Χρόνος στο αυτοκίνητο – ευκαιρία για επικοινωνία – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Χρόνος στο αυτοκίνητο – ευκαιρία για επικοινωνία

family at car

Οι διαδρομές με το αυτοκίνητο, είτε είναι μικρές και καθημερινές, είτε είναι πολύωρα ταξίδια αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Τα τελευταία χρόνια που τα τεχνολογικά μέσα είναι τόσο διαδεδομένα, οι γονείς με σκοπό να κρατήσουν τα παιδιά ήσυχα κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα απασχολούν με αυτά. Ηλεκτρονικά παιχνίδια και dvd έχουν αντικαταστήσει τη συζήτηση, το παιχνίδι και γιατί όχι τη μάθηση μέσα στο αυτοκίνητο, κι έχουν περιορίσει στο ελάχιστο την εφευρετικότητα και τη φαντασία όλων μας.

Κάθε διαδρομή, εντός ή εκτός πόλης, προσφέρει πληθώρα καινούργιων ερεθισμάτων για μικρούς και μεγάλους. Είναι σημαντικό λοιπόν να βάζετε στόχους μαζί με τα παιδιά πριν από κάθε μετακίνηση ώστε να την κάνετε περισσότερο ενδιαφέρουσα. Μπορείτε κάθε μέρα να παρατηρείτε κάτι διαφορετικό, πχ. τα είδη δέντρων και φυτών, τα χρώματα των τοπίων, τις ταμπέλες των δρόμων, τα διάφορα κτίρια, και να συζητάτε για όλα αυτά καθώς ταξιδεύετε. Επιπλέον, στα μικρά παιδιά που δεν αντιλαμβάνονται την έννοια του χρόνου και είναι ανυπόμονα, είναι καλό να εξηγείτε περιγραφικά ή και σχηματικά την διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Για παράδειγμα μπορείτε να τους πείτε: θα ξεκινήσουμε και αφού περάσουμε 5 φανάρια θα παίξουμε ένα παιχνίδι, όταν το τελειώσουμε θα κάνουμε μια στάση στο φαρμακείο, στη συνέχεια θα περάσουμε μπροστά από το μεγάλο supermarket και μετά από 2 διασταυρώσεις θα φτάσουμε στο σπίτι της γιαγιάς. Ή να τους κάνετε ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα με κάποια ορόσημα, ώστε να πρέπει να παρατηρούν και να βρίσκουν κάθε στιγμή σε ποιο σημείο της διαδρομής βρίσκεστε.

Με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να παίζετε λεξιλογικά παιχνίδια, παιχνίδια μνήμης ή γνώσεων. Μερικές ωραίες ιδέες είναι: λένε όλοι με τη σειρά λέξεις που ξεκινούν από κάποιο γράμμα (πχ Κ) κι όποιος δεν βρίσκει άλλη ή επαναλάβει κάποια που έχει ήδη ειπωθεί χάνει. Το παιχνίδι αυτό είναι ανεξάντλητο αφού κάθε φορά μπορείτε να παραλλάζετε τους κανόνες πχ. φρούτα από το τάδε γράμμα, μάρκες αυτοκινήτων από το άλλο κλπ. Ανάλογα με την ηλικία και τα γνωστικά αντικείμενα που απασχολούν τα παιδιά σε κάθε αναπτυξιακή τους φάση μπορείτε να προσαρμόζετε και τα παιχνίδια σας, πχ. σε παιδιά που μαθαίνουν την προπαίδεια προτείνουμε παιχνίδια με αριθμούς, παιχνίδια με ερωτήσεις γεωγραφίας ή ιστορίας. Σκεφτείτε παιχνίδια τέτοιου τύπου που παίζατε κι εσείς μικροί με τους φίλους σας, τότε που δεν υπήρχαν PSP ούτε καν κινητά τηλέφωνα με φιδάκι, και εφαρμόστε τα στις καθημερινές μετακινήσεις σας με τα παιδιά σας.

Εξίσου σημαντικό με τα παιχνίδια όμως είναι και το μοίρασμα εμπειριών και συναισθημάτων. Στην καθημερινότητα της οικογένειας δίνονται όλο και λιγότερες ευκαιρίες για αναπόσπαστη αλληλεπίδραση των μελών. Ο «κενός» χρόνος της διαδρομής δίνει τη δυνατότητα για επικοινωνία και πολλές φορές διευκολύνει τα παιδιά, και κυρίως τους εφήβους, να εξωτερικεύσουν ζητήματα που τους απασχολούν από το πίσω κάθισμα, όπου η άμεση βλεμματική επαφή με τους γονείς απουσιάζει. Εκμεταλλευτείτε ιδιαίτερα τον χρόνο επιστροφής από το σχολείο ώστε να γίνει συνήθεια στο παιδί να σας μιλάει για το πως πέρασε τη μέρα του. Αν τα παιδιά ή οι έφηβοι δεν έχουν όρεξη να συζητήσουν μαζί σας, μπορείτε να ξεκινήσετε εσείς να μοιράζεστε κάτι που σας απασχολεί μαζί τους, χωρίς βέβαια να τους φορτίζετε με προβλήματα ενηλίκων αλλά θέλοντας να τους μάθετε πώς να μοιράζονται και τα ίδια τα συναισθήματά τους.

Με λίγη προσπάθεια ακόμα και οι πιο βαρετές για τα παιδιά ή οι πιο αγχογόνες για τους γονείς μετακινήσεις μπορούν να μετατραπούν σε απολαυστικές οικογενειακές στιγμές.

 

Λίγα Λόγια για την Ιωάννα Μπλέκα

Η Ιωάννα Μπλέκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι έκανε μεταπτυχιακό στην Ψυχική Υγεία Παιδιών, Εφήβων και Οικογένειας στο London Metropolitan University. Στη συνέχεια παρακολούθησε τετραετή μετεκπαίδευσή στη Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και παράλληλα ξεκίνησε να δουλεύει όπως πάντα ονειρευόταν, με παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους στην πόλη μας. Μας μιλάει για ελεύθερο χρόνο και ψυχολογία. 

Άνθρωποι της πόλης, γράφουν για αυτά που ξέρουν να κάνουν καλά, μοιράζονται το πάθος τους, ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς για τα σημαντικά και ασήμαντα αυτής της ζωής. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς και σε ενδιαφέρει να μοιραστείς κάτι που έχει σχέση με την ελεύθερο χρόνο και την δημιουργική απασχόληση ή την μάθηση τότε επικοινώνησε μαζί μας στο info@pigolampides.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

  • Αιμιλία Ροδοπούλου

    Μου θύμισες που όταν ήμουν μικρή στο αυτοκίνητο έπαιζα με τους γονείς μου “ραδιόφωνο”. Έκανα την εκπομπή και οι γονείς μου τηλεφωνούσαν και καλά και ζητούσαν τραγούδια!

Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.

Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.