Kinder Docs 2018 - 2019 – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Kinder Docs 2018 – 2019

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά & Νέους

Οκτώβριος 2018 – Μάιος 2019

 

Το KinderDocs επιστρέφει για 3η χρονιά από τον Οκτώβριο 2018!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους πραγματοποιείται και φέτος σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, και περιλαμβάνει προβολές και δράσεις, καθημερινές για σχολεία και σαββατοκύριακο για όλη την οικογένεια. Το φεστιβάλ, που έχει γίνει πια θεσμός, διαρκεί φέτος έως και τον Μάιο 2019, και απευθύνεται όπως πάντα σε παιδιά και νέους από 9 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και σε όλους όσοι αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ.

Φέτος ένα συναρπαστικό πρόγραμμα μας ταξιδεύει στο μέλλον. Πρεμιέρα με όλες τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και τη σημασία τους για την ανθρωπότητα (More Human than Human). Ταξίδι στον μαγικό κόσμο των δωδεκάχρονων κοριτσιών: πώς βλέπουν τον κόσμο, τι σκέφτονται, πώς νιώθουν, τι θέλουν από τα αγόρια, πώς θα αλλάξουν τον πλανήτη; (A Field Guide to Being a 12 year old girl), για όσους είναι, ήταν ή θα γίνουν 12. Η οικογένεια σήμερα είναι όπως ήταν πριν 50 χρόνια; Έξτρα μαμάδες, δότες μπαμπάδες, αδέρφια από άλλο γάμο και μονογονεϊκές οικογένειες, μια αντισυμβατική ματιά με αισιοδοξία και χιούμορ (My Happy Complicated Family). Μάθημα αστρονομίας: Μαθαίνουμε για το σύμπαν παρέα με μια αστροφυσικό που παραδίδει το μάθημά της στη φύση, μέσα στα χιόνια στις Ελβετικές Άλπεις; (Children of the Universe).  Υπάρχει ένα σχολείο στην Γερμανία που δεν έχει διευθυντή, οι μαθητές πληρώνουν τους καθηγητές και φτιάχνουν το πρόγραμμα. Είναι ένα σχολείο «δεύτερης ευκαιρίας», μοναδικό στο είδος του, κι εμείς θα «φοιτήσουμε» εκεί για έναν ολόκληρο χρόνο (Berlin Rebel High School). Ούτε να διανοηθεί ότι πάει σχολείο η μικρή Μπαμούνου, που στα 8 της είναι αχθοφόρος στις αγορές της Γκάνας και το μόνο της όνειρο είναι να γυρίσει σπίτι (Kayayo The Living Shopping Baskets). Ο Μπαντούρα στη Γεωργία ονειρεύεται να πάει στην Αμερική και από εκεί στο φεγγάρι. Μεταξύ προβάτων και τυροκομίας φτιάχνει ένα διαστημόπλοιο (Apollo Javakheti). Πολύ διαφορετική εφηβεία περνάει μια παρέα εφήβων από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης (All Τhis Panic), που την παρακολουθούμε τρία ολόκληρα χρόνια, από τα 15 έως τα 18, όπως και δύο αδέλφια από την Ολλανδία που αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο και να συναντήσουν εκεί συνομηλίκους τους (Hello Salaam). Από τη Λέσβο στην Κίνα, όπου καταλήγει το πλαστικό της Δύσης, θα δούμε πώς ζει μια εντεκάχρονη Κινεζούλα μέσα στην «ανακύκλωση» του δικού μας κόσμου (Plastic China). Ενός κόσμου που συχνά ορίζεται μέσα από τη σχέση του με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το κινητό (The Girl of 672K και My Dearest F#cking Phone), αλλά ευτυχώς και μέσα από τη δημιουργία.

Για τους μικρούς θεατές, από τον Φεβρουάριο 2019 για πρώτη χρονιά εγκαινιάζεται στο ΜΜΣΤ (Θεσσαλονίκη) το KinderDocs Art Lab Junior, ένα διαδραστικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 4 – 7 ετών, καθώς και το KinderDocs Art Lab, εργαστήριο γλυπτικής για παιδιά 9 – 12 ετών (για σχολεία και για το ευρύ κοινό), με προβολή της ταινίας Geert, με πρωταγωνιστή έναν 13χρονο εικαστικό από την Ολλανδία.

Στο φετινό πρόγραμμα, 15 ντοκιμαντέρ από 9 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου μας καλούν να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και να δοκιμάσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που μας αφορούν όλους.  Στην επιλογή του προγράμματος 2018/19 συμμετείχε κριτική επιτροπή από έξι νέους 12 – 14 ετών. Κάθε προβολή συνοδεύεται από συζήτηση ή/και δράση με στόχο τη δημιουργία των νέων σκεπτόμενων θεατών του αύριο, σήμερα.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη των σημαντικότερων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, IDFA (Ολλανδία) και DOXS! (Γερμανία), διαθέτει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού European Children’s Film Association.

Τον Νοέμβριο 2018, το  KinderDocs θα αναλάβει το παιδικό και νεανικό πρόγραμμα του Festival dei Popoli, ενός από τα μεγαλύτερα ιταλικά φεστιβάλ, που διοργανώνεται από το 1959 στη Φλωρεντία.

Τα KinderDocs κάνουν πρεμιέρα το Σάββατο 20 Οκτωβρίου με δύο ξεχωριστές προβολές:

  • More Human than Human, Tommy Pallotta & Femke Wolting, USA, 79′, 2018, ηλικίες 12+(πρεμιέρα για την Ελλάδα)

Θέμα: Τεχνητή νοημοσύνη: το μέλλον είναι ήδη εδώ

Προβολή 12:00 – 14:00 (για όλη την οικογένεια)

Δείτε το τρέιλερ ΕΔΩ.

Ακολουθεί συζήτηση. Προσκεκλημένος ο Ιωάννης Βλαχάβας, Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης, Τμήμα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Αθανάσιος Τσακίρης, συνεργαζόμενος ερευνητής, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΙΠΤΗΛ.

 

  • A Field Guide to Being a 12-year-old Girl, Tilda Cobham-Hervey, Αυστραλία, 2017, 20′, ηλικίες 11+ (πρεμιέρα για την Ελλάδα)

Θέμα: Οι μαγικές συνάψεις στο μυαλό ενός εφήβου

Προβολή 14:30-16.30 (για όλη την οικογένεια)

Δείτε το τρέιλερ ΕΔΩ.

 

  • Μy Happy Complicated Family, Tessa Louise Pope, 17ʹ, 2017, Ολλανδία, ηλικίες 11+

Ακολουθεί συζήτηση. Προσκεκλημένες οι Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια & Πρόεδρος Επιτροπής Φύλου & Ισότητας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Δόμνα-Μίκα Κακανά, Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα για την περίοδο 2018 – 2019.

 

KinderDocs για σχολεία

Τα ντοκιμαντέρ του KinderDocs αποτελούν εργαλείο και πηγή έμπνευσης για τον σύγχρονο εκπαιδευτικό που αναζητά πηγές και ιδέες για το μάθημά του.

Μπορεί να αξιοποιηθεί  στο πλαίσιο:

  • του αναλυτικού προγράμματος της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • καινοτόμων προγραμμάτων (περιβαλλοντικών, αγωγής υγείας, πολιτιστικών)
  • της θεματικής εβδομάδας (Γυμνάσιο)
  • δημιουργικών και ερευνητικών εργασιών (Λύκειο)
  • μαθητικών εξορμήσεων. Κάθε ταινία διαθέτει προτεινόμενη ηλικιακή σήμανση (ηλικία από +).

Στις ειδικά σχεδιασμένες προβολές για σχολεία, το πρόγραμμα πλαισιώνεται από συζήτηση ή/και δράσεις με αφορμή τις ταινίες, με ειδικούς προσκεκλημένους. Για παράλληλες δράσεις συμπληρωματικά προς τις προβολές, διατίθεται το KinderDocs Toolkit, ειδικό εκπαιδευτικό υλικό για την προετοιμασία των παιδιών πριν και μετά κάθε προβολή.

 

Γενικές Πληροφορίες

Οι προβολές του KinderDocs στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 (ΔΕΘ-HELEXPO), Τ 2310 240002 www.mmca.org.gr.

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ

Πώς να φτάσετε

Λεωφορεία: 02,03,05,06,07,08,10,11,12,14,17,27,31,33,39,54,58,78 & Πολιτιστική γραμμή Νο 50 στη διαδρομή «Θεσσαλονίκη με μια βόλτα»

Για σχολεία: Πέμπτη ή Παρασκευή στις 10:00.

Για το κοινό: Σάββατο ή Κυριακή στις 12:00*

*Εκτός από τη δεύτερη προβολή στην πρεμιέρα του KinderDocs στις  20 Οκτωβρίου και την προβολή στις 23 Φεβρουαρίου 2019, που θα πραγματοποιηθούν στις 14:30.  Επίσης, η προβολή για το κοινό στις 22 Φεβρουαρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στις 17:00-19:00.

Για να φέρετε το σχολείο σας ή να κάνετε ομαδική κράτηση στο KinderDocs επικοινωνήστε με το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Τ: 2310 240002, (Πέμπτη-Σάββατο 9.00-17.00, Κυριακή 11.00-15.00)

Τιμή εισιτηρίου: €3 (παιδιά), €6 (ενήλικες)

Διάρκεια εκδήλωσης: 90ʹ – 120ʹ (μαζί με τη συζήτηση ή/και δράση)

Όλες οι ταινίες KinderDocs προβάλλονται με ελληνικούς υποτίτλους.

 

Για να διοργανώσετε το δικό σας KinderDocs επικοινωνήστε στο: info@kinderdocs.com

Επικοινωνία

KinderDocs

Kouzi Productions, Μελίνας Μερκούρη 4, 11521 Αθήνα

T 210 7219 909, Κ 694 6060 862

info@kinderdocs.com www.kinderdocs.com

Find us on Facebook & Instagram

διαφήμιση