φωτογραφία – Πυγολαμπίδες
Skip to content

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας – Τα καλοκαιρινά τμήματα

Δροσερό, καλοκαιρινό εργαστήριο για παιδιά… έρχεται στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με «πρωταγωνιστές» έργα τέχνης, ιστορίες καλλιτεχνών και το ίδιο το κτίριο του μουσείου. Μία συναρπαστική πρόταση για το φετινό καλοκαίρι στην πόλη είναι εδώ για παιδιά από 9 – 12 ετών!

 

Πρόγραμμα «PhotoGames»

1 – 5 Ιουλίου 2024 

MOMus- Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι) 

Φανταστικοί κόσμοι και φωτοϊστορίες «ζωντανεύουν» αυτό το καλοκαίρι στο εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης και παιχνιδιού του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης! Τα παιδιά θα φωτογραφίσουν και θα φωτογραφηθούν, θα δημιουργήσουν άλμπουμ με την τεχνική της βιβλιοδεσία και θα διαφημίσουν το μέλλον. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ο χώρος του Μουσείου θα μετατραπεί σε ένα εργαστήριο δημιουργικότητας και φαντασίας. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τη φωτογραφία, το βίντεο και τα εικαστικά, κατανοώντας συγχρόνως και θέματα που σχετίζονται με το φωτογραφικό μέσο. Μερικές από τις δραστηριότητες με τις οποίες θα ασχοληθούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου είναι η δημιουργία φωτογραφικών εικόνων, η διερεύνηση της έννοιας του πορτρέτου, η δημιουργία φωτοϊστοριών, καθώς και η κατασκευή φωτογραφικών άλμπουμ με την τεχνική της βιβλιοδεσίας.

 

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Αντώνης Βλάχος – Φωτογράφος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Κοκορότσκου – Επιμελήτριες Εκπαίδευσης ΜΟΜus.

 

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Μέρες & ώρες συναντήσεων: Δευτέρα 1 έως Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 / 10:00 – 13:30

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας: 9 – 12 ετών.

Η αποχώρηση θα γίνεται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας του/ της συνοδού/ κηδεμόνα.

Θεωρείται χρήσιμο τα παιδιά να φορούν άνετα ρούχα, να έχουν φάει πρωινό και να έχουν μαζί τους επαρκή σνακς για όλη την ημέρα, καπέλο και αντιηλιακό. Όσα παιδιά έχουν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, παρακαλούνται να τη φέρουν μαζί τους, όπως και τα καλώδια USB για σύνδεση με τον Η/Υ.

Κόστος συμμετοχής: 80€/άτομο. Έκπτωση 15% στα αδέρφια και στους συμμετέχοντες που θα επιλέξουν πάνω από ένα εργαστήριο.

Πληροφορίες-Διευκρινίσεις: τηλ. 2310566716 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00 – 16:00), reception.photography@momus.gr.

Οι σχετικές κρατήσεις – αγορές πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, στον παρακάτω σύνδεσμο https://cometogether.live/event/1103

 

Alte Fablon – Τα επιμορφωτικά τμήματα

Η Τετάρτη στο ALTE FABLON υποδέχεται δύο νέα εργαστήρια για τους μικρούς φίλους. Με οδηγό τη φαντασία και μικρές παιγνιώδεις τεχνικές ανακαλύπτουν τον κόσμο της γραφής.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ

Εργαστήρι Έκφρασης μέσω της Γραφής για παιδιά( Δ΄, Ε΄ & Στ΄ Δημοτικού)

Κάθε Τετάρτη

17:00 – 18:30

 

Σ’ ένα φιλικό κλίμα αποδοχής και ασφάλειας που ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη, η ομάδα  έρχεται σε επαφή με επιλεγμένα λογοτεχνικά βιβλία. Παιγνιώδεις δραστηριότητες, μικρές αφηγήσεις – αναγνώσεις, επιτραπέζια παιχνίδια δημιουργικής γραφής και ερεθίσματα που θα εξάψουν την φαντασία θα τα εμπνεύσουν και θα τα κρατήσουν συντροφιά σ’ αυτό το ταξίδι. Στόχος του εργαστηρίου είναι η απελευθέρωση της φαντασίας, η επαφή με τον ψυχικό τους κόσμο καθώς και η μεταξύ τους συνεργασία, για να εκφραστούν γραπτώς και να δημιουργήσουν. Ως αποτέλεσμα έχουν τη δημιουργία μικρών ιστοριών, ποιημάτων, comics κ.α. ενθύμια της προσωπικής τους ιστορίας. Στο τέλος κάθε συνάντησης μοιράζονται ό,τι έγραψαν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και νιώθουν υπερήφανοι διαβάζοντας την ιστορία τους, συμβάλλοντας θετικά στην εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου ενθαρρύνεται η ανάγνωση βιβλίων και η συζήτηση γύρω από αυτά.

 

Εργαστήρι Έκφρασης μέσω της Γραφής για εφήβους (Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου)

Κάθε Τετάρτη

18:30 – 20:00

 

Στόχος του εργαστηρίου είναι να δημιουργηθεί ανάμεσα στα μέλη της ομάδας το κλίμα εκείνο που θα επιτρέψει στα παιδιά να αφεθούν ελεύθερα και να εκφραστούν μέσω της γραφής. Σ’ ένα θετικό κλίμα αποδοχής βιώνουν πώς είναι να εκφράζονται χωρίς δισταγμό, γράφουν και μοιράζονται τις ιστορίες τους. Προσεγγίζουν τις δραστηριότητες που τους δίνονται με βάση όσα αισθάνονται και σκέφτονται στο τώρα κάτι που καθιστά τις συναντήσεις τους βαθιά απελευθερωτικές. Σε κάθε συνάντηση γίνεται παραγωγή γραπτού λόγου, ανάγνωση των ιστοριών και σχολιασμός. Με τη βοήθεια διάφορων ερεθισμάτων, όπως αποσπάσματα από επιλεγμένα βιβλία, φωτογραφίες, έργα τέχνης, συζήτηση και ασκήσεις που έχουν ως στόχο να ξεμπλοκάρουν τη φαντασία τους, θα πειραματιστούν ψάχνοντας να βρουν τη δική τους φωνή. Θα μάθουν αφηγηματικές τεχνικές και θα προβληματιστούν πάνω στον κεντρικό χαρακτήρα, το σκηνικό, την πλοκή, την εσωτερική και εξωτερική σύγκρουση του ήρωα κ.α. Μια δημιουργική δραστηριότητα που παράλληλα με τη βελτίωση του γραπτού λόγου βοηθά στην εξωτερίκευση συναισθημάτων, τη δόμηση του εσωτερικού τους τοπίου, την έκφραση σκέψεων και προβληματισμών και γενικότερα στην κοινωνικοποίηση των παιδιών με έναν ευχάριστο και ευεργετικό τρόπο. Το συγκεκριμένο εργαστήρι διεξάγεται για τρίτη χρονιά και σύμφωνα με τα λεγόμενα των συμμετεχόντων αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον όπου νιώθουν ελεύθεροι να εκφράσουν προβληματισμούς και ανησυχίες, να τις μοιραστούν με συνομηλίκους τους και την εμψυχώτρια ενώ παράλληλα πειραματίζονται καλλιτεχνικά μέσω της γραφής.

Εμψυχώτρια: Μίνα Γκρέκα

 

Σύντομο Βιογραφικό

Είναι πτυχιούχος του Α.Π.Θ., καθηγήτρια γαλλικών και αγγλικών από το 2003. Η αγάπη της για τη γραφή, τα βιβλία και τα παιδιά την ώθησε να σχεδιάσει εκπαιδευτικούς Κύκλους που στοχεύουν στην έκφραση των παιδιών μέσω της γραφής, την συναισθηματική τους απελευθέρωση και συμμετοχή σε μια ομάδα συνομηλίκων ενώ παράλληλα προωθούν τη φιλαναγνωσία. Από το 2016 έχει υλοποιήσει εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους σε βιβλιοθήκες, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ, σε φεστιβάλ κ.α. Έχει ολοκληρώσει διετή εκπαίδευση στην Εμψύχωση ομάδων με τη μέθοδο της Παρεμβαίνουσας Μη Κατευθυντικότητας από το Ινστιτούτο Βιωματικής Παρέμβασης (NDI) στη Θεσσαλονίκη και έχει παρακολουθήσει πολλά εργαστήρια δημιουργικής γραφής (από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο κ.α.). Λατρεύει το διάβασμα και γράφει ποίηση, διηγήματα και μεγαλύτερες ιστορίες που απευθύνονται σε νέους.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής (Τμήμα Αρχαρίων)

Κάθε Πέμπτη

19:30 – 21:30

 

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τα βασικά συστατικά της γραφής, θα πειραματιστούν με σκέψεις, κείμενα, βιβλία, ιστορίες μεγάλες και μικρές, με ποιήματα και εικόνες, με μελωδίες, όνειρα και εφιάλτες. Θα γνωρίσουν τα πιο καλά κρυμμένα χαρακτηριστικά του ήρωά τους, τα διαφορετικά επίπεδα πραγματικότητας, θα ταξιδέψουν σε αφηγηματικό χώρο και χρόνο και τέλος θα βάλουν τις λέξεις στη σειρά, έτσι όπως ποτέ μέχρι σήμερα δεν το είχαν κάνει. Θα γράφουν και θα διαβάζουν. Πολύ. Γιατί μπορεί η δημιουργία να μην διδάσκεται, η γραφή και η ανάγνωση όμως ναι. «Τα υπόλοιπα τα διδάσκει ο καθένας στον εαυτό του, όταν σκοντάφτει, πέφτει και σηκώνεται χωρίς σταματημό».
Στο όμορφο πατάρι του Alte Fablon, τα βράδια της Παρασκευής όλοι μαζί.
Στο τέλος της χρονιάς η πιο ενδιαφέρουσα του έτους συλλογή διηγημάτων.

 

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής (Τμήμα Προχωρημένων)

Κάθε Παρασκευή

19:30 – 21:30

 

Η χρονιά που πέρασε έπλασε και έδεσε μια ομάδα ετερόκλητων ανθρώπων. Μαζί ανακάλυψαν βασικά συστατικά της γραφής, πειραματίστηκαν με σκέψεις, κείμενα, βιβλία, ιστορίες μεγάλες και μικρές, με ποιήματα και εικόνες, με μελωδίες, όνειρα και εφιάλτες. Έγιναν μια δεμένη ομάδα, με νοιάξιμο και μοιρασιά, και ετοιμάζουν το βιβλίο τους.

Δεν σταματούν, όμως. Είναι ακόμη εδώ, για τη νέα χρονιά, για νέα κείμενα και νέες εμπειρίες. Από «αρχάριοι» γίνονται «προχωρημένοι». Μια ακόμη χρονιά ξεκινά στον όμορφο χώρο του Alte Fablon, τα βράδια της Παρασκευής όλοι μαζί.

Εμψυχώτρια: Καλλιόπη Πασιά

 

Σύντομο Βιογραφικό

Απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Τμήματος Δημιουργικής Γραφής, κατεύθυνση Συγγραφή, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Απόφοιτος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ, με ειδίκευση στην Επικοινωνία & στον Πολιτισμό. Υπήρξε υπεύθυνη εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής στη Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Εκπαιδευτικής Δράσης για τη Διδασκαλία της Δημιουργικής Γραφής σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σε Καταστήματα Κράτησης, ενώ έχει επιμεληθεί την έκδοση συλλογών με κείμενα μαθητών των ως άνω προγραμμάτων. Είναι υπεύθυνη Εκδοτικού Τμήματος και επιμελήτρια του εκδοτικού οίκου «ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού». Από το 2018 εμψυχώνει εργαστήρια δημιουργικής γραφής στον πολυχώρο τέχνης Alte Fablon.

Συλλογικά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει με κείμενα των μαθητών των εργαστηρίων του Alte Fablon υπό τη διδασκαλία της και με την επιμέλεια αυτών:

 • Δεκάλογος, 2018 – 2019
 • Στις πόλεις έχει τζιτζίκια, 2019 – 2020
 • Μην ξεχάσεις να θυμηθείς, 2020 – 2021
 • Σατυρικά-Πανδημικά_Αιρετικά-Ερωτικά, 2020 – 2021
 • Μια ακούσια συνθήκη ανωνυμίας, 2021 – 2022

Η ίδια έχει εκδώσει 2 ποιητικές συλλογές: «Πού πάει το λευκό όταν το χιόνι λιώνει;» (LIBRON Εκδοτική) και «Από το τέλος ξεκινά η αρχή» (Εκδόσεις Οδός Πανός) και το τελευταίο της βιβλίο είναι το «Οι ιστορίες της Κ» (Εκδόσεις Τρι.ενα πολιτισμού), ενώ διηγήματά της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς, συμπεριλαμβάνονται σε συλλογές και σε σελίδες ηλεκτρονικών λογοτεχνικών περιοδικών.

 

Λέσχη Ανάγνωσης – Μεταφρασμένη Πεζογραφία 

Κάθε 1η Τρίτη του μήνα

19:30 – 21.30

 

“Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία.”

Αντρέι Ταρκόφσκυ

Μία Τρίτη τον μήνα, σε ένα πατάρι βγαλμένο από παραμύθι, άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο συναντιούνται για να συζητήσουν και να ταξιδέψουν στον κόσμο των λέξεων, των εικόνων, των εννοιών. Ένα βιβλίο το μήνα προς ανάγνωση, δεκαπέντε διαφορετικά βιβλία – σύμφωνα με τον Ταρκόφσκυ – προς συζήτηση. Μία λέσχη – καράβι, εστιασμένη στη μεταφρασμένη λογοτεχνία, που θα ρίχνει άγκυρα τα βράδια της Τρίτης στα λιμάνια του λογοτεχνικού κόσμου. Που θα ανακαλύπτει τα κοινά ή τις διαφορές του Κάφκα, του Κορτάσαρ, της Λισπέκτορ, του Σαραμάγκου, του Ντοστογιέφσκι και τόσων άλλων. Λιμάνια άλλοτε βαθιά και σκουρόχρωμα, και άλλοτε πιο ρηχά και διάφανα. Μία Τρίτη τον μήνα, η καρδιά της πόλης θα χτυπάει στο πατάρι του Αlte Fablon.

Εμψυχώτρια: Βάσω Καλαντίδου

 

Σύντομο Βιογραφικό

Η Βάσω Καλαντίδου σπούδασε οικονομικά στο ΑΠΘ και ιστορία της τέχνης στο ανοιχτό πανεπιστήμιο. Τα τελευταία χρόνια όμως την κέρδισε η συγγραφή. Το βιβλίο της “Στην πέτρα χαραγμένα” μπήκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο “Κουμανταρέα”, των Ελλήνων Συγγραφέων. Είναι εισηγήτρια σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και τέχνης για εφήβους, καθώς και σε λέσχες ανάγνωσης. Έχει παρουσιάσει, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, βιβλία σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων. Πρόσφατα, κέρδισε το 2ο βραβείο σε Διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Μουσείου D’ Orsey

 

Εργαστήρι Φωτογραφίας

Κάθε Δευτέρα

18:00  –  20:00

 

Με την καθοδήγηση του Θανάση Κριτσωτάκη, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τη φωτογραφία ως τέχνη! Μέσα από παρουσιάσεις, προβολές και με εξάσκηση στους χώρους του Alte Fablon, ξεκινώντας από τις τεχνικές αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η φωτογραφία, θα ακολουθήσουν τις διαδρομές των καλλιτεχνικών ρευμάτων που την καθόρισαν και θα γνωρίσουμε φωτογράφους που επηρέασαν την πορεία της. Απώτερος σκοπός η προσωπική έκφραση μέσα από τη φωτογραφία.

Εμψυχωτής: Κριτσωτάκης Θανάσης

 

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη φωτογραφία ερασιτεχνικά από το 1986. Από το 1997 ξεκινά να ασχολείται και καλλιτεχνικά ως μέλος της ομάδας φωτογραφίας του Δήμου Τριανδρίας αρχικά και στη συνέχεια συμμετέχει στη δημιουργία της ομάδας “Δεκατρία” το 1999 και της ομάδας “Άτροπος” το 2001. Από το 2016 έως το 2018 υπήρξε ενεργό μέλος και δάσκαλος στο εργαστήριο φωτογραφίας της ομάδας “Π31”. Από το 2018 είναι βασικός συνεργάτης του πολυχώρου τέχνης Alte Fablon ως καθοδηγητής και καλλιτεχνικός υπεύθυνος του φωτογραφικού εργαστηρίου του χώρου.
Συμμετοχές σε εκθέσεις: «Παιδικό και νεανικό πορτραίτο» (1998) (Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Τριανδρίας)/ «Ξεκίνημα» (1999) ομαδική έκθεση της ομάδας “Δεκατρία”/ Στο ΦΚΘ με την εγκατάσταση «Σιωπή»(2001)/ Ομαδική έκθεση της ομάδας “Άτροπος” στο πολιτιστικό κέντρο Δήμου Πανοράματος “Μια μέρα μια γιορτή” 2016 / Συμμετοχή με την ατομική έκθεση “Installations” σε σειρά δρώμενων στην οδό Παπαμάρκου – “Photografistas” 2016 περιοδεύουσα ομαδική έκθεση φωτογράφων από όλη την Ελλάδα • Θεσσαλονίκη Οκτ 2016 • Λάρισα Νοε 2016 • Κόρινθος Ιαν 2017 “Καρνάγιο – Στάση 1η” 2016 στο bar “oldFisherman” στα Λαδάδικα “Καρνάγιο – Στάση 2η”2016 στη γκαλερί της Π31 “Μια μέρα μια γιορτή ” 2017 συμμετοχή στην ομαδική έκθεση της Π31 με την εγκατάσταση “Κεραίες” στην οδό Παπαμάρκου. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου η έκθεση μεταφέρθηκε στο καφέ μπαρ «Ηλιοτρόπιο». «Παπαμάρκου Street Party» Σεπτέμβριος 2017 συμμετοχή με την Π31 στα δρώμενα της οδού Παπαμάρκου. «Photografistas II ” / Ομαδική έκθεση στην TABYA με θέμα «τα υπόλοιπα είναι σιωπή» / «Μνημείο» 2018 (καλλιτεχνική επιμέλεια) Ομαδική έκθεση στο Alte Fablon «Γκλόρυ Νταίηζ» Μάρτιος 2019, έκθεση με αφορμη την ομώνυμη θεατρική παράσταση στο φουαγιέ του θεάτρου «Άνετον» /
«Δεκάλογος» Ιούνιος 2019, Έκθεση φωτογραφιών και κειμένων βασισμένη στον Δεκάλογο. Μια σύγχρονη ματιά στην χρησιμότητα των δέκα εντολών στη σύγχρονη εποχή. Επιμέλεια της έκδοσης του βιβλίου «Δεκάλογος» με αφορμή την έκθεση.
Συμμετοχή στην έκθεση «IO RESTO A CASA» 14-16 Αυγούστου 2020 στο Σαν Τζοβάνι Βαλντάρνο, στην Τοσκάνη της Ιταλίας / 21-31 Αυγούστου 2020 στο «Festival delle arti contemporanee», Villa Strozzi, στην Φλωρεντία, Ιταλία / 11 Σεπτεμβρίου-22 Οκτωβριου 2020 – Centro Cultural San Marcos- Τολέδο, Ισπανία.

Δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ.

Alte Fablon Πολυχώρος Τέχνης

Για εγγραφές, δηλώσεις συμμετοχής, πληροφορίες Φιλίππου 71 & Χριστοπούλου (περιοχή Ιασωνίδου)

t: 2314014430

t: 6976760681 & 6977411991

e: altefablon@gmail.com

Θερινά Εργαστήρια Φωτογραφίας για εφήβους

Τα θερινά Εργαστήρια Φωτογραφίας για εφήβους επανέρχονται στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης!

Εκπαιδευτικά εργαστήρια «Φωτογραφία 13 – 16»

Ιούνιος – Ιούλιος 2022

 

Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης μετά από δύο χρόνια περιορισμού περιμένει και πάλι αυτό το καλοκαίρι τους εφήβους ηλικίας 13 – 16 ετών στα εργαστήριά του με τίτλο «Φωτογραφία 13-16». Τρεις εβδομάδες γεμάτες δημιουργία, παιχνίδια και γνώση περιμένουν τους νέους να μυηθούν στην τέχνη της φωτογραφίας με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο!

Οι τρεις κύκλοι συναντήσεων είναι διάρκειας 15 ωρών ο κάθε ένας και θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (20-24.06, 27.06-01.07, 04-08.07) στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης), ώρες 11:00 – 14:00, με δηλώσεις και κόστος συμμετοχής (έως τις 16.06, τηλ. 2310 566716, email: reception.photography@momus.gr).

 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Α. «Φωτογραφία 13 – 16: Εισαγωγή στην τέχνη της Φωτογραφίας»

Στο εργαστήριο οι έφηβοι θα εκπαιδευτούν στην τέχνη της φωτογραφίας και θα ασχοληθούν με τις βασικές αρχές της φωτογραφικής τεχνικής αναλύοντας έννοιες όπως κάδρο, σύνθεση, οπτική γωνία, αποφασιστική στιγμή. Τα μαθήματα είναι θεωρητικά και πρακτικά.

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Αντώνης Βλάχος, Άρτεμις Πυρπύλη

Διάρκεια: Δευτέρα 20 Ιουνίου – Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 / 11:00 – 14:00

 

Β. «Φωτογραφία 13 – 16: Δημιουργικές εφαρμογές»

Το εργαστήριο αφορά έννοιες όπως φωτοειδησεογραφία, φωτογραφία δρόμου, πορτραίτο, προσωπική φωτογραφία. Μέσα από μια σειρά πρακτικών, αλλά και θεωρητικών μαθημάτων, οι έφηβοι θα διερευνήσουν τη σχέση αντικειμενικότητας/υποκειμενικότητας στη φωτογραφία, θα κατανοήσουν την αφηγηματική και εκφραστική δυνατότητα της προσωπικής φωτογραφίας και θα δημιουργήσουν το δικό τους φωτογραφικό ημερολόγιο.

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Άρτεμις Πυρπύλη

Διάρκεια: Δευτέρα 27 Ιουνίου – Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022 / 11:00 – 14:00

 

Γ. «Φωτογραφία 13 – 16: Εικόνες του εαυτού»

Στο εργαστήριο αυτό και με αφορμή τις φωτογραφίες της έκθεσης landscape stories που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου οι έφηβοι θα διερευνήσουν τον βαθύτερο εαυτό τους, τις προσωπικές τους ανάγκες, όνειρα και φόβους και θα δοκιμάσουν να τα αποτυπώσουν φωτογραφικά. Το κάθε μάθημα θα έχει στοιχεία τεχνικής και οπτικής παιδείας, καθώς και πλήθος φωτογραφικών ασκήσεων. Στόχος είναι με το πέρας των μαθημάτων κάθε έφηβος να έχει δημιουργήσει πολυτροπικά τη δική του προσωπική ιστορία.

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Αντώνης Βλάχος, Μαρία Κοκορότσκου

Διάρκεια: Δευτέρα 4 Ιουλίου – Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 / 11:00 -14:00

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 • Οι κύκλοι συναντήσεων απευθύνονται σε εφήβους ηλικίας 13 – 16 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση οι συμμετέχοντες να έχουν τη δική τους ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.
 • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή για το σύνολο των συναντήσεων ή ξεχωριστά, μέχρι και την Πέμπτη 16 Ιουνίου. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
 • Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 566716 & στο email: reception.photography@momus.gr
 • Κόστος συμμετοχής: 50€ / ανά άτομο, ανά εργαστήριο. Ισχύει έκπτωση 10% για τα αδέλφια και για όποιον θελήσει να παρακολουθήσει δύο από τα τρία εργαστήρια, και 20% για όποιον θελήσει να παρακολουθήσει το σύνολο του προγράμματος.

 

Βιογραφικά εισηγητών/εισηγητριών

Ο Αντώνης Βλάχος είναι απόφοιτος του τμήματος φωτογραφίας του ΙΙΕΚ ESP και του τμήματος δημοσιογραφίας του ΙΙΕΚ ΑΚΜΗ. Έχει υλοποιήσει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Από το 2016 είναι βασικός συνεργάτης στα εργαστήρια του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης για εφήβους.

Η Άρτεμις Πυρπύλη είναι απόφοιτη της Ecole de Photographie de Paris. Εργάστηκε ως επίσημη φωτογράφος σε φεστιβάλ (μουσικά και κινηματογραφικά) στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αμερική. Ταυτόχρονα, εργάστηκε ως βοηθός φωτογράφων, αλλά και ως βοηθός ατζέντη φωτογραφικού πρακτορείου στο Παρίσι. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει φωτογραφία σε ιδιωτικά ΙΕΚ και εργαστήρια φωτογραφίας (ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Stereosis), καθώς επίσης και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Μαρία Κοκορότσκου σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή και Θέατρο στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΑ) στη Μουσειολογία και στην Πολιτιστική Κληρονομιά στο University College London και στην Παιδαγωγική του Θεάτρου στο ΑΠΘ. Έχει εκπονήσει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς και σε οικογένειες. Παράλληλα, έχει διδάξει σε σεμινάρια επιμόρφωσης δασκάλων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την οπτική παιδεία, την τέχνη της φωτογραφίας και το θέατρο, και σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκων αισθητική αγωγή και θέατρο.

Μ.Φ.Θ. – Καλοκαιρινά Εργαστήρια Φωτογραφίας | 2018

Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Φωτογραφίας και φέτος στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης!

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης πιστό στο «ραντεβού» του συνεχίζει, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια στη φωτογραφία για εφήβους ηλικίας 13-16 χρονών. Τρεις εβδομάδες γεμάτες δημιουργία, παιχνίδια και γνώση περιμένουν τους νέους να μυηθούν στην τέχνη της φωτογραφίας με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο!

Φωτογραφικά εργαστήρια για εφήβους

Στο πρώτο εργαστήριο, με εισηγητή τον φωτογράφο Στέφανο Τσακίρη, οι έφηβοι θα εκπαιδευτούν στην τέχνη της φωτογραφίας μέσα από μια σειρά παιχνιδιών και πρακτικών δραστηριοτήτων.  Θα μάθουν για τις λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής, τις ιδιότητες του φωτός, τη σύνθεση της εικόνας, αναλύοντας έννοιες όπως κάδρο, οπτική γωνία, αποφασιστική στιγμή, ενώ θα ασχοληθούν με τις βασικές αρχές της φωτογραφικής τεχνικής.

 

Το δεύτερο εργαστήριο, με εισηγήτρια τη φωτογράφο Άρτεμη Πυρπύλη, αφορά έννοιες όπως φωτοειδησεογραφία, φωτογραφία δρόμου, πορτραίτο, προσωπική φωτογραφία. Μέσα από μια σειρά πρακτικών, αλλά και θεωρητικών μαθημάτων, οι έφηβοι θα διερευνήσουν τη σχέση αντικειμενικότητας/υποκειμενικότητας στη φωτογραφία, θα κατανοήσουν την αφηγηματική και εκφραστική δυνατότητα της προσωπικής φωτογραφίας και θα δημιουργήσουν το δικό τους φωτογραφικό ημερολόγιο.

Φέτος, για πρώτη φορά, διοργανώνεται και τρίτο εργαστήριο, με εισηγήτρια τη φωτογράφο Αναστασία Βλαχάκη. Στο πλαίσιο της έκθεσης [selfimages] που παρουσιάζεται στον χώρο του ΜΦΘ, οι έφηβοι μέσα από διαφορετικές τεχνικές της φωτογραφίας θα ανακαλύψουν πώς το αυτοπορτραίτο μπορεί να γίνει ένα βιωματικό παιχνίδι. Θα εξερευνήσουν τη σημασία του να χρησιμοποιούν το ίδιο τους το σώμα μπροστά από την κάμερα, μαθαίνοντας πολλά για αυτό και για τον εαυτό τους, μέσα από την παρατήρηση.

Το πρώτο και το δεύτερο εργαστήριο λειτουργούν αυτόνομα, αλλά και συνδυαστικά. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο τρίτο εργαστήριο είναι η παρακολούθηση του πρώτου.

Τα εργαστήρια είναι διάρκειας 15 ωρών το καθένα.

Το εργαστήριο με εισηγητή τον Στέφανο Τσακίρη θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 τις ώρες 11:00-14:00.

To εργαστήριο με εισηγήτρια την Άρτεμη Πυρπύλη θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 25 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 τις ώρες 11:00-14:00.

Το εργαστήριο με εισηγήτρια την Αναστασία Βλαχάκη θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 2 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018 τις ώρες 11:00 – 14:00.

Κόστος συμμετοχής: 30,00 ευρώ/άτομο για το πρώτο και το δεύτερο εργαστήριο και 40,00 ευρώ/άτομο για το τρίτο εργαστήριο. Ισχύει έκπτωση 10% για τα αδέλφια και για όποιον θελήσει να παρακολουθήσει και τα τρία εργαστήρια.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής και για τα τρία εργαστήρια μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιουνίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να έχουν τη δική τους ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής: Έλλη Τσίνογλου (τηλ.: 2310.566716 / info.thmp@culture.gr).

Λίγα λόγια για τους εισηγητές

Στέφανος Τσακίρης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθηνών, με ειδίκευση στις ιστορικές τεχνικές εκτύπωσης. Εργάζεται ως καθηγητής φωτογραφίας στη Σχολή ΑΚΤΟ. Στο ενεργητικό του συγκαταλέγονται εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε συνεργασία με μουσεία και πολιτιστικούς φορείς (ΜΜΣΤ, ΜΦΘ, ΑΠΘ, Βιβλιοθήκη Βέροιας και σχολεία). Διατηρεί φωτογραφικό στούντιο στη Θεσσαλονίκη. Δραστηριοποιείται στην αντιγραφή έργων τέχνης και στη διαφημιστική φωτογραφία. Είναι κάτοχος του βραβείου Guinness για τη μεγαλύτερη κυανοτυπία στον κόσμο.

Άρτεμις Πυρπύλη είναι απόφοιτη της Ecole de Photographie de Paris. Εργάστηκε ως επίσημη φωτογράφος σε φεστιβάλ (μουσικά και κινηματογραφικά) στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αμερική. Ταυτόχρονα, εργάστηκε ως βοηθός φωτογράφων, αλλά και ως βοηθός ατζέντη φωτογραφικού πρακτορείου στο Παρίσι. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει φωτογραφία σε ιδιωτικά ΙΕΚ και εργαστήρια φωτογραφίας (ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Stereosis), καθώς επίσης και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Αναστασία Βλαχάκη σπούδασε γραφικές τέχνες στο ΙΔ.ΤΕΛ.ΠΛΑΚΑ, φωτογραφία στο ΤΕΙ Αθηνών και Video Art στην Καλών Τεχνών στη Βαλένθια Ισπανίας. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ΜΑ Inclusive Arts Practice στο Μπράιτον της Αγγλίας (2014) και εκπαιδεύτηκε στο Θεατρικό Παιχνίδι & την Εμψύχωση Ομάδας στο Εργαστήρι Παιχνιδιού στην Αθήνα (2016-18). Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας φωτογράφος και συνεργάζεται με διάφορους οργανισμούς για την καλλιτεχνική διεύθυνση βιωματικών εργαστηρίων για ευπαθείς και μη κοινωνικά ομάδες με βάση τη φωτογραφία και το θεατρικό παιχνίδι. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και Αγγλία. Αυτή την περίοδο συμμετέχει στην ομαδική έκθεση [selfimages] στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Σεμινάριο Φωτογραφίας

Θέλετε να μάθετε να αποτυπώνετε στιγμιότυπα της ζωής σας; Έχετε φωτογραφική μηχανή και θέλετε να μάθετε να τη χρησιμοποιείτε; Η ΧΑΝΘ σας δίνει τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσετε!

Διδασκόμενη ύλη

 • Ψηφιακή Φωτογραφία
 • Τύποι φωτογραφικών μηχανών
 • Σύνθεση φωτογραφίας
 • Φωτισμός και φωτομέτρηση
 • Σχέση διαφράγματος-ταχύτητας-βάθος πεδίου
 • Ψηφιακή επεξεργασία φωτογραφίας
 • Εισαγωγή στο Photoshop
 • Πρακτική σε επαγγελματικό studio
 • Φωτογραφικές εξορμήσεις

Διδάσκει ο Χρήστος Παππάς

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ο κύκλος μαθημάτων έχει διάρκεια 2,5 μήνες, με ένα τρίωρο μάθημα την εβδομάδα

Κόστος συμμετοχής: 180€

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 231 600 1000 εσωτ. 0830 ή 0832 ή education3@ymca.gr

Περισσότερα θα δείτε εδώ.

Χ.Α.Ν.Θ. – Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες

Για τη ΧΑΝΘ η εκπαίδευση και ο πολιτισμός αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για την κοινωνία και συμβάλλουν στην καλλιέργεια και τον εμπλουτισμό  των δεξιοτήτων.

Μέσα από μια μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων, και φέτος, προσκαλεί το κοινό της Θεσσαλονίκης να αναπτύξει νέες δραστηριότητες ή να συνεχίσει παλιότερες, με τη βοήθεια των εκπαιδευτών της.

Αναλυτικά τα προγράμματα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 – 6 ετών

ΠΑΡΕΟΥΛΑ ΒΑΒΥ:  (ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 1 – 2 ΕΤΩΝ)

Η πρώτη ομαδική δραστηριότητα για τους μικρούς μας φίλους! Ένας κύκλος συναντήσεων με δραστηριότητες όπως η μουσική, το τραγούδι και η κίνηση, ειδικά προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις αυτή της ευαίσθητης ηλικίας, σχεδιασμένες για να βοηθούν στην έκφραση και να ενισχύουν τη σχέση γονέα-παιδιού.

Κάθε Τρίτη 18.00 – 18.45 ή 19.00 – 19.45
150€ ο κύκλος των 12 συναντήσεων (2 δόσεις των 75€)

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ:  (ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 2 – 3 ΕΤΩΝ)

Πρόγραμμα διάρκειας 12 εβδομάδων για γονείς και παιδιά που επιθυμούν να περάσουν δημιουργικό χρόνο μαζί! Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες, μουσικές και εικαστικές, να ενδυναμωθεί η συνεργασία και η δημιουργικότητα γονέα και παιδιού μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα.

Κάθε Πέμπτη 18.00 – 19.00 ή 19.00 – 20.00
150 € ο κύκλος των 12 συναντήσεων (2 δόσεις των 75€)

ΠΑΡΕΟΥΛΑ JUNIOR:  (ΠΑΙΔΙΑ 2 – 2,5 ΕΤΩΝ)

Η ΠΑΡΕΟΥΛΑ ΜΑΣ:  (ΠΑΙΔΙΑ 2,5 – 3,5 ΕΤΩΝ)

Το πρόγραμμα εντάσσει για πρώτη φορά τα παιδιά  σε μια οργανωμένη ομάδα λειτουργώντας σαν μια μικρογραφία του σχολείου. Πλούσιο σε παιχνίδια μίμησης και φαντασίας, εικαστικές δημιουργίες, τραγούδια, μουσικοκινητικές δραστηριότητες, παραμύθια και ιστορίες προσφέρει στους μικρούς μας φίλους την ευκαιρία να περάσουν ευχάριστα απογεύματα και επιπλέον να μάθουν παίζοντας, να κάνουν φίλους και σταδιακά να αυτονομηθούν.

Μια ή δύο φορές την εβδομάδα Τρίτη ή/ και Πέμπτη 18.00 – 20.00
160 € ο κύκλος των 14 συναντήσεων (2 δόσεις των 80 €)
280 € ο κύκλος των 28 συναντήσεων (2 δόσεις των 140 €)

Χ.Α.Ν.Θ. ΕΧΕΙΣ ΤΑΛΕΝΤΟ! 4 -10 ετών (Νέο τμήμα) 

Το Τμήμα Επιμορφωτικών Προγραμμάτων της Χ.Α.Ν.Θ. ξεκινάει ένα καινούργιο πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 4 -10 ετών, με δραστηριότητες, όπως: Τραγούδι, Μουσική, Θεατρικό παιχνίδι, Ζωγραφική και Θεματικές κατασκευές στον χώρο του Παιδικού Σταθμού!

Έναρξη το Σάββατο 24/11

κάθε Σάββατο 10:30 – 13:30

Τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν είτε με τον μήνα είτε με τη φορά.

Δηλώσεις συμμετοχής – Εγγραφές, Τμήμα Επιμορφωτικών Προγραμμάτων

231 600 1000, εσωτ. 0831 & 0832

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΘΕΑΤΡΟ 4 – 6 ετών (Νέο τμήμα)

Το θέατρο ως μέσο έκφρασης, διαπαιδαγώγησης, ελευθερίας, ωρίμανσης, χαράς.
Θεατρικά, μουσικοκινητικά παιχνίδια, χορό και τραγούδι για αγόρια και κορίτσια.

Τρίτη 17:00 – 18:15

280€ Ετησίως  4 δόσεις των 70€, (Οκτώβριος Δεκέμβριος, Φεβρουάριος)

Διδάσκει: Σίσσυ Δαμδούμη

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΙΑΝΟΥ 4 – 7 ετών

Ελάτε να γνωρίσετε το πιάνο, τις δυνατότητές του αλλά και να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στη μουσική! Τα μαθήματα είναι ατομικά και γίνονται κατόπιν συνεννόησης μέσα στην εβδομάδα.
Ατομικό μάθημα 40 λεπτά, € 60 μηνιαία
Διδάσκει: Λέττη Παππά

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ   4 – 6 ΕΤΩΝ (Νέο τμήμα)

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα χρώματα, τις ύλες υφασμάτων καθώς και διαφορετικά είδη ένδυσης μέσα από ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Έρχονται σε επαφή με πρώτες ύλες παραγωγής ενδυμάτων και εμπνέονται από επιτυχημένα project αναγνωρισμένων σχεδιαστών.
Στόχος του προγράμματος είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων γύρω από την ένδυση, η ανάπτυξη σχεδιαστικής ικανότητας και η προτροπή στην έμπνευση.

Κύκλος 28 συναντήσεων, κάθε Τετάρτη 17:30 – 19:00, από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο
Διάρκεια μαθήματος: 60 λεπτά
Η μηνιαία οικονομική συμμετοχή (4 μαθήματα), ανέρχεται στα 50,00 €/άτομο. Διδάσκουν εξειδικευμένοι παιδαγωγοί

ΠΑΙΔΙΑ 5 – 12 και ΕΦΗΒΟΙ 13 – 17 ετών

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6 – 12 ΕΤΩΝ (Νέο τμήμα)

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον χώρο της τέχνης, μαθαίνοντας για τους σπουδαιότερους ζωγράφους, αρχιτέκτονες, ποιητές, μουσικούς και ηθοποιούς που άφησαν πολιτιστική κληρονομιά. Στη συνέχεια, ενημερώνονται για τις επί μέρους θεματικές, της ένδυσης, της ιστορίας της τέχνης, των ενδυματολογικών τάσεων στις διάφορες ηπείρους καθώς και για τη διαδικασία της μεταποίησης κλωστοϋφαντουργικών υλών, την κατασκευή ρούχων, τη χρήση των υφασμάτων καθώς και για τις χρωματικές συνθέσεις, αποκτώντας σταδιακά οικολογική συνείδηση, κριτική και δημιουργική σκέψη.
Η πρακτική προσέγγιση του εργαστηρίου, περιλαμβάνει το σχεδιασμό πατρόν και την κατασκευή ενδύματος ώστε να δημιουργήσουν την προσωπική τους συλλογή και να πάρουν μέρος στην προγραμματισμένη καλλιτεχνική εκδήλωση, στο τέλος της μαθητικής χρονιάς.

Κύκλος 28 συναντήσεων, κάθε Τετάρτη 17:30 – 19:00, από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο
€ 60,00 Μηνιαία Συνδρομή
Διδάσκοντες τμήματος: Εκπαιδευτική ομάδα που απαρτίζεται από έναν ενδυματολόγο – σκηνογράφο, μια Fashion & Graphic Designer, μια  αρχιτέκτονα και παιδαγωγούς.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ &  ΚΕΡΑΜΙΚΗ  4 – 8 ετών

Ένα δημιουργικό ταξίδι στην φαντασία, γνωριμία με την τέχνη της Ζωγραφικής και της Κεραμικής, βασικές αρχές αισθητικής, μίξεις  και χρώματα.

Πέμπτη 18:00 – 20:00
€ 40 Μηνιαία
Διδάσκει: Μαρία Τσάντα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 7 – 13 ετών

Ασκήσεις υποκριτικής, αυτοσχεδιασμοί με μουσική και κίνηση, ασκήσεις ορθοφωνίας και σωστής άρθρωσης με στόχο το ανέβασμα μιας καθ’ όλα ολοκληρωμένης παράστασης και σκοπό να ενεργοποιηθεί η φαντασία των παιδιών, να αναπτυχθεί η ψυχοκινητική τους έκφραση, να γίνει βίωμα η συλλογικότητα και τέλος  να πλουτίσουν το λεξιλόγιο και την σκέψη τους μέσα από την θεατρική πράξη.

Σάββατο 10:00 – 12:00  (Πρόγραμμα από Οκτώβριο έως Μάιο)
€ 400 Ετησίως  4 δόσεις των €100 (Οκτώβριος, Δεκέμβριος, Φεβρουάριος, Απρίλιος),
Εφάπαξ καταβολή: € 360
Διδάσκει: Δέσποινα Σαρόγλου

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ 13 ετών και άνω

Ασκήσεις υποκριτικής, αυτοσχεδιασμοί, ασκήσεις εμπιστοσύνης, μουσική, θεατρικό τραγούδι, ορθοφωνία, χορός και κινησιολογία, με στόχο μια καθ’ όλα ολοκληρωμένη παράσταση στη λήξη των μαθημάτων

Σάββατο 12:00 – 14:00  (Πρόγραμμα από Οκτώβριο έως Μάιο)
€ 420 Ετησίως  3 δόσεις των €140, (Οκτώβριος Δεκέμβριος, Φεβρουάριος) ,
Εφάπαξ καταβολή: €380
Διδάσκει: Δέσποινα Σαρόγλου

ΠΙΑΝΟ 7 ετών και άνω
ΑΡΜΟΝΙΟ 6 ετών και άνω – (ΜΕΘΟΔΟΣ AUTORGAN)

Ιδιαίτερο μάθημα μία φορά την εβδομάδα, προσαρμοσμένο στις ηλικιακές και εξατομικευμένες ικανότητες των παιδιών. Παράλληλα οι μαθητές  διδάσκονται και τα βασικά στοιχεία θεωρίας.

ΠΙΑΝΟ : 40 λεπτά  το  μάθημα € 60 Μηνιαία,  60  λεπτά το μάθημα € 72 Μηνιαία
ΑΡΜΟΝΙΟ:  50 λεπτά  το μάθημα € 56 Μηνιαία
Διδάσκει: Μαρία Κυρμανίδου

 

ΚΙΘΑΡΑ 6 ετών και άνω

Ιδιαίτερο μάθημα μία φορά την εβδομάδα, προσαρμοσμένο στις ηλικιακές και εξατομικευμένες ικανότητες των παιδιών. Παράλληλα οι μαθητές  διδάσκονται και τα βασικά στοιχεία θεωρίας.

40 λεπτά το μάθημα € 60 Μηνιαία,  60 λεπτά το μάθημα € 72 Μηνιαία
Διδάσκουν: Μάνος Μυριαγκός, Αντωνία Μυριαγκού

 

Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει!

Πληροφορίες: Τμήμα Επιμορφωτικών και Παιδικού Σταθμού & Νηπιαγωγείου 231 600 1000 εσωτ. 0831 & 0832

E-mail: education2@ymca.gr

Site: http://www.ymca.gr/paidikos-stathmos-programmata/paidikos-stathmos/programs/intro

 

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Μία απλή και γρήγορη μέθοδος με την οποία μπορεί να γνωρίσει κανείς σωστά τον κόσμο της Ζωγραφικής. Βασικές αρχές σχεδίου και χρώματος, στοιχεία αισθητικής και σύνθεσης, προοπτική, ακουαρέλα, μικτή τεχνική.

3ωρο εβδομαδιαίο μάθημα,Δευτέρα 17:30 – 20:30
€ 45 Μηνιαία
Διδάσκει: Μένη Τριανταφυλλίδου

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Δημιουργία. έκφραση ασκήσεις υποκριτικής, ασκήσεις κινησιολογίας και χαλάρωσης, χορός και τραγούδι, ορθοφωνία, με στόχο μια καθ’ όλα ολοκληρωμένη παράσταση και σκοπό την συλλογικότητα, την ψυχοκινητική έκφραση ,την δημιουργία ομάδας και τέλος την εξερεύνηση του εαυτού μας και των άλλων μέσα από μια μοναδική θεατρική εμπειρία.

Δευτέρα 18:00 – 21:00 ή Τρίτη 18:00 – 21:00 ή Τετάρτη 18:00 – 21:00
€ 480 Ετησίως, 4 δόσεις των €120 (Οκτώβριος, Δεκέμβριος, Φεβρουάριος, Απρίλιος),
Εφάπαξ καταβολή: €430
Διδάσκει: Δέσποινα Σαρόγλου

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Φωτογραφικές μηχανές, σύνθεση, τεχνικός φωτισμός, πορτρέτο, μακροφωτογράφιση, νυχτερινή φωτογραφία, τοπία. Ψηφιακή φωτογραφία. Πρακτική κατάρτιση σε οργανωμένο φωτογραφικό στούντιο.

Κύκλος 10 εβδομάδων με ένα 3ωρο μάθημα  την εβδομάδα 18:00 – 21:00
€ 180 ο κύκλος μαθημάτων, 2 δόσεις των € 90
Διδάσκει: Χρήστος Παπάς

 

ΚΕΡΑΜΙΚΗ

Τεχνικές πηλοπλαστικής (τσιμπητά, φύλλο, μακαρόνι, πλακάκια), εργαλεία και εξοπλισμός, βασικές αρχές αισθητικής, ανάλυση φόρμας, τρόποι διακόσμησης κεραμικών, υαλώσεις, η τέχνη της φωτιάς.

3ωρο εβδομαδιαίο μάθημα Τετάρτη 18:00-21:00   Οκτώβριος – Μάιος
€ 60 Μηνιαία (συμπεριλαμβάνεται και ο πηλός)
Διδάσκει: Μαίρη Βανδώρου

 

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ

Κατασκευή κοσμημάτων με χάντρες και ημιπολύτιμες πέτρες σε συνδυασμό με διάφορα υλικά όπως ντίζα, σύρματα, δερματάκια, κορδέλες, μαλλί. Επίσης δημιουργία κοσμημάτων από σμάλτο.

Κύκλος 12 εβδομάδων με ένα 3ωρο μάθημα την εβδομάδα 18:00-21:00

€ 170 ο κύκλος  μαθημάτων,  2 δόσεις των € 85

Διδάσκει: Ιωάννα Προδρομίδου

 

ΚΟΣΜΗΜΑ – ΜΕΤΑΛΛΟ

Κατασκευή κοσμημάτων από μέταλλα με διάφορες τεχνικές. Δέσιμο πέτρας – διαμόρφωση μετάλλου με τιτάνιο και φύλλο χρυσού

Κύκλος 12 εβδομάδων με ένα 3ωρο μάθημα την εβδομάδα 18:00-21:00
€ 190 ο κύκλος μαθημάτων, 2 δόσεις των € 95
Διδάσκει: Κατερίνα Μαλάμη

 

ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΔΑΣ

Μάθε να σχεδιάζεις μόνος σου τα δικά σου ρούχα και αξεσουάρ, και δημιούργησε τη δίκη σου αποκλειστική collection. Σχέδιο φιγούρας, ρούχων και υφάσματος. Δημιουργία ανάπτυξης συλλογής.

Κύκλος 10 εβδομάδων με ένα μάθημα 3 ωρών την εβδομάδα
€ 160, 2 δόσεις των € 80 (+ €35 έξοδα βιβλίου)
Διδάσκει: Σούζη Πατσίδου

 

ΠΙΑΝΟ & ΑΡΜΟΝΙΟ (ΜΕΘΟΔΟΣ AUTORGAN)

Ιδιαίτερο μάθημα μία φορά την εβδομάδα, προσαρμοσμένο στις ηλικιακές και εξατομικευμένες ικανότητες των μαθητών. Παράλληλα  διδάσκονται και τα βασικά στοιχεία θεωρίας.

ΠΙΑΝΟ : 40 λεπτά το μάθημα € 60 Μηνιαία,  60΄το μάθημα € 72 Μηνιαία
ΑΡΜΟΝΙΟ : 50 λεπτά το μάθημα € 56 Μηνιαία
Διδάσκει: Μαρία Κυρμανίδου

 

ΚΙΘΑΡΑ
Ιδιαίτερο μάθημα μία φορά την εβδομάδα, προσαρμοσμένο στις εξατομικευμένες ικανότητές των μαθητών. Παράλληλα διδάσκονται και τα βασικά στοιχεία θεωρίας.

Αρχάριοι: 40 λεπτά το μάθημα  € 60 Μηνιαία

Από το 2ο έτος και πλέον 60 λεπτά το μάθημα  € 72 Μηνιαία
Διδάσκουν: Μάνος Μυριαγκός, Αντωνία Μυριαγκού

 

Πληροφορίες-Εγγραφές: Τμήμα Επιμορφωτικών Προγραμμάτων
Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης -τηλ. 2310 241007, 231 600 1000, εσωτ. 0832
E-mail: education3@ymca.gr

Site: www.ymca.gr &
http://www.ymca.gr/tmimata/kalitexnika-epimorfotika-programmata/programs/intro

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΝΘ

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος της ΧΑΝΘ δημιουργήθηκε το 1982 με στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση της πλούσιας μουσικοχορευτικής μας παράδοσης. Διαθέτει πλούσιο βεστιάριο παραδοσιακών φορεσιών και αριθμεί περίπου 200 χορευτές, χορεύτριες και χορωδούς. Επίσης στα τμήματα εκμάθησης, διατηρεί συνεργασία με την υποδοχή μελών, του  Συλλόγου Φαρμακοποιών και Συλλόγου Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης. Εμφανίζεται  σε διοργανώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων περιφερειακών Δήμων της πόλης μας, σε εκδηλώσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Κάθε χρονιά ο Λ.Χ.Ο. ΧΑΝΘ  διοργανώνει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στη ΧΑΝΘ και συμμετέχει σε Παραδοσιακά Φεστιβάλ και Ανταμώματα στην Ελλάδα. Οι δάσκαλοι του Ομίλου είναι  ερευνητές της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης και σε συνεργασία με τους  μουσικούς προσπαθούν  να μεταφέρουν  τη γνησιότητάς της  στους  χορευτές του Ομίλου.

ΕΝΑΡΞΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

 •  Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί  Ενήλικες

Αρχάριοι: ΔΕ 19.30 – 21.00  ή ΤΕ 18.00 – 19.30

Προχωρημένοι: ΔΕ 21.ΟΟ – 23.ΟΟ ή ΤΕ 19.30 – 21.00 (Α΄ΟΜΑΔΑ)

ή ΤΕ 21.00 – 22.30 (Β΄ΟΜΑΔΑ)

 

 • Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί Φοιτητές

Αρχάριοι: ΤΡ  19.30 – 21.00

Προχωρημένοι: ΤΡ 21.00 – 22.30

 

 • Μικρασιάτικοι, Ρεμπέτικοι & Λαϊκοί Χοροί  Ενήλικες

Αρχάριοι: ΠΕ 19.00 – 20.30

Προχωρημένοι: ΠΕ 20.30 – 22.00 (Α΄ΟΜΑΔΑ)

ή ΠΕ 21.30 – 22.30 (Β΄ΟΜΑΔΑ)

 

 • Παραδοσιακή Χορωδία με συνοδεία λαούτου 

ΠΕ 18.00 – 19.00

 

Κόστος  συμμετοχής:

Συμμετοχή σε ένα τμήμα : 100 € (εφάπαξ 90€  ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ)

Συμμετοχή σε δύο τμήματα 90 € ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ (ή 1η δόση 45€ τον Σεπτέμβριο & 2η δόση 45€ τον Δεκέμβριο)

Συμμετοχή σε τρία τμήματα 80€ ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ (ή 1η δόση 40€ τον Σεπτέμβριο & 2η δόση 40€ τον Δεκέμβριο)

Φοιτητικό: εφάπαξ 50 €/σεζόν ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ

 

Επικοινωνία με Τμήμα Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς

231 600 1000, εσωτ. 0894 & 0884

socialaction@ymca.gr, Fb: YMCA Thessaloniki Social Action

www.ymca.gr

http://www.ymca.gr/ethelontismos-programmata-draseis/ethelontismos/programs/intro

 

Στις ειδικές τιμές δεν ισχύουν επιπλέον εκπτώσεις

Υποχρεωτική η έκδοση ετήσιας κάρτας μέλους 12 €

Workshop φωτογραφίας για πρόσφυγες και Θεσσαλονικείς

Βασίλης Παντελίδης

 

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και η οργάνωση Terre des hommes ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν workshop συμμετοχικής φωτογραφίας για Θεσσαλονικείς και πρόσφυγες με εισηγητή τον βραβευμένο φωτογράφο Αλέξανδρο Αβραμίδη.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε αρχάριους ενήλικες 18-30 ετών, οι οποίοι μαζί με πρόσφυγες που υποστηρίζονται από την Terre des hommes, θα εξοικειωθούν με τη φωτογραφική τέχνη και θα ενημερωθούν για το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε ανά τους αιώνες, ενώ θα παράγουν τα δικά τους πρότζεκτ, πραγματοποιώντας φωτογραφικές εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της συλλογικής αυτής δράσης είναι η γνωριμία των κατοίκων της πόλης με τους πρόσφυγες, η ενδυνάμωση των σχέσεων και η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και η ανταλλαγή κουλτούρας σχετικά με τη φωτογραφία.

Η δράση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας & Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (European Commission – DG ECHO).

 

Ο Αλέξανδρος Αβραμίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο του φωτορεπορτάζ και έχει συνεργαστεί με πλήθος εντύπων. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει φωτογραφία στην ομάδα φωτογραφίας της Θεραπευτικής Κοινότητας Ιθάκη. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στη φωτογραφική ομάδα του πρακτορείου Reuters για την Ελλάδα και την Κύπρο. Τον Απρίλιο του 2016, τα μέλη της ομάδας (Γιάννης Μπεχράκης, Άλκης Κωνσταντινίδης, Michael Dalder, Srdjan Zivulovic, Bernadett Szabo, Αλέξανδρος Αβραμίδης, Stoyan Nenov, Laszlo Balogh), μοιράστηκαν το κορυφαίο, διεθνώς, βραβείο Pulitzer/Κατηγορία φωτογραφίας «έκτακτης επικαιρότητας», με τη φωτογραφική ομάδα της εφημερίδας “The New York Times”.

 

Η Terre des hommes, διεθνής οργάνωση με δράσεις στην προστασία παιδιού σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια με στόχο την προστασία χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους, εστιάζοντας στη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας τους από την εμπορία ανθρώπων και κάθε είδους εκμετάλλευση και βία, καθώς και στην ενδυνάμωση των συστημάτων προστασίας παιδιού και προστασίας δικαιωμάτων μειονοτήτων, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην κοινωνική πρόνοια και στην εργασία. Ειδικότερα, η Terre des hommes είναι παρούσα στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2016 με δράσεις στις περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου και παρέχει σε ανήλικους πρόσφυγες και στους κηδεμόνες τους κάλυψη βασικών αναγκών, εκπαιδευτική υποστήριξη και υπηρεσίες προστασίας.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα κράτη μέλη της είναι ο κορυφαίος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως. Μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO), η ΕΕ βοηθάει πάνω από 120 εκατομμύρια θύματα συγκρούσεων και καταστροφών κάθε χρόνο. Με την έδρα της στις Βρυξέλλες και με ένα παγκόσμιο δίκτυο τοπικών γραφείων, η ECHO παρέχει βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες αποκλειστικά βάσει ανθρωπιστικών αναγκών, χωρίς διακρίσεις λόγω φυλής, εθνότητας, θρησκείας, φύλου, ηλικίας, εθνικότητας ή πολιτικού προσανατολισμού.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Το workshop θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, από τις 20 Νοεμβρίου 2017 μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου 2018, ώρες 11:00-14:00, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο σεμινάριο είναι οι συμμετέχοντες να διαθέτουν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής: Έλλη Τσίνογλου (τηλ.: 2310-566716 / info.thmp@culture.gr).

 

Kristiboni – Τμήμα δημιουργικής γραφής και εικόνας

Τμήμα δημιουργικής γραφής και εικόνας για εφήβους

Ο Χρήστος Κρανιώτης αναλαμβάνει να μάθει τα παιδιά άνω των 12 ετών να γράφουν αλλά και να εκφράζονται μέσω της φωτογραφίας.

Κυριακή: 17:00-19:00

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωριμία με όλα τα ήδη γραφής. Ποίηση, λογοτεχνία, μυθιστόρημα. Επικεντρώνει ωστόσο στη γραφή ως μέσο έκφρασης, διακίνησης της πληροφορίας, χρήση του γραπτού λόγου στα social media και την καθημερινή ζωή. Βασισμένο στη δομή ενός ηλεκτρονικού περιοδικού. Επιχειρείται η δημιουργία ενός ομαδικού εντύπου με κείμενα και εικόνες των εφήβων μαθητών. Δύο ώρες την εβδομάδα που αναπτύσσουν την κριτική σκέψη, εκπαιδεύουν το μαθητή στην έρευνα και αναζήτηση της πληροφορίας. Εξασκούν την αισθητική του παιδεία και βελτιώνουν το γραπτό και προφορικό του λόγο. Στα πλαίσια των μαθημάτων σημαντικές θα είναι οι συναντήσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες, φωτογράφους και συγγραφείς, που θα μεταφέρουν τη γνώση τους στους μαθητές.

Κόστος: 30€ / μήνα

Διευκρίνιση: Το τμήμα δημιουργικής γραφής και εικόνας θα ξεκινήσει από την Κυριακή 4/11/2018

Κουμπί – Οι επιμορφωτικές δραστηριότητες | Οκτώβριος 2017

 

3 χρόνια “Κουμπί coffee & crafts”! Μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ  για την εμπιστοσύνη και τη συμβολή του κοινού στο να γίνει το Κουμπί ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία στην πόλη, του προσφέρει πολλές ξεχωριστές αφορμές  για να γιορτάσουν μαζί!

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017 ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Κυριακή 1

14.00-17.00: Ανοιχτό εργαστήριο needle felting (4 ευρώ)

Δευτέρα 2

17.00 – 19.00: Εισαγωγικό εργαστήριο για το bullet journal (3 ευρώ).

με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

19.30 – 21.30: Παραγωγικές Δευτέρες στο Κουμπί: Picmonkey για επεξεργασία εικόνων και κολάζ (9 ευρώ).

Με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

Τρίτη 3

14.00-17.00: Ανοιχτό εργαστήριο κολλάζ και scrapbooking (4 ευρώ)

Τετάρτη 4

14.00-17.00: Ανοιχτό εργαστήριο μικροκατασκευών με ξύλο μπάλσα (4 ευρώ)

18.00-19.00: Πλέξιμο με βελονάκι: κορδέλα για το κεφάλι

με την Άννα Τσιχισέλη

Πέμπτη 5

17.00-18.30: Κατασκευή ονειροπαγίδας (4 ευρώ)

με την Άννα Τσιχισέλη

19.00-21.00: Εργαστήριο Πάνινης κούκλας – Τίλντα. Κύκλος 4 συναντήσεων -1η συνάντηση (45 ευρώ /ο κύκλος)

με τη Γιώτα Βασιλειάδου

Παρασκευή 6

17.00 – 19.00: Πώληση χειροποίητων δημιουργιών μέσω ίντερνετ. 4η συνάντηση.

Με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

19.30 – 21.30: Facebook, Pinterest, instagram για προώθηση πωλήσεων. 4η συνάντηση.

Με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

Σάββατο 7

18.00 – 21.00: Πάρε – Δώσε για καλό. Δύο εργαστήρια για να φτιάξουμε πράγματα για τις ανάγκες του “Αδέσποτα Ρετζικίου”

με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

Κυριακή 8

14.00-17.00: Ανοιχτό εργαστήριο needle felting (4 ευρώ)

17.00-18.00: Γνωριμία με το quilling (5 ευρώ)

με την Christie’s trees

Δευτέρα 9

17.00 – 19.00: Πώληση χειροποίητων δημιουργιών μέσω ίντερνετ. Κύκλος 4 συναντήσεων (65 ευρώ) 1η συνάντηση.

Με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

19.30 – 21.30: Παραγωγικές Δευτέρες στο Κουμπί: Q&A για όσους έχουν παρακολουθήσει παλαιότερα τον κύκλο “Πώληση χειροποίητων δημιουργιών μέσω ίντερνετ” (9 ευρώ).

Με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

Τρίτη 10

14.00-17.00: Ανοιχτό εργαστήριο κολλάζ και scrapbooking (4 ευρώ)

18.30-19.00: Τι σημαίνει λοιπόν “shut up & write”; Ελάτε να το μάθετε από κοντά από τον Άλεξ Άρμστρονγκ που το πρωτοέφερε στη Θεσσαλονίκη και στο Κουμπί εδώ και και κάποιους μήνες και στη συνέχεια αν θέλετε μείνετε και δοκιμάστε το (19.00-21.00)

Τετάρτη 11

14.00-17.00: Ανοιχτό εργαστήριο μικροκατασκευών με ξύλο μπάλσα (4 ευρώ)

18.00-19.00: Πλέξιμο με βελονάκι: κορδέλα για το κεφάλι

με την Άννα Τσιχισέλη

19.30-21.30: Σχεδιαγράμματα μακραμέ – friendship bracelets. 12 ευρώ μαζί με τα υλικά/20 ευρώ οι 2 συναντήσεις)

με την Κατερίνα Σαμαρά

Πέμπτη 12

19.00-21.00: Εργαστήριο Πάνινης κούκλας – Τίλντα. Κύκλος 4 συναντήσεων -2η συνάντηση (45 ευρώ /ο κύκλος)

με τη Γιώτα Βασιλειάδου

Παρασκευή 13

17.00 – 19.00: Φτιάχνω το δικό μου blog. Κύκλος 4 συναντήσεων (65ευρώ) 1η συνάντηση.

Με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

Σάββατο 14

Τρία χρόνια Κουμπί!!: έκθεση έργων με θέμα “3 χρόνια Κουμπί”, ψηφοφορία και κληρώσεις δώρων, εκπλήξεις και το βράδυ: ΠΑΡΤΥ!!

Κυριακή 15

13.00-15.00: Ανοιχτό εργαστήριο needle felting (4 ευρώ)

Δευτέρα 16

17.00 – 19.00: Πώληση χειροποίητων δημιουργιών μέσω ίντερνετ. 2η συνάντηση.

Με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

19.30 – 21.30: Παραγωγικές Δευτέρες στο Κουμπί: Mailchimp για δημιουργία και αποστολή newsletter (9 ευρώ).

Με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

Τρίτη 17

14.00-17.00: Ανοιχτό εργαστήριο κολλάζ και scrapbooking (4 ευρώ)

Τετάρτη 18

14.00-17.00: Ανοιχτό εργαστήριο μικροκατασκευών με ξύλο μπάλσα (4 ευρώ)

18.00-19.00: Πλέξιμο με βελονάκι: Σκουφάκι

με την Άννα Τσιχισέλη

19.30-21.30: Αργαλειός με χάντρες. Μαθαίνουμε να τον χρησιμοποιούμε και φτιάχνουμε ένα βραχιόλι με μικτές τεχνικές. 12 ευρώ με τα υλικά /20 ευρώ οι 2 συναντήσεις.

με την Κατερίνα Σαμαρά

Πέμπτη 19

19.00-21.00: Εργαστήριο Πάνινης κούκλας – Τίλντα. Κύκλος 4 συναντήσεων -3η συνάντηση (45 ευρώ /ο κύκλος)

με τη Γιώτα Βασιλειάδου

Παρασκευή 20

17.00 – 19.00: Φτιάχνω το δικό μου blog. 2η συνάντηση.

Με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

19:30 – 21:30: Εισαγωγικό εργαστήριο για την μαρμαρογραφία (3 ευρώ).

Με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

Κυριακή 22

17.30-19.00: Κουκουβάγια οριγκάμι. Για παιδιά με συνοδεία ενήλικα (7 ευρώ)

με τον Σοφοκλή Αμπατζίδη

Δευτέρα 23

17.00 – 19.00: Πώληση χειροποίητων δημιουργιών μέσω ίντερνετ. 3η συνάντηση.

Με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

19.30 – 21.30: Παραγωγικές Δευτέρες στο Κουμπί: Canva για δημιουργία γραφιστικών εφαρμογών (9 ευρώ).

Με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

Τρίτη 24

14.00-17.00: Ανοιχτό εργαστήριο κολλάζ και scrapbooking (4 ευρώ)

Τετάρτη 25

14.00-17.00: Ανοιχτό εργαστήριο μικροκατασκευών με ξύλο μπάλσα (4 ευρώ)

18.00-19.00: Πλέξιμο με βελονάκι: Σκουφάκι

με την Άννα Τσιχισέλη

Πέμπτη 26

19.00-21.00: Εργαστήριο Πάνινης κούκλας – Τίλντα. Κύκλος 4 συναντήσεων -4η συνάντηση (45 ευρώ /ο κύκλος)

με τη Γιώτα Βασιλειάδου

Παρασκευή 27

17.00 – 19.00: Φτιάχνω το δικό μου blog. 3η συνάντηση.

Με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

Σάββατο 28:

17.00-19.00: Best of…Ατελιέ Ύφασμα! ελάτε να γνωρίσετε τα πιο αγαπημένα θέματα που έχουν πραγματοποιηθεί αυτά τα 3 χρόνια στο Ατελιέ Ύφασμα να ψηφίσετε ποιο σας αρέσει και να φτιάξουμε παρέα το νικητήριο θέμα!

με την Ανθή Χρυσοπούλου

Κυριακή 29

14.00-17.00: Ανοιχτό εργαστήριο needle felting (4 ευρώ)

17.00 – 19.00: Εισαγωγικό εργαστήριο για το bullet journal (3 ευρώ).

Με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

Δευτέρα 30

17.00 – 19.00: Πώληση χειροποίητων δημιουργιών μέσω ίντερνετ. 4η συνάντηση.

Με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

19.30 – 21.30 : Παραγωγικές Δευτέρες στο Κουμπί: Εργαστήριο κατασκευής lightbox για καλύτερες φωτογραφίες (9 ευρώ).

Με την Άννα Δραγατσίκα (In my closet)

Τρίτη 31

14.00-17.00: Ανοιχτό εργαστήριο κολλάζ και scrapbooking (4 ευρώ)

Για την καλύτερη οργάνωση του χώρου και του χρόνου ενημερώστε τηλεφωνικά για τη συμμετοχή σας σε όλα τα εργαστήρια ώστε να δίνονται ακριβείς πληροφορίες. Στους κύκλους 4 συναντήσεων απαραίτητη προϋπόθεση της συμμετοχής είναι η προκαταβολή πριν την έναρξη των συναντήσεων ενώ και στα ανοιχτά εργαστήρια και στο πλέξιμο απαιτείται μια τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής. Επίσης παρακαλούνται οι συμμετέχοντες, για όλα τα εργαστήρια και τις συναντήσεις να ενημερώνουν έγκαιρα (24 ώρες πριν) για τυχόν ακύρωση της συμμετοχής τους.

 

Τα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Φωτογραφίας στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης!

Το καλοκαίρι και τα «ταξίδια» στον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας συνεχίζονται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης! Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο εβδομάδες γεμάτες δημιουργία και γνώση περιμένουν τους έφηβους ηλικίας 13-16 χρονών στα εκπαιδευτικά εργαστήρια του ΜΦΘ που επανέρχονται!

 

Στο πρώτο εργαστήριο, με εισηγητή τον φωτογράφο Στέφανο Τσακίρη, οι έφηβοι θα εκπαιδευτούν στην τέχνη της φωτογραφίας αναλύοντας έννοιες όπως κάδρο, οπτική γωνία, αποφασιστική στιγμή, ενώ θα ασχοληθούν με τις βασικές αρχές της φωτογραφικής τεχνικής. Το δεύτερο εργαστήριο, με εισηγήτρια τη φωτογράφο Άρτεμη Πυρπύλη, αφορά έννοιες όπως φωτοειδησεογραφία, φωτογραφία δρόμου, πορτραίτο, προσωπική φωτογραφία. Τα μαθήματα και στα δύο εργαστήρια είναι θεωρητικά και πρακτικά.

Τα εργαστήρια, διάρκειας 15 ωρών το καθένα, θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

 

Το εργαστήριο με εισηγητή τον Στέφανο Τσακίρη θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 22 Αυγούστου μέχρι και την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017 τις ώρες 11:00-14:00(Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν τις ημέρες Τρίτη 22, Τετάρτη 23, Πέμπτη 24, Δευτέρα 28 και Τρίτη 29 Αυγούστου).

 

To εργαστήριο με εισηγήτρια την Άρτεμη Πυρπύλη θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017 τις ώρες 11:00-14:00.

 

Τα εργαστήρια λειτουργούν αυτόνομα, αλλά και συνδυαστικά.

 

Κόστος συμμετοχής: 30,00 ευρώ/άτομο ανά εργαστήριο. Ισχύει έκπτωση 10% για τα αδέλφια και για όποιον θελήσει να παρακολουθήσει και τα δύο εργαστήρια.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Δηλώσεις συμμετοχής και για τα δύο εργαστήρια μέχρι και την Πέμπτη 10 Αυγούστου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να έχουν τη δική τους ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής: Έλλη Τσίνογλου (τηλ.: 2310.566716 / info.thmp@culture.gr).

 

*Ο Στέφανος Τσακίρης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθηνών, με ειδίκευση στις ιστορικές τεχνικές εκτύπωσης. Εργάζεται ως καθηγητής φωτογραφίας στη Σχολή ΑΚΤΟ. Στο ενεργητικό του συγκαταλέγονται εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε συνεργασία με μουσεία και πολιτιστικούς φορείς (ΜΜΣΤ, ΜΦΘ, ΑΠΘ, Βιβλιοθήκη Βέροιας και σχολεία). Διατηρεί φωτογραφικό στούντιο στη Θεσσαλονίκη. Δραστηριοποιείται στην αντιγραφή έργων τέχνης και στη διαφημιστική φωτογραφία.

 

*Η Άρτεμις Πυρπύλη είναι απόφοιτη της Ecole de Photographie de Paris. Εργάστηκε ως επίσημη φωτογράφος σε φεστιβάλ (μουσικά και κινηματογραφικά) στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αμερική. Ταυτόχρονα, εργάστηκε ως βοηθός φωτογράφων, αλλά και ως βοηθός ατζέντη φωτογραφικού πρακτορείου στο Παρίσι. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει φωτογραφία σε ιδιωτικά ΙΕΚ και εργαστήρια φωτογραφίας (ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Stereosis), καθώς επίσης και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.