Κουκλοθέατρο & Σκιές – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Η Μαγική Τσάντα

Ο παιδότοπος «Μικροφυίες» Θεσσαλονίκης προσκαλεί τους μικρούς φίλους την Τετάρτη 16/9 στις 19:00 σε μία παράσταση-κουκλοθέατρο, με τίτλο «Η Μαγική Τσάντα».

Πρόκειται για μια ιστορία που εξυμνεί την παιδική αθωότητα και αποδεικνύει πως η προσφορά και η αλληλεγγύη μπορούν να σε ταξιδέψουν σε έναν κόσμο μαγικό, όπου όλα είναι πιθανά να συμβούν.

…γιατί «όλους μπορείς να τους μαγέψεις…φτάνει στην Αγάπη να πιστέψεις»!

Ο Καραγκιόζης στο ΚΘΒΕ

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ/ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ (14/03 & 21/03)

Ο Καραγκιόζης επιστρέφει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με τέσσερα νέα πρωτότυπα έργα του Χρήστου Στανίση!

Μετά την μεγάλη επιτυχία του πρώτου κύκλου παραστάσεων (Νοέμβριος 2019 – Ιανουάριος 2020), το Θέατρο Σκιών του Χρήστου Στανίση, μαθητή του σπουδαίου Ευγένιου Σπαθάρη, θα στήσει ξανά το μπερντέ του στη σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και θα ζωντανέψει ένα απολαυστικό θέαμα φωτός και σκιάς, για όλη την οικογένεια.

Με ειδικά κατασκευασμένες φιγούρες ύψους περίπου ενός μέτρου και συνοδεία ζωντανής μουσικής ο Καραγκιόζης καλεί μικρούς και μεγάλους να γίνουν ένα με τους ήρωες, να ζήσουν τις ξεκαρδιστικές περιπέτειες τους και να διασκεδάσουν.

Οι παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών εντάσσονται στις εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια του ΚΘΒΕ, που θα κορυφωθούν το 2021.

 

Πρόγραμμα νέων παραστάσεων:
Σάββατο 22 & 29 Φεβρουαρίου → Ο βασιλιάς των δράκων
Σάββατο 7 & 14 Μαρτίου → Ο Καραγκιόζης και οι κονταρομαχίες
Σάββατο 21 & 28 Μαρτίου → Ο Καραγκιόζης και το μαγεμένο βασιλόπουλο
Σάββατο 4 & 11 Απριλίου → Το χρυσόμαλλο δέρας

 

Αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων

Ο βασιλιάς των δράκων
Σάββατο 22 & 29 Φεβρουαρίου 2020

Ο βασιλιάς των δράκων από τότε που έχασε τον μονάκριβο γιο του κι άφησε τα βουνά και κατέβηκε στον κάμπο, έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος όλων των κατοίκων.  Χαλάει τα χωράφια και τρώει τα ζώα από τα μαντριά.
Όλοι διαμαρτύρονται στον βασιλιά που αποφασίζει να δώσει ένα τέλος σ’ αυτό το κακό.
Όμως δεν πάει μόνος του, παίρνει μαζί του και τον εξυπνότερο άνθρωπο του τόπου, τον Καραγκιόζη.
Θα τα καταφέρει;

Ο Καραγκιόζης και οι κονταρομαχίες
Σάββατο 7 & 14 Μαρτίου 2020

Η διαταγή του βασιλιά λέει: πως όποιος βγει νικητής στις κονταρομαχίες που διοργανώνει, θα στεφθεί με ένα ολόχρυσο στεφάνι από τα χέρια της βασιλοπούλας κι αν ο ίδιος το επιθυμεί, μπορεί να πάρει για γυναίκα του την ίδια την βασιλοπούλα.
Παλικάρια από διάφορα μέρη, αρχίζουν και καταφθάνουν.
Ποιος θα είναι ο νικητής;

Ο Καραγκιόζης και το μαγεμένο βασιλόπουλο
Σάββατο 21 & 28 Μαρτίου 2020

Ο Καραγκιόζης ψάχνει να βρει κάτι για να φάει. Στο ψάξιμό του επάνω κάνει μια παράξενη γνωριμία που του λύνει το πρόβλημα του φαγητού.  Όμως θα πρέπει να καταφέρει τον βασιλιά , να δώσει την κόρη του για νύφη σ᾽έναν άγνωστο γαμπρό.
Απαραίτητη προϋπόθεση, η ταυτότητα του γαμπρού, να παραμείνει μυστική.
Θα τα καταφέρει ο Καραγκιόζης;

Το χρυσόμαλλο δέρας
Σάββατο 4 & 11 Απριλίου 2020

Ο Πελίας, ο βασιλιάς της Ιωλκού, θέλει το χρυσόμαλλο δέρας, που βρίσκεται στην μακρινή Κολχίδα. Αποφασίζει να ζητήσει από τον Ιάσωνα να του το φέρει. Ο Ιάσωνας αφού μαζέψει όλους τους συντρόφους, ξεκινάνε για αυτό το δύσκολο ταξίδι.
Μαζί του σ’ αυτήν την περιπέτεια και ο Καραγκιόζης.
Θα καταφέρουν να βγούνε νικητές από τα διάφορα εμπόδια που θα συναντήσουν;

Καραγκιοζοπαίχτης: Χρήστος Στανίσης
Μαζί του οι Μιχάλης Αναστασίου (τραγούδι, λαούτο, ούτι), Μελίνα Μπιτζίδου (σαντούρι, τραγούδι), Χρήστος Δανάς (βιολί, τραγούδι)

Ο Αρλεκίνος

Η κουκλοθεατρική ομάδα ARTE-μπα-μπλομ, παρουσιάζει την
παράσταση κουκλοθεάτρου, «Ο ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ», ένα remake του γνωστού και αγαπημένου παραμυθιού της Ζώρζ Σαρή.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Αρλεκίνος και η δύναμη της φαντασίας, της αγάπης, της αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή…
Ένα αγόρι φτωχό που πιστεύει πως δεν μπορεί να συμμετέχει στο γλέντι της Αποκριάς, μόνο να κοιτάζει από μακριά τους άλλους με τις φανταχτερές και πλούσιες στολές τους να διασκεδάζουν.
Όμως πίσω του στέκει η μητέρα του. Η αγάπη κι η έννοια της για το γιο της, άγρυπνοι φρουροί, θα διώξουν μακριά του τη στενοχώρια. Το μαγικό μπαούλο ανοίγει, τα πολύχρωμα κουρέλια ενώνονται και η μητέρα Φαντασία χαρίζει στο γιο της την πιο όμορφη αποκριάτικη στολή.

Τα τρία γουρουνάκια

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ/ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ!

To πρώτο γουρουνάκι, ο Ασπρούλης, με το αχυρένιο σπιτάκι, έχει το μυαλό του συνεχώς στο παιχνίδι. Το δεύτερο γουρουνάκι ο Μαυρούλης με το ξύλινο σπιτάκι του, προβληματίζεται που και που αλλά δεν το ψάχνει και πολύ. Η ξύλινη σχέση που αντιπροσωπεύει το σπιτάκι του, έχει κάποιες βάσεις αλλά όχι ιδιαίτερα στέρεες. Τέλος, το τρίτο γουρουνάκι, ο Καφετούλης, με το πέτρινο σπιτάκι του, αντιπροσωπεύει το άτομο με δυνατό χαρακτήρα, το άτομο που προσπαθεί, προβληματίζεται, θυσιάζεται και αγωνίζεται για το καλύτερο. Η σχέση από τούβλα, πέτρες και λάσπη είναι η σχέση με γερές βάσεις, δυνατούς ψυχικούς δεσμούς και οχύρωση προς τους εξωτερικούς κινδύνους. Το σπιτάκι του ταρακουνιέται από τις δυσκολίες αλλά δεν καταρρέει, σηκώνει επισκευές και συντήρηση και αποτελεί καταφύγιο και στήριγμα ζωής.

Εσείς ποιο γουρουνάκι θα θέλατε να είστε; Προσωπικά θα επέλεγα το τρίτο, αυτό με την ισορροπημένη προσωπικότητα και την ασφάλεια που του προσφέρει το σπιτάκι του και μια όμορφη σχέση. Οι κακοί λύκοι βρίσκονται στο μυαλό μας και με το μυαλό μας μπορούμε να τους νικήσουμε, εκπαιδεύοντας το.

Το έργο είναι διαδραστικό έτσι μέσω αυτής της διασκεδαστικής και παράλληλα εκπαιδευτικής δραστηριότητας, τα παιδιά θα έρθουν πιο κοντά στην τέχνη του κουκλοθεάτρου. Θα εξωτερικεύσουν συναισθήματα φόβου, χαράς, λύπης, έκπληξης, ενθουσιασμού. Έτσι το κουκλοθέατρο γίνεται ένας χώρος επικοινωνίας. (π.χ. τα παιδιά θα επιλέξουν ποιο γουρουνάκι θέλουν να είναι και να εκφράσουν με τα συναισθήματα τους ή να περιγράψουν τη δική τους εξέλιξη στην ιστορία παρουσία της κούκλας που θα μοιράζεται μαζί τους τις σκέψεις τους).

14 κούκλες, 3 αλλαγές σκηνικών (Οι κούκλες είναι χειροποίητες 60 εκ, όπως και οτιδήποτε χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της παράστασης)

Ο Καραγκιόζης Βασιλιάς

μια παράσταση για την διαφορετικότητα

Ο Δημήτρης Καρόγλου με τη Σκιάς Όναρ θα παρουσιάσουν το Σάββατο 08/02 την εκπαιδευτική παράσταση που δημιούργησαν σε σχέση με την έννοια της διαφορετικότητας, στη μικρή Αυλαία της Χ.Α.Ν.Θ.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Πασάς αποφασίζει να πάει διακοπές και ψάχνει να βρει έναν αντικαταστάτη στη θέση του. Ο Καραγκιόζης μετά από πολλά μικρά και μεγάλα ψεματάκια αναλαμβάνει τη δουλειά. Δυστυχώς την οδηγία του Πασά ώστε να τα βρει όλα ‘ίδια’ ο Καραγκιόζης την παίρνει κυριολεκτικά και προσπαθεί να το κάνει πράξη. Πώς θα ήταν ο κόσμος αν όλα ήταν το ίδιο;

Μια απίστευτα αστεία παράσταση του Καραγκιόζη για μια απίστευτη υποθετική κατάσταση.

“Στη Σκιάς Όναρ πιστεύουμε πως η ανασύνθεση και η επανέκφραση της αφήγησης της παράδοσής μας είναι στενά συνδεδεμένη με τη διατήρηση και ανανέωση της ιδιαίτερης κουλτούρας μας. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην προώθηση, την προβολή και ανάπτυξη του παραδοσιακού ελληνικού θεάτρου σκιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.” Δημήτρης Καρόγλου

Ο Αρλεκίνος

Οι Απόκριες πλησιάζουν και στο «PlayTogether» ανυπομονούν να υποδεχτούν τους μικρούς θαμώνες τους για να παίξουν και να διασκεδάσουν μαζί.

Γι’ αυτό, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου φιλοξενούν την ομάδα «ARTE-μπα-μπλομ» η οποία θα παρουσιάσει την παράσταση κουκλοθεάτρου, «ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ», που βασίζεται στο γνωστό παραμύθι της Ζώρζ Σαρή (εκδόσεις Πατάκη).

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Αρλεκίνος και η δύναμη της φαντασίας, της αγάπης, της αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή… Ένα αγόρι φτωχό που πιστεύει πως δεν μπορεί να συμμετέχει στο γλέντι της Αποκριάς, μόνο να κοιτάζει από μακριά τους άλλους με τις φανταχτερές και πλούσιες στολές τους να διασκεδάζουν. Όμως πίσω του στέκει η μητέρα του. Η αγάπη κι η έννοια της για το γιο της, άγρυπνοι φρουροί, θα διώξουν μακριά του τη στενοχώρια. Το μαγικό μπαούλο ανοίγει, τα πολύχρωμα κουρέλια ενώνονται και η μητέρα Φαντασία χαρίζει στο γιο της την πιο όμορφη αποκριάτικη στολή.

 

Μετά τη λήξη της παράστασης θα χορέψουν όλοι μαζί το παραδοσιακό αποκριάτικο «ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ» και θα ακολουθήσει αποκριάτικη κατασκευή.

Ειρήνη του Αριστοφάνη

Μια διασκευή της κωμωδίας του Αριστοφάνη σε κουκλοθέατρο για μικρά παιδιά

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ελλάδα, ο Τρυγαΐος αμπελουργός από την Αθήνα, πάνω στην απελπισία του καταστρώνει ένα σχέδιο: να πετάξει στον Όλυμπο για να παρακαλέσει τους Θεούς να φέρουν την ειρήνη στον κόσμο. Για να το πραγματοποιήσει, ταΐζει γενναία ένα κοπροφάγο σκαθάρι, ώσπου να γίνει τεράστιο. Καβάλα στο ζώο αυτό πετά και φτάνει στον Όλυμπο.

Πρώτα συναντά τον θεό Ερμή που του λέει ότι οι θεοί έχουν μετοικήσει αλλού, για να μην είναι τόσο κοντά στη φασαρία που γίνεται με τους πολέμους κάτω στην Ελλάδα. Τον Όλυμπο τον έχει καταλάβει τώρα ο Πόλεμος, που έριξε την Ειρήνη σε βαθιά σπηλιά.

Μετά από τις υπερβολικές υποσχέσεις του ο Τρυγαίος κατορθώνει να πείσει τον Ερμή να του δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για την Ειρήνη και τότε ο Τρυγαίος ανασύρει την Ειρήνη από τη σπηλιά, τραβώντας τη με σκοινιά.

Το έργο τελειώνει με το τραπέζι που στήνει ο Τρυγαίος στην αυλή του σπιτιού του για να τιμήσει τον ερχομό της Ειρήνης στην Ελλάδα.

Ο Καραγκιόζης οικολόγος

Παράσταση Παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών

Ο Δημήτρης Καρόγλου με τη «Σκιάς Όναρ» το Σάββατο 01/02/2020 στις 18:00 θα παρουσιάσουν την εκπαιδευτική παράσταση που δημιούργησαν σε σχέση με την οικολογική συνείδηση και την ανακύκλωση, στη μικρή Αυλαία της Χ.Α.Ν.Θ.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Πασάς αναθέτει στον Χατζηαβάτη να ειδοποιήσει τους κατοίκους για την έναρξη της λειτουργίας του κέντρου ανακύκλωσης της πόλης.

Ο Καραγκιόζης το μαθαίνει και αποφασίζει να κάνει ανακύκλωση.

Δυστυχώς παρεξηγεί τι ακριβώς είναι η ανακύκλωση.

 

“Στη Σκιάς Όναρ πιστεύουμε πως η ανασύνθεση και η επανέκφραση της αφήγησης της παράδοσής μας είναι στενά συνδεδεμένη με τη διατήρηση και ανανέωση της ιδιαίτερης κουλτούρας μας. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην προώθηση, την προβολή και ανάπτυξη του παραδοσιακού ελληνικού θεάτρου σκιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.”

Δημήτρης Καρόγλου

Ρομπέν των δασών, η αληθινή ιστορία

κουκλοθέατρο με μεγάλες κούκλες

Μετά από τη χριστουγεννιάτικη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα και ενώ οι παραστάσεις για σχολεία συνεχίζονται ακατάπαυστα, οι δραστήριοι REDICOLO έρχονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου και παρουσιάζουν το Σάββατο 15/02, στις 17:00, την περιπέτεια «ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ, Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ».  

Η αγαπημένη και πολυταξιδεμένη παράσταση του θιάσου, με κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος! Μία ιστορία με ήρωα έναν φαντασμένο Ρομπέν των Δασών που νομίζει ότι μπορεί να σώσει όλο τον κόσμο μόνος του και που μέσα από τα παθήματά του διασκεδάζει και αφυπνίζει.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Ρομπέν των Δασών, γνωστός και ως Ρομπέν των Φτωχών, είναι ο καλύτερος από όλους και ο καλύτερος σε όλα. Όλοι τον θαυμάζουν για τη γενναιότητά του και όλοι ζητούν τη βοήθειά του. Και ο Ρομπέν είναι πάντα εκεί, πάντα έτοιμος να πολεμήσει την αδικία, να υπερασπιστεί τους αδύναμους, να αποδώσει δικαιοσύνη. Για μισό λεπτό, όμως. Είναι πάντα εκεί, αλλά πάντα ολομόναχος. Μήπως, τελικά, ακόμα κι ένας σούπερ ήρωας χρειάζεται βοήθεια;

Μια παράσταση σύγχρονου κουκλοθεάτρου για όλη την οικογένεια, με συναρπαστική δράση, επικές ανατροπές, έξυπνο χιούμορ και μουσική που ξεσηκώνει. Μια παράσταση που, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, αποκαλύπτει την αξία της συλλογικότητας και μιλά για το πόσο σημαντικό είναι το «εγώ» να γίνεται «εμείς» και το πόσο αναγκαίο είναι οι άνθρωποι – ή και οι σούπερ ήρωες –  να προχωρούν στη ζωή ΜΑΖΙ.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Ματίνα Τσικριτζή
Σκηνοθεσία: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ
Σχεδιασμός – Κατασκευή κουκλών: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ
Σκηνικό: Βίκυ Γούσιου
Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος
Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης
Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης
Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου
Επικοινωνία – Προβολή: Λία Κεσοπούλου
Παραγωγή: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ
ΠΑΙΖΟΥΝ
Γιώργος Γκάλπας
Γιάννης Μόμτσιος

Το ​trailer της παράστασης ΕΔΩ.

 

Πινόκιο, ένα διαφορετικό αγόρι

«Αν ήμασταν όλοι ίδιοι, ο κόσμος θα ήταν τόσο βαρετός!»

Μετά από τη χριστουγεννιάτικη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα και ενώ οι παραστάσεις για σχολεία συνεχίζονται ακατάπαυστα, οι δραστήριοι REDICOLO έρχονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου και παρουσιάζουν το Σάββατο 8/02 στις 17:00 την παράσταση «ΠΙΝΟΚΙΟ, ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΓΟΡΙ».

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο ΠΙΝΟΚΙΟ, ήρωας του κλασικού αριστουργήματος του Κάρλο Κολόντι, είναι μια ξύλινη μαριονέτα που κινείται χωρίς σπάγκους και ονειρεύεται δίχως όρια. Θέλει να γίνει αληθινό αγόρι, αλλά δεν ξέρει τι πάει να πει «αληθινό». Θέλει να βρει τη θέση του στον κόσμο των ανθρώπων, αλλά…τι είναι τελικά «άνθρωπος»; Μέσα από τις απίστευτες περιπέτειές του, ο ΠΙΝΟΚΙΟ θα μάθει πολλά: για τις συνέπειες των επιλογών και των αποφάσεων στη ζωή, για την αξία της ενσυναίσθησης, τη δύναμη της συγχώρεσης και την αναγκαιότητα της αποδοχής του διαφορετικού. Θα μάθει ότι «αληθινός άνθρωπος είναι αυτός που δεν σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, αλλά νοιάζεται για τους συνανθρώπους του.»

Μια παράσταση σύγχρονου κουκλοθεάτρου για όλη την οικογένεια, με τις αγαπημένες μεγάλες κούκλες των REDICOLO, ξεχωριστές τεχνικές εμψύχωσης με τη χρήση όλου του σώματος κάθε κουκλοπαίχτη, πρωτότυπη μουσική και ζωντανό τραγούδι. Μια παράσταση που, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, αποκαλύπτει την ομορφιά της διαφορετικότητας, με ευαισθησία, τρυφερότητα και πολύ χιούμορ.

Δείτε ΕΔΩ το trailer της παράστασης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Κάρλο Κολόντι

Διασκευή – Σκηνοθεσία: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Σχεδιασμός – Κατασκευή κουκλών: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Σκηνικό – Κοστούμια – Μάσκες: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Βίκυ Γούσιου

Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος

Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί: Μανώλης Καλπενίδης

Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης

Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου

Επικοινωνία – Προβολή: Λία Κεσοπούλου

Παραγωγή: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

 

ΠΑΙΖΟΥΝ

Μαρίνα Καζόλη

Δέσποινα Καλπενίδου

Γιάννης Μόμτσιος

Τηλέφωνο επικοινωνίας για σχολεία: 6948 092 384 (Αλέξανδρος Καριπίδης)

Ο Αρλεκίνος

Η ομάδα «ARTE-μπα-μπλομ» παρουσιάζει την παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ», βασισμένη στο γνωστό αγαπημένο ομώνυμο παραμύθι της Ζώρζ Σαρή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

Ο Αρλεκίνος και η δύναμη της φαντασίας, της αγάπης, της αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή. Ένα αγόρι φτωχό που πιστεύει πως δεν μπορεί να συμμετέχει στο γλέντι της Αποκριάς, παρά μόνο να κοιτάζει από μακριά τους άλλους με τις φανταχτερές και πλούσιες στολές τους να διασκεδάζουν. Όμως πίσω του στέκει η μητέρα του. Η αγάπη κι η έννοια της για τον γιο της, άγρυπνοι φρουροί, θα διώξουν μακριά του τη στενοχώρια. Το μαγικό μπαούλο ανοίγει, τα πολύχρωμα κουρέλια ενώνονται και η μητέρα Φαντασία χαρίζει στον γιο της την πιο όμορφη αποκριάτικη στολή.

Μετά τη λήξη της παράστασης ακολουθεί παιχνίδι και χορός.

 

Τα Κολλητηροφιλαράκια

Ο Δημήτρης Καρόγλου με τη Σκιάς Όναρ θα παρουσιάσουν την εκπαιδευτική παράσταση που δημιούργησαν κατά του σχολικού εκφοβισμού, στη μικρή Αυλαία της Χ.Α.Ν.Θ.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Πασάς διοργανώνει έναν πρωτότυπο διαγωνισμό που θα νικήσει «Ο Καλύτερος Φίλος». Ο Καραγκιόζης και τα κολλητήρια του προσπαθούν να βρουν ποια συμπεριφορά είναι αυτή που κάνει κάποιον τον Καλύτερο Φίλο. Μέσα από καταστάσεις παιδικής καθημερινότητας μαθαίνουν πώς κάνουμε φίλους, πώς παίζουμε με τους άλλους, πώς εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και τι κάνουμε σε καταστάσεις εκφοβισμού.

 

“Στη Σκιάς Όναρ πιστεύουμε πως η ανασύνθεση και η επανέκφραση της αφήγησης της παράδοσής μας είναι στενά συνδεδεμένη με τη διατήρηση και ανανέωση της ιδιαίτερης κουλτούρας μας. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην προώθηση, την προβολή και ανάπτυξη του παραδοσιακού ελληνικού θεάτρου σκιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.”

Δημήτρης Καρόγλου

Ιστορίες του Ουρανού και των Ανθρώπων

ΦΙΞ in art – θεατρική παράσταση για μικρά και μεγάλα παιδιά από την ομάδα κουκλοθεάτρου Pulsar Ibiscus

Το ΦΙΞ in art συνεχίζει να «καπελώνει» τις Κυριακές μας και φιλοξενεί στο ιστορικό κτίριο του ΦΙΞ μια σειρά από θεατρικές παραστάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά. Οι Κυριακές θα είναι και φέτος γεμάτες όμορφες ιστορίες, χρώματα, μουσική και τραγούδι.

Μικρή ιστορία της παράστασης

Κι όμως ο ουρανός δεν ήταν πάντοτε γεμάτος αστέρια. Ούτε οι άνθρωποι αφηγούνταν πάντοτε ιστορίες. Όμως τη στιγμή που αποφάσισαν να το κάνουν κάτι θαυμαστό συνέβη.

Γέμισε ένα κενό που ούτε και αυτοί δεν γνώριζαν πως υπήρχε, της μνήμης. Ιστορίες αγάπης, αλλά και αρετής, μετατράπηκαν σε φάρους που φωτίζουν ανεξίτηλα το δρόμο των ανθρώπων. Και δεν είναι ποιητικός ο λόγος!

Τόσο εντυπωσιάστηκαν οι θεοί από τις ιστορίες αυτές, που θέλησαν να τιμήσουν τους ήρωες μεταμορφώνοντας τους σε αστέρια!

 

Ιδέες, κατασκευές, κείμενο, μουσική, εμψύχωση: Ιορδανίδου Αλεξάνδρα, Ιορδανίδης Γιώργης

Το trailer της παράστασης!

Ο Καραγκιόζης μαέστρος

Παραστάσεις Παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών

Ο Δημήτρης Καρόγλου με τη Σκιάς Όναρ το Σάββατο 18/01/2020 στις 18:00 θα παρουσιάσουν την κωμική περιπέτεια του Καραγκιόζη, στη μικρή Αυλαία της Χ.Α.Ν.Θ.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Πασάς ψάχνει για έναν μαέστρο και μια ορχήστρα κλασσικής μουσικής για να παίξουν για τον Σουλτάνο που είναι να επισκεφτεί την πόλη. Ο Καραγκιόζης παρουσιάζεται ως μαέστρος και αναλαμβάνει την δουλειά. Μην έχοντας μουσικούς αρχίζει να συγκεντρώνει τους ετερόκλητους φίλους του για να φτιάξει την ορχήστρα κλασσικής μουσικής που ζήτησε ο Πασάς.

 

“Στη Σκιάς Όναρ πιστεύουμε πως η ανασύνθεση και η επανέκφραση της αφήγησης της παράδοσής μας είναι στενά συνδεδεμένη με τη διατήρηση και ανανέωση της ιδιαίτερης κουλτούρας μας. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην προώθηση, την προβολή και ανάπτυξη του παραδοσιακού ελληνικού θεάτρου σκιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.”

Δημήτρης Καρόγλου

 

Ιστορίες του Ουρανού και των Ανθρώπων

Παράσταση Κουκλοθεάτρου από την ομάδα «P u l s a r  H i b i s c u s» βασισμένη σε μύθους των αστερισμών στην «Παραμυθούπολη»

 

«…Ακούστε! Αν τ’ αστέρια λάμπουν, σημαίνει πως κάποιος τα’ χει ανάγκη; σημαίνει πως είναι απαραίτητο κάθε βράδυ πάνω απ’ τις στέγες ν’ ανάβει τουλάχιστον ένα αστέρι;!»

Βλαντιμίρ Μαγιακόβσκι

 

Μικρή ιστορία της παράστασης

Κι όμως ο ουρανός δεν ήταν πάντοτε γεμάτος αστέρια. Ούτε οι άνθρωποι αφηγούνταν πάντοτε ιστορίες. Όμως τη στιγμή που αποφάσισαν να το κάνουν κάτι θαυμαστό συνέβη.

Γέμισε ένα κενό που ούτε και αυτοί δεν γνώριζαν πως υπήρχε, της μνήμης. Ιστορίες αγάπης, αλλά και αρετής, μετατράπηκαν σε φάρους που φωτίζουν ανεξίτηλα το δρόμο των ανθρώπων. Και δεν είναι ποιητικός ο λόγος!

Τόσο εντυπωσιάστηκαν οι θεοί από τις ιστορίες αυτές, που θέλησαν να τιμήσουν τους ήρωες μεταμορφώνοντας τους σε αστέρια!


Μεγάλη ιστορία της παράστασης

Καθώς κοιτάμε τον νυκτερινό ουρανό, κοιτάζουμε στο παρελθόν. Όσο μακρύτερα κοιτάμε, τόσο βαθύτερα στο παρελθόν βλέπουμε. Εμείς λοιπόν ξεκινάμε την ιστορία μας από την εποχή που δεν υπήρχαν ιστορίες.

Παίρνουμε μορφές παλιών θεών για να φωτίσουμε σιγά σιγά τη μνήμη των ανθρώπων με ιστορίες όπως της Περσεφόνης. Της παρθένας κόρης της θεάς Δήμητρας που την άρπαξε ο Πλούτωνας στον κάτω κόσμο. Από τότε η θεά Δήμητρα μέσα στην στεναχώρια της, δεν επέτρεπε σε κανένα φυτό να ανθίσει. Για να σωθούν οι άνθρωποι και τα ζώα, ο Δίας έπεισε τον αδερφό του, να περνάει κάποιους μήνες η Περσεφόνη στον ουρανό σαν αστερισμός κοντά στη μητέρα της. Κάθε φορά που ανέβαινε, στο πέρασμά της η Γη άνθιζε μαγικά!

Η Δήμητρα όμως δεν είναι η μόνη μητέρα που ήθελε το παιδί της δίπλα της, παρόμοια είναι και η ιστορία της Καλλιστούς, της όμορφης νύμφης που ερωτεύθηκε ο Δίας. Η Ήρα όμως από ζήλια, την μεταμόρφωσε σε αρκούδα! Ο γιος τους, ο βασιλιάς Αρκάς, μεγάλος πια, βγήκε για κυνήγι. Η μητέρα του χωρίς να σκεφτεί πως δεν θα την αναγνωρίσει σαν αρκούδα έτρεξε να τον αγκαλιάσει. Ο Αρκάς για να αμυνθεί σήκωσε το τόξο του να την σκοτώσει και θα το είχε κάνει αν δεν επενέβαινε ο Δίας. Μεταμόρφωσε τον Αρκά σε αρκουδάκι και αυτός αμέσως έτρεξε στην αγκαλιά της μητέρας του. Για να τους σώσει από την Ήρα, τους άρπαξε από τις ουρές και τους έστειλε στον ουρανό να γίνουν αστερισμοί. Μπορεί η Καλλιστώ να μην είναι πια όμορφη νύμφη και ο Αρκάς να μην είναι σπουδαίος βασιλιάς και κυνηγός, αλλά τουλάχιστον είναι πάντα μαζί στον ουρανό.

Υπήρξε όμως και ένας ακόμη σπουδαίος κυνηγός, ο γίγαντας Ωρίωνας που έκανε το λάθος να χτυπήσει το ιερό ελάφι της θεάς Άρτεμης. Εκείνη για να τον τιμωρήσει του έστειλε τον φοβερό Σκορπιό. Στην επική μάχη που ακολούθησε, τραυματίστηκαν και οι δύο θανάσιμα. Για άλλη μια φορά ο Δίας, έκανε τον διαιτητή. Τους έστειλε και τους δύο στον ουρανό αρκετά μακριά μεταξύ τους, ώστε να μην μπορούν ποτέ πια να βλάψουν ο ένας τον άλλον.

Οι μάχες, οι πόλεμοι και οι εκστρατείες δεν σταματάνε ποτέ! Τι γίνεται όμως με αυτούς που μένουν πίσω; Που ανησυχούν για την τύχη των αγαπημένων τους; Σύμφωνα με τον ποιητή Καλλίμαχο, η βασίλισσα Βερενίκη από την αγωνία της για τον σύζυγό της έταξε στην θεά Ήρα την κόμη της αν αυτός επιστρέψει σώος και αβλαβής από τον πόλεμο. Η πράξη της αυτή, τιμήθηκε από την θεά. Όταν λοιπόν ο Πτολεμαίος επέστρεψε στην αγκαλιά της Βερενίκης, η Ήρα τοποθέτησε την κόμη στον ουρανό σαν αστερισμό για να την βλέπουν θνητοί και θεοί.

Λίγο πιο πέρα στον ουρανό υπάρχει ένας άλλος αστερισμός, της λύρας, που φωτίζει μία διαφορετική ιστορία αγάπης. Της Ευρυδίκης και του Ορφέα. Ο γιος του θεού Απόλλωνα που εξημέρωνε άγρια ζώα με την υπέροχη φωνή του και το μαγευτικό άρπισμα της λύρας του. Όταν η αγαπημένη του πήγε στον κάτω κόσμο εκείνος πήγε να την ζητήσει από τον Πλούτωνα. Εκείνος συμφώνησε αλλά με έναν όρο: Να μην γυρίσει πίσω να την κοιτάξει όσο θα ανεβαίνουν στον πάνω κόσμο. Ο Ορφέας όμως δεν κρατήθηκε και λίγο πριν φτάσουν την κοίταξε και η Ευρυδίκη χάθηκε για πάντα. Απελπισμένος ο Ορφέας αποφάσισε να πάει και ο ίδιος στον κάτω κόσμο να μείνει μαζί της όμως πάνω στη σύγχυση του ξέχασε τη λύρα του! Τα άγρια ζώα διηγήθηκαν στην θέα Άρτεμη τι είχε συμβεί και εκείνη συγκινημένη τοποθέτησε τη λύρα ανάμεσα στους αστερισμούς για να μην ξεχαστούν ποτέ ο Ορφέας, η Ευρυδίκη και η αγάπη τους.

Ο ουρανός θα έχει πάντα ωραίες ιστορίες να διηγηθεί, όσο οι άνθρωποι κοιτάνε τα αστέρια!


Λίγα λόγια για την ομάδα Pulsar Hibiscus

Η ομάδα κουκλοθεάτρου Pulsar Hibiscus δημιουργήθηκε το 2018 από τα αδέρφια Ιορδανίδη.

Η Αλεξάνδρα το 2013 συνιδρύει μαζί με την Πετρίνα Βάσσου την ομάδα κουκλοθεάτρου Gypsy Moth Puppet Theater. Παραστάσεις τους βραβεύονται από το Διεθνές Φεστιβαλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς

  • Παράσταση «Σελάνα», κουκλοθεατρική παράσταση για ενήλικο κοινό, 2013.
  • Παράσταση «Ο γύρος της μπουγάδας σε 30 λεπτά», κουκλοθεατρική παράσταση για παιδιά, 2014)
  • και την επόμενη χρονιά διακρίνονται με το πρώτο βραβείο απo το Φεστιβάλ θεάτρου για παιδιά και εφήβους (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης) για την παράσταση»Ο γύρος της μπουγάδας σε 30 λεπτά», 2016).

Έχει μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους κουκλοθεάτρου (Στάθης Μαρκόπουλος, Rene Baker, amiet Van alsum, avid Glover) ερευνώντας τον κόσμο των αντικειμένων, την εμψύχωση αλλά και την κατασκευή κούκλας. Από το 2015 συνεργάζεται επίσης με την ομάδα romocósmicas (Camilla Bombardini, Byron Skouris), όπου μαζί πορεύονται μέσα από μια έρευνα σε σχέση με το θέατρο και το ταξίδι, ανά τον κόσμο.

Ο Γιώργης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και ερασιτέχνης αστρονόμος. Από το 2012 συμμετέχει σε πανελλήνιες αστροεξορμήσεις ανά την Ελλάδα, παρακολουθεί διαλέξεις σχετικές με το αντικείμενο, παραδίδει μαθήματα φυσικής και αστρονομίας σε μαθητές, αλλά κυρίως παρατηρεί και θαυμάζει τον νυχτερινό ουρανό. Από το 2018 συμμετέχει στην ερασιτεχνική θεατρική ομάδα ΘΕΓ στα Γιαννιτσά.

Τα αδέρφια Ιορδανίδη το 2018 αποφάσισαν να ενώσουν τις μεγάλες τους αγάπες, το κουκλοθέατρο και την αστρονομία…. και ιδού!

«Ιστορίες του ουρανού και των ανθρώπων».

Πρωτότυπη ιδέα, κατασκευές, κείμενο, μουσική, εμψύχωση: Ιορδανίδου Αλεξάνδρα, Ιορδανίδης Γιώργης

Χάρτινος κόσμος και όχι τυχαία…

Η λογική πίσω απ’την επιλογή του υλικού αυτού είναι πως τόσο ο κόσμος όσο και τα πλάσματα origami που κατοικούν σε αυτόν είναι εύθραυστα και εφήμερα. Σε αντίθεση με τις ιστορίες που έχουν να πουν.. οι οποίες παραμένουν άφθαρτες στον χρόνο.

Η παράσταση ταξιδεύει σε σχολεία, θέατρα και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα!

Δείτε το trailer της παράστασης ΕΔΩ.

 

facebook : www.facebook.com/pulsarhibiscus

email: pulsarhibiscus@gmail.com ajempa@gmail.com strudast@gmail.com

τηλέφωνα επικοινωνίας: 6945995207 (Αλεξάνδρα) 6940888099 (Γιώργης)

Ο μικρός λύκος

Ένα λυκόπουλο, γιος του μεγάλου αρχηγού των λύκων και όλης της περιοχής,  δεν θέλει να ‘ναι επιθετικό και σαρκοβόρο. Ακούει τα παραμύθια της σοφής κουκουβάγιας, θέλγεται από την ομορφιά της φύσης και αντιμετωπίζει ειρηνικά όλα τα ζώα που υπάρχουν γύρω του. Αλλά μια τέτοια στάση ζωής αντιβαίνει σε έναν αυριανό ηγέτη της αγέλης. Τι θα γίνει; Θα μάθει να ζει όπως όλα τα άγρια ζώα;

Η αγάπη έχει τα δικά της όπλα και τις δικές της αντιστάσεις. Δεν εφορμά, δεν αφορίζει, αλλά πείθει.

Ένα λυκόπουλο, λοιπόν, αλλιώτικο από τ’ άλλα και ένα κατσικάκι θα δώσουν τη μάχη ενάντια στην αλόγιστη δύναμη και προσταγή της φύσης που συνοψίζεται στο απόφθεγμα: «σκότωσε για να ζήσεις».

Ο «Μικρός Λύκος» γράφτηκε για το κουκλοθέατρο και ιδιαίτερα για παιδιά της προσχολικής ηλικίας.

Πινόκιο, ένα διαφορετικό αγόρι

«Αν ήμασταν όλοι ίδιοι, ο κόσμος θα ήταν τόσο βαρετός!»

Οι REDICOLO παρουσιάζουν την παράσταση κουκλοθεάτρου «ΠΙΝΟΚΙΟ, ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΓΟΡΙ» το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, στις 19.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος», στα πλαίσια του Χριστουγεννιάτικου Παιδικού Φεστιβάλ  που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο ΠΙΝΟΚΙΟ, ήρωας του κλασικού αριστουργήματος του Κάρλο Κολόντι, είναι μια ξύλινη μαριονέτα που κινείται χωρίς σπάγκους και ονειρεύεται δίχως όρια. Θέλει να γίνει αληθινό αγόρι, αλλά δεν ξέρει τι πάει να πει «αληθινό». Θέλει να βρει τη θέση του στον κόσμο των ανθρώπων, αλλά…τι είναι τελικά «άνθρωπος»; Μέσα από τις απίστευτες περιπέτειές του, ο ΠΙΝΟΚΙΟ θα μάθει πολλά: για τις συνέπειες των επιλογών και των αποφάσεων στη ζωή, για την αξία της ενσυναίσθησης, τη δύναμη της συγχώρεσης και την αναγκαιότητα της αποδοχής του διαφορετικού. Θα μάθει ότι «αληθινός άνθρωπος είναι αυτός που δεν σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, αλλά νοιάζεται για τους συνανθρώπους του.»

Μια παράσταση σύγχρονου κουκλοθεάτρου για όλη την οικογένεια, με τις αγαπημένες μεγάλες κούκλες των REDICOLO, ξεχωριστές τεχνικές εμψύχωσης με τη χρήση όλου του σώματος κάθε κουκλοπαίχτη, πρωτότυπη μουσική και ζωντανό τραγούδι. Μια παράσταση που, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, αποκαλύπτει την ομορφιά της διαφορετικότητας, με ευαισθησία, τρυφερότητα και πολύ χιούμορ.

Δείτε ΕΔΩ το trailer της παράστασης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Κάρλο Κολόντι

Διασκευή – Σκηνοθεσία: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Σχεδιασμός – Κατασκευή κουκλών: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Σκηνικό – Κοστούμια – Μάσκες: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Βίκυ Γούσιου

Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος

Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί: Μανώλης Καλπενίδης

Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης

Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου

Επικοινωνία – Προβολή: Λία Κεσοπούλου

Παραγωγή: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

 

ΠΑΙΖΟΥΝ

Μαρίνα Καζόλη

Δέσποινα Καλπενίδου

Γιάννης Μόμτσιος

Ο κύκλος με την Κούκλα

Οι REDICOLO παρουσιάζουν την παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο Κύκλος με την Κούκλα» στο Θέατρο “Οδού Χηλής”, στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμαριάς.

Βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα «Ο κύκλος με την κιμωλία», το έργο φέρνει, με απλότητα και ευαισθησία, τα σημαντικά ζητήματα της ιδιοκτησίας και της δικαιοσύνης στον κόσμο των παιδιών, μέσα από μια παράσταση καθηλωτική, στην οποία πρωταγωνιστούν οι μεγάλες, ή μάλλον οι τεράστιες, ή μάλλον οι καινούριες γιγαντόκουκλες των REDICOLO!

 

Λίγα λόγια για την ιστορία

Ένα καλομαθημένο (ή και κακομαθημένο, θα μπορούσε να πει κανείς) πλουσιοκόριτσο, η Λολίτα, καταστρέφει την κούκλα της και την πετάει. Ένα άλλο κορίτσι, φτωχότερο σε παιχνίδια αλλά πλουσιότερο σε αγάπη, η Πάκα, τη βρίσκει, την φτιάχνει και την κάνει δική της. Ξαφνικά, όμως, η Λολίτα εμφανίζεται και τη θέλει πίσω! Ποια από τις δύο είναι δίκαιο να κρατήσει την κούκλα; Με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και τη βοήθεια κούκλων και ηθοποιών, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο δύσκολο αυτό ερώτημα και να δώσουμε τη «σολομώντεια λύση».

 

«Τα πράγματα ανήκουν όχι σ’όποιον λάχει,                                                                         μα σε όποιον τα χρειάζεται και χαίρεται που τα’χει.»

 

Το trailer της παράστασης.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Αλφόνσο Σάστρε

Σκηνοθεσία: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Σχεδιασμός – Κατασκευή κουκλών: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Μουσική: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης

Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου

Επικοινωνία – Προβολή: Λία Κεσοπούλου

Παραγωγή: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ

Δέσποινα Καλπενίδου

Γιάννης Μόμτσιος

Ρομπέν των Δασών

κουκλοθέατρο με μεγάλες κούκλες

Κατά τη χριστουγεννιάτικη περιοδεία τους, οι REDICOLO θα περάσουν από το δημοτικό θέατρο Άστρον στη Μενεμένη, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στις 18.00,  για να πουν σε μικρούς και μεγάλους όλη την αλήθεια για τον έναν και μοναδικό, τον καλυτερότερο, τον διαχρονικότερο σούπερ ήρωα του πλανήτη, Ρομπέν των δασών!

Η αγαπημένη και πολυταξιδεμένη παράσταση του θιάσου, με κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος! Μία ιστορία με ήρωα έναν φαντασμένο Ρομπέν των Δασών που νομίζει ότι μπορεί να σώσει όλο τον κόσμο μόνος του και που μέσα από τα παθήματά του διασκεδάζει και αφυπνίζει.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Ρομπέν των Δασών, γνωστός και ως Ρομπέν των Φτωχών, είναι ο καλύτερος από όλους και ο καλύτερος σε όλα. Όλοι τον θαυμάζουν για τη γενναιότητά του και όλοι ζητούν τη βοήθειά του. Και ο Ρομπέν είναι πάντα εκεί, πάντα έτοιμος να πολεμήσει την αδικία, να υπερασπιστεί τους αδύναμους, να αποδώσει δικαιοσύνη. Για μισό λεπτό, όμως. Είναι πάντα εκεί, αλλά πάντα ολομόναχος. Μήπως, τελικά, ακόμα κι ένας σούπερ ήρωας χρειάζεται βοήθεια;

Μια παράσταση σύγχρονου κουκλοθεάτρου για όλη την οικογένεια, με συναρπαστική δράση, επικές ανατροπές, έξυπνο χιούμορ και μουσική που ξεσηκώνει. Μια παράσταση που, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, αποκαλύπτει την αξία της συλλογικότητας και μιλά για το πόσο σημαντικό είναι το «εγώ» να γίνεται «εμείς» και το πόσο αναγκαίο είναι οι άνθρωποι – ή και οι σούπερ ήρωες –  να προχωρούν στη ζωή ΜΑΖΙ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Ματίνα Τσικριτζή
Σκηνοθεσία: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ
Σχεδιασμός – Κατασκευή κουκλών: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ
Σκηνικό: Βίκυ Γούσιου
Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος
Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης
Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης
Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου
Επικοινωνία – Προβολή: Λία Κεσοπούλου
Παραγωγή: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣΠΑΙΖΟΥΝ
Γιώργος Γκάλπας
Γιάννης Μόμτσιος

Το ​trailer της παράστασης ΕΔΩ.

Τα Χριστούγεννα του Λύκου

Η χριστουγεννιάτικη παράσταση της ομάδας κουκλοθέατρου JINX είναι μία πολύ αστεία παραλλαγή του γνωστού παραμυθιού «Η κοκκινοσκουφίτσα» με τον γκαφατζή λύκο, ήρωα της ιστορίας, να ντύνεται Άγιος Βασίλης και να προσπαθεί να ξεγελάσει τους υπόλοιπους ήρωες.

Μέσα από αστείες περιπέτειες και καμώματα και με την χριστουγεννιάτικη ΑΓΑΠΗ στην καρδιά γίνονται στο τέλος όλοι μια παρέα με τον λύκο καλό και ευτυχισμένο που δε θα περάσει ξανά μόνος του τα Χριστούγεννα στο παγωμένο δάσος αλλά με την νέα του παρέα σε ένα ζεστό σπιτάκι.

Οι κούκλες είναι επιτραπέζιες 50 – 80 εκ. ύψους και μαριονέτες, τα σκηνικά μεγάλα και εντυπωσιακά και οι κουκλοπαίχτες συμμετέχουν διαδραστικά στην εξέλιξη της ιστορίας, γεγονός που κάνει την παράσταση ακόμα πιο κωμική και ευχάριστη και για τους ενήλικες. Στην μουσική επένδυση της παράστασης προτιμήθηκαν κομμάτια κλασσικής μουσικής και γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Κατασκευή κούκλων, σκηνικών: Nτόμινι Λυμπερη