Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πραγματοποιεί ακόμη μία Πολύχρωμη Κυριακή, με τίτλο «Ρητορική του μίσους και ελευθερία της έκφρασης» σε χώρους του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Μια ημέρα με εκδηλώσεις που θα προσανατολιστούν στη διερεύνηση των ορίων ανάμεσα στη διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης γνώμης και στην προστασία της αξιοπρέπειας όλων των ατόμων, που συνυπάρχουν σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Τι είναι η ρητορική του μίσους, ποια ανάγκη ωθεί τους ανθρώπους να κατηγοριοποιούν και να επιτίθενται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ποιοι μηχανισμοί οδηγούν στη λεκτική βία και στην παρότρυνση στο έγκλημα και με τι εργαλεία μπορούμε να προστατεύσουμε την ελευθερία του λόγου, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για μια υγιή συμβίωση ετερόκλητων ομάδων σε μια δημοκρατία; Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τη στοχοποίηση ατόμων για λόγους εθνικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς και άλλους, σε μια εποχή που η διάχυση της πληροφορίας μέσω του διαδικτύου είναι ταχύτατη ενώ η ανωνυμία των χρηστών επιτρέπει ακραίες τοποθετήσεις και βίαια λεκτικά ξεσπάσματα, που οδηγούν στην ψυχολογική (και όχι μόνο) κακοποίηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων; Και πώς έχει φτάσει στις μέρες μας, η ρητορική του μίσους να γίνεται αποδεκτή και να κανονικοποιείται στον δημόσιο διάλογο; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς, που θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε μέσα από μια σειρά δράσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Προσεγγίζοντας τη Ρητορική του μίσους στη γλωσσική διδασκαλία
Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς
Το εργαστήριο προσφέρει στους συμμετέχοντες διδακτικές προτάσεις σχετικά με το θέμα της ρητορικής του μίσους, στο πλαίσιο του μαθήματος «Γλώσσα και Λογοτεχνία» στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Οι προτάσεις, που προέρχονται από την ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΓΛΩΣΣΑ, περιλαμβάνουν ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες καλούν τους μαθητές να διερευνήσουν το φαινόμενο, να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να αναστοχαστούν. Το εργαστήριο προσφέρεται και για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς παρέχει χρήσιμα εργαλεία, που μπορούν να προσαρμοστούν και στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού.
Συντονίζουν:
Άβρα Αυδή, φιλόλογος και θεατροπαιδαγωγός
Μαρία Ζωγραφάκη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Καβάλας και Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης Δ.Ε. Καβάλας
Ώρα: 12.00
Διάρκεια: 120 λεπτά
Μέχρι 20 άτομα
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής
Λέξεις μαγεμένες και λέξεις μαγικές
Βιωματικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών
Πώς μπορούμε να μαγέψουμε τις λέξεις και τι δυνάμεις θα τους δώσουμε; Μπορούν οι λέξεις να μαγεύουν τους ανθρώπους; Ποιοι τις εξουσιάζουν, πώς τις χρησιμοποιούν και τι συμβαίνει όταν οι λέξεις αποκτούν τον έλεγχο;
Οι «λέξεις» μεταφέρουν μηνύματα, δημιουργούν συναισθήματα, αναπτύσσουν ιδέες, παράγουν τέχνη, εμπνέουν, ενθαρρύνουν, όμως από την άλλη μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες. Μπορούν να πληγώσουν, να επιβάλλουν απόψεις, να εξουσιάσουν, να αποκλείσουν, να γίνουν βίαιες.
Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ με τίτλο «Λέξεις μαγεμένες και λέξεις μαγικές» επιχειρεί μέσα από το παιχνίδι, να συζητήσει με τα παιδιά για «τη λευκή και τη μαύρη μαγεία των λέξεων»: πώς διαμορφώνουν και επηρεάζουν τη ζωή μας, την κατανόηση του κόσμου, τη σχέση μας με τους άλλους, την ίδια μας την ταυτότητα.
Εμψυχώτριες:
Ματίνα Παγουλάτου (θεατροπαιδαγωγός)
Μαίρη Χατζηαγγελίδου (θεατροπαιδαγωγός)
Ώρα: 12.00
Διάρκεια: 90 λεπτά
Μέχρι 15 άτομα
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Πολύχρωμης Κυριακής (30/03) ΕΔΩ.
Χρήσιμες πληροφορίες
Κυριακή 30 Μαρτίου 2025
Ώρα έναρξης: 12.00
Διάρκεια: 120 λεπτά & 90 λεπτά
Για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης & για παιδιά 9 έως 12 χρονών
Μέχρι 15 άτομα
Δωρεάν είσοδος
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2315200023 και 2315200033 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00–15.00) / email: drama@ntng.gr
Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.