Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

moyseio vyzantinoy politismoy

Λίγα Λόγια για το Βυζαντινό Μουσείο Πολιτισμού

Το έτος 2014 αποτελεί ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό, με την πρώτη του περιοδική έκθεση, «Βυζαντινοί Θησαυροί της Θεσσαλονίκης. Το ταξίδι της επιστροφής», στις 11 Σεπτεμβρίου του 1994[*1]. Με αυτόν τον τρόπο εγκαινιάστηκε επίσημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Η έκθεση αυτή με τον εμπνευσμένο τίτλο σηματοδοτούσε ακριβώς την επιστροφή των βυζαντινών αρχαιοτήτων στις 14 Ιουνίου 1994, οι οποίες επαναπατρίστηκαν μετά από περίπου ογδόντα χρόνια παραμονής τους στην Αθήνα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό, όπου είχαν μεταφερθεί το 1916, και οριοθετεί το τέλος μιας μακρόχρονης προσπάθειας για την ίδρυση Βυζαντινού Μουσείου στη Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, η οποία συνδέεται με γεγονότα και πρόσωπα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του νεοελληνικού κράτους.

Περισσότερα εδώ

Εισαγωγή στη Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου

Οι έντεκα αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου άνοιξαν στο κοινό σταδιακά από το 1997 έως τις αρχές του 2004.  Σε μια έκταση 3.430 τ. μ. παρουσιάζονται μέσω αυθεντικών εκθεμάτων, που προέρχονται κυρίως από τη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Μακεδονία γενικότερα, εποπτικού υλικού και πολυμέσων, πτυχές του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού, μέσα από επιμέρους θεματικές και σύμφωνα με την καθιερωμένη περιοδολόγηση της βυζαντινής ιστορίας και τέχνης, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον άρτιο και ευφάνταστο μουσειογραφικό και καλλιτεχνικό σχεδιασμό. Εκτίθενται 3190 αρχαιολογικά αντικείμενα, κειμήλια και έργα τέχνης από τα 46.000 και πλέον που περιλαμβάνονται στις συλλογές του, τα οποία χρονολογούνται από τον 2ο έως και τον 20ο αι. μ. Χ.

Ο επισκέπτης μετά τον χώρο υποδοχής εισέρχεται και προχωρά σε έναν εσωτερικό «δρόμο» με ελικοειδή ανοδική πορεία για να καταλήξει στο επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε μέσω μεγάλης κλίμακας καθόδου. Ο δρόμος αυτός ενοποιεί τους εκθεσιακούς χώρους δίνοντας παράλληλα στον επισκέπτη τη δυνατότητα της επιλογής, να επισκεφτεί δηλαδή μια συγκεκριμένη αίθουσα χωρίς να δει αναγκαστικά τις προηγούμενες. «Αυτή η αντιθετική σχέση πορείας – αίθουσας που επιτείνεται και με τη διαφορετική επεξεργασία των υλικών, χαρακτηρίζει την ποιότητα του εσωτερικού χώρου του Μουσείου». Ο φωτισμός της πορείας γίνεται από εσωτερικές αυλές και παράθυρα – υαλοστάσια, ενώ ο φωτισμός των αιθουσών από την ανωδομή με στοιχεία ηλιοπροστασίας.

Εξερχόμενος αλλά και εισερχόμενος ο επισκέπτης στο χώρο υποδοχής του Μουσείου έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου», μια δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, για τις επιμέρους πτυχές της καθημερινής ζωής των βυζαντινών, η οποία συνάδει απόλυτα με το μουσειολογικό σκεπτικό του Μουσείου και με τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα.

Περισσότερα εδώ

​​​Οκτώβριος 2016 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Ξεναγήσεις 

Τετάρτη 5 και Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στις 12.00 | Ένα έκθεμα διηγείται

Δωρεάν θεματικές ξεναγήσεις, με το εισιτήριο εισόδου, με τίτλο «Η πόλη, η οικουμένη και ο άγιος» από αρχαιολόγο του Μουσείου. Της ξενάγησης προηγείται ολιγόλεπτη προβολή για το θέμα στο αμφιθέατρο “Μελίνα Μερκούρη”.
Διάρκεια ξενάγησης 60΄. Μέγιστος αριθμός ατόμων: 20 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

 

Κάθε Τετάρτη στις 11.00

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου» από τους επιμελητές της έκθεσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Διαλέξεις 

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 στις 20.00 |Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Αφιέρωμα στον καθηγητή Δ. Λυπουρλή.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «ΒΡΑΔΙΝΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ» που οργανώνεται από τον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής  Σχολής Α.Π.Θ. «Φιλόλογος»

Το Μουσείο είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.

 

Tρίτη 18 Οκτωβρίου στις 20.00|Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Διάλεξη του Νίκου Παπαμανώλη, καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο “Περιβαλλοντική και ενεργειακή συμπεριφορά των μνημείων”.

Οργάνωση: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Είσοδος ελεύθερη.

 

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 στις 20.00 |Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Διάλεξη της Ελένης Παπαβασιλείου, αρχαιολόγου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με τίτλο «Η ιστορική πορεία του Καστελλόριζου ανά τους αιώνες: το μεγαλείο ενός μικρού νησιού στην άκρη του Αιγαίου».

Η παραπάνω ομιλία οργανώνεται από το Σωματείο των Φίλων του Μ.Β.Π.

Το Μουσείο είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.

Είσοδος ελεύθερη.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 στις 20.00 |Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Αφιέρωμα στον Ηλία Σπυρόπουλο.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «ΒΡΑΔΙΝΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ» που οργανώνεται από τον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής  Σχολής Α.Π.Θ. «Φιλόλογος»

Το Μουσείο είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης. Είσοδος ελεύθερη.

 

Περιβάλλον και Πολιτισμός 2016

«Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» 

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 στις 10.00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες Γ΄ και Δ΄ δημοτικού με τίτλο «Σπίθα, φλόγα, φωτιά!»

Προβολή ταινίας στο χώρο υποδοχής του Μουσείου με τίτλο Lux in Vitro“, Μια περιήγηση στο φωτισμό του παρελθόντος.

Θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 στις 10.00

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες Γ΄ και Δ΄ δημοτικού με τίτλο «Σπίθα, φλόγα, φωτιά!»

Προβολή ταινίας στο χώρο υποδοχής του Μουσείου με τίτλο Lux in Vitro“, Μια περιήγηση στο φωτισμό του παρελθόντος.

Θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο.

Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 στις 11.00

Θεματικές ξεναγήσεις για ενήλικες από αρχαιολόγο του Μουσείου (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Προβολή ταινίας στο χώρο υποδοχής του Μουσείου με τίτλο Lux in Vitro“, Μια περιήγηση στο φωτισμό του παρελθόντος.

Θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο.

 

Θεατρικές παραστάσεις 

Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 στις 20.00|αίθουσα 6 

«Ελένη» του Ευριπίδη. Θεατρική παράσταση για εφήβους και νέους από την θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς», σε διασκευή – σκηνοθεσία Τάσου Ράντζου.

Είσοδος ελεύθερη 

 

Συνέδρια – Ημερίδες 

Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 | Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στις 9.00

Επιστημονική συνάντηση των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων του τομέα ΜΝΕΣ του τμήματος Φιλολογίας.

Το Μουσείο είναι υποστηρικτής της εκδήλωσης.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 στις 20:00 |Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Η Γερμανική Κατοχή μέσα από τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης».

Συμμετέχουν: Σ. Σταυρακοπούλου, αν. καθηγήτρια Φιλολογίας ΑΠΘ, Μ. Μώρος, φιλόλογος, Π. Σφυρίδης, λογοτέχνης.

Οργάνωση: Μουσείο βυζαντινού Πολιτισμού. Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης: «Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου»

Είσοδος ελεύθερη

 

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, 19.00 | Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης»

Διεθνής Ημερίδα με θέμα «Η Τέχνη της Χάραξης μέσα από τις Συλλογές Θρησκευτικών Χαρακτικών του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας της Θρησκείας  (Αγία Πετρούπολη). Παράδοση και Ανανέωση». Οργάνωση: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης: «Χάρτινες εικόνες, οδός επικοινωνίας Ελλάδας – Ρωσίας». Είσοδος ελεύθερη

 

Νέες περιοδικές εκθέσεις

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016 στις 20.00

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Μνημεία υπό την προστασία της UNESCO στη Βουλγαρία» σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στον χώρο υποδοχής (φουαγιέ).

Είσοδος ελεύθερη

 

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016, στις 20.00

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Χάρτινες εικόνες, οδός επικοινωνίας Ελλάδας – Ρωσίας» σε συνεργασία του με το Κρατικό Μουσείο της Ιστορίας της Θρησκείας της Αγίας Πετρούπολης στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος». Διάρκεια της έκθεσης έως τις 11 Δεκεμβρίου 2016.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του 2016, Έτους της Ελλάδας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Είσοδος ελεύθερη

Συνεχίζονται οι περιοδικές εκθέσεις        

                                                                                                        

 «Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου» στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου».

Είσοδος ελεύθερη​

 

Πληροφορίες χώρου

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Λεωφόρος Στρατού 2, 54013, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2313 306400

Links: Website

Προβολή στους Χάρτες Google

Τι υπάρχει κοντά