για εκπαιδευτικούς – Πυγολαμπίδες
Skip to content

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Momus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Τα εκπαιδευτικά προγράμματα

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 

Από 22 Μαρτίου 2024 έως 31 Μαΐου 2024

 

Τέχνης παρ-ενέργεια

Το πρόγραμμα διερευνά τη σχέση της σύγχρονης τέχνης με τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας εστιάζοντας ιδιαίτερα στην παρουσία και την μετάπλαση των ποικίλων μορφών ενέργειας στο σύγχρονο έργο τέχνης.

Καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Κουνέλης, η Χρύσα (Chryssa), ο Γιάννης Μπουτέας, ο Στήβεν Αντωνάκος, οι Ζουμπούλης & Γραικού, ο Μπάμπης Βεκρής (Electros), ο Denis Oppenheim, ο Jean Tinguely, o Τάκης, η Λυδία Δαμπασίνα και ο Γιώργος Ζογγολόπουλος που ενσωματώνουν στη δομή των έργων τους την κινητική και ηλεκτρική ενέργεια, το φως, την υδροκίνηση, τον ήχο και τον μαγνητισμό, αξιοποιούνται ως όχημα για έναν πρώτο αναστοχασμό πάνω στη σχέση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τα μέσα που προσφέρει η κάθε εποχή.

Τη διαδρομή συμπληρώνουν έργα που μιλούν αμιγώς την ψηφιακή γλώσσα της εποχής τους (video, new media), αλλά και τα «Θορυβότανα», έξι κινητικά – ηχητικά γλυπτά του Νίκου Τσινίκα, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.

Οι μαθητές μέσω των κατάλληλων ερωταποκρίσεων και δραστηριοτήτων στοχάζονται πάνω στα χαρακτηριστικά του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος, των βιομηχανοποιημένων αντικειμένων και των ενεργοβόρων διαδικασιών παραγωγής τους, ενώ σχολιάζουν τα δικά τους βιώματα από την κυριαρχία του οπτικού πολιτισμού και διατυπώνουν εκτιμήσεις για το μέλλον της τέχνης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Το πρόγραμμα που υιοθετεί μια διαθεματική προσέγγιση και συνδυάζει την τέχνη με τις επιστήμες, ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή των μαθητών σε ένα δημιουργικό εργαστήριο, όπου πειραματίζονται με το εικαστικό «λεξιλόγιο» και τη λειτουργία επιλεγμένων έργων, αφήνοντας την ενέργεια να ρεύσει και να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο!

Ηλικίες: 13 – 18 ετών

 

Eye spy

Με τίτλο εμπνευσμένο από το Βικτωριανό παιδικό παιχνίδι «I spy with my little eye», όπου όποιος αναφωνεί τη φράση αυτή έχει «βάλει στο μάτι» ένα αντικείμενο που οι υπόλοιποι προσπαθούν να μαντέψουν, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική περιήγηση με τη βοήθεια βοηθητικών κουτιών (kits) που περιέχουν ποικιλία υλικών και αντικειμένων. Οι μαθητές μέσω της επαφής τους με το περιεχόμενο των κουτιών καλούνται να ανακαλύψουν οπτικές αλληλουχίες και συνδέσεις φαινομενικά τυχαίων αντικειμένων με έργα της μόνιμης συλλογής του μουσείου.

Υιοθετώντας μια προσέγγιση που ενεργοποιεί πολλαπλά τις αισθήσεις των μαθητών, ακριβώς όπως και η πλούσια γλώσσα των μέσων έκφρασης στη σύγχρονη τέχνη, το «Eye Spy» βοηθάει, ώστε τα έργα να διερευνηθούν σε όλες τους τις διαστάσεις, από τα κατασκευαστικά τους χαρακτηριστικά μέχρι τον κοινωνικό σχολιασμό που επιδιώκουν. Ταυτόχρονα προωθεί την πρωτοβουλία και την αλληλεπίδραση, πυροδοτεί γόνιμες συζητήσεις γύρω από την τέχνη και ενεργοποιεί συγχρόνως τη λογική και τη φαντασία προσφέροντας ένα δημιουργικό πεδίο ακόμα και για τις πιο απρόβλεπτες νοηματικές συνδέσεις. Απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με έμφαση κυρίως σε μαθητές Γυμνασίου.

Ηλικίες: 13 – 16 ετών

 

Γλυπτά στην αυλή!

Το πρόγραμμα αξιοποιεί τα έργα που εκτίθενται στον υπαίθριο χώρο του μουσείου με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με τη σύγχρονη γλυπτική, τη διερεύνηση της σχέσης γλυπτικής – αρχιτεκτονικής και τέχνης – περιβάλλοντος, αλλά και τον στοχασμό γύρω από τις ποιότητες του σύγχρονου αστικού τοπίου.

Μέσω ενός παιχνιδιού οπτικής ταύτισης και στοχευμένων ερωτήσεων που δίνονται στους μαθητές σε εκτυπωμένες καρτέλες, αυτοί παρατηρούν, ανακαλύπτουν, διερευνούν, κάνουν αναλογίες, αγγίζουν και τελικά μοιράζονται τις σκέψεις τους γύρω από την τέχνη στον δημόσιο χώρο.

Το πρόγραμμα συνθέτουν έργα των: Φιλόλαου Τλούπα, Γιώργου Ζογγολόπουλου, Κώστα Κουλεντιανού, Κλέαρχου Λουκόπουλου, Κορνήλιου Γραμμένου, Marc Charpin, Δημήτρη Αληθεινού, Στήβεν Αντωνάκου.

 

Σχεδιασμός – υλοποίηση: 

Χριστίνα Μαβίνη, Αρχαιολόγος – μουσειολόγος, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus

Έφη Σκυλίτση, Θεωρητικός της Τέχνης – εικαστικός

Λέα Καββαδία, Γραφίστρια – εικαστικός

 

Συναντήσεις μιας γραμμής και μιας γωνίας!

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού

Έως 15 Ιουνίου 2024 

Συζήτηση με αφορμή τα έργα του Κώστα Κουλεντιανού (λιθογραφίες, κολάζ, γλυπτά) που ανήκουν στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου. Το έργο του Κουλεντιανού, μοιάζει με μια σπουδή πάνω στην ύλη, τη φόρμα, και την διαλεκτικη τους σχέση με τον χώρο και την δημιουργική διαδικασία. Μέσα από τη χρήση υλικών όπως χαρτόνια, χρώματα και λεπτές επιφάνειες αφρολέξ, τα παιδιά θα δημιουργήσουν γεωμετρικά σχήματα και θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν τις βασικές αρχές της σύνθεσης, όπως η αρμονία και ο ρυθμός. Φόρμες και χρώματα, χώρος και συναίσθημα, γίνονται τα εργαλεία, για να εξερευνήσουν οι μαθητές τους τρόπους που περιγράμματα και γεμάτα σχήματα μπορούν να δημιουργήσουν αφαιρετικές συνθέσεις, αφηγήσεις.

Στο εργαστήριο εξαντλούνται οι δυνατότητες των υλικών, σχεδιάζοντας, κόβοντας και τσακίζοντας πολύχρωμα χαρτόνια. Πειραματίζονται είτε σε δύο είτε σε τρεις διαστάσεις, συνθέτουν και ανασυνθέτουν πολύχρωμα σχήματα, σε λευκό ή μαύρο φόντο. Διερευνούν τη δυνατότητα χρήσης γεωμετρικών σχημάτων που δημιουργήθηκαν τυχαία, προσθέτοντάς τα στη σύνθεση. Επίσης, διερευνούν πώς φόρμες με το ίδιο χρώμα, συνθέτουν μεγάλα σχήματα και πώς μεγάλες φόρμες με ενιαίο χρώμα μπορούν να “σπάσουν” σε πολλά μικρότερα γεωμετρικά σχήματα.

 

 

Χωρίς σβήστρα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Νηπιαγωγείο, Α’, Β’ & Γ’ Δημοτικού

Έως 15 Ιουνίου 2024

Το έργο του Otto Zitko δημιουργήθηκε το 2003 στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και έκτοτε αποτελεί συστατικό και μόνιμο στοιχείο του χώρου. Πορτοκαλί και κόκκινες γραμμές, ταξιδεύουν στους τοίχους, σκαρφαλώνουν μέχρι το ταβάνι, περικυκλώνουν το παράθυρο, δημιουργούν διαδρομές και αφηγούνται ιστορίες. Ξαναγράφουν την αρχιτεκτονική του χώρου, χωρίς να υπάρχει λάθος και σωστό, χωρίς διόρθωση. Λειτουργούν σαν χάρτης, μουσική παρτιτούρα ή χορογραφία.

Μέσα από την εξερεύνηση, την παρατήρηση και την συλλογική ερμηνεία του έργου, τα παιδιά πειραματίζονται με γραμμές και διαφορετικά υλικά, δοκιμάζουν εικαστικές και κινητικές δραστηριότητες, δημιουργούν χάρτες και διαδρομές στον χώρο με το σώμα ή τη χειρονομία και απαντούν στο ερώτημα “μα καλά, είναι τέχνη τώρα αυτό;”.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες για όλα τα προγράμματα

Διάρκεια: περίπου από 70 – 80 λεπτά

Τα γκρουπ διαμορφώνονται έως 25 άτομα ανά εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Εισιτήρια και ακυρώσεις 

Κόστος συμμετοχής: 2 ευρώ/άτομο

Τα ομαδικά εισιτήρια εκδίδονται στην είσοδο του μουσείου

Η είσοδος των εκπαιδευτικών & συνοδών είναι δωρεάν, όπως και η είσοδος των ειδικών και διαπολιτισμικών σχολείων, σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.

Σε περίπτωση ακύρωσης της επίσκεψης παρακαλείστε για την έγκαιρη ενημέρωση.

Κρατήσεις: 

Τηλέφωνο για Ραντεβού: 2310 240002/ εσωτερικό 20

e-mail: ath.eleni@momus.gr, elenaviseri@momus.gr

Ωράριο λειτουργίας μουσείου: Τρίτη – Κυριακή 10.00 – 18.00, Πέμπτη 12.00 – 20.00

 

Αν είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να προγραμματίσετε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, μπορείτε να επισκεφτείτε (κατόπιν συνεννόησης), να δείτε την έκθεση και να συζητήσετε με τους υπεύθυνους επί τόπου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις ιδιαιτερότητες της ομάδας σας. Αν θέλετε να πραγματοποιήσετε το δικό σας πρόγραμμα, θα πρέπει να κάνετε τηλεφωνική κράτηση του χώρου. Σε κάθε περίπτωση ο/η συνοδός εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος/η για την ασφάλεια των μελών της ομάδας ως προς την προσωπική τους ακεραιότητα και ως προς τη σχέση τους με την ασφάλεια των εκθεμάτων και την τήρηση των κανόνων συμπεριφοράς μέσα στον μουσειακό χώρο. Το μουσείο δε δέχεται τάξεις ανηλίκων χωρίς τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στον εκάστοτε χώρο.

Η Τέχνη της Αφήγησης

Νέα επιμορφωτικά διαδικτυακά σεμινάρια – Εκπαίδευση στην Τέχνη της Αφήγησης 

Έναρξη 26 Μαρτίου

 

Τα διαδικτυακά διαδραστικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από ομάδα εισηγητών με γνώση, εμπειρία και αγάπη  για την αφήγηση:

 • η Δημητρέση Ροδάνθη αφηγήτρια, παιδαγωγός, εικαστικός, ιδρυτικό μέλος της Action Art
 • ο Jean Porcherot, αφηγητής, ιδρυτής των festivals Nuit des Contes & Rencontres Contées, Loire/Γαλλία

Η διαδικασία  είναι ομαδική και ατομική ταυτόχρονα, δίνοντας  τη δυνατότητα, να ακολουθήσει ο καθένας, τον δικό του ρυθμό για να προσεγγίσει και να βιώσει την πράξη της αφήγησης. Η θεωρία λειτουργεί παράλληλα με την πράξη και συμπληρωματικά. Το περιεχόμενο και η διάρκεια του προγράμματος διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται συμμετέχοντας ενεργά.

Το πρόγραμμα απευθύνεται: σε όσους αγαπούν τις ιστορίες και θέλουν  να ακούσουν, να μοιραστούν, να ανακαλύψουν τη δύναμη και τη σημασία του προφορικού λόγου στη καθημερινή  ζωή, σε όσους ενδιαφέρονται να γίνουν αφηγητές ή είναι ήδη αφηγητές και θέλουν να εμβαθύνουν, σε επαγγελματίες ή μελλοντικούς επαγγελματίες του χώρου της εκπαίδευσης, της ψυχικής υγείας, του πολιτισμού (των μουσείων, του θεάτρου κ.α.), των κοινωνικών επιστημών, σε όσους ασχολούνται με ομάδες (εμψυχωτές, team leaders, ), σε γονείς.

 

Θέματα εκπαίδευσης

 1. Αφήγηση, παραμύθι  αφηγητής . Διαφορετικά είδη προφορικού λόγου.
 2. Τεχνικές αφήγησης (φωνή, στάση σώματος, χειρονομία, βλέμμα)
 3. Από τον γραπτό στον προφορικό λόγο. Εικονοποίηση του λόγου. Δομή αφηγηματικού λόγου.
 4. Παραλλαγές για μια διαπολιτισμική προσέγγιση. Διαφορετικοί τύποι παραμυθιών(μαγικά, κλιμακωτά, ευτράπελα κλπ). Η  δομή  και η λειτουργία τους.

 

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διάρκεια & Ημερομηνίες:

Τρίτη 26/03 – Πέμπτη 28/3

Τρίτη 02/04 – Πέμπτη 04/04

Τρίτη 09/04 – Πέμπτη 11/04

Τρίτη 16/04 – Πέμπτη18/04

Οι συναντήσεις έχουν διάρκεια η κάθε μια δύο ώρες και πραγματοποιούνται Τρίτη και Πέμπτη, 19.00 – 21.00.

Κόστος σεμιναρίου: 70 ευρώ (Ειδική τιμή για φοιτητές και ανέργους)

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δοθεί Βεβαίωση Εκπαίδευσης.

Για την εγγραφή σας στο σεμινάριο, συμπληρώστε τη ΦΟΡΜΑ

Για περισσότερες πληροφορίες: info@action-art.gr και καθημερινά από Δευτέρα – Παρασκευή 17.00 – 21.00 στο τηλέφωνο: 2310 266 857

European Outdoor Education Hub – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Schooler Planet”

Schooler Planet ή Περισσότερα Σχολεία για τη Διάσωση του Πλανήτη

Το Schooler Planet, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η ομάδα της European Outdoor Education Hub, είναι σίγουρα καινοτόμο και προωθεί την υπαίθρια εκπαίδευση και πρακτικές βιώσιμότητας σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Το έργο στοχεύει να αντιμετωπίσει την αποσύνδεση των μαθητών με τον φυσικό κόσμο, παρέχοντας ταυτόχρονα εμπειρίες μάθησης που ενισχύουν την περιβαλλοντική συνείδηση, την ομαδική εργασία και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Το Schooler Planet έχει σχεδιαστεί για να εφαρμόζεται εύκολα σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, με έμφαση στη δημιουργία βιώσιμων, αισθητικά ευχάριστων και χωρίς αποκλεισμούς υπαίθριων αιθουσών διδασκαλίας.

Ο οργανισμός προσφέρει μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων εκπαίδευσης σε εξωτερικούς χώρους, εργαστηρίων βιωσιμότητας και προσαρμοσμένου σχεδιασμού προγράμματος σπουδών, όλα προσαρμοσμένα στις μοναδικές ανάγκες και στόχους κάθε σχολείου.

 

 

Ενδυνάμωση Εκπαιδευτικών & Μαθητών

Μέσω του Schooler Planet, δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να παίρνουν τους μαθητές τους έξω, ενώ παράλληλα πληρούν τους εθνικούς διδακτικούς στόχους και αντιμετωπίζουν ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παρέχεται συνεχής υποστήριξη και επαγγελματική ανάπτυξη στους εκπαιδευτικούς, καθώς και ευκαιρίες στους μαθητές να συνεργαστούν με τοπικούς ειδικούς και μέλη της κοινότητας που ασχολούνται με περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα.

 

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν στο παρακάτω email: info@euoutdoor.education

 

 

Το αισθητηριακό παιχνίδι ως μέσο ανάπτυξης, σύνδεσης & θεραπείας

ONLINE  | Messy, Sensory & Clay Play (MSCP)

Με μεγάλη χαρά οι Hehe ανακοινώνουν τον επόμενο κύκλο της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης 50 ωρών «Messy, Sensory & Clay Play (MSCP): Το αισθητηριακό παιχνίδι ως μέσο ανάπτυξης, σύνδεσης & θεραπείας», ο οποίος ξεκινά με τη νέα χρονιά και όσοι ενδιαφέρονται έχουν την δυνατότητα ήδη να κάνουν τις εγγραφές τους!

Οι Hehe, δηλαδή η αναπτυξιακή ψυχολόγος Ελένη Οικονομίδου και ο κεραμίστας Έκτορας Γιαλαμάς, ιδρυτές των πρώτων Messy Play ομάδων και σεμιναρίων της Ελλάδας, είναι η ομάδα που προσφέρει την ολοκληρωμένη αυτή εκπαίδευση αισθητηριακού παιχνιδιού. Μέσα από μια απολαυστική, δημιουργική διαδικασία μοιράζονται τις γνώσεις και την πολύχρονη εμπειρία τους, σε ένα πρόγραμμα με κέντρο το παιδί και την ευημερία του.

Η εκπαίδευση προσφέρει όλες τις απαραίτητες γνώσεις γύρω από το αισθητηριακό παιχνίδι και οδηγεί στην πιστοποίηση από τους Hehe και το Messy Play Greece & Cyprus – Σύλλογος Αισθητηριακής Εκπαίδευσης & Θεραπείας!

Το πιστοποιητικό αποτελεί την ισχυρότερη εγγύηση πως έχετε εκπαιδευτεί από τον πιο έμπειρο φορέα αισθητηριακού παιχνιδιού της Ελλάδας και εκτιμάται από πολλούς παιδικούς σταθμούς, θεραπευτήρια και άλλες δομές.

 

Τα οκτώ σεμινάρια, οι δύο ομαδικές εποπτείες και η μία ατομική εποπτεία της εκπαίδευσης πραγματοποιούνται διαδικτυακά.

Δια ζώσης γίνεται μόνο η μονοήμερη 6ωρη πρακτική εξάσκηση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα (επιλέγετε τη μία από τις συναντήσεις).

Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από ευελιξία και ο τρόπος παρακολούθησής του προσαρμόζεται στις προσωπικές ανάγκες των συμμετεχόντων.

 

Δείτε ΕΔΩ κριτικές για τα σεμινάρια των Hehe.

 

Η εκπαίδευση απευθύνεται σε: 

 • παιδαγωγούς / νηπιαγωγούς / βρεφονηπιοκόμους / baby sitters
 • εργο-λογο-φυσιοθεραπεύτριες/ες
 • ειδικές/ους παιδαγωγούς
 • ψυχολόγους
 • εικαστικούς /ηθοποιούς/ καλλιτέχνες
 • εμψυχώτριες/ες ομάδων
 • γονείς και κηδεμόνες
 • ή γενικότερα, οποιονδήποτε άνθρωπο θέλει να εμβαθύνει στο αισθητηριακό παιχνίδι και τις εφαρμογές του

 

Μπορείτε να βρείτε όλο το πρόγραμμα της εκπαίδευσης ΕΔΩ

Τα σεμινάρια προσφέρονται και μεμονωμένα, ως αυτοτελείς ενότητες. Μπορείτε να τα βρείτε όλα ΕΔΩ

 

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Έναρξη Νέου Κύκλου:  27 Ιανουαρίου 2024

Early Bird Εγγραφές: μέχρι 28 Δεκεμβρίου 2023

Διάρκεια εκπαίδευσης: 50 ώρες

Κόστος  εκπαίδευσης:  ΕΔΩ

Φόρμα Εγγραφής 

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε:

Στέλνοντας μήνυμα στο Messenger

Στέλνοντας μήνυμα στο messyplayhehe@gmail.com

Καλώντας μας στο 2310911941

AeliaPath – Τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα με τη μέθοδο Edu-LARP για το μάθημα της Ιστορίας & της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που υλοποιεί η Aelia Path απευθύνονται σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

Ιστορία – Πολιτισμός (με τη μέθοδο Edu-LARP)

Μία μέρα σε ένα Νεολιθικό Χωριό 

για Γ ΄ τάξη Δημοτικού

Οι μικροί μαθητές μέσα από το πρόγραμμά «Μία μέρα σε ένα Νεολιθικό Χωριό» θα υποδυθούν τους κατοίκους αυτού του χωριού. Τα παιδιά θα μεταφερθούν στην προϊστορική εποχή και θα κατασκευάσουν τα δικά τους μαγειρικά αγγεία, θα αλέσουν το σιτάρι για να δημιουργήσουν το δικό τους αλεύρι, (άξονας “παραγωγή της τροφής”). Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Μια μέρα στην Αθήνα του Περικλή: Η δίκη του Περικλή στο δικαστήριο της Ηλιαίας

για Δ΄ Δημοτικού

Οι μαθητές θα βιώσουν τη δίκη του Περικλή ως δικαστές, κατηγορούμενοι, μάρτυρες και ανακριτές και θα μάθουν για τον τρόπο λειτουργίας του δικαστικού συστήματος της αρχαίας Αθήνας.

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Η καθημερινή ζωή στην Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη 

για Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού

​Τα παιδιά μεταφέρονται στη ρωμαϊκή εποχή. Καλούνται μέσα από μία σειρά αποστολών και ρόλων να βρουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας εκείνης της εποχής, να διαχειριστούν καταστάσεις χρησιμοποιώντας ενεργά το σώμα και το νου.

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Μια μέρα στην Αθήνα του Περικλή: Η διαδικασία της δοκιμασίας στη Βουλή 

για Α’ Γυμνασίου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μάθουν για τους αρχαίους Έλληνες πολιτικούς και την οργάνωση της αρχαίας Βουλής, καθώς και για τους θεσμούς και τις πρακτικές που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας στη Βουλή στην Αθήνα του Περικλή.

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Μια μέρα στη Μεσαιωνική Ευρώπη: Το σύστημα της Φεουδαρχίας 

για Β΄ Γυμνασίου

Οι μαθητές θα ζήσουν μια μέρα στην μεσαιωνική Ευρώπη και θα συμμετάσχουν στην τελετή της περιβολής. Θα μάθουν τις κοινωνικές ομάδες και θα βιώσουν τις κοινωνικοπολιτικές σχέσεις μέσα σε ένα φεουδαρχικό σύστημα.

 

Μια μέρα στη Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη: Το παλάτι του Γαλέριου 

για Β΄ Γυμνασίου

Οι μαθητές θα γίνουν Τετράρχες, αυτοκρατορικοί υπάλληλοι, μέλη σωματείων των δήμων, η Ουαλερία, γυναίκα του Γαλέριου, η Αγία Αλεξάνδρα κ.ά και θα μάθουν για τον τρόπο λειτουργίας του γαλεριανού ανακτόρου μέσω μιας πιο διαδραστικής και εκπαιδευτικής προσέγγισης.

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Περιβάλλον (με τη μέθοδο Edu-LARP)

για μαθητές Δ’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου προσαρμοσμένο στην κάθε ηλικία

Στόχος του παιχνιδιού είναι τα παιδιά να σώσουν την πόλη τους από το περιβαλλοντικό πρόβλημα που αναδύθηκε. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ως δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, πολίτες, εργοστασιάρχες θα αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους για να βρουν τη λύση στο πρόβλημα μέσα από τη μέθοδο Green Edularp.

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

ΜΕ μια κούκλα ΜΑΖΙ

Εργαστήριο κουκλοθέατρου ενηλίκων με την Εύη Χατζημητάκου, στον Πολυχώρο Τέχνης Alte Fablon «ΜΕ μια κούκλαΜΑΖΙ», τα Σάββατα του Νοέμβρη 04/ 11, 11/11, 18/11, 25/11 του 2023

 

Το Alte Fablon σας έχει καλωσορίσει παρουσιάζοντας σας τα εργαστήρια που θα λειτουργήσουν στη νέα σεζόν 2023 – 24 και έχουν ξεκινήσει από αρχές Οκτωβρίου. Σε αναζήτηση νέων δραστηριοτήτων και εμπειριών, το Alte Fablon παρουσιάζει το εργαστήριο κουκλοθέατρου ενηλίκων με την Εύη Χατζημητάκου το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε 4 τρίωρες συναντήσεις τα Σάββατα του Νοέμβρη.

Κουκλοθεατρικές τεχνικές εμψύχωσης κούκλας και κινησιολογία του ανθρώπινου σώματος, δημιουργική γραφή, θεατρικός αυτοσχεδιασμός και παραστατικές τεχνικές αφήγησης.

Τα Σάββατα του Νοέμβρη στο Alte Fablon…

Μία κούκλα ‘ξυπνά’ στα χέρια σου…ίσως μία κούκλα στο σπίτι σου από τα παιδικά σου χρόνια…

ή από την παιδική ηλικία του παιδιού σου

ή από μία απόκτηση που σημαίνει για σένα πολλά

ή μία κούκλα που θέλει να “παίξει” σε σχολική τάξη

ή μια κούκλα που αναζητά την θεατρική σκηνή.

Η κούκλα γίνεται αφετηρία να συνδεθείς με την δική σου “εσωτερική φωνή”, να ενεργοποιήσει στο σώμα την δική του δημιουργική κίνηση, γραφή και αφήγηση.

Μια αφετηρία ενεργοποίησης της εσωτερικής φωνής του σώματος για δική του γραφή και αφήγηση.

Ποιος/ποια ζεί στο κουκλοθέατρο;

 

Αυτή η δομή του εργαστηρίου επικεντρώνεται στην σωματικότητα της κούκλας που ζωντανεύει/συναντά το ανθρώπινο χέρι, ακολουθώντας βήμα βήμα μία δημιουργική διαδικασία που ξεκινά από την ανακάλυψη της προσωπικότητας της κούκλας, την σωματική ενεργοποίηση του/της χειριστή/τριας για ανάπτυξη σχέσης και συμπόρευση μαζί της, μέχρι αυτό το ζευγάρι-κούκλα και χειριστή/τριας να μπορούν να “γράψουν και να πούν” την ιστορία τους μπροστά στο κοινό.

 

Σε ποιους/ες απευθύνεται

Σε αρχάριους με την κούκλα κουκλοθεάτρου σπουδαστές, σε επαγγελματίες παραστατικών τεχνών, και σε όλους/ες όσοι μαγεύονται από την κούκλα όταν ζωντανεύει, για όλες τις ηλικίες και …συγγένειες.

Θεατρική ή κουκλοθεατρική εμπειρία είναι βοηθητική αν υπάρχει, αλλά όχι απαραίτητη.

Ο/Η κάθε συμμετέχων/ουσα φέρνει την δική του/της κούκλα.

 

Σύντομο βιογραφικό

Η Εύη Χατζημητάκου είναι Performer, Κουκλοπαίχτρια και Εκπαιδευτικός με σπουδές στο Σωματικό Θέατρο και Παντομίμα, στο Κουκλοθέατρο, στο Πιάνο και την Μουσικοκινητική Αγωγή. Το σώμα, η κίνηση και η μουσική, ο ρυθμός και η αφήγηση, η εμψύχωση του αντικειμένου και της κούκλας, γίνονται αφετηρίες, προορισμοί και οχήματα για τα πολυπρισματικά της ταξίδια σε καλλιτεχνικά ή εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, φιλικά στο ευγενές και το αυθεντικό. Σχημάτισε την ομάδα σωματικού θεάτρου και κουκλοθεάτρου ‘’ΚόρεςΜερικλέ-koresmerikle’’ με παραστάσεις για παιδιά και performances για ενήλικες (https://koresmerikle.wordpress.com/) και πολλά πολλά εργαστήρια και σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους.

Facebook: https://www.facebook.com/evi.hatzimitakou/

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Έναρξη σεμιναρίου: 04 Νοεμβρίου 2023

Διάρκεια σεμιναρίου:1 μήνα / 4 συναντήσεις

Ημέρες συναντήσεων: 04/ 11, 11/11, 18/11, 25/11 – 2023

Μέρα και ώρα: Κάθε Σάββατο στις 11.00 – 14.00

Χώρος συναντήσεων: Πολυχώρος Τέχνης Alte Fablon

*Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώστε τη συμμετοχή σας είτε στο e: altefablon@gmail.com είτε μέσω inbox στο f/b.

Eduk8 – Σεμινάρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής STEM

H Eduk8 ανακοινώνει τα προσεχή σεμινάρια για ενήλικες:

Online

 • Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 LEGO Education SPIKE Essential (υλικό πρωτοβάθμιας για μαθητές μέχρι και πέμπτη δημοτικού)
 • Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 LEGO Education SPIKE Prime (υλικό για μαθητές 10+-δευτεροβάθμια)
Στα online σεμινάρια αναλαμβάνει την αποστολή των κιτ στο συμμετέχοντα και το επιστρέφει μετά το πέρας της εκπαίδευσης (τα έξοδα αποστολής ΔΕΝ επιβαρύνουν το συμμετέχοντα)
Δια ζώσης σεμινάρια στην εταιρία στη Θέρμη
 • Σάββατο 21 Μαΐου 2022 LEGO Education SPIKE Essential
 • Kυριακή 19 Ιουνίου 2022  LEGO Education SPIKE Prime

 

LEGO® Education Academy Training Σεμινάρια Ρομποτικής

Πιστοποιημένα σεμινάρια ρομποτικής για εκπαιδευτικούς και ενήλικες & εκπαιδευτικής ρομποτικής STEM

Η επίσημη εκπαίδευση και πιστοποίηση της LEGO® Education παρέχεται σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνεργασία με το MIT και το Tufts University, που δεν είναι μόνο ενδιαφέρουσα και με παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα, αλλά δίνει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση και να νιώθουν αυτοπεποίθηση λέγοντας «Είμαι σε θέση να εντάξω την εκπαιδευτική ρομποτική στην τάξη μου, μπορώ εύκολα να εφαρμόσω τεχνικές του μέλλοντος στη καθημερινή μου διδασκαλία».

 

Αναλυτικά τα διαθέσιμα σεμινάρια

Learning Though Play with LEGO® Education Preschool

Το σεμινάριο απευθύνεται σε δασκάλους προσχολικής αγωγής, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, γονείς, αλλά και σε απλούς χρήστες που επιθυμούν να γνωρίσουν τα εργαλεία που παρέχονται από τη LEGO® Education σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς και την προσέγγιση της LEGO® Education Preschool στη σύγχρονη εκπαίδευση.

 1. Learning Through Play with Coding Express
 2. Learning Through Play with STEAM Park
 3. Learning Through Play with Build Me Emotions
 4. Learning Through Play with StoryTales

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

 

LEGO® Education SPIKE Essential

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/ Βάθμιας εκπαίδευσης σχολείων, εργαστηρίων ρομποτικής, αλλά και σε απλούς χρήστες που θέλουν να γνωρίσουν τη μεθοδολογία εκπαίδευσης της LEGO® Education.

 1. LEGO Education WeDo 2.0 (μέχρι Δ’ Δημοτικού)
 2. LEGO SPIKE Essential (μέχρι Ε’ Δημοτικού)

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

 

LEGO® Education SPIKE Prime

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/ Βάθμιας και Β’/ Βάθμιας εκπαίδευσης σχολείων, εργαστηρίων ρομποτικής, αλλά και σε απλούς χρήστες που θέλουν να γνωρίσουν τη μεθοδολογία εκπαίδευσης της LEGO® Education.

 1. LEGO SPIKE Prime (ΣΤ’ Δημοτικού – Γυμνάσιο – Λύκειο)

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

 

BricQ Motion

Το μάθημα θα σας προετοιμάσει ώστε να εισάγετε το STEAM στην τάξη σας χρησιμοποιώντας το LEGO® Education BricQ Motion. Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/ Βάθμιας και Β’/ Βάθμιας εκπαίδευσης σχολείων, εργαστηρίων ρομποτικής αλλά και σε απλούς χρήστες που θέλουν να γνωρίσουν τη μεθοδολογία εκπαίδευσης της LEGO Education.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες

Κόστος Συμμετοχής: 160 ευρώ

Τηλ. επικοινωνίας: 2316011012

Εάν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε επίσημη πιστοποίηση από το LEGO® Education Academy σε μόλις ένα σεμινάριο, δηλώστε συμμετοχή στα διαθέσιμα σεμινάρια που προσφέρει η ΕDUK8 ΕΔΩ.

 

 

Σεμινάριο Φροντιστών Παιδιών

Επιμορφωτικό σεμινάριο Νταντάδων στο Μικρό Επιστημονικό!

Το Ιδιωτικό Πρακτορείο Νταντάδων «Αστράρχη» σας προσκαλεί στην μοναδική εμπειρία ενός βιωματικού σεμιναρίου, που προσφέρει γενναιόδωρα τα εργαλεία της ανθρωποσοφικής εκπαίδευσης και του εναλλακτικού εκπαιδευτικού συστήματος της Ηλιακής Παιδαγωγικής!

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους αγαπούν τα παιδιά και ιδιαίτερα σε όσες κοπέλες επιθυμούν να εργαστούν με την δημιουργική απασχόληση των παιδιών καθ’όλα καταρτισμένες στις παρακάτω θεματικές:

 • Ηλιακή παιδαγωγική: Η βάση του εκπαιδευτικού συστήματος του Steiner.
 • Βασικές Αρχές Αυτοάμυνας.
 • Αναγνώριση Υπόπτων & Συνοδεία ανηλίκων.
 • Η επίδραση της αρμονικής μουσικής και του θεραπευτικού χορού στην ανάπτυξη του παιδιού.
 • Μαθήματα πρώτων βοηθειών.
 • Η Θαυμάσια στιγμή της Διατροφής.
 • Messy Play: Το ελεύθερο παιχνίδι.
 • Προσκοπικό σύστημα και δραστηριότητες.
 • Η ψυχολογία της Ένδυσης.
 • Καλοί τρόποι & Savoir Vivre.
 • Art de la Table: Η τέχνη του τραπεζιού.
 • Άλογο και παιδί: Μια ιδιαίτερη σχέση.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από 4 έως 13 Ιουνίου 2022 στο “Μικρό επιστημονικό” Πυλαίας & σε συνεργασία με τους “Ιχνηλάτες Ονείρων”!

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης και δίπλωμα στα θέματα Ασφαλείας (Security).

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους αγαπούν τα παιδιά, σε υποψήφιες νταντάδες,  βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς, δασκάλους, εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας, σε ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές και γονείς!

Για περισσότερες πληροφορίες & αιτήσεις συμμετοχής επικοινωνήστε:

www.astrarche.com

info@astrarche.com

τηλ. 6931199925

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Δημιουργικές Ψηφιακές Αφηγήσεις στην Εκπαίδευση

 

Το Εργαστήριο Αφηγηματικής Έρευνας (LNR), Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του ΑΠΘ, διοργανώνει επιμορφωτικό πρόγραμμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης 48 ωρών με αντικείμενο τη σύγχρονη ψηφιακή δημιουργία και την αξιοποίησή της στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

 

Στόχος του προγράμματος είναι η πρακτική και θεωρητική εξοικείωση των συμμετεχόντων/ουσών με είδη και εφαρμογές της ψηφιακής αφήγησης (ψηφιακή λογοτεχνία και θέατρο, podcasts, ψηφιακά κόμικς, δημιουργικός υποτιτλισμός, video poetry, εκπαιδευτικά προγραμματιστικά περιβάλλοντα) για δημιουργική ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική πράξη.
Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος θα εισάγουν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες στην ψηφιακή αφηγηματική δημιουργία και θα τους/τις βοηθήσουν να  χρησιμοποιούν πρακτικά εργαλεία ψηφιακής αφήγησης και να σχεδιάζουν διδακτικά σενάρια εξ ολοκλήρου βασισμένα σε ψηφιακές αφηγήσεις.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Έναρξη προγράμματος: 12/03/2022

Λήξη προγράμματος: 14/05/2022

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα και αφορά όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών.

Αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνονται δεκτές από 25/01/2022 μέχρι 09/03/2022 μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΚΕΔΙΒΙΜ/ΑΠΘ ΕΔΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θεματικές, τους στόχους και τη διάρθρωση του προγράμματος, επισκεφθείτε:
Webpage: wwww.enl.auth.gr/lnr  &
https://www.diaviou.auth.gr/programs/dimiourgikes-psifiakes-afigiseis-stin-ekpaidefsi/
FB page:
https://www.facebook.com/Laboratory-of-Narrative-Research-School-of-English-AUTH-109451697853289

 

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Εικόνες από μία έκθεση”

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Live Streaming

Περιγράφοντας με τους ήχους: “Εικόνες από μία έκθεση” του Modest Mussorgsky

 

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μυεί τους μαθητές στην περιγραφική δύναμη της μουσικής με την παρουσίαση του έργου «Εικόνες από μία Έκθεση» του Ρώσου συνθέτη Modest Mussorgsky. Οι νέοι έρχονται σε επαφή με την προγραμματική μουσική, μαθαίνοντας πώς η γλώσσα των ήχων μπορεί να αναπαραστήσει εξωμουσικές έννοιες, με τον ίδιο τρόπο που τα πινέλα ενός ζωγράφου απεικονίζουν και οι λέξεις ενός συγγραφέα  εξιστορούν ιδέες και εικόνες, μέσα από αυτό το αριστούργημα της ρωσικής μουσικής εργογραφίας. Μουσική και εικαστικές τέχνες ενώνονται σε ένα έργο που κατέχει μία μοναδική και ιδιαίτερη θέση στο παγκόσμιο ρεπερτόριο.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 11:30 – 12:15 και θα μεταδοθεί live streaming από την αίθουσα δοκιμών «Σόλων Μιχαηλίδης» της Κ.Ο.Θ., μέσω link που θα σταλεί στα σχολεία τα οποία θα δηλώσουν συμμετοχή.

 

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022.

 

Διεύθυνση Ορχήστρας: Δημήτρης Σπούρας

Έρευνα-κείμενο-παρουσίαση: Μαριάνα Μποζαπαλίδου

Πρόγραμμα: Μοντέστ Μουσόργκσκι (1839-1881): Εικόνες από μια Έκθεση (ενορχήστρωση Μωρίς Ραβέλ)

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Ώρα: 11.30 – 12.15

Απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η συναυλία είναι δωρεάν.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά μέσω του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις συμμετοχές.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: schools@tsso.gr καθώς και στο τηλέφωνο: 6947447464

 

Για να παρακολουθήσουν οι μαθητές το πρόγραμμα είναι απαραίτητο να μπορούν τα σχολεία να συνδεθούν διαδικτυακά από τις σχολικές μονάδες στο Youtube κανάλι της Ορχήστρας. Ο σύνδεσμος (link) για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα σταλεί μία μέρα πριν. Ο σύνδεσμος μπορεί να διαμοιραστεί σε όλα τα τμήματα του σχολείου που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κ.Ο.Θ.

Την ημέρα του προγράμματος καλούνται μαθητές και εκπαιδευτικοί να συμμετέχουν διαδραστικά μέσω σχολίων τους (live comments).

 

Κ.Ο.Θ.

www.tsso.gr

Facebook @thessalonikistatesymphonyorchestra

Youtube @TheTsso

Instagram @tssoofficial

Twitter @ThesOrchestra

Goethe-Institut – Ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά Προγράμματα

Έναρξη νέων μαθημάτων τον  Ιανουάριο & Φεβρουάριο

Διαθέτοντας άρτια εκπαιδευμένους διδάσκοντες, σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, εντατική συμβουλευτική υποστήριξη, όπως και ένα ενιαίο σύστημα διάταξης των γλωσσικών τμημάτων σε όλο τον κόσμο, το Goethe-Institut αποτελεί εγγύηση για γρήγορα αποτελέσματα και πρόοδο στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας.

 

Τα γλωσσικά τμήματα του Goethe – Institut στη Θεσσαλονίκη

Παιδικά και εφηβικά τμήματα για ηλικίες από 8 έως 16 ετών

 • παιδικά τμήματα: από 3η Δημοτικού
 • εφηβικά τμήματα: από 5η Δημοτικού

Στα παιδικά τμήματα η εκμάθηση της γλώσσας πραγματοποιείται διασκεδάζοντας και παίζοντας. Οι μαθητές χρησιμοποιούν τη γλώσσα σε παιγνίδια ρόλων, κάνοντας χειροτεχνίες και τραγουδώντας.

Στη συνέχεια το εκπαιδευτικό υλικό προσαρμόζεται στην ηλικία τους, ενθαρρύνοντάς τους να ανακαλύψουν τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα. Οι καθηγητές μιλούν τη γερμανική ως μητρική γλώσσα και έχοντας εξειδικευτεί στην μεθοδολογία και διδακτική για όλες τις ηλικίες των παιδιών προσφέρουν ένα αποτελεσματικό και ενδιαφέρον μάθημα.

Υπάρχει η δυνατότητα τα μαθήματα να γίνουν δια ζώσης αλλά και συνδυαστικά στην τάξη και με άνεση από το σπίτι.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ.

Δείτε όλα τα διαθέσιμα τμήματα για παιδιά και εφήβους ΕΔΩ.

 

Τμήματα για ενήλικες

Στα τμήματα ενηλίκων υπάρχει η δυνατότητα να αποφασίσουν οι ενδιαφερόμενοι πόσο εντατικά θέλουν να ασχοληθούν με τη γερμανική γλώσσα. Ωστόσο είτε στα εντατικά τμήματα είτε σε αυτά που πραγματοποιούνται σε φυσιολογικούς ρυθμούς αποκτούν με αποτελεσματικό τρόπο και επαγγελματισμό γλωσσικές γνώσεις που τους βοηθούν στην καθημερινή ζωή,  μαθαίνοντας να διαβάζουν, να γράφουν, να ακούν και να μιλούν Γερμανικά!

Σε όσους χρειάζονται μεγαλύτερη ευελιξία χρόνου δίνεται η ευκαιρία διαδικτυακών μαθημάτων σε όλα τα επίπεδα, μαθαίνοντας είτε ατομικά είτε σε ομάδα, μόνοι ή με τη βοήθεια και υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικευμένου εκπαιδευτικού.

Περισσότερες πληροφορίες για τα δια ζώσης τμήματα δείτε ΕΔΩ.

Περισσότερες πληροφορίες για τα διαδικτυακά τμήματα δείτε ΕΔΩ.

 

Δωρεάν κατατακτήριο τεστ γνώσεων στα γερμανικά

Με ένα δωρεάν κατατακτήριο τεστ διάρκειας περίπου 60 λεπτών διαπιστώνονται οι γνώσεις σας. Ακολούθως ένας από τους καθηγητές του Goethe-Institut θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί σας για το αποτέλεσμα και το προφορικό μέρος. Κατόπιν επιλέγετε μαζί το κατάλληλο τμήμα για εσάς.

Κλείστε ραντεβού για το διαδικτυακό τεστ

Δεξιότητες και συνδέσεις: το ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική διαδικασία

Online Εργαστήριο KinderDocs

 

Στο νέο σεμινάριο του KinderDocs που θα πραγματοποιηθεί online σε τρεις συναντήσεις 5, 12, 19 Νοεμβρίου 2021, στις 19.00 – 21.00, θα ανακαλύψετε με την Ειρήνη Βοκοτοπούλου και τη Δήμητρα Κουζή τρόπους για την αξιοποίηση του δημιουργικού ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική διαδικασία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Τι μπορεί να κάνει ένας εκπαιδευτικός με μια ταινία πέρα από το να την συζητήσει;

Τι ρόλο μπορεί να παίξει το δημιουργικό ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές παιδιά και νέους στην εκπαιδευτική διαδικασία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων;

Πριν από κάθε συνάντηση, οι συμμετέχοντες θα έχουν παρακολουθήσει μια από τις ταινίες του KinderDocs και στο δίωρο εργαστήριο, με εισηγήτριες την κοινωνιολόγο Ειρήνη Βοκοτοπούλου και τη δημοσιογράφο/σκηνοθέτη Δήμητρα Κουζή (Καλημέρα κύριε Φώτη, Passage to Europe), θα συζητήσουν την έννοια και την αξία του ντοκιμαντέρ παρατήρησης, θα έρθουν σε επαφη με την κινηματογραφική γλώσσα και θα σχεδιάσουν παιχνίδια και δράσεις με το δημοσιογραφικό λόγο.

Ακόμη, θα επεξεργαστούν σε ομάδες επιμέρους θέματα των ταινιών, όπως το προφίλ των πρωταγωνιστών, τα πρόσωπα που αφηγούνται, τους τρόπους που ο σκηνοθέτης επιλέγει να παρουσιάσει το θέμα του, την υποκειμενική ματιά του σκηνοθέτη και τη σχέση της με την πραγματικότητα που περιγράφει. Τέλος θα παίξουν ένα παιχνίδι συνδέσεων με άλλα είδη αφήγησης, με άλλους πολιτισμούς και με άλλες τέχνες, από τα εικαστικά μέχρι την μαγειρική!

Το σεμινάριο θα βασιστεί πάνω στο KinderDocs toolkit που έχει σχεδιαστεί για την τάξη και ειδικά για τις ταινίες από την συνεργάτιδα του KinderDocs Κοινωνιολόγο Ειρήνη Βοκοτοπούλου.

Οι ταινίες που του σεμιναρίου είναι πρεμιέρες για την Ελλάδα και αποτελούν μέρος του φεστιβάλ KinderDocs 2022.

Raise the Bar, Guðjón Ragnarsson, Ισλανδία, Φινλανδία, 2021, 70’, Ηλικία: 11+

Θέματα: αθλητισμός, ισότητα, οικογένεια, εφηβεία

Μια ομάδα μπάσκετ που αποτελείται από οκτάχρονες και η προσπάθεια τους με σύμμαχο τον καθόλου συμβατικό προπονητή τους να παίξουν ενάντια σε αντίστοιχης ηλικίας αγόρια. Κάτι καθόλου αποδεκτό από την ομοσπονδία τους στην σημερινή Ισλανδία.

My Family is a circus, Nina Landau, Βέλγιο, 2020, 16’, Ηλικία: 11+ 

Θέματα: οικογένεια, παραστατικές τέχνες, οι καλλιτέχνες του τσίρκου, στόχοι, όνειρα

Η Ρόμι θα περάσει έξι μήνες στη Γαλλία όχι για διακοπές αλλά δουλεύοντας, καθώς εκεί θα βρίσκεται σε περιοδεία η οικογενειακή επιχείρηση των γονιών της, που είναι ένα τσίρκο. Αποχαιρετώντας τους συμμαθητές της και κάνοντας μάθημα online έως το τέλος της σχολικής χρονιάς, τους μιλάει για τη ζωή της ως καλλιτέχνης του τσίρκου και τα μεγάλα όνειρά της.

Jano & Shiro, Els van Driel, Ολλανδία, 2020, 30’, Ηλικία 12+

Δύο αδέρφια μετά από ένα ατέλειωτο ταξίδι με τα πόδια φτάνουν από την Συρία μέσω των Βαλκανίων στην Ολλανδία. Εκεί ο ένας πάει σχολείο μαθαίνει Ολλανδικά και ενσωματώνεται ως ανήλικος πρόσφυγας και ο άλλος (ο αδερφός του) επειδή είναι ήδη 18 περιμένει για την διαδικασία ασύλου βολοδέρνοντας σε μια Ολλανδική δομή.

 

Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει:

 • τρία δίωρα σεμινάρια
 • κωδικό για τρεις ταινίες από το νέο πρόγραμμα του KinderDocs
 • υλικό και φύλλα εργασίας (με εφαρμογή και στα εργαστήρια δεξιοτήτων)
 • βεβαίωση συμμετοχής

Τo σεμινάριο απευθύνεται σε:

 • εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγούς, δασκάλους, παιδαγωγούς, σχολικούς συμβούλους)
 • επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, παιδοψυχίατρους)
 • επαγγελματίες υγείας (παιδιάτρους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές)
 • κοινωνικούς επιστήμονες (κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ανθρωπολόγους)
 • δημοσιογράφους-επικοινωνιολόγους
 • μουσειοπαιδαγωγούς/στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης
 • φοιτητές όλων των παραπάνω ειδικοτήτων
 • γονείς

Περισσότερα για το σεμινάριο ΕΔΩ 

Κερδίστε μια δωρεάν θέση: Δείτε εδώ το πώς! 

 

Πληροφορίες για τις εισηγήτριες:

Ειρήνη Βοκοτοπούλου

Δήμητρα Κουζή

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Παρασκευή 5, 12, 19 Νοεμβρίου 2021

Ώρα: 19.00 – 21.00

Κόστος Συμμετοχής: 60€

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ

Αν εγγραφείτε πριν τις 11/10 θα λάβετε ΔΩΡΟ το υπόδειγμα για το εργαστήριο δεξιοτήτων που ετοίμασε η φιλόλογος Πέρσα Λαμπροπούλου (πάνω στην ταινία Berlin Rebel High School).

Το KinderDocs είναι εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας (A.Π. 99877/2020).

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ KINDERDOCS

Πληροφορίες 210 7219909
info@kinderdocs.com

Εισαγωγή στην παντομίμα

10ωρο εισαγωγικό σεμινάριο Υποκριτικής πάνω στην παντομίμα με τον Γιώργο Κολοβό

 

Εισαγωγή στην παντομίμα και τον αυτοσχεδιασμό. Πώς το σώμα γίνεται πομπός συναισθημάτων; Πώς μεταμορφώνεται σε προβολέας καταστάσεων; Πώς υπάρχεις χωρίς λέξεις στη σκηνή; Γίνεται να είσαι γέρος και την επόμενη στιγμή νέος; Πως δείχνεις με το σώμα σου την ελευθερία, την δυστυχία, την ευδαιμονία ή τον εθισμό; Αυτά είναι μερικά από τα νησιά που θα επισκεφτείτε στο ταξίδι αυτό.

Κλείσατε θέση;

 

Πρόγραμμα σεμιναρίου:

1η μέρα: Παντομίμα

2η μέρα: Σώμα και αυτοσχεδιασμός

3η μέρα: Αφηρημένος αυτοσχεδιασμός

 • Θεωρία – ερωτήσεις
 • Παρουσίαση εργασιών (για 2η και 3η μέρα)
 • Διάλειμμα
 • Εισαγωγή στο θέμα της ημέρας
 • Ζέσταμα, παρουσίαση εργαλείων
 • Πρακτική δουλειά με ανάθεση συγκεκριμένων θεμάτων
 • Κλείσιμο, συμπεράσματα, απορίες, ανάθεση εργασιών

 

Οι συμμετέχοντες καλούνται να έχουν μαζί τους άνετα ρούχα πρόβας, αλλαξιές καθώς και κάτι για να σημειώνουν – η φόρμα του σεμιναρίου θα είναι πυκνή.

 

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Κολοβό

Ο Γιώργος Κολοβός γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από σαράντα παραγωγές κλασσικού και νέου ρεπερτορίου. Ασχολείται με την παντομίμα και τον αυτοσχεδιασμό από την αρχή της πορείας του, είτε σε επίπεδο έρευνας στις πρόβες, είτε σε παραστασιακό επίπεδο (σύμβουλος κίνησης- διδαχή, εκτέλεση αυτοσχεδιασμών). Έχει διδάξει παντομίμα και αυτοσχεδιασμό στο εργαστήρι της Ακτίς Αελίου και στη δραματική σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. (2014 – 2017).

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Κυριακή 27 Ιουνίου 12:00 – 15:30

Σάββατο 3 Ιουλίου 12:00 – 15:30

Κυριακή 4 Ιουλίου 13:00 – 16:00

Κόστος συμμετοχής: 80 ευρώ

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων!

Πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής:

omniatheater@gmail.com

T. 6997 165761

Online εργαστήριο: Stop Motion στην Εκπαίδευση

Ένα online σεμινάριο-εργαλείο για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και γενικά όσες και όσους ασχολούνται με ομάδες παιδιών.

 

Στο σεμινάριο οι συμμετέχοντες/ουσες έρχονται σε επαφή με την Ψηφιακή Αφήγηση. Με εργαλείο το Stop Motion και τη διάθεση η τάξη να μετατραπεί σε εργαστήρι, θα φτιάξουν πλάνα μαθημάτων που θα ξεκινούν από τους ίδιους, αλλά θα εμπλουτίζονται και θα υλοποιούνται από τα παιδιά.

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου δεν είναι απαραίτητη η εξοικείωση με εργαλεία Ψηφιακής Αφήγησης, αλλά η διάθεση για γνωριμία και πειραματισμό μ’ αυτά.

 

Εισηγητής: Γιάννης Παττακός

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Έναρξη: Πέμπτη 6/5/2021, στις 19.00

Λήξη: 27/05/2021

κάθε Πέμπτη 19.00 – 21.00

Διάρκεια: 4 δίωρες συναντήσεις

Κόστος συμμετοχής: 50,0€ (45,0€ φοιτητών/ανέργων)

Περισσότερες πληροφορίες/εγγραφές: https://kipos-seminaria.gr/el/seminars/online-stop-motion-stin-ekpaideysi/

Hehe Art – Messy, Sensory & Clay Play

Σεμινάρια αισθητηριακού παιχνιδιού: Messy, Sensory & Clay Play

Είναι ο φυσικός τρόπος παιχνιδιού, ελεύθερος και μη-κατευθυντικός, που προσφέρει αναρίθμητα οφέλη σε μικρούς και μεγάλους ανθρώπους και είναι απαραίτητος σε όλες τις δομές προσχολικής εκπαίδευσης!

 

Οι Hehe Art, Play & Therapy, ιδρυτές των πρώτων messy play ομάδων της Ελλάδας, προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση, συνολικής διάρκειας 45 ωρών, που οδηγεί στο πιστοποιητικό με τίτλο: Messy, Sensory & Clay Play – Το αισθητηριακό παιχνίδι ως μέσο ανάπτυξης, σύνδεσης & θεραπείας.

 

Πρόκειται για έναν κύκλο αυτοτελών διαδικτυακών σεμιναρίων, δια ζώσης πρακτικής άσκησης και ομαδικών/ατομικών εποπτειών, που προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στο αισθητηριακό παιχνίδι και παρέχει όλες τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στο σχολείο, στη θεραπεία ή στο σπίτι, με γνώση και αυτοπεποίθηση!

Τα σεμινάρια του κύκλου μπορούν να παρακολουθηθούν είτε μεμονωμένα, είτε ως κομμάτι της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης. 

 

Απευθύνεται σε:

 • παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας
 • ειδικούς παιδαγωγούς
 • νηπιαγωγούς
 • ειδικούς εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, ψυχικής υγείας
 • εικαστικούς
 • γονείς και
 • οποιονδήποτε άνθρωπο θέλει να θυμηθεί πώς είναι να παίζει σαν παιδί και να εμπλουτίσει τις πρακτικές του με το πολύτιμο αυτό παιχνίδι!

 

Έναρξη επόμενου κύκλου: Σάββατο 27/02/2021

Κόστος εκπαίδευσης: 500

Early Bird εγγραφές: (450 ευρώ) ως 14/01/2021

Σε περίπτωση που θέλετε να παρακολουθήσετε μεμονωμένα τα σεμινάρια δείτε ΕΔΩ.

Για αναλυτικές πληροφορίες: www.messyplayseminars.gr

hehe2art@gmail.com

2310911941

Το “σκέφτομαι και γράφω” ανάποδα

Μια διαφορετική προσέγγιση στο μάθημα της έκθεσης

διδάσκει ο Φώτης Δούσος

Ένα κείμενο χτίζεται όπως ένα κτήριο. Πρώτα μπαίνουν τα θεμέλια, μετά οι κολόνες και τα πατώματα και τέλος όλα τα υπόλοιπα.

Αυτή τη λογική σειρά όμως στο γράψιμο συχνά την ανατρέπουμε: ξεκινάμε από το τέλος και αγνοούμε τα προηγούμενα στάδια.

Κανένα μέρος της διαδικασίας δεν είναι υποδεέστερο των άλλων. Αλλά το να εστιάζουμε στο θέμα ή στην ορθογραφία ή στο ύφος, ξεχνώντας τις δομές βάσης, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Πολλά παιδιά δυσφορούν μπροστά στην εικόνα της λευκής σελίδας ενώ μόνιμη επωδός πολλών άλλων είναι ότι δεν ξέρουν τι να γράψουν. Κι όμως, όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν καλό αφηγητή.

Και αυτός αποκαλύπτεται όταν αίρονται όλα τα εμπόδια που δεν μας αφήνουν να τον δούμε…

Η ενασχόληση με το γράψιμο έχει αναγνωρισμένα παιδαγωγικά αποτελέσματα. Οξύνει τη φαντασία, προωθεί τη λογική σκέψη, ενισχύει τη συγκέντρωση και την παρατηρητικότητα, ενώ συγχρόνως αποτελεί βαλβίδα συναισθηματικής αποσυμπίεσης, εργαλείο ενσυναίσθησης και όργανο αυτογνωσίας.

 

Αυτό το μικρό εισαγωγικό σεμινάριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης προτείνει μια εκ βάθρων αναθεώρηση στην προσέγγιση του μαθήματος της έκθεσης.

 

Ερωτήματα που θα διερευνηθούν:

Πώς βοηθάμε τα παιδιά να γράψουν ελεύθερα αλλά συγχρόνως και με συγκεκριμένες κατευθύνσεις;

Τι σημαίνει «χτίζω» ένα κείμενο με στέρεες βάσεις;

Πώς ξεφεύγουμε από την τυραννία του θέματος χωρίς να βγούμε από το θέμα;

Πώς συνδέεται ένα κείμενο με τις βαθύτερες ψυχολογικές και συναισθηματικές ανάγκες εκείνων που το γράφουν;

Τι χρειάζεται για να δώσουμε σχήμα, μορφή και φόρμα στην αχαλίνωτη φαντασία των παιδιών;

Πώς τα κάνουμε να αγαπούν το γράψιμο;

Λίγα λόγια για τον Φώτη Δούσο

Ο Φώτης Δούσος σπούδασε θεατρολογία στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη σκηνοθεσία, το γράψιμο και τη διδακτική της δημιουργικής γραφής. Έχει ασχοληθεί με το μυθιστόρημα, το διήγημα, το δοκίμιο, το θεατρικό κείμενο και το σενάριο. Αυτό το διάστημα εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα την τεχνική της νεοελληνικής πεζογραφίας. Το τελευταίο του βιβλίο «Παβ ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια» ήταν προτεινόμενο για το βραβείo ΙΒΒΥ καθώς και για το βραβείο του περιοδικού ο Αναγνώστης.

Το μότο του είναι: Nulla dies sine linea (καμία μέρα χωρίς γραμμή).

Θεωρεί ότι η όρεξη για λογοτεχνία έρχεται με το γράψιμο και το διάβασμα!

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ώρες και μέρες διεξαγωγής

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, ώρες: 19.00 -21.00

& την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021, ώρες: 10.00 – 12.00

Σύνολο: 4 ώρες

Κόστος: 40 ευρώ

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης (μη μοριοδοτούμενη)

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Το σεμινάριο γίνεται μέσα από την πλατφόρμα του zoom.

Κλείστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας στα (+30) 2313095148, (+30) 6986513929, στο info@hippotheatreschool.com ή στείλε μήνυμα μέσω της σελίδας μας στο fb: facebook.com/hippotheatreschool.

KinderDocs: Προβολές online για Παιδιά & Νέους

 

Το Kinderdocs φέτος γίνεται όλο online, άρα μπορεί να έρθει όπου βρίσκεστε σε Ελλάδα και Κύπρο. Επιλέξτε ένα από τα webinars για μαθητές από 9 -17 ετών. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα σε ψηφιακή τάξη ή με την οικογένεια.

Τα θέματα που πραγματεύονται τα ντοκιμαντέρ είναι: Οικογενειακές σχέσεις, το σχολείο, το περιβάλλον, οι σχέσεις με τους συνομήλικους, η μετάβαση και αναζήτηση της ταυτότητας στην εφηβεία, θέματα επιστήμης που αφορούν τα παιδιά ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο και δίνουν τροφή για κριτική και δημιουργική σκέψη.

 

KinderDocs ONLINE – Το KinderDocs έρχεται στις ψηφιακές τάξεις, σε όλα τα σχολεία της χώρας!

Υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το  Μουσείο Μπενάκη και το MOΜus Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καθώς και δύο από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο IDFA και doxs!που έρχεται στην τάξη σας μέσω διαδικτύου.

Για κάθε σχολείο σε Ελλάδα και Κύπρο!

Δημιουργικά ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους, μαζί με εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημιουργούν κοινή εμπειρία, αφορμή για συζήτηση, δράση αλληλεπίδραση. Το KinderDocs για 5 χρονιά προάγει την κινηματογραφική παιδεία, την κριτική σκέψη και τον εγγραμματισμό στα μέσα, σε θεματική σύνδεση με τα μαθήματα αλλά και άλλες τέχνες, όπως λογοτεχνία, εικαστικά, μουσική.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα:

Την ταινία που θα επιλέξετε και το KinderDocs Toolkit, με φύλλα εργασίας και ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες σε συνεργασία με την Ειρήνη Βοκοτοπουλου. Η ταινία και το υλικό έρχονται στην τάξη σας online όποτε εσείς το επιλέξετε.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΕΙΛΕΡ 

 

Θέματα (πατήστε πάνω στις λέξεις για να δείτε τις αντίστοιχες ταινίες):

#ανθρώπινες σχέσεις  #εφηβεία #κοινωνία #φύση #εκπαίδευση #διαδίκτυο #επαγγελματικός προσανατολισμός #τέχνες #επιστήμες #πολιτισμός

 

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ημερομηνία – ώρα:

Οι προβολές γίνονται online την ημερομηνία και ώρα που εσείς επιλέγετε

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ ανά μαθητή

Ελάχιστη συμμετοχή: 20 μαθητές

Πληροφορίες: τηλ. 210 7219909

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ 

 

Το KinderDocs είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας (27-07-2020 Α.Π. 99877/Δ7).

 

Το KinderDocs προτείνει ταινίες για παιδιά δημοτικού

 • Καλημέρα κύριε Φώτη, Δήμητρα Κουζή, Ελλάδα, 2020, 70′
  κατάλληλο από 10 ετών Ι διαθέσιμο από 5/12
  Θέματα: εκπαίδευση, πολυπολιτισμικότητα

ΤΡΕΙΛΕΡ

 • Α Field Guide to Being a 12-year-old Girl, Tilda Cobham-Ηervey, Αυστραλία, 2017, 20΄
  κατάλληλο από 10 ετών
  Θέματα: προεφηβεία, μετάβαση, στερεότυπα, αγγλικά

ΤΡΕΙΛΕΡ

 • La Laguna, Aaron Schock, Η.Π.Α./Μεξικό, 2016, 44΄
  κατάλληλο από 9 ετών 
  Θέματα: εθνογραφία, φύση, παγκοσμιοποίηση

ΤΡΕΙΛΕΡ

 • Buddy, Heddy Honigmann, Ολλανδία, 2018, 55΄
  κατάλληλο από 9 ετών 
  Θέματα: σκύλοι οδηγοί, σκύλοι βοηθοί, αναπηρία

ΤΡΕΙΛΕΡ

 • Once Upon a Tree, Marleen Van der Werf, 2013, 13΄
  κατάλληλο από 10 ετών
  Θέματα: οικολογική συνείδηση, μετάβαση, κλιματική αλλαγή, εφηβεία

ΤΡΕΙΛΕΡ

Anel Honey Park – Περιηγήσεις, μελισσοθεραπεία & δράσεις

«Χωρίς φυτά, δεν υπάρχει ζωή. Όμως χωρίς μέλισσες, δεν υπάρχουν φυτά». Με βάση αυτήν την φράση, η εταιρία ANEL κατασκεύασε το πρώτο και μοναδικό πάρκο αφιερωμένο στην μέλισσα και τα προϊόντα της, το Honey Park!

Σε μία έκταση δύο στρεμμάτων, προσφέρεται μία μοναδική βιωματική-διερευνητική εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους: «να γνωρίσουν τον κόσμο της μέλισσας και των εξαιρετικών προϊόντων της καθώς και να επιμορφωθούν σχετικά με τη σημαντικότητα των μελισσών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο βοηθώντας έτσι στη διάσωση και στη διατήρησή τους».

Γιατί αν δεν αγαπήσεις κάτι, πώς θα το προστατέψεις;

 

Στο χώρο της ANEL Honey Park μπορείτε να:

 • Ακολουθήσετε τις διαδρομές και να ανακαλύψετε πολλά μυστικά του πάρκου
 • Θαυμάσετε ένα υπαίθριο «μουσείο της φύσης»! Παρατηρείστε όλους τους οργανισμούς που συνυπάρχουν αρμονικά στο πάρκο! Γνωρίστε τα φιλικά ζωάκια του πάρκου μας, το αλογάκι την Αυγή, την γαϊδουρίτσα τη Μαργαρίτα και την παιχνιδιάρα και χαδιάρα κατσικούλα Chica,
 • Χαλαρώσετε στα σπιτάκια μελισσοθεραπείας, ειδικά διαμορφωμένους χώρους στους οποίους μπορείς να χαλαρώσεις από το βόμβο και τη μυρωδιά της μέλισσας!
 • Γευτείτε και προμηθευτείτε αγνά μελισσοκομικά προϊόντα, βότανα, καλλυντικά και είδη δώρων/διακοσμητικά! Ρωτήστε το εξειδικευμένο προσωπικό (γεωπόνοι και μελισσοκόμοι) για τη χρήση και τα οφέλη τους.
 • Παρακολουθήσετε από ειδικές κυψέλες παρατήρησης, σε απόσταση αναπνοής, τις μέλισσες να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες, δίνοντας μαθήματα ζωής, συμπεριφοράς και εργατικότητας.
 • Κλείσετε θέση σε μία από τις οργανωμένες περιηγήσεις.
 • Να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης πίνοντας τον καφέ σας στο αναψυκτήριο μας σε εξωτερικό χώρο, ενώ τα παιδία σας παίζουν ελεύθερα στο πάρκο μας.
 • Οργανώσετε το πάρτι του παιδιού σας στο πάρκο. Συμπεριλαμβάνεται ξενάγηση και ένα μενού με φαγητό για όλους. Όλοι οι χώροι είναι εξωτερικοί και τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Κατόπιν συνεννοήσεως τα πάρτι μπορούν να γίνουν και απογευματινές ώρες και το Σαββατοκύριακο. Για ημέρα και ώρα διεξαγωγής του πάρτι σας επικοινωνήστε τηλεφωνικώς.

 

 

Η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Για τον καφέ σας στο αναψυκτήριο, τη δωρεάν περιήγηση σας στο πάρκο και τις προγραμματισμένες ξεναγήσεις σας:

Ώρες λειτουργίας

 • Δευτέρα – Παρασκευή 09.00 – 18.00
 • Σάββατο 09.00 – 16.00

Τα προγράμματα και οι ξεναγήσεις έχουν χρέωση κατά άτομο και πραγματοποιούνται με ραντεβού.

Κατόπιν συνεννοήσεως τα πάρτι μπορούν να γίνουν και απογευματινές ώρες και το Σαββατοκύριακο. Για ημέρα και ώρα διεξαγωγής του πάρτι σας επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικώς.

Για ξεναγήσεις, παιδικά πάρτι ή οποιαδήποτε διευκρίνηση, καλέστε στο 2329072786.

Το πάρκο λειτουργεί όλο τον χρόνο!

 

 

Τα προτεινόμενα προγράμματα στο ANEL Honey Park


Ρωτήστε στο 2392072786 για κάποιο πρόγραμμα «στα μέτρα σας»!

Σπίτι Μελισσοθεραπείας Anel Honey Park

Στον χώρο λειτουργεί ένα ειδικά διαμορφωμένο σπιτάκι «μελισσοθεραπείας» (απόλυτα ασφαλές). Είναι το πρώτα και μοναδικό στην Ελλάδα! Μέσα σε αυτό οι επισκέπτες μπορoύν να:

 • θαυμάσουν τις μέλισσες σε κυψέλες παρακολούθησης να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες
 • ξαπλώσουν και να χαλαρώσουν στα «κρεβάτια μελισσοθεραπείας»
 • ηρεμίσουν ακούγοντας τον βόμβο των μελισσιών
 • αναπνεύσουν τον αέρα της κυψέλης με ειδικές μάσκες
 • απολαύσουν μίγματα βοτάνων για την βελτίωση παθήσεων και την ευεξία

 

Χρήση χώρου – Παιδικά πάρτι

Χαρίστε στο παιδί σας και τους φίλους τους μία μοναδική εμπειρία! Τα πάρτι στο Honey Park συνδυάζουν την διασκέδαση με την εκμάθηση της ιστορίας της μέλισσας! Το παιδί έρχεται σε επαφή με την φύση σε όλο τον κύκλο ζωής της! Ο μοναδικός χώρος μπορεί να φιλοξενήσει από λίγα έως πολλά άτομα. Διαθέτει έναν ασφαλές εξωτερικό χώρο αλλά και ένα όμορφο κλειστό εργαστήριο/αίθουσα με θέα στο πάρκο.

Στην πλαίσια της συλλογικής αυτής προσπάθειας που γίνεται για την μείωση της μετάδοσης του COVID-19 τα παιδικά πάρτυ και οι ξεναγήσεις  διεξάγονται σε ανοιχτό χώρο, έχοντας λάβει τα προαπαιτούμενα μέτρα.

 

Μελισσοθεραπεία

Η«Μελισσοθεραπεία» περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που χρησιμοποιούν προϊόντα μέλισσας με σκοπό την ευεξία.

Η πρώτη συνταγή με μέλι ήταν γραμμένη σε ένα δισκίο από πηλό, που βρέθηκε στην κοιλάδα του Ευφράτη και χρονολογείται περίπου το 2000 π.Χ. Ο Ιπποκράτης, ο αρχαίος Έλληνας ιατρός και «πατέρας της ιατρικής» παραθέτει για τα φυσικά αποτελέσματα του μελιού: «Προκαλεί θερμότητα, καθαρίζει πληγές και έλκη, μαλακώνει σκληρές πληγές σε χείλη, τρέφει τις πληγές» (MANJO, 1991).

Τα μελισσοκομικά προϊόντα έχουν μια μεγάλη ιστορία χρήσης ως φάρμακο. Σήμερα, η μέλισσα και τα προϊόντα της, χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους για την βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας!

Γνωρίστε την μελισσοθεραπεία ακολουθώντας ένα πλήρες πρόγραμμα! Οι γονείς μπορούν να απολαύσουν μία ώρα «διαλογισμού» στο σπιτάκι, μειώνοντας το στρες και το άγχος της καθημερινότητας, ενώ τα παιδιά απασχολούνται σε δραστηριότητες του χώρου!

 

Μελισσοθεραπεία (οικογένειες/ζευγάρια) (1-2 h)

 • Περιήγηση με μελισσοκόμο στο πάρκο
 • Επίδειξη συλλογής προϊόντων μέλισσας και παρατήρηση μελισσών σε ειδικά διαμορφωμένη κυψέλη
 • Χαλάρωση στο σπιτάκι μελισσοθεραπείας (1 h / ζευγάρι)
 • Γευσιγνωσία βοτάνων/ροφημάτων και μελιών
 • Παρασκευή κεριού
 • Κέρασμα γιαούρτι με μέλι

Κόστος 10 € / άτομο  

 

 

Στον χώρο λειτουργεί επίσης gift shop και καφέ – αναψυκτήριο!

 

Σεμινάριο αφήγησης με την Ανθή Θάνου

Σεμινάριο ενηλίκων για την τέχνη της αφήγησης με την Ανθή Θάνου στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης

 

“Οι ήρωες των παραμυθιών φτάνουν πολύ μακριά, ως την άκρη της γης. Εμείς θα τους ακολουθήσουμε κι ύστερα θα αφηγηθούμε τα κατορθώματά τους”

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πειραματιστούν και θα ανακαλύψουν το δικό τους τρόπο να αφηγούνται, γιατί κάθε αφηγητής δεν είναι απλός μεταδότης της παράδοσης, ασκεί ελεύθερα την τέχνη του. O αφηγητής, δεινός χειριστής του λόγου και των ανεξάντλητων εκφραστικών μέσων της ανθρώπινης φωνής, μπαίνει στο κέντρο και αναλαμβάνει την ευθύνη της παραμυθίας, της παρηγοριάς, αλλά και της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Είναι αυτός που θα  μιλήσει για  τα αληθινά πράγματα της ζωής με ένα μη πραγματικό τρόπο. Θα τολμήσει να πει για τη ζωή, για το θάνατο και για τον έρωτα, για τις αξίες και τα όνειρα που κάθε άνθρωπος θέλει να έχει. Θα τολμήσει να αφυπνίσει τις ναρκωμένες συνειδήσεις μας.

Θέματα του σεμιναρίου:

 1. Τεχνικές αφήγησης (χρήση φωνής, κίνηση, ρυθμός, στάση σώματος, σκηνοθεσία αφήγησης)
 2. Τεχνικές μυθοπλασίας (καθημερινά ερεθίσματα – αφορμή για μια ιστορία)
 3. Διαφορετικά είδη λαϊκού λόγου (παραμύθια, παραδόσεις, ταχταρίσματα, νανουρίσματα)
 4. Μουσική και αφήγηση (μουσική συνοδεία, ο αφηγητής-μουσικός)

Ο χαρακτήρας του σεμιναρίου θα είναι βιωματικός.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Διάρκεια σεμιναρίου: Οκτώβριος 2020 – Μάιος 2021(80 ώρες)

Ημέρα συναντήσεων: Κάθε Τετάρτη, 17:00 – 20:00

Κόστος Συμμετοχής: 50 ευρώ το μήνα

Περισσότερες πληροφορίες: 2310 357184, 6972090407  paramithanou@gmail.com

 

 

Κήπος – Τμήματα εκπαίδευσης & επιμόρφωσης

 

Εργαστήρια στον Κήπο για παιδιά, εφήβους και ενήλικες

Ο Κήπος δίνει την ευκαιρία σε παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους μέσα από μια νέα σειρά εργαστηρίων που απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτές τις ηλικίες.

 

Online σεμινάριο γεωγραφίας – Extraordinary Places Νέο!

Ένα σεμινάριο γεωγραφίας για μικρούς και μεγάλους!

Διαδικτυακές ξεναγήσεις σε τόπους μακρινούς, δυσπρόσιτους και εξωτικούς, για όλες και όλους που αγαπούν τη γεωγραφία, τα ταξίδια, την ιστορία των άγνωστων τόπων και τα κρυμμένα μυστικά του φοβερού πλανήτη που κατοικούμε. Κάθε συνάντηση είναι ένα ταξίδι μέσω μιας ζωντανής παρουσίασης βασισμένης σε φωτογραφίες, βίντεο, χάρτες και συζητήσεις.

 

Ο προορισμός κάθε συνάντησης είναι άγνωστος και θα αποτελεί κάθε φορά μια έκπληξη!

 

Εισηγητής: Νίκος Παπαμανώλης

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Έναρξη: Παρασκευή 23/4, στις 19.30

Διάρκεια:  5 δίωρες αυτοτελείς συναντήσεις

Ελεύθερη συμμετοχή

Περισσότερες πληροφορίες/εγγραφές: https://kipos-seminaria.gr/el/seminars/extraordinary-places/

 

 

Online Σεμινάριο – Ορθοφωνία και Τεχνικές Προφορικής Παρουσίασης

Μιλάς. Σε ακούνε; 

Μάθε να Μιλάς και να Αφηγείσαι Καθαρά και Εκφραστικά.

Πώς παρουσιάζουμε με ζωντάνια και επαγγελματισμό μπροστά σε κοινό αλλά και στις ψηφιακές πλατφόρμες; Πώς η φωνή μας θα έχει όγκο και ένταση χωρίς να κουραζόμαστε; Πώς γοητεύουμε με την φωνή μας όταν μιλάμε; Πόσα ηχοχρώματα έχει η φωνή μας και πώς επιλέγουμε το κατάλληλο για την περίσταση;

Με τις σημερινές συνθήκες χρειάζεται να μπορούμε να ακουγόμαστε όταν μιλάμε και να συνδεόμαστε με τους άλλους ακόμα και φορώντας μάσκα. Χρειάζεται, επίσης, να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε όταν δουλεύουμε μέσω διαδικτύου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες που εκτίθενται καθημερινά μέσω ζωντανού ή διαδικτυακού δημόσιου λόγου και επομένως χρειάζονται αποτελεσματική επικοινωνία όπως: Εκπαιδευτικοί, πωλητές, εκφωνητές, σπουδαστές, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, ηθοποιοί, αφηγητές, ξεναγοί, πολιτικοί, ομιλητές, υπεύθυνοι εταιρικών τμημάτων, τραγουδιστές, δικηγόροι κ.α.

 

Εισηγήτρια: Μαρία Αράπογλου Voice Actress-Μουσικός-Μουσικοθεραπεύτρια

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Έναρξη: Τετάρτη, 14/04/2021 στις 19:30

Λήξη εργαστηρίου: 09/06/2021

Διάρκεια:  8 συναντήσεις

Κόστος συμμετοχής: 150,0€ (135,0€ φοιτητών/ανέργων)

Πληροφορίες / Εγγραφές: https://kipos-seminaria.gr/el/seminars/online-orthofonia-kai-texnikes-proforikis-paroysiasis/

 

Online Σεμινάριο: Το Θέατρο στη Διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας 

Ένα σεμινάριο – εργαλείο για εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την αγγλική γλώσσα και θέλουν να ενσωματώσουν θεατρικές τεχνικές και στοιχεία του εκπαιδευτικού δράματος στη διδασκαλία τους αλλά και να αναπτύξουν τεχνικές που θα βοηθήσουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να τις ξεπεράσουν και να μάθουν με επιτυχία τα αγγλικά με τρόπο βιωματικό και διαδραστικό.

Στο σεμινάριο χρησιμοποιούνται τεχνικές από το κουκλοθέατρο, Mantle of the expert, το Image Theater, το Forum Theater  και το θεατρικό παιχνίδι. Στόχος του σεμιναρίου είναι οι τεχνικές αυτές να αποτελέσουν τα εργαλεία για τη δημιουργία ενός πολύ-αισθητηριακού περιβάλλοντος μάθησης, κατάλληλο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

 

Εισηγήτρια: Μαρία Πολύχρου

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Έναρξη: Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Λήξη εργαστηρίου: 16/04/2021

Ώρα: Κάθε Παρασκευή, 20.00 – 22.00

Διάρκεια: 8 εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις.

για εκπαιδευτικούς αγγλικής γλώσσας

Κόστος συμμετοχής: 90,0€ (80,0€ φοιτητών/ανέργων)

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

 

 

 

Online Εργαστήριο Αφήγησης Παραμυθιού στον Κήπο 

Πρόκειται για ένα βιωματικό σεμινάριο αφήγησης και μυθοπλασίας που έχει σαν στόχο την  επικοινωνία ανάμεσα σε όσες και όσους παίρνουν μέρος σε αυτό και το μοίρασμα αγαπημένων τους ιστοριών σε κοινό χρόνο και τόπο.

Πιο αναλυτικά στις συναντήσεις του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες:

 • Θα γνωρίσουν καλύτερα τι είναι η αφήγηση και τι είναι το παραμύθι.
 • Θα αποσαφηνίσουν ποιος είναι ο ρόλος του αφηγητή και με ποιο τρόπο συμβάλλει η αφήγηση στην ανάπτυξη του παιδιού και στην ψυχολογία του ενήλικα.
 • Θα μάθουν με ποια κριτήρια θα επιλέγουν ένα παραμύθι και τι μπορούν να πετύχουν  μέσα από την αφήγηση.
 • Θα πειραματιστούν με τα εκφραστικά τους μέσα, την έκφραση του προσώπου, τη φωνή, τη στάση του σώματος.
 • Θα ανακαλύψουν μαζί το θεραπευτικό ρόλο της αφήγησης.
 • Θα ξυπνήσουν την φαντασία τους, θα δουλέψουν με τις εικόνες, θα γράψουν ιστορίες.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε ηθοποιούς, εμψυχωτές, γονείς, γιαγιάδες και παππούδες, ξεναγούς, αρχαιολόγους και όποιον θα ήθελε να γνωρίσει την τέχνη της αφήγησης.

Στο τέλος του εργαστηρίου, η ομάδα θα αφηγηθεί τις ιστορίες της σε φίλους κι αγαπημένους.

 

Εισηγήτρια: Κατερίνα Κλεάρχου

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Έναρξη εργαστηρίου: Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Λήξη εργαστηρίου: 06/05/2021

Ώρα: κάθε Πέμπτη, 18.00 – 20.00

Διάρκεια: 11 εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις

Κόστος συμμετοχής: 100,0€ (90,0€ φοιτητών/ανέργων)

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

 

 

 

Παιδιά! Γνωρίστε τις Χώρες

Τα παιδιά ακούνε τη μουσική των λαών, μιλούν τις γλώσσες των ανθρώπων, δοκιμάζουν γεύσεις διαφορετικές, παίζουν και κατασκευάζουν παραδοσιακά παιχνίδια ξένων χωρών, γνωρίζουν και δημιουργούν με τις τέχνες του κόσμου, διαβάζουν βιβλία από τόπους μακρινούς και χορεύουν όπως κάθε λαός.

Από τη Χιλή στη Φινλανδία, από την Τζαμάικα στο Καζακστάν, από το Ισραήλ στην Κένυα, από το Μεξικό στη Νέα Ζηλανδία κι από το Κατάρ στην Ελβετία ξεκινάει το ταξίδι στις ΧΩΡΕΣ!

Σ’ αυτό το βιωματικό και πολυπολιτισμικό εργαστήρι, τα παιδιά θα γνωρίσουν μέσα από δομημένες παρουσιάσεις τους πολιτισμούς και τις χώρες του κόσμου, φυλές και σημαντικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Όμορφα «ταξίδια» που αναπτύσσουν την πολυπολιτισμική συνείδηση των παιδιών, ενισχύουν την αποδοχή της διαφορετικότητας και ενδυναμώνουν τη συνύπαρξη με ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών.

Το ταξίδι στις ΧΩΡΕΣ ξεκινάει…

 

Εισηγήτρια: Δώρα Βογιατζή

 

Η συνάντηση γνωριμίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16/09, 17:00-18:30, όπου η εισηγήτρια θα μιλήσει για το πρόγραμμα και θα λύσει τυχόν απορίες.  Για την αποφυγή  συνωστισμού η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

Έναρξη εργαστηρίου: 16/09/2020 – 18/11/2020 (8 συναντήσεις)

Ώρα: 17.00 – 18.30, κάθε Τετάρτη

Για παιδιά 8 – 12 ετών

Κόστος Συμμετοχής: 60,00€ (55,00€ φοιτητών/ανέργων)

Για το εργαστήριο είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

 

 

 

Εργαστήρια – Σεμινάρια για Ενήλικες

Στον “Κήπο” επιπλέον πραγματοποιούνται σεμινάρια για ενήλικες, τα οποία πηγές έμπνευσης έχουν διάφορες θεματικές, όπως η ιστορία και ιστοριογραφία, η φιλοσοφία, η έννοια της δημοκρατίας στον αρχαίο και σύγχρονο κόσμο καθώς και ο ρόλος του διαδικτύου, η αστρονομία, ο κινηματογράφος, η δημιουργική γραφή και άλλα.

Αναλυτικά μπορείτε να ενημερωθείτε για τα τρέχοντα ή προσεχώς διαθέσιμα σεμινάρια ΕΔΩ.