για όλους – Πυγολαμπίδες
Skip to content

23η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης 

Το τριήμερο 24 έως και 26 Μαΐου 2024 στο πάρκο της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί η 23η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας.

“Άνθρωπος και περιβάλλον” είναι το φετινό θέμα της Οικογιορτής. Ομιλίες και δράσεις για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην τροφή μας αλλά και στην καθημερινή μας ζωή. Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση, πρέπει και μπορούμε! Οργανικά απόβλητα και κομποστοποίηση, γίνεται εύκολα!

Αφιέρωμα στα βότανα και τα θεραπευτικά τους σκευάσματα, εναλλακτικές θεραπείες.
Δωρεάν διάθεση σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες και πολλά ακόμη δρώμενα για το περιβάλλον και την υγιεινή διατροφή.

Στη Οικογιορτή συμμετέχουν μικροί παραγωγοί, μεταποιητές και χειροτέχνες, από όλη την Ελλάδα, τράπεζες σπόρων, Κοινσεπ, επιστημονικοί φορείς, οικολογικές – περιβαλλοντολογικές ομάδες, ΜΚΟ, καλλιτεχνικές ομάδες και άλλες συλλογικότητες της πόλης.

Καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου θα υπάρχει Έκθεση αγροοικολογικών προϊόντων, δράσεις για παιδιά, εργαστήρια, σεμινάρια, ομιλίες, προβολές, μαγειρέματα, έκθεση φωτογραφίας, παραστάσεις, μουσική – συναυλίες και πολλά ακόμη δρώμενα.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα

ΠΕΜΠΤΗ 23|05|2024

10:00 Στήσιμο Οικογιορτής
18:00 Συνέλευση μόνο των συμμετεχόντων της Γιορτής

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24|05|2024

10:00 Έναρξη Οικογιορτής Καλωσόρισμα
17:00 – 18:00 Ο Μιχάλης από την ΚΟΙΝΣΕΠ «ΣΥΜΒΟΛΟ» θα μας εισάγει στο πώς θα προετοιμαστούμε για το απρόβλεπτο.
18:00 – 19:00 Ομιλία με θέμα: Τα Γαλακτοκομικά στη νέα εποχή… που έρχεται. Εισηγητής: Χρήστος Αγγελοστογιάννης, βιοκαλλιεργητής και βιοκτηνοτρόφος.
19:00 – 20:00 Λυδία Χατζηνούσιου: Ιπποκράτεια ολιστική αυτοΐαση βιορυθμική εξισορρόπηση.
20:00 – 21:00 Από τον Χατζηνάκο Περικλή διευθυντή της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Μαμαγαία” υπεύθυνο γραφείου περιβάλλοντος του πανεπιστήμιου Μακεδονίας: Πράσινα βιώσιμα μονοπάτια
Βρώσιμο δάσος: ένα μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις ; (Με προτζέκτορα).

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

18:00 – 19:00 Κουκλοθέατρο ”TIK – NIK ” από την Ωφέλεια: Παραμύθια του δάσους.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ-ΜΟΥΣΙΚΕΣ

21:00 – 22:00 Μέθεξις: Θα περιηγηθούμε μουσικά σε έντεχνους δρόμους με παραδοσιακά ηχοχρώματα, ταξιδεύοντας παρέα με τους Μέθεξις.
22:00 – 23:00 Το δημοτικό Ελληνικό τραγούδι από τη υπέροχη φωνή της Χριστιάνας. Μια καθηλωτική, νέα παρουσία με πολύ προσωπική και ατμοσφαιρική μουσική έκφραση!

ΣΑΒΒΑΤΟ 25|05|2024

12:00 – 14:00 ΒΙΟΜΕ: Πρόταση για δημιουργία υπερσυνεταιρισμού για διακίνηση των προϊόντων μας. (logistics)
15:00 – 16:00 InCommOn – Innovative circular open*: Συζήτηση για την κυκλική οικονομία. Επανάχρηση και άλλες καθημερινές πρακτικές.
17:00 – 18:00 Οταμπασίδης Σάκης : Eπίδειξη Θεραπείας με βεντούζες.
18:00 – 19:00 Αγκαθίδης Γιώργος – Βοτανόκηπος & Σχίζας Ανδρέας – Iperos Herbs: Καλλιέργεια αρωματικών και θεραπευτικών φυτών, θεραπευτικά σκευάσματα με βότανα.
19:00 – 20:00 Σαϊνατούδης Παναγιώτης : Συντήρηση τροφίμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια – Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια, από τον ιδρυτή του ΠΕΛΙΤΙ.
20:00 – 21:00 Παρασκευαΐδης Φώτης Μανιταρογνωσία και μανιταροφιλία (Με προτζέκτορα).

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

12:00 – 13:00 Δέσποινα Σιφνιάδου – Art Stories: Παιχνίδια με φυσική πλαστελίνη.

13:00 – 14:00 InCommOn – Innovative circular open* : Φτιάχνουμε τα δικά μας πλάσματα της φύσης.

16:00 – 17:00 Ιπτάμενο Τσίρκο: Μυθοπλασίες – Παιχνίδι με φυσική πλαστελίνη

18:00 – 19:00 Φρουτιέρα: Παιχνίδι με χαρτοπολτό.

19:00 – 20:00 Σύλλογος Πολίτες Μαγνησίας για την υγεία και το περιβάλλον και
Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών.
Εργαστήριο Upcyxling για μικρούς και μεγάλους.

* Είναι ΑΜΚΕ που προτείνει να κάνουμε την κυκλική οικονομία τρόπο ζωής με σεβασμό στη ζωή και στον άνθρωπο, μέσα από συμμετοχικές και δημιουργικές δράσεις δείχνει πώς μπορούμε να αξιοποιούμε, αντί να εξαντλούμε, τους διαθέσιμους πόρους (φυσικούς και μη) στην καθημερινότητά μας για να καταφέρουμε να ζούμε πιο αρμονικά μεταξύ μας και με το περιβάλλον.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ-ΜΟΥΣΙΚΕΣ

21:00 – 23:00 Trio Sirto: Τραγούδια και σκοποί από την ευρύτερη περιοχή της μικράς Ασίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26|05|2024

12:00 – 13:00 Ιωακειμίδου Κική – Ομοιοπαθητικός ιατρός : Ο λόγος της ασθένειας – Η θεραπεία βρίσκεται στη φύση.
13:00 – 14:00 Κασιακὀγιας Κώστας: Βιολογική κτηνοτροφία, Παρασκευή βιολογικών κτηνοτροφικών προϊόντων.
14:00 – 15:00 Σουρμαίδου Πὀπη: Φτιάχνουμε λίπασμα με τα απορρίμματα της κουζίνας μας.
15:00 – 17:00 Ανοιχτή συνέλευση των συμμετεχόντων της γιορτής.
17:00 – 18:00 Αλμπένα Κούτοβα: Αγιουβέρδα – Η Αρχαία επιστήμη και σοφία της ζωής – Οι τρεις ιδιοσυγκρασίες, τα χαρακτηριστικά τους και η διατροφή για τον καθένα.
18:00 – 19:00 Αγγουριδάκης Λευτέρης: Κύκλος κρουστών
19:00 – 20:00 Σουρμαίδου Πὀπη : Ενεργοί μικροοργανισμοί: Μια επανάσταση που θα σώσει τη γη.
20:00 – 21:00 Καράγιωργας Αντώνης – Βιοχημικός: Το εντερικό μικροβίωμα . (Με προτζέκτορα).

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

12:00 – 13:00 Παρασκευάς Ρουσόπουλος: Παιχνίδι με πηλό.

17:00 – 18:00 Λευτέρης Αγγουριδάκης: Κύκλος κρουστών για παιδία.

19:00 – 20:00 Δήμητρα Σιούλα: The ecodance project (παιδικό μάθημα χορού σε ρυθμούς hip hop – γνωριμία με τη κίνηση στη φύση) ηλικίες: 8+ στο θεατράκι.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ-ΜΟΥΣΙΚΕΣ

21:00 – 23:00 Τραγούδια του κόσμου Ήπειρο – Βουλγαρία – Λάτιν από τους Αλμπένα & Τρίο Αντίριο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας οργάνωσης ΠΕΛΙΤΙ με θέμα: Αγρότες απ’ όλον τον κόσμο που διασώζουν το δικό τους σπόρο.
Παρασκευή και Σάββατο απόγευμα ο Φώτης μαγειρεύει και προσφέρει νοστιμιές από τα μανιταρο-προϊόντα του.

 

Open Farm Days 2024

Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Ιουνίου, με δεκάδες εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Επανασύνδεση με τη γη, τα τρόφιμα και τους αγρότες μας

To Open Farm Days είναι ένας ετήσιος θεσμός που αφορά ανοιχτά επισκέψιμα αγροκτήματα & μονάδες παραγωγής τροφίμων του δικτύου open farm, σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

Τα αγροκτήματα τoυ δικτύου open farm θα ανοίξουν τις πύλες τους για το Σαββατοκύριακο  1 – 2 Ιουνίου 2024, για να προσκαλέσουν επισκέπτες οι οποίοι θα μάθουν τοπικές ιστορίες, θα ξεναγηθούν στο αγρόκτημα, θα λάβουν μέρος σε εργαστήρια και θα δοκιμάσουν προϊόντα που καλλιεργούνται και παράγονται τοπικά.

 

Τα Open Farm Days – Ιούνιος 2024 θα περιλαμβάνουν τόσο βιωματικές εκδηλώσεις εντός του αγροκτήματος όσο και διαδικτυακές εκδηλώσεις, για να διατηρήσουν το κοινό αφοσιωμένο και συνδεδεμένο με τους αγρότες όλο το χρόνο.

Η σελίδα εκδηλώσεων ενημερώνεται τακτικά για να παρουσιάζει διαφορετικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να φέρει τους ανθρώπους στα ανοιχτά αγροκτήματα – ακόμη και με ψηφιακά εργαλεία.

 

Δίνεται στους επισκέπτες η ευκαιρία να γνωρίσουν τους παραγωγούς και να κατανοήσουν από πού προέρχεται η τροφή τους ενώ είναι ένα πέρασμα στα παρασκήνια για να γνωρίσουν τον ζωτικό ρόλο που έχουν οι αγρότες στη φροντίδα της υπαίθρου και τη βιωσιμότητα τους αγροοικοσυστήματος.

Στόχος των Open Farm Days είναι να παρουσιαστεί η γεωργία και ο αγροτουρισμός της Ελλάδας με διασκεδαστικό, ελκυστικό και ουσιαστικό τρόπο, σε συμμετέχοντες όλων των ηλικιών και να αναδειχτούν τα φιλόξενα αγροκτήματα, οι εργασίες, οι δραστηριότητες και τα τοπικά προϊόντα.

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ.

 

Βιώστε τον πραγματικό αγροτουρισμό στην Ελλάδα και δοκιμάζστε τοπικά προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό.

Διαγωνισμός φωτογραφίας από τις εκδηλώσεις του διημέρου

Μοιραστείτε την εμπειρία σας

3 νικητές θα κερδίσουν ένα open farm days box, με προϊόντα από τους παραγωγούς που συμμετέχουν στον θεσμό!

Χρησιμοποίησε τα hashtags στις φωτογραφίες σας #OpenFarmDays2024  & #OpenFarmDays

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024: «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα»

Στις 18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων η είσοδος σε όλα τα Μουσεία και τον Λευκό Πύργο είναι ελεύθερη.

 

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2024 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα  «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα».

Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών.

Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.

 

Δράσεις σε Μουσεία της Πόλης

Το ΝΟΗΣΙΣ, συμπληρώνοντας 20 χρόνια λειτουργίας, συμμετέχει στον εορτασμό  με τη διεξαγωγή της πρώτης ημερίδας σχετικά με την εκπαίδευση στο μουσείο, με ομιλίες εξεχόντων επιστημόνων οι οποίοι υπηρετούν την Αστρονομία, αλλά και με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο Τεχνολογίας, το Σάββατο 18 Μαΐου από τις 11.30 έως τις 18.30. 

 

Ημερίδα – Η εκπαίδευση στο Μουσείο: ποιος και πώς

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 12.00 – 14.00

Αναγνωρίζοντας το διττό ρόλο που οφείλει να διαδραματίζει ένα σύγχρονο μουσείο, αφενός με την ανάπτυξη συλλογών και αφετέρου μέσα από τον κοινωνικό του ρόλο, επιτελώντας εκπαιδευτικό, αλλά και ψυχαγωγικό έργο, καθιστώντας το έναν ακόμη χώρο εθνικής παιδείας, μάθησης και απόκτησης γνώσεων, για πρώτη φορά οι άνθρωποι των μουσείων, τόσο σε επίπεδο Διοίκησης όσο και από τα τμήματα εκπαίδευσης, θα συζητήσουν και θα ανταλλάξουν καλές πρακτικές και απόψεις, για την περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξή τους.
Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ.

Οι Διευθύνσεις του MOMus στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν ενεργά στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων με σειρά ξεναγήσεων στις τρέχουσες εκθέσεις, ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, με ελεύθερη είσοδο και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας έως τις 20.00, σε όλους τους χώρους του MOMus, στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 18 Μαΐου 2024.

 

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Θεσσαλονίκη, Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών)

 

Εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες «Αυτό το κάτι στην αυλή», σε συνεργασία με το «Μικρό Δέντρο που θα γίνει δάσος» και την περιβαλλοντική οργάνωση «Μαμαγαία».

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 10:00 – 13:00

Με αφετηρία το έργο του Κρις Γιανάκος «Gridlock», θα αποτυπώσουμε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ανθεκτική διαδρομή του μέχρι να φτάσει στην πίσω αυλή ενός αστικού μουσείου,  θα αποπειραθούμε να προσεγγίσουμε και να γνωρίσουμε το έργο, να εντοπίσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που μαρτυρούν τη ζωή του μέσα σε διαφορετικά περιβάλλοντα και να αλληλεπιδράσουμε με αυτό, χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα. Στη συνέχεια θα ερευνήσουμε όλα τα φυτά που συνυπάρχουν μαζί του και θα φυτέψουμε μέσα και γύρω από αυτό, καινούρια μυρωδικά και καλλωπιστικά φυτά διαμορφώνοντας το μουσείο του μέλλοντος. Η δράση θα κορυφωθεί με ζωγραφική al fresco, πικνίκ και δροσιστικά αναψυκτικά!  

Για όλες τις ηλικίες.

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 589222 (Δευτέρα-Παρασκευή 12:00-17:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Ξενάγηση στην έκθεση «Σολομόν Νικρίτιν (1898-1965). Ακούγοντας τη ζωή».

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 12:00

Η έκθεση-σενάριο για τη ζωή και το έργο του Σολομόν Νικρίτιν ξεδιπλώνεται μέσα από 300 έργα τέχνης, αρχειακό υλικό και αντικείμενα από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου και ιδιωτικές συλλογές, εγκαταστάσεις και οπτικοακουστικό υλικό. Στο τέλος της, οι θεατές συγκεντρώνουν όλες τις εικόνες σε μια συνεκτική «ιστορία» με ενδιαφέρουσα πλοκή σαν να έχουν μόλις τελειώσει την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος ή να έχουν παρακολουθήσει μια κινηματογραφική ταινία, με ήχο και κίνηση.

Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 2310 589143 (Τρίτη-Κυριακή 12:00-17:00).

 

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 154 / εντός ΔΕΘ-Helexpo)

 

5ο διεθνές συνέδριο «Fast Forward»

Παρασκευή 17 Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Η έκθεση «Ιστορίες της / Herstories» συνδέεται με το 5ο διεθνές συνέδριο «Fast Forward» που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus, με ειδικό τίτλο «Hidden (hi)stories: new perspectives of women’s phοtographies».

Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, University for the Creative Arts, University of Sunderland. Υποστηρικτές: British Council, Goethe Institut.

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου ΕΔΩ.

 

Εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες «Σεισμός και έκρηξη: εικαστικοί πειραματισμοί και συνδημιουργία»

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 10:00 – 12:00

Ελάτε να μοιραστούμε αναμνήσεις, συζητήσεις και σκέψεις στον υπαίθριο χώρο του μουσείου! Να διερευνήσουμε το λευκό του χαρτιού σαν ένα ανεξερεύνητο τοπίο που καλούμαστε να χαρτογραφήσουμε. Με αφετηρία τα τρία έργα του Dennis Oppenheim από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου -«Σεισμός», «Εγκέφαλος», «Εκρήξεις»-, οι συμμετέχοντες σε αυτή την ιδιαίτερη διαδρομή θα πειραματιστούν με μια ποικιλία μέσων και υλικών, για να συν-δημιουργήσουν ένα εικαστικό έργο και να στοχαστούν πάνω στους κεντρικούς προβληματισμούς του έργου του Oppenheim, όπως η δημιουργική σκέψη, το συναίσθημα, η μνήμη και η ανατροπή.

Για παιδιά 10 – 12 ετών με τους συνοδούς τους.

Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310240002 (εσωτ. 20) ή/και education.contemporary@momus.gr . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Θεματική ξενάγηση και βιωματικό εργαστήριο «Τέχνης Αφηγήματα – Μουσείων Ιστορίες»

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 12:00 – 14:00

Επιλεγμένα αφηγήματα της περιοδικής έκθεσης «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για το επόμενο αύριο» λειτουργούν ως «σταθμοί» μέσα από τους οποίους στοιχειοθετείται η συγκρότηση και λειτουργία του μουσείου σε όλες του τις διαστάσεις: ίδρυση, αρχιτεκτονική, πρόσκτηση έργων, συλλογές, επιμέλεια, εκπαίδευση, συντήρηση. Οι συμμετέχοντες της ειδικής, θεματικής ξενάγησης-βιωματικού εργαστηρίου, αξιοποιώντας ποικίλες τεχνικές γραφής προτείνουν τη δική τους εκδοχή και ερμηνεία των ιστοριών που αφηγούνται τα ίδια τα έργα τέχνης.

Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310240002 (εσωτ. 20) ή/και education.contemporary@momus.gr . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Προβολή «Hear, we go again!»

Τετάρτη 15 – Κυριακή 19 Μαΐου 2024 | κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Προβολή του video τεκμηρίωσης της δράσης “Hear, we go again!” με αντικείμενο τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης στο ερευνητικό πρόγραμμα SMOOTH-Educational Spaces (Horizon 2020), όπου και διαμόρφωσαν συνεργατικά τα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας με βάση την εκπαιδευτική θεωρία των Κοινών (Commons).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω δράσεις:

 

Βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων «Γνωρίζω την αρχαία επιγραφική. Χαράσσω σύγχρονες σκέψεις.»

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 | 10:00 – 13:00

Βιωματικό εργαστήριο με διάρκεια τρεις ώρες κατά το οποίο το κοινό γνωρίζει επιγραφές της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει μια αρχαία γραμματοσειρά του ελληνικού αλφαβήτου και χαράσσει ένα δικό του σύντομο κείμενο επάνω σε τμήμα πορώδους λίθου.

Δήλωση συμμετοχής από τις 8 Μαΐου στο 2313 310 201, Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως 14:00.

 

Γνωρίστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μέσα από τις καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές του.

Παρασκευή 17 Μαΐου | 11:00 – 14:00

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί το Μουσείο και να γνωρίσει τις τέσσερις καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές που δημιουργήθηκαν για τον εμπλουτισμό της πληροφόρησης και της εμπειρίας των επισκεπτών:

  1. Εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που μεταφέρει τους επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη της εποχής του Γαλερίου.
  2. Ψηφιακές εφαρμογές που προσφέρουν ξενάγηση (με κείμενο και ομιλία) για εκθέματα του Μουσείου μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου.
  3. Κοινωνικό ρομπότ που διεξάγει παιχνίδια γνώσεων και παρατήρησης και συζητά με το κοινό.
  4. Εφαρμογή ξενάγησης σε επιλεγμένα εκθέματα του μουσείου στην ελληνική νοηματική γλώσσα (για κωφά/βαρήκοα άτομα).

Δήλωση συμμετοχής από τις 8 Μαΐου στο 2313 310 201, Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως 14:00.  Η κράτηση ισχύει για μία (1) από τις προτεινόμενες ξεναγήσεις ανά άτομο.

 

Συμπεριληπτική ξενάγηση στην έκθεση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας»

Σάββατο 18 Μαΐου | 10:30

Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ

Ξενάγηση στην έκθεση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 09:00 έως 14:00) ή μέσω της πλατφόρμας Eventbrite. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

 

Συμπεριληπτικό θεατρικό εργαστήρι για παιδιά «Θέατρο για όλους»

Σάββατο 18 Μαΐου | 12:00

Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ

Παιδικό θεατρικό εργαστήρι, με τη συμμετοχή και των γονέων ή των συνοδών. Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιείται στον χώρο της  περιοδικής έκθεσης «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» και περιλαμβάνει ομαδικά παιχνίδια ειδικά διαμορφωμένα για παιδιά με και χωρίς αναπηρία.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 09:00 έως 14:00) ή μέσω της πλατφόρμας Eventbrite. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Το Ολυμπιακό Μουσείο προσκαλεί το κοινό το Σάββατο 18 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο και διευρυμένο ωράριο (10:00 – 18:00 *τελευταία είσοδος 17:30) στις παρακάτω δράσεις:

“Ολυμπιακοί Αγώνες”

Προγραμματισμένες ξεναγήσεις ενηλίκων και παιδιών στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου “Ολυμπιακοί Αγώνες”. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να γνωρίσουν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, αλλά και τα highlights των διοργανώσεων!!

11:00 – 12:00 & 13:00 – 14:00

 

“Move for the Future”
Επισκέψεις οικογενειών στη διαδραστική έκθεση “Επιστήμη των Αθλημάτων”. Ανακαλύπτουμε τις ικανότητές μας και νέους τρόπους για να εντάξουμε τον αθλητισμό στην καθημερινότητά μας!

12:00 – 13:00 & 14:00 – 15:00

 

“Enter the Olympic Mystery”
Μια μοναδική Ολυμπιακή εμπειρία περιμένει τους φίλους. Παρέες και μεμονωμένοι συμμετέχοντες (ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών) παρατηρούν, συλλέγουν πληροφορίες, ακολουθούν στοιχεία, λύνουν γρίφους και εκπληρώνουν αποστολές εντός της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου με σκοπό να λύσουν το μυστήριο στον χρόνο που διαθέτουν!!

15:00 – 18:00 (*διάρκεια 30’)

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση θέσεων: Τ 2310968531

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) συμμετέχει στους εορτασμούς της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με δράσεις για μικρούς και μεγάλους, ξεναγήσεις, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 18 Μαΐου. Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024, το ΙΜΜΑ διοργανώνει τις παρακάτω δράσεις:

 

Εκδήλωση «Το εκδοτικό και ερευνητικό έργο του Κέντρου Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του ΙΜΜΑ» |Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 | Ώρα 14:00

ΔΕΘ HELEXPO, Περίπτερο 15, Αίθουσα ΕΙΠ

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΙΜΜΑ στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, θα παρουσιαστεί το εκδοτικό και ερευνητικό έργο του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) στα τριάντα χρόνια της λειτουργίας του. Για την ιστορία, το παρόν και τις σύγχρονες προκλήσεις του ΚΕΜΙΤ, συζητούν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΜΙΤ, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑΜΑΚ/ Διευθύντρια ΚΕΜΙΤ-ΙΜΜΑ και κ. Ελευθερία Μαντά, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ. Την εκδήλωση χαιρετίζει η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, κ. Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος και συντονίζει ο Δρ. Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου, Ιστορικός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΜΙΤ-ΙΜΜΑ.

 

Ψηφιακές Εξερευνήσεις στο ΙΜΜΑ για μικρούς και μεγάλους | Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | Ώρα 10:00 – 16:00

Το κοινό θα έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εξερευνήσει τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου μέσα από τις νέες ψηφιακές εφαρμογές του. Με τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων ή των tablet του Μουσείου μικροί και μεγάλοι μπορούν να ξεναγηθούν στο Μουσείο χρησιμοποιώντας τον νέο ψηφιακό ηχητικό ξεναγό και να ανακαλύψουν τα εκθέματά του παίζοντας ένα ψηφιακό κυνήγι θησαυρού. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα νέα αφηγηματικά video του Μουσείου, να ξεδιπλώσουν όλες τις πτυχές του στην εικονική 360° περιήγησή του, αλλά και να παρατηρήσουν λεπτομέρειες των εκθεμάτων του μέσα από την 3D απεικόνισή τους.

 

Ξενάγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του ΙΜΜΑ | Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | Ώρα 12:00

Το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου θα πραγματοποιήσει διαδραστική περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς του χώρους.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής ΕΔΩ.

Στο  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, ώρα 10:00, θα υλοποιηθεί η δράση με τίτλο «Ανασκάπτοντας… μνήμες».

Πρόκειται για δράση για άτομα τρίτης ηλικίας σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, Αντιδημαρχία Μέριμνας για την τρίτη ηλικία. Ομάδα ατόμων τρίτης ηλικίας από ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης θα επισκεφτεί το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες, θα αντλήσουν πληροφορίες για επιλεγμένα αντικείμενα από την αίθουσα 2 «Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία», τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια ως έναυσμα για να ανασυρθούν προσωπικές μνήμες και να οδηγηθούν οι συμμετέχοντες στην αφήγηση προσωπικών αφηγήσεων.

Το  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ από τις 10.00 έως τις 18.00 θα έχει ελεύθερη είσοδο.

 

Παιδική & Εφηβική Γωνιά στη ΔΕΒΘ

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 16 – 19 Μαΐου 2024

Διαβάζουμε βιβλία, μοιραζόμαστε ιδέες… στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά!

 

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο, ένα στυλό, μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο», είχε πει η Malala Yousafzai στην ιστορική της ομιλία στον ΟΗΕ το 2013. Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και η διαδραστική επαφή των παιδιών και των νέων με το ποιοτικό βιβλίο και τους ανθρώπους του, είναι μια από τις διαχρονικές προτεραιότητες της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο άλλωστε, οι εκδηλώσεις, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ.

Έτσι και φέτος, γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια της, η ΔΕΒΘ δημιούργησε τον πιο ζωντανό, πολύχρωμο, πολύβουο χώρο της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς, που περιμένει μικρούς και μεγάλους, πάντα με ελεύθερη είσοδο!

 

Γνωρίστε καλύτερα την Παιδική και Εφηβική Γωνιά της ΔΕΒΘ

Όπως κάθε χρόνο Έλληνες συγγραφείς, εικονογράφοι, εμψυχωτές, καλλιτέχνες δίνουν το παρών στη Γωνιά, πάντα με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τους εφήβους. Μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με τις καινούργιες και τις παλιότερες εκδόσεις, συμμετέχουν σε δρώμενα για κάθε ηλικία και κάθε γούστο, ανταλλάσσουν απόψεις και μοιράζονται εντυπώσεις.

 

Εκδηλώσεις ανοιχτές σε μικρούς και μεγάλους

Τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής, καθώς και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους και εμψυχωτές, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια κ.ά. που θα οργανώσουν 37 εκδοτικοί οίκοι και 17 πολιτιστικοί φορείς. Επίσης, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούνται να συμμετέχουν σε έναν κύκλο εκδηλώσεων, ημερίδες, εργαστήρια και συζητήσεις.

 

Οργανωμένες επισκέψεις ομάδων μαθητών

Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Μαΐου, 09:00 – 14:00, η Έκθεση θα υποδεχτεί 50 σχολεία και συνολικά 2.500 μαθητές και μαθήτριες κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Οι μαθητές και μαθήτριες θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις ή/και θα περιηγηθούν στην Έκθεση με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς. Κατόπιν σχετικής συνεννόησης, οργανωμένες ομάδες μαθητών μπορούν να επισκέπτονται την έκθεση όλα τα απογεύματα και το Σαββατοκύριακο συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις. 

 

Ξένοι καλεσμένοι συγγραφείς

Ο Γάλλος εικονογράφος Benjamin Strickler, προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου και ο Γερμανός συγγραφέας Will Gmehling, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Goethe, περιμένουν να γνωρίσουν τους μικρούς βιβλιόφιλους. 

Από το 2007, ο Benjamin Strickler εικονογραφεί για τον Τύπο και για παιδικές και νεανικές εκδόσεις. Ανήσυχο πνεύμα, δεν σταματά να ερευνά ταξιδεύοντας τον αναγνώστη μέσα από το διάστημα και ανά τους αιώνες. Στην ΔΕΒΘ θα παρουσιάσει, σε οργανωμένες ομάδες μαθητών αλλά και στο ευρύ κοινό, το βιβλίο του La véritable histoire de Timée qui rêvait de gagner aux jeux olympiques: Ο 11χρονος Τιμέ είναι σκλάβος στη Σπάρτη. Είναι ο πιο στενός φίλος του γιου του βασιλιά και ο καλύτερος παλαιστής της περιοχής. Ονειρεύεται να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η ιδιότητα του σκλάβου τον εμποδίζει να αγωνιστεί. Για να καταφέρει να εξαιρεθεί, θα πρέπει να αποδείξει την αξία του και να υποβληθεί στις πιο σκληρές δοκιμασίες.

Ο Will Gmehling θα παρουσιάσει το βιβλίο του Καλοκαίρι στην πισίνα (εκδ. Καστανιώτη), μια ιστορία για μια παρέα παιδιών, την καθημερινότητά τους, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους, τις συζητήσεις τους ένα καλοκαίρι, αυτό που περνούν δίπλα στην πισίνα, ένα καλοκαίρι που τα ωριμάζει, καθώς με χιούμορ προσπαθούν να προσαρμοστούν στην ηλικία τους και τα προβλήματά της.

Επίσης, σε συνεργασία με την Εθνική & Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη και την εθνική αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Berislav Blagojević, συγγραφέας του βιβλίου Γνωρίστε τον Γκαγκάριν, τον πιο γκαφατζή σκυλάκο του σύμπαντος και η Μαριάννα Μιλούνοβιτς, μεταφράστρια και συντονίστρια, θα περιμένουν παιδιά και εφήβους σε ένα συναρπαστικό εργαστήρι δραστηριοτήτων εκμάθησης κυριλλικής γραφής μαζί με τον… Γκαγκάριν.

 

Εκπαιδευτικές δράσεις με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Για άλλη μια χρονιά το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα συμμετέχει στην Παιδική Γωνιά με ενημερωτικό περίπτερο και εκδηλώσεις για παιδιά. Το Δίκτυο υλοποιεί πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού, ενώ το βιβλίο του Δικτύου «Έχω Δικαίωμα; Έχω Δικαίωμα!» (εκδ. Μικρή Σελήνη) βραβεύτηκε πρόσφατα από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος Παιδικού Βιβλίου. Φέτος στην ΔΕΒΘ το Δίκτυο θα οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τα βιβλία και τη γυναίκα, αναδεικνύοντας έτσι μια από τις βασικές θεματικές της έκθεσης.

 

Παραστάσεις Αφήγησης με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

Ιστορίες από τις Χίλιες και μια νύχτες και παραμύθια των Βαλκανίων θα παρουσιάσει το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, τόσο για οργανωμένες ομάδες μαθητών όσο και για το ευρύ κοινό, ενώ στο περίπτερό του θα ενημερώνει το κοινό για τις εκπαιδευτικές του δράσεις. Το Κέντρο είναι ένας δραστήριος οργανισμός από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που, μέσα από δράσεις και προγράμματα, στοχεύει στην ανάδειξη του παγκόσμιου λαϊκού πολιτισμού.

 

Έκθεση εικονογράφησης «Κοπελούδες»

Για άλλη μια χρονιά, οι Έλληνες εικονογράφοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην πρόσκληση να ζωντανέψουν την Παιδική Γωνιά με μια νέα θεματική. Φέτος, περισσότεροι από 40 δημιουργοί θα παρουσιάσουν σε μικρούς και μεγάλους έργα τους που απεικονίζουν γυναίκες κάθε ηλικίας – κορίτσια, κοπέλες, γυναίκες, γιαγιάδες, θηλυκότητες, θηλυκά πλάσματα με ανθρώπινη ή άλλη μορφή, ο καθένας με τον δικό του, ιδιαίτερο, τρόπο. 

 

Γωνιά Ανάγνωσης «Χίλιες Νύχτες κι άλλες τόσες»

Μια γωνιά – τοπόσημο για την Έκθεση καθώς, πέρα από χώρος ανάγνωσης και γνωριμίας με παλιές και νέες εκδόσεις, λειτουργεί και ως χώρος ανάπαυλας ανάμεσα στις εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Φέτος, με αφορμή το τιμώμενο εμιράτο της Σάρτζα, η γωνιά είναι αφιερωμένη στους μύθους και τα αγαπημένα παραμύθια των αραβόφωνων χωρών και θα φιλοξενήσει βιβλία, προσφορά πολλών εκδοτικών οίκων. 

 

Δράσεις στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα

Η τιμώμενη Σάρτζα (Sharjah-UAE), ένα από τα επτά Εμιράτα και πνευματικό κέντρο του ομοσπονδιακού κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που βασίζεται στο διάλογο και στις γέφυρες πολιτισμού μεταξύ των δύο λαών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η Sharjah Βook Αuthority σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υλοποιεί το δημιουργικό πρόγραμμα Philosophies με Έλληνες και Άραβες εικονογράφους. Τρεις καταξιωμένοι Έλληνες εικονογράφοι, η Ντανιέλα Σταματιάδη, ο Soloύp και ο Βασίλης Γρίβας, συνεργάστηκαν στη Σάρτζα με τρεις Άραβες εικονογράφους σε έναν διάλογο εμπνευσμένο από την ελληνική και αραβική φιλοσοφία που έχουν στενούς δεσμούς από τα αρχαία χρόνια. Συγκεκριμένα, έμπνευση για τους εικονογράφους αποτέλεσαν ρήσεις των Ελλήνων φιλοσόφων Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη και των Αράβων φιλοσόφων Ibn Hazm, Ibn Khaldun και Ibn Rushd. Τα έργα που δημιουργήθηκαν θα παρουσιαστούν στην ΔΕΒΘ παράλληλα με την πραγματοποίηση εργαστηρίων.

Η ΙΒΒΥ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνουν έκθεση εικονογράφων από την Ελλάδα και τα Εμιράτα στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Πέντε Έλληνες εικονογράφοι, μέλη του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, εικονογραφούν πέντε μύθους από τα Εμιράτα και πέντε εικονογράφοι από τα Εμιράτα εικονογραφούν αντίστοιχους ελληνικούς μύθους. Οι Έλληνες εικονογράφοι είναι οι: Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Γεράσιμος Γαλιατσάτος, Βασίλης Γρίβας, Εμμανουέλα Κακαβιά και Λέλα Στρούτση.

Φέτος επίσης στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα θα υλοποιηθούν για πρώτη φορά και στην Αθήνα, αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη, δράσεις και εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και εργαστήρια για παιδιά, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο Αθηναίων. 

 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά, εφήβους & εκπαιδευτικούς

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

 

09:00 – 10:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Οι μέρες που δακρύζουν»

Αλεξάνδρα Μητσιάλη, συγγραφέας

50 χρόνια πέρασαν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 50 χρόνια από μια εξέγερση που υπήρξε το αποκορύφωμα των φοιτητικών αγώνων για την πτώση της χούντας και για την εγκαθίδρυση μιας δημοκρατίας που θα εξέφραζε τον ελληνικό λαό. Με αφορμή το βιβλίο της Αλεξάνδρας Μητσιάλη «Οι μέρες που δακρύζουν», θα συζητήσουμε για την ιστορία της εξέγερσης, για τα γεγονότα των τεσσάρων κρίσιμων ημερών, για το φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα, αλλά και για το πλήθος των ανθρώπων που συμμετείχε, υποστήριξε, αγωνίστηκε μαζί με τους φοιτητές/τριες και τους μαθητές/τριες, για την επίδραση που άσκησε και συνεχίζει να ασκεί η ιστορική εξέγερση ως τις μέρες μας.

Για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Γυρίζουμε τον κόσμο συντροφιά με ένα άγαλμα που ζωντανεύει»

Σταύρος Σταύρου, συγγραφέας

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το βιβλίο STILL! – Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη θεατρική παράσταση. Μαζί με τον συγγραφέα του βιβλίου Σταύρο Σταύρου, θα «ταξιδέψουν» σε κάθε γωνιά της γης και με συντροφιά τους ένα άγαλμα κι ένα κορίτσι, θα γνωρίσουν αξίες όπως είναι η φιλία, η αλληλεγγύη και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Συμμετέχει η Δ’ τάξη του Αρσακείου Θεσσαλονίκης.

Για παιδιά από 4 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Βγάλε τη μάσκα που φοράς»

Γεσθημανή Σταματίου, συγγραφέας

Το παραμύθι Βγάλε τη μάσκα που φοράς απευθύνεται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε όσους μπορούν να προσεγγίσουν τη θεματολογία του. Το παραμύθι είναι αφιερωμένο σε όσους δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις διαβατήριες τελετουργίες τους, δηλαδή δεν ενηλικιώθηκαν ποτέ. Μην μπερδεύετε την ενηλικίωση με το μικρό παιδί που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Το ότι ενηλικιωνόμαστε δε σημαίνει ότι χάνουμε και την παιδικότητά μας. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Οι περισσότεροι άνθρωποι, μεγαλώνοντας, χάνουμε την παιδικότητά μας και δεν ενηλικιωνόμαστε ποτέ.

Για παιδιά 8-12 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ COSMOS – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Η συνταγή της γιαγιάς»

Αφρούλα Μπερέα, συγγραφέας

Οι Κυριακές που έτρωγα στη γιαγιά ήταν οι καλύτερες της ζωής μου! Περνούσα ώρες ατελείωτες στην κουζίνα ελπίζοντας πως μια μέρα θα μαγειρεύω σαν κι εκείνη. Μου έλειπε, βέβαια, μία μόνο μυστική συνταγή… για να καταφέρω να της μοιάσω, αλλά η γιαγιά μού υποσχέθηκε πως θα την έβρισκα μόλις μεγαλώσω! Ποιο να είναι άραγε αυτό το μυστικό; Μια τρυφερή και νοσταλγική ιστορία για όλες τις ηλικίες που μας υπενθυμίζει τη συνταγή της ευτυχίας μέσα από τις αναμνήσεις και την αθωότητα των παιδικών μας χρόνων. Ένα βιβλίο που βοηθά τα παιδιά να διαχειριστούν την απώλεια μέσω της αποδοχής και της ευγνωμοσύνης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΣΤΡΟΝ

 

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Ο κλέφτης του παραδείσου»

Φώτω Σκορδά, συγγραφέας

Ο Γιάννης είναι ένα «ιδιαίτερο» παιδί που μοιάζει με άγγελο. Πώς νοιώθει, πώς αγαπά, πώς αισθάνεται; Πώς ξέφυγε από τον κλέφτη που τον απήγαγε και απειλούσε τη ζωή του; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον Παράδεισο; Κλέβεται άραγε ο Παράδεισος;  Ένα βιβλίο ύμνος στην αγάπη και τη ζωή. Μία τρυφερή περιπέτεια για τον αυτισμό και την δύναμη που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος που έρχεται σε επαφή μαζί του. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην μοναδικότητα του καθενός μας.

Για παιδιά από 10 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Χίλιες και μια νύχτες»

Γιώργος Ευγενικός, ιστορητής

Αρώματα και εικόνες Ανατολής, με επιλογές από τις εξαιρετικές ιστορίες που αφηγείται η Σεχραζάτ στις «Χίλιες και μια νύχτες». Θα επισκεφτούμε μαγικές πολιτείες, θα γνωρίσουμε ήρωες που δοκιμάζονται, αλλάζουν κι αποκτούν σοφία μέσα από περιπέτειες, που συναρπάζουν και γοητεύουν αιώνες τώρα! Μεταμορφώνονται είτε στην όψη, είτε στη σκέψη και τον χαρακτήρα, στην αναζήτηση της ευτυχίας, της λύσης ενός αινίγματος, μιας δίκαιης κρίσης, και των μυστηρίων της ζωής.

Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

10:00 – 11:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Απόδραση από το πειρατικό καράβι» (Escape Book)

Βίκυ Ξανθοπούλου, συγγραφέας

Ελάτε να βουτήξουμε σε μια ανατρεπτική περιπέτεια, να ψάξουμε θησαυρούς και να ξεφύγουμε από… πειρατές!

Για παιδιά από 6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Τα καρότα θα φυτρώσουν ξανά»

Ζένια Μπαγιώκη, συγγραφέας, Γιάννης Θεοδώρου-θεατρικός εμψυχωτής, τα παιδιά του παιδικού σταθμού Μοντεσσοριανής Σχολής Ζαφρανά και τα παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού «Φραουλίτσα»

Παρουσίαση του βιβλίου της Ζωής Μπαγιώκη σε εικονογράφηση Λιάνας Δενεζάκη. Ένα τρυφερό βιβλίο που θέμα του έχει τους αποχωρισμούς δύο φίλων επειδή ο ένας αναγκάζεται να αλλάξει σπίτι όταν οι γονείς του μετακομίζουν. Η συγγραφέας περνάει μέσα από την ιστορία όλα τα στάδια της θλίψης του αποχωρισμού, όμως καταλήγει αισιόδοξα όταν στον τόπο που έπαιζαν οι δύο φίλοι γεννιέται μια καινούργια φιλία. Και κάπως έτσι μένει η αίσθηση ότι η ζωή συνεχίζεται, ότι κάθε μέρα είναι μια καινούργια αρχή και τα καρότα θα φυτρώσουν ξανά!

Για παιδιά 3-5 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Ο βραχοπόλεμος» και «Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα»

Αλεξάνδρα Μητσιάλη, συγγραφέας

Δύο αντιπολεμικά βιβλία, το πρώτο για τον αντιφασιστικό αγώνα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και το δεύτερο για το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, θα γίνουν αφορμή για να συζητήσουμε για τον πόλεμο ως ιστορικό φαινόμενο, αξιοποιώντας τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που αφορούν πρώτ’ απ’ όλα την πατρίδα μας. Μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες, θα διαβάσουμε τα συγκεκριμένα βιβλία ως λογοτεχνικά τοπία που μας εντάσσουν καίρια στην ατμόσφαιρα των διαφορετικών ιστορικών εποχών, στο κλίμα του πολέμου, στις έννοιες και στις πραγματικότητες της βίας, της καταστροφής, της υποταγής, της αντίστασης, της νίκης και της ήττας.

Για μαθητές Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ COSMOS – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Ιλιάδα και Οδύσσεια»

Κωνσταντίνα Ζηκούλη, συγγραφέας

Μια πρωτότυπη βιωματική παρουσίαση της ιστορίας των δύο μεγάλων ομηρικών επών από την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Κωνσταντίνα Ζηκούλη, με αφορμή το νέο της βιβλίο Ιλιάδα και Οδύσσεια. Η συγγραφέας με ξεχωριστό τρόπο αφηγείται την ιστορία της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, παρουσιάζοντας τους πρωταγωνιστές της, άνδρες και γυναίκες. Μέσα από την παρατήρηση και την ανάδειξη των χαρισμάτων τους, τα παιδιά μαθαίνουν ευχάριστα, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουν τις αρετές και την αληθινή έννοια ενός ήρωα ή μιας ηρωίδας, που μένει σταθερή μέσα στους αιώνες.

Για παιδιά 8-12 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

 

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας» του Τim Marshall

Κλειώ Αναγνώστου, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, MA Ευρωπαϊκές Λογοτεχνικές Κουλτούρες

Πώς γίνεται μια χώρα να είναι «αιχμάλωτη της γεωγραφίας της»; Γιατί ξεσπούν πόλεµοι σε διάφορα σημεία της Γης; Και γιατί ορισµένες χώρες είναι τόσο πλούσιες, ενώ άλλες είναι τόσο φτωχές; Ανακαλύψτε τις απαντήσεις σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα σε ένα αποκαλυπτικό βιβλίο, που εξηγεί μέσα από πολύχρωμους χάρτες πώς η γεωγραφία έχει διαμορφώσει την ιστορία και τον πολιτισμό του κόσμου. Μάθετε πώς οι αποφάσεις των παγκόσμιων ηγετών επηρεάζονται από το ανάγλυφο του πλανήτη μας – και γιατί η ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται εξαιτίας της γεωγραφίας.

Για μαθητές Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Πιστεύω σε έναν Θεό»

Κατερίνα Μουρίκη, συγγραφέας

Ένα graphic novel με πνευματικό περιεχόμενο. Με επιτραπέζιο παιχνίδι. Πως μιλάμε στα μικρά παιδιά για τις μεγάλες αλήθειες της χριστιανικής μας πίστης; Η συγγραφέας Κατερίνα Μουρίκη ξεκλειδώνει τα μυστικά του «Πιστεύω», και συζητά με τα παιδιά για τα θεμελιώδη ζητήματα της πίστης μας. Μέσα από ένα ευχάριστο παιχνίδι με κάρτες τα παιδιά μαθαίνουν πόσα είναι τα άρθρα του Συμβόλου της πίστης μας,  για την Εκκλησία, το μυστήριο του Βαπτίσματος, την σωματική Ανάσταση των νεκρών και την αιώνια ζωή μετά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου. Και το πιο σημαντικό μαθαίνουν ότι κανείς δεν επιτρέπεται να προσθέσει ή να αφαιρέσει τίποτε από αυτό.

Για παιδιά Ε’- ΣΤ’ Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ

 

11:00 – 12:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Μπορείς να ζωγραφίσεις ένα όνειρο;»

Αφροδίτη Ρίζου, συγγραφέας

Η συγγραφέας και εκπαιδευτικός θα παρουσιάσει το βιβλίο της σε οργανωμένη ομάδα μαθητών.

Για παιδιά Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ 24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Τα δώρα του ουρανού»

Ροδάνθη Δημητρέση, αφηγήτρια

Ένα ταξίδι σε χώρες μακρινές γεμάτες χρώματα, αρώματα και περιπέτειες γεμάτες εκπλήξεις. Ένα ταξίδι στη συμπόνια, στη διαφορετικότητα, τη φιλία, τη συντροφικότητα. Παραμύθια κουρδικά συριακά, τουρκικά, και άλλα αραβικά παραμύθια από τις Χίλιες και μία νύχτες.

Για παιδιά από 5 χρονών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Η Τυτώ και ο Μεγαλέξανδρος»

Μαρία Μπραστιανού, συγγραφέας, μαθητές του ιδιωτικού Σχολείου «Ο Απόστολος Παύλος»

Το ιδιωτικό σχολείο «Ο Απόστολος Παύλος» θα παίξει τη θεατρική παράσταση « Η Τυτώ και ο Μέγας Αλέξανδρος», βασισμένη στο βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Μπραστιανού. Το βιβλίο αναφέρεται στην Ανθεμουσία Ίλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ήταν στρατοπεδευμένη στην περιοχή του Ανθεμούντα, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και σε ιστορικές πληροφορίες για την περιοχή και το Μεγάλο Στρατηλάτη. Η κουκουβάγια Τυτώ Alba και η νυχτερίδα pipistrellus-pipistrellus, κάτοικοι της περιοχής, είναι οι πρωταγωνίστριες τόσο του βιβλίου όσο και της παράστασης, εξοικειώνοντας και γνωρίζοντας στα παιδιά την ομορφιά της μοναδικότητας και διαφορετικότητας. Τα παιδιά Δημοτικού και Α- Β Γυμνασίου, μέσω της δραματοποίησης, γνωρίζουν την ιστορία του τόπου τους, αντιλαμβάνονται και σέβονται κάθε τι το διαφορετικό! Λίγα λόγια για το βιβλίο: Δυο αχώριστες φίλες, η Τυτώ και η Πιπιστρέλα, μόνιμοι φτερωτοί κάτοικοι του Μοναστηριού της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, γνωρίζουν τον Πτολεμαίο –τελευταίο απόγονο της Ανθεμουσίας Ίλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου– και την ιστορία των προγόνων του από τον Γέροντα της Μονής, ενώ τη διηγείται στην οικογένεια που φιλοξενούσε κάτω από τη σκιά ενός δέντρου. Ο Γέροντας, με το παράδειγμά του, τους μαθαίνει πως ο Θεός είναι αγάπη… Μια αγάπη ελεύθερη, γεμάτη συγχωρητικότητα που, αν προσπαθήσουμε να τη βάλουμε στη ζωή και την καρδιά μας, θα καταφέρουμε να γίνουμε κάτι παραπάνω από απλοί άνθρωποι).

Για παιδιά από 9 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ COSMOS – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο»

Περικλής Δουβίτσας, εκδότης

Μαθαίνουμε πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο παρέα με έναν εκδότη, φτιάχνουμε τη δική μας εικονογραφημένη ιστορία και τυπώνουμε σε ένα δοκιμαστήριο. Συντροφιά με το βιβλίο της Ροδούλας Παππά (εικ. Κώστας Μαρκόπουλος).

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ

 

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Γυρίζουμε τον κόσμο συντροφιά με ένα άγαλμα που ζωντανεύει»

Σταύρος Σταύρου, συγγραφέας

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το βιβλίο STILL! – Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη θεατρική παράσταση. Μαζί με τον συγγραφέα του βιβλίου Σταύρο Σταύρου, θα «ταξιδέψουν» σε κάθε γωνιά της γης και με συντροφιά τους ένα άγαλμα κι ένα κορίτσι, θα γνωρίσουν αξίες όπως είναι η φιλία, η αλληλεγγύη και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Συμμετέχουν τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.

Για παιδιά από 4 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Η Κοκκινοσκουφίτσα στη μέση του πουθενά»

Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα, καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής ΑΠΘ, συγγραφέας βιβλίων και θεατρικών έργων για παιδιά, εμψυχώτρια, Νικόλας Βόγιαρης, μουσικός, απόφοιτος Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης, ΠΑΜΑΚ

Η παιδαγωγική-καλλιτεχνική ομάδα «Ονειροδύτες», παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική αφήγηση του παραμυθιού Στη μέση του πουθενά, που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Βούλας Γιαγκάζογλου-Παπούδα. Πρόκειται για μια μουσική, διαδραστική, αφήγηση για δύο μικρούς φίλους που αναγκάζονται να διαχειριστούν δύσκολες και δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις και τελικά καταφέρνουν να αποφύγουν κάθε κίνδυνο χρησιμοποιώντας τις τρεις βασικές δεξιότητες αυτοπροστασίας Αναγνωρίζω – Ξεφεύγω –Ενημερώνω. Στο τέλος της αφήγησης θα εφαρμοσθούν στα παιδιά παιγνιώδεις θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες που θα αφορούν στο παραμύθι. Ένα συνηθισμένο πρωινό, δύο φίλοι ξεκινούν για μια επίσκεψη, όταν ξαφνικά βρίσκονται …στη μέση του πουθενά. Πώς είναι δυνατόν να χαθείς σε μια διαδρομή που είσαι σίγουρος ότι τη γνωρίζεις απέξω κι ανακατωτά; Αν τα κορίτσια δεν ήταν τόσο ξερόλες και τα αγόρια τόσο ξεροκέφαλα, τίποτα δεν θα είχε συμβεί. Τελικά ποιος έχει την ευθύνη και ποιος από τους δύο ξέρει καλύτερα τι πρέπει να κάνουν; Πώς θα ξεχωρίσουν αυτόν που θέλει να τους βλάψει; Ποιον πρέπει να εμπιστευτούν, για να τους βοηθήσει; Μεγάλο μπέρδεμα! Θα καταφέρουν, τελικά, να βγουν ασφαλείς από αυτήν την περιπέτεια;

Για παιδιά από 5 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

 

12:00 – 13:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Πετάνε οι αρουραίοι;»

Σύρμω Μιχαήλ, συγγραφέας

Διαδραστική εκδήλωση. Ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τον κύριο Ράτη, τον αρουραίο, που το μόνο που θέλησε ήταν να φάει αυγά μελάτα. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά με μια τόσο απλή επιθυμία; Κι όμως, ούτε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτό που του συνέβη και που τελικά του άλλαξε τη ζωή. Ελάτε να το ανακαλύψουμε παρέα!

Για παιδιά από 7 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«100 χρόνια Ζωρζ Σαρή, σημαντικοί σταθμοί στη ζωή και στο έργο της»

Δικαίος Χατζηπλής

Ελάτε να γνωρίσουμε σημαντικούς σταθμούς στη ζωή της σπουδαίας συγγραφέα που με το έργο της επηρέασε το λογοτεχνικό τοπίο και την παιδική-νεανική λογοτεχνία όσο λίγοι, της γυναίκας που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας, πολέμησε για δικαιοσύνη σε δύσκολα πολιτικά χρόνια και δε δίστασε να αυτοεξοριστεί πολιτικά και καλλιτεχνικά, προκειμένου να αντιδράσει στο δικτατορικό καθεστώς. Της γυναίκας που πίστεψε στη δύναμη του ανθρώπου, στη δύναμη της φιλίας, στην αγάπη και υπερασπίστηκε τις ανθρώπινες αξίες και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα με πάθος ως το τέλος. Θα μάθουμε για την πορεία της μέσα από ένα πλούσιο εποπτικό και ανέκδοτο αρχειακό υλικό και τις αφηγήσεις της ίδιας για ορισμένες από τις μεγαλύτερες στιγμές του προηγούμενου αιώνα, όπως είναι ο Μεσοπόλεμος, ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος και η δικτατορία.

Για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Προς θάλασσα μεριά –Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της ναυτιλίας»

Δανάη Μπεζαντάκου, συγγραφέας

Εικονογράφηση από τη Θέντα Μιμηλάκη

Μια διαδραστική συζήτηση για τον κόσμο της ναυτιλίας, ξεκινώντας με τη ζωή του κάπτεν Τζιμ, ενός έμπειρου ναυτικού που μοιράζεται τις περιπέτειές του με τα παιδιά του, πλοηγώντας τα στον μαγικό κόσμο της ναυτιλίας. Αναλύει τους διάφορους τύπους πλοίων, τους ρόλους τους στη μεταφορά αγαθών μέσω των ωκεανών, τα επαγγέλματα που υπάρχουν σε στεριά και θάλασσα· αναδεικνύει τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας και ενθαρρύνει την εξερεύνηση και τη διατήρηση της ελληνικής ναυτιλιακής κληρονομιάς που μετρά πάνω από 3.000 χρόνια.

Για παιδιά από 8 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ COSMOS – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Είμαι μεταφράστρια. Τι δουλειά κάνω;»

Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, μεταφράστρια

Ένα διαλεκτικό και διαδραστικό ταξίδι στον κόσμο των ξένων γλωσσών, της μετάφρασης και των βιβλίων, ειδικά σχεδιασμένο για μαθήτριες και μαθητές του Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΠΕΕΜΠΙΠ)

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Χίλιες και μια νύχτες»

Γιώργος Ευγενικός, ιστορητής

Αρώματα και εικόνες Ανατολής, με επιλογές από τις εξαιρετικές ιστορίες που αφηγείται η Σεχραζάτ στις «Χίλιες και μια νύχτες». Θα επισκεφτούμε μαγικές πολιτείες, θα γνωρίσουμε ήρωες που δοκιμάζονται, αλλάζουν κι αποκτούν σοφία μέσα από περιπέτειες, που συναρπάζουν και γοητεύουν αιώνες τώρα! Μεταμορφώνονται είτε στην όψη, είτε στη σκέψη και τον χαρακτήρα, στην αναζήτηση της ευτυχίας, της λύσης ενός αινίγματος, μιας δίκαιης κρίσης, και των μυστηρίων της ζωής.

Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Γυρίζουμε τον κόσμο συντροφιά με ένα άγαλμα που ζωντανεύει»

Σταύρος Σταύρου, συγγραφέας

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το βιβλίο STILL! – Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη θεατρική παράσταση. Μαζί με τον συγγραφέα του βιβλίου Σταύρο Σταύρου, θα «ταξιδέψουν» σε κάθε γωνιά της γης και με συντροφιά τους ένα άγαλμα κι ένα κορίτσι, θα γνωρίσουν αξίες όπως είναι η φιλία, η αλληλεγγύη και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Συμμετέχουν τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.

Για παιδιά από 4 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗ

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

 

18:00 – 19:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Τα όνειρα εξαφανίστηκαν»

Μουσικοί: Αγγέλα Μπόγκια (τενόρο σαξόφωνο), Ευδοξία Καραμαγκιόλα (άλτο σαξόφωνο), Πόπη Δίγκα (ακορντεόν). Συμπράττουν οι σπουδαστές της Σχολής Χορού Δήμου Θέρμης & τα παιδιά της Σχολής Χορού Ιωαννίνων «Αριστέα Λίτου». Συντονισμός: Χρήστος Βαγιωνάς, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτισμού & Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Θέρμης, Σοφία Τσαμασλίδου, Προϊσταμένη Τμήματος Σχολής Χορού Δήμου Θέρμης Αριστέα Λίτου/Σχολάρχης Σχολής Χορού «ΑΡΙΣΤΕΑ ΛΙΤΟΥ» Ιωαννίνων. Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας Ρένα Μαυρίδου.

Μία παράσταση γεμάτη χορό, κίνηση και μελωδία με αφορμή και παρόρμηση από ένα βιβλίο η που έγραψε η μικρή αγωνίστρια Κωνσταντίνα Αναγνωστοπούλου, που μετακόμισε νωρίς στη γειτονιά των αστεριών. Ένα μεγάλο ταξίδι που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2019, από ένα βιβλίο που μας δίνει πάντα δύναμη, αισιοδοξία και χαμόγελο σε μικρούς και μεγάλους. Οι γονείς της Κωνσταντίνας διαθέτουν όλα τα έσοδα των πωλήσεων στη «Φλόγα».

Για παιδιά 5-15 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ / ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ / ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ / ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ «ΑΡΙΣΤΕΑ ΛΙΤΟΥ»

 

19:00 – 20:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Σ’ αγαπώ κι ας είσαι κλάσμα»

Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ, Α.Π.Θ., Κωνσταντίνος Π. Χρήστου, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΠΑΕ, Α.Π.Θ., Εύα Τζένου, υποδιευθύντρια 3ου Σ.Δ.Ε. Θεσσαλονίκης, Ισμήνη Τσουμπάρη, εικονογράφος

Με μια αστεία ιστορία με αισθητική κόμικς, ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Π. Χρήστου με την συμβολή της εικονογράφου Ισμήνης Τσουμπάρη, εστιάζει στον πολλαπλασιασμό και την διαίρεση ενός δεκαδικού αριθμού με το 10, βοηθώντας τα παιδιά να εμπεδώσουν τις μαθηματικές πράξεις και έννοιες που έμαθαν στο σχολείο. Έτσι, βλέπουν με μεγαλύτερη συμπάθεια και κατανόηση κλάσματα και δεκαδικούς αριθμούς, διαιρέσεις και  πολλαπλασιασμούς σε μια μουσική συνάντηση με μαθηματικό χαρακτήρα.

Για εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά από 8 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΟΦΙΑ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Στα θαυμάσια μονοπάτια του ουρανού με οδηγό τη μυθολογία» – «Η διαστημική γειτονιά μας  – Η γέννηση του Ηλιακού μας Συστήματος»

Σταύρος Αυγολούπης,  Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ.

Ο συγγραφέας και επιστήμονας Σταύρος Αυγολούπης, Ομότιμος  Καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ, θα παρουσιάσει τα δύο καινούργια του βιβλία σε ταυτόχρονη έκδοση. Μέσα από την εντυπωσιακή τους εικονογράφηση, θα απολαύσετε την ωραία Ελληνική Μυθολογία με την οποία είναι καταστολισμένοι οι αστερισμοί στον πανέμορφο κόσμο του ουρανού και θα ταξιδέψετε  σε μια σπείρα του Γαλαξία μας, μακριά από το Κέντρο του και το δικό μας «Ηλιακό Νεφέλωμα», από το οποίο γεννήθηκε το Ηλιακό μας σύστημα… Μία μαγική έκδοση παιδικών βιβλίων αστρονομίας για παιδιά σε μια συνάντηση με τον συγγραφέα!

Από 5  έως 105  ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: GRAFO A.E. &  Εκδόσεις KώΜΟΣ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Σημάδια»

Εύη Γεροκώστα, συγγραφέας

Άλλα φαίνονται, άλλα είναι αόρατα. Άλλα είναι περαστικά, άλλα δεν φεύγουν. Άλλα ξέρουν να παίζουν, άλλα δεν έχουν παίξει ποτέ. Χνάρια στο δέρμα. Αναμνήσεις. Φυλαχτά. Τα σημάδια μας. Ελάτε να τα γνωρίσουμε!

Για μικρούς και μεγάλους.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

 

09:00 – 10:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

Νίκος Καζαντζάκης – «Στα Παλάτια της Κνωσού»

Κλειώ Αναγνώστου, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, MA Ευρωπαϊκές Λογοτεχνικές Κουλτούρες

Ελάτε να γνωρίσετε το ιστορικό μυθιστόρημα για παιδιά του Νίκου Καζαντζάκη σε νέα, αναθεωρημένη έκδοση, με εικονογράφηση από τη Σάντρα Ελευθερίου! Ο μεγάλος συγγραφέας αφηγείται τον μύθο του Μινώταυρου, δίνοντας μια συναρπαστική εικόνα του μινωικού πολιτισμού. Οι μικροί αναγνώστες ταξιδεύουν στην Κνωσό της εποχής εκείνης, γνωρίζουν την πολυσχιδή προσωπικότητα του Θησέα και περιπλανώνται στον λαβύρινθο ενός περιπετειώδους μυθιστορήματος. Παράλληλα, οι αξίες της ελπίδας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας συνυφαίνονται στην πλοκή, καταδεικνύοντας την καζαντζακική άποψη για την Ιστορία.

Για μαθητές Δ’,  Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι»

Σοφία Πανίδου, συγγραφέας

Η Σοφία Πανίδου παρουσιάζει το νέο της βιβλίο Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι και δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς αναγνώστες να δουν τον κόσμο με… άλλα μάτια.

Για παιδιά από 4 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Ο Σωτήρης το σουρωτήρι»

Ελένη Παπαγεωργίου, συγγραφέας

Η συγγραφέας Ελένη Παπαγεωργίου και Ο Σωτήρης, το σουρωτήρι, σας προσκαλούν σε μια περιπέτεια πολύ διαφορετική απ’ όσες έχετε διαβάσει ως τώρα! Ένα παραμύθι με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αφήγηση, παιχνίδι και συμμετοχή των παιδιών. Ο Σωτήρης είναι ένα σουρωτήρι, το οποίο ζει στην κουζίνα της οικογένειας του Πέτρου, αλλά θέλει να φύγει από εκεί και να αλλάξει το μέλλον του. Ένα βράδυ παίρνει τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει την κουζίνα και να περιπλανηθεί στο σπίτι, βιώνοντας συναισθήματα, όπως η συγκίνηση, η έκπληξη και η απόρριψη. Θα καταφέρει να βρει αυτό που ψάχνει; Τελικά, η μοίρα του μπορεί να αλλάξει; Ένα ονειρικό παραμύθι για να το ακούν τα μικρά παιδιά και να το διαβάζουν τα μεγαλύτερα!

Για παιδιά από 6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΜΑ

ΑΙΘΟΥΣΑ COSMOS – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Οι μέρες που δακρύζουν»

Αλεξάνδρα Μητσιάλη, συγγραφέας

50 χρόνια πέρασαν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 50 χρόνια από μια εξέγερση που υπήρξε το αποκορύφωμα των φοιτητικών αγώνων για την πτώση της χούντας και για την εγκαθίδρυση μιας δημοκρατίας που θα εξέφραζε τον ελληνικό λαό. Με αφορμή το βιβλίο της Αλεξάνδρας Μητσιάλη «Οι μέρες που δακρύζουν», θα συζητήσουμε για την ιστορία της εξέγερσης, για τα γεγονότα των τεσσάρων κρίσιμων ημερών, για το φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα, αλλά και για το πλήθος των ανθρώπων που συμμετείχε, υποστήριξε, αγωνίστηκε μαζί με τους φοιτητές/τριες και τους μαθητές/τριες, για την επίδραση που άσκησε και συνεχίζει να ασκεί η ιστορική εξέγερση ως τις μέρες μας.

Για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Ο φοβητσιάρης γίγαντας»

Δημήτρης Μπογδάνος, συγγραφέας

Διαδραστική εκδήλωση. Ποιος δεν θα ήθελε να είναι φίλος μ’ έναν δυνατό και τρομερό γίγαντα; Βέβαια, με έναν άγριο, θυμωμένο γίγαντα που τον φοβάσαι πώς μπορείς να γίνεις φίλος; Ίσως αλλάξουν όλα, αν καταλάβεις ότι και ο γίγαντας φοβάται εσένα. Έλα να ακούσεις την ιστορία του Φοβητσιάρη γίγαντα και ίσως βρεις έναν καινούργιο φίλο.

Για παιδιά από 4 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Φυσικές Καταστροφές: Τι μπορώ να κάνω;»

Μαρία Ανδρικοπούλου, συγγραφέας

Εργαστήριο για παιδιά με αφορμή το βιβλίο της Μαρίας Ανδρικοπούλου Το Βιβλίο των Καταστροφών. Προσεγγίζουμε την έννοια και τα είδη των καταστροφών (σεισμός, τσουνάμι, πυρκαγιές, ξηρασία κ.λπ.) με καταιγισμό ιδεών. Πραγματοποιούμε το πέρασμα από τον μύθο στην αλήθεια συσχετίζοντας την εξήγηση των φαινομένων με μύθους και θρύλους ως πρώτες απόπειρες ερμηνείας τους. Ακολουθούν ασκήσεις και συμμετοχικές δραστηριότητες, όπως: αλφαβητάρι των καταστροφών, ονοματοδοσία σε ακραία καιρικά φαινόμενα, παιχνίδι ρόλων (μετεωρολόγοι, δημοσιογράφοι κ.λπ.). Συμμετέχει η ΣΤ’ τάξη των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη.

Για παιδιά από 8 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ «Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ» – ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Με έναν χάρτη κι ένα παραμύθι μαθαίνω τη Θεσσαλονίκη»

Αντωνία Μπατσαλή, αφηγήτρια, Δημήτρης Παπαϊωάννου, μουσικός

Παραστατική αφήγηση με μουσική και τραγούδι. Τα παιδιά γνωρίζουν το πώς ήταν η πόλη μας πριν πολλά χρόνια με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο. Πότε και πώς έγινε η άλωση της πόλης μας από τους Σαρακηνούς πειρατές; Ποιες ήταν οι μαγεμένες μορφές; Μια διαδρομή σε όλα τα αξιόλογα μνημεία της πόλης όπως τον Λευκό Πύργο, την Ροτόντα, την Καμάρα, τον Ιππόδρομο, την Αρχαία Αγορά και τις Πύλες. Μια παράσταση βασισμένη στο παραμύθι της Αντωνίας Μπατσαλή Η Μαρμαρωμένη Κόρη, εκδόσεις Μπαρμπουνάκης.

Για παιδιά 9-11 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ

10:00 – 11:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Το κορίτσι που πετούσε»

Κυριάκος Αθανασιάδης, συγγραφέας

Ο συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης θα συναντήσει μαθητές με αφορμή το βιβλίο Το κορίτσι που πετούσε, ένα βιβλίο για τη δύναμη της αγάπης, για τη φιλία, τα όνειρα, την τέχνη, τα καλοκαίρια… και για όλα τα κορίτσια που πετούν.

Για παιδιά και εφήβους 9-14 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Αγριόπαπιες – Όνειρο τρίτο: Η απελευθέρωση | Διάβασε, γράψε, απελευθερώσου»

Γιώργος Χατζόπουλος, συγγραφέας

Αν είσαι στην εφηβεία και νιώθεις ότι κανείς δε σε καταλαβαίνει, πως θέλεις να είσαι ο εαυτός σου και δε σε αφήνουν, αν σε πνίγει η κοινωνική αδικία και δε βρίσκεις τρόπους ν’ αντιδράσεις,

αν νιώθεις πως όλοι παραβιάζουν την ιδιωτικότητά σου, αν είσαι ερωτευμένος/η και δειλιάζεις να εκμυστηρευτείς τον έρωτά σου, τότε είσαι έτοιμος να γνωρίσεις τον Αλέξανδρο και την Έλλη, τον κύριο Ρεβελούση, τον νεαρό φιλόλογο που μιλάει μόνο για ποίηση και επανάσταση, την κοκκινομάλλα και τα «ΠΥΡΙΝΑ ΡΟΔΑ»… Ίσως η περιπετειώδης ιστορία τους να σε βοηθήσει να μιλήσεις επιτέλους κι εσύ για αυτά που σε προβληματίζουν και σε θυμώνουν, να «απελευθερωθείς» από τις φοβίες σου, από ό,τι σε καταδυναστεύει, και να είσαι σίγουρος πως αυτό θα είναι και το πρώτο βήμα για να «γράψεις» κι εσύ τη δική σου ιστορία.

Για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Μύθοι του Αισώπου»

Περικλής Δουβίτσας, εκδότης

Παίζουμε έναν μύθο του Αισώπου σε θέατρο σκιών, συντροφιά με το βιβλίο της Ροδούλας Παππά και τις φιγούρες του Κώστα Μαρκόπουλου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Μια μέρα με τον Θαλή»

Ιώ Τσοκώνα, συγγραφέας

Μέσα από την εικονογράφηση του βιβλίου τα παιδιά θα γνωρίσουν τον Θαλή. Τον πρώτο Προσωκρατικό φιλόσοφο, τον ιδρυτή της Ιωνικής Σχολής, έναν από τους Επτά Σοφούς της Αρχαιότητας, αυτόν που έβαλε την ανθρώπινη σκέψη στην τροχιά της επιστημονικής έρευνας. Παρότι δεν άφησε γραπτό έργο, υπάρχουν πολλές αναφορές δοξογράφων για όσα πίστευε. Βάση αυτών, θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς μέτρησε το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα, την απόσταση ενός καραβιού από την στεριά, να ακούσουν κάποια από τα αποφθέγματά του, αλλά και να κατασκευάσουν ένα ηλιακό ρολόι, καθώς η παρακολούθηση των σκιών ήταν αυτή που τον ενέπνευσε στις μελέτες του.

Για παιδιά από 9 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε. ΡΩΣΣΗ

11:00 – 12:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

“La véritable histoire de Timée qui rêvait de gagner aux jeux olympiques”

Benjamin Strickler, εικονογράφος, Δανάη Ιωακειμίδη, υπεύθυνη εκπαιδευτικής συνεργασίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Ο 11χρονος Τιμέ είναι σκλάβος στη Σπάρτη. Είναι ο πιο στενός φίλος του γιου του βασιλιά και ο καλύτερος παλαιστής της περιοχής. Ονειρεύεται να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά η ιδιότητα του σκλάβου τον εμποδίζει να αγωνιστεί. Για να καταφέρει να εξαιρεθεί, θα πρέπει να αποδείξει την αξία του και να υποβληθεί στις πιο σκληρές δοκιμασίες. Από το 2007, ο Benjamin Strickler εικονογραφεί για τον Τύπο και για τις παιδικές εκδόσεις. Ανήσυχο πνεύμα, δεν σταματά να ερευνά ταξιδεύοντας τον αναγνώστη μέσα από το διάστημα και ανά τους αιώνες. Εργαστήριο στα γαλλικά για τους μαθητές του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, o εικονογράφος θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου τou στο σταντ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Το περίεργο μαξιλάρι»

Μισέλ Φάις, συγγραφέας – συμμετέχει η ηθοποιός Μάρα Τσικάρα

Ένας άσπρος γάτος, ένα μπλε ποδήλατο, μια ξύλινη καρέκλα, ένα ασημένιο ρομπότ, ένας δάσκαλος του τζούντο, μια καθηγήτρια του πιάνου, ο Μιχάλης, η Δώρα, ένας άστεγος, η Μέλι, μια ξεναγός κι ένας καφέ αρκούδος απαντάνε στην ερώτηση: «Πού πάνε τα όνειρα όταν ξυπνάμε;». Μια αστεία, συγκινητική και απρόσμενη ιστορία για όλα αυτά που βλέπουμε με ανοιχτά και κλειστά μάτια.

Για μαθητές Νηπιαγωγείου – Δημοτικού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Μια αρκούδα στη μπανιέρα»

Τασούλα Τσιλιμένη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αντικείμενο την Παιδική Λογοτεχνία και τη Δημιουργική Γραφή, Διευθύντρια του Μουσείου Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας, συγγραφέας

Πώς θα νιώθατε αν ένα πρωί βλέπατε στην μπανιέρα σας μια αρκούδα; Η συγγραφέας Τασούλα Τσιλιμένη σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, παρουσιάζει και συνομιλεί με τα παιδιά για το βιβλίο της Μια αρκούδα στην μπανιέρα. Μια διαδραστική συνάντηση που με αφορμή το βιβλίο της, προσεγγίζεται και αναδεικνύεται το θέμα της επαναχρησιμοποίησης των προϊόντων. Λίγα λόγια για το βιβλίο με οικολογικό Αποτύπωμα!: Μια ιστορία με χιούμορ και φαντασία για την επαναχρησιμοποίηση των αντικειμένων και την αξία της ανταλλαγής, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης όλων μας, και κυρίως των μικρών παιδιών, στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και στους τρόπους με τους οποίους οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε ως καταναλωτές.

Για παιδιά από 5 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Το σπιρτόκουτο»

Δέσποινα Λιαράκου, συγγραφέας

Ένα σπιρτόκουτο κι ένα τζιτζίκι, κάποιο απομεσήμερο καλοκαιριού, γίνονται τυχαία παιδικό παιχνίδι. Μπορεί άραγε κανείς να κλείσει κι άλλα πράγματα σ’ ένα τόσο μικρό κουτάκι; Η Δέσποινα Λιαράκου αφηγείται μια μικρή ιστορία για όλα όσα κρύβουμε μέσα μας και νιώθουμε καλύτερα όταν τα εκφράζουμε.

Για παιδιά 4-10 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

12:00 – 13:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Καλοκαίρι στην πισίνα»

Will Gmehling, συγγραφέας

Ο Γερμανός συγγραφέας Will Gmehling, προσκεκλημένος από το Goethe-Institut Thessaloniki και τον εκδοτικό οίκο Καστανιώτη, θα βρεθεί κοντά μας και θα παρουσιάσει το παιδικό μυθιστόρημά του Καλοκαίρι στην πισίνα. Ένα βιβλίο για αγόρια και κορίτσια από 9 ετών και πάνω – και για όλους και όλες που λατρεύουν τις πισίνες… Γλώσσες: Γερμανικά και Ελληνικά (με διερμηνεία). Μετά την εκδήλωση ο συγγραφέας θα υπογράψει βιβλία στο stand των εκδόσεων Καστανιώτη.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: GOETHEINSTITUT ΤΗΕSSALONIKI / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες»

Θοδωρής Κούκιας, συγγραφέας

Παρουσίαση του βραβευμένου εφηβικού βιβλίου Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες και διαδραστικό παιχνίδι με τους/τις μαθητές/τριες από τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Θοδωρή Κούκια. Θέματα που απασχολούν τους νέους και τις νέες όπως η εξάρτηση από το διαδίκτυο, η προάσπιση της ελεύθερης σκέψης, η αναζήτηση ταυτότητας, η τέχνη ως μέσο έκφρασης προσεγγίζονται μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, βασισμένες στην πλοκή του βιβλίου.

Για εφήβους από 15 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Μιλάω με τον Κύριο Φόβο»

Έλενα Θωίδου, εκπαιδευτικός, Αντώνης Τσαπατάκης, αθλητής, Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης

Με αφορμή το βιβλίο τους «Ο Τόνυ και Κύριος Φόβος», η Έλενα Θωίδου και ο Αντώνης Τσαπατάκης μιλούν με τα παιδιά για τους φόβους και πώς μπορούμε να βρούμε τη δύναμη μέσα μας αλλά και στο περιβάλλον μας για να τους αντιμετωπίσουμε.

Για παιδιά 9-12 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΙΚΑΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α.Ε.

ΑΙΘΟΥΣΑ «Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ» – ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας: Μυστηριώδη ίχνη στη λίμνη Λοχ Νες»

Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, συγγραφέας

Εικονογράφηση από τη Λίλα Καλογερή

Γίνετε Κατάσκοποι της Γεωγραφίας με την πιο πρωτότυπη σειρά μυστηρίου με την Τζένη Κουτσοδημητροπούλου. Η εφαρμογή Πορτολάνος θα σας ταξιδέψει στα Χάιλαντς της Σκοτίας σε μια απίθανη αναζήτηση της Νέσι, του θρυλικού τέρατος της λίμνης Λοχ Νες! Ελάτε να εξιχνιάσουμε το μυστήριο που κρύβεται στα αχανή βάθη της λίμνης.

Για παιδιά 8-11 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

13:00 – 14:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

Εργαστήριοσυνάντηση με τον Benjamin Strickler για το βιβλίο Que les dieux nous soient favorables!

Benjamin Strickler, εικονογράφος, Δανάη Ιωακειμίδη, υπεύθυνη εκπαιδευτικής συνεργασίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Από τα Vosges μέχρι την Ολυμπία, ανακαλύπτοντας την τεράστια Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι Basilidès και Iafic πρόκειται να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Αντιμετωπίζουν τους κινδύνους του ταξιδιού μόνοι τους από την πόλη τους στα Vosges μέχρι την Ελλάδα. Στην πορεία, γίνονται φίλοι με έναν γιατρό και τη μυστηριώδη βοηθό του. Θα κερδίσουν στην Ολυμπία; Θα ματαιώσουν την πλοκή που σχηματίστηκε γύρω από ένα περίεργο πτώμα που βρέθηκε στο ναό της Ήρας; Αυτή η περιπέτεια γεμάτη σασπένς, παράξενες θεραπείες και χιούμορ σας οδηγεί σε μια βόλτα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 161 μ.Χ. και σας επιτρέπει να παρακολουθήσετε την καθημερινή εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων του παρελθόντος. Από το 2007, ο Benjamin Strickler εικονογραφεί για τον Τύπο και για τις παιδικές εκδόσεις. Ανήσυχο πνεύμα, δεν σταματά να ερευνά ταξιδεύοντας τον αναγνώστη μέσα από το διάστημα και ανά τους αιώνες. Εργαστήριο στα γαλλικά για τους μαθητές του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, o εικονογράφος θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου τoυ στο σταντ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Ιωάννης Καποδίστριας»

Μαρία Ανδρικοπούλου, συγγραφέας

Η Μαρία Ανδρικοπούλου, με αφορμή το βιβλίο της Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας, προσεγγίζει την έννοια της ηγεσίας και του ηρωισμού. Μέσα από τη σκιαγράφηση του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, ανακαλύπτουμε μαζί με τα παιδιά τις ιδιότητες ενός ηγέτη αλλά και τις συνθήκες που αναδεικνύουν έναν ήρωα. Συμμετέχουν οι τάξεις Α’ και Β’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη.

Για παιδιά από 10 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

 

17:00 – 18:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Όταν η φαντασία πάει σχολείο!»

Δέσποινα Λιαράκου, συγγραφέας

Η Λίνα πλάθει με τη φαντασία της υπέροχες ιστορίες. Δράκοι με περικεφαλαία, λύκοι ποιητές, ακόμη και ιπτάμενα ντόνατς ξεπηδούν από το μυαλό της. Τι θα γίνει όμως όταν έρθει η ώρα να πάει σχολείο; Ελάτε να το ανακαλύψουμε μαζί! Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τελεία σε εικονογράφηση Ρένιας Μεταλληνού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΕΛΕΙΑ

18:00 – 19:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«CINEDU: Ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο»

Θεοδώρα Μαλλιαρού, Παύλος Σηφάκης, Επιμελητές σχολικών προβολών και εκπαιδευτικού υλικού

Παρουσίαση του CINEDU, της εκπαιδευτικής πλατφόρμας ταινιών για τα σχολεία, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Το χρώμα του κενού» – «Απο-συνδεδεμένη οικογένεια»

Εύη Γεροκώστα, αφηγήτρια

Πού τελειώνει το «μαζί»; Πού αρχίζει το «χώρια»; Έχει χρώμα το κενό; Γεμίζουν τα κενά που μας ακολουθούν παντού; Γιατί νιώθουμε μοναξιά ενώ γύρω μας υπάρχουν πολλοί; Μια χελώνα, ένας λαγός, ένας σκύλος και τα πέντε μέλη μιας οικογένειας ψάχνουν να βρουν τις απαντήσεις… μαζί τους κι εμείς, μικροί και μεγάλοι!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Κρύφτηκε ο χειμώνας»

Αθηνά Γάτσου, συγγραφέας

Η Μεγάλη Αναζήτηση: Επιστρέφοντας τον Χειμώνα στο Παραμύθι. Προσκαλούμε όλα τα παιδιά σε μια μαγική βιβλιοπαρουσίαση όπου τα μυρμήγκια ξεκινούν μια απίθανη αναζήτηση για τον χειμώνα που έχει κρυφτεί! Ακολουθήστε μας σε μια ιστορία γεμάτη μυστήριο, περιπέτεια, και οικολογική συνείδηση, και ανακαλύψτε μαζί μας γιατί ο χειμώνας έφυγε και πώς μπορούμε να τον φέρουμε πίσω!

Για παιδιά των πρώτων σχολικών τάξεων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΛΑΤΟΣ

19:00 – 20:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Μιλάω με τον Κύριο Φόβο»

Έλενα Θωίδου, εκπαιδευτικός, Αντώνης Τσαπατάκης, αθλητής, Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης

Με αφορμή το βιβλίο τους «Ο Τόνυ και Κύριος Φόβος», η Έλενα Θωίδου και ο Αντώνης Τσαπατάκης μιλούν με μικρούς και μεγάλους για τους φόβους και πώς μπορούμε να βρούμε τη δύναμη μέσα μας αλλά και στο περιβάλλον μας για να τους αντιμετωπίσουμε.

Για παιδιά από 8 ετών, εκπαιδευτικούς και γονείς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΙΚΑΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α.Ε.

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Μύθοι, θρύλοι και λαογραφία, ως βάση για τη δημιουργία λογοτεχνικών έργων με αφορμή το βιβλίο του Βασίλη Μπουντούρη Ιστορίες από τη λίμνη της φωτιάς – 23+1 ιστορίες από τη Μεσόγειο»

Μιχάλης Καρυπίδης, μαθητής Β΄Λυκείου (Πειραματικό σχολείο Νεάπολης Θεσσαλονίκης), Αριάν Κότση, σύμβουλος μεταλυκειακών σπουδών, σκηνοθέτις, Βασίλης Μπουντούρης, συγγραφέας, σκηνοθέτης, Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας, σύμβουλος ψυχικής υγείας, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς

Λίμνη της Φωτιάς, ονομάζεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννου η Μεσόγειος. Οι 23+1 ιστορίες της έκδοσης, είναι βασισμένες σε σπάνιους θρύλους της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής μας. Μέσα από τον αφαιρετικό λόγο, τη μαστορική επεξεργασία χαρακτήρων και την ποιητικότητα του συγγραφέα, βλέπουμε έμπρακτα πως οι μύθοι, οι θρύλοι και η λαογραφία μπορούν να αποτελέσουν βάση για δημιουργία νέων λογοτεχνικών έργων. Ταυτόχρονα, θα δούμε πώς μπορούν να αξιοποιηθούν όλα αυτά στην παιδαγωγική πράξη και τις δυνατότητες δημιουργικού μετασχηματισμού του λογοτεχνικού έργου σε νέες μορφές τέχνης (π.χ. θέατρο κ.λπ.).

Για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου, γονείς και εκπαιδευτικούς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Ιστορίες με φτερά ταξιδεύουν από την Κύπρο στην Ελλάδα συστήνοντας τους χάρτινους ήρωές τους»

Έλενα Περικλέους, Πρόεδρος ΚΣΠΝΒ (ΙΒΒΥ-Cyprus), εκπαιδευτικός, συγγραφέας, Δρ. Χριστίνα Χριστοδούλου, Αντιπρόεδρος ΚΣΠΝΒ, εκπαιδευτικός, ερευνήτρια παιδικής λογοτεχνίας, Ηλίας Επιφανίου, Δημήτρης Μπαλαούρας, Σύνδεσμος Εκδοτών Κύπρου

Μέρος Α: Η δύναμη της παιδικής / νεανικής Λογοτεχνίας να αλλάζει το άτομο και τον κόσμο. Ένα DEBATE για τη δύναμη του παιδικού / νεανικού βιβλίου. Είναι μήπως υπερτιμημένο; Μια βιωματική συζήτηση με αξιοποίηση των 6 Καπέλων Σκέψης. Τι είναι τα έξι καπέλα σκέψης; Είναι ένα σύστημα σχεδιασμένο από τον Edward de Bono, το οποίο περιγράφει ένα εργαλείο για ομαδική συζήτηση και ατομική σκέψη που αποτελείται από 6 χρωματιστά καπέλα το κάθε ένα από τα οποία αποτελεί ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης. Για ενήλικες συνοδευόμενους (ή όχι) από παιδιά όλων των ηλικιών, τα οποία και θα παίξουν στο Μέρος Β, μαζί (ή και χωρίς) τους ενήλικες που τα συνοδεύουν.

Μέρος Β: Παιχνίδι: Γίνομαι Ντετέκτιβ βιβλίων και Βιβλιοκρυφτό. Παίζοντας ανακαλύπτω τα βιβλία Παιδικής / νεανικής Λογοτεχνίας τα οποία και έχουν ταξιδέψει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από την Κύπρο. Για παιδιά όλων των ηλικιών, τα οποία και θα παίξουν μαζί (ή και χωρίς) τους ενήλικες που τα συνοδεύουν.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

20:00 – 21:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Τα δίγλωσσα παιδικά βιβλία ως εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια γονιών και εκπαιδευτικών»

Αλέξανδρος Ακριτίδης, συγγραφέας, πτ. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κυριακή Βέλκου, συγγραφέας, εκπαιδευτικός, Μαρία Παπαϊωαννίδου, συγγραφέας, εκπαιδευτικός, και λοιποί συγγραφείς δίγλωσσων βιβλίων των Εκδόσεων Αποστακτήριο

Σε μια εποχή που οι ξένες γλώσσες είναι ένα απαραίτητο εφόδιο για όλους και που η αγγλική γλώσσα διδάσκεται από τις πρώτες τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα δίγλωσσα παιδικά βιβλία βοηθούν τους μικρούς αναγνώστες να εξασκήσουν ταυτόχρονα τη μητρική αλλά και την ξένη γλώσσα με ευχάριστο τρόπο. Επίσης, χάρη στα δίγλωσσα παιδικά βιβλία, παιδιά Ελλήνων της Διασποράς μπορούν να έρθουν πιο εύκολα σε επαφή με τη γλώσσα καταγωγής τους, αλλά και, αντιστρόφως, παιδιά αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα, να εξασκηθούν στη γλώσσα της χώρας φιλοξενίας τους. Πάντα σε συνδυασμό με επιλεγμένα λογοτεχνικά κείμενα που μεταδίδουν σημαντικά μηνύματα στα παιδιά.

Για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς (πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών) και γονείς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Χαμογελώντας μέσα από τα αστέρια: ένα ταξίδι ευγνωμοσύνης και φαντασίας στη γονεϊκή συνειδητότητα»

Μάγκη Πούπλη, Ελένη Ταβαντζή

Ενώνουμε το μαγικό κόσμο του Χαμογέλα–από το χαμό στο γέλα και Το Ταξίδι του Λούπο σε μια εμπνευσμένη συνάντηση. Γονείς και εκπαιδευτικοί καλούνται να ανακαλύψουν πώς η ευγνωμοσύνη και η φαντασία μπορούν να φωτίσουν την πορεία προς την αυτογνωσία και να ενισχύσουν τις οικογενειακές σχέσεις.

Για γονείς & εκπαιδευτικούς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΛΑΤΟΣ

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

 

10:00 – 11:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Οι μέρες που δεν έχει σχολείο»

Αναστασία Αστερίου, συγγραφέας, Κώστας Μακρυγιαννάκης, στιχουργός, Δημήτρης Λιμνιώτης, εικονογράφος

Διαδραστική εκδήλωση. Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά τον Μπάμπη, τη Λίνα, τον Μάνο, τη Μάρα, τον Μάρκο, οι οποίοι, με αφορμή μια ξαφνική χιονόπτωση στην όμορφη Θεσσαλονίκη, μοιράζονται τις χαρές και τις αγωνίες τους, εκεί που η παιδική ηλικία συναντά την αυγή της εφηβείας!

Για παιδιά από 8 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Κορίτσια στα Βιβλία»

Ιωάννα Πετρίτση, εκπαιδευτικός, ψυχοδραματίστρια

Βιωματικό κοινωνιοδραματικό εργαστήριο. Οι συμμετέχοντες/-ουσες θα εξερευνήσουν τις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε η έφηβη πρωταγωνίστρια σε ένα σύγχρονο λογοτεχνικό βιβλίο με θέμα την καθημερινότητά της. Έμπνευση για το εργαστήριο είναι το βιβλίο της Άλκης Ζέη Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της.

Για εφήβους 12-15 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΟ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΛΑΡΙΝΕΣ

 

11:00 – 12:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Η μαύρη ομίχλη»

Τζερόνιμο Στίλτον

Φίλοι μου, είμαι ο Τζερόνιμο Στίλτον, ο πιο διάσημος συγγραφέας του κόσμου και σας περιμένω όλους στην Παιδική Γωνιά για να σας παρουσιάσω τη συναρπαστική περιπέτεια μυστηρίου Η μαύρη ομίχλη. Θα φωτογραφηθούμε μαζί, θα παίξουμε ένα υπέροχο ποντικοπαιχνίδι, και 3 τυχεροί από εσάς θα κερδίσουν από ένα βιβλίο μου. Θα περάσουμε φανταστικά! Σας το εγγυώμαι εγώ, ο Τζερόνιμο Στίλτον.

Για παιδιά από 6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Η Θεσσαλονίκη μέσα από το βλέμμα των παιδιών»

Μελίνα Ηλιοπούλου, συγγραφέας, Καλυψώ Γούλα, συγγραφέας

Διαδρομές, μνημεία, γεύσεις, μνήμες, αφηγήσεις. Μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου Φανταστική βόλτα στη Θεσσαλονίκη δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά και σε ενήλικες –γονείς και εκπαιδευτικούς– να δουν διαφορετικά την πόλη. Κάνουμε ένα ταξίδι από το παρελθόν στο παρόν, ένα ταξίδι αλληλεπίδρασης με την ιστορία του τόπου. Βιώνουμε μια αναγνωστική εμπειρία, καθώς η πόλη μάς επανασυστήνεται μέσα από τη ματιά ενός εφήβου που ζει σε αυτή. Οι μεγάλοι φίλοι θα ταξιδέψουν με τις αφηγήσεις και οι μικροί φίλοι θα δημιουργήσουν από τα σκίτσα του Φίλιππου Φωτιάδη τις δικές τους εικόνες.

Για παιδιά από 8 ετών και ενήλικες.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Φτάνει που θυμάμαι εγώ» – «Μια παράξενη κυρία που τη λένε Δυσλεξία»

Ειρήνη-Γεωργία Γαλάνη, συγγραφέας, Μάρω Θεοδωράκη, συγγραφέας, Έφη Ριζά, υπεύθυνη εκδόσεων Έναστρον

… «Ο παππούς μου καμιά φορά μπερδεύει το όνομά μου με της μαμάς μου και δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνει αυτό… Ο μπαμπάς δεν τον αφήνει πλέον να οδηγήσει και όταν μαγειρεύουμε ξεχνάει εάν έβαλε σκόρδο ή κρεμμύδι. Τι παράξενο! Παππού μου, μην ανησυχείς για τίποτε, θα είμαι εγώ εδώ να σου θυμίζω τα πάντα!»

«Μια μέρα έρχεται στην τάξη μου μια παράξενη κυρία που τη λένε Δυσλεξία. Τα γράμματα άρχισαν να χάνονται και οι λέξεις να κάνουν κωλοτούμπες. Ένας άνθρωπος ήξερε μόνο πώς να με βοηθήσει και αυτός ήταν η κυρία SOS! Το σχέδιό της είναι εκπληκτικό και, πιστέψτε με, η κυρία Δυσλεξία δεν πιάνει μία μπροστά της.! Ποιο είναι αυτό, το τόσο εκπληκτικό; Θα το μάθετε ξεφυλλίζοντας αυτό το βιβλίο!»

Για παιδιά 4-10 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΣΤΡΟΝ

 

12:00 – 13:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

La véritable histoire de Timée qui rêvait de gagner aux jeux olympiques”

Benjamin Strickler, εικονογράφος, Δανάη Ιωακειμίδη, υπεύθυνη εκπαιδευτικής συνεργασίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Ο 11χρονος Τιμέ είναι σκλάβος στη Σπάρτη. Είναι ο πιο στενός φίλος του γιου του βασιλιά και ο καλύτερος παλαιστής της περιοχής. Ονειρεύεται να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά η ιδιότητα του σκλάβου τον εμποδίζει να αγωνιστεί. Για να καταφέρει να εξαιρεθεί, θα πρέπει να αποδείξει την αξία του και να υποβληθεί στις πιο σκληρές δοκιμασίες. Από το 2007, ο Benjamin Strickler εικονογραφεί για τον Τύπο και για τις παιδικές εκδόσεις. Ανήσυχο πνεύμα, δεν σταματά να ερευνά ταξιδεύοντας τον αναγνώστη μέσα από το διάστημα και ανά τους αιώνες. Εργαστήριο στα γαλλικά για τους μαθητές του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, o εικονογράφος θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου τoυ στο σταντ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Για παιδιά και εφήβους 7-14 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Το σπιρτόκουτο»

Δέσποινα Λιαράκου, συγγραφέας

Ένα σπιρτόκουτο κι ένα τζιτζίκι, κάποιο απομεσήμερο καλοκαιριού, γίνονται τυχαία παιδικό παιχνίδι. Μπορεί άραγε κανείς να κλείσει κι άλλα πράγματα σ’ ένα τόσο μικρό κουτάκι; Η Δέσποινα Λιαράκου αφηγείται μια μικρή ιστορία για όλα όσα κρύβουμε μέσα μας και νιώθουμε καλύτερα όταν τα εκφράζουμε.

Για παιδιά 4-10 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Για φαντάσου»

Κυριάκος Χαρίτος, συγγραφέας

Διαδραστική εκδήλωση. Ήρθε η ώρα να λάβετε μέρος σε ένα ατέλειωτο παιχνίδι φαντασίας. Με λέξεις, σκέψεις, εικόνες, ανατροπές και αναπάντεχα ερωτήματα φτιάχνουμε τα δικά μας φανταστικά τραγούδια και ανακαλύπτουμε τη δύναμη των δύο μαγικών λέξεων: Για φαντάσου…

Για παιδιά από 7 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

13:00 – 14:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

50 χρόνια βιβλία, αλλά… πώς φτιάχνεται ένα βιβλίο;

Δικαίος Χατζηπλής, Έλενα Πατάκη

Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Γιώργος Χατζόπουλος.

Και οι εικονογράφοι: Θανάσης Γεωργίου και Χρήστος Γουσίδης

Γιορτάζουμε τα 50 χρόνια των Εκδόσεων Πατάκη, κατά τα οποία έχουν εκδοθεί χιλιάδες βιβλία. Καθένα και μια ιστορία. Από την έμπνευση του συγγραφέα στην αποστολή του χειρογράφου στον εκδότη. Από την αποδοχή της πρότασης στην κυκλοφορία του βιβλίου. Κι ύστερα, κάθε Μάιο, τα βιβλία δίνουν ραντεβού εδώ, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Ελάτε να ακούσετε από κοντά ολόκληρη την ιστορία ενός βιβλίου και να γνωρίσετε συγγραφείς, εικονογράφους και μερικούς από τους συντελεστές της έκδοσης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Το Πειρατικό Πιτς Radio»

Ευτυχία Γιαννάκη, συγγραφέας

Ένας δυνατός ήχος σπάει τα τζάμια στο νησί των Πιτσιμπουίνων την ημέρα του μεγάλου πρωταθλήματος μπουρμπουλήθρας! Ο Μικρός Μπλε και η παρέα του θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν έναν ένοχο που ξέρει καλά να κρύβεται. Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τα Πιτσιμπουίνια, να εντοπίσουμε σημειώματα με παράξενα στιχάκια, να ακολουθήσουμε ίχνη και κραυγές άγριων ζώων για να λύσουμε μαζί τους το πιο δυνατό μυστήριο όλων των εποχών.

Για παιδιά από 5 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Η νεράιδα της βροχής»

Ελισάβετ Τάρη, συγγραφέας

Η συγγραφέας του βιβλίου Η νεράιδα της βροχής, με εικονογράφηση της βραβευμένης Κατερίνας Βερούτσου, μαζί με τον εμψυχωτή-παιδαγωγό Γιάννη Θεοδώρου, θα παρουσιάσουν διαδραστικά το παραμύθι με τη συμμετοχή των μαθητών του Νηπιακού Κήπου (Πρότυπα Κέντρα Προσχολικής Αγωγής). Επίσης θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν το τραγούδι του παραμυθιού «πλιτς πλατς» της μουσικού Τατιάνας Ζωγράφου. Ελάτε να γνωρίσουμε τη νεράιδα της βροχής που θυμώνει γιατί οι άνθρωποι γκρινιάζουν όταν βρέχει και αγαπούν μόνο τον ήλιο. Γι’ αυτό αποφασίζει να δείξει τη δύναμή της μπερδεύοντας τους ανθρώπους με τις πολύχρωμες σταγόνες της. Τι θα καταφέρει άραγε;

Για παιδιά 3-7 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ

 

14:00 – 15:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Είναι εντάξει να μην μπορείς ή να μην θέλεις;»

Κούλα Πανάγου, εκπαιδευτικός, Θανάσης Κοτσοβός, βιβλιοθηκονόμος

Τελικά πρέπει να αλλάξεις τον κόσμο; Κι αν δεν θέλεις ή δεν μπορείς, είναι εντάξει αυτό; Με αφορμή γυναίκες που τόλμησαν να πουν “όχι”, θα υλοποιηθεί ένα βιωματικό διαδραστικό εργαστήρι, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της προσωπικής έκφρασης

Για παιδιά 9-12 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Γνωρίστε την κυριλλική γραφή μαζί με τον Γκαγκάριν, τον πιο γκαφατζή σκυλάκο»

Μπέρισλαβ Μπλάγκογιεβιτς (Berislav Blagojević), συγγραφέας, Μαριάννα Μιλούνοβιτς, καθηγήτρια σερβικής γλώσσας

Εργαστήριο δραστηριοτήτων εκμάθησης κυριλλικής γραφής μαζί με τον Γκαγκάριν, ήρωα παιδικού βιβλίου. Με την παρουσίαση Power Point θα εξηγηθούν οι ομοιότητες μεταξύ ελληνικού και κυριλλικού αλφαβήτου, καθώς και οι διαφορές. Θα μοιραστεί έντυπο υλικό και τα παιδιά θα κληθούν να σχηματίσουν λέξεις χρησιμοποιώντας γράμματα από χαρτόνι.

Για παιδιά 5-18 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΝΑΤΙΟΝΑL AND UNIVERSITY LIBRARY OF THE REPUBLIC OF SRPSKA

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Θέλω να γυρίσω σπίτι μου»

Παναγιώτης Τούμπος, συγγραφέας, εκπαιδευτικός, Χρίστος Δούβλος, υπεύθυνος δημιουργίας και επιμέλειας ιστότοπου

Θα παρουσιαστεί σε μορφή power point το θέμα του παραμυθιού, η περιληπτική απόδοση του, το τέλος της ιστορίας του παραμυθιού, σχολιασμός του τίτλου, η εικονογράφηση, ανάγνωση αποσπάσματος, ο ρόλος του αφηγητή και οι τρόποι αφήγησης, τα εκφραστικά μέσα, η γλώσσα και το ύφος, εντυπώσεις που δημιουργεί στα παιδιά από τις παρουσιάσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε σχολικές τάξεις και η αξιοποίηση του βιβλίου ως παιδαγωγικό υλικό για τη διδασκαλία του επιχειρηματολογικού λόγου και την πλαισίωση των εργαστηρίων δεξιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας στις θεματικές ενότητες της φιλαναγνωσίας, του πολιτισμού και της ρομποτικής. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του ιστότοπου με τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα παιχνίδια μνήμης, τα παζλ, τις χρωμοσελίδες, τα φύλλα εργασίας και την πίστα ρομποτικής με τα ρομποτάκια bee bot. Στα παιδιά θα μοιραστούν εικόνες και μπογιές και θα έχουν τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν εικόνες από το παραμύθι.

Για παιδιά από 9 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗ

 

15:00 – 16:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Από την πέτρα στο ebook» – Διαδραστικό παιχνίδι για παιδιά

«Δημιουργώντας αναγνώστες» – Συζήτηση με ενήλικες για το ρόλο των παιδικών λεσχών ανάγνωσης

Δήμητρα Πυργελή, συγγραφέας, βιβλιοπώλης και συντονίστρια της παιδικής λέσχης βιβλίου δυο λαλούν κι όλοι διαβάζουν, Νάσος Σκοπιανός, μέλος της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής, πτυχιούχος βιβλιοθηκονομίας, Ρένα Σαμαρά-Μάινα, φιλόλογος, συντονίστρια Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής

Mε τη σκέψη πάντα στους τρόπους που τα παιδιά θα προσεγγίσουν το βιβλίο και θα γίνουν οι μελλοντικοί αναγνώστες της Ελλάδας, η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής και η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Δυο Λαλούν κι Όλοι Διαβάζουν παρουσιάζουν ένα δρώμενο- παιχνίδι για παιδιά για την ιστορία και εξέλιξη της γραφής και του βιβλίου. Ταυτόχρονα θα λάβει μέρος μια παράλληλη συζήτηση με γονείς, εκπαιδευτικούς, εκδότες, συγγραφείς παιδικού βιβλίου για τους τρόπους που μια παιδική λέσχη ανάγνωσης μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία αναγνωστών κόντρα στην εποχή του γιγαντισμού της οθόνης.

Για παιδιά έως 8-10 ετών. Για ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικούς, συγγραφείς παιδικού βιβλίου, εκδότες.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ / ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΔΥΟ ΛΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Η έμπνευση πίσω από τις πιο παραμυθένιες ιστορίες!»

Συγγραφείς εκδόσεων iWrite, συντονισμός: Γιώργος Λυμπέρης, συγγραφέας, θεατρολόγος

Πώς μια ιδέα καταλήγει να γίνει ένα συναρπαστικό βιβλίο; Ποια είναι η διαδικασία για να δημιουργηθεί ένα ανάρπαστο παραμύθι; Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να προσελκύσεις το παιδικό αναγνωστικό κοινό; Οι συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας των Εκδόσεων iWrite μοιράζονται τα πάντα για τη συγγραφή, μέσα από τις δικές τους εμπειρίες!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ iWRITE

16:00 – 17:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Η Δώρα και το δώρο της αιμοδοσίας»

Δέσποινα Ανταράκη, MD, MSc, PhD, Ιατρός Βιοπαθολόγος, Επιμελήτρια Β´ ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»

Η συγγραφέας και γιατρός με αφορμή το βιβλίο της μιλάει σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για την αγάπη που μπορεί να δώσει ζωή και εμπνέει διάθεση προσφοράς στους μελλοντικούς μας αιμοδότες! Γιατί η εθελοντική Αιμοδοσία είναι πρώτα από όλα θέμα παιδείας!

Για παιδιά 6-12 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΑΡ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Πώς κάνει η ζέβρα»

Στέργια Κάββαλου, συγγραφέας

Αν ξέρετε πώς κάνει η γατούλα, το σκυλάκι, η κοτούλα αλλά όχι πώς κάνει η ζέβρα, ελάτε να το ανακαλύψουμε μαζί μέσα από ανάγνωση, παιχνίδι και φυσικά ζωγραφιές.

Για παιδιά 3-6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΙΕΛ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Χρωματίζω και Φωνάζω: Όχι άλλα άστεγα ζώα! Μπορούμε να τα σώσουμε όλα!»

Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός, ζωοθεραπεύτρια, συγγραφέας, Άξελ, πιστοποιημένος σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης – ζωοθεραπείας IFΖ. Εμψύχωση: Ομάδα Yupi Yaya

Η αφήγηση, η εικονογράφηση, οι χρωμοσελίδες, τα παιχνίδια ρόλων και οι γνώσεις για τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των σκύλων ενώνονται και δημιουργούν μια διαδραστική παρουσίαση βιβλίου. Ο Άξελ, πιστοποιημένος σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης, το Παλάτι των Ονείρων, οι κάτοικοι της Μεγάλης Πολιτείας και όλα τα ζώα του Δάσους των Ευχών, μας απλώνουν το χέρι και μας καλούν να τους ακολουθήσουμε σε ένα μαγικό ταξίδι αποδοχής του διαφορετικού και αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων με κυρίαρχο σύνθημα: ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΣΤΕΓΑ ΖΩΑ! Ο σεβασμός στο περιβάλλον και στη φύση, η δημιουργία σχολείων χρωμάτων, η εμπιστοσύνη στη δύναμή μας και η μαγεία των θετικών δηλώσεων σε ένα βιβλίο! Ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε την αλλαγή! Ποτέ δεν είναι αργά να σώσουμε έστω και ένα ζώο, να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή μας!

Για παιδιά 5 – 11 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ WELLDONE

 

17:00 – 18:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Βρέχει φύλλα»

Δημήτρης Μπασλάμ, συγγραφέας

Ο Δημήτρης Μπασλάμ διαβάζει το νέο του βιβλίου Βρέχει φύλλα και συζητά με τα παιδιά για την αξία της φύσης στη ζωή μας…

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥΑ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Το φαφούτικο»

Δέσποινα Κοκκίδου, συγγραφέας

Διαπολιτισμικό εργαστήριο. Ελάτε να παίξουμε, να προβληματιστούμε, να δημιουργήσουμε και να εικονογραφήσουμε παρέα τα δικά μας έθιμα για τα δικά μας σώματα.

Για παιδιά από 4 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Γεωργιάννα. Μία Σεφ μετράει τ’ άστρα»

Δημήτρης Ταουκίδης, συγγραφέας, Ιορδάνης Καλέσης, ηθοποιός

Παρουσίαση της βιογραφίας της βραβευμένης με δύο αστέρια Michelin Σεφ Γεωργιάννας Χιλιαδάκη. Ένα γαστρονομικό παιδικό βιβλίο, αφιερωμένο στο ατέρμονο κυνήγι των ονείρων, στη δύναμη του ομαδικού πνεύματος και στη σπουδαιότητα των πραγματικών «βραβείων» της ζωής. Η βιβλιοπαρουσίαση θα συνδυαστεί με ένα ξεχωριστό θεατρικό δρώμενο, απευθυνόμενο σε μικρούς αλλά και μεγάλους… βιβλιοφαγάδες!

Για παιδιά από 5 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ

 

18:00 – 19:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Ό,τι θέλω θα κάνω», «Ο γίγαντας», «Αφαιρέθηκα!»

Θοδωρής Παπαϊωάννου, συγγραφέας

Ελάτε να βουτήξουμε στις περιπέτειες του Αχιλλέα, του ήρωα των βιβλίων του Θοδωρή Παπαϊωάννου, από τη σειρά «Χωρίς Σωσίβιο». Θα κατασκοπεύσουμε ύποπτους γίγαντες που τραγουδάνε, παίζουν κιθάρα και ξέρουν να κάνουν μαγικά κόλπα. Θα ανοίξουμε τα παράθυρα για να ακούσουμε κοκκινολαίμηδες, σπουργίτια, αηδόνια, χελιδόνια, τον κυρ Μανόλη τον μανάβη και τα τρία απίθανα σκυλιά της γειτονιάς. Θα τραγουδήσουμε, θα αυτοσχεδιάσουμε και, τέλος πάντων, με παιχνίδια μυαλού και παιχνίδια καρδιάς, σε αυτή την εκδήλωση θα κάνουμε… ό,τι θέλουμε!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Ποιος φοβάται Ποιον»

Εύα Ιεροπούλου, συγγραφέας, ΜΗΤΕΡΑ – The concept school

Όλοι κάτι φοβούνται. Κι αυτοί που το παραδέχονται κι εκείνοι που παριστάνουν τους ατρόµητους. Ο µικρός Ντίνος δεν το ξέρει αυτό. Nοµίζει πως µόνο αυτός φοβάται τόσο πολύ. Όταν, όµως, ένα καλοκαιρινό βράδυ, βρίσκει στο δωµάτιό του µια αράχνη, µαθαίνει κάτι που δεν το είχε φανταστεί ποτέ! Ένα υπέροχο βιβλίο που βοηθά τους μικρούς αναγνώστες να αναγνωρίζουν και να ξεπερνούν τους φόβους τους.

Για παιδιά από 3 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ – ΠΥΡΑΜΙΔΑ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Το μικρό νησί»

Έφη Λαδά, συγγραφέας και εικονογράφος, Εύη Γεροκώστα, αφηγήτρια

Η αφηγήτρια και εμψυχώτρια Εύη Γεροκώστα συνταξιδεύει, με μικρούς και μεγάλους στο μικρό νησί, έναν τόπο γεμάτο φιλιά, χρώματα και μυρωδιές.

Για παιδιά από 5 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

19:00 – 20:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Κικιρίκου!»

Ανθή Θάνου, ιστορήτρια

Συμμετέχουν: Χρυσάνθη Όκκα, μουσική, Γιώργος Ευγενικός, παρουσίαση

Η ιστορήτρια, συγγραφέας, Ανθή Θάνου ιστορεί παραμύθια και μοιράζεται απόψεις για το βιβλίο Κικιρίκου! με κλιμακωτά παραμύθια και δραστηριότητες για παιδιά, της ιδίας και της Χρύσας Νερατζάκη, με σχέδια του Νικόλα Κούλελη. Τα κλιμακωτά παραμύθια έχουν παιγνιώδη τρόπο ιστόρησης, έχουν ρυθμό και μουσικότητα, κωμικά στοιχεία και προσελκύουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών. Η ανθολογία περιέχει και προτάσεις με δραστηριότητες και παιχνίδια.

Για μικρούς και μεγάλους.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Όταν πέφτει η νύχτα…»

Κείμενο: Χρήστος Ν. Τσιρώνης Εικονογράφηση: Tàssies  

Ομιλητές: Ανδρέας Καρακίτσιος, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ., Μαριάνθη Θεοδωρίδου, Πτυχιούχος Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Χρήστος Τσιρώνης,  Καθηγητής Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ., Αριστέα  Κοντόζογλου, Δημοσιογράφος, Josep Antoni Tàssies, εικονογράφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος 

Ο τίτλος προδιαθέτει για ένα θέμα που όλο και περισσότερο σήμερα αφορά στα μικρά παιδιά αλλά και προβληματίζει τους μεγάλους. Η νύχτα έχει τη δική της δυναμική, η νύχτα είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση για ένα παιδί. Μέσα στη νύχτα ζωντανεύουν όμορφες και ήρεμες στιγμές γεμάτες τρυφερότητα, στοργή και αγάπη. Η’ μήπως δεν είναι έτσι πάντα; Τα παιδιά, κυρίως προσχολικής ηλικίας, έχουν την τάση να μεγεθύνουν καθετί που θα συμβεί μέσα στη νύχτα. Έχουν ανάγκη να πιαστούν από κάτι αγαπημένο, οικείο που να τους εμπνέει εμπιστοσύνη. Τα παιδιά το βράδυ δεν ψάχνουν για λογική μήτε για πολλά λόγια που να εξηγούν. Το βιβλίο λοιπόν καταφέρνει να πετύχει -γιατί όχι και να υπερβεί ακόμη -τους σκοπούς του. Ποιητικός λόγος προσαρμοσμένος για μικρά παιδιά με σεβασμό πάντα στην τέχνη του λέγειν. Ο γονιός καλείται να γίνει συμμέτοχος με τον συγγραφέα και να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της ανάγνωσης συν-δημιουργώντας με το κείμενο. Το βιβλίο ‘Όταν πέφτει η νύχτα’ επιτρέπει πολλαπλές αναγνώσεις από το γονιό, τον εκπαιδευτικό, τον εμψυχωτή. Λειτουργεί ως παιδαγωγικό εργαλείο (συναισθηματικά θέματα και αναγνωστικές δεξιότητες), ως παραμύθι για καληνύχτα, ως ιστορία για δραματοποίηση σε ομάδα παιδιών και ενηλίκων. Η εικονογράφηση και ο σχεδιασμός του Tassies δημιουργούν μια άλλη αισθητική, ένα μετα-κείμενο που αλληλοσυμπληρώνεται με το ποιητικό, σωστά συμπυκνωμένο κείμενο του Χ. Τσιρώνη. Κάθε σελίδα και μια νέα ιστορία, μια αφορμή για ένα μαγικό ταξίδι στα βάθη του ονείρου εκεί όπου όλα είναι πιθανά, εκεί όπου καθετί το πλάθουμε με τη δική μας σκέψη.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ ΕΜΙΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΣΑΡΤΖΑ

«Τhe World as we see it – Ο κόσμος όπως τον βλέπουμε»

Nassir Nasrallah, εικαστικός

Eικαστικό εργαστήριο για τη δημιουργία πρωτότυπων έργων με τον συνδυασμό πολλών και διαφορετικών στοιχείων, που όλα μαζί θα καταλήξουν σε μια εικόνα του κόσμου μέσα από τα μάτια των παιδιών.

O εικαστικός Nasir Nasrallah έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκθέσεις ενώ έχει δημιουργήσει καλλιτεχνικές εκδόσεις και εκτός Αραβικών Εμιράτων, στην Ιταλία και την Ισπανία.

Για μικρούς και μεγάλους.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: SHARJAH BOOK AUTHORITY

 

20:00 – 21:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Bookbusters»

Η συντακτική ομάδα του μαθητικού περιοδικού Bookbusters, του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, θα συστήσει στο κοινό το αγαπημένο περιοδικό. Τα παιδιά θα μιλήσουν για την ιστορία του περιοδικού, τα κίνητρα, τη φιλοσοφία του, τη δουλειά της ομάδας, την πολύτιμη εμπειρία της συλλογικής προσπάθειας, τον τρόπο με τον οποίο ο η καθεμιά και ο καθένας τη βιώνουν. Στόχος να αναδείξουν μια διαφορετική όψη της σχολικής ζωής και να εμπνεύσουν κι άλλους να το επιχειρήσουν.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΒOOKBUSTERS / 1ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Αυτό που μας κάνει ανθρώπους»

Victor D.O. Santos, εικονογράφηση Anna Forlati, μετάφραση Κωνσταντίνα Μαριδάκη

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η κυρία Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ και μέσω βίντεο η Cristina Puerta, υπεύθυνη του προγράμματος της UNESCO, Χριστίνα Μαλιγκούδη, επίκουρη καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Συντονίζει η Σοφία Σούπαρη των εκδόσεων Επόμενος Σταθμός.

«Yπάρχω στον κόσμο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πιο πολύ από τα παιχνίδια, τους σκύλους ή όποιον μπορεί να ξέρεις. Είμαι παντού. Τι είμαι;» Με ένα αίνιγμα ο Victor D.O. Santos μας παρουσιάζει το μεγαλύτερο επίτευγμα του ανθρώπου, την γλώσσα και τις χιλιάδες εκφάνσεις της. Η Unesco αφιερώνει την δεκαετία 2022-2023 στη γλώσσα και το βιβλίο Αυτό που μας κάνει ανθρώπους έχει επιλεγεί ως όχημα της καμπάνιας της για την σημαντικότητα της γλώσσας και της πολυγλωσσίας ως φορείς πολιτισμού και επικοινωνίας. Εκδίδεται φέτος σε 23 χώρες, για την Ελλάδα από τις εκδόσεις Επόμενος Σταθμός.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

 

10:00 – 11:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Η περιπέτεια της Πλαστικούρας»

Μαρία Καριωτάκη, συγγραφέας, παιδαγωγός

Η συγγραφέας και παιδαγωγός Μαρία Καριωτάκη σάς περιμένει σε μια διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου της Η περιπέτεια της Πλαστικούρας. Θα γνωρίσετε την πασίγνωστη διασημότητα Πλαστικούρα και θα μάθετε πώς να μειώσετε τα απορρίμματά σας για το καλό του πλανήτη μας! Λίγα λόγια για το βιβλίο με οικολογικό Αποτύπωμα!: Η Γη μας είναι πνιγμένη στα πλαστικά. Η Πλαστικούρα έχει φροντίσει γι’ αυτό. Χάρη στις πλαστικές δημιουργίες της, είναι η πιο αγαπητή διασημότητα του κόσμου. Μια μέρα, όμως, εξαφανίζεται. Όλοι την αναζητούν… Εκείνη έχει παγιδευτεί σε έναν τόπο όπου κανείς δεν τη θαυμάζει. Εκεί συναντά τον Πέτρο και τη Λένα, δυο παιδιά που τη φέρνουν αντιμέτωπη με τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης του πλαστικού. Θα καταφέρουν να την πείσουν ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς συσκευασίες και πλαστικά μιας χρήσης; Θ’ αλλάξει η Πλαστικούρα, για να σωθεί ο πλανήτης μας;

Για παιδιά από 9 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

 

11:00 – 12:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Η ζωή της κύκλους κάνει – Συναρπαστικές ιστορίες επανάχρησης στην ιστορία και την τέχνη»

Αλεξάνδρα Σέλελη, συγγραφέας, αρχαιολόγος

Μια σειρά από επιτραπέζια ομαδικά παιχνίδια δίνουν την αφορμή να ξεδιπλώσουμε τις συναρπαστικές ιστορίες αντικειμένων που γνώρισαν περισσότερες από μία ζωές. Μπορεί να άλλαξαν μορφή ή να βρήκαν μια διαφορετική χρήση, μα κράτησαν τις μνήμες από τις περιπέτειές τους κι αυτές ανακαλύπτουμε σταματώντας σε σταθμούς μέσα στον χώρο, στον χρόνο και στην τέχνη. Αφού πάρουμε ιδέες βλέποντας ευρηματικές κατασκευές με βάση αντικείμενα «για πέταμα», σε ένα εργαστήριο κατασκευών δίνουμε μια νέα χρωματιστή ζωή σε ένα σκουπίδι. Συμμετέχει η Γ’ τάξη του Αρσακείου Θεσσαλονίκης.

Για παιδιά από 6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Το κόλλησες»

Σταυρούλα Μαστοροδήμου, συγγραφέας

Διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου Το κόλλησες από την συγγραφέα και παιδαγωγό Σταυρούλα Μαστοροδήμου με τη χρήση θεατρικών εργαλείων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥΑ

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Όταν η καρδιά μου γεμίζει»

Ελένη Βασιλειάδη, συγγραφέας

Πάρτε μαζί της τα δοχεία της αγάπης και ελάτε να τα γεμίσουμε παρέα!

Για παιδιά από 4 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

12:00 – 13:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Τα γενέθλια του Μέλιου: Η μεγάλη γιορτή!»

Θοδωρής Παπαϊωάννου, συγγραφέας, Βίκυ Ξανθοπούλου, εκπαιδευτικός

Ο Μέλιος γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη! Ελάτε να διασκεδάσουμε μαζί του σ’ ένα πάρτι γεμάτο φαντασία, παιχνίδια και πολλή μουσική και να ευχηθούμε χρόνια πολλά στο αγαπημένο μας σκαθάρι.

Για παιδιά από 5 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Το νησί του Ποτέ-Ποτέ» – Book party στο νησί του Ποτέ-Ποτέ!

Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας

Οι εκδόσεις Διόπτρα και η συγγραφέας-εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη σας προσκαλούν σε ένα διαδραστικό, διασκεδαστικό book party στο νησί του Ποτέ-Ποτέ! Γλάροι, βατραχάκια, στρουθοκάμηλοι και καρχαρίες θα βουτήξουν μέσα στις ιστορίες, θα παίξουν με τις λέξεις, θα ταξιδέψουν με τη δύναμη του μυαλού τους και θα μάθουν πώς, όταν βλέπουμε τις αλλαγές ως ευκαιρίες και όχι ως απειλές, μπορούμε να μετατρέψουμε τα εμπόδια σε εφόδια για την εξέλιξή μας. Σημ.: Το book party είναι και για τους γονείς και για τους δασκάλους, οπότε μη χάσετε την ευκαιρία να βουτήξετε στην ιστορία με τα παιδιά σας!

Για παιδιά από 5 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Το μεγάλο σύμπαν του Όλιβερ»

Δημιουργική ομάδα παιχνιδιών Gamecraft

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με αφορμή το πρώτο μέρος της νέας σειράς βιβλίων του Χόρχε Τσαμ. Θα μπορούσε ένας δωδεκάχρονος να σας μιλήσει για το σύμπαν; Αδύνατον; Κι όμως! Αυτός ο δωδεκάχρονος δεν είναι σαν τους άλλους! Δίπλα στον Δρα Χάουαρντ και της υπόλοιπους ταλαντούχους φίλους του, θα σας μπλέξει σε μια περιπέτεια γεμάτη γρίφους, έξυπνες απαντήσεις και μπόλικη αγωνία!

Για παιδιά από 9 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

13:00 – 14:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Τραγουδάμε ΟΙΚΟλογήματα σε μια γιορτή για το περιβάλλον»

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας

Με τη συμμετοχή μαθητών του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Ελάτε όλα τα παιδιά να τραγουδήσουμε δυνατά τα τραγούδια των ΟΙΚΟλογημάτων, για να ακουστούμε μέχρι τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ. «Σπίτι όλων μας η Γη» θα φωνάξουμε μαζί με τον πρώτο ομιλητή που δεν είναι άνθρωπος, τον Μπουλουμπίνο, ο οποίος όλα τα ζώα εκπροσωπεί. Θα αλλάξουμε τα Ηνωμένα Έθνη σε Ηνωμένα Είδη και θα τραγουδήσουμε για τα δικαιώματα των ζώων. Άραγε θα τα καταφέρουμε να πείσουμε τους συνανθρώπους μας να αλλάξουν συνήθειες για να σωθεί ο πλανήτης; Τραγουδάει η Χορωδία του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης τραγούδια από τα ΟΙΚΟλογήματα σε μουσική του Κώστα Θωμαΐδη. Αφηγείται ο συγγραφέας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ / ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Ο θαρροφύλακας»

Διονύσης Σταθακόπουλος, συγγραφέας, Εύη Γεροκώστα, αφηγήτρια

Ένα μικρό αγόρι βουτάει σ’ έναν βαθύ ωκεανό. Όχι, δεν είναι ναυαγός, ούτε ονειρεύεται να γίνει καπετάνιος. Το θάρρος του ψάχνει να βρει μέσα στα χρώματα μιας νύχτας… Η αφηγήτρια Εύη Γεροκώστα ανοίγει το κουτί με τις λέξεις του συγγραφέα Διονύση Σταθακόπουλου και μοιράζεται, με μικρούς και μεγάλους, σκέψεις, εικόνες και όνειρα.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Πού κρύβονται τα δικαιώματα μέσα στην πόλη;»

Κούλα Πανάγου, εκπαιδευτικός, Θανάσης Κοτσοβός, βιβλιοθηκονόμος

Η πόλη των δικαιωμάτων ζωντανεύει! Μέσα από ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού ανακαλύπτουμε τους Ήρωες των Δικαιωμάτων, μέσα από το βιβλίο Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!, των Πάνου Χριστοδούλου και Στέλλας Στεργίου, από τις Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

Για παιδιά 5-8 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

14:00 – 15:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Η θεία Πορτοκαλένια και το όρος Τουπουνγκάτο»

Μαρία Δασκαλάκη, συγγραφέας

Διαδραστική εκδήλωση. Η θεία Πορτοκαλένια επισκέπτεται τη ΔΕΒΘ και φέρνει μαζί της ασημένια λάβα από το ηφαίστειο στο όρος Τουπουνγκάτο και μια μυστική συνταγή… Ελάτε να τη γνωρίσουμε παρέα. Το μόνο που χρειάζεται να φέρετε μαζί σας είναι… μπόλικη φαντασία!

Για παιδιά από 8 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Ένα γράμμα»

Σπύρος Κόλλας, συγγραφέας

Ανάγνωση και αφορμή για συζήτηση: Μια ιστορία για όσους μεγάλους νοσταλγούν φιλίες που χάθηκαν και πρέπει να τις αναζητήσουν. Mια ιστορία για όσους μικρούς ονειρεύονται φιλίες που θα κρατήσουν για πάντα.

Για παιδιά 6-11 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΙΕΛ

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Ιστορία μέσα σ’ ένα πλυντήριο»

Βίλυ Δημητρίου, συγγραφέας

Πώς μπορεί η ομαδικότητα, η συνεργασία, αλλά και η ευλογία του να είσαι μοναδικός να χωρέσουν μέσα σε ένα πλυντήριο; Ένα παραμύθι που διδάσκει στα παιδιά την έννοια της αλληλοβοήθειας. Στόχος είναι να μάθουν οι μικροί αναγνώστες την έννοια της φιλίας και τα οφέλη της. Θα υπάρξει και διαδραστικό παιχνίδι με τα παιδιά να γνωρίσουν τους ήρωες του βιβλίου.

Για παιδιά 3-6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΛΥΒΙ

15:00 – 16:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«To Fake newsical-Παρ@μυθομπερδέματα στην 20η ΔΕΒΘ!»

Εύη Σαρμή (σκηνοθέτις) και ο θίασος του Fake newsical-Παρ@μυθομπερδέματα

Υπάρχουν fake βιβλία; Υπάρχουν fake συγγραφείς; Υπάρχουν fake εκδότες; Υπάρχει fake Διεθνής Έκθεση Βιβλίου; Υπάρχει fake οδός Αγγελάκη; Υπάρχει fake Θεσσαλονίκη; Οι ήρωες της παράστασης, που έδωσε λύσεις σε κάθε μυστήριο για έναν χειμώνα στο ΚΘΒΕ, τώρα και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Σε ένα διαδραστικό happening παρωδίας, καγχασμού και εξωκάρδιας μουσικής ο επιτήδειος ντετέκτιβ Ρεβυθούλης με την tech maniac μαμά του, (που πάντα έχει ανά χείρας το υποπτόμετρο, μη ξεχνιόμαστε…) αλλά και οι τρεις αναπόφευκτες Γιαγιάδες-in–action αποκαλύπτουν κάθε παραχάραξη, κάθε fake, κάθε cake και στα πάντα απαντούν. Πάρτε ό, τι αναπάντητο έχετε κι ελάτε. Οι απαντήσεις κόπτονται παρουσία του πελάτου.

Για παιδιά 6-12 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Το σπιρτόκουτο και η λευκή λίμνη»

Ζήσης Παπαϊωάννου, συγγραφέας, Τάνια Τσακράκη, Ειδική Παιδαγωγός, Ελένη Γκόρα, Φιλόλογος, Δρ. Δημιουργικής Γραφής

Συζήτηση για το βιβλίο και για την επίδραση των παραμυθιών στην παιδική ηλικία.

Για παιδιά 5-7 ετών και ενήλικες.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ

 

16:00 – 17:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ ΕΜΙΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΣΑΡΤΖΑ

«Reflections – Αντανακλάσεις»

Rashed Al Mulla, εικαστικός

Kαλλιτεχνικό εργαστήριο που βασίζεται σε στοιχεία της τέχνης της ζωγραφικής και όσα αγαπούν τα παιδιά μέσα από την τεχνική του καθρέφτη.

Ο Rashid Al Mulla είναι εικαστικός με μεγάλη εμπειρία στην παραδοσιακή αλλά και την ψηφιακή εικονογράφηση. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Για μικρούς και μεγάλους.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: SHARJAH BOOK AUTHORITY

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Πετάει, πετάει… η Άνοιξη;»

Σέβη Χατζησαββίδου, συγγραφέας

Μια διαδραστική μουσικο-θεατρική παρουσίαση. Εικόνες και λέξεις θα ζωντανέψουν σ’ ένα ανοιξιάτικο σκηνικό. Με τρισδιάστατες κατασκευές θα ανακαλύψουμε όλα αυτά που πετάνε την άνοιξη και θα ταξιδέψουμε μαζί στην αγαπημένη μας εποχή. Με πεταλούδες, ήρωες, λουλούδια, με το φως, με μουσική και τραγούδια θα κάνουμε ένα ταξίδι στους μήνες και τις ομορφιές της άνοιξης. Στο τέλος της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί εικαστικό εργαστήρι, στο οποίο κάθε παιδί θα δημιουργήσει τη δική του κατασκευή. Τι θα φτιάξουμε; Είναι ανοιξιάτικη έκπληξη!

Για παιδιά 3-6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΙΕΛ

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Το ευτυχισμένο αρκουδάκι»

Αντιγόνη Τουλγαρίδου-Κολίτση, συγγραφέας

Παρουσίαση του νέου παιδικού βιβλίου της Αντιγόνης Τουλγαρίδου-Κολίτση.

Για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

 

17:00 – 18:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ ΕΜΙΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΣΑΡΤΖΑ

«We are together – Είμαστε μαζί»

Aliaa Alhamadi, εικαστικός

Καλλιτεχνικό εργαστήριο στο οποίο τα παιδιά θα εκφραστούν με αφορμή την έννοια της συνύπαρξης ανάμεσα στους ανθρώπους και όλα τα πλάσματα σ’ έναν αρμονικό και χαρούμενο κόσμο.

H Aliaa Alhamadi είναι εικαστικός με ειδίκευση στις γραφικές τέχνες. Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκθέσεις.

Για μικρούς και μεγάλους.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: SHARJAH BOOK AUTHORITY

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Οι 12 Θεοί του Ολύμπου»

Λητώ Τσακίρη, συγγραφέας

Ένα υπέροχο βιβλίο για τους 12 θεούς του Ολύµπου που ταξιδεύει τα παιδιά στη Μυθολογία του τόπου µας. Ξεκινώντας από τη Θεογονία, µαθαίνει στα παιδιά τις ξεχωριστές προσωπικότητες των θεών του Ολύµπου, που ουσιαστικά καθρεφτίζουν τις πολλές και µοναδικές προσωπικότητες των ανθρώπων µέσα στην κοινωνία που ζούµε.

Για παιδιά από 5 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ – ΠΥΡΑΜΙΔΑ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Ο έναστρος ουρανός στη μυθολογία»

Σταύρος Αυγολούπης, Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ., συγγραφέας, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου «Απόστολος Παύλος»

Πότε γεννιέται ένας αστέρας; Από πού πήρε την ονομασία του ο Ωρίωνας; Υπάρχουν αστέρια Γίγαντες; Ελάτε να γνωρίσουμε όλα τα μυστικά του έναστρου ουρανού στην πρωτότυπη παρουσίαση του βιβλίου Ο Έναστρος ουρανός στη μυθολογία του Ομότιμου Καθηγητή Αστρονομίας Σταύρου Αυγολούπη. Παρέα με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου «Απόστολος Παύλος» θα μάθουμε τα κρυμμένα μυστικά και τις πιο όμορφες ιστορίες για τα αστέρια!

Για παιδιά από 7 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

 

18:00 – 19:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Σειρά Αγριόπαπιες – Όνειρο τρίτο: Η απελευθέρωση»

Γιώργος Χατζόπουλος, συγγραφέας

Με τη συμμετοχή σπουδαστών/τριών της Πειραματικής σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Θέρμης

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ

Ο Αλέξανδρος αναζητά την ελευθερία του στη δύναμη του έρωτα και της γραφής, στα επαναστατικά λόγια του αγαπημένου του φιλόλογου, στην γοητεία της περιθωριακής ζωής. Τι θα γίνει όμως όταν μία σειρά από τυχαία γεγονότα που θα γίνουν μπροστά στα μάτια του (μία απαγωγή) θα τον φέρουν αντιμέτωπο με πραγματικά και κρίσιμα διλήμματα; Μήπως εν τέλει οι επιλογές που θα κάνει θα είναι αυτές που θα τον οδηγήσουν στην πραγματική ελευθερία; Την απάντηση θα μας τη δώσουν οι σπουδαστές/τριες της Πειραματικής σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Θέρμης που με την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους Ελευθερίας Τέτουλα θα μας παρουσιάσουν ένα θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο βιβλίο.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Μήνες του χρόνου παιδιά της γης»

Ζωή Ράλλη, συγγραφέας, παιδιά του παιδικού σταθμού «Κοκκινοσκουφίτσα», Γιάννης Θεοδώρου, παιδαγωγός, εμψυχωτής, μουσική: Αναστασία Παπαδάμου, Γιώργος Λίζος, Αλίκη Κωνσταντίνου

Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και τραγούδια, οι χαρούμενοι μήνες της άνοιξης θα ζωντανέψουν και θα γνωρίσουν στα παιδιά  τα ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά τους. Στο βιβλίο αυτό, η αναφορά στους μήνες γίνεται με ιδιαίτερη ευαισθησία και το θέμα προσεγγίζεται με πρωτότυπο και εποικοδομητικό τρόπο. Η εικονογράφηση έγινε από την Αγγελική Ρελάκη.

Για παιδιά 3-6 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Πετάνε οι αρουραίοι;»

Σύρμω Μιχαήλ, συγγραφέας

Διαδραστική εκδήλωση. Ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τον κύριο Ράτη τον αρουραίο, που το μόνο που θέλησε ήταν να φάει αυγά μελάτα. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά με μια τόσο απλή επιθυμία; Κι όμως, ούτε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτό που του συνέβη και που τελικά του άλλαξε τη ζωή. Ελάτε να το ανακαλύψουμε παρέα!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

19:00 – 20:00

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Επετειακή έκδοση: 40 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας των κωμωδιών του Αριστοφάνη σε κόμικς»

Κώστας Μπλιάτκας, δημοσιογράφος, Τάσος Παπαναστασίου, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, και οι δημιουργοί Τάσος Αποστολίδης και Γιώργος Ακοκαλίδης

Οι 11 κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα από την έκδοσή τους στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Βραβεύτηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολιτισμός 2007-2013» με την παραγωγή «THE DUTY OF COMEDY». 40 χρόνια αργότερα, έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε ξανά με τους δημιουργούς τους, Τάσο Αποστολίδη και Γιώργο Ακοκαλίδη, να μιλήσουμε για το έργο τους και να θυμηθούμε τα κόμικς που μας συνόδευσαν στα παιδικά μας χρόνια, με την ευκαιρία να χαρίσουμε στα δικά μας παιδιά την ίδια ευκαιρία γέλιου και μάθησης!

Για παιδιά από 8 ετών και ενήλικες.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΩΜΟΣ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12

«Βοηθήστε το παιδί σας να ανθίσει»

Φιλιώ Κατσαρού, Φωτεινή-Μαρία Μοναστιρλή

Η Φιλιώ Κατσαρού παρουσιάζει το βιβλίο Βοηθήστε το παιδί σας να ανθίσει και συζητά με τους γονείς.

Για γονείς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥΑ

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Έκθεση εικονογράφησης «Κοπελούδες»

Έλληνες εικονογράφοι μοιράζονται με το κοινό έργα τους που απεικονίζουν γυναίκες, κορίτσια, κοπέλες, γυναίκες, γιαγιάδες, θηλυκά πλάσματα με ανθρώπινη ή άλλη μορφή, ο καθένας με τον δικό του, ιδιαίτερο, τρόπο.

Συμμετέχουν οι:

Τριανταφυλλιά Βάσσου, Κατερίνα Βερούτσου, Γρηγορία Βρυττιά, Σοφία Γαλή, Λίλια Γκούνη-Σοφικίτη, Μυρτώ Δεληβοριά, Βίκυ Δελή, Εμμανουέλα Κακαβιά, Κατερίνα Καλιτσουνάκη, Ναταλία Καπατσούλια, Βίλλυ Καραμπατζιά, Δέσποινα Καραπάνου, Έφη Κοκκινάκη, Γιώτα Κοκκόση, Αιμιλία Κονταίου, Ζωή Κοσμίδου, Έφη Λαδά, Γαρυφαλλιά Λευθέρη, Νίκη Λεωνίδου, Βιβή Μαρκάτου, Ναταλία Μαυρωτά, Θέντα Μιμηλάκη, Ζωή Νικητάκη, Πωλίνα Παπανικολάου, Δήμητρα Παπαδημητρίου, Σοφία Παπαδοπούλου, Αθηνά Πετούλη, Δημήτρης Πετρόπουλος, Άρτεμις Πρόβου, Μαρία Σαββίδου, Γιώργος Σγουρός, Χριστίνα Σεραφείμ, Ντανιέλα Σταματιάδη, Φωτεινή Στεφανίδη, Λέλα Στρούτση, Τέτη Σώλου, Κατερίνα Σωτηροπούλου, Γεωργία Τρούλη, Εύη Τσακνιά, Νικολέτα Φιλιππίδη, Πέγκυ Φούρκα, Φίλιππος Φωτιάδης, Μαιρηλία Φωτιάδου, Λία Φωτιάδου, Νικόλας Χατζησταμούλος, Χριστίνα Χρηστίδου, Δήμητρα Ψυχογυιού

Γωνιά Ανάγνωσης «Χίλιες νύχτες κι άλλες τόσες»

Σημείο αναφοράς για την Έκθεση καθώς, πέρα από χώρος ανάγνωσης και γνωριμίας με παλιές και νέες εκδόσεις, λειτουργεί ως χώρος ανάπαυλας για μικρούς και μεγάλους ανάμεσα στις εκδηλώσεις. Φέτος είναι αφιερωμένη στη λογοτεχνία, τους μύθους και τα παραμύθια των αραβόφωνων χωρών.

Βιβλία προσέφεραν οι εκδοτικοί οίκοι:

Γράφημα, Διόπτρα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Κοντύλι, Μεταίχμιο, Μίνωας, Νίκας-Ελληνική Παιδεία, Πατάκης, Ρώσση, Σταμούλης-Θύρα, Ταξιδευτής, Τζιαμπίρης-Πυραμίδα, Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας (ΜΠΕΛ)

Σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης, στην αίθουσα 3 της Παιδικής Γωνιάς, θα προβάλλεται, ανάμεσα στις εκδηλώσεις, το διαφημιστικό σποτ «Γιατί μεγαλώνουμε με τα βιβλία» του Μουσείου Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας (ΜΠΕΛ) που λειτουργεί στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

  • Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.
  • Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
  • Ευχαριστίες στο Τμήμα Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διάθεση χώρου εργαστηρίων και εκδηλώσεων για τα παιδιά.

 8ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης

ι

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί για 8η χρονιά μια διοργάνωση που έχει γίνει θεσμός για την πόλη, το 8ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης. Στόχος του Φεστιβάλ και των εκπαιδευτικών δράσεων που το πλαισιώνουν είναι να προβληθούν όλες οι μορφές ανακύκλωσης και να αναδειχθούν τα οφέλη της με σκοπό να πολλαπλασιαστούν τα ποσοστά της στη Θεσσαλονίκη. Το Φεστιβάλ Ανακύκλωσης θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 24 Απριλίου έως την Παρασκευή 26 Απριλίου στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ HELEXPO.

 

Η Action Art  στο 8ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Action Art υποδέχεται μαθητές σχολείων στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τη φύση και το περιβάλλον μέσω παραστάσεων αφήγησης  στις 24, 25 και 26 Απριλίου, στις 9.00.

«Η γη αφηγείται και τραγουδά. Ήχοι και παραμύθια της μητέρας γης»

Πρόκειται για μια διαδραστική, βιωματική παράσταση λόγου, ήχων,  μουσικής. Η παράσταση πραγματοποιείται με την ταυτόχρονη συμμετοχή αφηγητή, μουσικού και παιδιών και την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.

Αφήγηση: Ροδάνθη Δημητρέση. Τραγούδι, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί: Γιούλα Μιχαήλ

 

Εικαστικό εργαστήριο 26 Απριλίου στις 11.00

 «Γιορτάζουμε την άνοιξη  με …ανακύκλωση!» 

Πώς ένα άχρηστο  υλικό, ένα πλαστικό μπουκάλι, μια πλαστική σακούλα μετατρέπεται σε ένα πολύτιμο δώρο; Ποιο είναι το πολύτιμο μήνυμά του;

Ένα εργαστήριο ατομικό και ομαδικό ταυτόχρονα.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιήσουν καλλιτέχνες και παιδαγωγοί  της Action Art

 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Το πρόγραμμα του 8oυ Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης μπορείτε να δείτε και ΕΔΩ       

 

Εικαστικές Προσεγγίσεις της Ιστορίας της Μακεδονίας, 19ος – 20ός αιώνας

Έκθεση έργων τέχνης από τη συλλογή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας

Εγκαίνια: Τετάρτη 3 Απριλίου 2023, ώρα 18.30

 

Η έκθεση «Εικαστικές Προσεγγίσεις της Ιστορίας της Μακεδονίας, 19ος-20ός αιώνας» παρουσιάζει εικαστικά έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ).

Η ειρηνική πορεία της χώρας μας δε στέρησε από τους καλλιτέχνες την ανάγκη να προχωρήσουν στην παραγωγή έργων με θέμα την Ιστορία. Ωστόσο, τη θέση των πολεμικών γεγονότων κατέλαβαν οι σημαντικότερες στιγμές στην πορεία του Έθνους. Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στο πλαίσιο της διατήρησης και ανάδειξης των στιγμών της ιστορίας της Μακεδονίας, κατά καιρούς επιχείρησε και εγκαινίασε εκθέσεις με παρόμοια θεματική. Έργα νέων, αλλά και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, αποτύπωσαν με φρέσκια ματιά τη νέα διάσταση της έννοιας “ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ” και τη σημασία για τον Έλληνα του 21ου αιώνα αυτού του μοναδικού γεγονότος που συντάραξε στα τέλη του 19ου αι. τον Βαλκανικό αλλά και γενικότερα τον Ευρωπαϊκό χώρο. Οι καλλιτέχνες του «Σχολείου των Τεχνών» προέβαλαν τον ηρωισμό των Αγωνιστών του ΄21 ως μαρτυρία της αδιάλειπτης ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού. Οι καλλιτέχνες, αντίθετα, του 21ου αιώνα δημιούργησαν τους νέους ήρωες, τους απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας, σε μια Ελλάδα που γνώρισε την οικονομική κρίση και την πανδημία.

 

Ιδιαίτερης αξίας είναι και η δημιουργία των εικαστικών έργων που απεικονίζουν στιγμές ή προσωπικότητες που αφορούν την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Μέσα από τη νεότερη καλλιτεχνική παραγωγή καταδεικνύεται ο τρόπος, ο βαθμός, η ένταση με την οποία η τέχνη επηρεάζεται σε δεδομένες ιστορικές στιγμές, εν προκειμένω την ίδια την εποχή του Αγώνα, αλλά και συνεχίζει να αναπαράγει τη μνήμη, ως πηγή έμπνευσης.

Το μεγαλείο της ελληνικής κοινωνίας είναι η αναγέννησή της μετά από τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της εποχής μας. Η καλλιτεχνική μνήμη ξαναστήνει το όραμα των αγώνων με ρεαλιστικό τρόπο και με βαθιά γνώση της έννοιας «Θυσία».

 

Επιμέλεια Έκθεσης: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) του ΙΜΜΑ

Συνεπιμέλεια-Συντονισμός Έκθεσης: Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος, Διευθύντρια Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας

 

Ξενάγηση (27/04)

Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση το Σάββατο 27 Απριλίου στις 12:00 μ.μ. από την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Σταυρούλα Μαυρογένη

Η έκθεση περιλαμβάνει νέα και παλαιότερα εικαστικά έργα, γλυπτά και art installations από τη συλλογή του ΙΜΜΑ, δίνοντας έμφαση στην καλλιτεχνική μνήμη που αποδίδει την ανάγκη για επανάσταση και το όραμα των αγώνων στη Μακεδονία για την ελευθερία. Το μεγαλείο του ελληνισμού και η καθοριστική συμβολή των καλλιτεχνών στην εξιστόρηση των αγώνων του έθνους, αποτελούν τα κεντρικά μηνύματα που εκπέμπει η έκθεση. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης οι επισκέπτες θα μπορέσουν να ανακαλύψουν την ταύτιση της ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης με την ιστορία του ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Η διάρκεια της ξενάγησης είναι 60 λεπτά και πραγματοποιείται με το εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο.

Ο Μύλος των Ξωτικών

α

Η Ιστορία ξεκίνησε κάπως έτσι…

Ήταν 9 Δεκεμβρίου του 2011 όταν ο Άη Βασίλης μεταμόρφωσε τον Μύλο Ματσόπουλου, στα Τρίκαλα, σε ένα από τα  μεγαλύτερα Χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα της Ελλάδας, τον «Μύλο των Ξωτικών». Τα παλιά φουγάρα πήραν μπροστά και από τότε δουλεύουν ασταμάτητα, με μοναδικό σκοπό να προσφέρουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, κάτι καινούριο συμβαίνει στον Μύλο των Ξωτικών, μια νέα ιστορία που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο παραμυθένιο και μαγικό.

“Μια φορά κι έναν καιρό σε έναν μικρό πλανήτη ενός απέραντου γαλαξία ζούσε ένας μικρός Πρίγκιπας ανάμεσα σε τριαντάφυλλα και ηφαίστεια. Καθώς πλησίαζαν τα Χριστούγεννα o μικρός Πρίγκιπας άρχισε να ονειρεύεται έναν κόσμο διαφορετικό! Έτσι αποφάσισε να ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες και να αναζητήσει την αλήθεια. Επισκέφθηκε 5 πλανήτες που στον καθένα υπήρχε μόνο ένας κάτοικος, ο μεγαλοπρεπής  Βασιλιάς, ένα όμορφο και μοσχομυριστό Τριαντάφυλλο, ο πιστός Φανανάφτης και ο κομψός Αστρονόμος. Τελευταίος πλανήτης που επισκέφθηκε ήταν η γη και βρέθηκε στο Μύλο των Ξωτικών όπου συνάντησε τον Άη Βασίλη και τους αμέτρητους βοηθούς του.”

Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι μαγικό και παραμυθένιο στον απέραντο γαλαξία, σταθείτε κάτω από τα αστέρια, κοιτάξτε προσεκτικά γύρω σας και αν σας πλησιάσει ένα μικρό και χαμογελαστό παιδί μην το αγνοήσετε θα είναι σίγουρα ένας μικρός Πρίγκιπας.

Εκδηλώσεις στον Μύλο των ξωτικών

Κάθε χρόνο, ο Μύλος των Ξωτικών, φροντίζει και διαθέτει ένα πλήρες και άκρως διασκεδαστικό πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και όχι μόνο, στην κεντρική σκηνή του. Εκδηλώσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα γούστα. Για 45 ημέρες, θα γεμίσει η σκηνή του μύλου με καλή μουσική, με χορούς, με θέατρο, με παραμύθια αλλά και πολλές εκπλήξεις. Παράλληλα, εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται και στο κέντρο της πόλης.

Βρείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων της διοργάνωσης ΕΔΩ.

Όλες τις θεματικές δράσεις και τις δραστηριότητες του πάρκου θα τις βρείτε ΕΔΩ.

 

Let’s start … Christmas fiesta

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
.
Με μουσικές από όλον τον κόσμο και με νότα χριστουγεννιάτικη θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και ώρα 20:30 στην Αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στο πόντιουμ της ορχήστρας θα βρεθεί ο πολυβραβευμένος μαέστρος Miguel Angel Navarro για ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι, από την κουλτούρα της Ισπανίας και το ιδιαίτερο ύφος του pasodoble, στις ατμοσφαιρικές ιαπωνικές μελωδίες, τα αγαπημένα βαλς του Shostakovich και τον ρυθμό ενός πανέξυπνου αμερικάνικου μουσικού θέματος, όπου αρχηγός της ορχήστρας γίνεται μια «γραφομηχανή».

Το κλίμα αλλάζει στο δεύτερο μέρος της συναυλίας και οι μελωδίες από όλο τον κόσμο αποκτούν μια γιορτινή χριστουγεννιάτικη διάθεση.

Ψάχνοντας τους θησαυρούς των Χριστουγέννων με την Αιθήρ

Δασοπεριπέτειες σε γιορτινή ατμόσφαιρα! 

Η Αιθήρ ψάχνει τους Θησαυρούς των Χριστουγέννων! Θα τn βοηθήσεις;

Αυτά τα Χριστούγεννα η Αιθήρ ετοιμάζει μια περιπέτεια για παιδιά σε μοναδικούς προορισμούς στη φύση.

Το πρόγραμμα αποτελείται από βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον που ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και το πλήθος των παιδιών. Κύριοι σκοποί του είναι να φέρει τα παιδιά κοντά στο δάσος, να τα βοηθήσει να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα του, καθώς και να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη χωρίς περιορισμούς.

Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω έρχονται να συνδεθούν με τη μαγεία των Χριστουγέννων και να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι στο δάσος που θα μείνει αξέχαστο στη μνήμη κάθε παιδιού.

 

Μπορείτε να μάθετε για τις δράσεις της Aether στην σελίδα: www.aethercreative.gr/

Thessaloniki PhotoΒiennale 23

Περισσότεροι από 100 φωτογράφοι και καλλιτέχνες από 18 χώρες συμμετέχουν και παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε ένα πολυθεματικό πρόγραμμα 25 εκθέσεων, εκδηλώσεων λόγου, ανοιχτών δράσεων στο κοινό και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που θα φιλοξενηθούν σε 19 μουσεία, χώρους πολιτισμού και αίθουσες τέχνης στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα για τέσσερις μήνες.

Η Thessaloniki PhotoΒiennale, διοργάνωση του MOMus, σε επιμέλεια και συντονισμό του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, συμπληρώνει φέτος τριάντα πέντε χρόνια παρουσίας και είναι ένα από τα παλαιότερα φωτογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Ταυτόχρονα αποτελεί σημαντικό βήμα παρουσίασης της σύγχρονης και ιστορικής ελληνικής φωτογραφικής δημιουργίας και ένα ζωτικό σταυροδρόμι ζύμωσής της με την αντίστοιχη διεθνή σκηνή.

Στη φετινή διοργάνωση, την κεντρική έκθεση με τίτλο «Το φάντασμα του λαού» επιμελείται ο διεθνούς φήμης Βρετανός ιστορικός τέχνης, φωτογράφος και επιμελητής Julian Stallabrass. Διαρθρωμένη στους χώρους του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, η έκθεση διερευνά τις πολλές διαφορετικές πτυχές του λαϊκισμού μέσα από τη φωτογραφία και το βίντεο. Καθώς το φάντασμα του λαϊκισμού στοιχειώνει τον πλανήτη, πολλοί καλλιτέχνες έχουν εξερευνήσει τις πολυάριθμες διαστάσεις του φαινομένου: πώς και εάν θα πρέπει να αναπαρίστανται ο «λαός» (εάν θεωρήσουμε ότι υφίσταται ως έννοια), η δημοκρατική εξουσία, η φύση των χαρισματικών ηγετών, η λαϊκή διαμαρτυρία και εξέγερση. Ο φακός, ως μέσο που από τη γέννησή του υπήρξε στενά συνυφασμένο με την ιστορία της μαζικής πολιτικής, εύλογα βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της καλλιτεχνικής διερεύνησης, που έχει πάρει πολλές διαφορετικές μορφές – τεκμηριωτική, επιτελεστική, σατιρική, εννοιολογική.

Στο πρόγραμμα της Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 παρουσιάζονται εκθέσεις ιστορικές και σύγχρονες, ομαδικές και ατομικές, πρωτοεμφανιζόμενων και καταξιωμένων φωτογράφων, μια ανθολόγηση του εγχώριου photobook τα τελευταία είκοσι χρόνια, ταυτόχρονα με παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις.

Ζώντας πλέον σε ένα περιβάλλον με τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που άφησε η πανδημία τα τελευταία τρία χρόνια παντού παρούσες, αντιμέτωποι πλέον και με άλλου τύπου κρίσεις, όπως η κλιματική, ή και πολέμους, η φωτογραφία είναι το μέσο που αποτυπώνει την όχι πάντα αισιόδοξη πραγματικότητα, δημιουργώντας συγχρόνως αφορμές για ζωηρή και ενεργή σκέψη για το μέλλον που είναι ήδη εδώ.

 

Δείτε στο Πρόγραμμα της Διοργάνωσης αναλυτικά πότε είναι τα εγκαίνια της κάθε έκθεσης, τη διάρκεια της και τον χώρο στον οποίο φιλοξενείται.

Δύναμη και οδύνη στο Αφγανιστάν: το καθεστώς Ταλιμπάν 1996-2001, Δημήτρης Μεσσίνης 

 

Ghost Cemetery, Martin Barzilai

 

Φορέας Διοργάνωσης

MOMus-Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης

58α Δημήτρια

Θέατρο, Μουσική, Χορός, Εικαστικά, Κινηματογράφος. Όλες οι τέχνες σε ένα φεστιβάλ!

Tα Δημήτρια είναι εδώ!

Η τέχνη τιμά την ιστορία, συνδιαλέγεται με τις κρίσεις και τους προβληματισμούς του σήμερα, στρέφει το βλέμμα στο αύριο. Τέχνη της εξωστρέφειας, αλλά και της εντοπιότητας.
Με προτάσεις νέων, αλλά και με έργα καταξιωμένων δημιουργών. Με συμμετοχές από την Ελλάδα, τη γειτονιά των Βαλκανίων, την Ευρώπη και την Αμερική.
Έργα που αναδεικνύουν τη δύναμη της τέχνης, που στοχεύει στο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα και της τέχνης που δεν φοβάται να συμφιλιωθεί με τα τραύματα και τις ενοχές.
Μουσική, θέατρο, χορός, εικαστικά, κινηματογράφος.
Έργα πρωτοπορίας με νέες φόρμες, αλλά και έργα ρεαλισμού και κλασικής έκφρασης.
Καλλιτεχνικές προτάσεις με έμφαση στα σύγχρονα ρεύματα, τις δημιουργικές ζυμώσεις, τον δυναμισμό της πτήσης και το φαντασιακό της ονειροπόλησης.

Επιτροπή Καλλιτεχνικών Συμβούλων

Άκης Σακελλαρίου – Συντονιστής
Δήμητρα Κορωναίου
Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης
Μαρία Τσαντσάνογλου

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

 

12η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού

12η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού την Κυριακή 15/10 στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

Η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στην προστατευόμενη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και έχει γίνει θεσμός για την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Φέτος, θα περιλαμβάνει ένα ιδιαιτέρως πλούσιο πρόγραμμα δραστηριότητων με σεμινάρια και εργαστήρια για την φιλοσοφία του Zero Waste, αλλά και παρατήρηση πουλιών, ξεναγήσεις, τοξοβολία, απελευθέρωση πουλιών.

 

Αφιερωμένη στη φιλοσοφία του Zero Waste θα είναι φέτος η 12η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού που θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Κερκύρας, στο Καλοχώρι, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μία όμορφη γιορτή -που έχει γίνει πλέον θεσμός στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης-, με ένα πλούσιο πρόγραμμα με παιχνίδια, εργαστήρια, παρατήρηση πουλιών, ξεναγήσεις και άλλες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μηδενικών Απορριμμάτων, η Zero Waste φιλοσοφία έχει ως σκοπό «τη διατήρηση όλων των πόρων μέσω της υπεύθυνης παραγωγής, κατανάλωσης, επαναχρησιμοποίησης προϊόντων, συσκευασιών και υλικών, χωρίς να γίνεται καύση ή ταφή τους, με σκοπό να εξαλειφθούν όλα τα απορρίμματα στο νερό, στο έδαφος και τον αέρα, καθώς αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία των ανθρώπων, της χλωρίδας και της πανίδας». Στη διάρκεια της Οικογιορτής, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή, μέσω εργαστηρίων και σεμιναρίων, με πρακτικές που έχουν σκοπό τη μείωση των απορριμμάτων που παράγουν. Το πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- εργαστήρια Trash Art, κατασκευής χειροποίητου παιχνιδιού με ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και εργαστήρια εκμάθησης αυτοσχέδιου αργαλειού με τη χρήση ανακυκλωμένων νημάτων.

 

Η φύση πάντα στο επίκεντρο

Παρότι η Οικογιορτή φέτος είναι αφιερωμένη στη Zero Waste φιλοσοφία, στο επίκεντρο, όπως πάντα, θα είναι η φύση και η άγρια ζωή της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου. Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν επίσης να ξεναγηθούν στη λιμνοθάλασσα, να παρατηρήσουν φλαμίνγκο και άλλα πουλιά και να ενημερωθούν μέσω βιωματικού παιχνιδιού για το λαγόγυρο, το προστατευόμενο σκίουρο του εδάφους που στην περιοχή αυτή διατηρεί τη μεγαλύτερη αποικία του στην Ελλάδα! Όπως κάθε χρόνο, θα υπάρχει έκθεση προϊόντων παραγωγών βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνών. Στις δραστηριότητες θα περιλαμβάνεται ακόμη τοξοβολία με την εθελοντική οργάνωση Εχεδώρου Φύσις, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με απελευθέρωση πουλιών από τη Δράση για την Άγρια Ζωή.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

10:30 – 12:30: «Σκουπίδια ή θησαυρός: φτιάξε το δικό σου έργο σε ένα εργαστήριο Trash Art»: εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, Βερένα Φινκ (2 ώρες)

10:45 – 11:45: «Εκπαιδευτικό Παιχνίδι για τη διαχείριση απορριμμάτων» για μικρούς και μεγάλους, Cosmus DIY

11:00 – 11:30: «Γνωρίζουμε τον Λαγόγυρο και μαθαίνουμε πώς να τον προστατεύσουμε», βιωματικό εργαστήριο με την Λήδα Ράμμου, Δρ Βιολογίας, και την Στεφανία Κλάγκου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ

11:15-12:15 «Εργαστήριο εκμάθησης αυτοσχέδιου αργαλειού με τη χρήση ανακυκλωμένων νημάτων», εργαστήριο για παιδιά, ΑΜΚΕ «Βρες Φτερά»

12:00 – 13:00: «Εργαστήριο Κατασκευής Χειροποίητου Παιχνιδιού με περισσεύματα και ανακυκλώσιμα υλικά», για παιδιά και ενήλικες, Cosmus DIY

12:15 – 13:15: «Το νήμα που ενώνει τις μνήμες μας. Θύμησες και τεχνικές ανακύκλωσης υφασμάτων», ανοιχτή συζήτηση με την ΑΜΚΕ «Βρες Φτερά»

12:15-13:15: «Της γης τα παραμύθια», μουσική αφήγηση παραμυθιών με την Παραμυθωνία

12:30 – 13:15: «Σιτηρά: σπόροι αυτάρκειας και πολιτισμού», σεμινάριο, Βασίλειος Παπατριανταφύλλου, παραγωγός σιτηρών

13:15: Απελευθέρωση πουλιών από τη Δράση για την Άγρια Ζωή

 

ΚΑΘΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ (10.00 – 14.00)

«Εργαστήρι για παιδιά με οικολογικά υλικά», κατασκευές για παιδιά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου του ΚΠΟΔΔ

«Φτιάχνουμε κιάλια!» εργαστήριο για παιδιά έως 8 ετών, ΜΔΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας – Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

«Κατασκευές με πηλό με θέματα από χλωρίδα και την πανίδα των λιμνών», ΜΔΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας – Εθνικό Πάρκο Κορώνειας Βόλβης

Ορνιθοπαρατήρηση με κιάλια και τηλεσκόπια

Τοξοβολία με την εθελοντική ομάδα Εχεδώρου Φύσις Ενημέρωση/μίνι ξεναγήσεις στον υγρότοπο της Λιμνοθάλασσας ΚαλοχωρίουΈκθεση προϊόντων βιολογικής παραγωγής και χειροτεχνίας. Χαριστικό παζάρι με το Thrift Shop

Facepainting

 

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

 

Η Οικογιορτή διοργανώνεται από το Παράρτημα Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με τη συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων Δράση για την Άγρια Ζωή και Εχεδώρου Φύσις, καθώς και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλοχωρίου.

Μιχάλης Κατζουράκης – Αγνή Κατζουράκη: Incontri-Συναντήσεις

Νέα έκθεση στο Τελλόγλειο

Εγκαίνια: Τρίτη 3 Οκτωβρίου, στις 19:00

Μετά την ταυτόχρονη παρουσίαση του έργου ζευγαριών καλλιτεχνών, του Πάρι Πρέκα και της Μερόπης Στεφανάτου-Πρέκα, του Άγγελου Βλάσση και της Μαρίας Ζιάκα, του Εδουάρδου Σακαγιάν και της Άννας Μαρίας Τσακάλη, το Τελλόγλειο Ίδρυμα επανέρχεται σε αυτή την παράδοση με τους Μιχάλη Κατζουράκη και Αγνή Μεγαρέως Κατζουράκη.

Από την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται οι Μιχάλης και Αγνή Κατζουράκη, ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό ζευγάρι στη ζωή και την εργασία, που συνένωσε την εφαρμογή (γραφιστική) με την “καθαρή” τέχνη σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μοναδικά υψηλού επιπέδου, αγωγής, καλλιέργειας, ποιότητας, χιούμορ, θεμελιώνοντας τις προϋποθέσεις για μια εντελώς ασυνήθιστη ατμόσφαιρα δημιουργίας στον εργασιακό χώρο. Περισσότερα από 170 έργα, ζωγραφικά, γλυπτά και αφίσες θα εκτεθούν στον ισόγειο χώρου του Ιδρύματος, ενώ γλυπτά μεγάλων διαστάσεων θα στηθούν στον προαύλιο χώρο.

 

«Καλλιτεχνικές προσωπικότητες, ευγενικές φυσιογνωμίες σπάνιας ποιότητας, ο Μιχάλης και η Αγνή Κατζουράκη, εκλεκτοί φορείς της απροσποίητης σεμνότητας, γνωρίζουν από πολύ νωρίς πώς να εκφράζονται χωρίς τα περιττά και τα ανούσια, πέτυχαν με το σύνολο της εικαστικής τους κατάθεσης να προσφέρουν αισθητική συγκίνηση και να μεταπλάσουν με καθαρά προσωπικό κώδικα τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες σε αέναη ομορφιά, σε παντοτινό όραμα ζωής» γράφει η Μαίρη Μιχαηλίδου, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού στην έκδοση της έκθεσης.

 

«Δύο διαφορετικά δέντρα -αλλά μία ιδέα: η φύση, η μητέρα γη- ενώνουν τους δύο καλλιτέχνες. Δύο άνθρωποι, συνοδοιπόροι στη ζωή για εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, δίνουν έτσι τα χέρια και γίνονται σάρκα μία», συμπληρώνει ο Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης και επιμελητής.

Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, αναφέρει για τους δύο καλλιτέχνες:

«Ο Μιχάλης, πρωτεργάτης της γεωμετρικής τέχνης, που εμφανίζεται στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60, διακρίνεται για τη σταθερή και συνεπή του παρουσία στον ελληνικό και διεθνή χώρο από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 με το πολύπλευρο έργο του (ζωγραφική, επιτοίχια, γλυπτά).

Μετά τη μεγάλη αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη το 2015 βρίσκουμε τον Μιχάλη Κατζουράκη στο Τελλόγλειο, να επανέρχεται σε παλιότερες θεματικές και να πειραματίζεται με νέα φρεσκάδα σε κάποια υλικά: ο καθρέφτης, τα σπασμένα μπουκάλια, φώτα νέον, led, τυπογραφικοί σφιγκτήρες, μεταλλικές περσίδες και σωλήνες με φως, χαρτί οντουλέ, επανεμφανίζονται τώρα σε νέες σχέσεις και συνδυασμούς. «Καθένας βλέπει διαφορετικά πράγματα», δηλώνει ο ίδιος για την ανεξάντλητη ποικιλία των υλικών.

Η Αγνή μπήκε από νωρίς στον χώρο της γραφιστικής και του αφιερώθηκε αυτοδίδακτη, όπως δηλώνει, μαθαίνοντας στο πεδίο. Ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και έχει να επιδείξει σπουδαίες επιδόσεις στην αφίσα με εξαιρετική στόχευση στο μήνυμα, με λιτότητα, φαντασία και πνευματώδες χιούμορ. Η ζωγραφική της είναι ένα ξέσπασμα που εκφράζει τις αγωνίες, τους φόβους της καθώς περνάει ο χρόνος, το άγχος για τη φθορά και τον θάνατο, ενώ επανέρχονται στην επιφάνεια παιδικά τραύματα που επιτείνουν σύγχρονες τραγωδίες, καταστροφές, το προσφυγικό.

Τόσο ο Μιχάλης, όσο και η Αγνή, διακρίνονται για τη συνέπεια των προβληματισμών τους στην εφαρμοσμένη γραφιστική δουλειά τους που συνδέεται απόλυτα και δεν πρέπει να διαχωρίζεται από την εικαστική παραγωγή του.

Η ταυτόχρονη συνύπαρξη του έργου τους, με μεγάλες διαφορές θεματικά και μορφολογικά (γεωμετρικότητα, ποίηση αφαίρεσης και κρυμμένος συναισθηματισμός του Μιχάλη -διαδρομές ψυχής της Αγνής με έντονη εσωτερική φόρτιση), οδηγεί τον θεατή να αντιληφθεί συγγένειες και διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, ιδίως τον τρόπο που κοινές εμπειρίες και αγωνίες μετουσιώνονται σε καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Το έργο τους συνολικά προσφέρει τη γνωριμία με ποιότητες και πολιτισμικές αξίες που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ».

 

Η προετοιμασία της έκθεσης έγινε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Στο πωλητήριο εντός του Ιδρύματος, στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ 32) αλλά και στο eshop, θα πωλείται η δίγλωσση έκδοση της έκθεσης.

 

 

Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2023

1η Οκτωβρίου: Γιορτή Πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη Πιερίας

Κάλεσμα σε μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν τη φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών απευθύνει το Παράρτημα Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ. Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή των Πουλιών στο Παρατηρητήριο Πουλιών της Νέας Αγαθούπολης Πιερίας και θα περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια, ξεναγήσεις στον υγρότοπο, κατασκευές με θέματα από τον κόσμο των πουλιών, αλλά και facepainting! H εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch) είναι μια ξεχωριστή γιορτή που σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης και αποτελεί την ιστορικότερη δράση παγκόσμιας εμβέλειας της BirdLife International. Στην Ελλάδα, η πρώτη Γιορτή των Πουλιών πραγματοποιήθηκε από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ το 1987, και από τότε οι Γιορτές των Πουλιών διοργανώνονται αδιάλειπτα με το συντονισμό της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, σε συνεργασία με κατά τόπους φορείς και εθελοντές. Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν δεκάδες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και ταυτόχρονα σε 40 χώρες της Ευρώπης με κεντρικές ημερομηνίες το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη.

 

Το Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης

Το Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης, όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η Γιορτή Πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, βρίσκεται στα νότια του Δέλτα Αλιάκμονα και είναι ένα από τα πιο όμορφα παρατηρητήρια πουλιών στη χώρα μας. Διαθέτει για τους επισκέπτες του κιάλια και τηλεσκόπια, με τα οποία μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα πουλιά που επισκέπτονται τον υγρότοπο, αλλά και να απολαύσει τη θέα.

Ο υγρότοπος Νέας Αγαθούπολης είναι ένας χαρακτηριστικός παράκτιος μεσογειακός υγρότοπος, γνωστός για τις χιλιάδες πάπιες που φιλοξενεί το χειμώνα, όταν έρχονται για να ξεχειμωνιάσουν κιρκίρια, γκισάρια, σφυριχτάρια, πρασινοκέφαλες, ψαλίδες, χουλιαρόπαπιες και άλλα είδη. Ακόμη, ο καλαμόκιρκος, ο στικταετός, ο πορφυροτσικνιάς, η χαλκόκοτα, η βαρβάρα, ο θαλασσοσφυριχτής και ο αργυροπελεκάνος είναι κάποια από τα σημαντικά ή και σπάνια είδη πουλιών που μπορεί κανείς να δει στην περιοχή της Νέας Αγαθούπολης. Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής είναι ο εντυπωσιακός θαλασσαετός, που εφορμά από το δέλτα του Αλιάκμονα στον υγρότοπο για να αναζητήσει τροφή. Η περιοχή φιλοξενεί ένα από τα λίγα ζευγάρια θαλασσαετών που ζουν στην Ελλάδα.

 

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Thrift Festival

Το τρίτο Thrift Festival έρχεται στις 6-7-8 Οκτωβρίου στην αποθήκη Γ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το δεύτερο φεστιβάλ με πάνω από 12.000 επισκέπτες.

Οι λάτρεις του vintage και του second hand θα έχουν την ευκαιρία να βρουν προϊόντα από όλες τις δεκαετίες, από τα πιο κλασικά μέχρι τα πιο ανατρεπτικά και όχι μόνο. Θα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από προϊόντα, από ρούχα και αξεσουάρ μέχρι έργα τέχνης και οικολογικά προϊόντα.

Το Thrift Festival δεν είναι απλώς ένα από τα πολλά flea markets που βρίσκουμε στην Ελλάδα, αλλά ένα πραγματικό φεστιβάλ που απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν το vintage, την ανακύκλωση και την τέχνη σε διάφορες μορφές. Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια κοινότητα που ανταλλάσσει ιδέες, εμπειρίες και προϊόντα, προωθώντας την αναγνώριση νέων μικρών επιχειρήσεων.

Για το δεύτερο φεστιβάλ, οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει ακόμα περισσότερες εκπλήξεις και δραστηριότητες για τους επισκέπτες!

Θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν διάφορες δραστηριότητες, όπως live εμφανίσεις, workshops και διαγωνισμούς, που θα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και δημιουργικότητας για μικρούς και μεγάλους.

Οι διοργανωτές του Thrift Festival έχουν σκεφτεί και τους φίλους της μόδας, που θέλουν να ανακαλύψουν νέα brands και σχέδια. Στο φεστιβάλ θα βρείτε ανεξάρτητα εμπορικά brands με μοναδικά σχέδια και κομμάτια που μπορείτε να φορέσετε σε κάθε περίσταση. Μάλιστα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους σχεδιαστές και να μάθουν περισσότερα για τη δημιουργική τους διαδικασία.

Το Thrift Festival είναι μια ευκαιρία να βρείτε προϊόντα που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού, να ανταλλάξετε ιδέες και εμπειρίες με άλλους λάτρεις του vintage και της τέχνης περνώντας μια ευχάριστη και δημιουργική μέρα στο κέντρο της πόλης.

Είτε είστε μια μεγάλη παρέα είτε απλώς θέλετε να περάσετε ένα διαφορετικό Σαββατοκύριακο, το Thrift Festival είναι ένα must-see για όλους. Είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψετε καινούργια πράγματα και να στηρίξετε ανεξάρτητους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

 

Πικ Νικ Urban Festival 2023

Το Πικ Νικ Urban Festival 2023 επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη!

Ενώ η Ρωμαϊκή Αγορά, το σπίτι του Πικ Νικ Urban Festival παραμένει κλειστή λόγω εργασιών, αποφασίσανε η ομάδα της Parenthesis να ανανεώσουν το ραντεβού τους, γιατί το Πικ Νικ τους έλειψε και μας λείψατε.

Για αυτό το λόγο και για μια μόνο μέρα επιστρέφει στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, να την γεμίσει με Μουσική, Σινεμά & φυσικά Πικ Νικ!