε στην αγκαλιά της μητέρας του. Για να τους σώσει από την Ήρα, τους άρπαξε από τις ουρές και τους έστειλε στον ουρανό να γίνουν αστερισμοί. Μπορεί η Καλλιστώ να μην είναι πια όμορφη νύμφη και ο Αρκάς να μην είναι σπουδαίος βασιλιάς και κυνηγός, αλλά τουλάχιστον είναι πάντα μαζί στον ουρανό.

Υπήρξε όμως και ένας ακόμη σπουδαίος κυνηγός, ο γίγαντας Ωρίωνας που έκανε το λάθος να χτυπήσει το ιερό ελάφι της θεάς Άρτεμης. Εκείνη για να τον τιμωρήσει του έστειλε τον φοβερό Σκορπιό. Στην επική μάχη που ακολούθησε, τραυματίστηκαν και οι δύο θανάσιμα. Για άλλη μια φορά ο Δίας, έκανε τον διαιτητή. Τους έστειλε και τους δύο στον ουρανό αρκετά μακριά μεταξύ τους, ώστε να μην μπορούν ποτέ πια να βλάψουν ο ένας τον άλλον.

Οι μάχες, οι πόλεμοι και οι εκστρατείες δεν σταματάνε ποτέ! Τι γίνεται όμως με αυτούς που μένουν πίσω; Που ανησυχούν για την τύχη των αγαπημένων τους; Σύμφωνα με τον ποιητή Καλλίμαχο, η βασίλισσα Βερενίκη από την αγωνία της για τον σύζυγό της έταξε στην θεά Ήρα την κόμη της αν αυτός επιστρέψει σώος και αβλαβής από τον πόλεμο. Η πράξη της αυτή, τιμήθηκε από την θεά. Όταν λοιπόν ο Πτολεμαίος επέστρεψε στην αγκαλιά της Βερενίκης, η Ήρα τοποθέτησε την κόμη στον ουρανό σαν αστερισμό για να την βλέπουν θνητοί και θεοί.

Λίγο πιο πέρα στον ουρανό υπάρχει ένας άλλος αστερισμός, της λύρας, που φωτίζει μία διαφορετική ιστορία αγάπης. Της Ευρυδίκης και του Ορφέα. Ο γιος του θεού Απόλλωνα που εξημέρωνε άγρια ζώα με την υπέροχη φωνή του και το μαγευτικό άρπισμα της λύρας του. Όταν η αγαπημένη του πήγε στον κάτω κόσμο εκείνος πήγε να την ζητήσει από τον Πλούτωνα. Εκείνος συμφώνησε αλλά με έναν όρο: Να μην γυρίσει πίσω να την κοιτάξει όσο θα ανεβαίνουν στον πάνω κόσμο. Ο Ορφέας όμως δεν κρατήθηκε και λίγο πριν φτάσουν την κοίταξε και η Ευρυδίκη χάθηκε για πάντα. Απελπισμένος ο Ορφέας αποφάσισε να πάει και ο ίδιος στον κάτω κόσμο να μείνει μαζί της όμως πάνω στη σύγχυση του ξέχασε τη λύρα του! Τα άγρια ζώα διηγήθηκαν στην θέα Άρτεμη τι είχε συμβεί και εκείνη συγκινημένη τοποθέτησε τη λύρα ανάμεσα στους αστερισμούς για να μην ξεχαστούν ποτέ ο Ορφέας, η Ευρυδίκη και η αγάπη τους.

Ο ουρανός θα έχει πάντα ωραίες ιστορίες να διηγηθεί, όσο οι άνθρωποι κοιτάνε τα αστέρια!


Λίγα λόγια για την ομάδα Pulsar Hibiscus

Η ομάδα κουκλοθεάτρου Pulsar Hibiscus δημιουργήθηκε το 2018 από τα αδέρφια Ιορδανίδη.

Η Αλεξάνδρα το 2013 συνιδρύει μαζί με την Πετρίνα Βάσσου την ομάδα κουκλοθεάτρου Gypsy Moth Puppet Theater. Παραστάσεις τους βραβεύονται από το Διεθνές Φεστιβαλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς

  • Παράσταση «Σελάνα», κουκλοθεατρική παράσταση για ενήλικο κοινό, 2013.
  • Παράσταση «Ο γύρος της μπουγάδας σε 30 λεπτά», κουκλοθεατρική παράσταση για παιδιά, 2014)
  • και την επόμενη χρονιά διακρίνονται με το πρώτο βραβείο απo το Φεστιβάλ θεάτρου για παιδιά και εφήβους (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης) για την παράσταση»Ο γύρος της μπουγάδας σε 30 λεπτά», 2016).

Έχει μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους κουκλοθεάτρου (Στάθης Μαρκόπουλος, Rene Baker, amiet Van alsum, avid Glover) ερευνώντας τον κόσμο των αντικειμένων, την εμψύχωση αλλά και την κατασκευή κούκλας. Από το 2015 συνεργάζεται επίσης με την ομάδα romocósmicas (Camilla Bombardini, Byron Skouris), όπου μαζί πορεύονται μέσα από μια έρευνα σε σχέση με το θέατρο και το ταξίδι, ανά τον κόσμο.

Ο Γιώργης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και ερασιτέχνης αστρονόμος. Από το 2012 συμμετέχει σε πανελλήνιες αστροεξορμήσεις ανά την Ελλάδα, παρακολουθεί διαλέξεις σχετικές με το αντικείμενο, παραδίδει μαθήματα φυσικής και αστρονομίας σε μαθητές, αλλά κυρίως παρατηρεί και θαυμάζει τον νυχτερινό ουρανό. Από το 2018 συμμετέχει στην ερασιτεχνική θεατρική ομάδα ΘΕΓ στα Γιαννιτσά.

Τα αδέρφια Ιορδανίδη το 2018 αποφάσισαν να ενώσουν τις μεγάλες τους αγάπες, το κουκλοθέατρο και την αστρονομία…. και ιδού!

«Ιστορίες του ουρανού και των ανθρώπων».

Πρωτότυπη ιδέα, κατασκευές, κείμενο, μουσική, εμψύχωση: Ιορδανίδου Αλεξάνδρα, Ιορδανίδης Γιώργης

Χάρτινος κόσμος και όχι τυχαία…

Η λογική πίσω απ’την επιλογή του υλικού αυτού είναι πως τόσο ο κόσμος όσο και τα πλάσματα origami που κατοικούν σε αυτόν είναι εύθραυστα και εφήμερα. Σε αντίθεση με τις ιστορίες που έχουν να πουν.. οι οποίες παραμένουν άφθαρτες στον χρόνο.

Η παράσταση ταξιδεύει σε σχολεία, θέατρα και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα!

Δείτε το trailer της παράστασης ΕΔΩ.

 

facebook : www.facebook.com/pulsarhibiscus

email: pulsarhibiscus@gmail.com ajempa@gmail.com strudast@gmail.com

τηλέφωνα επικοινωνίας: 6945995207 (Αλεξάνδρα) 6940888099 (Γιώργης)

Ο μικρός λύκος

Ένα λυκόπουλο, γιος του μεγάλου αρχηγού των λύκων και όλης της περιοχής,  δεν θέλει να ‘ναι επιθετικό και σαρκοβόρο. Ακούει τα παραμύθια της σοφής κουκουβάγιας, θέλγεται από την ομορφιά της φύσης και αντιμετωπίζει ειρηνικά όλα τα ζώα που υπάρχουν γύρω του. Αλλά μια τέτοια στάση ζωής αντιβαίνει σε έναν αυριανό ηγέτη της αγέλης. Τι θα γίνει; Θα μάθει να ζει όπως όλα τα άγρια ζώα;

Η αγάπη έχει τα δικά της όπλα και τις δικές της αντιστάσεις. Δεν εφορμά, δεν αφορίζει, αλλά πείθει.

Ένα λυκόπουλο, λοιπόν, αλλιώτικο από τ’ άλλα και ένα κατσικάκι θα δώσουν τη μάχη ενάντια στην αλόγιστη δύναμη και προσταγή της φύσης που συνοψίζεται στο απόφθεγμα: «σκότωσε για να ζήσεις».

Ο «Μικρός Λύκος» γράφτηκε για το κουκλοθέατρο και ιδιαίτερα για παιδιά της προσχολικής ηλικίας.

Πινόκιο, ένα διαφορετικό αγόρι

«Αν ήμασταν όλοι ίδιοι, ο κόσμος θα ήταν τόσο βαρετός!»

Οι REDICOLO παρουσιάζουν την παράσταση κουκλοθεάτρου «ΠΙΝΟΚΙΟ, ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΓΟΡΙ» το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, στις 19.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος», στα πλαίσια του Χριστουγεννιάτικου Παιδικού Φεστιβάλ  που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο ΠΙΝΟΚΙΟ, ήρωας του κλασικού αριστουργήματος του Κάρλο Κολόντι, είναι μια ξύλινη μαριονέτα που κινείται χωρίς σπάγκους και ονειρεύεται δίχως όρια. Θέλει να γίνει αληθινό αγόρι, αλλά δεν ξέρει τι πάει να πει «αληθινό». Θέλει να βρει τη θέση του στον κόσμο των ανθρώπων, αλλά…τι είναι τελικά «άνθρωπος»; Μέσα από τις απίστευτες περιπέτειές του, ο ΠΙΝΟΚΙΟ θα μάθει πολλά: για τις συνέπειες των επιλογών και των αποφάσεων στη ζωή, για την αξία της ενσυναίσθησης, τη δύναμη της συγχώρεσης και την αναγκαιότητα της αποδοχής του διαφορετικού. Θα μάθει ότι «αληθινός άνθρωπος είναι αυτός που δεν σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, αλλά νοιάζεται για τους συνανθρώπους του.»

Μια παράσταση σύγχρονου κουκλοθεάτρου για όλη την οικογένεια, με τις αγαπημένες μεγάλες κούκλες των REDICOLO, ξεχωριστές τεχνικές εμψύχωσης με τη χρήση όλου του σώματος κάθε κουκλοπαίχτη, πρωτότυπη μουσική και ζωντανό τραγούδι. Μια παράσταση που, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, αποκαλύπτει την ομορφιά της διαφορετικότητας, με ευαισθησία, τρυφερότητα και πολύ χιούμορ.

Δείτε ΕΔΩ το trailer της παράστασης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Κάρλο Κολόντι

Διασκευή – Σκηνοθεσία: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Σχεδιασμός – Κατασκευή κουκλών: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Σκηνικό – Κοστούμια – Μάσκες: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Βίκυ Γούσιου

Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος

Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί: Μανώλης Καλπενίδης

Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης

Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου

Επικοινωνία – Προβολή: Λία Κεσοπούλου

Παραγωγή: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

 

ΠΑΙΖΟΥΝ

Μαρίνα Καζόλη

Δέσποινα Καλπενίδου

Γιάννης Μόμτσιος

Ο κύκλος με την Κούκλα

Οι REDICOLO παρουσιάζουν την παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο Κύκλος με την Κούκλα» στο Θέατρο “Οδού Χηλής”, στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμαριάς.

Βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα «Ο κύκλος με την κιμωλία», το έργο φέρνει, με απλότητα και ευαισθησία, τα σημαντικά ζητήματα της ιδιοκτησίας και της δικαιοσύνης στον κόσμο των παιδιών, μέσα από μια παράσταση καθηλωτική, στην οποία πρωταγωνιστούν οι μεγάλες, ή μάλλον οι τεράστιες, ή μάλλον οι καινούριες γιγαντόκουκλες των REDICOLO!

 

Λίγα λόγια για την ιστορία

Ένα καλομαθημένο (ή και κακομαθημένο, θα μπορούσε να πει κανείς) πλουσιοκόριτσο, η Λολίτα, καταστρέφει την κούκλα της και την πετάει. Ένα άλλο κορίτσι, φτωχότερο σε παιχνίδια αλλά πλουσιότερο σε αγάπη, η Πάκα, τη βρίσκει, την φτιάχνει και την κάνει δική της. Ξαφνικά, όμως, η Λολίτα εμφανίζεται και τη θέλει πίσω! Ποια από τις δύο είναι δίκαιο να κρατήσει την κούκλα; Με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και τη βοήθεια κούκλων και ηθοποιών, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο δύσκολο αυτό ερώτημα και να δώσουμε τη «σολομώντεια λύση».

 

«Τα πράγματα ανήκουν όχι σ’όποιον λάχει,                                                                         μα σε όποιον τα χρειάζεται και χαίρεται που τα’χει.»

 

Το trailer της παράστασης.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Αλφόνσο Σάστρε

Σκηνοθεσία: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Σχεδιασμός – Κατασκευή κουκλών: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Μουσική: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης

Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου

Επικοινωνία – Προβολή: Λία Κεσοπούλου

Παραγωγή: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ

Δέσποινα Καλπενίδου

Γιάννης Μόμτσιος

Ρομπέν των Δασών

κουκλοθέατρο με μεγάλες κούκλες

Κατά τη χριστουγεννιάτικη περιοδεία τους, οι REDICOLO θα περάσουν από το δημοτικό θέατρο Άστρον στη Μενεμένη, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στις 18.00,  για να πουν σε μικρούς και μεγάλους όλη την αλήθεια για τον έναν και μοναδικό, τον καλυτερότερο, τον διαχρονικότερο σούπερ ήρωα του πλανήτη, Ρομπέν των δασών!

Η αγαπημένη και πολυταξιδεμένη παράσταση του θιάσου, με κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος! Μία ιστορία με ήρωα έναν φαντασμένο Ρομπέν των Δασών που νομίζει ότι μπορεί να σώσει όλο τον κόσμο μόνος του και που μέσα από τα παθήματά του διασκεδάζει και αφυπνίζει.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Ρομπέν των Δασών, γνωστός και ως Ρομπέν των Φτωχών, είναι ο καλύτερος από όλους και ο καλύτερος σε όλα. Όλοι τον θαυμάζουν για τη γενναιότητά του και όλοι ζητούν τη βοήθειά του. Και ο Ρομπέν είναι πάντα εκεί, πάντα έτοιμος να πολεμήσει την αδικία, να υπερασπιστεί τους αδύναμους, να αποδώσει δικαιοσύνη. Για μισό λεπτό, όμως. Είναι πάντα εκεί, αλλά πάντα ολομόναχος. Μήπως, τελικά, ακόμα κι ένας σούπερ ήρωας χρειάζεται βοήθεια;

Μια παράσταση σύγχρονου κουκλοθεάτρου για όλη την οικογένεια, με συναρπαστική δράση, επικές ανατροπές, έξυπνο χιούμορ και μουσική που ξεσηκώνει. Μια παράσταση που, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, αποκαλύπτει την αξία της συλλογικότητας και μιλά για το πόσο σημαντικό είναι το «εγώ» να γίνεται «εμείς» και το πόσο αναγκαίο είναι οι άνθρωποι – ή και οι σούπερ ήρωες –  να προχωρούν στη ζωή ΜΑΖΙ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Ματίνα Τσικριτζή
Σκηνοθεσία: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ
Σχεδιασμός – Κατασκευή κουκλών: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ
Σκηνικό: Βίκυ Γούσιου
Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος
Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης
Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης
Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου
Επικοινωνία – Προβολή: Λία Κεσοπούλου
Παραγωγή: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣΠΑΙΖΟΥΝ
Γιώργος Γκάλπας
Γιάννης Μόμτσιος

Το ​trailer της παράστασης ΕΔΩ.

Τα Χριστούγεννα του Λύκου

Η χριστουγεννιάτικη παράσταση της ομάδας κουκλοθέατρου JINX είναι μία πολύ αστεία παραλλαγή του γνωστού παραμυθιού «Η κοκκινοσκουφίτσα» με τον γκαφατζή λύκο, ήρωα της ιστορίας, να ντύνεται Άγιος Βασίλης και να προσπαθεί να ξεγελάσει τους υπόλοιπους ήρωες.

Μέσα από αστείες περιπέτειες και καμώματα και με την χριστουγεννιάτικη ΑΓΑΠΗ στην καρδιά γίνονται στο τέλος όλοι μια παρέα με τον λύκο καλό και ευτυχισμένο που δε θα περάσει ξανά μόνος του τα Χριστούγεννα στο παγωμένο δάσος αλλά με την νέα του παρέα σε ένα ζεστό σπιτάκι.

Οι κούκλες είναι επιτραπέζιες 50 – 80 εκ. ύψους και μαριονέτες, τα σκηνικά μεγάλα και εντυπωσιακά και οι κουκλοπαίχτες συμμετέχουν διαδραστικά στην εξέλιξη της ιστορίας, γεγονός που κάνει την παράσταση ακόμα πιο κωμική και ευχάριστη και για τους ενήλικες. Στην μουσική επένδυση της παράστασης προτιμήθηκαν κομμάτια κλασσικής μουσικής και γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Κατασκευή κούκλων, σκηνικών: Nτόμινι Λυμπερη

Στο κοφίνι δεν χωρούν και στο μπαούλο περισσεύουν

Αφήγηση παραμυθιού, κουκλοθέατρο και παντομίμα από τους Hocus Pocus

Δύο ταξιδιώτες, ένας μπαλαντέρ και οι θεατές δημιουργούν αυτή την παράσταση. Τα παθήματα ενός γέρου και μιας μπάμπως, τα αινίγματα μιας σκληρόκαρδης βασιλοπούλας, οι δοκιμασίες ενός παλικαριού και η αναστάτωση που προκαλεί μια χρυσή χήνα βγαίνουν μέσα από κοφίνια και μπαούλα και ξεφανερώνονται.

 

Τα Χριστούγεννα του κυρίου Σκρουτζ

O κος Σκρουτζ, ο γεροτοκογλύφος, γεμάτος αδιαφορία για τη χριστουγεννιάτικη μαγεία, τα συναισθήματα ή την τρυφερότητα, μετράει τα λεφτά του. Δεν συγκινείται από τα παιδιά που τραγουδούν τα κάλαντα και το γιορτινό πνεύμα δεν τον αγγίζει καθόλου. Απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο.

Όμως η μοίρα που τον θέλει εγωιστή και παλιάνθρωπο δεν θα έχει για πολύ το πάνω χέρι. Ποτέ δεν είναι αργά για ένα θαύμα!

 

Περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη

Χριστουγεννιάτικη παράσταση κουκλοθεάτρου στο Λόφο από τον κουκλοθίασος ΝιΣτα.

Μια παράσταση για όλες τις ηλικίες!

Λίγα λόγια για την παράσταση

Είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς. Δυο παιδιά, ο Πετρής και η Ασημίνα, τραγουδούν τα κάλαντα περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη. Κάποια στιγμή φτάνουν στο σπίτι του κακού Κότα: «Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Εγώ το μόνο που περιμένω από τις γιορτές είναι που θα φάω το γουρούνι μου». Τα παιδιά του παίρνουν το γουρούνι και ο Κότας ψάχνει να το βρει. Στην ιστορία έρχεται ο Άγιος Βασίλης, οι καλικάντζαροι και μια γαλοπούλα….!

 

Λίγα λόγια για τον κουκλοθίασο ΝιΣτα

Ο κουκλοθίασος ΝιΣτα δημιουργήθηκε το 2007 από την Δήμητρα Ζάντζα και τον Παναγιώτη Κουλούρη. Πήρε το όνομά του από τα αρχικά της Νίνας και του Στάθη, των δύο παιδιών τους. Η Δήμητρα και ο Παναγιώτης είναι νηπιαγωγοί. Εργάζονται από το 2001 στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ασχολούνται με το κουκλοθέατρο τα τελευταία 20 χρόνια παίζοντας παραστάσεις κουκλοθεάτρου και διδάσκοντας κατασκευή κούκλας. Στις παραστάσεις χρησιμοποιούν κυρίως γαντόκουκλες και μάπετ.

Με αφετηρία τον παιδικό ανιμισμό πιστεύουν πως το να δίνεις ζωή στα άψυχα πράγματα μέσα από το κουκλοθέατρο είναι μια περιπέτεια αληθινής δημιουργίας που αφορά και τα παιδιά και τους μεγάλους.

 

Χριστούγεννα, μυστήρια και θαύματα

 

H Ιωάννα Μαμακούκα παρουσιάζει την καινούργια της χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση με κούκλες.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Στην ιστορία εμφανίζεται η Τζεπέτα στο εργαστήριο της. Είναι δις-δισέγγονη του γνωστού Τζεπέτο, του παιχνιδοφτιάχτη πατέρα του Πινόκιο. Στο εργαστήρι της αναλαμβάνει κατασκευές και επισκευές παιχνιδιών και δέχεται παραγγελίες για παιδικά χριστουγεννιάτικα  δώρα. Ο Καρκάντζος που είναι ένας καλικάντζαρος λευκός σαν κουραμπιές και πολύ  λιχούδης θέλει να πριονίσει το δέντρο της γης και της ζωής αλλά έχει χάσει τους άλλους καλικαντζάρους. Ψάχνοντας για κουραμπιέδες θα μπει κρυφά στο εργαστήρι της Τζεπέτας όπου εκεί θα γνωρίσει μια κούκλα χορεύτρια, την Φινόκια και μαζί θα ζήσουν μια συγκλονιστική περιπέτεια.

Η παράσταση είναι  γεμάτη φαντασία και χιούμορ. Το σκηνικό ακολουθεί μια σειρά από μεταμορφώσεις σε ένα λιτό πλην όμως μαγευτικό περιβάλλον.  Η ιδέα και το κείμενο είναι της Ιωάννας Μαμακούκα, η οποία ερμηνεύει με την άρτια τεχνική της όλους τους χαρακτήρες. Η πρωτότυπη μουσική γράφτηκε  για το έργο από τον συνθέτη Κώστα Μανίκη ενώ η σκηνοθεσία και οι κατασκευές έγιναν από τον Κωστή Ζαϊμάκη στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

Καλούνται τα παιδιά, οι γονείς, οι δασκάλοι και όποιοι έλθουν να παρακολουθήσουν την παράσταση να φέρουν παιχνίδια που δεν παίζουν πια για να «ζωντανέψουν » στα χέρια άλλων παιδιών…

 

Συντελεστές

Ιδέα – κείμενο – ερμηνεία: Ιωάννα Μαμακούκα

Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Κωστής Ζαϊμάκης

Μουσική: Κώστας Μανίκης

Το βιολί του βασιλιά

Μια παράσταση με κούκλες, αφηγήσεις, διάδραση, μουσική και τραγούδι από το μουσικό κουκλοθέατρο «Άρες Μάρες». Ένα παραμύθι για έναν τόπο παραδεισένιο, με βασιλιάδες και υπηρέτες, νεράιδες και μουσικούς.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

“Ο βασιλιάς Κεφάλας περίεργος και δύστροπος, ψάχνει να βρει ένα ταλέντο για να τον αγαπήσει ο λαός του. Τότε αποφασίζει να αρπάξει το βιολί ενός φτωχού μα πολύ αγαπητού μουσικού. Ένα θαύμα μόνο θα τον έκανε τον βασιλιά βιολιστή. Μα ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο θαύμα, να σπείρει στην καρδιά του την αγάπη;”

 

Η ομάδα

Κείμενα, Μουσική, Κατασκευή κούκλας: Μαργαρίτα Λιτητάρη

Κατασκευή κούκλας, κοστούμια: Δήμητρα Λιτητάρη

Σκηνικά: Trebanal Creative

Επιμέλεια κειμένου: Δωροθέα Μιχαήλ

Παίζουν: Μαργαρίτα Λιτητάρη  (εμψύχωση κούκλας, αφηγήσεις, κιθάρα, λαούτο, τραγούδι) και  Δωροθέα Μιχαήλ (εμψύχωση κούκλας, αφηγήσεις, μελόντικα, κρουστά, τραγούδι)

Ιστορίες για την Ειρήνη και την Φιλία

Το κατάστημα παιχνιδιών Ανέμη στο Εμπορικό Κέντρο Florida στην Θεσσαλονίκη προσκαλεί τους μικρούς φίλους την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και ώρα 17.30 και 19.00  στη διπλή παράσταση Κουκλοθεάτρου «Ιστορίες για την Ειρήνη και την Φιλία!».

Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν ιστορίες που αγγίζουν θέματα όπως η ειρήνη, η φιλία, η διαφορετικότητα, από μια οπτική γωνία που θα φέρει τα πάνω – κάτω με πολύ χιούμορ και ευαισθησία για το παιδί!

Ο Καραγκιόζης Μάστερ Σεφ

Οι Θεατρικές Παραγωγές «Τεχνόκοσμος» σε συνεργασία με το Θέατρο Σκιών του Οδυσσέα Κανλή ανεβάζουν την παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ο Καραγκιόζης Μάστερ Σεφ» στο Δημοτικό θέατρο οδού Χηλής, Καλαμαριά την Κυριακή 17/11 στις 11:00 & 13:00.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο λαϊκός μας ήρωας μαζί με τον καλό του φίλο τον Χατζηαβάτη, αναλαμβάνουν να δουλέψουν ένα σπουδαίο ξενοδοχείο ύπνου και φαγητού. Ποιος έφαγε από την σπεσιαλιτέ του ΚαραγκιοζΑΚΗ και δεν τρέχει ακόμα…Η μεγάλη του τρέλα θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον Πασά και τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ.

Μια παράσταση για όλη την οικογένεια!

Ο Καραγκιόζης Μάστερ Σεφ

Οι Θεατρικές Παραγωγές «Τεχνόκοσμος» σε συνεργασία με το Θέατρο Σκιών του Οδυσσέα Κανλή ανεβάζουν την παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ο Καραγκιόζης Μάστερ Σεφ» στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, την Κυριακή 10/11 στις 11:00 & 13:00.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο λαϊκός μας ήρωας μαζί με τον καλό του φίλο τον Χατζηαβάτη, αναλαμβάνουν να δουλέψουν ένα σπουδαίο ξενοδοχείο ύπνου και φαγητού. Ποιος έφαγε από την σπεσιαλιτέ του ΚαραγκιοζΑΚΗ και δεν τρέχει ακόμα…Η μεγάλη του τρέλα θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον Πασά και τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ.

Μια παράσταση για όλη την οικογένεια!

Ο κύκλος με την Κούκλα

Οι REDICOLO παρουσιάζουν την παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο Κύκλος με την Κούκλα» στο Θέατρο Σοφούλη.

Με τον πιο τρυφερό τρόπο ολοκληρώνουν τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους στο Θέατρο Σοφούλη οι REDICOLO, παρουσιάζοντας – για έβδομη συνεχόμενη χρονιά! – την κουκλο-θεατρική παράσταση «Ο Κύκλος με την Κούκλα» του Αλφόνσο Σάστρε.

Βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα «Ο κύκλος με την κιμωλία», το έργο φέρνει, με απλότητα και ευαισθησία, τα σημαντικά ζητήματα της ιδιοκτησίας και της δικαιοσύνης στον κόσμο των παιδιών, μέσα από μια παράσταση καθηλωτική, στην οποία πρωταγωνιστούν οι μεγάλες, ή μάλλον οι τεράστιες, ή μάλλον οι καινούριες γιγαντόκουκλες των REDICOLO!

 

Λίγα λόγια για την ιστορία

Ένα καλομαθημένο (ή και κακομαθημένο, θα μπορούσε να πει κανείς) πλουσιοκόριτσο, η Λολίτα, καταστρέφει την κούκλα της και την πετάει. Ένα άλλο κορίτσι, φτωχότερο σε παιχνίδια αλλά πλουσιότερο σε αγάπη, η Πάκα, τη βρίσκει, την φτιάχνει και την κάνει δική της. Ξαφνικά, όμως, η Λολίτα εμφανίζεται και τη θέλει πίσω! Ποια από τις δύο είναι δίκαιο να κρατήσει την κούκλα; Με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και τη βοήθεια κούκλων και ηθοποιών, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο δύσκολο αυτό ερώτημα και να δώσουμε τη «σολομώντεια λύση».

 

«Τα πράγματα ανήκουν όχι σ’όποιον λάχει,                                                                         μα σε όποιον τα χρειάζεται και χαίρεται που τα’χει.»

 

Το trailer της παράστασης.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Αλφόνσο Σάστρε

Σκηνοθεσία: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Σχεδιασμός – Κατασκευή κουκλών: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Μουσική: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης

Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου

Επικοινωνία – Προβολή: Λία Κεσοπούλου

Παραγωγή: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ

Δέσποινα Καλπενίδου

Γιάννης Μόμτσιος

Χοροπαραμύθια

Η νέα παράσταση “Χοροπαραμύθια” της ομάδας κουκλοθέατρου ΤΙΚ-ΝΙΚ ( Κοιν.Σ.Επ “ΚΟΥΚΛΟΤΟΠΙΑ”) παρουσιάζει  τα παραδοσιακά παραμύθια από διάφορες χώρες του κόσμου: παγωμένη Σουηδία, μαγική Ιαπωνία, μυστική Ρωσία, ρομαντική Σκωτία και τη λυρική Αυστρία. Οι μικροί θεατές θα μπουν άμεσα στην ατμόσφαιρα του παραμυθιού με το άκουσμα του παραδοσιακού τραγουδιού και της ιστορίας που το ακολουθεί.
Και το καλύτερο?… Η παράσταση είναι διαδραστική, με μεγάλες κούκλες Μάππετ, γεμάτη τραγούδια, χορούς και αστεία!