Η Παιδική Γωνιά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Η Παιδική Γωνιά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

tbf2015

12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

7 – 10 Μαΐου 2015

Οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους, νέους,  εκπαιδευτικούς και  γονείς, αποτελεί  καθε χρόνο  ισχυρό πόλο  έλξης  για  τους  επισκέπτες  της  ΔΕΒΘ.

Με τη συμμετοχή:

  • Εκδοτών όλων των κατηγοριών: «μεγάλων» και «μικρών», παραδοσιακών και μοντέρνων
  • 70 συγγραφέων, εικονογράφων, καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών, εμψυχωτών παλαιότερων και νεώτερων, επώνυμων και  πρωτοεμφανιζόμενων
  • Φορέων και οργανώσεων

υπολογίζεται – με βάση τα στοιχεία των αιτήσεων  που έχει δεχθεί το Ελληνικό  Ίδρυμα Πολιτισμού από τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής – ότι θα επισκεφτούν την Έκθεση περισσότεροι από 1.500 μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων σε οργανωμένες  ομάδες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν  σε εκδηλώσεις  ειδικά  διαμορφωμένες.

Πέραν  αυτών  πολλαπλάσιος  αριθμός παιδιών, εφήβων και νέων θα παρακολουθήσει  παρουσιάσεις  βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους και θα συμμετάσχει σε θεατρικά, εικαστικά, μουσικά δρώμενα και εργαστήρια.

Επίσης έχει οργανωθεί ένας κύκλος εκδηλώσεων σύγχρονου προβληματισμού που απευθύνονται  σε γονείς και εκπαιδευτικούς και περιλαμβάνει συζητήσεις και εργαστήρια.  Αν  η  καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας  είναι  το  ζητούμενο τα τελευταία πολλά χρόνια, σήμερα με την έκρηξη της ανυπέρβλητης γοητευτικής και εθιστικής τεχνολογίας το αιτούμενο είναι πώς το βιβλίο θα είναι ένα ζωντανό, ενδιαφέρον αλλά και ασφαλές περιβάλλον που θα χωράει την επικοινωνία των παιδιών με τον κόσμο και με το μέλλον, χωρίς να “σχολικοποιεί” την ανάγνωση και να βυθίζει μικρούς και μεγάλους στην πλήξη.

Μεγάλος αριθμός των εκδηλώσεων οργανώθηκε βάσει των προτάσεων των εκδοτών παιδικού, εφηβικού και εκπαιδευτικού βιβλίου.  Συγκεκριμένα, εκδηλώσεις θα οργανώσουν οι εκδόσεις: Άγκυρα, Βάρφη, Βιβλική Εταιρία, Δέσποινα Κυριακίδη, Διάπλους, Εν Πλω, Επίκεντρο, Επόμενος Σταθμός, Ίκαρος, Iwrite, Καστανιώτη, Κέδρος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Κόκκινο, Κώμος, Λογότεχνον, Μέθεξις, Νεφέλη, Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη, Παπαδόπουλος, Πατάκη.

 

Εκτός από πολλούς Έλληνες δημιουργούς, τα παιδιά θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συναντήσουν δημιουργούς από το εξωτερικό και συγκεκριμένα τους εικονογράφους Paolo Ghetti, Cléa Dieudonné, Ómar Figuera Turcios και Adriana Mosquera, που θα εμψυχώσουν πρωτότυπα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά.

Παράλληλα το Ελληνικό  Ίδρυμα  Πολιτισμού σε συνεργασία με το  Ελληνικό  Τμήμα IBBY-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και  με αφορμή την ανθολογία, «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο!» -μια κοινή έκδοση 88 συγγραφέων και 88 εικονογράφων  που πρόσφεραν τις ιστορίες και τις εικόνες τους- διοργανώνει δράσεις που θα περιλαμβάνουν αφηγήσεις, παιχνίδια, εργαστήρια δημιουργικής γραφής και εικονογράφησης  για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

paidiki gonia 1

PAIDIKI GONIA3 

Στη φετινή Παιδική Γωνιά-Γωνιά Εφήβων-Γωνιά Εκπαιδευτικών θα φιλοξενηθούν επίσης:

Το Σπίτι των Παραμυθιών-το Μουσείο αλλιώς, που θα οργανώσει διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα  με θέμα τους παράξενους  πολιτισμούς του κόσμου. Ένα ταξίδι με μύθους και παραμύθια, στοιχεία της ιστορίας των πολιτισμών του κόσμου και εικαστική αναπαράσταση των παραδόσεών τους, στο Λάος, στον τροπικό παράδεισο των νησιών Σαν Μπλας, στην Κεντρική Αμερική με μύθους των Μάγια για τη δημιουργία του κόσμου και άλλα.

Η έκθεση «Όλοι οι μήνες είν’ καλοί , όλοι να ‘χουν την ευχή», ένα αφιέρωμα στους δώδεκα μήνες του χρόνου μέσα από παραμύθια, παροιμίες και έθιμα (η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στην εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι), με τη συνεργασία των εκδόσεων Αρμός.

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα και το παράρτημα του Ε.Ι.Π. στην Οδησσό διοργανώνεται  Έκθεση ζωγραφικής  «Η Ελλάδα με τα μάτια των παιδιών»

Έκθεση παιδικής ζωγραφικής από τον πανουκρανικό διαγωνισμό  που διοργανώνει το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό. Παρουσιάζονται τα βραβευμένα έργα του 19ου διαγωνισμού που είχε θέμα την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Ελληνικές υποψηφιότητες για το Διεθνές βραβείο Άντερσεν 2016

Το διεθνές βραβείο Άντερσεν της IBBY είναι η υψηλότερη διάκρισημε την οποία μπορεί να τιμηθεί ο συγγραφέας και ο εικονογράφος. Κάθε 2 χρόνια τα εθνικά τμήματα IBBY προτείνουν από έναν υποψήφιο σε κάθε κατηγορία για το σύνολο του έργου του, στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της παιδικής λογοτεχνίας και εικονογράφησης. Η μία από τις δύο αίθουσες εκδηλώσεων φιλοξενεί τις δύο υποψήφιες για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2016:  Ελένη Δικαίου (συγγραφή) και Λήδα Βαρβαρούση (εικονογράφηση), με υλικό για τη ζωή και το έργο τους, σε συνεργασία με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τις εκδόσεις Πατάκη και τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Γωνιά ανάγνωσης «Δέντρα»

Σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης, παράξενα δέντρα περιμένουν τους μικρούς και μεγαλύτερους βιβλιόφιλους να κάνουν ένα διάλειμμα από τις εκδηλώσεις και να ξεφυλλίσουν βιβλία με θέμα… τα δέντρα. Τα βιβλία προσφέρθηκαν από τις εκδόσεις: Άθως/Παιδικά, Εν Πλω,  Καλειδοσκόπιο, Κέδρος,  Κόκκινη Κλωστή Δεμένη,  Κόκκινο, Λιβάνη, Μεταίχμιο,  Μίνωας,  Μπατσιούλας, Νεφέλη,  Παρρησία,  Πατάκη,  Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος, Σύγχρονοι Ορίζοντες για το Φθινοπωρινό Φεστιβάλ Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου  που οργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού τον Οκτώβριο του 2014.

Τέλος το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης  και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών  του Α.Π.Θ. συμμετέχουν οργανώνοντας εργαστήρια κόμικς και ένα μουσικό δρώμενο αντίστοιχα.

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας:

Πέμπτη 10:00-21:00 (οι πρωινές ώρες αποκλειστικά για επισκέψεις οργανωμένων ομάδων μαθητών) |Παρασκευή και Κυριακή 10:00-21:00 | Σάββατο 10:00-22:00

 PAIDIKIGONIA6

διαφήμιση