WONDER Summit: Μαθητική Περιβαλλοντική Σύνοδος Κορυφής – Πυγολαμπίδες
Skip to content

WONDER Summit: Μαθητική Περιβαλλοντική Σύνοδος Κορυφής

Η Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Προγραμμάτων & Δια Βίου Μάθησης σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις “Μαμαγαία” και “Καλλιστώ” διοργανώνουν το “WONDER Summit: Μαθητική Περιβαλλοντική Σύνοδος Κορυφής” που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουνίου, μεταξύ των ωρών 09.00-13.00, στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης.

Το WONDER Summit είναι η διήμερη μαθητική σύνοδος με θέμα το περιβάλλον από και για τους μαθητές. Ενδυναμώνει δασκάλους δημοτικών σχολείων, ενισχύσει την περιβαλλοντική και καλλιτεχνική έκφραση και συμμετοχή των μαθητών/τριων στη ζωή της πόλης και εξάγει χρήσιμα αποτελέσματα μέσω έρευνας για τη σύνταξη προτάσεων πολιτικής από τα παιδιά προς που μπορούν να εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο κατόπιν παραχώρηση τους στην Αντιδημαρχία Παιδείας. Συνολικά συμμετέχουν 286 μαθητές/τριες των Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων και 15 δασκάλες/οι από 8 δημοτικά σχολεία του Δήμου όπου:

Την πρώτη (1η) ημέρα της Συνόδου (07/06) οι μαθητές αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο παρουσιάζοντας τα περιβαλλοντικά project που δούλεψαν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, γνωρίζουν, συζητούν και ανταλλάσσουν εμπειρίες και γνώσεις με μαθητές άλλων σχολείων. Το περιεχόμενο των μαθητικών παρουσιάσεων των project (κείμενα, ομιλίες, εκθέσεις, φωτογραφίες, κατασκευές, ζωγραφιές, μικρές ιστορίες κ.α.) αποτελούν προϊόν για γόνιμη συζήτηση σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Θεσσαλονίκης*.

Τη δεύτερη (2η) ημέρα της Συνόδου (08/06) οι μαθητές και εκπαιδευτικοί ψηφίζουν για τις παρουσιάσεις της 1η ημέρας. Συμμετέχουν σε παράλληλα καλλιτεχνικά εργαστήρια όπου οι ιδέες, οι επιθυμίες και οι φωνές των παιδιών μπαίνουν στο επίκεντρο της διαδικασίας. Μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες (θεατρικό παιχνίδι, αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, μουσική και εικαστικά) επιχειρείται η αποτύπωση προτάσεων σχετικά με την ενίσχυση της ποιότητας της ζωής στην πόλη και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες που θα προκύψουν από τα εργαστήρια (λογοτεχνικά κείμενα, σκίτσα, ζωγραφιές, θεατρικά σενάρια κ.α.) αποτελούν αφετηρία και έμπνευση για τη δημιουργία συμβουλευτικών προτάσεων αστικής πολιτικής*, Πριν την λήξη της δεύτερης (2ης) ημέρας ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και το νικητήριο σχολείο**.

*Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου (κείμενα, ομιλίες, εκθέσεις, παιχνίδια, κατασκευές, καλλιτεχνικές δημιουργίες, ζωγραφιές και ό,τι άλλο δημιουργήσουν τα παιδιά) θα επεξεργαστούν από την επιστημονική ομάδα του έργου και οι προτάσεις που θα

προκύψουν θα κατατεθούν ως πρόταση προς την Αντιδημαρχία Παιδείας για την βελτίωση της εκπαιδευτική καθημερινότητας στη ζωής της Θεσσαλονίκης.

**Η Σύνοδος περιλαμβάνει διαγωνιστικό μέρος όπου ένα σχολείο κερδίζει έπαθλο έναν κομποστοποιητή και εκπαιδευτικά εργαστήρια για την ορθή λειτουργία και χρήση του.

 

H Περιβαλλοντική Οργάνωση “Μαμαγαία” αναβαθμίζει την καθημερινή ζωή στις πόλεις και τις γειτονιές. Οραματίζεται τις πόλεις μας πράσινες και βιώσιμες, τις γειτονιές μας δραστήριες και συμμετοχικές, με κατοίκους που νοιάζονται και φροντίζουν το περιβάλλον. Επιχειρεί στη δημιουργία πόλεων με χαρούμενα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τη φύση και αξιοποιούν τις τέχνες και τον πολιτισμό για να εκφράσουν και να υλοποιήσουν τις ιδέες τους σε σχέση με το περιβάλλον, και ενεργοποιεί τόπους παιχνιδιού και μάθησης για μικρούς/ες και μεγάλους/ες.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” δημιουργήθηκε το 2004 στη Θεσσαλονίκη, από επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Μετά από μία πορεία 15 χρόνων συνεχίζει να υπηρετεί τις ίδιες αρχές και αξίες που είχε όταν δημιουργήθηκε. Οι Βασικοί σκοποί της είναι: Η μελέτη, προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων των μεγάλων σαρκοφάγων, της αρκούδας και του λύκου, και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας. Η βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας ζωή. Η προστασία του περιβάλλοντος ως δημόσιου – συλλογικού αγαθού και η άσκηση ελέγχου στα κέντρα λήψης αποφάσεων, που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον και στην ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.

Οι δράσεις της αφορούν στη διατήρηση της άγριας ζωής, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα θηλαστικά, αλλά και στη συνύπαρξη των ειδών αυτών με τον άνθρωπο. Προβάλλει την ομορφιά της φύσης, την αξία της ποικιλίας, το δικαίωμα στη ζωή. Αγγίζει τη συνείδηση κάθε ενημερωμένου πολίτη, καλώντας τον να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση μεγάλων, οικουμενικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων της εποχής μας.

διαφήμιση