Σε μια άλλη γη – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Σε μια άλλη γη

Κινούμενο σχέδιο «ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΓΗ» από παιδιά και νέους της Ομάδας ANTAMOSIS

Το κινούμενο σχέδιο «Σε μια άλλη γη», συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες, μικρούς και μεγάλους, με τις λιτές, ελκυστικές του εικόνες και την τρυφερή αφήγησή του, αγγίζοντας τα θέματα της προσφυγοποίησης και του εγκλεισμού εξαιτίας της πανδημίας.

Το έργο (διάρκειας περίπου 2’) δημιουργήθηκε υπό την καθοδήγηση του animator-γραφίστα Μάριου Ματθαίου, στο πλαίσιο σειράς εργαστηρίων για 16 παιδιά και νέους, του Προγράμματος «Αφηγήσεις στη θαλασσοφίλητη γη» της Ομάδας ANTAMOSIS στη Χλώρακα (Πάφος), με τη στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου-Σχέδιο ReCOVer20.

Στο κινούμενο σχέδιο παρουσιάζεται το ταξίδι ενός παιδιού-πρόσφυγα, του μικρού Τζαμάλ, ο οποίος εγκαταλείπει βιαστικά τη χώρα του, εξαιτίας του πολέμου, για να φθάσει τελικά με μια βάρκα, σ’ έναν προσφυγικό καταυλισμό, σε μια άλλη χώρα, όπου βιώνει τον περιορισμό και την απομόνωση, λόγω του κορωνοϊού. Ο ιδιαίτερα εκφραστικός Τζαμάλ, αισθάνεται ασφαλής να μοιραστεί την ιστορία του, μόνο όταν πια φτάνει στον καταυλισμό με την οικογένειά του.

Η αφήγηση, από τη μαθήτρια Ελένη Χαραλάμπους, ξεδιπλώνεται με ιδιαίτερη ευαισθησία: «Εγώ κι οι γονείς μου, μένουμε μαζί σ’ ένα αντίσκηνο. Δεν έχουμε τίποτα μαζί μας. Μονάχα αναμνήσεις απ’ το παλιό μας σπίτι και τους αγαπημένους μας», για να καταλήξει στην πρωτόγνωρη, εκκωφαντική σιωπή του εγκλεισμού: «Η νέα πόλη, γύρω μας, στέκει ακίνητη και σιωπηλή. Κάτι παράξενο συμβαίνει. Δεν υπάρχουν άνθρωποι στους δρόμους. Ούτε σ’ εμάς επιτρέπεται να βγαίνουμε απ’ το αντίσκηνό μας. […] Οι άνθρωποι σ’ όλο τον πλανήτη ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους για εβδομάδες, καθώς εμείς ταξιδεύαμε…».

Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια (συνολικής διάρκειας 6 ωρών), γνώρισαν την ιστορία και διάφορες τεχνικές σχεδιοκίνησης, και μυήθηκαν στις διαδικασίες δημιουργίας κινουμένων σχεδίων. Έφτιαξαν «θαυματοτρόπια» και μικρά «Flip Books» (παιχνίδια που δημιουργούν την ψευδαίσθηση της κίνησης με τη γρήγορη εναλλαγή εικόνων). Παραπέρα, ανέπτυξαν τη φαντασία, την αποκλίνουσα και κριτική τους σκέψη, καλλιέργησαν την έκφραση και την ενσυναίσθησή τους, όπως και τον σεβασμό στη μοναδικότητα του καθενός.

Δείτε το Κινούμενο σχέδιο «Σε μια άλλη γη»

 

Ο συντονιστής των εργαστηρίων, Μάριος Ματθαίου, πραγματοποίησε σπουδές Γραφιστικής με κατεύθυνση Κινούμενο Σχέδιο και Πολυμέσα (Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών) και μεταπτυχιακές σπουδές στα Διαδραστικά Πολυμέσα (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου). Εργάζεται ως γραφίστας στο Τμήμα Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων σε ιδιωτική εταιρεία. Ασχολείται με τα Κινούμενα Σχέδια στην Εκπαίδευση από το 2008, συντονίζοντας εργαστήρια για παιδιά και νέους (γνωριμία με τεχνικές και δημιουργία κινουμένων σχεδίων), σε συνεργασία με σχολεία όλων των βαθμίδων, εκπαιδευτικά κέντρα και άλλους φορείς, σε Κύπρο και Ελλάδα. Συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων και ταινιών μικρού μήκους, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αφηγήσεις στη Θαλασσοφίλητη Γη» της Ομάδας ANTAMOSIS, με σκοπό την ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση και τη δυναμική διαχείριση των αρνητικών συνεπειών και προκλήσεων της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν επίσης:

  1. θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια «Φύγαμε-ήρθαμε: αφηγήσεις στη θαλασσοφίλητη γη» για παιδιά-εφήβους-νέους από την εμψυχώτρια Δήμητρα Σωκράτους
  2. δημιουργία βοτανόκηπου στο Πάρκο Αγίου Νικολάου Χλώρακας και
  3. τοιχογραφία «ELEMENTS: Γη | Θάλασσα | Ήλιος | Ζωή», από τον Ανατόλιο Σπυρλίδη (Royal Venom) σε κτίριο, με τη στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας

 

Για ενημέρωση γύρω από τις δράσεις της ομάδας ANTAMOSIS μπορείτε να επισκεφθείτε την ομώνυμη σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/antamosis/