προέφηβοι – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μέρες Μύθων, Μουσικής & Παραμυθιών

4, 5, 6, 7 Αυγούστου 2024

«Καβείρια 2024» Δήμος Σαμοθράκης

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σαμοθράκης, η Αction Art για όγδοη χρονιά, διοργανώνει τις εκδηλώσεις «Μέρες Μύθων, Μουσικής & Παραμυθιών», υπό την Αιγίδα του Δήμου Σαμοθράκης, σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Κοινότητας, με τη χορηγία του Ηotel Niki Beach, με τη συνεργασία και υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων & Επαγγελματιών Θέρμων, του συλλόγου Βιώσιμη Σαμοθράκη/Sustainable Samothraki και με τη χορηγία επικοινωνίας του Samothraki web radio.

Η αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση, η οποία επιμελείται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και η εξαίρετη μουσικός Έλσα Μουρατίδου θα συμπράξουν με αφήγηση και τραγούδια για να ζωντανέψουν μύθους, παραμύθια, θρύλους του νησιού, της Μικράς Ασίας, της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης παραμύθια από διάφορες χώρες με μουσική και τραγούδια στη γλώσσα της χώρας των παραμυθιών. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τον αφηγηματικό περίπατο στο Πλατανόδασος του Αη Γιώργη σε συνεργασία με τη «Βιώσιμη Σαμοθράκη».

Το πρόγραμμα ξεκινά 4 Αυγούστου, στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, στον Αρχαιολογικό χώρο στην Παλιάπολη, στις 19:00, με την ιστόρηση μύθων των Θεών της Σαμοθράκης, της Μεγάλης Μητέρας, του Μεγάλου Θεού Κάδμιλου, του Διόνυσου του θεού της χαράς, του κρασιού, του αρχαίου δράματος, πλαισιωμένων από φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς.

Συνεχίζει στις 5 Αυγούστου με την παράσταση αφήγησης «Θρύλοι του τόπου μας, παραμύθια του τόπου μας, παραμύθια & μουσική» στην πλατεία Παπά Γιώργη στη Χώρα, 21:00 – 22:30. Μια βραδιά αφιερωμένη σε τραγούδια, παραμύθια, θρύλους, ιστορίες της Σαμοθράκης, της Μικράς Ασίας και της ευρύτερης περιοχής.

Στις 6 Αυγούστου, με την παράσταση αφήγησης «Παραμύθια & Μουσικές του κόσμου», στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο στα Θέρμα, 20:30 – 22:00. Μια βραδιά με ιστορίες και παραμύθια από διάφορους λαούς του κόσμου, από την Ελλάδα, την Αφρική, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Ιταλία, παραμύθια από τις χίλιες και μια νύχτες με μουσική και τραγούδια στη γλώσσα της χώρας των παραμυθιών.

Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα στις 7 Αυγούστου με τον αφηγηματικό περίπατο στο Πλατανόδασος του Αη Γιώργη. Μια βόλτα στο πλατανόδασος του Αη Γιώργη με παραμύθια και μύθους και θρύλους για τα δέντρα, τα νερά, τα πλάσματα του δάσους και του ουρανού, τη Σαμοθράκη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

4 Αυγούστου

19:00

ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΑΛΙΑΠΟΛΗΣ

«ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ»

ΑΦHΓΗΣΗ: ΡΟΔΑΝΘΗ ΔΗΜΗΤΡΕΣΗ

ΦΩΝΗΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ: ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ

Είσοδος Ελεύθερη

5 Αυγούστου

21:00-22:30

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ-ΧΩΡΑ

«ΘΡΥΛΟΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ & ΜΟΥΣΙΚΗ»

ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΑΦΗΓΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΩΝ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΘΡΥΛΩΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ & ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΦHΓΗΣΗ: ΡΟΔΑΝΘΗ ΔΗΜΗΤΡΕΣΗ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ

Συμμετοχή: 5 ευρώ/ενήλικα, 2 ευρώ/παιδί

6 Αυγούστου

20:30-22:00

ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ-ΘΕΡΜΑ

«ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ & ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ & ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ.

ΑΦHΓΗΣΗ: ΡΟΔΑΝΘΗ ΔΗΜΗΤΡΕΣΗ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ

Συμμετοχή: 5 ευρώ/ενήλικα, 2 ευρώ/παιδί

7 Αυγούστου

18:30-20:00

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

«ΣΤΟ ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ»

ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ & ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ.

ΑΦΗΓΗΣΗ : ΡΟΔΑΝΘΗ ΔΗΜΗΤΡΕΣΗ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ( ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ )

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: ΓΗΠΕΔΟ – ΧΩΡΑ, 18:15 μ.μ

Συμμετοχή: 5 ευρώ/ενήλικα, 2 ευρώ/παιδί

Dadoo Festival

Ένα ολοήμερο φεστιβάλ για παιδιά 1 – 12 ετών με θέμα τις τέχνες

 

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έρχεται στον ελαιώνα του παιδικού βιβλιοπωλείου Dadoo το πρώτο ολοήμερο φεστιβάλ για όλη την οικογένεια, με θέμα τις τέχνες και το παιδί.

 

Μουσική, Θέατρο, Ζωγραφική, Φωτογραφία είναι μερικές μόνο από τις τέχνες που θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ μέσα από τις καλλιτεχνικές παραστάσεις και τα ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια που έχουν ως στόχο να εξοικειώσουν τα παιδιά με την ευρύτερη έννοια της τέχνης.

 

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες, μουσικές συναυλίες, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια και άλλες παράλληλες δράσεις έχουν οργανωθεί με κριτήρια την άρτια ποιότητα και την ξεχωριστή αισθητική τους για μια αξέχαστη μέρα μέσα στη φύση για μικρούς και μεγάλους.

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Μπασλάμ

 

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Dadoo Festival

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

13:00 Burger Project: Πάρτι Φαμίλια | Μια διαδραστική συναυλία για όλη την οικογένεια με επίκεντρο τα παιδιά.

15:00 Άνθη Κύρκου: Μπε μπα μπλομ σιντορεμί τάπι ρούσι μουσική | Μουσική παράσταση

17:00 Ομάδα Κοπέρνικος: Ο κύριος Κιχ και το μυστικό κουτί των ήχων | Θεατρική παράσταση

19:00 Δημήτρης Μπασλάμ: Θρεττανελό | Μουσική παράσταση

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ | ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 • Πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας πολλαπλές φορές.
 • Το ακριβές ωράριο θα ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν το φεστιβάλ.

Soteur: Δώσε χρώμα στον τοίχο | Δημιουργία graffiti από την αρχή έως το τέλος του φεστιβάλ

Σοφοκλής Paper Artist: Χάρτινες τρισδιάστατες κατασκευές | Εργαστήριο χειροτεχνίας

Παιδική Χορωδία Νέου Ωδείου Έδεσσας: Ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί

Aggie Nara: Κατασκεύασε και εσύ το σπίτι του Ματις | Εικαστικό εργαστήριο

Stitch a Pixel: Ώρα για κέντημα | Εργαστήριο κεντήματος

Γεωργιάννα Κιόση: Ανακάλυψε τον κόσμο της φωτογραφίας | Εργαστήριο φωτογραφίας

Βερενίκη Πασλαμούσκα, Ειρήνη Αμπαρά: Το ματς! | Θεατρικό παιχνίδι

Hehe: Ώρα για λέρωμα | Αισθητηριακό παιχνίδι με φυσικά υλικά

 

 

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

11:00 Δήμητρα Παπαδοπούλου: Διαδραστική αφήγηση για νήπια 1 – 2 ετών

12:00 Δημήτρης Μπασλάμ: Μάικο

14:30 Δημήτρης Μπασλάμ: Ο Γαργαληστής

15:30 Δήμητρα Παπαδοπούλου: Διαδραστική αφήγηση για νήπια 1 – 2 ετών

16:00 Δημήτρης Μπασλάμ: Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου

18:00 Δημήτρης Μπασλάμ: Η θυμωμένη μπετονιέρα

18:30 Δήμητρα Παπαδοπούλου: Διαδραστική αφήγηση για νήπια 1 – 2 ετών

 

 

Αναλυτικές πληροφορίες των δράσεων θα δείτε εδώ.

Πικ Νικ Urban Festival 2024

Η καλύτερη εκδρομή στην πόλη

Το μεγαλύτερο αστικό Πικ Νικ, επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη το τελευταίο τριήμερο του Σεπτέμβρη, κάνοντας το καλοκαίρι να διαρκέσει λίγο ακόμα.

Πικ Νικ, Μουσική και Σινεμά στην καρδιά της πόλης δίπλα στη Θάλασσα.
12 χρόνια Πικ Νικ δημιουργώντας μαζί κοινές εμπειρίες!

Μετά την περσινή μεγάλη διοργάνωση στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, το Πικ Νικ Urban Festival, επιστρέφει για να γεμίσει την πόλη με μουσική, σινεμά & φυσικά πικ νικ.

 

“Overheat” Graffiti Festival

Ένα φεστιβάλ graffiti στην όμορφη Θέρμη

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 θα λάβει χώρα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Θέρμης μια δημιουργική εκδήλωση, “graffiti festival”, όπου 50+ καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα θα εκφραστούν ελεύθερα με την τέχνη τους στους τοίχους που περιβάλλουν το γήπεδο.

Με πρωτοβουλία του καλλιτέχνη και graffiti artist Πολύδωρου Τεμέλογλου (WEMS) και σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμης, τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Α.Π.Ο. Θερμαϊκός Θέρμης και τον γενικό γραμματέα του συλλόγου Αχιλλέα Μεταλούλη, διοργανώνεται μια εκδήλωση που θα αναζωογονήσει τους εγκαταλελειμμένους, μέχρι πρότινος, τσιμεντένιους, αντιαισθητικούς τοίχους, που προσπερνούν καθημερινά εκατοντάδες μαθητές στον δρόμο τους για το 1ο ΓΕΛ Θέρμης και το 1ο γυμνάσιο Θέρμης, τα οποία συνορεύουν με το γήπεδο ποδοσφαίρου.

170 μέτρα τοίχου θα ζωγραφιστούν από τους καλεσμένους καλλιτέχνες μέσα σε μια μέρα. Μουσική, ζεστή ατμόσφαιρα, ενότητα, σεβασμός, διασκέδαση και διάθεση για εξάπλωση της γνώσης είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την δράση. Από τις 9 το πρωί της 21ης Ιουλίου και μέχρι να δύσει ο ήλιος, το χρώμα θα ρέει ασταμάτητα και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους καλλιτέχνες από κοντά την ώρα που δημιουργούν τα έργα τους. Τις απογευματινές ώρες θα απολαύσουν εναλλακτικές live μουσικές από σχήματα hip hop, boom bap και hard rock.

Το “OVERHEAT” είναι μια γιορτή για την τέχνη του graffiti και την κουλτούρα του hip hop, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να την εκπροσωπήσουν ή και να την γνωρίσουν για πρώτη φορά. 

 

Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι

Καλοκαίρι με Θέατρο Σκιών στην αυλή του Trees Trees

Την Τρίτη 16 Ιουλίου το Θέατρο Σκιών του Οδυσσέα Κανλή έρχεται στην αυλή του Trees Trees με μία παράσταση Καραγκιόζη με τίτλο: “Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι”.

Δεν είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

 

Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία

12 Ιουλίου 2024 – 10 Νοεμβρίου 2024

Μικρά σχέδια ταύρων, ταυρομάχων, πικαδόρων ή άλλες σκηνές της αρένας, η αγάπη για τη Μεσόγειο, η αγάπη και η νοσταλγία για την πατρίδα, η αλληλεγγύη για τον συναγωνιστή και (συν)εξόριστο συμπατριώτη, σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις και καλλιτεχνικές χειρονομίες βασισμένες στον απόλυτο αυθορμητισμό, όλα ιδωμένα μέσα από την πολύχρονη αλληλογραφία δύο πολύ καλών φίλων, του Pablo Picasso και του Eugenio Arias, αποτελούν τους βασικούς άξονες της νέας, διεθνούς έκθεσης του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη με τίτλο «Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία». 

 

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση με το Museo Casa Natal Picasso στη Μάλαγα, θα παρουσιαστεί από τις 12 Ιουλίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024 στο Μουσείο του MOMus, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και έχει ως επίκεντρο την πολύχρονη και πολυδιάστατη φιλία του Pablo Picasso με τον κουρέα και φίλο του Eugenio Arias, εξόριστο αντιστασιακό. Μέσα από την αλληλογραφία των δύο ανδρών φωτίζεται με έναν εξαιρετικά ιδιαίτερο τρόπο η ταραχώδης περίοδος του εμφύλιου πολέμου στην Ισπανία και της μετέπειτα εποχής (1936-1952), όπως οι δεσμοί με τη Γαλλική Αντίσταση και το παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

 

Στην έκθεση «Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία» παρουσιάζονται σχέδια, χαρακτικά και κεραμικά, προερχόμενα από τις συλλογές του Museo Casa Natal de Picasso στη Μάλαγα, ενώ πολλά από αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας. Τα συγκεκριμένα έργα βρίσκονται σε διάλογο με έργα από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη από την περίοδο της Ρωσικής Πρωτοπορίας που παρουσιάζονται παράλληλα στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, διευρύνοντας έτσι την οπτική για τον μοντερνισμό, αγγίζοντας και φέρνοντας κοντά τις ευρωπαϊκές ιστορικές πρωτοπορίες.

 

Επιμέλεια: Carlos Ferrer Barrera

Συντονισμός: Μαρία Τσαντσάνογλου

 

Τα ιστορικό μιας φιλίας – Η συλλογή ενός μουσείου.

Ο Pablo Picasso γνωρίστηκε με τον Eugenio Arias στο Vallauris της Νότιας Γαλλίας όπου ο Arias είχε διαφύγει ως αριστερός πολιτικός εξόριστος από το καθεστώς του Franco και εργαζόταν ως κουρέας. Λίγο μετά τον θάνατο του Eugenio Arias το 2008, η οικογένειά του βρήκε μια δέσμη φύλλων από την ισπανική δεξιά και μοναρχική εφημερίδα ABC, στα οποία ο Picasso είχε παρέμβει με σχέδια και σημάδια στο περιθώριο των χρονικών των ταυρομαχιών, και με χειρόγραφο το επώνυμο «Arias», ως προσφώνηση προς τον παραλήπτη αυτής της ιδιαίτερης αλληλογραφίας. Πρόκειται για περισσότερα από 60 φύλλα, απόδειξη της φιλικής αλληλογραφίας μεταξύ δύο οπαδών της ταυρομαχίας, που έλαβε χώρα μεταξύ 1962 και 1968.

Αυτή η συλλογή φυλασσόταν στο σπίτι της οικογένειας των κληρονόμων του κουρέα Arias έως ότου, το 2016, η Madeleine και η Pauline Arias επισκέφτηκαν το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Μουσείου στο σπίτι που γεννήθηκε ο Picasso (Museo Casa Natal Picasso) στη Μάλαγα και, το επόμενο έτος, αποφάσισαν να παραχωρήσουν εκεί για φύλαξη ένα σημαντικό corpus από σχέδια, χαρακτικά, εικονογραφημένα βιβλία και άλλο υλικό.

Η συλλογή συνοδευόταν από ένα μοναδικό αντίγραφο του βιβλίου Dibujos y Εscrutons, που έγραψε ο Picasso και εκδόθηκε το 1961 από τον Camilo José Cela, Ισπανό συγγραφέα που τιμήθηκε το 1989 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αυτό το αντίγραφο επιζωγραφίστηκε από τον Picasso το 1966 ως δώρο γενεθλίων ειδικά για τον φίλο του Eugenio Arias. Ανάμεσα στις σελίδες του υπάρχουν δύο χειρόγραφες σημειώσεις και 35 σελίδες επιζωγραφισμένες με σχέδια, αραβουργήματα και διακοσμητικές πινελιές με μαρκαδόρο. Από αυτά ξεχωρίζει ο εντυπωσιακός Γενειοφόρος άνδρας, μια κλασσική ανδρική μορφή ζωγραφισμένη από τον καλλιτέχνη με κυκλικές χρωματιστές πινελιές που μοιάζουν να ακολουθούν τις τρίχες της γενειάδας. Ένα πολύ κατάλληλο δώρο για τον κουρέα φίλο του. Tα σχέδια αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά έξω από την Ισπανία.

Στη σειρά υπάρχουν επίσης σημαντικά εικονογραφημένα βιβλία όπως το Sueño y mentira de Franco (Το όνειρο και το ψέμα του Φράνκο) (1937), που συμπληρώνεται στην έκθεση και με άλλες εκδόσεις που αντικατοπτρίζουν τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη του καλλιτέχνη με τον ισπανικό λαό, καθώς χρησιμοποίησε τα ποιήματά του και τις εικονογραφήσεις για τον αγώνα εναντίον του Ισπανού δικτάτορα Francisco Francο. Με την αντιστασιακή του λογοτεχνία και την εικονογράφηση του βοήθησε γνωστούς αντιστασιακούς και αντιναζιστές ποιητές και συγγραφείς, όπως ο Paul Eluard ή ο Robert Desnos να διαδώσουν την υπόθεση. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται στα ελληνικά, σε μετάφραση της Άντρης Μιχαήλ, δύο ποιήματα σουρεαλιστικής γραφής του ίδιου του Picasso.

Η συλλογή ολοκληρώνεται με φωτογραφίες, χαρακτικά και λιθογραφίες από τη συλλογή του Museo Casa Natal Picasso, που ενσωματώνουν και δίνουν μια εικόνα της αγάπης του καλλιτέχνη για τους ταύρους και τον κόσμο της Μεσογείου, έναν παράδεισο που μπόρεσε να ανακτήσει στο Vallauris, στην Κυανή Ακτή της Νότιας Γαλλίας, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

1ο Thessaloniki Soloist Festival

Συναντήσεις σε Μνημεία και Τοπόσημα της πόλης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, διοργανώνει για πρώτη χρονιά το Thessaloniki Soloist Festival, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις από τις 4 έως και τις 24 Ιουλίου. Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί για πρώτη φορά ένα κορυφαίο Φεστιβάλ με Έλληνες σολίστ, από τον χώρο τόσο της μουσικής όσο και του χορού, σε σημαντικά μνημεία της πόλης, στους δρόμους, στις πλατείες, στις γειτονιές αλλά και στις μυστικές της γωνιές.

Μουσική, ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, θα αποτελέσουν τη βάση μίας ξεχωριστής σύνδεσης με την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειες τους.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πέμπτη 4/07, 21.00 Αναβάλλεται

Συναυλία Big Band – Jazz – Swing – Latin

Ομπρέλες Ζογγολόπουλου

 

Δευτέρα 8/07, 21.00

Λυρικοί Διάλογοι για Φωνή και Άρπα

Πολυχώρος Ισλαχανέ

 

Τρίτη 9/07, 21:00

Ορχήστρα Σαξοφώνων Sax Nouveau

Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παραλία

 

Παρασκευή 12 & Σάββατο 13/07, 21.00

Σύγχρονοι Χοροί Θερινής Νυκτός

Θέατρο Εποχών, Νέα Παραλία

 

Δευτέρα 15/07, 21.00

Πολυστυλιστική συναυλία Ακορντεόν και Πιάνο

Πολυχώρος Ισλαχανέ

 

Τρίτη 16/07, 21.00

Συναυλία Jazz funk style

Αίθριο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

Πέμπτη 18/07, 21.00

Breaking Night with the Champions

Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παραλία

 

Τρίτη 23/07, 21:00

Μουσική παράσταση: Λούστροι Ανατολικά

Αύλειος χώρος Iεράς Μονής Βλατάδων

 

Τετάρτη 24/07, 21.00

Μουσική crossover ethnic – classical

Αίθριο, Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ.

Σινεμά κάτω από τ’ αστέρια

Το Σινεμά κάτω από τ’ αστέρια επιστρέφει και φέτος

 

Το «Σινεμά κάτω από τα αστέρια» επιστρέφει για ακόμη μία χρονιά στο πρώην Στρατόπεδο  «Μέγας Αλέξανδρος» στους Αμπελόκηπους. Από την 1η Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου μεγάλοι και μικροί υποδέχονται τον ποιοτικό κινηματογράφο στον ειδικά διαμορφωμένο και φέτος χώρο δίπλα από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου.

Αγαπημένες ταινίες με μεγάλους πρωταγωνιστές, με περιπέτεια, με χιούμορ, με δράμα και με μαγικά ταξίδια για τους μικρούς μας φίλους θα ζωντανεύσουν στην οθόνη και θα ομορφύνουν τα φετινά καλοκαιρινά βράδια. Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 9μ.μ. Η είσοδος, όπως πάντα, θα είναι δωρεάν.

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα Εδώ.

Ημέρες Αντίρρησης

Ημέρες Αντίρρησης στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η εταιρεία θεάτρου αντίqρηση διοργανώνει τις Ημέρες Αντίρρησης, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουνίου στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. Στις Ημέρες Αντίρρησης, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις παραστάσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς από τα τέσσερα τμήματα υποκριτικής των εργαστηρίων της αντίqρησης. Επιδιώκοντας την αισθητική καλλιέργεια μέσω της θεατρικής εκπαίδευσης και τον προβληματισμό πάνω σε σύγχρονα και διαχρονικά κοινωνικοπολιτικά θέματα, η αντίqρηση του Νικόλα Μαραγκόπουλου και της Δόμνας Χουρναζίδου αποχαιρετά τη χρονιά ακριβώς όπως την υποδέχτηκε: με διάθεση να αγγίξει ζητήματα που απελευθερώνουν τον νου, πυροδοτούν τη σκέψη, απεγκλωβίζουν από στερεότυπα, ξεβολεύουν και συν-κινούν σπουδαστές και θεατές.

 

Συνοπτικά το πρόγραμμα των φετινών Ημερών Αντίρρησης

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

19:00 – 20:00 > Project Άμλετ, Τμήμα Υποκριτικής Εφήβων

21:00 – 22:30 > Αυλαία και πάμε, Τμήμα Υποκριτικής Ενηλίκων Σοφία-σαν

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

19:00 – 20:30 > Ο εφιάλτης της ευτυχίας, Τμήμα Υποκριτικής Ενηλίκων δράση-αντίδραση Ι (άνω των 16 ετών)

21:00 – 22:30 > Νέα Τάξη Πραγμάτων. Ξανά, Τμήμα Υποκριτικής Ενηλίκων δράση-αντίδραση ΙΙ

 

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις των φετινών Ημερών Αντίρρησης

Project Άμλετ, Τμήμα Υποκριτικής Εφήβων

Διασκευή του ομώνυμου έργου του William Shakespeare

Πρώτη παρουσίαση: U_TH FESTIVAL 2024, 3ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων Θεσσαλονίκης

Με αφορμή το έργο του Σαίξπηρ και με όχημα τον λόγο του Χειμωνά, η εφηβική ομάδα της εταιρείας θεάτρου αντίqρηση θέτει τα δικά της ερωτήματα για τη Ζωή, τον Θάνατο, τον Έρωτα, την Πίστη, την Εκδίκηση, τη Ματαιότητα, το Φαίνεσθαι και το Είναι των πραγμάτων. Όπως ο Άμλετ, έτσι και κάθε άτομο στην εφηβεία αμφισβητεί τα πάντα, θέλει να γκρεμίσει τον παλιό κόσμο και να χτίσει έναν καινούριο που θα βγάζει περισσότερο νόημα. Ερωτεύεται, φοβάται, θυμώνει, απελπίζεται, μα πάνω απ’ όλα επιζητά την αποδοχή: την αποδοχή γι’ αυτό που Είναι και όχι γι’ αυτό που Φαίνεται.

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Νικόλας Μαραγκόπουλος

Δραματουργική επεξεργασία: Δόμνα Χουρναζίδου

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):

Ζήσης Αγαθόνικος, Ολίνα Γκατένιο, Δημήτρης Ιωαννίδης, Ελένη Ιωαννίδου, Ζαχαρίας Καλπουρτζής, Γιώργος Κανιώρας, Σοφία – Δέσποινα Κοντζίνου, Σταύρος Κουνατίδης, Ανδριάνα Μαντζή, Στέλλα Μπένη, Αλίκη Μπόγκοραντ, Θάνος Παράς, Νίκη Προκοπίου, Έλλη Σιώνα, Ελισάβετ Σολωμονίδου, Εύα Σταματίου, Νεφέλη Φούκα

 

Αυλαία και πάμε, Τμήμα Υποκριτικής Ενηλίκων Σοφία-σαν

Διασκευή του ομώνυμου έργου του Rick Abbott

Στην προσπάθειά τους να ανεβάσουν ένα θεατρικό έργο, τα μέλη ενός θιάσου περνούν από…σαράντα κύματα! Η συγγραφέας αλλάζει συνεχώς το κείμενο, οι ηθοποιοί γίνονται μαλλιά κουβάρια, ο σκηνοθέτης χάνει την υπομονή του και η πρεμιέρα πλησιάζει! Η παράσταση θα είναι για γέλια ή για κλάματα; Επιτυχία ή Βατερλώ;

Σκηνοθεσία – Υποκριτική διδασκαλία: Σοφία Καλεμκερίδου

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):

Κατερίνα Κουκότα, Δέσποινα Κουκουρίκου, Μαρίζα Κουτσοσπύρου, Χάρης Μπεζδεμιώτης, Φώτης Μπογιατζόγλου, Φωτεινή Μποροδήμου, Χριστίνα Σπυριδάκη, Βασίλης Τραγούλιας, Δημήτρης Χανόπουλος

 

 

Ο εφιάλτης της ευτυχίας, Τμήμα Υποκριτικής Ενηλίκων δράση-αντίδραση Ι

Βασισμένο σε αποσπάσματα του ομώνυμου έργου της Justine Del Corte

Ευτυχία: η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου που πηγάζει από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επίτευξη των σκοπών του.

Ποιος ο ρόλος της οικογένειας, της κοινωνίας, του φύλου, του έρωτα, του σεξ, της αγάπης, του χρήματος, της σωματικής και ψυχικής υγείας σε αυτή τη διαδρομή;

Με αφορμή το τολμηρό, αστείο, τρυφερό και ερωτικό κείμενο της Μεξικανικής καταγωγής Αυστριακής συγγραφέως, η ομάδα συνθέτει μια σπονδυλωτή ιστορία, όπως αυτές που εμφανίζονται συχνά στα όνειρά μας, βασισμένη σε μαρτυρίες και εμπειρίες ανθρώπων – κυρίως γυναικών – που κυνήγησαν το όνειρο και έζησαν έναν εφιάλτη.

*Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών.

Σκηνοθεσία – Υποκριτική διδασκαλία: Νικόλας Μαραγκόπουλος

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):

Κατερίνα Ασημακοπούλου, Ελίζα Βασιλακίδου, Άρτεμις Βιλντιρή, Μαίρη Βιράνη, Άλκης Ζυγανιτίδης, Νικήτας Καραγιώργος, Ασημίνα Κιντώνη, Γιώργος Κοιλανίτης, Ευαγγελία Μαβίδου, Χρύσα Μπάρα, Ιωάννα Μπουσμπούκη, Μυρτώ Παρδαλάκη, Χριστίνα Πελεκούδα, Χρήστος Πολατίδης, Ειρήνη Χατζηγιάννη

 

 

Νέα Τάξη Πραγμάτων. Ξανά, Τμήμα Υποκριτικής Ενηλίκων δράση-αντίδραση ΙΙ

Βασισμένο σε αποσπάσματα του Harold Pinter

Ένας νέος, άνεργος άντρας συλλαμβάνεται μέσα στο σπίτι του χωρίς να ξέρει τον λόγο, κρατείται και βασανίζεται από την αστυνομία. Το ίδιο συμβαίνει με τη σύζυγό του και τον εννιάχρονο γιο τους. Την ίδια στιγμή, μια παρέα νέων της σύγχρονης αστικής τάξης, βυθισμένη στα ατομικά και υπαρξιακά της προβλήματα, διασκεδάζει σε ένα πάρτι καταναλώνοντας αλκοόλ και ανούσιες συζητήσεις. Έξω, στους δρόμους, έχοντας εξαθλιωθεί από τη φτώχεια και την ανέχεια, ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί και η αστυνομία βρίσκεται εκεί για να κάνει αυτό που γνωρίζει καλά: να επαναφέρει τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Σκηνοθεσία – Υποκριτική διδασκαλία: Νικόλας Μαραγκόπουλος

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):

Θοδωρής Θεμελιώτης, Βασιλική Κελαϊδινού, Ειρήνη Κολυβάκη, Δροσούλα Μακρίδου, Περίανδρος Μαλούτας, Σταυρούλα Μαστοροδήμου, Μαρία Μιναρετζή, Κωνσταντίνος Ξηραδάκης, Ελίζα Πασβάτη, Γεωργία Σουλτανίδου, Χριστίνα Σπυριδάκη, Χριστόδουλος Τζίμας, Δέσποινα Τζούμα, Αθανασία Χαϊδεμένου και Γιώργος Κανιώρας στον ρόλο του εννιάχρονου γιου.

 

43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

5 – 21 Ιουλίου

 

Το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου, ο θεσμός που αγαπήθηκε πολύ, πραγματοποιεί την έναρξη του την Παρασκευή 5 Ιουλίου στο ίδιο μέρος, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπως γίνεται εδώ και 43 χρόνια. Και φέτος θα κρατήσει συντροφιά στο κοινό της Θεσσαλονίκης και τους επισκέπτες της με χιλιάδες τίτλους βιβλίων, παρουσιάζοντας όλη την σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή στα 110 εκθετήριά του, που απλώνονται στην έκταση της παραλίας.

Την παρουσία τους θα δώσουν 400 εκδοτικοί οίκοι απ’ όλη τη χώρα ενώ περισσότεροι από 500 συγγραφείς, δημοσιογράφοι, εικαστικοί και δημιουργοί θα βρίσκονται εκεί καθημερινά για να ανταλλάξουν απόψεις με το κοινό και να υπογράφουν βιβλία δημιουργώντας μια έκρηξη φιλαναγνωσίας όλες αυτές τις μέρες.

Στον χώρο του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου κάθε βράδυ θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις καθ’ όλη την διάρκειά του Φεστιβάλ.

Το φετινό φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στα κυπριακά γράμματα και στην κυπριακή ποίηση. Στους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς που διανύουμε το βιβλίο εξακολουθεί να φωτίζει το μονοπάτι της ανθρώπινης συλλογικής διαδρομής προς την γνώση.

 

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και εμπνευστής του θεσμού κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης σε μήνυμά του αναφέρει «Το βιβλίο παραμένει το αναντικατάστατο πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Ο δίσκος της Φαιστού στην Μινωική Κρήτη αποτελεί το παλαιότερο δείγμα κινητής τυπογραφίας στον κόσμο. Πολύ αργότερα Ο Γουτεμβέργιος με την τυπογραφία άνοιξε δρόμο για την δημιουργία του βιβλίου και εντύπου όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη εισβολή στην Κύπρο και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος αφιερώνει το 43ο Φεστιβάλ στα κυπριακά γράμματα και την ποίηση. Την Δευτέρα 15 Ιουλίου στις 9 το βράδυ αναμένεται μια μεγαλειώδης εκδήλωση με πολλούς καλεσμένους και από την Κύπρο, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι»

Το Φεστιβάλ θα λειτουργεί 5 με 21 Ιουλίου καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Δευτέρα στις 9.00 μ.μ. στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Σάββατο 6 Ιουλίου

ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα

Λογοτεχνική εκδήλωση «Ο λογοτέχνης της Θεσσαλονίκης Γιώργος Ιωάννου»

Ομιλητές:

 • Αναστασία Βακαλούδη, Σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Διδάσκουσα στο ΕΑΠ
 • Στέλιος Κούκος, Δημοσιογράφος

Συντονίζει ο Δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας

 

Κυριακή 7 Ιουλίου

ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα

Εκδήλωση – ομιλία με θέμα: “Η Ελληνική αντίληψη περί πολιτικής”

Ομιλητής: Κώστας Ζουράρις, Πολιτειολόγος – συγγραφέας

Δευτέρα 8 Ιουλίου

ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα

Επίσημα Εγκαίνια του 43 Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Τελετή εγκαινίων – χαιρετισμοί επισήμων

 

Τρίτη 9 Ιουλίου

ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα, άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου

Ορχήστρα Σαξοφώνων SAX NOUVEAU

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της νέας δράσης του μέσω της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού πραγματοποιεί από 4 έως 24 Ιουλίου με τίτλο “Thessaloniki Soloist Fesval, συναντήσεις σε μνημεία και τοπόσημα της πόλης”.

Μέσα από τους μοναδικούς χώρους διεξαγωγής τους, τα ιστορικά σημεία και αξιοθέατα, τα παλαιοτέρα και νεότερα τοπόσημα, τα εμβληματικά μέρη της Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.

Εκτός από το σημείο τοποθέτησης του γλυπτού του Ζογγολόπουλου Ομπρέλες στο ντεκ της Νέας Παραλίας, οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο θεατράκι στον Κήπο των Εποχών, στο κτήριο Ισλαχανέ, στην Μονή Βλατάδων, στον κήπο της εκκλησίας των αρχών του 14ου αιώνα του Αγίου Νικολάου του Ορφανού το οποίο αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και το αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας θα πραγματοποιήσει 2 εκδηλώσεις στο χώρο του Φεστιβάλ, εξέδρα άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου:

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ, ΤΗΣ JAZZ, ΤΗΣ FUNKY ΚΑΙ ΤΗΣ ETHNIC

Sax around for all

Σαξόφωνο σοπράνο: Γιώργος Λυγερίδης, Αντζελίνα Κόντα

Σαξόφωνο άλτο: Πρόδρομος Μιχαηλίδης, Ηλέκτρα Καράλη, Μάρθα Κοκόρα, Αναστασία Γκαϊτατζή

Σαξόφωνο τενόρο: Λευτέρης Ιορδανίδης, Ιάσονας Λυγερίδης

Σαξόφωνο βαρύτονο: Μάριος Τσιγκιρίδης

Συνεργασία: Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας

 

Τετάρτη 10 Ιουλίου

ώρα 20.30, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα

Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «Πιο πέρα από το πέρα» της συγγραφέως Αναστασίας Χρυσαφίδου – Καλφέλη, των εκδόσεων Μπαρμπουνάκης

Ομιλητές:

 • Αβρα Αυδή, Φιλόλογος, Συγγραφέας,
 • Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Συντονίζει: Ιωάννης Μήτρου, Δρ. Φιλοσοφίας και Ψυχαναλυτής Α.Π.Θ.

ώρα 22.00, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα

Εκδήλωση – Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «Αντιγόνη στη Χάγη» η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη Δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Ομιλήτρια: Λιάνα Κανέλλη, Δημοσιογράφος, Βουλευτής

 

Πέμπτη 11 Ιουλίου

ώρα 20.45, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα

Παρουσίαση παιδικού βιβλίου – παραμυθιού με τίτλο: «Η Οξιά και ο Παπαρδέλος» της συγγραφέως Ελίνας Χ. Μαρμαρίδου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Μπαρμπουνάκης με την εικονογράφηση της Βασιλικής Τσανάκη.

Φιλική συμμετοχή με κιθάρα και τραγούδι: Περικλής Κυτάνης.

ώρα 21.45, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα

Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο “Πίνοντας καφέ με τον Πλάτωνα ¨ του Θανάση Λάλα, εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

 • Παναγιώτης Δόικος, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ.
 • Χρήστος Γιαννούλης, Βουλευτής Θεσσαλονίκης
 • και ο συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Λάλας, Δημοσιογράφος

 

Παρασκευή 12 Ιουλίου

ώρα 20.30, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα

Εκδήλωση παρουσίασης δύο παιδικών βιβλίων με τίτλους:

 • «Ο θησαυρός της Σινώπης- η Αγία Νεομάρτυς Ελένη»
 • «Ο Άγιος Δημήτριος και τα παιδιά»

που έχουν εκδοθεί από τους Ιερούς Ναούς Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας και Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Παρουσίαση της διαδικασίας συγγραφής ενός παιδικού βιβλίου με προτάσεις σχετικά με τον ρόλο των ενηλίκων στην επιλογή και ανάγνωση παιδικού βιβλίου.

Ομιλία του εικονογράφου παιδικών βιβλίων Χρήστου Γουσίδη με κεντρική ιδέα την ρήση του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού «Οι εικόνες, τα βιβλία των αγραμμάτων».

Θα ακολουθήσει συζήτηση και την εκδήλωση θα κατακλείσει ευλογητικά ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος ενώ από νωρίς το βραδάκι δίπλα στην εξέδρα οι μικροί φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα γνωριμίας με τους Αγίους της Εκκλησίας μας, μέσα από την Βυζαντινή Αγιογραφία, να απασχοληθούν δημιουργικά.

Συνεργασία: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

 

Σάββατο 13 Ιουλίου

ώρα 20.30, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα

Παρουσίαση δίγλωσσου παιδικού βιβλίου με τίτλο: «Η Μαρμαρωμένη Κόρη» της Αντωνίας Μπατσαλή, σε εικονογράφηση Νίκης Λεωνίδου και μετάφραση στα αγγλικά από την Αγνή Λούκα, των εκδόσεων Μπαρμπουνάκης.

Ένα έμμετρο παραμύθι, γραμμένο με δεκαπεντασύλλαβο, που αφορά τη Θεσσαλονίκη βασισμένο στις «Μαγεμένες» μορφές της πόλης μας. Μία διαδραστική παρουσίαση για μικρούς και μεγάλους, με αφήγηση, μουσική, τραγούδι και ζωγραφική προσώπου (facepainng)

 • Στην παρουσίαση και αφήγηση η Αντωνία Μπατσαλή
 • Στο ακορντεόν και τραγούδι η Αλεξία Τανούρη
 • Στη ζωγραφική προσώπου η Άρτεμις Κεχαγιά

ώρα 21.30, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα

Πόθος που πολλοί αιώνες δεν υπέταξαν ακόμη…

Εκδήλωση αφιέρωμα στα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα

Ομιλήτριες:

 • Σμαράγδα Μανταδάκη Παπαδοπούλου, καθ. Ελληνικού Διεθνούς Πανεπιστημίου
 • Ελένη Καρασαββίδου, ΕΔΙΠ Παν/μίου Ιωαννίνων

Χαιρετισμός από την Byron Society, Νongham, UK και από τον Σύνδεσμο Byron για τον Ελληνισμό και τον Πολιτισμό (Τριγάζης).

Η εκδήλωση θα ντυθεί με μουσικές βιντεοπροβολές και ποίηση Μπάιρον (μετ. Μ. Β. Ραίζης και Θ. Γιαπουτζάκης): σε ανάγνωση Α. Χατζή και Φ. Αθανασιάδου

Συντονισμός: Ελένη Καρασαββίδου

 

Δευτέρα 15 Ιουλίου

ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα

Εκδήλωση με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου με τίτλο: «Από τα φυλακισμένα Μνήματα στους φυλακισμένους λαούς»

Αφιερωμένη στα 50 χρόνια του Αττίλα και στις γενοκτονίες της εποχής μας.

Ομιλήτριες:

 • Σίσσυ Σιγιουλτζή –Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδος Κύπρου
 • Αναστασία Καραογλάνη,Πρόεδρος Λογείον

Θα χαιρετήσει ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου. Διαδικτυακά θα συνδεθεί από την Λευκωσία ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, πρόσφυγας από τη Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας.

Θα προβληθούν επίκαιρα της εποχής ενώ οι Κωνσταντίνα Αλαμπουρινού, Φανή Αθανασιάδου και Αναστασία Χατζή θα διαβάσουν θεατροποιημένα εκτεταμένα αποσπάσματα από τα Γράμματα στη Μητέρα του Κ. Μόντη σε μουσική συνοδεία του κ. Θ. Πετρόπουλου.

Ποιητικό Δρώμενο «Στον Αγνοούμενο» βασισμένο στα ποιήματα των Κυπρίων ποιητών:

 • Μνήμη αγνοουμένου, Νίκης Παπαξενοφώντος
 • Ο αγνοούμενος, Βάσου Λυσσαρίδη
 • Η ταυτοποιήση του αγνοούμενου, Ανδρέα Κολυπάρπου
 • Το παιδί του αγνοούμενου, Ανδρέα Χατζηχαμπή, από το ΛΟΓΕΙΟΝ, σε Δραματουργία και Θεατρική Διδασκαλία Αναστασίας Καραογλάνη

Συμμετέχουν:

 • Αϊβάζογλου Βάγια, Αμανατίδου Χρυσούλα, Γεκουσίδου Μαίρη, Κύρκου Θεοδώρα
 • Μπουτσιούκη Ευαγγελία, Ξανθόπουλος Γιώργος, Παπακαλού Τζούλια
 • Φυλλαρίδου Μαρία, Ειρήνη Κέπετζη, Νίκη Παπαξενοφώντος

Συντονισμός/παρέμβαση: Ελένη Καρασαββίδου

 

Τρίτη 16 Ιουλίου

ώρα 20.45, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα

Εκδήλωση – Επίδειξη πρώτων βοηθειών, του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, είναι η μοναδική εθελοντική διασωστική δύναμη στην χώρα μας, αναγνωρισμένη από την Γ.Γ.Π.Π.

 

Τετάρτη 17 Ιουλίου

ώρα 20.30, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα

Εκδήλωση αφιερωμένη στην κυπριακή ποίηση « ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ »

Μια ποιητική περιπλάνηση με λέξεις και μουσική εμπνευσμένη από την κυπριακή ποίηση.

Ιδέα, επιλογή κειμένων επιμέλεια – μουσική Αλέξανδρος Τριανταφύλλου

Συμμετέχουν:

 • Μόνικα Αιβάζογλου, απαγγελία, ερμηνεία ποιημάτων
 • Γιάννης Κολοβός, κοντραμπάσο
 • Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, φυσαρμόνικα

Φιλικά συμμετέχουν:

Ο μουσικός Γιάννης Βρύζας, αποδίδοντας μια μουσικοποιητική σύνθεση για την Κύπρο

Παίζουν: Γιάννης Βρύζας, κλαρίνο και Αγγέλα Μάντζιου, λαούτο

Απαγγελία: Γιώργος Μπαγιώκης, τραγούδι

Συμμετέχει ο κύπριος λογοτέχνης Στέλιος Κούκος

 

Πέμπτη 18 Ιουλίου

ώρα 21.00, χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου

Breaking Night with the Champions BREAKDANCE

Απολαμβάνουμε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Onel, τους βαλκανικούς πρωταθλητές Black Out και την πανελλήνια πρωταθλήτρια Bgirl Elli σε ένα χορευτικό breaking υπερθέαμα. Το 2024 είναι μια σημαδιακή χρονιά για το breaking γιατί έχει αναγνωριστεί ως επίσημο άθλημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024.

Συνεργασία: Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας

 

Κυριακή 21 Ιουλίου

ώρα 20.30, χώρος εκδηλώσεων – εξέδρα

Παρουσίαση μουσικοθεατρικής αφήγησης του παραμυθιού « Στη μέση του πουθενά».

Η παιδαγωγική-καλλιτεχνική ομάδα «Ονειροδύτες», παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική αφήγηση του παραμυθιού, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Βούλας Γιαγκάζογλου-Παπούδα από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Πρόκειται για μία μουσική, διαδραστική, αφήγηση για δύο μικρούς φίλους που αναγκάζονται να διαχειριστούν δύσκολες και δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις και τελικά καταφέρνουν να αποφύγουν κάθε κίνδυνο χρησιμοποιώντας τις τρεις βασικές δεξιότητες αυτοπροστασίας Αναγνωρίζω – Ξεφεύγω –Ενημερώνω. Στο τέλος της αφήγησης θα εφαρμοσθούν στα παιδιά παιγνιώδεις θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες που θα αφορούν στο παραμύθι.

Αφήγηση: Δρ. Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής ΑΠΘ, Συγγραφέας βιβλίων και θεατρικών έργων για παιδιά, Εμψυχώτρια.

Μουσική: Νικόλας Βόγιαρης, Μουσικός, Απόφοιτος Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης, ΠΑΜΑΚ

 

Το 43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης).

 

Θερινό Σινεμά Τζένη Καρέζη 2024

Με δωρεάν είσοδο για όλους ανοίγει το θερινό σινεμά “Τζένη Καρέζη” του Δήμου Παύλου Μελά

 

Ο Δήμος Παύλου Μελά δίνει καλοκαιρινό ραντεβού στον αγαπημένο δημοτικό θερινό κινηματογράφο «Τζένη Καρέζη» από τις 4 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2024. Το θερινό σινεμά «Τζένη Καρέζη» του Δήμου Παύλου Μελά, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μαυρομιχάλη και Φιλίππου στην Πολίχνη, δίπλα στο πάρκο Κρύας Βρύσης. Διαθέτει χώρο για δωρεάν στάθμευση, είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ και γειτνιάζει με πρότυπη παιδική χαρά.

Δημότες και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 10 ξεχωριστές ταινίες, με ελεύθερη είσοδο. Οι θεατές καλούνται προαιρετικά να ενισχύσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παύλου Μελά, προσφέροντας τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας για τους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Η αυλαία για τις φετινές προβολές θα ανοίξει και θα πέσει με δύο ταινίες – εγκώμιο στην 7η τέχνη, το «Σινεμά ο Παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε και το «The Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 4.7 – Κυριακή 7.7
Σινεμά ο Παράδεισος
Nuovo Cinema Paradiso
Ιταλία / 1988 / Διάρκεια 125΄
Σκηνοθεσία: Τζουζέπε Τορνατόρε
Παίζουν: Φιλίπ Νουαρέ, Ζακ Περέν, Σαλβατόρε Κάσιο, Μάρκο Λεονάρντι

Δευτέρα 8.7 – Τετάρτη 10.7
Η Χορωδία του Χαρίτωνα
Ελλάδα / 2005 / Διάρκεια 116΄
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Παίζουν: Γιώργος Χωραφάς, Μαρία Ναυπλιώτου, Ακύλας Καραζήσης, Υβόννη Μαλτέζου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Δημήτρης Πιατάς, Χρήστος Στέργιογλου

Πέμπτη 11.7 – Τετάρτη 17.7
Γάτες στο Μουσείο
Cats in the Museum
Animation
Ρωσία / 2023 / Διάρκεια 83΄
Σκηνοθεσία: Βασίλι Ροβένσκι
Με τις φωνές των: Βαγγέλη Χαλκιαδάκη, Κώστα Αποστολίδη, Κώστα Τερζάκη, Χρήστο Λαγκούση, Τάσο Νταπαντά, Τάκη Σακελλαρίου, Μυρτώς Ναούμ

Πέμπτη 18.7 – Τετάρτη 24.7
FERRARI
Η.Π.Α./ 2023 / Διάρκεια 130΄
Σκηνοθεσία: Μάικλ Μαν
Παίζουν: Ανταμ Ντράιβερ, Πενέλοπε Κρουζ, Σαϊλίν Γούντλεϊ

Πέμπτη 25.7 – Τετάρτη 31.7
Η Εξαφάνιση του Προέδρου
Le Tigre et le President
Γαλλία, Βέλγιο / 2022 / Διάρκεια 98΄
Σκηνοθεσία: Ζαν Μαρκ Περεφίτ
Παίζουν: Ζακ Γκαμπλέν, Αντρέ Ντισολιέ, Ανά Μουγκλαλίς

Πέμπτη 1.8 – Τετάρτη 7.8
Ο Πατέρας του Στρατιώτη
Father and Soldier
Γαλλία, Σενεγάλη / 2022 / Διάρκεια 109΄
Σκηνοθεσία: Ματιέ Βαντεπιέ
Παίζουν: Ομάρ Σι, Αλασάνγκ Ντιόνγκ, Τζόνας Μπλοκέ

Πέμπτη 8.8 – Τετάρτη 14.8
Δύο Εισιτήρια για Κυκλάδες
Les Cyclades
Γαλλία, Βέλγιο, Ελλάδα / 2022 / Διάρκεια 110΄
Σκηνοθεσία: Μαρκ Φιτουσί
Παίζουν: Λορ Καλαμί, Ολίβια Κοτ, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Πάνος Κορώνης

Πέμπτη 15.8 – Τετάρτη 21.8
Απίθανος Μορίς
The Amazing Maurice
Animation
Αγγλία, Γερμανία / 2022 / Διάρκεια 93΄
Σκηνοθεσία: Φλόριαν Γουέστερμαν, Τόμπι Γκένκελ
Με τις φωνές των: Μυρτώς Ναούμ, Κώστα Αποστολίδη, Τάσου Νταπαντά, Τάκη Σακελλαρίου, Βαγγέλη Χαλκιαδάκη, Ελένης Μπίκου, Κώστα Τερζάκη, Ράφαελ Αριστοτέλους, Μυρτώς Κάζη

Πέμπτη 22.8 – Τετάρτη 28.8
Ο Σοφέρ της κυρίας Μαντλέν
Une Belle Course
Γαλλία / 2022 / Διάρκεια 91΄
Σκηνοθεσία: Κριστιάν Καριόν
Παίζουν: Λιν Ρενό, Ντάνι Μπουν, Αλίς Ισάαζ, Ντάνι Μπουν, Λιν Ρενό

Πέμπτη 29.8 – Τετάρτη 4.9
The Fabelmans
ΗΠΑ / 2022 / Διάρκεια 151΄
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Παίζουν: Γκάμπριελ ΛαΜπέλ, Πολ Ντέινο, Μισέλ Γουίλιαμς, Τζούλια Μπάτερς, Σεθ Ρόγκεν, Τζάντ Χερς

 

 

9o Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο Χωριό

Το αγαπημένο σινεφίλ ραντεβού του καλοκαιριού επιστρέφει στις 12, 13 και 14 Ιουλίου στη φιλόξενη πλατεία του Παρθενώνα.

Το 9ο Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο Χωριό παρουσιάζει το Πρόγραμμα Προβολών του, που είναι αφιερωμένο στη θρυλική δεκαετία των ‘90ς. Μια δεκαετία με σπουδαίες παραγωγές, που άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην κινηματογραφική ιστορία. Για την παρέα του Φεστιβάλ, κουβαλάει και μια νοσταλγία παραπάνω, γιατί τη φέρνει για πρώτη φορά σε επαφή με τη μεγάλη οθόνη και το θερινό σινεμά!

Από Παρασκευή 12 έως Κυριακή 14 Ιουλίου το Φεστιβάλ στον Παρθενώνα Χαλκιδικής περιμένει το κοινό για ακόμη ένα αξέχαστο καλοκαιρινό τριήμερο προβολών!

 

𝝥𝝦𝝤𝝘𝝦𝝖𝝡𝝡𝝖 𝝥𝝦𝝤𝝗𝝤𝝠𝝮𝝢

Παρασκευή 12 Ιουλίου

21:00 | Το Κορίτσι μου, του Howard Zieff

22:50 | Βουρβουρού, της Καρίνας Λογοθέτη (μικρού μήκους)

23:15 | The Truman Show, του Peter Weir

Σάββατο 13 Ιουλίου

21:00 | Nothing Hollier Than a Dolphin, της Ισαβέλλας Μαργάρα (μικρού μήκους)

21:20 | Πριν το Ξημέρωμα, του Richard Linklater

23:00 | H Έκτη Αίσθηση, του M. Night Shyamalan

Κυριακή 14 Ιουλίου

21:00 | Φῶς ἐκ Φωτός, του Νεριτάν Ζιντζιρία (μικρού μήκους)

21:20 | Άγρυπνος στο Σιάτλ, της Nora Ephron

 

Ο Μάγκας

Το Φεστιβάλ “Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου” φιλοξενεί την Τρίτη 27 Αυγούστου, στις 20.45 την κεφάτη παράσταση για παιδιά “Ο Μάγκας” της Πηνελόπης Δέλτα. Ο πιο αγαπημένος σκύλος της ελληνικής λογοτεχνίας παίρνει σάρκα και οστά από το Kids Theater και ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. Ο Μάγκας μετά από μία θριαμβευτική σεζόν στο θέατρο Νέος Ακάδημος με αλλεπάλληλα sold out, βρίσκεται τώρα σε θερινή περιοδεία για να μοιράσει κέφι και χαρά σε όλα τα παιδιά. Μία παράσταση γεμάτη περιπέτεια, γέλιο και γλυκά συναισθήματα.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η οικογένεια Βασιωτάκη μετακομίζει από την Αθήνα στην Αλεξάνδρεια μαζί με τον μικρό σκύλο της, τον γλυκύτατο Μάγκα. Ο Μάγκας απολαμβάνει την αγάπη των παιδιών, αλλά θέλει να κερδίσει και τον σεβασμό των μεγάλων, κάνοντας κάτι «ηρωικό». Πέφτει, όμως, στη μία γκάφα μετά την άλλη και για να αποφύγει την τιμωρία αποφασίζει να το σκάσει από το σπίτι. Τότε ανακαλύπτει ότι ο κόσμος είναι γεμάτος κινδύνους και παγίδες. Μόνο ένας αδέσποτος σκύλος, ο Αφράτος, θα τον βοηθήσει να τα βγάλει πέρα μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι του, πιο ώριμος αλλά το ίδιο αποφασισμένος να χαρεί τη ζωή.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Θεατρική Διασκευή: ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΜΠΕΡΤ

Μουσική: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΛΟΓΛΟΥ

Χορογραφίες: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΙΤΣΙΛΟΣ

Σκηνικά-Κοστούμια: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΜΠΟΓΙΩΡΓΑΣ

Σχεδιασμός Φώτων και Ηχοληψίας: ΙΩΣΗΦ ΤΟΠΑΛΙΑΝ

Video Art: ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Μάσκες: ΜΑΡΘΑ ΦΩΚΑ

Σχεδιασμός Περιοδείας: ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Ηθοποιοί:ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ,ΠΕΤΡΟΣ ΛΙΟΝΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΝΤΑΔΑΚΗΣ, ΠΑΥΛΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ, ΦΙΛΙΠΠΑ ΣΑΜΑΤΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΩΤΑΣ.

www.kidstheater.gr

 

Καλοκαίρι με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα

Καλοκαίρι με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα στη Θεσσαλονίκη

Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει την τιμή να παρουσιάσει μια σειρά καλοκαιρινών συναυλιών με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης που υπόσχονται να φέρουν όμορφες στιγμές χαλάρωσης, απόλαυσης και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους στις γειτονιές της πόλης μας.

Από τους σαγηνευτικούς ρυθμούς της jazz, έως τις διαχρονικές μελωδίες της διεθνούς pop σκηνής, το πρόγραμμα των συναυλιών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει μια αναζωογονητική μουσική ατμόσφαιρα στις πλατείες της πόλης.

Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν σε πλατείες και σε άλλους υπαίθριους χώρους των Δημοτικών Κοινοτήτων.

 

Μουσική Διεύθυνση: Κλεάνθης Ζαρίμπας, Φώτης Τερζής

 

Το πρόγραμμα των συναυλιών

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

στη Δημοτική Κοινότητα Τριανδρίας, Πάρκο Αγίου Σπυρίδωνος

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα, Πλατεία Στ. Καραμανλή

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

στη Γ΄ Δημοτική Κοινότητα, Πλατεία Τερψιθέας

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

στη Δ΄ Δημοτική Κοινότητα, υπαίθριο θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα, Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

στη Β΄ Δημοτική Κοινότητα, Πλατεία Δώδεκα Αποστόλων

 

 

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου

 

Mε τον ανανεωμένο τίτλο “Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου”, το καλοκαιρινό φεστιβάλ ξεκινά τις εκδηλώσεις του στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Θέατρο Κήπου. Από 5 Ιουνίου έως 19 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν 38 εκδηλώσεις, με τις 23 να αφορούν στη μουσική και τις 15 στο θέατρο.

Η φετινή διοργάνωση στοχεύει να προσφέρει ένα ποιοτικό και πολύπλευρο πρόγραμμα, που απευθύνεται σε όλους, αγκαλιάζοντας μια πλούσια γκάμα καλλιτεχνικών προτάσεων, για ψυχαγωγία και διασκέδαση.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει δημοφιλείς καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής και του θεάτρου, του stand  up comedy καθώς και τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης σε ένα μοναδικό αφιέρωμα στους Beatles ενώ δε λείπουν και οι παιδικές θεατρικές παραστάσεις.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα

ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

Τετάρτη 05.06, 21:00

ONIRAMA LIVE

SPECIAL GUEST: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: IDRA KAYNE, PROFESSIONAL SINNERZ

Δευτέρα 10.06, 21:00

25 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ

Τρίτη 11.06,  21:15

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ full band ζωντανά στη Θεσσαλονίκη

Τετάρτη 12.06, 21:30

ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΕΣ Μαζί τους ο Φάνης Ζαχόπουλος και ο Χάρης Παρασκευάς

Πέμπτη 13.06, 21:00

ΓΙΩΡΓΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

15 Ιουν, 20:30

ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ & Very Special Guest

Δευτέρα 17.06, 21:00

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΙΟΛΑΣ – ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Τρίτη 18.06, 20:30

Ο ΠΑΠΟΥΤΣΩΜΕΝΟΣ ΓΑΤΟΣ – ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΗΣ & ΣΤΙΛΑΤΟΣ

Τετάρτη 19.06, 21:00

ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2024

Δευτέρα 01.07, 21:00

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ… ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ… ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ!

Τετάρτη 03.07, 21:00

ΠΡΟΣΦΥΓΟΜΑΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πέμπτη 04.07, 21:00

ΑΡΙΕΛ, Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ

Θέατρο Τέχνη & Όραμα/Παιδική Σκηνή Δελφινάκι

Παρασκευή 05.07, 21:30 Μονή Λαζαριστών

METALLICA – TRIBUTE BY SCREAM INC

Παρασκευή 05 –  Σάββατο 06.07, 21:00

ΤΟ ΤΑΒΛΙ

του Δημήτρη Κεχαΐδη

Δευτέρα 08.07, 21:00

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑ

Τετάρτη 10.07, 21:00

THE BEATLES SYMPHONY PROJECT

Πέμπτη 11.07, 21:00

ROUS

Παρασκευή 12 .07, 20:30

Η ΜΑΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΚΟΥΔΟΣ, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ

Δευτέρα 15.07, 20:45

ΜΙΚΡΟΙ ΚΥΡΙΟΙ – ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ TΗΕ SHOW

Δευτέρα 15.07, 21:30 Μονή Λαζαριστών

MAJESTY QUEEN «WE WILL ROCK YOU..»

Τρίτη 16 – Τετάρτη 17.07, 21:00

ΣΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ

Πέμπτη 25.07, 21:00

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ & ΝΙΚΟΣ ΣΠΑΘΑΣ

Από γενιά… σε γενιά…

Παρασκευή 26.07, 21:00

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

Η απόλυτη κωμωδία του αρχαίου θεάτρου

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024

Παρασκευή 23.08, 21:00

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ

Δευτέρα 26 .08, 21:00

8 ΣΟΝΕΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΛΑΠΠΑ

Τρίτη 27.08, 20:45

Ο ΜΑΓΚΑΣ

Τετάρτη 28 .08, 21:00

Ανθολόγια της ελληνικής μελοποιημένης ποίησης
με τον ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΤΣΙΑ & την ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ

Πέμπτη 29.08, 21:00

ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2024

Δευτέρα 02 & Τρίτη 03.09, 21:30

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΣ

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνκσι

Πρωταγωνιστεί ο Τάσος Νούσιας

Τρίτη 04.09, 21:00 

«ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ»

για παιδιά / του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Πέμπτη 05 & Παρασκευή 06.09, 21:15

Η ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΣΤΑΜΝΑ

Κυριακή 07.09, 21:00

ΝΕΓΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

a.k.a. Black Morris

Τρίτη 09.09, 21:00

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ

Τετάρτη10.09, 21:00

ΤΟΣΟ ΟΣΟ

Πέμπτη 11.09, 21:00

ΛΟΓΟΣ ΛΑΪΚΟΣ

Παναγιώτης Μάργαρης – Φωτεινή Βελεσιώτου

Κυριακή 14.09, 21:00

Q VIOLINS

Τρίτη 16.09, 21:00

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Παρασκευή19.09, 21:00

ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ

Βρείτε όλες τις πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΕΔΩ.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Ο Σύνδεσμος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με μια συναυλία της Ορχήστρας Εγχόρδων του ΠαΜακ στο αίθριο του μουσείου, υπό το φως της πανσελήνου.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Antonio Vivaldi, Κοντσέρτο για έγχορδα RV 120

Eduard Grieg, 2 Ελεγειακές Μελωδίες Opus 34

Johan Sebastian Bach, Κοντσέρτο για δύο βιολιά και έγχορδα σε ρε ελάσσονα BWV 1043

Eduard Grieg, Ο θάνατος της Άσε και ο χορός της Ανίτρα από τη σουίτα Peer Gynt

Georges Bizet, Σουίτα από την όπερα Carmen

Isaac Albeniz, Tango

 

Επιμέλεια-Μουσική Διεύθυνση: Δημήτρης Χανδράκης

Μεγάλοι Συνθέτες

Mozart, Mendelssohn, Mascagni, Ravel

Η εξ αναβολής συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκη για την Ημέρα της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

 

Η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει έργα των: Mozart, Mendelssohn-Bartholdy, Mascagni, Ravel
Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης

Αναλυτικό Πρόγραμμα

F. Mendelssohn-Bartholdy
Εβρίδες, εισαγωγή

M. Ravel
Παβάνα για μια νεκρή Ινφάντη

P. Mascagni
Καβαλλερία Ρουστικάνα, Ιντερμέτζο

W.A. Mozart
Ντον Τζιοβάννι, εισαγωγή

W.A. Mozart
Συμφωνία αρ.35, σε Ρε μείζονα, έργο 385
Χάφνερ

 

Θέα στον Κόσμο | Καλοκαίρι 2024

Στις 17 Ιουνίου η πρεμιέρα στους δύο θερινούς κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών

 

♦ Όλα έτοιμα στο «Σινέ Άλσος» στις Συκιές και το «Σινέ Παράδεισος» στη Νεάπολη για να υποδεχθούν σινεφίλ από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη

♦ Η θερινή σεζόν ξεκινάει με το καθιερωμένο αφιέρωμα στον αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κινηματογράφο που θα διαρκέσει ως τις 26 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο

 

Τα τραπεζάκια έχουν μπει στη θέση τους, οι καρέκλες τοποθετήθηκαν στη σειρά, το καταπράσινο περιβάλλον είναι διαμορφωμένο και φροντισμένο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια και η οθόνη έχει μπει σε κατάσταση… αναμονής για την πρεμιέρα της φετινής θερινής κινηματογραφικής σεζόν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, στις 17 Ιουνίου.

Για μια ακόμη χρονιά οι δυο δημοτικοί κινηματογράφοι το «Σινέ Άλσος» στις Συκιές και το «Σινέ Παράδεισος» στη Νεάπολη, είναι έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουν στον τομέα της θερινής ψυχαγωγίας σε ολόκληρο στο πολεοδομικό συγκρότημα καθώς προσφέρουν ένα ιδανικό περιβάλλον κάτω από τα αστέρια με δροσιά τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα ταινιών.

Oι προβολές αρχίζουν με το καθιερωμένο εβδομαδιαίο αφιέρωμα στον αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό, κινηματικό κινηματογράφο, στις ταινίες που υπερασπίζονται διαχρονικές αξίες της ζωής και έχει ελεύθερη είσοδο. Φέτος το συγκεκριμένο αφιέρωμα περιλαμβάνει το εμβληματικό «Ζ» του Κώστα Γαβρά με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και το «Φράουλες και αίμα» που αναφέρεται στην εξέγερση των φοιτητών του αμερικανικού πανεπιστημίου Κολούμπια.

Πέρα από τις ταινίες του αφιερώματος οι οποίες προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο, το φετινό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΚΕΥΝΣ, η δημοτική επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των δύο θερινών κινηματογράφων, καλύπτει όλες τις προτιμήσεις αφού περιλαμβάνει από Λάνθιμο και το ‘Poor things’ μέχρι το «Γκάρφιλντ Γάτος με πέταλα».

 

«Στο δήμο μας, τον δήμο Νεάπολης-Συκεών ο πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητα και η 7η τέχνη πρωταγωνιστεί στους πολιτιστικούς μας θεσμούς και τις δράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, εδώ και πολλά χρόνια το «Σινέ Άλσος» και το «Σινέ Παράδεισος» μας κρατούν συντροφιά τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια ανοίγοντάς μας ένα παράθυρο στον κόσμο» αναφέρει ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως σημειώνει η δημοτική αρχή ακολουθεί το όραμα της Μελίνας Μερκούρη για τη μεγαλύτερη δυνατή προσβασιμότητα των πολιτών σε όλες τις μορφές τέχνης και απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους Θεσσαλονικείς να παρακολουθήσουν τις ποιοτικές ταινίες του ελληνικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου που έχουν επιλεγεί.

«Ελάτε, να γελάσουμε, να δακρύσουμε, να διασκεδάσουμε ή να προβληματιστούμε και -το σημαντικότερο- να έχουμε πολλά να πούμε μόλις πέσουν οι τίτλοι τέλους» καταλήγει ο Σίμος Δανιηλίδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης ευχαριστεί τους εργαζόμενους χάρη στους οποίους όπως αναφέρει οι δύο θερινοί κινηματογράφοι και το πρόγραμμα των ταινιών τους θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς σινεφίλ.

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ.

 

Σχολείο για Κλόουν

Η παιδική θεατρική ομάδα του Πολυχώρου Τέχνης Alte Fablon παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Friedrich Karl Waechte «Σχολείο για Κλόουν» στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων «Θεσστιβαλάκι», την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Ο κεντρικός άξονας του Φεστιβάλ και για φέτος, είναι το γιορτινό κλίμα και η διάθεση επικοινωνίας. Ο στόχος του είναι να φέρει κοντά τις παιδικές θεατρικές ομάδες, για την ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέατρο και το παιδί με την ενεργή παρουσία φορέων του πολιτισμού σε ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ η κάθε ομάδα θα παρουσιάσει την δουλειά της στο κοινό.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση της ομάδας του Alte Fablon

Σε ένα σχολείο για κλόουν δασκάλα και μαθητές προσπαθούν να συνυπάρξουν μέσα από καθημερινές συγκρούσεις, με κοινό παρονομαστή την αγάπη και των δυο για τον κόσμο των κλόουν. Η αυταρχικότητα και η πειθαρχία της δασκάλας-κλόουν έρχονται αντιμέτωπες με τον αυθορμητισμό και τη φαντασία των εκκολαπτόμενων κλόουν. Οι μαθητές με γνώμονα τη παιδική αθωότητα τους και τον κόσμο του ονείρου αντιδρούν στη στείρα διδασκαλία…στο τέλος οι ήρωες πάντα νικάνε και το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ.

Μια φαντασμαγορία χρωμάτων με ρόλερς, πατίνια, ζωντανή μουσική, ποδήλατα, κορδέλες και χορογραφίες περιβάλει το «σχολείο» αυτό και μεταφέρει τους θεατές σε ονειρικούς κόσμους. Το αριστουργηματικό έργο του Βέχτερ είναι ένας ύμνος στην σύγχρονη παιδαγωγική όπου μαθητές και δάσκαλοι δεν θα έπρεπε να είναι αντίπαλοι και υπενθυμίζει ότι και οι δύο πλευρές έχουν τόσο υποχρεώσεις όσο και δικαιώματα.

Η παιδική αθωότητα και φαντασία αποτελούν σημαντικές αξίες αλλά ταυτόχρονα είναι εύθραυστες και ευάλωτες όταν έρχονται αντιμέτωπες με την αυταρχικότητα, την απαξίωση και τα διδακτικά στεγανά.

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ “Θεσστιβαλάκι” ΕΔΩ.

 

Συντελεστές

Συγγραφέας: Friedrich Karl Waechter

Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου

Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου

Κοστούμια: Παιδική Θεατρική Ομάδα Alte Fablon

Φωτογραφίες/ βίντεο: Σοφία Μπλέτσου

Δημιουργία βίντεο:Παύλος Παυλίδης

Επιμέλεια εντύπων:Παύλος Παυλίδης

Οργάνωση παραγωγής / Επικοινωνία: Απόστολος Λιάπης

Εμφανίζονται επί σκηνής με αλφαβητική σειρά:

Ίρις Αμανατίδου, Ιωάννα Δαδαλιάρη, Ιωάννα Δημτσιάδου, Ιωάννα Καλαθέρη

Γιώργος Κατσαντώνης, Πελοπίδας Λιάμπας, Ιωάννα Μητακίδου, Διώνη Μήτση

Στέλλα Νεοχωρίτη, Ελευθερία Παρασκευοπούλου – Καλαϊτζάκη, Ανατολή Πέτσου

Γιασεμή Πέτσου , Μυρσίνη Σέντη, Αύγουστος – Βίκτωρ Χούχος.

 

 

Διοργανωτές:

 • Δήμος Θεσσαλονίκης
 • Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Λυρικός Μικρός Πλανήτης

 

Μάνος Χατζιδάκις: Το Ρεσιτάλ

Ρεσιτάλ

Ένας εμβληματικός δίσκος, μια ιστορική σειρά συναυλιών!
Ένα πρόγραμμα για πιάνο και φωνή, το οποίο είχε διαμορφώσει ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις και το παρουσίαζε με τον βαρύτονο Σπύρο Σακκά, θα πραγματοποιηθεί μετά από πολλά χρόνια και για επιλεκτικές παραστάσεις στην Ελλάδα, κάνοντας πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην πλατεία του Μεγάρου, σε μια ξεχωριστή παράσταση, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024.

Το έργο, που αποτελεί τη δισκογραφική καταγραφή μιας πολυετούς συνεργασίας και έναν συλλεκτικό δίσκο με τον χαρακτηριστικά λιτό τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών που επέλεξε ο Μάνος Χατζιδάκις, αποδίδεται σε αυτό το ρεσιτάλ από δύο διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο στο τραγούδι και τον δεξιοτέχνη Θοδωρή Τζοβανάκη στο πιάνο.

Στην παράσταση περιλαμβάνονται τα έργα:

 • Δύο ναυτικά τραγούδια
 • Ο κύκλος του C.N.S.
 • Ο κύκλος με την κιμωλία
 • Καπετάν Μιχάλης
 • Ο Μεγάλος Ερωτικός

 

Φωνή: Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Πιάνο: Θοδωρής Τζοβανάκης

Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης