ONLINE – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μεγαλώνοντας παρέα με σκύλους

Σεμινάριο για οικογένειες με σκύλο ή για εκείνες που σκέφτονται να αποκτήσουν σκύλο, από την θετική/ηθική εκπαιδεύτρια Καπανιέρη Εύη
Μία διαδραστική online παρουσίαση για γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών που ήδη ζουν με σκύλο ή θέλουν να αποκτήσουν σκύλο, αλλά και για γονείς που ετοιμάζονται να καλωσορίσουν το μωρό τους στο σπίτι όπου ήδη υπάρχει σκύλος. Αυτά που καλύπτει η παρουσίαση αυτή, αφορούν όλες τις περιπτώσεις, καθώς γίνεται συζήτηση για τις φυσικές συμπεριφορές του σκύλου, για τις ανάγκες του και τρόπους που μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διάφορες καταστάσεις καθημερινά ώστε να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις.
 • Πώς μπορεί να εξασκηθεί η τέχνη της παρατήρησης;
 • Πώς γίνεται κατανοητό τι λένε οι σκύλοι, αλλά και πώς οφείλουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτούς σωστά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πως όλα τα μέλη θα αισθάνονται ασφαλή και όμορφα.

 

Λίγα λόγια για την Εύη Καπανιέρη 

Η Εύη είναι απόφοιτη της σχολής Nordic dog trainer και ασχολείται με την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά σκύλων προσεγγίζοντας την ευζωία και τη φροντίδα του σκύλου με σεβασμό και αγάπη. Εκτός από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, διοργανώνει σεμινάρια δια ζώσης και διαδικτυακά, ενώ παράλληλα έχει και τις δικές τις εκδόσεις, με πρώτο βιβλίο το Μπεστ σελερ “Σήματα ηρεμίας: μιλώντας τη γλώσσα των σκύλων” της Τουριντ Ρούγκας, στα ελληνικά.

Online Workshop: Ο ύπνος των παιδιών του δημοτικού

Στο διαδικτυακό workshop “Ο ύπνος των παιδιών του δημοτικού” της Νατάσας Γιαννακάκη, μπορείς να λάβεις έγκυρη πληροφορία σχετικά με τον ύπνο του παιδιού σου και να νιώσεις αυτοπεποίθηση και σιγουριά ως προς τη διαχείρισή του. Επιπλέον θα μάθεις γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος των παιδιών 6 – 12 ετών, ποιοι παράγοντες είναι αυτοί που επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού σου και πώς μπορείς να τους βελτιώσεις.

Αν αποζητάς πιο ξεκούραστες και ήρεμες νύχτες και ημέρες με περισσότερη ενέργεια για το παιδί σου αλλά και όλη την οικογένεια, τότε δήλωσε τη συμμετοχή σου στο workshop που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024, στις 10.00 το πρωί.

Μερικές από τις θεματικές:

 • Πως συνδέεται η μάθηση και η μνήμη με τον ύπνο;
 • Πως ο ποιοτικός ύπνος βοηθάει τα παιδιά να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους;
 • Πως επιδρά η χρήση οθονών στη δημιουργικότητα, στην επίλυση προβλημάτων και στις συναισθηματικές τους πρώτες βοήθειες;
 • Πως επηρεάζει η διατροφή τον ύπνο;
 • Πως προσεγγίζουμε τον ύπνο αν το παιδί μας είναι highly sensitive;
 • Μύθοι/ κοινές πεποιθήσεις. Έχουν επιστημονική βάση;
 • Πότε ο ύπνος του παιδιού δεν είναι φυσιολογικός, χρειάζεται διερεύνηση και σε ποιον ειδικό να απευθυνθώ;
 • Πως διαχειριζόμαστε τις μεταβάσεις; Αλλαγή υπνοδωματίου κ.α.
 • Για ποιους λόγους κοιμάται το παιδί πολύ αργά τη νύχτα, έχει πολλές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί;
 • Ενδείκνυται η χρήση μελατονίνης;
 • Πως επηρεάζει ο τρόπος ζωής της οικογένειας και οι εξωσχολικές δραστηριότητες τον ύπνο των παιδιών;
 • Ασφαλής δεσμός & συρρύθμιση

 

Εισηγήτρια: Νατάσα Γιαννακάκη, Σύμβουλος Ύπνου Παιδιών & Ενηλίκων

Ο βιολογικά φυσιολογικός ύπνος των παιδιών από τη γέννηση έως 5 ετών

Βελτιστοποίηση του ύπνου με πλήρη ανταπόκριση

Στο διαδικτυακό workshop, “Ο βιολογικά φυσιολογικός ύπνος των παιδιών από τη γέννηση έως 5 ετών” της Νατάσσας Γιαννακάκη, μπορείς να λάβεις έγκυρη πληροφορία σχετικά με τον ύπνο του παιδιού σου και να μην επηρεάζεσαι από τους μύθους που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα και στο διαδίκτυο. Επιπλέον θα μάθεις ποιοι παράγοντες είναι αυτοί που επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού σου και πώς μπορείς να τους βελτιώσεις.

Αν νιώθεις έτοιμος/η να αναλάβεις την ευθύνη του ύπνου του παιδιού σου με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ηρεμία, τότε δήλωσε τη συμμετοχή σου στο workshop που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024, στις 10.00 το πρωί.

Μερικές από τις θεματικές:

 • “Εκπαίδευση ύπνου” γιατί όχι;
 • Ημερήσιοι ύπνοι. Πόσους ύπνους; Τι διάρκεια πρέπει να έχουν;
 • Wake windows. Τι ισχύει τελικά;
 • Eat, play, sleep / Drowsy but awake / Self-soothing. Ναι ή όχι; Και γιατί;
 • Μύθοι/ κοινές πεποιθήσεις. Έχουν επιστημονική βάση;
 • Πότε ο ύπνος του παιδιού δεν είναι φυσιολογικός, χρειάζεται διερεύνηση και σε ποιον ειδικό να απευθυνθώ;
 • Με ποιους τρόπους μπορώ να βοηθήσω το παιδί να κοιμηθεί/ ξανακοιμηθεί;
 • Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι των πολύ συχνών ξυπνημάτων και πως μπορώ να τους φροντίσω;
 • Ασφαλής δεσμός & συρρύθμιση

 

Διαδικτυακή παρουσίαση: Τι θα ήθελαν οι Σκύλοι να γνωρίζουμε γι’ αυτούς

Την Κυριακή 05/11 συνάντηση με γονείς και παιδιά με συζήτηση για τους τετράποδους φίλους μας!

 

 • Τι αρέσει και τι δεν αρέσει στα σκυλάκια;
 • Πως θα τους καταλαβαίνουμε καλύτερα και θα μιλάμε τη γλώσσα τους;
 • Τελικά απλώνουμε το χέρι μας να μας μυρίσει ο σκύλος ή όχι;
 • Όταν ένας σκύλος κουνάει την ουρά του είναι πάντα χαρούμενος;
 • Και με τις λιχουδιές τι γίνεται;

 

Αυτά και άλλα πολλά καυτά ζητήματα θα θιχτούν ώστε να εφοδιαστούν οι συμμετέχοντες με γνώσεις και να μάθουν πως να εξασκούνται στην παρατήρηση για να έχουν οι ίδιοι και οι σκύλοι γύρω τους μία όμορφη ζωή.

 

Συντονίζει η εκπαιδεύτρια σκύλων Καπανιέρη Έυη.

Fortbildung Deutschland: Εμπειρίες και εντυπώσεις

Σεμινάριο υποτρόφων | Θέματα πολιτισμού και διδακτικής της γερμανικής ως ξένης γλώσσας


Το σεμινάριο διοργανώνεται από καθηγητές και καθηγήτριες Γερμανικών που το καλοκαίρι του 2023 συμμετείχαν σε διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια του 
GoetheInstitut ως υπότροφοι και οι οποίοι θα παρουσιάσουν στους / στις συναδέλφους τους τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από τα σεμινάρια, αλλά και τις μεθόδους και τεχνικές εφαρμογής των γνώσεων αυτών στο μάθημα.

Μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους επιθυμούν να ανανεώσουν ή και να διευρύνουν τις μεθοδολογικές και διδακτικές τους γνώσεις.

Το σεμινάριο είναι διαδικτυακό και απευθύνεται σε καθηγητές γερμανικής γλώσσας.

Δηλώσεις συμμετοχής έως 27/10/2023 ΕΔΩ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Διαδικτυακή Ομιλία: Ενισχύοντας τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας κατά την προσχολική ηλικία

Το Παιδικόραμα σας προσκαλεί σε διαδικτυακή ομιλία από την παιδοψυχολόγο κα Κατερίνα Τσίτση με θέμα: “Ενισχύοντας τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας κατά την προσχολική ηλικία“.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18/5 στις 18:00 μέσω της πλατφόρμας Zoom.
Την ομιλία μπορούν να παρακολουθήσουν και άτομα εκτός των γονιών του σχολείου, στέλνοντας το ονοματεπώνυμό τους στο mail του σχολείου paidikorama@gmail.com και θέμα: «Συμμετοχή στη διαδικτυακή ομιλία».

Στη συνέχεια θα σας αποσταλεί ο σύνδεσμος.

Open Farm Days 2022

 

Ημέρες Ανοιχτών Αγροκτημάτων 28 & 29 Μάιου 2022

 

Ανακαλύψτε τα ανοιχτά αγροκτήματα

To διήμερο 28 & 29 Μαΐου δεκάδες  αγροκτήματα, μονάδες μεταποίησης κι επιχειρήσεις αγροτουρισμού στην Ελλάδα,  ανοίγουν τις πύλες τους και προσκαλούν τους επισκέπτες να μοιραστούν τοπικές ιστορίες, να ξεναγηθούν στους χώρους του κάθε αγροκτήματος, να λάβουν μέρος σε εργαστήρια και να αγοράσουν προϊόντα που καλλιεργούνται και παράγονται τοπικά.

 

Περισσότερες από 100 εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

 • Ξεναγήσεις σε αγροκτήματα, φάρμες και μονάδες παραγωγής
 • Εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους
 • Μαγειρική & Γευσιγνωσία με τοπικά προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό
 • Διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες και βόλτες στην εξοχή

 

Προγραμματίστε την επίσκεψη σας

Επιλέξτε, ξεκινώντας από τον θεσμό  farm days 2022 (Μάιος)  την περιοχή και με βάση τα κριτήρια επιλογής (στα διαθέσιμα πεδία) βρείτε την μονάδα και την εκδήλωση που σας ταιριάζει.

Η σελίδα εκδηλώσεων ενημερώνεται τακτικά για να παρουσιάζει διαφορετικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να φέρουν τους ανθρώπους στα ανοιχτά αγροκτήματα – ακόμη και με ψηφιακά εργαλεία.

Τα Open Farm Days – Μάιος 2022 θα περιλαμβάνουν τόσο βιωματικές εκδηλώσεις εντός του αγροκτήματος όσο και διαδικτυακές εκδηλώσεις, για να διατηρήσουν το κοινό αφοσιωμένο και συνδεδεμένο με τους αγρότες όλο το χρόνο.

 

ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ OPEN FARM DAYS 2022 – διαθέσιμες online: 

Δείτε όλες τις εκδηλώσεις και κάντε την κράτησή σας ΕΔΩ.

 

Λίγα λόγια για τα Open Farm Days

To Open Farm Days είναι ένας ετήσιος θεσμός που αφορά ανοιχτά επισκέψιμα αγροκτήματα & μονάδες παραγωγής τροφίμων του δικτύου open farm, σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

 • Δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τους παραγωγούς και να κατανοήσουν από πού προέρχεται η τροφή τους.
 • Είναι ένα πέρασμα στα παρασκήνια για να γνωρίσουν όλοι τον ζωτικό ρόλο που έχουν οι αγρότες στη φροντίδα της υπαίθρου και την βιωσιμότητα τους αγροοικοσυστήματος.
 • Βιώνουν όλοι, τον πραγματικό αγροτουρισμό στην Ελλάδα και δοκιμάζουν τοπικά προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό.

 

Διαγωνισμός φωτογραφίας από τις εκδηλώσεις του διημέρου!

3 νικητές θα κερδίσουν ένα open farm days box, με προϊόντα από τους παραγωγούς που συμμετέχουν στον θεσμό! Χρησιμοποιήστε τα hashtag #OpenFarmDays2022 &  #OpenFarmDays, προσθέστε ετικέτες σε όλες τις φωτογραφίες σας και μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.

 

Tο 26ο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazzar στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια

 

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης επιθυμώντας να εμπνεύσουν και τα ενθαρρύνουν τα παιδιά στην προσφορά, την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη πραγματοποιούν και αυτά τα ιδιαίτερα Χριστούγεννα το 26ο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar τους με σκοπό να βιώσουν όλοι και κυρίως οι μαθητές του Σχολείου το εορταστικό κλίμα των ημερών, πραγματοποιώντας παράλληλα τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις με ασφάλεια.

Έτσι, τιμώντας τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης το Σχολείο προχωρά στη διοργάνωση μιας ξεχωριστής από άλλες χρονιές Εορταγοράς που πραγματοποιείται  από 13 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα που συνδυάζει ποικίλες δράσεις τόσο δια ζώσης όσο και με ψηφιακό χαρακτήρα.

Στις εκδηλώσεις με φυσική παρουσία περιλαμβάνονται οι πωλήσεις των ημερολογίων του ιστορικού Σχολείου, η λαχειοφόρος αγορά, η πώληση των κατασκευών των μαθητών κ.α.

Στο ψηφιακό τμήμα που θα φιλοξενηθεί εξ’ ολοκλήρου στο site των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης (protypa.gr) οι χρήστες του διαδικτύου θα μπορούν να παρακολουθήσουν μουσικές συναυλίες από την ΚΟΘ, τους καθηγητές του Προτύπου Ωδείου Θεσσαλονίκης, αλλά και κάλαντα από τα μέλη της Χορωδίας του Σχολείου, εικαστικές εκθέσεις, εργαστήρια για παιδιά και γονείς με επαγγελματίες, επιστήμονες και άλλους ειδικούς κ.α.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις της Εορταγοράς θα διατεθούν στους φιλανθρωπικούς οργανισμούς: Άσυλο του Παιδιού, ΕΛΕΠΑΠ, ΚΕΠΕΠ Άγιος Δημήτριος, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα συνδρομής στο Χαμόγελο του Παιδιού με ενεργοποίηση SMS, αλλά και στο Ίδρυμα Άγιος Στυλιανός μέσα από τη σύμπραξη με το site  Christmas Time | OHMYGOD

Αναλυτικά, όλες οι δράσεις:  26ο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar 2021 (protypa.gr)

24ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά & νέους

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, η μεγάλη γιορτή του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου ανοίγει τις πύλες του από 27 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2021

Το φεστιβάλ Ολυμπίας, από 27 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2021, επιστρέφει στον φυσικό του χώρο, στις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας, μετά από την υποχρεωτική ανάπαυλα που επέβαλε η πανδημία. Αμέσως μετά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ με φυσική παρουσία, οι δραστηριότητές του θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο, από 4 έως 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα. Φέτος, στα διαγωνιστικά προγράμματα του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 21ης Camera Zizanio, εκπροσωπούνται συνολικά 70 χώρες (35 ευρωπαϊκές και 35 από τον υπόλοιπο κόσμο), αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.

 

Και η φετινή διοργάνωση αποτελείται από 3+1 πυλώνες:

● 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

● 21η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio

● School Cinema – δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης

● Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης

Στα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν 93 επαγγελματικές ταινίες από 53 χώρες σε τέσσερα τμήματα, οι οποίες είναι παραγωγής 2020 και 2021:

 1. Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους
 2. Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους
 3. Ταινίες Animation Μικρού Μήκους
 4. “KIDS & DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά)

Όσον αφορά την Camera Zizanio, δηλαδή τις ταινίες που δημιούργησαν παιδιά, νέοι και νέες, στα τρία διαγωνιστικά τμήματα, Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές, θα παρουσιαστούν 215 ταινίες που προέρχονται από 54 χώρες. Ταινίες για την πανδημία, την αναζήτηση ταυτότητας, την κλιματική αλλαγή, το σχολικό εκφοβισμό και όλα τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους νεαρούς κινηματογραφιστές.

 

Από 4 έως 12 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ online.olympiafestival.gr, από την οποία παρακολούθησαν πέρσι το Φεστιβάλ 70.000 θεατές από όλη την Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ανταπόκριση, δίνεται και φέτος η δυνατότητα στα παιδιά και στους νέους από όλη τη χώρα να απολαύσουν τις ταινίες του Φεστιβάλ, τα αφιερώματά του αλλά και να συμμετάσχουν επίσης σε online κινηματογραφικά εργαστήρια.

 

Εξ αποστάσεως κινηματογραφικά εργαστήρια στο 24ο Φεστιβάλ Ολυμπίας

Αν είσαι μαθητής ή μαθήτρια Γυμνασίου ή Λυκείου, μένεις οπουδήποτε στην Ελλάδα και θες να συμμετάσχεις στα Διαδικτυακά Κινηματογραφικά Εργαστήρια του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας σου που μένουν σε άλλες περιοχές της χώρας, μάθε περισσότερα και δήλωσε συμμετοχή ΕΔΩ.

 

Δράσεις για εκπαιδευτικούς στο 24ο Φεστιβάλ Ολυμπίας

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για επαγγελματίες της εκπαίδευσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διοργανώνει σεμινάρια και δράσεις. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε φυσική μορφή στον Πύργο Ηλείας, ενώ θα είναι προσβάσιμες μέσω διαδικτύου σε εκπαιδευτικούς απ’ όλη την Ελλάδα. Θα εκδοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά και δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ.

 

 

Ο Πασχαλινός Λαγός εκπέμπει SOS

 

Τη Μ. Τρίτη 27/04 στις 18:00 το ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ διοργανώνει  “αποστολή βοήθειας” για τον Πασχαλινό Λαγό που εκπέμπει S.O.S., μέσα από ένα διαδικτυακό κυνήγι πασχαλινών αυγών, για όλους τους μικρούς του φίλους ηλικίας 3-6 ετών παρέα με τους γονείς τους, με στόχο… να σωθεί το Πάσχα!

 

Λίγα λόγια για το story

 

Το Πάσχα είναι μόλις ένα βήμα μακριά και ο Πασχαλινός Λαγός βρίσκεται σε μπελάδες.

 

Τα πασχαλινά αυγά αγνοούνται!

 

Τι λέτε; Θα τον βοηθήσετε να τα ανακαλύψει;

 

Εξοπλιστείτε με καλή διάθεση, παρατηρητικότητα και γρηγοράδα και ελάτε να διασκεδάσετε με ένα διαφορετικό κυνήγι πασχαλινών αυγών! Ένα κυνήγι, που, μέσα από την αναζήτηση των χαμένων πασχαλινών αυγών,  θα σας “ταξιδέψει” σε διάφορες χώρες του κόσμου!

 

WEBINAR ΓΟΝΕΩΝ: Στρες – Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά και τον εγκέφαλό μας;

Το 6ο κατά σειρά Webinar των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης

«Στρες: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά και τον εγκέφαλό μας;» είναι ο τίτλος του 6ου κατά σειρά Webinar που πραγματοποιούν τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 21 Απριλίου στις 7μμ. στο πλαίσιο του καθιερωμένου κύκλου των Απογευματινών Συναντήσεων Γονέων «Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας».

Ομιλήτρια της συνάντησης θα είναι η κ. Δέσποινα Τατά, Αν. Καθηγήτρια Βιοψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Το θέμα αναλυτικά

Όλοι μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, βιώνουμε στρες στην καθημερινότητά μας. Αν και τα χαμηλά επίπεδα στρες είναι δυνατόν να σχετίζονται με καλύτερες επιδόσεις, η παρατεταμένη έκθεση σε στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να είναι επιζήμια. Τα υψηλά επίπεδα ορμονών που συνδέονται με τη στρεσογόνο απόκριση βλάπτουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, εξασθενώντας τη μνήμη και αυξάνοντας τον κίνδυνο για την εκδήλωση ψυχοπαθολογίας. Στη συνάντηση αυτή θα γίνει λόγος για όλα τα παραπάνω και θα αναφερθούν οι λόγοι για τους οποίους παιδιά που βιώνουν έντονο στρες κατά την πρώιμη φάση της ζωής τους είναι ευάλωτα στην εμφάνιση διαταραχών άγχους και κατάθλιψης.

 

Tα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια, μέσα στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας σχολείου – οικογένειας, διοργανώνουν για δέκατη έκτη συνεχή χρονιά τις καθιερωμένες «Απογευματινές συναντήσεις γονέων για τις ανάγκες και τους προβληματισμούς της σύγχρονης οικογένειας» με θέμα: «Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας».

 

WEBINAR ΓΟΝΕΩΝ: Οικογένεια και επιδράσεις στην ψυχοσυναισθηματική ισορροπία του παιδιού

 

Το 5ο κατά σειρά Webinar Γονέων των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης

«Οικογένεια και επιδράσεις στην ψυχοσυναισθηματική ισορροπία του παιδιού» είναι ο τίτλος του 5ου κατά σειρά Webinar που πραγματοποιούν τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 14 Απριλίου στις 7μμ στο πλαίσιο του καθιερωμένου κύκλου των Απογευματινών Συναντήσεων Γονέων «Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας».

Ομιλήτρια της συνάντησης θα είναι η Δρ. Τέσσα Χριστοδούλου, PhD, CPsych, AFBPsS, CSci. Κλινική και Δικαστική Ψυχολόγος-Νευροψυχολόγος, Εγγεγραμμένη Πραγματογνώμονας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκη.

 

Το θέμα αναλυτικά:

Η οικογένεια βοηθά στη διαμόρφωση του πυρήνα της προσωπικότητας του παιδιού. Ως πρωτογενής ομάδα επιδρά τόσο σε βιολογικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.

Ποιες είναι οι συνθήκες που λειτουργούν επιβαρυντικά για ένα παιδί; Ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις της σημερινής δομής της οικογένειας σε σύγκριση με το παρελθόν; Ποιες είναι οι επιρροές μίας μονογονεϊκής οικογένειας στην προσωπικότητα του παιδιού;

Πώς η αλλαγή στη σύνθεση των οικογενειών συμβάλλει ευεργετικά στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών; Υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιδρά αρνητικά; Και αν ναι, πώς μπορούμε να τις διαχειριστούμε; Όλα αυτά θα αναλυθούν στη διάρκεια του Webinar, ενώ θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

 

Tα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια, μέσα στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας σχολείου – 
οικογένειας, διοργανώνουν για δέκατη έκτη συνεχή χρονιά τις καθιερωμένες 
«Απογευματινές συναντήσεις γονέων για τις ανάγκες και τους προβληματισμούς 
της σύγχρονης οικογένειας» με θέμα: «Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας».

 

 

Δωρεάν webinar Α’ Bοηθειών

Το μάθημα Α’ Βοηθειών μέσω σύγχρονης διδασκαλίας από απόσταση, προσαρμοσμένο σε COVID-19, οργανώνεται και υλοποιείται από τον ανθρωπιστικό Οργανισμό KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές (Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ | Οι συμμετέχοντες, θα διδαχθούν στο πώς να:

 • αναγνωρίσουν τα σημάδια ενός καρδιακού επεισοδίου
 • προσεγγίσουν ένα θύμα που κατέρρευσε με ασφάλεια και χρήση ΜΑΠ
 • αξιολογήσουν θύμα το οποίο έχει καταρρεύσει
 • καλέσουν ορθά την Υπηρεσία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (166)
 • καλέσουν όταν απαιτείται τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Επείγουσας Κλήσης (112)
 • ξεκινήσουν έγκαιρα Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
 • χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED)
 • τοποθετήσουν σε πλάγια θέση ασφαλείας (θέση ανάνηψης) ένα αναίσθητο θύμα
 • αντιμετωπίσουν την πνιγμονή ενός θύματος από ξένο σώμα
 • αντιμετωπίσουν ένα θύμα πνιγμού από νερό
 • αντιμετωπίσουν καρδιακή ανακοπή μικρού παιδιού κάτω των 8 ετών
 • προβλέψουν και να αποφύγουν έναν σοβαρό τραυματισμό
 • ελέγξουν μία εξωτερική αιμορραγία με προσαρμογή των θεματικών ενοτήτων σε COVID-19.

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας & γιορτάζουμε με τα παιδιά

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με κορίτσια – σπουδαίες γυναίκες!

Αγαπημένες συγγραφείς παιδικών βιβλίων μας διηγούνται ιστορίες κοριτσιών με δύναμη, πάθος, θάρρος και αλτρουισμό. Σε αυτό το ταξίδι μας κατευθύνει η Πελιώ Παπαδιά, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια του free press για γονείς Τaλκ και της ιστοσελίδας www.talcmag.gr και o τραγουδοποιός – συγγραφέας Σπύρος Γραμμένος, τη Δευτέρα 8/3 στις 17:00-18:30, μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και YouTube.

Η συγγραφέας Στέργια Κάββαλου με το βιβλίο της «Τι δε θα γίνω όταν μεγαλώσω» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σας περιμένει για να σας γνωρίσει τη μικρή Σιλβί και να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τα δικά σας «θέλω» φτιάχνοντας τη δική σας λίστα με τα όσα δεν θέλετε να γίνετε όταν μεγαλώσετε! Εκτυπώστε τις δραστηριότητες που θα χρησιμοποιηθούν στην εκδήλωση από εδώ και εδώ!

Η Κατερίνα Σέρβη με τις μυθικές ηρωίδες της από το βιβλίο «Ιλιάδα & Οδύσσεια» από τις εκδόσεις Διόπτρα, απαντά στο ερώτημα Τι κοινά έχουν τα κορίτσια του τότε με τα κορίτσια του τώρα; Τα παιδιά θα συζητήσουν με τη συγγραφέα και, με τη βοήθεια ενός Power Point, θα ανακαλύψουν αν τα κορίτσια της αρχαιότητας ψήφιζαν, ερωτεύονταν, ζήλευαν, πήγαιναν στον πόλεμο και άλλα πολλά. Στο τέλος, θα απαντήσουν σε ένα μίνι κουίζ, για να μάθουν με ποια μυθική ηρωίδα ή ήρωα μοιάζουν!

Η Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού μας παρουσιάζει ένα διαδραστικό παιχνίδι εμπνευσμένο από το βιβλίο της «Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα» που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μάρτης. Η μαγισσούλα Νόρα Μιχαηλίδου θα παρκάρει τη σκούπα της στο σαλόνι μου για να σας διαβάσει το μυστικό ημερολόγιό της και να σας πει πώς νίκησε την κακιά μάγισσα Μπίχλα!

Η Ιωάννα Σεραφειμίδου, δημιουργός ενός site για τα παιδιά και την οικογένεια (pigolampides.gr), και η Χρυσάνθη Κωστάρα, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (findyourbliss.gr), θα γνωρίσουν στα παιδιά και τους γονείς τους την Άρα, από το βιβλίο «Άρα, η μηχανικός των άστρων» των εκδόσεων Κλειδάριθμος, και στη συνέχεια θα τους προσκαλέσουν σε μια διαδραστική συζήτηση. Τα παιδιά θα μοιραστούν μαζί τους όσα αγαπάνε και μαζί θα διαπιστώσουν πώς η αγάπη τους αυτή μπορεί να κάνει τον κόσμο ομορφότερο.

Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη με το βιβλίο της «Βικτώρια» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σας περιμένει για να σας γνωρίσει τη μικρή επαναστάτρια Βικτώρια που πάει κόντρα στα κοριτσίστικα στερεότυπα και να φτιάξετε όλοι μαζί το δικό σας μοναδικό αποτύπωμα σκανταλιάς! Εκτυπώστε τις δραστηριότητες που θα χρησιμοποιηθούν στην εκδήλωση από εδώ και εδώ!

Τέλος, η Στέλλα Κάσδαγλη με το βιβλίο της «Πριγκίπισσα Αθηνά» από τις εκδόσεις Πατάκη, περιμένει τα παιδιά για να τους γνωρίσει την Πριγκίπισσα Αθηνά και τον Παρρότο τον παπαγάλο, σε μια συνάντηση για αληθινές πριγκίπισσες που δεν επαναπαύονται στα φορέµατα και στα βατραχάκια τους. Η Αθηνά είναι η πιο ευρηµατική κι αντισυµβατική πριγκίπισσα που έχετε ποτέ γνωρίσει!

Ψηφιακά Χριστουγεννιάτικα Εργαστήρια

 

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το 25ο διαδικτυακό Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης. Μετά την πρεμιέρα της μεγάλης – γιορτής συναυλίας υπέρ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η οποία συνάντησε μεγάλη αποδοχή από το κοινό (θα παρουσιάζεται έως και τις 7 Ιανουαρίου στο site protypa.gr) σειρά έχουν τώρα τα Ψηφιακά Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης που αρχίζουν σήμερα Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν έως την Τρίτη 5 Ιανουαρίου.

 

Αρχές τεχνητής νοημοσύνης, Stand Up Comedy για γονείς και παιδιά  μαγειρική, mama yoga, εικαστική έκφραση κ.α. θα είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που θα ψυχαγωγήσουν και θα διευρύνουν τους ορίζοντες των παιδιών στη διάρκεια των σχολικών τους διακοπών.

 

Η ελάχιστη συμμετοχή ανά εργαστήριο είναι τρία (3) ευρώ .Τα έσοδα από τα εργαστήρια θα διατεθούν στους φιλανθρωπικούς συλλόγους Στοργή και Μ.Α.Ζ.Ι. (Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα).

 

Περισσότερα για το πρόγραμμα, αλλά και τους λογαριασμούς όπου το κοινό μπορεί να καταθέτει τα χρήματα για τα εργαστήρια εδώ.

Διαδικτυακά Χριστούγεννα με τις αρκούδες και τους λύκους του Αρκτούρου

Με το σύνθημα «Γιορτάζουμε μένοντας ασφαλείς», κορυφώνονται τις επόμενες ημέρες οι  δράσεις του Τμήματος Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά, για τα φετινά διαφορετικά Χριστούγεννα.

Μετά τη φωταγώγηση 5 δέντρων και τη συλλογή ιδεών, ιστοριών, αφηγήσεων και εθίμων που συνεχίζονται εξ αποστάσεως, ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η Εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα και το προσωπικό του Τμήματος Πολιτισμού μας καλούν να κάνουμε διαδικτυακά Χριστούγεννα στη φύση, με τις αρκούδες και τους λύκους.

Πρόκειται για μια νέα συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και φέρνει τις αρκούδες, τους λύκους και την άγρια φύση στα σπίτια των δημοτών μας και των μικρών παιδιών. Σε συνεργασία και με τον Όμιλο Φίλων Φύσης Θεσσαλονίκης, η Παιδαγωγική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα παρουσιάσει μέσω του διαδικτύου σε παιδιά Προσχολικής και Σχολικής Ηλικίας, τέσσερα ψυχαγωγικά περιβαλλοντικά προγράμματα για τα άγρια ζώα, το φυσικό περιβάλλον και τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Μέσα από animation, βίντεο και δραματοποιημένη αφήγηση θα παρουσιαστούν στις οθόνες μας η αρκούδα, η βασίλισσα του δάσους και ο λύκος, ο παρεξηγημένος κυνηγός.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα μας μεταφέρει στα πανέμορφα δάση μας και θα μας παρουσιάσει τις σημαντικές δράσεις της οργάνωσης για τη διατήρηση της άγριας ζωής, που είναι μέρος της ζωής μας. Θα κάνουμε ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με τον ΠΑΤΟΥ τον αρκούδο και τους φίλους του που ζουν στο δάσος: τον Τζίμη τον Λαγό, της Φοίβη την αγριογουρουνίτσα, τον Κίτσο το αγριόγιδο κ.ά.

Οι παρουσιάσεις θα γίνουν διαδραστικά μέσω του καναλιού Zoom (πληροφορίες https://zoom.us ) και θα υπάρχει  σε όλη τη διάρκεια των προγραμμάτων ζωντανή διαδικτυακή επικοινωνία μεταξύ των παρουσιαστών και των συμμετεχόντων

Οι συμμετέχοντες μπορούν να είναι μέχρι 100 άτομα.

Οι διαδικτυακοί  σύνδεσμοι που θα μπορούν να μπαίνουν οι γονείς και τα παιδιά για να παρακολουθήσουν, αναφέρονται ξεχωριστά κάτω από το πρόγραμμα κάθε παρουσίασης.

 

Προσοχή: Η σύνδεση θα ανοίγει 10’ πριν την έναρξη κάθε παρουσίαση

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δευτέρα 21/12/2020: 18:00-19:00, Καφέ αρκούδα: Η βασίλισσα του δάσους

Σύνδεσμος https://us05web.zoom.us/j/4201507362?pwd=dW5HZDdRK05mUXBxRWFXRlJRVEJ1dz09

Meeting ID: 420 150 7362, Passcode: N9DTkj

 

Τα παιδιά γνωρίζουν την καφέ αρκούδα, τη βασίλισσα του δάσους, καθώς είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό της Ευρώπης! Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να της απευθύνουν ερωτήσεις  και να μάθουν τα πάντα γι’ αυτήν!

 

Τρίτη 22/12/2020: 18:00-19:00, Λύκος: ο παρεξηγημένος κυνηγός

Σύνδεσμος https://us05web.zoom.us/j/4201507362?pwd=dW5HZDdRK05mUXBxRWFXRlJRVEJ1dz09

Meeting ID: 420 150 7362, Passcode: N9DTkj

 

Τα παιδιά γνωρίζουν τον λύκο, τον παρεξηγημένο κυνηγό! Ένα ζώο που παρά τις αντιξοότητες επιβιώνει χρόνια τώρα. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις και να μάθουν τα πάντα γι’ αυτόν!

 

Δευτέρα: 28/12/2020: 18:00-19:00, Ο ΠΑΤΟΥ και τα ζώα του δάσους

Σύνδεσμος https://us05web.zoom.us/j/4201507362?pwd=dW5HZDdRK05mUXBxRWFXRlJRVEJ1dz09

Meeting ID: 420 150 7362, Passcode: N9DTkj

Δραματοποιημένη ανάγνωση ενός χριστουγεννιάτικου παραμυθιού.

 

Ο Πατού, ο αρκούδος, θέλει να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά με τους φίλους του. Θα προλάβει όμως να τους ειδοποιήσει όλους πριν πέσει για τον χειμέριο ύπνο του; Ελάτε ν’ ακολουθήσουμε μαζί τα χνάρια του, σ’ ένα ταξίδι μέσα από τα δάση, βουνά και ποτάμια. Γνωρίστε τους φίλους του και το περιβάλλον τους σε μια τρυφερή ιστορία με αστεία απρόοπτα, που μας φέρνει πιο κοντά στον κόσμο των ζώων.

 

Τρίτη 29/12/2020: 18:00-19:00, Οι αρκούδες και οι λύκοι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ γιορτάζουν!

Σύνδεσμος https://us05web.zoom.us/j/4201507362?pwd=dW5HZDdRK05mUXBxRWFXRlJRVEJ1dz09

Meeting ID: 420 150 7362, Passcode: N9DTkj

 

Οι παιδαγωγοί του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ παρουσιάζουν στα παιδιά και του μεγάλους την Ειρήνη, την Κατερίνα, την Τασούλα, τον Γιωργάκη, τον Πάτρικ, τον Τζάσπερ, την Τζένη κ.ά. Μα ποιοι είναι όλοι αυτοί; Φυσικά οι διάσημες αρκούδες και οι λύκοι των Καταφυγίων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Είναι πρώην τραυματισμένα, αιχμάλωτα ή ορφανά άγρια ζώα που φροντίζει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, καθώς δεν μπορούν να επιστρέψουν στη φύση. Θα μάθουμε την ιστορία τους και πώς περνούν τις γιορτές τους;

 

 

Μικροί Ρεπόρτερ

 

Εργαστήριο ειδησεογραφικού γραμματισμού για παιδιά

 

Μετά τη μεγάλη, περσινή επιτυχία θα υλοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το Εργαστήριο ειδησεογραφικού γραμματισμού για παιδιά «Μικροί Ρεπόρτερ» την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020.

Στόχος της δράσης αυτής είναι να δοθεί έμφαση στη σημασία που έχει σήμερα η παιδεία στα Μέσα και την πληροφόρηση (media, information & news literacy), μέσα από την ανάπτυξη δεξιοτήτων γραμματισμού στα ΜΜΕ και συγκεκριμένα στον ειδησεογραφικό γραμματισμό.

To εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί online, στα ελληνικά και απευθύνεται σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 10-12 ετών.

Μια βουτιά στην τέχνη παρέα με τη Δέσποινα Τσιπτσέ

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων η μουσειολόγος Δέσποινα Τσιπτσέ θα χτυπήσει τη διαδικτυακή μας πόρτα και θα μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες της από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει υλοποιήσει με παιδιά σε μουσεία και όχι μόνο!

Θα μοιραστεί με τους γονείς και τα παιδιά σκέψεις για το τι είναι ένα Μουσείο. Θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τρόπους ώστε να δούμε την τέχνη με μια πιο οικεία ματιά και μαζί θα βρούμε ιδέες για το πως μπορούμε να κάνουμε την βόλτα σε ένα Μουσείο (πραγματική ή και ψηφιακή) μια αξέχαστη εμπειρία.

Στη συνέχεια θα κάνουμε ένα ταξίδι σε αγαπημένα βιβλία που έχουμε στις βιβλιοθήκες μας και θα σας δείξουμε ότι τα Μουσεία και η τέχνη βρίσκονται παντού. Στις ιδέες που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, σε ιστορίες μυστηρίου, στα μαθηματικά, ακόμη και σε έναν λεκέ από τσάι.

 

 

Ταξιδεύουμε ως τα Μουσεία της Τήνου παρέα με την ομάδα TINOS Guide & Seek

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων οι Πυγολαμπίδες “ταξιδεύουν” μέχρι την Τήνο. Παρέα με την εμπνεύστρια του TINOS Guide & Seek θα κουβεντιάσουν για το έργο και τον ρόλο των μουσείων του νησιού σε αυτό.

Μαζί σας θα μοιραστούν στοιχεία από τις δράσεις για τα παιδιά που έλαβαν μέρος στο Δημοτικό Ίδρυμα Μουσείο Κώστα Τσόκλη, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας της Τήνου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

 

Τι είναι το πρόγραμμα TINOS Guide & Seek;

Το TINOS Guide & Seek προ(σ)καλεί παιδιά από την τοπική κοινωνία να δημιουργήσουν τον πρώτο οδηγό της Τήνου για παιδιά, με στοιχεία από τον πολιτισμό του νησιού. Η Τήνος χωρίζεται γεωγραφικά από τους ντόπιους σε τέσσερις μεριές. Η ίδια η δομή του τόπου «έδωσε» και τη δομή του προγράμματος. Έτσι, κάθε Γ΄ τάξη απ’ όλα τα Δημοτικά σχολεία του νησιού, ανέλαβε να καταγράψει τέχνες, λαϊκές και μη, και μύθους για κάθε μια από αυτές.

Η ιδέα δημιουργίας του πρώτου πολιτισμικού οδηγού της Τήνου από παιδιά για παιδιά είναι της Φραντζέσκας Παπαγιαννοπούλου και ανήκει στα 15 έργα από όλη την Ελλάδα που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών START- Create Cultural Change.

 

Το έργο ΤΙΝΟS Guide & Seek πραγματοποιείται από τον Δεκέμβριο του 2019 έως και τον Ιούνιο του 2020 με έδρα την Τήνο και επίκεντρο τα παιδιά της. Η δημιουργία του οδηγού από τα παιδιά οργανώνεται συνολικά σε 12 εργαστήρια και την παρουσίασή του κατά την ολοκλήρωσή του.

 

photo credits: Έβελυν Φωσκόλου

Ένας αρκούδος μια φορά γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων «Ένας αρκούδος μια φορά» συναντά τις Πυγολαμπίδες και τους αφηγείται την ιστορία του, παρέα με την εικονογράφο του βιβλίου Ίριδα Σαμαρτζή και τη συγγραφέα Ελένη Γερουλάνου.

 

Θα μιλήσουμε για τη σημασία των μουσείων, τις συλλογές, τα εκθέματα, την καρδιά της μουσειακής εμπειρίας, για τη σημαντική ερευνήτρια Μαρία Αργυριάδη, που προσέφερε τη συλλογή της από 20.000 παιχνίδια στο Μουσείο Μπενάκη για να δημιουργηθεί το Μουσείο Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο.

 

Με την καθοδήγηση της Ίριδας Σαμαρτζή θα φτιάξουμε το δικό μας μουσείο, με φαντασία, χρώματα, χαρτιά, κόλλες, ψαλίδια, ήρωες από το βιβλίο, μικρά παιχνίδια που έχουμε στο σπίτι και πολύ κέφι.

 

Ένα απόγευμα με πολύ συναίσθημα, πλημμυρισμένο με αγάπη γιασεμί.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

O αρκούδος περιπλανιέται στην πόλη ψάχνοντας το σπίτι του. Στη διαδρομή του συναντά έναν ναύτη, έξι πάπιες, μία αλεπού,μία σκαντζοχοιρίνα, έναν θεατρικό θίασο, έναν σκύλο. Όλοι θέλουν να τον βοηθήσουν. Άραγε θα τα καταφέρει;

 

Το βιβλίο μέσα από ένα τρυφερό παραμύθι παρουσιάζει με ένα ευρηματικό τρόπο περισσότερα από 240 παιχνίδια από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο. Σε όλο το βιβλίο ο αρκούδος είναι ζωγραφιστός.

 

Ζωντανεύει όταν πια έχει βρει την αγκαλιά που αναζητούσε. Στις σελίδες του βιβλίου οι φωτογραφίες των παιχνιδιών δένουν αρμονικά με την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή που κεντάει με χρυσή κλωστή δισέλιδες εικόνες δίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Ένα παραμύθι γεμάτο συναίσθημα για παιδιά και όσους ενήλικες νιώθουν παιδιά.

 

Μία δυνατή συνεργασία, μία συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη με τις εκδόσεις Πατάκη που στόχο έχει να γνωρίσει στα παιδιά τους θησαυρούς του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών.

 

 

Στο βιβλίο υπάρχει μία χρονογραμμή με παιχνίδια που συναντά κανείς στο παραμύθι, πολύτιμο βοήθημα για κάποιον που θα θελήσει να συνδυάσει το παραμύθι με την ιστορία και τη γεωγραφία. Ξεκινάει με την πήλινη κουδουνίστρα σε σχήμα κουκουβάγιας, κυπριακό παιχνίδι του 1400-1200 π.Χ. και τελειώνει με το ξύλινο πολεμικό πλοίο «ΑΒΕΡΩΦ» του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Η επιλογή έγινε από τους ανθρώπους του Μουσείου, την Μαρία Αργυριάδη, την Νόρα Χατζοπούλου και την Μαίρη Βέργου με τη σκέψη να υπάρχουν ελληνικά και ξένα παιχνίδια από όλες τις περιόδους.

 

Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί με δύο τρόπους. Στο πρώτο επίπεδο διαβάζουμε ένα παραμύθι με την περιπλάνηση του αρκούδου μέχρι να βρει το σπίτι του και απολαμβάνουμε την ανάγνωση. Στο δεύτερο στήνεται μπροστά μας ένα παιχνίδι παρατήρησης, γλωσσικής ανάπτυξης και περιγραφής εικόνας βασισμένο στην ποικιλία της συλλογής των παιχνιδιών που εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών.

 

Η Ελένη Γερουλάνου διάλεξε παιχνίδια με τη σκέψη ότι κάτι απ’ όσα συνθέτουν το καθένα μπορεί να αποτελέσει αφορμή για κουβέντα και έρευνα. Το κάθε παιχνίδι μπορεί να μας μιλήσει για την εποχή που φτιάχτηκε, για τις συνθήκες που επικρατούσαν, για το υλικό, για τη χρήση του, για το συναίσθημά του, για την ιστορία που κρύβεται από πίσω, καθώς και για το πρόσωπο στο οποίο ανήκε.

 

Η συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο στη Μαρία Αργυριάδη που ευτύχησε να δει τη συλλογή της να παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών.

 

Η ίδια αναφέρει: Αφορμή για να γράψω αυτή την ιστορία ήταν η φιλία του πατέρα μου με τη Μαρία Αργυριάδη και η δωρεά του οικογενειακού “Χάρτινου Θεάτρου” στη συλλογή της. Στην πορεία έμαθα από την ίδια ότι ο λόγος που ξεκίνησε να συλλέγει τα παιχνίδια της ήταν ένα κίτρινο μαδημένο, ταλαιπωρημένο αρκουδάκι που βρήκε στον δρόμο και που της θύμισε το αρκουδάκι που είχε παιδί. Όταν είδα με τα μάτια μου τον αρκούδο με τον αριθμό 5 μέσα στην προθήκη, τον λάτρεψα. Η ιδέα να γράψω ένα παραμύθι με ήρωα τον αρκουδάκο της Μαρίας ήταν μονόδρομος. Η ιδέα όλο και μεγάλωνε και μεγάλωνε. Κοιμόμουν, κι αυτή έμενε ξύπνια. Πήγαινα να διαβάσω και αυτή έμπαινε στη μέση. Δούλευε, δούλευε. Δεν άφηνε τη φαντασία μου να ησυχάσει. Και έτσι αποφάσισα να την αφήσω να βγει έξω. Την έντυσα, πρότεινα στην Ίριδα να τη στολίσει με ζωγραφιές και μαζί την πήγαμε στην Έλενα Πατάκη για να γίνει βιβλίο. Κάπως έτσι γεννήθηκε το «Ένας Αρκούδος μια φορά». Ένα τεράστιο ευχαριστώ στο Μουσείο Μπενάκη για όλα. Μία όμορφη συνεργασία γεμάτη αμέτρητα συναισθήματα.

 

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών και σε όλους εκείνους που αισθάνονται «αιώνια» παιδιά.

 

 

Η ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Wheelock College στη Βοστόνη, όπου ειδικεύτηκε σε προγράμματα μουσείων για παιδιά. Το 1986 προσελήφθη στη Σχολή Μωραΐτη ως υπεύθυνη του προγράμματος Μουσειακής Αγωγής των παιδιών του Νηπιαγωγείου, του οποίου τη διεύθυνση ανέλαβε το 2000. Γράφει βιβλία για παιδιά. Είναι ιδρυτικό μέλος της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας Library4all. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

 

Η ΊΡΙΣ ΣΑΜΑΡΤΖΉ είναι εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Η δουλειά της έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: ΙX International Compostela Prize for picture books (2016), Κρατικό Βραβείο παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου (2012, 2016), Βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου (2012, 2015, 2016, 2017) κ.ά. Ήταν υποψήφια για το βραβείο HCAA 2020 μετά από πρόταση του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ. Παράλληλα διδάσκει εικαστικά σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. www.irissamartzi.com