ιστορία τέχνης – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Little Diamonds – Τμήματα εκπαίδευσης & επιμόρφωσης

Η Αδαμάντιος σχολή πραγματοποίησε το όραμά της για τη λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης «Little Diamonds».

Eπιδιώκεται η αξιοποίηση του ελεύθερου τους χρόνου με τρόπο δημιουργικό και ψυχαγωγικό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του χώρου, τα παιδιά θα εφοδιάζονται με τα ποικίλα ερεθίσματα από το πεδίο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της τέχνης και του πολιτισμού. Δείτε τα τμήματα παρακάτω:

 

Φιλαναγνωσία

Ο ρόλος του βιβλίου και της ανάγνωσης αποδεικνύεται καταλυτικός για την ολοκλήρωση του παιδιού, την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη, καθώς και για την κοινωνικοποίησή του. Για τον εσωτερικό του αναστοχασμό, για τη σχέση του με τον εαυτό του και με τους άλλους, για την αισθητική του απόλαυση. Τα παιδιά, μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες, έρχονται κοντά στο βιβλίο και γίνονται μικροί συγγραφείς, αξιοποιώντας τη φαντασία και την ευρηματικότητά τους.

Τρίτη & Τετάρτη

Ώρα: 17.30 – 18.30

 

The planet first

Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη μητέρα φύση, πρέπει πρώτα να μάθουμε για τον πλανήτη μας, για τα αγαθά που μας προσφέρει και για τους κινδύνους που διατρέχει. Μέσα από κατάλληλα διαμορφωμένες δραστηριότητες, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φύση από κοντά και να γίνουν υπερασπιστές της!

Παρασκευή

Ώρα: 17.30 – 18.30

 

Debate

Πόσες φορές συμμετείχατε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και αφουγκραστήκατε έναν καλό ομιλητή; Πόσες φορές ένας τέτοιος συνομιλητής ήταν ένα παιδί;

Το debate, η διαδικασία της δομημένης αντιπαράθεσης, κατά την οποία δύο πλευρές επιχειρηματολογούν πάνω σε ένα θέμα, προσαρμοσμένο στην ηλικία των παιδιών, αποδεικνύεται διεθνώς ως μία μέθοδος διδασκαλίας που συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής και αναλυτικής τους σκέψης, καθώς και στην έκφραση των απόψεών τους με αυτοπεποίθηση.

Δευτέρα & Πέμπτη

Ώρα: 17.30 – 18.30

 

Η ιστορία μέσα από τις τέχνες

Τι γνωρίζετε για την ιστορία; Για τη μυθολογία; Τι γνωρίζετε για τις τέχνες; Πώς συνδυάζονται όλα αυτά τα πεδία μεταξύ τους;

Στόχος του εργαστηρίου είναι να αναζητηθούν οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, ταξιδεύοντας στο χρόνο. Παράλληλα, τα παιδιά επιχειρούν να ανακαλύψουν τις δεξιότητές τους, γνωρίζοντας την ιστορία των γεγονότων του παρελθόντος.

Δευτέρα & Τετάρτη

Ώρα: 18.30 – 19.30

 

Οι χώρες του κόσμου

Ταξιδεύοντας στον κόσμο, συναντάμε ηπείρους, όμορφες χώρες και διαφορετικούς πολιτισμούς. Τι είναι όμως ο πολιτισμός; Πολιτισμός είναι η παράδοση, οι αξίες, αλλά και τα επιτεύγματα των ανθρώπων ενός τόπου.

Στόχος του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να γνωρίσουν, μέσω των ποικίλων πολιτισμών, τη διαφορετικότητα, αλλά και τα κοινά τους στοιχεία και κατ’ επέκταση, την ισότητα των ανθρώπων όλου του κόσμου.

Τετάρτη στις 19.30 – 20.30

Παρασκευή στις 18.30 – 19.30

 

Ρομποτική

Στόχος του εργαστηρίου της ρομποτικής είναι η προσέγγιση, με βιωματικό και ολιστικό τρόπο, εννοιών που σχετίζονται με τα επιστημονικά πεδία που ορίζονται ως “STEM” (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Μέσω της μεθόδου δοκιμή-λάθος-αναστοχασμός τα παιδιά δημιουργούν, εμπλέκονται σε περιπετειώδεις αποστολές, μαθαίνουν να διαχειρίζονται τη ματαίωση του λάθους και να επιλύουν πρακτικά προβλήματα. Σε αυτή τη διαδικασία θα τους συντροφεύουν τα αγαπημένα τους lego!

Πέμπτη & Παρασκευή

Ώρα: 16.30 – 17.30

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών – Τμήματα Ιστορίας της Τέχνης

Νέος κύκλος εργαστηρίων για ενήλικες

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον φθινοπωρινό κύκλο των εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης για ενήλικες στο Τελλόγλειο Ίδρυμα. Ο κύκλος περιλαμβάνει εργαστήριο ελεύθερου σχεδίου και μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης για τον 19ο και 20ο αιώνα.

 

Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης για ενήλικες και εφήβους από 16 ετών

Τα δίωρα αυτά μαθήματα με τη μορφή διαλέξεων με ανοιχτή συζήτηση, απευθύνονται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν λίγο καλύτερα την τέχνη και την παραγωγή της κατά τη διάρκεια του 19ου  και του 20ου αιώνα. Ο κύκλος αποτελείται από δώδεκα μαθήματα κατά τη διάρκεια των οποίων θα παραχωρείται το εποπτικό υλικό στους συμμετέχοντες, σε ψηφιακή μορφή.

Ενδεικτικά, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες υπό τις οποίες διαμορφώνεται η καλλιτεχνική έκφραση της κάθε περιόδου, θα εξοικειωθούν με τα καλλιτεχνικά ρεύματά της και θα ταξιδέψουν στις απαρχές της δημιουργίας διάσημων έργων μέσα από το χρώμα και το σχέδιο. Το μάθημα απευθύνεται σε όλους, με μοναδική κοινή αφετηρία το ενδιαφέρον και τη διάθεση για εξερεύνηση της τέχνης.

 

Era Moderna: Η πορεία της τέχνης από τον 19ο αιώνα (1ος κύκλος)

Έναρξη: 17 Οκτωβρίου 2020

Μέρα & Ώρα: Σάββατο 13.00 – 15.00

Διάρκεια μαθημάτων: Οκτώβριος 2020 – Ιανουάριος 2021

Κόστος Συμμετοχής: 100€

 

Era Moderna: Η πορεία της τέχνης από τον 20ο αιώνα (2ος κύκλος)

Έναρξη: 14 Οκτωβρίου 2020

Μέρα & Ώρα: Τετάρτη 18.30 – 20.30

Διάρκεια μαθημάτων: Οκτώβριος 2020 – Ιανουάριος 2021

Κόστος: 100€

 

Διάρκεια εγγραφών έως τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2020

Ισχύει έκπτωση 10% για: ανέργους, εργαζόμενους του Α.Π.Θ., όσους επιλέξουν να εγγραφούν σε δύο διαφορετικά εργαστήρια του ίδιου κύκλου, σε όσους έρθουν με φίλο/η τους στο ίδιο εργαστήριο, του ίδιου κύκλου ή το παιδί τους συμμετέχει σε κάποιο από τα εργαστήρια.

Ο ελάχιστος αριθμός ανά εργαστήριο ορίζεται στα 8, εάν παρατηρηθεί αυξημένη συμμετοχή τότε τα τμήματα θα χωριστούν αναλόγως.

Δεδομένων των συνθηκών για την αντιμετώπιση του Covid-19 και λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες, εγγραφές & κρατήσεις θέσεων: 2310-991614 & education@teloglion.gr τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.00 αλλά και στην υποδοχή του Ιδρύματος 2310-247111 & info@teloglion.gr.

 

 

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες στους χώρους εντός και εκτός κτιρίου.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος και στα εργαστήρια, από τους εκπαιδευτές, τα παιδιά και από τους γονείς/συνοδούς τους. Εντός των εργαστηρίων τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν οριστεί για το σχολικό και εκπαιδευτικό έτος 2020-2021.

Νους και Γνώση – Τμήματα εκπαίδευσης & επιμόρφωσης

Στο δημιουργικό βιβλιοπωλείο “Νους & Γνώση” θα λειτουργήσουν και φέτος πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια για παιδιά όλων των ηλικιών.

 

 

Γνωριζόμαστε από κάπου; Νέο!

…από κάποιο μουσείο, από κάποιο επιστημονικό εργαστήριο, γράψατε κάποιο βιβλίο, μήπως συνθέσατε κάποιο νανούρισμα το οποίο άκουγα μικράκι;

Λέσχη Ανάγνωσης
Γυναίκες και άντρες που άφησαν το αποτύπωμα τους επάνω στον κόσμο της τέχνης, της μόδας, τις ιστορίας και της επιστήμης, ανοίγουν ένα μικρό παράθυρο για να γνωρίσουμε και να περιεργαστούμε την τέχνη τους.
Γνωρίζοντας κάθε Τρίτη μια ιστορία, άλλοτε παίζοντας με την τέχνη, άλλοτε με την επιστήμη ή ακόμα ακόμα συστήνοντας έναν καινούριο ήρωα!
Συντονίστρια: Δέσποινα Τσιπτσέ, μουσειολόγος παιδαγωγός
Ηλικίες: 6 – 9 ετών
Κάθε Τρίτη,  18:00 – 19:00
Έναρξη: Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

 

Παραμύθι ανάποδα Νέο!

“Κλασικά και σύγχρονα παραμύθια βαλθήκαμε να διαβάσουμε και με φίλτρα να τα αλλάξουμε.”

Στον κύκλο βιωματικών εργαστηρίων “Παραμύθι Ανάποδα” τα παιδιά θα περιδιαβαίνουν σε κόσμους μαγικούς. Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να ξορκίσουν τις παραμυθένιες προσδοκίες του κόσμου του πραγματικού, να λύσουν μόνα τους τα μάγια και να βγουν από το μαγεμένο δάσος… Με βοηθούς τους μικρούς φίλους και μαγικό φίλτρο τη φαντασία τους, θα στηθεί το σκηνικό για τη δημιουργία ενός δικού τους μοναδικού παραμυθιού: ένα παραμύθι δίχως στερεότυπα, δίχως πρέπει και μη, όπου ήρωες και ηρωίδες όλα τα μπορούν.

Την εμψύχωση του εργαστηρίου αναλαμβάνουν η Νίκη Παντελιού (εκπαιδευτικός), η Σοφία Κωνσταντοπούλου (επικοινωνιολόγος) και η Ιωάννα Νικολαΐδου (νηπιαγωγός).

 

Ηλικίες: 6 – 9 ετών

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 ευρώ (25 ευρώ για αδέρφια)

Κόστος πακέτου συναντήσεων: 100 ευρώ (170 ευρώ για αδέρφια)

α’ δόση: Οκτώβρη, β’ δόση: Φλεβάρη

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

Για περισσότερες πληροφορίες/εγγραφές: 2310907422, 2310334874

 

Μικροί παραμυθάδες

Λέσχη Ανάγνωσης προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας

Αφήγηση μίας ιστορίας, ενός παραμυθιού, μίας περιπέτειας, κουβέντα για τους ήρωες της και στην συνέχεια τα παιδιά κάνουν μία δημιουργική κατασκευή που σχετίζεται με την ιστορία!

 

Συντονίστρια: Δέσποινα Τσιπτσέ (Μουσειοπαιδαγωγός)

Ηλικίες: 4 – 6 ετών

Τρίτη 18:00 – 19:00

Τα μαθήματα – συναντήσεις ξεκινούν τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτώβρη!

Για περισσότερες πληροφορίες / εγγραφές επισκεφθείτε ένα από τα καταστήματα ή καλέστε στο ️2310 907 422.

 

Comic-η Λέσχη Ανάγνωσης

Μια Λέσχη Ανάγνωσης με κλασσικούς ήρωες, γέλια και μυστήρια…καρέ καρέ!

 

Συντονίστρια: Δέσποινα Τσιπτσέ (Μουσειοπαιδαγωγός)

Ηλικίες: 7 – 9 ετών

Τρίτη 19:15 – 20:15

Τα μαθήματα – συναντήσεις ξεκινούν τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτώβρη!

Για περισσότερες πληροφορίες / εγγραφές επισκεφθείτε ένα από τα καταστήματα ή καλέστε στο ️2310 907 422

 

ArchiΖΩ

Αρχιτεκτονική για παιδιά

Μικροί αρχιτέκτονες σχεδιάζουν και υλοποιούν αρχιτεκτονικές κατασκευές.

 

Συντονίζει: ο Κυριάκος Κατέχης (Αρχιτέκτονας)

Παρασκευή 19:15 – 21:00

Ηλικίες: 5 – 10 ετών

 

Blogaρισμένα ρεύματα

Μια διαδρομή σε ονειρεμένους πίνακες και δημιουργίες μεγάλων εικαστικών δημιουργών μέσα από την εικαστική δημιουργία και τη γραφή. Τα παιδιά ετοιμάζουν τη δική τους έκθεση φτιάχνοντας τα δικά τους έργα και τα δικά τους κείμενα. Το πρόγραμμα συνδυάζει την Ιστορία της τέχνης με τη ελεύθερη εικαστική δημιουργία και τη δημιουργική γραφή. Τα παιδιά περιδιαβαίνουν στον κόσμο των – ισμών, (ρεαλισμός, ιμπρεσσιονισμός, εξπρεσιονισμός , ντανταισμός και σουρεαλισμός) και επιχειρούν να φτιάξουν το δικό τους καλλιτεχνικό ρεύμα.

 

Συντονίζουν: ο Σωτήρης Γάκος (φιλόλογος) και η Δέσποινα Τσιπτσέ (μουσειοπαιδαγωγός)

Ηλικίες: 8 – 12 ετών

Σάββατο 15:00 – 16:30

 

Graphic novels

Λέσχη Ανάγνωσης

Κλασσικά αναγνώσματα μέσα από νέες τάσεις γραφής και εικονογράφησης.

 

Συντονίζει: ο Σωτήρης Γάκος (φιλόλογος)

Ηλικίες: 9 -12 ετών

Σάββατο (8 Συναντήσεις / μια φορά το μήνα) 16:45 – 17:45

Το Πράσινο Σύννεφο – Τμήματα εκπαίδευσης & επιμόρφωσης

Εργαστήρια δημιουργικά που στοχεύουν στη γνώση για παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και για ενήλικες πραγματοποιούνται φέτος στο Πράσινο Σύννεφο.

 

Εργαστήρια ρομποτικής

Τι κοινό μπορεί να έχουν η μόλυνση του νερού, με την αρχιτεκτονική του μέλλοντος και η ανατομία κάποιων ζώων με την στρατηγική πολιορκίας κάστρων τον μεσαίωνα? Είναι όλα ενδιαφέροντα προβλήματα, των οποίων τη λύση προσπαθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν με εργαλεία  την ρομποτική, τα δημιουργικά ηλεκτρονικά και τις κατασκευές, στα εργαστήρια Robotixlab στο “Πράσινο Σύννεφο”.

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το “Πράσινο Σύννεφο” φιλοξενεί τα εργαστήρια Robotixlab για μικρούς εφευρέτες στον ειδικό χώρο του πάνω ορόφου. Μια σειρά δράσεων με την μορφή εργαστηρίων βασισμένων στην μέθοδο “Out of the box learning” της Robotixlab.

Φυσικά χαρακτηριστικά όλων των παιδιών, όπως ο ενθουσιασμός για ανακάλυψη, η περιέργεια για δοκιμές και πειράματα και η αγάπη για το παιχνίδι, γίνονται οι κινητήριες δυνάμεις για ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η επικοινωνία, η συνεργασία, η αναλυτική και δημιουργική σκέψη, ενώ παράλληλα κατακτούν την γνώση με βιωματικό τρόπο. Από ρομποτικά προσθετικά μέλη για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες, μέχρι κατασκευή παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας και από ρομποτικούς βραχίονες μέχρι μοντέλα βιοκλιματικών σπιτιών του μέλλοντος, το όριο στην δημιουργία είναι η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών!

Σε μικρά γκρουπ των 15 μικρών εφευρετών, χωρισμένα σε επίπεδα βάση την ηλικία αλλά και το γνωστικό επίπεδο και με μια μεγάλη γκάμα βραβευμένου εκπαιδευτικού εξοπλισμού ρομποτικής, ηλεκτρονικών και 3D printing, όπως LEGO Mindstorms, Lego WeDo, VEX I.Q., SAM LABS, Microbit, LittleBits, Makey Makey, Ototo, Uarm, Ultimaker,  η εκπαίδευση για τα παιδιά μετατρέπεται σε μια μοναδική εμπειρία.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ηλικίες: Από Α’ Δημοτικού έως Γυμνάσιο

Διάρκεια προγράμματος: 14 συναντήσεις, από Οκτώβριο έως Μάιο

Διάρκεια μαθήματος και ώρες πραγματοποίησης:

  • 1 1/2 ώρα, δύο Σάββατα τον μήνα, 10.00 – 11.30 για παιδιά Δ’Δημοτικού – Γυμνάσιο
  • 1 1/2 ώρα, δύο Σάββατα τον μήνα, 12.00 – 13.30 για παιδιά Α’ – Γ’ Δημοτικού

Κόστος συμμετοχής: Επικοινωνήστε με το κατάστημα για να ενημερωθείτε για τιμές και προσφορές. Γίνονται ειδικές τιμές για αδέλφια.

Υπεύθυνος προγράμματος/εργαστηρίου:Τα εργαστήρια Robotixlab σχεδιάζονται από τον Μηχ. Ρομποτικής Α. Κάνουρα και υλοποιούνται από την Robotixlab για το Πράσινο Σύννεφο.

 

 

Χρονοταξιδιώτες των χρωμάτων!

Ένα βιωματικό, καλλιτεχνικό εργαστήριο, πολύ διαφορετικό, που στόχο έχει την εξοικείωση των παιδιών με τους πολιτισμούς, παλιούς και σύγχρονους και το εικαστικό τους αποτύπωμα στον χρόνο. Τα παιδιά γίνονται “χρονοταξιδιώτες”, μπαίνουν στην “χρονομηχανή” που τα ίδια θα φτιάξουν και με όπλα την υδρόγειο σφαίρα, χάρτες, πινέλα και διάφορα άλλα υλικά, ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη για να γνωρίσουν τη ζωή των παιδιών αλλά και την τέχνη της κάθε περιοχής.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ηλικίες: παιδιά 4 – 6 ετών

Διάρκεια προγράμματος: Δύο Παρασκευές τον μήνα

Διάρκεια μαθήματος και ώρες πραγματοποίησης: 1 ώρα, 17.30 – 18.30

Κόστος συμμετοχής: 7 € το εργαστήριο

Ειδικές τιμές για αδέλφια: έκπτωση 10%

Υπεύθυνος προγράμματος/εργαστηρίου: Δέσποινα Τσιπτσέ, αρχαιολόγος, μουσειολόγος

 

 

Εργαστήριο ενδυνάμωσης εαυτού και ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων

Το εργαστήριο στοχεύει στην ενδυνάμωση του εαυτού και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών μέσα στο πλαίσιο της ομάδας και απευθύνεται σε παιδιά στο τέλος του Δημοτικού (Δ’ – ΣΤ΄  τάξη). Μεγάλη έμφαση δίνεται στο βιωματικό στοιχείο των συναντήσεων όπου κύριο εργαλείο αποτελεί το παιχνίδι, το οποίο στη συνέχεια πλαισιώνεται από συζήτηση στην ομάδα. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η δημιουργική έκφραση των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να νοηματοδοτήσουν το βίωμά τους.

Οι συναντήσεις θα είναι δομημένες βάσει των παρακάτω θεματικών:

  1. Γνωριμία με την ομάδα
  2. Προσωπικά όρια
  3. Η εικόνα του εαυτού
  4. Συναισθηματική έκφραση
  5. Ο θησαυρός της φιλίας
  6. Σύνοψη και αποχαιρετισμός.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ηλικίες: παιδιά Δ΄   – ΣΤ’ Δημοτικού

Διάρκεια προγράμματος: Το εργαστήριο θα έχει συνολική διάρκεια 3 μηνών, καθώς αποτελείται από έξι δίωρες συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε δεκαπενθήμερη βάση.

Διάρκεια μαθήματος και ώρες πραγματοποίησης: Δύο Πέμπτες τον μήνα, 18.00 – 20.00

Κόστος συμμετοχής: 10 € ανά συνάντηση, εφάπαξ εξόφληση όλων των συναντήσεων 50 €

Υπεύθυνοι προγράμματος/εργαστηρίου: Σοφία Αθανασίου – Διαμαντοπούλου, Ψυχολόγος – Απόφοιτος ΑΠΘ, Εκπαιδευόμενη Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Αναστασία Γεμενετζή – Μακρή, Ψυχολόγος – Msc Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, Εκπαιδευόμενη Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

 

 

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής «Πεζογραφία: Γράφω διήγημα»

Ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής, μπορεί να ξεκλειδώσει στον καθένα, τις συγγραφικές δυνατότητες που δεν γνώριζε πως κατέχει. Μπορεί να διαθέτει ταλέντο, αλλά χρειάζεται την κατάλληλη εργαλειοθήκη για να ξεδιπλώσει τις αρετές του. Γνωρίζει κανείς τα συστατικά που δομούν το μυθιστορηματικό σύμπαν; Έχει διακριτό χωροχρόνο όταν το επιθυμεί; Οι χαρακτήρες του είναι πολυδιάστατοι; Η αφήγηση διαμορφώνεται κατά βούληση; Υπάρχει πλοκή; Διαχειρίζεται σωστά την απαιτητική και περιορισμένη έκταση που του προσφέρει ένα διήγημα;

Όλα αυτά τα ερωτήματα χτίζουν και τον σκελετό μιας μυθιστορηματικής επινόησης. Πριν ξεκινήσει η αφήγηση –με τον ίδιο τρόπο και σκεπτικό η συγγραφή– πρέπει κανείς να γνωρίζει πώς θα δομήσει και θα υλοποιήσει την έμπνευσή του.

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα των συνεδριών:

  • 1η Συνεδρία: Χωροχρόνος, δημιουργία σκηνικού για την αφήγησή μας.
  • 2η Συνεδρία: Πλάγια γραφή, αισθήσεις, συναισθήματα.
  • 3η Συνεδρία: Χαρακτήρες, πολυδιάστατη περιγραφή τους, εσωτερική και εξωτερική εστίαση.
  • 4η Συνεδρία: Σχεδιασμός πλοκής, συγκρούσεις, δομή κειμένου.
  • 5η Συνεδρία: Αφήγηση – 1η ενότητα.
  • 6η Συνεδρία: Αφήγηση – 2η ενότητα.
  • 7η Συνεδρία: Επιμέλεια κειμένου
  • 8η Συνεδρία: Αφηγηματικές τεχνικές και προετοιμασία για τη γραφή διηγήματος.

Την επομένη κάθε συνεδρίας θα αποστέλλεται email του εισηγητή με σημειώσεις και προτάσεις επί της ενότητας που πραγματοποιήθηκε.

Το υλικό που αποστέλλουν οι σπουδαστές σε κάθε εβδομαδιαία άσκηση, θα αναρτάται σε συγκεκριμένο δικτυακό χώρο, πριν την διόρθωση και τον σχολιασμό του εισηγητή, έτσι ώστε όλοι να αποκτούν τη δυνατότητα ανάγνωσης κειμένων συναδέλφων, μια πρακτική ευεργετική για ένα εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ηλικίες: Ενήλικες και έφηβοι

Διάρκεια προγράμματος: Ο κύκλος του εργαστηρίου περιλαμβάνει οκτώ (8) δίωρες συνεδρίες με διδασκαλία των δομικών στοιχείων του διηγήματος και την γραφή ενός διηγήματος, ως τελική εργασία.

Διάρκεια μαθήματος και ώρες πραγματοποίησης: Κάθε Παρασκευή 19.00 – 21.00

Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ

Υπεύθυνος προγράμματος/εργαστηρίου: Εισηγητής, ο πτυχιούχος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημιουργική Γραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, συγγραφέας και επιμελητής, Μυροφορίδης Αλέξανδρος.

 

Θεματικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής – Αστυνομική λογοτεχνία

Το σεμινάριο θα πραγματοποιήσει μια αναδρομή στις παραδόσεις του αστυνομικού μυθιστορήματος από τη “χρυσή εποχή” της βρετανικής σχολής ως το αμερικανικό σκληρό νουάρ των δεκαετιών 30 και 40, την ευρωπαϊκή ανθρωποκεντρική αφήγηση και τη μεσογειακή σχολή. Τους μοντέρνους και μεθοδικότατους Σκανδιναβούς αλλά και τους διόλου ευκαταφρόνητους Έλληνες με το δικό τους χρώμα και ύφος. Θα αναδείξει με πρακτικές ασκήσεις τις τεχνικές δημιουργικής γραφής και θα μιλήσει για την έρευνα, η οποία κρίνεται απαραίτητη στη συγγραφή αστυνομικής ή ιστορίας μυστηρίου.

Το εργαστήριο αστυνομικής λογοτεχνίας χρησιμοποιεί αφενός δοκιμασμένες και γνωστές πρακτικές στην παραγωγή πεζού λόγου, με ό,τι αυτό απαιτεί και συνεπάγεται, αλλά ενισχύει τα εφόδια του κάθε συγγραφέα με τη «θεωρία παιχνιδιών», δομικά εργαλεία πλοκής, τη ζωντανή αφήγηση και όλες τις πηγές έρευνας που θα προσέφεραν γνώσεις, αλλά και ιδέες για ακόμη πιο ενδιαφέρουσα γραφή. Μιλάμε για χώρο, χρόνο και χαρακτήρες αλλά ασκούμενοι συγγραφικά με ενδιαφέροντες εργαστηριακούς τρόπους.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ηλικίες: Ενήλικες και έφηβοι

Διάρκεια προγράμματος: Ο κύκλος του εργαστηρίου περιλαμβάνει τέσσερις (4) δίωρες συνεδρίες.

Διάρκεια μαθήματος και ώρες πραγματοποίησης: Κάθε Παρασκευή 19.00 – 21.00

Έναρξη: Νοέμβριος 2019

Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ

Υπεύθυνος προγράμματος/εργαστηρίου: Εισηγητής, ο πτυχιούχος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημιουργική Γραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, συγγραφέας και επιμελητής, Μυροφορίδης Αλέξανδρος.

 

Γενικές Πληροφορίες

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.

Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο τηλέφωνο 2310 454050

ή κάντε κράτηση μέσω email : prasinosynnefo@gmail.com