Παίξτε κηπουρική οικογενειακώς – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Παίξτε κηπουρική οικογενειακώς

kipologio1

Γράφει η Αιμιλία Ροδοπούλου

Από εδώ και πέρα, όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι θα λάμπει ο ήλιος και θα φωτίζει το μπαλκόνι ή τον κήπο σου. Μη μένεις μέσα κλειδωμένος στα σαλόνι και τον υπολογιστή σου. Μαζευτείτε οικογενειακώς στο μπαλκόνι παρέα με τις γλάστρες και τα σκαλιστήρια. Δημιουργική δραστηριότητα δεν είναι μόνο κάτι που γίνεται μέσα στο σπίτι. Γονείς, σκεφτείτε διαφορετικά και δείτε πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για πολλούς μήνες τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας, όσο μικρός κι αν είναι.

Το μυστικό είναι ένα: να λερωθείτε με χώματα. Να μπούνε χώματα μέσα στα μαλλιά, στο μπατζάκι από τα παντελόνι, μέσα στις κάλτσες και πάνω στο καπέλο. Αλλιώς δεν θα καταλάβετε τίποτε από κηπουρική. Μαμάδες, μη φοβάστε: τα χώματα δε λεκιάζουν τα ρούχα, αλλά φεύγουν εύκολα σα σκόνη μόλις τα τινάξετε. Έτσι κι αλλιώς, μετά μπορείτε να μπείτε ένας ένας κάτω από το ντουζ και να σαπουνιστείτε!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Διαλέξτε τι θα κάνετε ανάλογα με την εποχή. Αν είναι τέλος του χειμώνα, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σπορείο. Γεμίστε μικρά κυπελλάκια με χώμα, και κρύψτε τον σπόρο που θέλετε. Σε λίγο καιρό και με πολύ λίγο νεράκι, ο σπόρος θα φυτρώσει και θα  μεγαλώσει το φυτό και εσείς θα κορδώνεστε οικογενειακώς για το κατόρθωμά σας! Τα παιδιά θα χαρούν πολύ που κατάφεραν από το τίποτε να φτιάξουν ολόκληρο φυτό μόνα τους.

Αν είναι μέσα άνοιξης ή καλοκαιράκι, μπορείτε να γεμίσετε τις άδειες γλάστρες σας με ανθοφόρα εποχιακά λουλούδια και να πάθει το μέχρι πρότινος μίζερο μπαλκόνι σας μετάλλαξη! Διαλέξτε: βιολέτες, κατιφέδες, πετούνιες, σουρφίνια, γκαζάνιες, μαργαρίτες σε ό,τι χρώματα θέλετε.

kipologio2

Αν είναι φθινόπωρο, διαλέξτε πολύχρωμους βολβούς (τουλίπες, φρέζιες, ζουμπούλια κτλ) και φυτέψτε τους σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Μόλις  μπει η άνοιξη και αρχίζει να καίει ο ήλιος, οι βολβοί θα ανθίσουν και εσείς θα είστε οι πρώτοι κηπουροί!

Όλο το χρόνο μπορείτε να φυτέψετε μικρά λαχανικά εποχής. Το χειμώνα μαρουλάκια και μπρόκολα και το καλοκαίρι πιπεριές και ντοματιές. Μάθε πώς μπορείς να κάνεις μίνι λαχανόκηπο στο μπαλκόνι σου!

Το πιο εύκολο και εντυπωσιακό project που μπορείτε να κάνετε, είναι να φυτέψετε κοκκάρι (σπόρος για φρέσκο κρεμμύδι) και σε λίγο καιρό θα καμαρώσετε τα δικά σας πράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια!

Ανάλογα με τι δραστηριότητα θέλετε να κάνετε, πρέπει να επιλέξετε τα κατάλληλα υλικά. Δε σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε παιδικά εργαλειάκια, γιατί συνήθως είναι μόνο “χαριτωμένα για φιγούρα”, χαλάνε γρήγορα και δεν έχουν εργονομικές λαβές. Όλα τα παρακάτω, μπορείτε να τα βρείτε σε φυτώρια και είδη κήπου.

Τι θα χρειαστείτε:

  • παλιά άνετα ρούχα (για να μπορούμε να καθόμαστε κάτω και να κυλιόμαστε στο γρασίδι)
  • άδεια κυπελλάκια ή γλαστράκια
  • γάντια μιας χρήσης (υπάρχει μέγεθος XS)
  • χώμα συσκευασμένο σε σακκί
  • σκαλιστηράκι
  • κλαδευτήρι (χρήση από γονείς – κόβει πολύ)
  • σποράκια
  • βολβούς
  • άδειες γλάστρες ή καινούριες σε όμορφα ζωηρά χρώματα
  • λαχανικά εποχής

Διασκεδάστε παίζοντας κηπουρική! Αν θέλετε παρέα ή βοήθεια, μπορείτε να καλέσετε το Κηπολόγιο να έρθει με όλα τα υλικά και τα σύνεργα και θα περάσετε μούρλια!

 

 

Λίγα Λόγια για την Αιμιλία Ροδοπούλου

Η Αιμιλία Ροδοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην εξωτική Τούμπα. Δεν ήξερε τι την περιμένει στο μέλλον. Δε την περίμενε και τίποτε συνταρακτικό, εδώ που τα λέμε. Έμαθε για τα φυτά και τα δέντρα στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος, έμαθε μερικές ξένες γλώσσες για να συνεννοείται στα ταξίδια, πήγε μερικά ταξίδια σε διάφορες ηπείρους.Όταν δε φυτεύει, γράφει για κηπουρική στο Κηπολόγιο και απαντάει σε ερωτήσεις ανήσυχων κηπουρών στο Ρώτα το Κηπολόγιο. Στον ελεύθερό της χρόνο ταΐζει τις πάπιες, κοιτάζει τα αεροπλάνα που απογειώνονται και αναλογίζεται πώς πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να φάει νουτέλα. Μας μιλάει για κηπουρική.

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.