Κέντρο – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Η σούπα Σήφης

Τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου το βιβλιοπωλείο/καφέ “Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες” προσκαλεί τους μικρούς φίλους στην αφήγηση του παραμυθιού:  “Η σούπα Σήφης” των εκδόσεων Άμμος. Θα ακολουθήσει και εικαστικό εργαστήρι.

“Νερό, βότανα, λαχανικά και μια πρέζα αλάτι» Η συνταγή της σούπας του Σήφη του λαγού, με το γυαλιστερό τρίχωμα και τα μακριά αυτιά, είναι πολύ απλή, χωρίς μυστικά συστατικά”

Σχεδιασμός και υλοποίηση:  θεατρική ομάδα Blackbird

 

Ανοιξιάτικα λουλούδια με αφορμή τους κύκλους του V.Kandinsky

Τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου το βιβλιοπωλείο/καφέ “Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες” προσκαλεί τα παιδιά στο εικαστικό εργαστήρι: «Ανοιξιάτικα λουλούδια με αφορμή τους κύκλους του V.Kandinsky»

Τα παιδιά εμπνέονται από τον σπουδαίο ζωγράφο V.Kandinsky, «ζαλίζονται» από τα χρώματα και τους κύκλους του και να καλωσορίζουν την άνοιξη.

Κατασκευάζοντας από χαρτόνια, πολύχρωμα και ιδιαίτερα λουλούδια και συμπληρώνοντάς τις λεπτομέρειες τους με τέμπερες και λαδοπαστέλ θα φτιάξουν παρέα το πιο όμορφο ανοιξιάτικο μπουκέτο!

Σχεδιασμός και υλοποίηση:  Άννα Μαντά

 

Inspire Project 2025: Επιστροφή

 

Ο νόστος, ο βίαιος εκπατρισμός και το αίτημα της επιστροφής, ενώ θα έπρεπε να αποτελούν παρελθόν, παραδόξως γίνονται ολοένα και πιο επίκαιρα. Η φετινή εκδοχή του Inspire Project 2025 που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) από τις 11 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου 2025, αναδεικνύει την «Επιστροφή», ως έννοια που ξεκινάει μεν από την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ωστόσο επεκτείνεται στο διαγενεακό τραύμα του «νόστου», της χαμένης πατρίδας και του χαμένου σπιτιού, της βίαιης εκτόπισης και μετανάστευσης, αλλά και στη μελλοντολογική φαντασία γύρω από αυτό που έχει χαθεί, αλλά διαρκώς αναζητείται.

Στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, παρουσιάζονται τα νέα έργα που προέκυψαν από το φετινό καλλιτεχνικό εργαστήριο κατά το οποίο 20 εικαστικοί εργάστηκαν με τον επικεφαλής, προσκεκλημένο εικαστικό Νίκο Χαραλαμπίδη, πάνω στην έννοια της Επιστροφής. Οι νέες δημιουργίες βρίσκονται σε διάδραση, διάλογο ακόμη και αντιπαράθεση με έργα, αναδρομικού κυρίως χαρακτήρα του Χαραλαμπίδη, τα οποία αποτελούν την κεντρική ενότητα του φετινού Inspire Project 2025, υπό τον τίτλο «Αφού βόσκεις πρόβατα γιατί δεν παίζεις αυλό;».

Με την έκθεση του Νίκου Χαραλαμπίδη επιχειρείται να φωτιστεί ο νοηματικός άξονας της εστίας και της πατρίδας, μέσα από μη αναμενόμενους συνδυασμούς διαφορετικών θεμάτων και εμπειριών του παγκοσμιοποιημένου κόσμου, όπως η αλλοίωση της πολιτιστικής ταυτότητας και η αμφισβήτηση της εθνικότητας, το μετα-αποικιοκρατικό κληροδότημα, το μοντερνιστικό παρελθόν και οι μετασχηματισμοί της προσφυγοποίησης.

Υπό το πρίσμα του Κυπριακού ζητήματος, στο χρονικό διάστημα μισού αιώνα, το αίτημα για «Επιστροφή» στις πατρογονικές εστίες, όχι μόνο δεν βρήκε δικαίωση, αλλά έγινε αίτημα και χιλιάδων άλλων ανθρώπων στις χώρες της γύρω περιοχής που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να υπόκεινται στα δεινά αιματηρών πολεμικών συρράξεων. Η αγάπη για την πατρίδα και η νοσταλγία για αυτήν φαίνεται να είναι καθοριστικά συναισθήματα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Οι σχετικοί συλλογισμοί αποτελούν το έναυσμα για ευρύτερη δημόσια συζήτηση, ενώ λειτουργούν και ως βάση για το κοινό έργο τέχνης που θα προκύψει στον χώρο από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες σε συνεργασία με τον Νίκο Χαραλαμπίδη.

To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ – Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία»).

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου

Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου

Βοηθός παραγωγής: Σίλια Φασιανού

Επιτροπή επιλογής συμμετεχόντων στα εργαστήρια: Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου, επιμελητής & επιμελήτριες MOMus

Προσκεκλημένος καλλιτέχνης: Νίκος Χαραλαμπίδης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Sarkis Hambaryan, Δάφνη Βλασίδου, Στέφανος Ζαφειρίου, Δέσποινα Δούζη, Ρένα Κακλαμάνη, Κωνσταντίνος Καλαθάκης, Ζωή Καλογιάννη, Ξένια Κασαπόγλου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Νίκος Λάριος, Άννα Μπότου, Κωνσταντίνος Ξάνθης, Γεώργιος Όθωνας, Ελένη Πασιάτα, Σοφία Πεχλιβανίδου, Όλγα Σουβερμεζόγλου, Βάσω Χατζημανώλη, Χριστίνα Χατζημιχαηλίδου, Χρίστος Χατζηχριστοφής, Σταύρος Χριστοφή (Yeti).

 

Βιογραφικό προσκεκλημένου καλλιτέχνη

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι εικαστικός καλλιτέχνης και Τακτικός Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κατατάσσεται στους πλέον σημαντικούς εικαστικούς εκπροσώπους της γενιάς του ‘90, με εκτενή διεθνή δραστηριότητα και καταξίωση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης του το 2007, από το Σύνδεσμο Τεχνοκριτικών AICA HELLAS, θεωρείται ο κύριος εκφραστής της Πολιτικής Τέχνης στην Ελλάδα, ενώ η επιδραστικότητα του έργου του υπήρξε καθοριστική στην εδραίωση μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών πιο ευαισθητοποιημένων σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

Το πολυσχιδές ερευνητικό του έργο διακρίνεται από πολύ νωρίς, με το 1ο Βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη & Ζωής Σπυροπούλου να του απονέμεται το 1992, πριν καν ολοκληρώσει ακόμη τις φοιτητικές του σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, θέτοντας έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα μιας ανοδικής πορείας που αποτελεί σήμερα αντικείμενο μελέτης.

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80, οι παράτολμες παρεμβατικές δράσεις του καλλιτέχνη στην Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο, ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και σε εμπόλεμες ζώνες άλλων χωρών, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του, υπερβαίνουν τις κυρίαρχες καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής. Ο Χαραλαμπίδης καθιερώνει μια πρωτογενή, ρηξικέλευθη εικαστική δράση που πραγματεύεται ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοπολιτικής θεματολογίας, υιοθετώντας πρωτόγνωρες εικαστικές πρακτικές. Παράλληλα, επιστρατεύει πρωτοποριακά ψηφιακά μέσα ρομποτικής και άλλης τεχνολογίας αιχμής, αναπτύσσοντας διεπιστημονικές μεθοδολογίες και συνεργασίες με ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων. Η εξέταση των αρχείων που αφορούν στο διαταραγμένο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής τίθεται στον πυρήνα της έρευνας του, με άξονα το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Ο βίαιος εκπατρισμός και η προσφυγοποίηση, το κληροδότημα της αποικιοκρατίας και οι επιδράσεις της, η μετανάστευση και ο νομαδισμός, η εθνική ταυτότητα και η αμφισβήτησή της, η εντοπιότητα και ο «μη τόπος», ακόμη και η αποικιοποίηση του Διαστημικού χώρου και οι στρατηγικές εκμετάλλευσής του, είναι ζητήματα που πρωτοεμφανίζονται ήδη στο πρώιμο έργο του καλλιτέχνη, τα οποία θα αποτελούσαν, δεκαετίες μετά, κοινή θεματογραφία για πολλούς καλλιτέχνες.

Ο «εμβληματικός αποστάτης της Πράσινης Γραμμής», όπως έχει αποκαλέσει τον Χαραλαμπίδη ο Henry Meyric Hughes, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτικών, στο εκτενές θεωρητικό κείμενό του για την ατομική έκθεση που του διοργάνωσε στην Μπιενάλε Βενετίας το 2003, έχει πραγματοποιήσει με την επιμέλεια και άλλων διεθνώς διακεκριμένων επιμελητών και ιστορικών τέχνης, περισσότερες από 65 ατομικές εκθέσεις σε διεθνή κέντρα τέχνης και εκθεσιακούς χώρους, θεσμικές διοργανώσεις και Μπιενάλε, καθώς και σε μουσεία, όπως στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Γαλλίας, στο Centre Pompidou, στην Turner Contemporary στο Λονδίνο, στο Palazzo Querrini Stampalia και στο Palazzo Giustinian Lolin Querini στη Βενετία, στο Pavilion Ciccillo Matarazzo στο Σάο Πάολο, στο Institute of Contemporary Art στη Σόφια, στο Musée des Archives Nationales στο Παρίσι κ.α.

Χρήστος Αλαβέρας: Ζωγραφοπατήματα ώς το Τελλόγλειο και πέρα

Εγκαίνια της έκθεσης: Τρίτη 8 Απριλίου στις 19:30

Η αναδρομική έκθεση με τίτλο «Χρήστος Αλαβέρας: Ζωγραφοπατήματα ώς το Τελλόγλειο και πέρα», εγκαινιάζεται την Τρίτη 8 Απριλίου στις 19:30 και θα διαρκέσει έως και τις 7 Σεπτεμβρίου 2025.

Η νέα έκθεση που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει έργα του Χρήστου Αλαβέρα από την πρώιμη φάση έως και σήμερα, κάποια από αυτά μνημειακών διαστάσεων, που αναμένεται να συναρπάσουν και να συγκλονίσουν το κοινό.

Η καλλιτεχνική πορεία του Χρήστου Αλαβέρα μετράει περισσότερα από 40 χρόνια.

Οι επιμελητές της έκθεσης του Τελλογλείου Νίκος Βιάνας και Ραφαέλα Νίκα επισημαίνουν ότι «παρουσιάζονται δημιουργίες πρωτότυπες από ποικίλα υλικά -κάρβουνο, μολύβι, λάδια, ακρυλικά- και τα έργα του άλλοτε εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία και την ποίηση, άλλοτε να αφηγούνται ιστορίες προσωπικού ή κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα, αλλά πάντα δίνουν το χαρακτηριστικό ύφος του καλλιτέχνη». Οι ίδιοι τονίζουν πως «πρόκειται για μια στάση καλλιτεχνικής έκφρασης που μετουσιώνεται σε πληθωρική δημιουργία, με κύριο μέσο το σχέδιο και ανθρωποκεντρική θεματολογία, αξιοποιώντας κυρίως την εξπρεσιονιστική αποτύπωση εκφράσεων προσώπων, γνωστών και μη, όπως ο Τραμπ, ο Σόιμπλε, ο Μπέκετ, ο Κάφκα κ.ά».

 

Η Γενική Διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά σημειώνει ότι «η αναδρομική του Χρήστου Αλαβέρα τη χρονιά που το Τελλόγλειο συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας αποτελεί το επιστέγασμα (και όχι το τέρμα) μιας μακρόχρονης σχέσης, μιας μακράς φιλίας που έχει τις ρίζες της στην Αλίκη Τέλλογλου. Γιατί εκεί στη δεκαετία του ’80 έζησα και μοιράστηκα μαζί της τη συνάντηση με τον Χρήστο, με τη δουλειά του (ψυχοπαθείς της Λέρου), που η Αλίκη θαύμαζε, υποστήριζε με πάθος εξαρχής. Ο Χρήστος, σπουδαίος καλλιτέχνης, προικισμένος με έμφυτο ταλέντο, που αναπτύχθηκε σε γόνιμο έδαφος με λογοτεχνικές-ποιητικές καταβολές (γιος του Τηλέμαχου και της Ρούλας Αλαβέρα), έχει γαλουχηθεί στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στο θέατρο, παρέα με τους Μπρεχτ, Μπέκετ, Όργουελ, Κόλβιτς, Σολωμό κ.ά.». Η κ. Γουλάκη – Βουτυρά αναφερόμενη στον Χρήστο Αλαβέρα επισημαίνει πως πρόκειται για «χαρακτηριστική περίπτωση αγνού καλλιτέχνη, αφοσιωμένου σε αξίες, με ιδιορρυθμίες που συναντούμε σε ιδιοφυή άτομα εκτός μέτρου, πιστεύει απόλυτα στη δύναμη της τέχνης. «Ο κίνδυνος δεν είναι να μην έχω ψωμί να φάω, αλλά να χάσω την πίστη μου σ’ αυτό που κάνω» (το δανείζεται από τον Μάκη Θεοφυλακτόπουλο). Αυτή τη στάση τη μετατρέπει σε πληθωρική έκφραση με κύριο μέσο το σχέδιο, την ανθρωποκεντρική θεματολογία, αξιοποιώντας κυρίως την εξπρεσιονιστική αποτύπωση εκφράσεων προσώπων-πορτρέτων. Μια ζωγραφική που αντλεί από το οπτικό ερέθισμα -συνήθως την ανθρώπινη μορφή- το μεταφέρει με κάρβουνο ή χρώμα σε γρήγορη νευρική γραφή-χειρονομία, συχνά σε μεγάλες επιφάνειες όπου έντονα συναισθήματα, βιωματικά στοιχεία αναπτύσσονται σε ένα συναρπαστικό πηγαίο ειλικρινή σχολιασμό στιγμών που επιλέγει να κρατήσει στο χαρτί».

Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου μιλώντας για τον Χρήστο Αλαβέρα τονίζει πως «με την ευαισθησία που τον διακρίνει αντιμετωπίζει σύγχρονα προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, μεταφυσικά, ηθικά, πολιτικά, μάχεται για το μάθημα της τέχνης στα σχολεία, καυτηριάζει αδικίες, συχνά καυστικά και ανελέητα, με δικό του ιδιότυπο χιούμορ, συμπάσχει, στέκει με τρυφερότητα κοντά στους πρόσφυγες, στις κάθε είδους καταστροφές».

Σημειώνεται πως ο Χρήστος Αλαβέρας έχει συνεργαστεί στο Τελλόγλειο με ζωντανές εικαστικές δράσεις σε ιδιαίτερες εκθέσεις, μεταξύ άλλων στον Γκόγια, (2011), Ντελακρουά (2016), στον Χαλεπά (2022-23) και σε άλλες περιπτώσεις αποτυπώνοντας σχεδιαστικά στιγμιότυπα του κοινού αλλά και της έκθεσης, σαν ένα εικαστικό… ρεπορτάζ.

 

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Χρήστος Αλαβέρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965 και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Aki Akademie voor Beelndende Kunst του Enschede της Ολλανδίας και το 1991 ξεκινά την διδακτορική του διατριβή γύρω από τη σύγχρονη ελληνική λαϊκή ζωγραφική. Έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει σε δεκάδες εκθέσεις, ομαδικές και ατομικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει καλλιτεχνικά δρώμενα και performances σε διάφορες πόλεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έργα του –ζωγραφικά, γλυπτά και χαρακτικά– βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

 

Πασχαλινό Smile Bazaar

Μία λαμπάδα… ένα Χαμόγελο!

Πασχαλινό Smile Bazaar στη Θεσσαλονίκη, ΔΕΘ Helexpo (Νότια Πύλη, απέναντι από τον Πύργο του ΟΤΕ)

4 έως 13 Απριλίου 2025

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσκαλεί το κοινό από την Παρασκευή 4 Απριλίου έως και την Κυριακή 13 Απριλίου 2025, στη ΔΕΘ Helexpo (Νότια Πύλη, απέναντι από τον Πύργο του ΟΤΕ), καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ., στο Πασχαλινό Smile Bazaar στη Θεσσαλονίκη, για να πραγματοποιήσετε τις πασχαλινές αγορές σας, στηρίζοντας παράλληλα τα παιδιά, που έχουν ανάγκη.

Σε έναν ευρύχωρο και φιλόξενο χώρο, διατίθεται μια μεγάλη ποικιλία από επώνυμα ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, αξεσουάρ και είδη σπιτιού, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, με εκπτώσεις που αγγίζουν έως και το 70%.

Παράλληλα, στο Smile Bazaar θα βρείτε μοναδικές, χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες και δημιουργίες, φτιαγμένες με αγάπη από τους εθελοντές και τους εργαζόμενους των Εθελοντικών Δημιουργικών Εργαστηρίων του Οργανισμού.

Αγαπημένα brands στηρίζουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχοντας στο Smile Bazaar, όπως Access, Anna’s Home Store, Aristoteli Bitsiani, Cozykids, Design Plus, Energiers, Farcom, Flexa Greece, Garden, Grand Realm, Hangermou, Happy Sizes, Kiddo, Lavish Care, Loisir, Marmalady Clothing Bar, Mercan Print, Oxette, Sostar και πολλά ακόμα.

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πανελλαδικά, ώστε να συνεχίσει να στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

 

25η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

Πενήντα Παραγωγοί και Χειροτέχνες από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα προσκαλούν το κοινό να επισκεφτεί την 25η Οικογιορτή. Σε όλη την διάρκεια του τριημέρου θα υπάρχει έκθεση Αγροοικολογικών προϊόντων και Χειροτεχνημάτων. Επίσης εργαστήρια – σεμινάρια για την διάδοση της γνώσης και της Οικολογικής συνείδησης, δωρεάν διάθεση σπόρων κηπευτικών από παραδοσιακές ποικιλίες καθώς και δωρεάν διάθεση αρωματικών φυτών, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά, μουσικές με αφροβραζιλιάνικα κρουστά, πινελιές από την ελληνική δισκογραφία και τις γειτονιές του κόσμου και πολλές άλλες δράσεις και εκπλήξεις!

 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της 25ης Οικογιορτής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11|04|2025

11:00 Έναρξη Οικογιορτής Καλωσόρισμα.

15:00-16:00 Δωρεάν διάθεση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο κοινό.

17:00-18:00 Γενική Συνέλευση Συμμετεχόντων

18:00-19:00 Η κατσίκα και το γάλα της, παράγοντας αυτάρκειας για την Οικογένεια. Από το βιοκαλλιεργητή & βιοκτηνοτρόφο Αγγελοστογιάννη Χρήστο.

19:00-20:00 Βότανα: Καλλιέργεια – Ιδιότητες και Χρήσεις. Iperos herbs.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ-ΜΟΥΣΙΚΕΣ ♪

20:30-21:00 Paranauê – αφροβραζιλιάνικα κρουστά.

21:00-22:30 Μουσικές πινελιές από όλη την ελληνική δισκογραφία. Γιώργος Γελαράκης και Χριστίνα Κυριακίδου

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 12|04|2025

12:00-13:00 QI GONG – Κινέζικη Ενεργειακή Τέχνη. από Camilla Bombarini.

13:00-13:30 Επισκευή: Είναι φαν! Επιδαπέδιο παιχνίδι κυκλικής οικονομίας για παιδιά. ΚΥΚΛΟΣ iNCOMMON

13:30-14:00 Επισκευή: Είναι φαν! Επιδαπέδιο παιχνίδι κυκλικής οικονομίας για παιδιά ΚΥΚΛΟΣ iNCOMMON

14:00-15:00 Παρασκευή ελαιοσάπουνου ψυχρής μεθόδου από τη Λιβελούλα.

15:00-16:00 Όλη η Θεσσαλονίκη ένας συνεταιρισμός Παναγιώτης Χαλέμος – Συντονιστής του Παν. Κινήματος Αυτοοργάνωσης και Αυτοδιαχείρισης.

16:00-17:00 Παιχνιδίσματα με τη ΦΡΟΥΤΙΕΡΑ.

17:00-18:00 Παρουσίαση Εγχειρήματος. Από ΒΙΟΚΟΦΙΝΑΚΙ

18:00-19:00 Σαϊνατούδης Παναγιώτης : Συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια – Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια, από τον ιδρυτή του ΠΕΛΙΤΙ

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ-ΜΟΥΣΙΚΕΣ ♪

21:00-22:00 Ροκ ν Ρολλ στη Ροκ Σίτυ από τους Arta Salta.

22:00-23:00 ALBENA & FRIENDS με τραγούδια δικά της και αγαπημένα από τις γειτονιές του κόσμου.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 13|04|2025

11:00-12:00 Παιχνίδι στη Φύση (για παιδιά 4-12ετών) από ΚΟΙΝΣΕΠ LOUD

12:00-13:00 Σπορείο – Δράση για μικρούς και μεγάλους. από Σπορίτες Ροδόπης

13:00-14:00 Φτιάχνοντας λαμπάδες με τις μέλισσες. Από InTheBeeBox

15:00-17:00 Ανοιχτή συνέλευση των συμμετεχόντων της γιορτής.

17:30-18:30 “ AGRIOS! “ Οι περιπέτειες ενός μπιζελιού. από τους DROMOCOSMICAS.

19:00-20:00 Μητροπολιτικό Πάρκο ή ανάπλαση-real estate στη ΔΕΘ? Η Θεσσαλονίκη να αποφασίσει για το μέλλον της. ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΟΛΗ Η ΔΕΘ ένα ΠΑΡΚΟ (Με προτζέκτορα).

 

 

Τι ομάδα είσαι, ρε;

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ρωτάει: ΤΙ ΟΜΑΔΑ ΕΙΣΑΙ, ΡΕ;

Μια παράσταση για την οπαδική βία στα πλαίσια του 4ου U_th Festival Τετάρτη 9 Απριλίου, στις 21:30 στο θέατρο Αυλαία.

Υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση στην ερώτηση «Τι ομάδα είσαι, ρε»; Με ποια κριτήρια επιλέγει κάποιος ομάδα;

Γιατί γίνεται κάποιος οπαδός;

Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν τόσο σοβαρά την αγαπημένη τους ποδοσφαιρική ομάδα;

Ποιος ο ρόλος των ταυτοτήτων; Πώς στρατολογούνται οι οπαδοί; Ποιος ο ρόλος της οικογένειας; Ποιος ο ρόλος της πολιτείας;

Γιατί τόση βία στις ομάδες των ανηλίκων; Μήπως οι θύτες είναι ταυτόχρονα και θύματα; Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Συγκεντρώνοντας στοιχεία από προσωπικές συνεντεύξεις με στελέχη ομάδων, μέλη συνδέσμων, δημοσιογράφους, προπονητές, κοινωνιολόγους- ανθρωπολόγους, δικηγόρους και αστυνομικούς, μελετώντας σχετικά άρθρα, ντοκιμαντέρ, ταινίες και podcasts και δουλεύοντας αυτοσχεδιαστικά πάνω στο ερευνητικό υλικό, η ομάδα υφαίνει μια πολυφωνική ιστορία που αποκαλύπτει τις διαφορετικές πτυχές του οπαδισμού, ενός παγκόσμιου φαινομένου με βαθιές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις.

Συνθέτοντας μια ασυνήθιστη θεατρική εμπειρία η παράσταση επιδιώκει να αλλάξει το βλέμμα μας για το ποδόσφαιρο αλλά και να μας κάνει να βγούμε ξανά στις αλάνες και να παίξουμε μπάλα.

Η παράσταση ταξιδεύει ήδη σε γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης.

Ταυτότητα Παράστασης

Δραματουργία: Χάρης Πεχλιβανίδης

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Θανάσης Παναγιωτόπουλος

Σκηνογραφία: Μαρίνα Κωνσταντινίδου

Σχεδιασμός φωτισμών: Μιχάλης Σιώνας

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αλεξάνδρα Κασιούμη Οργάνωση παραγωγής: Νίκη Ζερβού

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Αντίρρηση

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωάννης Καμπούρης, Βασιλεία Κλήμη, Βασίλης Μπόγδανος, Γρηγόρης Φρέσκος

Μουσικός επί σκηνής: Γρηγόρης Λιόλιος Φωτογραφίες: Λευτέρης Τσινάρης, Άγγελος Χιλ

Η παράσταση επιχορηγήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «’Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Παιδεύουσι Τέκνα;

Στην πολυθρόνα με την Εύχαρις: «Παιδεύουσι Τέκνα»

Καλεσμένοι: Κλέλια Ανδριολάτου, Γιώργος Μπένος

Bασιλικό Θέατρο

 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης με θέμα “τα Συγνώμη των Γονιών”, που έλαβε χώρα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου οι “γονείς” από τη δημοφιλή σειρά ΜΑΕΣΤΡΟ φώτισαν όλες τις πλευρές της σύγχρονης γονεϊκότητας, “στην Πολυθρόνα με την Εύχαρις”, κάθονται τη Δευτέρα 14 Απριλίου, στις 20.00 τα “παιδιά” της επιτυχημένης σειράς.

 

Η Ψυχολόγος, Αν. Καθηγήτρια ΑΠΘ, Εύχαρις Παναγοπούλου, σε μια Ανοιχτή Ψυχοθεραπευτική Συνεδρία στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, συζητά με την Κλέλια  (Κλέλια Ανδριολάτου) και τον Σπύρο (Γιώργος Μπένος) και καθοδηγεί το κοινό σε ένα μοναδικό ταξίδι με κεντρικά θέματα:

  • Πόσο ξεφεύγουμε τελικά από τα παιδικά μας τραύματα;
  • Πόσο ως ενήλικες αναπαράγουμε ότι ως παιδιά δεχθήκαμε ως θύματα;
  • Μήπως τελικά γινόμαστε οι γονείς, που ως παιδιά απορρίψαμε;

 

Το ταξίδι πλαισιώνεται από  θεατρική αφήγηση, μουσική και χορό, συνθέτοντας έτσι την Πολιτιστική Ψυχοθεραπεία, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από το συνδυασμό ψυχοθεραπείας, θεάτρου, μουσικής και χορού, το κοινό συμμετέχει χωρίς να εκτίθεται, ταυτίζεται, ψυχαγωγείται και ανακαλύπτει.

 

Η εκδήλωση “Παιδεύουσι Τέκνα;”  που θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο, διοργανώνεται  από το Κέντρο Επιστήμης Τέχνης, και Οικογένειας, ΣΥΖΕΥΞΗ, το ΠΜΣ «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία» του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, με τη στήριξη της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Την εκδήλωση και τον σκοπό υποστηρίζουν, το ΜΑΖΙ, η Εduact και ο Μικρός Βορράς.

Η εκδήλωση υλοποιείται για την υποστήριξη του προγράμματος UNEFAM  του κέντρου Επιστήμης, Τέχνης και Οικογένειας ΣΥΖΕΥΞΗ. 

 

Μοιραστείτε το όραμα για ένα Κέντρο Τέχνης και Οικογένειας στην πόλη μας!

 

 

Το κέντρο Επιστήμης, Τέχνης και Οικογένειας, ΣΥΖΕΥΞΗ (www.syzefxi.org)είναι ο μοναδικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός σε όλη την Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη που αξιοποιεί την επιστημονική γνώση ταυτόχρονα με την καλλιτεχνική δημιουργία  για την  ενδυνάμωση κάθε οικογένειας στην Ελλάδα σήμερα. Η δομή, μορφή, και δυναμική της οικογένειας σήμερα, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της. Η ΣΥΖΕΥΞΗ με μια σειρά προγραμμάτων αξιοποιεί την καλλιτεχνική δημιουργία  για να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει τη σύγχρονη οικογένεια και κάθε μέλος χωριστά, στην διαχείριση τόσο των καθημερινών προκλήσεων όσο και των πιο δύσκολων μεταβάσεων (υγείας, τραυματικά γεγονότα, απώλεια, θάνατος, βία)

Ιλιάδα του Ομήρου

Η Ιλιάδα του Ομήρου, η αγαπημένη παράσταση του κοινού, για μία μόνο παράσταση την Τρίτη 8 Απριλίου στις 21:30 στο Θέατρο Αυλαία

Η Ομηρική Μάχη στην πιο ροκ διασκευή, η παράσταση που ξεκίνησε το ταξίδι της από το Αρχαίο Θέατρο Άργους με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και έφτασε να μαγεύει το κοινό του Καΐρου ως επίσημη συμμετοχή στο Cairo International Festival for Experimental Theatre έρχεται για μία τελευταία παράσταση στα πλαίσια του 4ου U_th Festival!

Σε 90΄ όλη η Ιλιάδα του Ομήρου μέσα από τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Τάσου Ράτζου, γεμάτη χιούμορ και ευαισθησία. Τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί που συγκρούονται, αφηγούνται, τραγουδούν και συγκινούν σε 30 και πλέον ρόλους σε ένα σπουδαίο αντιπολεμικό έπος με νοήματα και αφηγήσεις που απαντώνται στο σήμερα.

Όλη η Ιλιάδα είναι πλεγμένη γύρω από τον Αχιλλέα, έναν ήρωα που εντυπωσιάζει με το κάλλος του, την αδυσώπητη αγριότητά του στη μάχη, αλλά και την τρυφερότητα του στην καθημερινότητα. Ένας νέος, γοητευτικός και αλαζόνας, θυμώνει και συμπαρασύρει στον όλεθρο εκατοντάδες ζωές! Ένα έργο που μας θυμίζει την ανθρώπινη υπόσταση, την τρωτή μας φύση, τα πάθη και τα λάθη των ανθρώπων που μπορούν να οδηγήσουν ολόκληρα έθνη στον όλεθρο και την καταστροφή.

Μία διασκευή από την ομάδα του Μικρού Βορρά που θέλει να εστιάσει στην αποκάλυψη τόσο της ομορφιάς όσο και της φρίκης. Στην αγριότητα του πολέμου αλλά και την ομορφιά της γενναιότητας και της αγάπης. Μέσα από μια σύγχρονη οπτική, γεμάτη χιούμορ και ευαισθησία, με ποικίλα αφηγηματικά μέσα και τεχνικές θεάτρου, δίνεται μία νέα “πνοή” στο ομηρικό έπος με αναφορές που αγγίζουν το σήμερα και τις μάχες που δίνουμε στο παρόν.


Συντελεστές/ριες

Θεατρική ∆ιασκευή: Μικρός Βορράς
Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς
Φιλολογική Επιµέλεια: Αναστασία Κεφαλά
Σκηνοθεσία – φωτισμός: Τάσος Ράτζος
Σκηνικό-Κοστούµια-Κατασκευές: Χριστίνα Θαλασσά
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Θοδωρής Παπαδηµητρίου
Επιµέλεια Κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος
Μακιγιάζ-χτενίσματα: Στέφανος Μπαμπούλης
Συνεργάτης Διαδραστικού Μέρους: Αύρα Αυδή
Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου
Φωτογραφία-Βίντεο: Ζαφείρης Σαλμανλής
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ανδρέας Παράσχος, Δέσπω Πίρτσιου, Σωτήρης Ρουμελιώτης
Γραφιστική Επιµέλεια: Ντόρη Λούκρη
Επικοινωνία | Οργάνωση παραστάσεων: Κασιούμη Αλεξάνδρα
Ηχοληψία: Κρίτωνας Κιουρτσής

Ηθοποιοί:
Μαρία Ματσίκα, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Νεφέλη Μπένου, Αλέξανδρος Νικολαΐδης

 

*Το βιβλίο του Μιχάλη Γκανά από το οποίο αντλούνται οι στίχοι που πλαισιώνουν την παράσταση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο»

 

Fantasy Guild 2025

Το Fantasy Guild είναι το μοναδικό εξειδικευμένο φεστιβάλ για το φανταστικό στη Μακεδονία. Σκοπός του είναι να προάγει τα πολιτισμικά στοιχεία του φανταστικού μέσα από διάφορους τομείς όπως η λογοτεχνία, τα επιτραπέζια παιχνίδια, η φωτογραφία και η μουσική. Δίνει τον απαραίτητο χώρο σε δημιουργούς, συγγραφείς, Dungeon and Game Masters και καλλιτέχνες να εκθέσουν τον προσωπικό τους κόπο στο κοινό.

 

Στους χώρους του Fantasy Guild ο επισκέπτης μπορεί να μάθει περισσότερα για τη λογοτεχνία του φανταστικού, να συμμετέχει σε εργαστήρια και να παρακολουθήσει σεμινάρια, να βρει αγαπημένα βιβλία και μοναδικά δημιουργήματα από επιλεγμένους καλλιτέχνες ή και να μπει στην αρένα των Tabletop Role Playing Games, των παιχνιδιών ρόλων.

​Τι να περιμένεις;

  • Έκθεση με βιβλία, δημιουργίες, επιτραπέζια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.
  • Σεμινάρια, παρουσιάσεις και ομιλίες από ειδικούς, συγγραφείς, επιμελητές, Game masters, χαρτογράφους, ψυχολόγους κ.α.
  • Εργαστήρια όπου θα πάρεις μια γεύση από το δημιουργικό κομμάτι του κάθε τομέα. Πώς ξεκινάς να γράψεις μια ιστορία; Τι περιλαμβάνει ένας χάρτης; Γιατί χρειαζόμαστε διαφορετικά πινέλα όταν βάφουμε μινιατούρες;

 

Έκθεση Φωτογραφίας: “Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο”

Ο Δήμος Θέρμης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο”, στο πλαίσιο του προγράμματος για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του Δήμου Θέρμης». Η έκθεση αποτελεί μια μοναδική συλλογή οπτικών αφηγήσεων που φωτίζουν τη ζωή και τις εμπειρίες των γυναικών στις δεκατέσσερις κοινότητες του Δήμου.

Η έκθεση και το ομώνυμο φωτογραφικό λεύκωμα που την συνοδεύει, είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που υλοποιήθηκε μέσα από εργαστήρια δια βίου μάθησης και συλλογικές δράσεις, στις κοινότητες του Δήμου Θέρμης. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, “ζωντάνεψαν” και αποτυπώθηκαν φωτογραφικά εκφράσεις και παραδόσεις, ήθη, έθιμα, μουσικές, χοροί και στιγμιότυπα της καθημερινότητας, πολύτιμα στοιχεία που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, αλλά συχνά δεν καταγράφονται. Οι αφηγήσεις των γυναικών ανέδειξαν πτυχές της ζωής τους που παραμένουν αθέατες, από τις καθημερινές τους δραστηριότητες μέχρι τους ρόλους τους σε σημαντικά τοπικά έθιμα και κοινωνικές δομές. Μέσα από την δράση αυτή, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης και ενδυνάμωσης, όπου οι γυναίκες όλων των ηλικιών μοιράστηκαν βιώματα και ιστορίες, συμβάλλοντας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι αφηγήσεις τους αποτυπώθηκαν σε φωτογραφικά ντοκουμέντα, αποδίδοντας το συναίσθημα, τη ζωντάνια και την ατμόσφαιρα μιας διαχρονικής πραγματικότητας, μέσα από τον φακό της Αθηνάς Ακώνη, του Παναγιώτη Μπατατόλη και του Θανάση Ράπτη.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στις 19:00. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο “Σαν έρθω στο φως” από τους ηθοποιούς της παράστασης «Θελεστίνα», μια πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη.

Η πρωτοβουλία της συλλογικής δράσης ανήκει στη Διεύθυνση Παιδείας, Νεολαίας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης του Δήμου Θέρμης, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νέων του Δήμου Θέρμης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Μέσα από τις φωτογραφίες, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τον συχνά αόρατο, αλλά καθοριστικό ρόλο των γυναικών στην κοινωνία και την ιστορία του τόπου.

Ιδιαίτερη αναγνώριση αποδίδεται στα Τοπικά Συμβούλια, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα Κ.Α.Π.Η., τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) και όλους τους τοπικούς φορείς που συνέβαλαν στην υλοποίηση της έκθεσης, σε όλες τις γυναίκες που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, καθώς και στα μέλη του Συμβουλίου Νέων του Δήμου Θέρμης για τη βοήθειά τους.
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος των συνεχών πρωτοβουλιών του Δήμου Θέρμης για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας.

Συντονίστριες των Βιωματικών Εργαστηρίων: Νάγια Τσελέπη: Ανθρωπογεωγράφος και Σοφία Κυπριανίδου: Εκπαιδεύτρια, Σκηνοθέτιδα.
Η καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης και του λευκώματος έγινε από την Έλλη Αγιαννίδη και το Γιώργο Βέργαδο, ιδρυτές της φωτογραφικής και social media κοινότητας Greek Instagramers Events.

Οι “Μπαλαρίνες” γιορτάζουν την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου το βιβλιοπωλείο – καφέ Έτσι κάνουν οι Μπαλαρίνες” θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 6 Απριλίου 2025 μία ολοήμερη γιορτή για τα παιδιά με διάφορες δράσεις.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα

  • 11.30: Μουσική συναυλία του παιδικού συνόλου εγχόρδων Spira Minore

  • 12.30: Βιβλιοπαρουσίαση του παραμυθιού “Η τυχερή μου μέρα” των εκδόσεων Σιέλ                                            Συγγραφέας: Χρυσούλα Καρολίδου, Εικονογράφος: Missy Merida

  • 15.00: “Το εργαστήρι της άνοιξης” χειροτεχνία & ζωγραφική από την εικονογράφο Αγγελική Ρελάκη 

  • 16.00: Εικαστικό εργαστήρι με αφορμή το βιβλίο “Μια Κυριακή με τον Πικάσο” των εκδόσεων Άμμος            Συγγραφέας: Florian Rodari, Απόδοση: Μαρία Εμπειρίκου

  • 17.30: «ΟΝΕΙΡΟ, πέτα!», βρεφική παράσταση από τις “σουσουράδες” baby theatre group για παιδιά 8 μηνών – 3 ετών

 

Γυναίκες, η δύναμη της δημιουργίας

Εγκαίνια Έκθεσης Εικαστικών Έργων στο ΙΜΜΑ

 

Το  Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) έχει την τιμή να φιλοξενήσει την πολυσυλλεκτική έκθεση εικαστικών έργων πέντε σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών με τίτλο: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η δύναμη της δημιουργίας», και προσκαλεί το κοινό στα εγκαίνια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. 

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Πρέσβης Ελένη Βακάλη, Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα.

 

Η γυναίκα ως σύμβολο και ως εικόνα, απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί την τέχνη. Πέντε σύγχρονες γυναίκες εικαστικοί ενώνουν την τέχνη τους μέσα από την προσωπική και συλλογική Μνήμη και αντανακλούν την ανησυχία τους για τις γυναικείες εμπειρίες ανά τους αιώνες, προβάλλοντας τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία του 21ου αιώνα μέσα στα έργα τους. Το κοινό χαρακτηριστικό της δουλειάς τους είναι η παρουσίαση «αναμνήσεων», τις οποίες κουβαλάει κάθε γυναίκα μέσα από την προσωπική της ιστορία και το οικογενειακό της παρελθόν.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη: «Είμαστε οι «αναμνήσεις» μας. Μέσα από αυτό και χάρη σε αυτό αντιλαμβανόμαστε, κινούμαστε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε, σχεδιάζουμε και δημιουργούμε. Η ικανότητά μας να θυμόμαστε επηρεάζει τις αποφάσεις που παίρνουμε και καθορίζει την προσωπική μας ταυτότητα». 

 

Οι δημιουργίες τους είναι ένα «όχημα» για την κατανόηση μιας εποχής, μιας έννοιας ή ενός νέου χώρου. Ιστορίες και μύθοι, θέματα ταυτότητας και καταγωγής, ακουμπούν συνειρμικά τις αισθήσεις στο πλαίσιο του «διαλόγου» με τους θεατές. Η πολυμορφία της έκφρασης και των υλικών που χρησιμοποιούνται συνδέεται και αποτυπώνεται στα έργα μέσα από το ατομικό φίλτρο της θέασης του οικογενειακού κόσμου και τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών στο πέρασμα του χρόνου.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν με εικαστικές δημιουργίες οι:

  • Ελένη Θεοφυλάκτου
  • Μαρία Κομπατσιάρη
  • Σπυριδούλα Πολίτη
  • Ιωάννα Τερλίδου
  • Ζέφη Τιφτικτσόγλου 

 

Βιογραφικά σημειώματα των καλλιτεχνών μπορείτε να δείτε εδώ:

Διοργάνωση: Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ)

Επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ, Διευθύντρια ΚEMIT- ΙΜΜΑ

Συντονισμός: Αθηνά Παυλίδου,  Φιλόλογος-Μουσειολόγος, Διευθύντρια ΙΜΜΑ

Διοικητική Υποστήριξη: Καλυψώ Τρυφωνάκη, ΙΜΜΑ

 

4ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων Θεσσαλονίκης

4ο U_th Festival: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ εφηβικών θεατρικών ομάδων της χώρας, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη!

7 – 13 Απριλίου 2025

#SEE_U_THERE

Η εταιρεία θεάτρου αντίρρηση διοργανώνει για 4η συνεχόμενη χρονιά το U_th Festival, τη μεγαλύτερη γιορτή εφηβικού θεάτρου στην Ελλάδα. Ετοιμαστείτε να ζήσετε επτά ημέρες γεμάτες παραστάσεις και εκδηλώσεις από νέους για νέους!

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει παραστάσεις από 27 εφηβικές θεατρικές ομάδες, που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη σκηνή. Αποκλειστικά στα πλαίσια του φεστιβάλ, το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να απολαύσει τρεις ξεχωριστές βραδινές παραστάσεις, καθώς και μία βραδιά stand up comedy.

Το U_th Festival προσκαλεί το κοινό να συμμετέχει σε αυτή την εβδομάδα γεμάτη τέχνη και δημιουργικότητα, όπου νέοι καλλιτέχνες και θεατές από όλη την Ελλάδα, συναντιούνται για να γιορτάσουν το εφηβικό θέατρο.

 

 

Αναλυτικό πρόγραμμα

ΤΡΙΤΗ 8/4

  • 10:00 – 11:00 Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ

«AntiGONE now», της Έλενας Ζαφειριάδου, βασισμένο στο σενάριο της Melissa Cooper, σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιήλ

  • 11:30 – 12:30 Εκπαιδευτήρια ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗ

«Μια πόλη μαγική», συρραφή θεατρικών κειμένων κλασικών συγγραφέων σε σκηνοθεσία και καλλιτεχνική επιμέλεια Χριστόφορου Αντωνιάδη

  • 13:00 – 14:00 19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

«Τα ταξίδια του μικρού πρίγκιπα», βασισμένο στο βιβλίο «Ο μικρός πρίγκιπας» του Αntoine De Saint Exypery, σε διασκευή Δημήτρη Αδάμη, Χρύσας Νίκα, Σταυρούλας Τσέλιου σε σκηνοθετική συνεργασία Ευλαμπίας Δαυίδου, Φωτεινής-Σοφίας Παπαδοπούλου και Σταυρούλας Τσέλιου

 

21:30 «Ομήρου Ιλιάδα» από την Εταιρεία Θέατρου Μικρός Βορράς

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 9/4

21:30 «Τι ομάδα είσαι, ρε;» μια παράσταση για την οπαδική βία από την Εταιρεία Θεάτρου Αντίqρηση

 

ΠΕΜΠΤΗ 10/4

  • 11:30-12:30 2ο Πρότυπο ΓΕΛ «Λευκός Πύργος»

«Ο φιλάργυρος», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Λίλας Παντελίδου

  • 13:00-14:00 2ο Γυμνάσιο Περαίας

«Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ΄ ένα γλάρο να πετάει», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Λ. Σεπούλβεδα, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Νικόλαου Γαλάνη

  • 17:00-18:00 4ο ΓΕΛ Καλαμαριάς

«Παράξενη καταγγελία» του Ευάγγελου Βαρβαρέσου, σε σκηνοθεσία Νίκης Πούλιου

  • 21:00-22:00 Λυρικός Μικρός Πλανήτης

«Διαδρομές», βασισμένο σε κείμενα  μαθητών, προσφύγων και μεταναστών, ενηλίκων και ανηλίκων, του σχολείου ΤΑ ΠΙΣΩ ΘΡΑΝΙΑ, σε σκηνοθεσία Φεβρωνίας Μάγιου

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/4

  • 09:30-10:30 3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς

«Περί γυναικείων ψυχών» εμπνευσμένο από τα ομηρικά έπη, σε πρωτότυπα κείμενα και σκηνοθεσία της ομάδας

  • 11:00-12:00 3ο ΓΕΛ Ευόσμου

«Η τραπεζαρία», αποσπάσματα από το ομώνυμο έργο του Α. Γκέρνυ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αναστασίας Απατζίδου, Αικατερίνης Γκαγκανιάρη, Ευαγγελίας Μπάρτζου και Ανατολής Σεβαστιάδου

  • 13:30-14:30 11ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

«Το τραγούδι της μικρής Αντιγόνης» αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και την «Αντιγόνη» του Ζ. Ανουίγ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Δάφνης Αγγελοπούλου

  • 17:00-18:00 Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου/ Κατακόμβη 40

«Η ηχώ της θυσίας» performance, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Δέσποινας Αθανασοπούλου

  • 18:30-19:30 Θεατρικός Όμιλος 1ου Γυμνασίου Χαριλάου

«Το δικό μας θέατρο» σε κείμενα και σκηνοθεσία της ομάδας

  • 20:00-21:00 ΚΗΠΟΣ ΑΜΚΕ

«Ελεύθερα ύδατα» του Γιάννη Τσίρου, σε σκηνοθεσία Θανάση Μεγαλόπουλου

 

21:30 Stand up Comedy με τους Manal Awad, Κατερίνα Ασημακοπούλου, Νίκο Νικήτογλου και Κωνσταντίνο Ξηραδάκη

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/4

  • 11:00-12:00 Αμερικανική Γεωργική Σχολή

«Too Shakespeare to handle», διασκευή του έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Μάρας Μπαχά

  • 12:30-13:30 Art of Theater 86

«Όνειρο θερινής νυκτός» του Σαίξπηρ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αννέτας Κορτσαρίδου

  • 14:00-15:00 Parsifal

«SKG Teens: η πόλη μέσα από τα μάτια μας» devised theatre με στοιχεία από θέατρο ντοκουμέντο, σε σκηνοθεσία Ελευθερίας Καμπαγιοβάνη

  • 15:30-16:30 Εργαστήρια MONKS/True Story

«Εθνικότητά μου, το χρώμα του ανέμου», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Μ. Βίσνιεκ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Μαυρόπουλου

  • 17:00-18:00 Εφηβικό τμήμα της θεατρικής ομάδας «Γεια Χαρά» του Συλλόγου Παρανεστιωτών Θεσ/νίκης «Ο ΝΕΣΤΟΣ»

«Shakespeareno way!!», σε διασκευή και σκηνοθεσία Αναστασίας Θυμιοπούλου

  • 18:30-19:30 Svoura Art Lab

«Επάνω μένει ο κύριος Μπετόβεν» βασισμένο στο ομότιτλο έργο της Μπάρμπαρα Νίκολ, σε σκηνοθεσία Νανάς Παπαγαβριήλ

  • 20:00-21:00 Θεατρική ομάδα του Αρσακείου Λυκείου

«Ζητείται Ελπίς», απόσπασμα από την ομώνυμη συλλογή διηγημάτων του Α. Σαμαράκη ,σε σκηνοθεσία Αντώνη Νεονάκη και Τίνας Πλατσή

 

21:30 «Αγαποφόρες ψυχές» μια παράσταση για τον Έρωτα από την Εταιρεία Θέατρου αντίqρηση

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/4

  • 11:00-12:00 Θεατρική Συμπαιγνία

«Μίστερο Μπούφο» του Ντάριο Φο, σε σκηνοθετική επιμέλεια, δραματουργική επεξεργασία και διδασκαλία Γιολάντας Καπέρδα

  • 12:30-13:30 Θεατρική ομάδα Λυκείου Πεύκων

«Αντιγόνη στον κόσμο», βασισμένο στο έργο «Αντιγόνη» της Chiori Miyagawa σε σκηνοθεσία Έλλης Ιωαννίδου

  • 14:00-15:00 Εργαστήρι θεάτρου Thespians

«Το κρυφτό» (φιλμ νουάρ) της Βαρβάρας Δουμανίδου και Μαρίας Ράπτη, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου

  • 15:30-16:30 ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Πέτα», βασισμένο στο βιβλίο του Richard Bach «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λιβινγκστον», σε δραματουργική επεξεργασία και διδασκαλία Κωνσταντίας Ζαχαροπούλου

  • 17:00-18:00 Θεατρικό εργαστήριο εφήβων «Πρόταση»

«5.000.000 με το όνομα ΙΟΥΛΙΕΤΑ» σύνθεση κειμένων από «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, «Ιστορία έρωτος» του Χ. Μύλλερ και κείμενα της ομάδας σε δραματουργική επεξεργασία Δήμητρας Μήττα, διδασκαλία λόγου και κίνησης Πάνου Αναγνωστόπουλου και σκηνοθετική επιμέλεια Στέλιου Βραχνή

  • 18:30-19:30 Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί

«Ο μελαγχολικός θάνατος του Στρειδάκη και άλλες ιστορίες», βασισμένο στις ομώνυμες ιστορίες του Τιμ Μπάρτον σε σκηνοθεσία Καρολίνας Ρήγα και χορογραφίες Δανάης Θεολόγου

  • 20:00-21:00 Εταιρεία θεάτρου αντίqρηση

«Το ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύας» του Μαρκ Τουαίην σε διασκευή και σκηνοθεσία Νικόλα Μαραγκόπουλου

21:30 Τελετή λήξης

 

 

Η Μίνα, ο Νάμι και το Γαργαλοδάχτυλο

Ένα παραμύθι που δεν μιλά απλώς για το χαμόγελο. Το ξυπνά.

 

Η Μίνα έχει ό,τι θα ήθελε κάθε παιδί: πλούτη, αγάπη, φροντίδα. Αλλά δεν γελά.

Ο Νάμι μπορεί να μην έχει πολλά αλλά έχει την οικογένειά του, τους φίλους του και μια αθώα, άγρια χαρά για τη ζωή.

Και, ναι, γελά συνέχεια.

Μίνα. Νάμι. Τα ίδια γράμματα, αλλιώς…

Συνδετικός κρίκος στους κόσμους τους, ένα εξωπραγματικό πλάσμα: το Γαργαλοδάχτυλο.

 

Το νέο παραμύθι της Νατάσας Τσιτλακίδου, «Η Μίνα, ο Νάμι και το Γαργαλοδάχτυλο», είναι μια ιστορία για το τι σημαίνει πραγματικά να είσαι παιδί.

Για τη χαρά που δεν αγοράζεται. Για την ευτυχία που δεν έρχεται με δώρα, αλλά με αλήθεια.

Για τη ζωή που δεν χρειάζεται πολλά για να έχει αξία — μόνο ένα χαμόγελο που ανθίζει από μέσα μας.

Από τα σαλόνια μιας πολυτελούς έπαυλης, στη σκόνη της πόλης Κέγκε στο Κονγκό, η Μίνα κάνει το πιο μεγάλο ταξίδι: από το “φαίνομαι ευτυχισμένη” στο “είμαι”.

Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.

Για τη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση και πάνω απ’ όλα, την ελευθερία.

 

Η εικονογράφηση του Ορέστη Παπακωνσταντίνου ζωντανεύει τον μαγικό κόσμο του παραμυθιού με τρυφερότητα και δύναμη.

Η Νατάσα Τσιτλακίδου γράφει με καρδιά και με απλότητα που συγκινεί. Με ευαισθησία αλλά και κοινωνική συνείδηση, δημιουργεί ένα παραμύθι που δεν χαϊδεύει απλώς τα παιδιά — τα μορφώνει συναισθηματικά.

 

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γρηγόρη | 27 Μαρτίου 2025

 

Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου

Το παραμύθι θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, στις 18:00,στον Παιδικό ΙΑΝΟ (Γρ. Παλαμά 3 & Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη) ενώ η εκδήλωση θα περιλαμβάνει εκπλήξεις και διαδραστικά δρώμενα για παιδιά, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία συνάντησης με τους ήρωες του παραμυθιού, σε έναν χώρο γεμάτο φαντασία και δημιουργικότητα.

Ένα παραμύθι για όλα εκείνα που δεν φαίνονται στις φωτογραφίες. Για όσα δεν χωρούν σε δώρα, αλλά χωρούν στην καρδιά.

 

Θα μιλήσουν:

Νατάσα Τσιτλακίδου – Συγγραφέας

Κυριακή Θεοδοσιάδου – Φιλόλογος

Σοφία Καλπουρτζή – Ψυχολόγος

Συντονίζει η κοινωνιολόγος Βίλυ Αργυρούδη

 

Τα πάντα

Την Τετάρτη 2 Απριλίου, στις 17:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Διάπλαση διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Μάρθας Κολοκοτρώνη, με τίτλο «Τα πάντα».

Θα διαβάσει και θα παίξει με τα παιδιά η Δώρα Χατζηαρχοντίδη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Παιδικό Ιανό της Θεσσαλονίκης, Γρ. Παλαμά 3 & Τσιμισκή.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δυο παιδιά, η Έλλη και ο Πέτρος, αντιμετωπίζουν την πρόκληση να γεμίσουν μια άδεια σελίδα. Αποφασίζουν λοιπόν να φτιάξουν τον κόσμο τους και να βάλουν μέσα εικόνες και πράγματα που αγαπούν. Η Έλλη θέλει να βάλουν μέσα «τα πάντα», ενώ του Πέτρου του φτάνουν τα «απαραίτητα»

Όταν πια για τον Πέτρο η σελίδα έχει γεμίσει, μπαίνει μέσα για να χαρεί τον κόσμο τους και γίνεται κομμάτι της δημιουργίας τους. Η Έλλη όμως δυσκολεύεται να αποδεχτεί ότι όλα όσα χρειάζονται υπάρχουν ήδη στη σελίδα τους…

Μια ιστορία που πραγματεύεται τη δυσκολία που έχουμε πολλές φορές να αναγνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε τις αξίες και τα πράγματα που γεμίζουν και ομορφαίνουν τη ζωή μας.

Πολύχρωμες Κυριακές στο ΚΘΒΕ: Ρητορική του μίσους και ελευθερία της έκφρασης

Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πραγματοποιεί ακόμη μία Πολύχρωμη Κυριακή, με τίτλο «Ρητορική του μίσους και ελευθερία της έκφρασης» σε χώρους του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. 

 

Μια ημέρα με εκδηλώσεις που θα προσανατολιστούν στη διερεύνηση των ορίων ανάμεσα στη διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης γνώμης και στην προστασία της αξιοπρέπειας όλων των ατόμων, που συνυπάρχουν σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Τι είναι η ρητορική του μίσους, ποια ανάγκη ωθεί τους ανθρώπους να κατηγοριοποιούν και να επιτίθενται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ποιοι μηχανισμοί οδηγούν στη λεκτική βία και στην παρότρυνση στο έγκλημα και με τι εργαλεία μπορούμε να προστατεύσουμε την ελευθερία του λόγου, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για μια υγιή συμβίωση ετερόκλητων ομάδων σε μια δημοκρατία; Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τη στοχοποίηση ατόμων για λόγους εθνικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς και άλλους, σε μια εποχή που η διάχυση της πληροφορίας μέσω του διαδικτύου είναι ταχύτατη ενώ η ανωνυμία των χρηστών επιτρέπει ακραίες τοποθετήσεις και βίαια λεκτικά ξεσπάσματα, που οδηγούν στην ψυχολογική (και όχι μόνο) κακοποίηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων; Και πώς έχει φτάσει στις μέρες μας, η ρητορική του μίσους να γίνεται αποδεκτή και να κανονικοποιείται στον δημόσιο διάλογο; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς, που θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε μέσα από μια σειρά δράσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

 

 

Προσεγγίζοντας τη Ρητορική του μίσους στη γλωσσική διδασκαλία

Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς

Το εργαστήριο προσφέρει στους συμμετέχοντες διδακτικές προτάσεις σχετικά με το θέμα της ρητορικής του μίσους, στο πλαίσιο του μαθήματος «Γλώσσα και Λογοτεχνία» στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Οι προτάσεις, που προέρχονται από την ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΓΛΩΣΣΑ, περιλαμβάνουν ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες καλούν τους μαθητές να διερευνήσουν το φαινόμενο, να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να αναστοχαστούν. Το εργαστήριο προσφέρεται και για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς παρέχει χρήσιμα εργαλεία, που μπορούν να προσαρμοστούν και στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού.

Συντονίζουν:
Άβρα Αυδή, φιλόλογος και θεατροπαιδαγωγός
Μαρία Ζωγραφάκη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Καβάλας και Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης Δ.Ε. Καβάλας

 

Ώρα: 12.00
Διάρκεια: 120 λεπτά
Μέχρι 20 άτομα
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής

 

Λέξεις μαγεμένες και λέξεις μαγικές

Βιωματικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών

Πώς μπορούμε να μαγέψουμε τις λέξεις και τι δυνάμεις θα τους δώσουμε; Μπορούν οι λέξεις να μαγεύουν τους ανθρώπους; Ποιοι τις εξουσιάζουν, πώς τις χρησιμοποιούν και τι συμβαίνει όταν οι λέξεις αποκτούν τον έλεγχο;
Οι «λέξεις» μεταφέρουν μηνύματα, δημιουργούν συναισθήματα, αναπτύσσουν ιδέες, παράγουν τέχνη, εμπνέουν, ενθαρρύνουν, όμως από την άλλη μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες. Μπορούν να πληγώσουν, να επιβάλλουν απόψεις, να εξουσιάσουν, να αποκλείσουν, να γίνουν βίαιες.

Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ με τίτλο «Λέξεις μαγεμένες και λέξεις μαγικές» επιχειρεί μέσα από το παιχνίδι, να συζητήσει με τα παιδιά για «τη λευκή και τη μαύρη μαγεία των λέξεων»: πώς διαμορφώνουν και επηρεάζουν τη ζωή μας, την κατανόηση του κόσμου, τη σχέση μας με τους άλλους, την ίδια μας την ταυτότητα.

Εμψυχώτριες:

Ματίνα Παγουλάτου (θεατροπαιδαγωγός)
Μαίρη Χατζηαγγελίδου (θεατροπαιδαγωγός)

 

Ώρα: 12.00
Διάρκεια: 90 λεπτά
Μέχρι 15 άτομα
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Πολύχρωμης Κυριακής (30/03) ΕΔΩ.

 

 

 

Φέλιξ και Φάννυ: Παρέα με τους Μέντελσον

 

Μουσική δωματίου για παιδιά 4 -10 ετών μαζί με συνοδό

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει τα Κυριακάτικα Πρωινά της για όλη την οικογένεια, με μία ακόμη παράσταση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα Rodez στο Αμφιθέατρο Τελετών Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

Η παράσταση «Φέλιξ & Φάννυ: Παρέα με τους Μέντελσον» γεννήθηκε μετά από πρόσκληση της Κ.Ο.Θ. στη θεατρική ομάδα Rodez και έχει ως στόχο να κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται ο τίτλος! Με πολύ απλά υλικά επί σκηνής, δύο ηθοποιούς, τρεις μουσικούς και μια γλυκιά ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα της ζωής του διάσημου συνθέτη, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την ζωή και το έργο του Φέλιξ Μέντελσον. Θα μάθουν για τα παιδικά του χρόνια, για την αγάπη του για την αδερφή του και τα ταξίδια, και όλους τους λόγους που ο Φέλιξ Μέντελσον υπήρξε ένα τόσο σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της κλασικής μουσικής.

 

Οι πληροφορίες ας γίνουν γνώση και η μουσική, μια αξέχαστη εμπειρία!

 

Συμμετέχουν

Μουσικοί:

  • Ευαγγελία Χατζηπέτρου (βιολί)
  • Ιωάννης Στέφος (βιολοντσέλο)
  • Μαριλένα Λιακοπούλου (πιάνο)

Σύλληψη/ Συγγραφή/ Σκηνοθεσία: Ανθή Σαββάκη

Φέλιξ Μέντελσον: Κωνσταντίνος Δημητρακάκης

Παραμάνα/Φάννυ Μέντελσον/ Κοπέλα: Ηλέκτρα Σαρρή

Οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής: Γεωργία Καραντώνη & Ομάδα Rodez

Μία παραγωγή της Κ.Ο.Θ. σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα Rodez και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

Ανθισμένοι κήποι της Άνοιξης

Καλλιτεχνικό εργαστήρι στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Πολύχρωμα δέντρα, λουλούδια, πεταλούδες πασχαλίτσες και όλα τα πλάσματα της γης γιορτάζουν την Άνοιξη.

Τα παιδιά εμπνέονται από έργα καλλιτεχνών και δημιουργούν τους δικούς τους ανοιξιάτικους κήπους με τη βοήθεια των καλλιτεχνών και παιδαγωγών της Αction Art.

 

Υλικά που θα χρειαστεί να έχουν οι συμμετέχοντες μαζί: 1 χαρτόνι κανσόν λευκό Α4, , πολύχρωμα χαρτόνια Α4, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, ψαλίδια, κόλλες, κορδέλες, κουμπιά, και ότι άλλο θέλουν.

 

Σαφάρι για βρομύλους

Βιβλιοπαρουσίαση του παραμυθιού ” Σαφάρι για βρομύλους” των εκδόσεων Φουρφούρι

“Μια ιστορία θα σας πω.
Χωρίς σαπούνι και νερό.
Για έναν τύπο βρομερό.
Μην είσαι εσύ;
Μην είμαι εγώ;”

Το βιβλιοπωλείο – καφέ Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες προσκαλούν τα παιδιά την Κυριακή 30 Μαρτίου σε ένα συναρπαστικό σαφάρι για βρομύλους με τη θεατρική ομάδα Blackbird.

Ένας ατρόμητος εξερευνητής αποφασίζει να γυρίσει όλον τον κόσμο και να ψάξει παντού, στη θάλασσα και τη στεριά, στα δέντρα και τα βουνά, στη ζούγκλα και την τούνδρα, ποιος είναι εκείνος που βρομάει πιο πολύ!

Μια μαϊμού από το Κατμαντού και μια φοράδα από τη Γρανάδα φαίνεται να κερδίζουν αυτόν τον περίεργο διαγωνισμό, όμως νέοι βρομύλοι κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε σελίδα και ο ανταγωνισμός μεγαλώνει όλο και πιο πολύ!

Όμως, μια στιγμή, σνιφ σνιφ, από πού έρχεται αυτή η μυρωδιά;

ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ…