Φαντασμαγορία – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Φαντασμαγορία

Το “Φαντασμαγορία” είναι το νέο τραγούδι του Κανάρη Κεραμάρη και αποτελεί το επίσημο τραγούδι του παιδικού τμήματος του φεστιβάλ Fantasmagoria.

Το τραγούδι “Φαντασμαγορία” ήταν παραγγελία της προέδρου του ομώνυμου φεστιβάλ Σαββίνας Κοτσερίδου, η οποία έγραψε και τους στίχους του τραγουδιού. Ο συνθέτης/ενορχηστρωτής Κανάρης Κεραμάρης ήταν σε συνεργασία με την κ. Κοτσερίδου και για την ζωντανή παρουσίαση των νανουρισμάτων του στο 4ο φεστιβάλ Fantasmagoria, το οποίο πραγματοποιείται κάθε άνοιξη στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης και λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε. Το τραγούδι που συνέθεσε και τραγούδησε, θα ενταχθεί σε ένα σύνολο τραγουδιών που δουλεύουν αυτόν τον καιρό άλλοι καταξιωμένοι συνθέτες και θα εκδοθεί σύντομα σε βιβλίο – cd ως επίσημη έκδοση του φεστιβάλ. Το φεστιβάλ, που πλέον είναι θεσμός για την πόλη της Θεσσαλονίκης, μετράει πολλούς φίλους που διαρκώς αυξάνονται.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ: “Οι εκδηλώσεις και δράσεις του Φεστιβάλ Φανταστικού, προάγουν τη λογοτεχνία, τη φιλαναγνωσία και κάθε μορφή τέχνης που έχει πυρήνα της τη φαντασία του δημιουργού, ως μια προσπάθεια απόδρασης από τη δύσκολη καθημερινότητα ή ενίσχυσης του πνεύματος στην υλιστική εποχή που διανύουμε.Δίνουν βήμα και ευκαιρία σε όλους τους καλλιτέχνες, από τους χώρους της λογοτεχνίας, ποίησης, χορού, γλυπτικής, αφήγησης, ζωγραφικής κ.ά., να προάγουν τον πολιτισμό, ώστε η Θεσσαλονίκη μας να αναδείξει και αυτό το πρόσωπό της: τον σύγχρονο τρόπο έκφρασης της φαντασίας των νέων καλλιτεχνών.

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται τόσο σε μεγάλους όσο και σε παιδιά. Προσφέρουν την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει το έργο αξιόλογων καλλιτεχνών τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Ειδικά στην εποχή μας, η καλλιτεχνική έκφραση της φαντασίας προσφέρει μια ουσιαστική και ευνοϊκή διέξοδο στα προβλήματα της καθημερινότητας και της οικονομικής κρίσης. Κάθε είδους πολιτιστικός θεσμός, ανανεώνει με μια νότα χαράς κι αισιοδοξίας την κοινωνία και τη ζωή, καθώς προάγει την κοινωνικοποίηση, την επικοινωνία και την καλλιέργεια του πνεύματος”.

 

 

Στο τραγούδι, ο “υπουργός της φαντασίας” δίνει πρόσκληση  στα μικρά και στα μεγάλα παιδιά να γίνουν φρουροί της χαράς και με όπλα τη δημιουργικότητα, την τέχνη και τη φαντασία να φέρουν τη δικαιοσύνη και την ελπίδα στον κόσμο. Το αισιόδοξο αυτό τραγούδι βρίσκει τη θέση του σε μια δύσκολη εποχή που διανύουμε, μια εποχή απόγνωσης και φόβου, που όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και δυνατοί.

Το τραγούδι “Φαντασμαγορία” δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι και αγάπη. Σημαντική ήταν και η συμβολή αγαπημένων καλλιτεχνών όπως οι: Παναγιώτης Αποστόλου, Σπύρος Σούφης, Χρήστος Διττόπουλος (χορωδία), Γιάννης Βαρελίδης (κρουστά και τεχνική υποστήριξη), Βαγγέλης Μεντεσόπουλος (τρομπέτα), Γιάννης Παπαδημητρίου, Σταύρος Καρτάκης (συμβουλές). 

Το υπέροχο animation δημιουργήθηκε από τη Μάγδα Κανδυλιάρη. Το τραγούδι θα κυκλοφορήσει σύντομα σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες με την ελπίδα να αγαπηθεί πολύ από μικρούς και μεγάλους.