για σχολεία – Πυγολαμπίδες
Skip to content

Η Βασίλισσα του Χιονιού

Μια Μαγευτική Μουσικοχορευτική Παράσταση για όλη την Οικογένεια, βασισμένη στο εμβληματικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν “Η Βασίλισσα του Χιονιού”, παρουσιάζεται από τις 10 Νοεμβρίου 2024 στο θέατρο Αριστοτέλειον στην Θεσσαλονίκη.

 

Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, μεταφέροντας τους θεατές σε ένα μαγευτικό κόσμο γεμάτο φαντασία, χρώματα και συναισθήματα.

Ο Χανς Κριστιαν Άντερσεν, ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς συγγραφείς παραμυθιών παγκοσμίως, γεννήθηκε το 1805 στη Δανία και έχει χαρίσει στις επόμενες γενιές αθάνατες ιστορίες που έχουν αγαπηθεί από πολλές γενιές. Με έργα όπως “Η Μικρή Γοργόνα”, “Το ασχημόπαπο”, “Το κοριτσάκι με τα σπίρτα” και φυσικά “Η Βασίλισσα του Χιονιού”, έχει κερδίσει τη θέση του στο πάνθεον των κλασικών συγγραφέων της παιδικής λογοτεχνίας.

Το παραμύθι “Η Βασίλισσα του Χιονιού”, που κυκλοφόρησε το 1844, έχει κερδίσει τις καρδιές του κοινού με την εκπληκτική του αφήγηση και τους δυνατούς του συμβολισμούς. Μέσα από την περιπέτεια της Γκέρντα, που προσπαθεί να σώσει τον φίλο της Κάι από την παγωνιά της Βασίλισσας, το έργο εξερευνά την αντίθεση μεταξύ του κρύου και της ζεστασιάς, της αγάπης και της φιλίας και μας διδάσκει την αξία της αγάπης, της πίστης και της ανιδιοτελούς φιλίας.

Η παράσταση “Η Βασίλισσα του Χιονιού” συνδυάζει μαγευτικά στοιχεία θεάτρου, χορού και μουσικής, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία. Δέκα ταλαντούχοι νέοι ηθοποιοί και χορευτές έχουν ετοιμάσει μια εντυπωσιακή παρουσίαση, στην οποία η ιστορία του Άντερσεν ζωντανεύει μέσω χορευτικών, γνωστών τραγουδιών και πρόζας που αποτυπώνουν την ένταση και την ομορφιά της αφήγησης.

Η χορογραφίες είναι εμπνευσμένες από ποικιλία παραδοσιακών και σύγχρονων στυλ, χαρίζοντας μία φρέσκια και καινοτόμο προσέγγιση στο κλασικό παραμύθι.

Καθώς η παράσταση εξελίσσεται, οι θεατές θα ταξιδέψουν σε μαγευτικούς κόσμους, θα βιώσουν συναισθήματα ενθουσιασμού και συγκίνησης και θα

ανακαλύψουν ότι οι αξίες της πίστης, της αλληλεγγύης και της αγάπης είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για γονείς και παιδιά να μοιραστούν αξέχαστες στιγμές και να μυηθούν στη μαγεία της θεατρικής τέχνης.

 

Συντελεστές

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Βαλσαμίδης

Χορογραφίες: Χρήστος Κατίδης

Βοηθός Χορογράφου: Κατερίνα Μπογιατζή

Video Art: Χριστίνα Χατζημιχαηλίδου

Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Βαλσαμίδης

Φωτισμοί: Γιάννης Κυρατζής

Graphics Designer: Σάκης Παπαγιάννης

Παίζουν & Χορεύουν: Στέλιος Ζλάτος, Άρτεμις Σπυροπούλου, Αρετή Μακρολειβαδίτη, Χριστίνα Μανουσαρίδου, Ηλέκτρα Μαντζανιάδου, Γιώργος Μιχαλάκος, Άννα Μπουντζή, Ντορίνα Ταχιράϊ, Μαρία Σάλσα, Ελένη Χριστοφή

Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ

 

Συλλογικά νήματα: Η Anna Andreeva στο εργοστάσιο μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’

Έκθεση  στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη) από 8 Δεκεμβρίου 2024 – 27 Απριλίου 2025

H πρώτη διεθνώς αναδρομική έκθεση για τη ζωή και το έργο της Anna Andreeva (1917-2008), της Σοβιετικής σχεδιάστριας κλωστοϋφαντουργίας που εργάστηκε στο Red Rose Silk Factory στη Μόσχα από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1980, είναι η βασική αφήγηση της έκθεσης με τίτλο «Συλλογικά νήματα: Η Anna Andreeva στο εργοστάσιο μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’» που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Θεσσαλονίκη, από τις 8 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 27 Απριλίου 2025, σε επιμέλεια της Christina Kiaer, καθηγήτριας ιστορίας της τέχνης στο Northwestern University του Σικάγου.

Η έκθεση το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο 12:00 – 15:00, με αφορμή την ειδική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο τις ίδιες ώρες με τη συμμετοχή διεθνών μελετητών, επιμελητών και κριτικών για τις διαδικασίες της εργοστασιακής παραγωγής υφασμάτων από κολεκτίβες.

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο 10:00-18:00.

Φέροντας το όνομα της Γερμανίδας επαναστάτριας Ρόζα Λούξεμπουργκ, το Εργοστάσιο μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’ (που στα ρωσικά διαβάζεται και ως ‘Κόκκινο Τριαντάφυλλο’) υπήρξε ένας χώρος συλλογικής γυναικείας σχεδίασης που διαμόρφωσε τη μόδα και την υλική κουλτούρα στα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η έκθεση παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τα αφηρημένα, γεωμετρικά μοτίβα της Andreeva με θέματα εμπνευσμένα από τον ηλεκτρισμό, το διάστημα και την πρώιμη ψηφιακή τεχνολογία (cyber), που την αναδεικνύουν ως μεμονωμένο ταλέντο του οποίου η εφευρετικότητα συχνά ξεπερνούσε το έργο των συντρόφων της ενώ αρκετές φορές έπρεπε να βρει τρόπους προκειμένου να ξεφύγει από τη λογοκρισία του Κόμματος.

Ταυτόχρονα, η έκθεση προβάλλει την επιτυχημένη και ενθουσιώδη συμβολή της Andreeva στην οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, παρουσιάζοντας επίσης σχέδια που αντανακλούσαν τις απαιτήσεις της οικονομίας για δημοφιλή, παραδοσιακά και εορταστικά θέματα. Παρουσιάζονται, λ.χ., έργα για υφάσματα που φιλοτεχνήθηκαν με την ευκαιρία των εορτασμών ιστορικών γεγονότων, όπως η πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα του κοσμοναύτη Yuri Gagarin το 1961 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Μόσχα το καλοκαίρι του 1980.

Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικά σχέδια, μελέτες και ιστορικά δείγματα υφασμάτων της Andreeva, καθώς και φωτογραφίες, αποσπάσματα ταινιών και ντοκιμαντέρ από τη κολεκτίβα του εργοστασίου ‘Κόκκινη Ρόζα’, σοβιετικά περιοδικά μόδας και εκθέσεις. Συμπληρώνεται από μεγάλης κλίμακας σύγχρονες αναπαραγωγές των υφασμάτων της Andreeva που οι θεατές θα μπορούν να αγγίξουν.

Επίσης, το έργο της Andreeva βρίσκεται σε διάλογο με τη Ρωσική Πρωτοπορία από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του MOMus, με μια σειρά από σχέδια υφασμάτων από τη δεκαετία του 1920, καθώς και έργα τέχνης που ενέπνευσαν το βιομηχανικό σχέδιο στα πρώτα σοβιετικά χρόνια, τα οποία διασώθηκαν χάρη στις άοκνες προσπάθειες του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη.

Ο πλούτος των διαθέσιμων ντοκιμαντέρ για το Εργοστάσιο Μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’, για τις διαδικασίες παραγωγής εκεί και την συνεργασία της Andreeva με τους/τις συντρόφους της στην κολεκτίβα, αποκαλύπτουν μια καλλιτέχνιδα της οποίας η δουλειά στο πολυσύχναστο και διάσημο στα σοβιετικά χρόνια εργοστάσιο, την ανέδειξε σε ηγετική μορφή και αυτόνομη καλλιτεχνική παρουσία με ιδιαίτερο ύφος. Αναγνωρίζοντας τη μοναδική καλλιτεχνική αξία του έργου της Andreeva το ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης εμπλούτισε πρόσφατα τις συλλογές του με 12 έργα της.

Η έκθεση συμβάλλει στο έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει διεθνώς για την τέχνη που έχει ως αντικείμενο την ύφανση και που πρόσφατα σε τρέχουσες εκθέσεις δεθνώς (λ.χ. «Unravel» στο Barbican το 2024 και «Woven Histories: Textiles and Modern Abstraction» που θα ολοκληρώσει την τρέχουσα περιοδεία του στο MoMA το 2025), τονίζοντας αφενός τη φεμινιστική έμφαση στις γυναίκες δημιουργούς, μετατοπίζοντας, όμως, ταυτόχρονα το επίκεντρο από τις χειρονακτικές τεχνικές, όπως η υφαντική, το κέντημα και το καπιτονέ, και την στερεότυπη «θηλυκότητά» τους, σε ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής κλωστοϋφαντουργίας μεγάλης βιομηχανικής κλίμακας που οργανώθηκε ως κολεκτίβα μέσα στο κομμουνιστικό σύστημα.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο (εκδ. Scheidegger & Spiess, Ζυρίχη) με κείμενα διεθνών μελετητών, επιμελητών και κριτικών, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες της εργοστασιακής παραγωγής υφασμάτων από κολεκτίβες.

Επιμέλεια: Christina Kiaer, ειδικός στην Σοβιετική Ιστορία της Τέχνης, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Northwestern University, ΗΠΑ

Βοηθός Επιμελήτρια: Αγγελική Χαριστού, Ιστορικός της Τέχνης, MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με: Anna Andreeva Estate (Βασιλεία), Layr Gallery (Βιέννη)

Υποστήριξη έκθεσης: Kristina Krasnyanskaya

Υποστήριξη καταλόγου: Konstantin & Victoria Yanakov

 

SAVE THE DATES

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

12:00-15:00

Ημερίδα με τη συμμετοχή διεθνών μελετητών, επιμελητών και κριτικών για τις διαδικασίες της εργοστασιακής παραγωγής υφασμάτων από κολεκτίβες.

Πρώτη επίσκεψη/preview στην έκθεση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ομιλητές:

  • Christina Kiaer – Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Northwestern University, ΗΠΑ, Επιμελήτρια της έκθεσης
  • Anna DumontΜεταδιδακτορικός Συνεργάτης, Max Planck Institute for Art History, Ρώμη 
  • Ευάγγελος Κοτσιώρης – Βοηθός Επιμελητής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου, MoMA, Νέα Υόρκη 
  • Julia TulovskyΕπιμελήτρια, Zimmerli Museum, Rutgers University, ΗΠΑ
  • Xenia Vytuleva-HerzAnna Andreeva Estate (Βασιλεία)

Συντονισμός: Μαρία Τσαντσάνογλου – Καλλιτεχνική Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία.

 

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

10:00-18:00

Open day για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Το Τενεκεδένιο Σχολείο

Με τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ιωνία (Σμύρνη), θα κατακλύσουν τη Θεσσαλονίκη. Στον οικιστικό χώρο της Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκαν περί τους 110.000 πρόσφυγες, όταν ο πληθυσμός στην ίδια περιοχή ήταν περίπου 120.000.

Πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Άνω Πόλη, κτίζοντας παράγκες σε επαφή με τα κάστρα, ενώ αρκετοί βρήκαν καταφύγιο στο κέντρο της πόλης, στους ναούς, με επίκεντρο τον ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, σε σχολεία, τεμένη και εμπορικές στοές. Παράλληλα, άλλοι πρόσφυγες αναπτύχθηκαν στην Καλαμαριά, την Τούμπα και την Αγία Φωτεινή, άλλοι κατευθύνθηκαν στα περίχωρα, κι εγκαταστάθηκαν σε στρατόπεδα, ή ίδρυσαν συνοικισμούς, σε ανάμνηση των αλησμόνητων πατρίδων (Κορδελιό, Μενεμένη, Ξηροκρήνη, Νέα Ευκαρπία, Νέα Κρήνη, Νέα Μηχανιώνα, Νέα Μαγνησία, Συκιές, Νεάπολη, Σαράντα Εκκλησιές).

Ένα χρόνο μετά την εγκατάστασή τους, το 1923, χιλιάδες παιδιά δεν έχουν καμία εκπαίδευση- η Πρόνοια και το κράτος δεν έχει δυνατότητες να παρέχει σχολικές υποδομές κι έτσι με πρωτοβουλία των ίδιων των προσφύγων, μία μοναδική ιστορία γεννιέται…

 

Στην αυλή του Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» στην Τούμπα, οι πρόσφυγες αδελφοί –και πρόγονοί μας- από την Σμύρνη έφτιαξαν με τα ίδια τους τα χέρια, από ξύλα και τενεκέδες, το πρώτο προσφυγικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, όπου μέχρι και σήμερα υπάρχει το 56ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης με την επιγραφή «Τενεκεδένιο Σχολείο».

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Στην ιστορία ζωντανεύει μία αξιολάτρευτη παρέα προσφυγόπουλων του 1923, η οποία μαζί με τους γονείς και τους αγαπημένους τους δασκάλους, τον –λόγιο- κύριο Χαρίλαο και την –μελωδικότατη- κυρία Πολυξένη, έγραψαν Ιστορία. Μέσα από τις λάσπες των προσφυγικών καταυλισμών ενώθηκαν, συν δημιούργησαν κάνοντας την αναποδιά παιχνίδι, την δυσκολία ελπίδα και την προσφυγιά αλληλεγγύη.

 

«ΤΟ ΤΕΝΕΚΕΔΕΝΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», το θεατρικό έργο, βασισμένο σε πραγματικά ιστορικά στοιχεία, με αυθεντική πρωτότυπη μουσική και παραδοσιακά σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, ζωντανεύει φέτος στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία, ως ένα από τα πιο συγκινητικά κομμάτια της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

 

Παίζουν και τραγουδούν:

Κέλλυ Γιακουμάκη, Ηλίας Παπαδόπουλος ,Πέτρος Ζαφειρίου, Θανάσης Χασιώτης, Πασχαλίνα Τζιλή, Μελίνα Ταχτσίδου.

Συντελεστές:

Κείμενα: Άννα Ιακώβου,

Εικονογράφηση: Εύα Καραντινού,

Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Νασιούλα,

Βοηθός Σκηνοθέτη – παραγωγής: Νίκη Αναστασίου,

Μουσική – ενορχήστρωση: Θοδωρής Παπαδημητρίου,

Μουσική διδασκαλία: Κέλλυ Γιακουμάκη,

Χορογραφίες: Χρήστος Κατίδης,

Σκηνικά Κοστούμια: Μαγδαληνή Σίγα,

Βοηθός Σκηνογράφου Ενδυματολόγου: Ειρήνη Αγιαννίτη,

Κατασκευή Κοστουμιών: Ελένη Χασιώτη,

Τεχνική υποστήριξη: Μιχάλης Βιδάλης, Ιάσονας Πετρίδης

Ιδέα-καλλιτεχνική επιμέλεια: Παύλος Μητσόπουλος

Παραγωγή: Παραδοσιακό Θέατρο

 

Σημείωση:

Το Παραδοσιακό Θέατρο έρχεται να δημιουργήσει έργα εμπνευσμένα από τη σύγχρονη ελληνική παράδοση κι ιστορία. Ακολουθείστε το στα social για διαρκή ενημέρωση.

Facebook: https://www.facebook.com/paratheatro

Instagram: https://www.instagram.com/paratheatro/

 

O Καρυοθραύστης

O Καρυοθραύστης του Ε.Τ.Α. Χόφμαν επιστρέφει για 2η χρονιά στο METROPOLITAN: The Urban Theater από τις 7 έως τις 29 Δεκεμβρίου 2024

Μουσική: Π.Ι. Τσαϊκόφσκι

Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Μαλακόζη

 

Ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων «Καρυοθραύστης», η ωραιότερη χριστουγεννιάτικη ιστορία του Γερμανού συγγραφέα Έρνεστ Τέοντορ Αμαντέους Χόφμαν, επιστρέφει ανανεωμένη στη σκηνή του θεάτρου Metropolitan, σε μουσική Τσαϊκόφσκι, διασκευή Γιώτας Καλτσίδου, σκηνοθεσία Ανδρονίκης Μαλακόζη και έναν θίασο αποτελούμενο από πέντε ηθοποιούς και τρεις μπαλαρίνες!

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Παραμονή Χριστουγέννων και η μικρή Μαίρη παίρνει από τον αγαπημένο της νονό το πιο παράξενο δώρο: έναν Καρυοθραύστη, ένα παιχνίδι με πλούσια ιστορία που εξάπτει τη φαντασία της και ζωντανεύει στο όνειρό της. Μαζί, θα ζήσουν την πιο απίστευτη περιπέτεια, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον πιο φοβερό εχθρό, θα κινδυνεύσουν να χάσουν τα πάντα αλλά θα βρουν το πιο σπουδαίο: την αγνή και ανιδιοτελή αγάπη, που μας δίνει τη δύναμη να παλεύουμε στη ζωή μας για όσα αξίζουν.

Πασπαλισμένη με τη φροντίδα της Παιδικής Σκηνής Θεσσαλονίκης, «Ο Καρυοθραύστης» είναι μια συναρπαστική παράσταση για όλη την οικογένεια, ένας ύμνος στην αγάπη και τη φιλία, μια ευχή για τα φετινά Χριστούγεννα: να αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα και να βλέπουμε τους άλλους με τα μάτια της καρδιάς!

Ετοιμαστείτε να φωνάξετε δυνατά: «ΣΕ ΑΓΑΠΩ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ!»

 

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Ε.Τ.Α. Χόφμαν

Μουσική: Π. Ι. Τσαϊκόφσκι

Διασκευή: Γιώτα Καλτσίδου

Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Μαλακόζη

Κίνηση – Χορογραφίες: Δημήτρης Μέξης

Χορογραφίες μπαλέτου: Δήμητρα Γκουντιού – Πωλίνα Τσομπάνογλου

Σκηνικά: Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης

Κοστούμια: Κατερίνα Καραογλάνη

Φωτισμοί: Emin Sirimsi

Φωτογραφίες – Trailer: Karen Gkiounasian

Γραφιστικός σχεδιασμός: Playwalk

Τεχνική κάλυψη: Θοδωρής Σταματίου

Επικοινωνία – Προβολή: Λία Κεσοπούλου

Παραγωγή: Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης

 

Επί σκηνής: Βίκυ Δαλαμήτρα, Δήμητρα Γκουντιού, Δημήτρης Μέξης, Κωστής Κοσμίδης, Ξένια Παπαϊωάννου και οι μπαλαρίνες Βασιλική Οικονόμου, Δάφνη Γιαννακέρη και Πωλίνα Τσομπάνογλου

 

 

 

 

Θορυβότονα

Ήχος, μουσική, κινητική γλυπτική 

Έκθεση του Νίκου Τσινίκα με κινητικά ηχητικά γλυπτά

Εγκαίνια: Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024, στις 17:00

 

Μια ξεχωριστή έκθεση με κινητικά γλυπτά που παράγουν ήχους θα φιλοξενήσει το ΝΟΗΣΙΣ.

Πρόκειται για την έκθεση «Θορυβότονα» του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, αρχιτέκτονα, κ. Νίκου Τσινίκα, που ήδη εντυπωσίασε το κοινό στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενήθηκε πρόσφατα.

Η έκθεση αποτελείται από 8 ηχητικά-κινητικά γλυπτά και μια μεγάλη οθόνη με βίντεο 6 λεπτών, όπου ακούγονται οι ήχοι από κάθε ηχογόνο αντικείμενο.

Ο κ. Νίκος Τσινίκας δημιούργησε τα γλυπτά «παντρεύοντας» την επιστήμη με τις τέχνες και τις γνώσεις του στο σχέδιο, τη μηχανολογία και την ακουστική των χώρων με την αγάπη του για τη μουσική.

Μάλιστα το κοινό θα μπορεί να αγγίξει τα περίπλοκα και πρωτότυπα έργα και να ακούσει ηχητικά εφέ, καθώς τα ξεχωριστά γλυπτά του κ. Τσινίκα παράγουν και ήχους.

Τα εκθέματα θα αναπτυχθούν στη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, δίπλα στο Μουσείο Τεχνολογίας και θα παραμείνουν στο ΝΟΗΣΙΣ μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2025.

 

 

Τα Χριστούγεννα του κυρίου Σκρουτζ

O κος Σκρουτζ, ο γεροτοκογλύφος, γεμάτος αδιαφορία για τη χριστουγεννιάτικη μαγεία, συναισθήματα ή τρυφερότητα, μετράει τα λεφτά του. Δεν συγκινείται από τα παιδιά που τραγουδούν τα κάλαντα και το γιορτινό πνεύμα δεν τον αγγίζει καθόλου.

Απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο.

Όμως η μοίρα που τον θέλει εγωιστή δεν θα έχει για πολύ το πάνω χέρι. Ποτέ δεν είναι αργά για ένα θαύμα!

Τα Χριστούγεννα του Ποντικομικρούλη

Τα φετινά Χριστούγεννα το κουκλοθέατρο Χριστίνας Μπήτιου τα υποδέχεται με μια τρυφερή ιστορία που θα μιλήσει στην καρδιά μικρών και μεγάλων.

Τα παιδιά θα ταξιδέψουν στο νόημα των Χριστουγέννων με τη βοήθεια της κούκλας του «Ποντικομικρούλη», που μέσα από χιούμορ και φαντασία, εύκολα θα τα καταφέρει να αγγίξει με ζεστασιά τις ψυχές των παιδιών. Ο «Ποντικομικρούλης» τρυπώνει μέσα στο κουκλοθέατρο την παραμονή των Χριστουγέννων και εκεί βρίσκει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και αρχίζει να σκαρφαλώνει το δύσβατο δρόμο για την κορυφή. Προσπερνά τα στολίδια-παγίδες για να φτάσει το στόχο του: να αγγίξει το λαμπερό αστέρι στην κορυφή του. Τι λέτε θα τα καταφέρει?

Ομήρου Οδύσσεια

Η “Οδύσσεια” του Ομήρου από τον Μικρό Βορρά έρχεται το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελόκηπων “Καραπάντσειο” για μία μοναδική παράσταση.

Ο Μικρός Βορράς παρουσιάζει την “Οδύσσεια” του Ομήρου, το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατ’ εξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης, τη σύνδεση με την έννοια “πατρίδα” και “νόστος”.

 

Όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές γίνονται ένα, δημιουργώντας μια αρμονική και μοναδική εξιστόρηση των ταξιδιών του θαλασσοπόρου Οδυσσέα.

Μέσα από διάφορα είδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική και τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και φυσικά διάδραση το θέατρο μεταμορφώνεται σε χώρο που αποκαλύπτει τον μοναδικό κόσμο του Οδυσσέα, έναν κόσμο ωρίμανσης και συνάντησης με το απρόσμενο.

Οι θεατές γίνονται συνταξιδιώτες και οι ηθοποιοί το όχημα, ώστε να ξετυλιχθεί το μεγαλείο του κειμένου.

Ο στόχος είναι διπλός: o Μικρός Βορράς υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς στο δύσκολο έργο τους αλλά προσφέρει και μια ώρα μαγείας και σκηνικής αλήθειας στο θέατρο αλλά και μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Η Οδύσσεια ξεκίνησε το ταξίδι της τo Νοέμβριο του 2018 και παρουσιάζεται σε χώρους πολιτισμού, δημοτικά και γυμνάσια όλης της Βόρειας Ελλάδας.

 

 

Συντελεστές

Κείμενο: Μικρός Βορράς
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Σκηνικό: Μαρία Καβαλιώτη
Κοστούμια-Μακιγιάζ-Χτενίσματα: Στέφανος Μπαμπούλης
Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου, Γιώργος Βραχνός
Επιμέλεια Κίνησης: Λένα Μοσχά
Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Πολυξένη Αϊμαλιώτη
Φωτογραφίες: Ζαφείρης Σαλμανλής
Βίντεο: Γιάννης Τόμτσης
Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου.
Φιλολογική επιμέλεια: Αναστασία Κεφαλά

Παίζουν: Μαρία Ματσίκα, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Νεφέλη Μπένου, Αλέξανδρος Νικολαΐδης

 

Το νησί της Μαρίας

Victoria Hislop

Διασκευή – Στίχοι – Σκηνοθεσία: Ιωάννα Μαρκέλλα Χαλκιά

«Κι αν είσαι διαφορετικός, καθένας είν’ μοναδικός.»
Victoria Hislop «Το νησί της Μαρίας»

Η Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει κατά την χειμερινή θεατρική περίοδο 2024 – 2025, το έργο της Victoria Hislop «Το νησί της Μαρίας», στην αίθουσα «Ολύμπιον».

Η παράσταση αναδεικνύει τον θρίαμβο της ανθρώπινης θέλησης, τη δύναμη της συλλογικότητας και της ελπίδας, τη μεγαλοσύνη της αγάπης και της συμφιλίωσης. Μια μοναδική και συναρπαστική ιστορία για την αγάπη και τον αποχωρισμό. Εμπνευσμένη από το παγκόσμιο μπεστ σέλερ «Το Νησί» και προσαρμοσμένη για παιδιά, η συγκινητική ιστορία της Μαρίας για το πως η ζωή της συνδέθηκε με τη Σπιναλόγκα είναι ένας ύμνος στη φιλία, την οικογένεια και την ελπίδα. Αφορμή της παράστασης μια ασθένεια αληθινή –όπως και η πρόσφατη πανδημία– που θίγει ζητήματα τα οποία παραμένουν επίκαιρα στις μέρες μας και αγγίζουν τα παιδιά.

Ένα κορίτσι, η μικρή Ρίτα, ζει με τους γονείς της στην Αγγλία και κάθε καλοκαίρι πάει διακοπές στην Κρήτη για να δει τη γιαγιά της, τη Μαρία. Σ’ αυτό το ταξίδι, γιαγιά κι εγγονή ξεκινούν μια διαδρομή πίσω στον χρόνο, τότε που η γιαγιά ήταν μικρή και ζούσε με τους γονείς και την αδερφή της στο χωριό Πλάκα απέναντι από τη Σπιναλόγκα. Έτσι η Ρίτα μαθαίνει για το παρελθόν και τις ρίζες της οικογένειάς της, αλλά και για τη νόσο Χάνσεν, γνωστή ως λέπρα. Μέσα από την εξιστόρηση της γιαγιάς, θα ανακαλύψει τη δημοκρατική κοινότητα των ασθενών του νησιού, το σχολείο που έφτιαξε εκεί η δασκάλα προγιαγιά της αλλά και την προσφορά της επιστήμης όταν τελικά ανακαλύπτεται το πολυπόθητο φάρμακο και η Σπιναλόγκα κλείνει μαζί με την ιστορία μας, με ένα μεγάλο Κρητικό γλέντι.

Μια παράσταση για το κοινωνικό στίγμα, τον εκφοβισμό, την προκατάληψη και τον φόβο –ως επακόλουθα της άγνοιας– για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής, την αλληλεγγύη, το σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα και το θάρρος να τα ξεπεράσουμε όλα. Μια ιστορία για το πως κατορθώνει να θριαμβεύει η ευτυχία και η αισιοδοξία ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

 

Συντελεστές

Μετάφραση – Διασκευή – Στίχοι – Σκηνοθεσία: Ιωάννα Μαρκέλλα Χαλκιά

Μουσική: Γιώργος Τζιαφέττας

Χορογραφίες – Κινησιολογία: Κατερίνα Αντωνιάδου

Ζωγραφική Εκτέλεση Σκηνικού – Μάσκες: Αναστασία Σουέλα Τζάτζο

Video Art: Κώστας Αμοιρίδης

Φωτισμοί – Ηχοληψία: Δημήτρης Κοκολινάκης

Επιμέλεια Κοστουμιών: Φούλη Βουτσά

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κυριάκος Δανιηλίδης, Λίλα Παντελίδου, Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου, Φένια Σαλούκα, Κασσιανή Τζιάτζη & Θανάσης Τζιντζιός.

 

 

Pinocchio and friends

Η επίσημη θεατρική παράσταση με τα αυθεντικά κοστούμια του εξωτερικού για πρώτη φορά στην Ευρώπη σε σκηνοθεσία της Παυλίνας Χαρέλα

Οι αγαπημένοι ήρωες ζωντανεύουν σε μια μαγική θεατρική παράσταση, βασισμένη στην ομώνυμη βραβευμένη σειρά της Rainbow S.p.A. για λίγες μόνο παραστάσεις στο θέατρο Βακούρα, κάθε Κυριακή στις 11:30

 

Το κλασικό παραμύθι του Πινόκιο, αριστούργημα της παιδικής λογοτεχνίας, που έχει μαγέψει γενιές μικρών και μεγάλων θεατών, παρουσιάζεται τώρα σε μια νέα εκδοχή. Η ιστορία του Πινόκιο έχει προσαρμοστεί αμέτρητες φορές στον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση και την παιδική λογοτεχνία, ενώ έχει μεταφραστεί σε πάνω από 300 γλώσσες.

Ποιο είναι, όμως, το μήνυμα που φέρνει ο νέος Πινόκιο; Ο σύγχρονος Πινόκιο αναδεικνύει την ουσία που κάνει την ιστορία τόσο εμπνευσμένη, μιλώντας στα παιδιά στη γλώσσα του σήμερα.

Η παράσταση είναι γεμάτη εκπλήξεις, αστεία και τρυφερά μηνύματα που θα κερδίσουν την προσοχή των παιδιών, ενώ παράλληλα θα τους διδάξουν σημαντικές αξίες όπως η φιλία, η αγάπη, ο σεβασμός, η ειλικρίνεια, η υπομονή, η ενσυναίσθηση και η θετική συμπεριφορά.

Το νέο αυτό έργο μιλάει κατευθείαν στις καρδιές των παιδιών και ενθαρρύνει τα όνειρά τους με έναν διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό τρόπο.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Στο μαγικό κατάστημα παιχνιδιών του Τζεπέτο ζει ο Πινόκιο μαζί με πολλά άλλα παιχνίδια σαν κι αυτόν. Εκεί βρίσκονται και οι φίλοι του: η Φρίντα, η ατρόμητη ξύλινη πειρατίνα και αχώριστη φίλη του, καθώς και ο γκρινιάρης Γρύλος, στον οποίο η νεράιδα με τα γαλάζια μαλλιά έχει αναθέσει να προσέχει τον Πινόκιο και τους φίλους του όταν εκείνη απουσιάζει. Μαζί τους και μια ομάδα μικρών ηρώων, πάντα έτοιμοι για νέες περιπέτειες.

Θα καταφέρει ο Τζεπέτο να βάλει τον σκανδαλιάρη Πινόκιο σε τάξη ή μήπως ο ξύλινος ήρωας και οι φίλοι του θα τον οδηγήσουν σε περιπέτειες που ούτε καν είχε φανταστεί;

Τι θα κάνει η νεράιδα με τα γαλάζια μαλλιά για να τους βοηθήσει; Θα καταφέρουν οι γνωστοί κατεργάρηδες, ο Ματζιαφόκο, η Αλεπού και ο Γάτος να παραπλανήσουν τους ήρωές μας; Έτοιμοι για Περιπέτεια;

Με νέους φίλους, σκανταλιές και απρόσμενα γεγονότα, η παράσταση «PINOCCHIO and friends» θα σας ταξιδέψει σε έναν κόσμο όπου η μαγεία και η φαντασία δεν έχουν όρια! Η συναρπαστική ιστορία του Πινόκιο, του ξύλινου αγοριού που ονειρεύεται, γελάει, μαθαίνει και μέσα από τις περιπέτειες, μας υπενθυμίζει τι σημαίνει να παραμένουμε πιστοί στα όνειρα και τις αξίες μας.

 

Συντελεστές

Κείμενο: Μάνος Τσότρα από μια ιδέα του “Iginio Straffi”

Σκηνοθεσία: Παυλίνα Χαρέλα

Μουσική: Χάρης Γκατζόφλιας

Σκηνογραφία: Ντίνα Ζαφειρίου

Χορογραφίες: Ελένη Χρυσομάλλη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Βόγλη

Ειδικές κατασκευές κοστουμιών: Νίκος Μηνάς

Κατασκευή Γρύλου: Άννα Wasiak

Φωτισμοί: Τρύφωνας Κεχαγιάς

Κατασκευές Σκηνικών: KOLOSSAION PRODUCTIONS

Σκηνοθεσία trailer: Παναγιώτης Κουντουράς

Φωτογράφιση: Γιώργος Νάκης

Παραγωγή: Kolossaion Productions

Πρωταγωνιστούν: Έλμα Βλαστοπούλου, Χρήστος Γκουτσίδης, Γιάννης Δάφνης, Δημήτρης Κιουρτσίδης, Αλέξανδρος Μαύρου, Μαρία Σπυριδοπούλου, Ευαγγελία Τεστεμπάση

 

Το Ξωτικό και το Μυστήριο των Χριστουγέννων

Οι Twimagination και το Artbox Fargani, την φετινή χρονιά θα γιορτάσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων με μια νέα, φαντασμαγορική παράσταση με ειδικά εφέ, πρωτότυπη μουσική, ζογκλερικά, lighting show και μαγικές χορογραφίες, που θα μεταφέρει τα παιδιά και ολόκληρη την οικογένεια σε ένα χιονισμένο και χριστουγεννιάτικο τοπίο.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Έλμερ το ξωτικό πρέπει να βοηθήσει τον Άη Βασίλη για να βρουν το φως των αστεριών που χάθηκε από όλα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Το σκανταλιάρικο ξωτικό Μόργκαν έκλεψε το φως των αστεριών και τώρα πρέπει να βιαστούν για να σώσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων. Είστε έτοιμοι και έτοιμες να σώσετε τα φετινά Χριστούγεννα;

Ένα μοναδικό christmas show στα πρότυπα του εξωτερικού, αλλιώτικο από όλα τα άλλα με τα πιο όμορφα μηνύματα!

Η πίστη στον εαυτό μας, η δύναμη της φιλίας, η συνεργασία και η εμπιστοσύνη είναι τα κύρια συστατικά της Χριστουγεννιάτικης μαγείας.

Εσείς, θα το χάσετε;

 

Συντελεστές

Πρωτότυπο Κείμενο: Βασίλειος Αραμπατζής, Χριστόφορος Χριστοφορίδης

Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Χριστοφορίδης

Πρωτότυπη Μουσική: Κωνσταντίνος Μοσχοβίτης (Cosmosh)

Χορογραφίες/Κινησιολογία: Φιλιώ Ζαγοράκη

Sound Design: Γιώργος Alushi

Video Animation: Πάρης Γρηγοράκης

Σχεδιασμός Φωτισμού: Χριστόφορος Χριστοφορίδης, Παναγιώτης Μητσόπουλος

Κατασκευή/Σχεδιασμός Σκηνικών: Kolossaion Production

Υπεύθυνη Σχολείων: Ελευθερία Καμπαγιοβάνη

 

Διανομή/Πρωταγωνιστούν

Καπρίτσιος Παναγιώτης, Κωνσταντίνα Γεροθανάση, Νικόλαος Πρέζιος, Νικόλαος Πέτρου

 

13o Open House Thessaloniki 2024

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής. Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται ετησίως το φθινόπωρο, από το 2012, σημειώνοντας δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις σε κάθε διοργάνωση!

Το 13ο OPEN HOUSE Thessaloniki θα πραγματοποιηθεί στις 23 – 24 Νοεμβρίου 2024, με παράλληλες δράσεις που θα ξεκινήσουν μια εβδομάδα νωρίτερα.

 

 

Παράλληλες Δράσεις:

MADE IN THESSALONIKI

16, 17 & 19 Νοεμβρίου 2024

Η παράλληλη αυτή δράση, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του OPEN HOUSE Thessaloniki, περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής. Η δράση έχει ως στόχο να συστήσει στο κοινό τις παραγωγικές διαδικασίες και τις τεχνικές που ακολουθούνται για τη δημιουργία ενός προϊόντος. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από δημιουργούς-παραγωγούς διαφόρων κλάδων και το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής των έργων τους.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν για όλους.
Δεν γίνονται κρατήσεις. Για την παρακολούθηση των ξεναγήσεων επισκέπτεστε τον κάθε χώρο εντός του διαθέσιμου ωραρίου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

Παράλληλα, θα διεξαχθούν ξεναγήσεις στο Εργοστάσιο Σουρωτή στις 19/11, 13:00 – 15:00.

 

OPEN WALKS

16 & 17 Νοεμβρίου 2024

Όπως καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι θεματικές διαδρομές του ΟΗΤ μας ξεναγούν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό.

Η φετινή διαδρομή θα ξεναγήσει τους επισκέπτες στο Λιμάνι, στις 16 & 17 Νοεμβρίου.

 

OPEN SCHOOL

18 & 22 Νοεμβρίου 2024

Το καθιερωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHT περιλαμβάνει προγραμματισμένες επισκέψεις σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος των OPEN TOURS και των χώρων δημιουργίας του MADE in Thessaloniki, οι οποίες απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς φορείς (σχολεία, σχολές ή και άλλα οργανωμένα γκρουπ).

Για τη συμμετοχή στη δράση είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Οι θέσεις έχουν καλυφθεί.

 

OPEN TOURS

23 & 24 Νοεμβρίου 2024

Η κύρια δράση του OPEN HOUSE Thessaloniki, OPEN TOURS, αφορά ένα σαββατοκύριακο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε πλήθος κτιρίων και χώρων της πόλης με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο, στα τέλη του Νοεμβρίου. Τις πόρτες τους ανοίγουν δεκάδες κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον –ιστορικά, αλλά και σύγχρονα, δημόσια και ιδιωτικά, χώροι κατοικίας, εργασίας, πολιτισμού, αναψυχής, λατρείας, μνημεία– ενώ τις ξεναγήσεις αναλαμβάνουν οι εθελοντές της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί εδώ.

 

 

Επίσης:

OPEN CALL FOR VISUAL STORIES

16 Νοεμβρίου – 16 Δεκεμβρίου 2024

OPEN BOX

16 – 24 Νοεμβρίου 2024

OPEN VOTE

23 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2024

OPEN PHOTO

23 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2024

OPEN OFFICE

πρεμιέρα: 25 Νοεμβρίου 2024

OPEN YOUR MAP

23 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2024

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

18 – 24 Νοεμβρίου 2024

LIVE-STREAMING TOURS

18 – 22 Νοεμβρίου 2024

TIME TO CLOSE PARTY

24 Νοεμβρίου 2024, 21:30

 

Open House Thessaloniki 2019. Photo by John Simitopoulos © Courtesy of Open House Greece.

 

Η Πεντάμορφη και το Τέρας – The musical

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», το νέο φαντασμαγορικό μιούζικαλ της Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης σε σκηνοθεσία Πασχάλη Αραμπατζή, μουσική-τραγούδια Αίσωνα και χορογραφίες Δημήτρη Μέξη, επιστρέφει στο METROPOLITAN: The Urban Theater με νέες παραστάσεις.

Το θρυλικό παραμύθι της Γαλλίδας μυθιστοριογράφου Γκαμπριέλ-Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλενέβ ζωντανεύει ξανά στη σκηνή του METROPOLITAN, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να μάθουν να κοιτούν τον κόσμο με την καρδιά.

 

Από την 1η Ιανουαρίου, ο έρωτας ανθίζει ξανά, μέσα από το φαντασμαγορικό μιούζικαλ για όλη την οικογένεια!

 

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Μέσα από ένα εντυπωσιακό σκηνικό που μεταμορφώνεται με τρόπο «μαγικό», μεταφερόμαστε με τη δύναμη της φαντασίας μας σε μια χώρα μακρινή και σε ένα κάστρο επιβλητικό, για να συναντήσουμε τον αλαζόνα πρίγκιπα της ιστορίας μας: ένα νέο αγόρι που είχε τα πάντα – ομορφιά, πλούτη και εξουσία – εκτός από το πιο ουσιαστικό: αγάπη στην καρδιά του. Και επειδή στα παραμύθια η αλαζονεία και η αδικία «πληρώνονται», ο πρίγκιπάς μας θα τιμωρηθεί σκληρά και θα καταδικαστεί να ζει ως Τέρας στο παγωμένο από τη μοναξιά βασίλειό του. Πώς θα απαλλαγεί από την τρομερή κατάρα; Θα μπορούσε ποτέ ένα Τέρας να αγαπήσει και να αγαπηθεί; Και ποιον ρόλο θα παίξει στην ιστορία μας η πεντάμορφη και πανέξυπνη Μπελ, μια νέα, δυναμική γυναίκα που θέλει να ορίζει τη ζωή της;

Με έναν θίασο εννιά ταλαντούχων ηθοποιών, ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια και την υπογραφή του Αίσωνα στη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών, «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» που σκηνοθετεί ο χαρισματικός Πασχάλης Αραμπατζής είναι ένα μιούζικαλ που θα παρασύρει στον ρυθμό του μικρούς και μεγάλους, εμπνέοντάς τους να βρουν το φως στο σκοτάδι, να θαυμάσουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου και να κρατήσουν στην καρδιά τους ένα μήνυμα: ότι η αγάπη ευνοεί τους τολμηρούς! Γιατί, «σ’ αυτόν τον κόσμο, όποιος δεν τολμά, ποτέ του δεν θα μάθει ν’ αγαπά».

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

“Η Πεντάμορφη και το Τέρας – The Musical”, βασισμένο στο κλασικό παραμύθι της Γαλλίδας μυθιστοριογράφου Γκαμπριέλ-Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλενέβ

Διασκευή: Πασχάλης Αραμπατζής – Αίσωνας

Σκηνοθεσία: Πασχάλης Αραμπατζής

Μουσική – Στίχοι: Αίσωνας

Χορογραφίες: Δημήτρης Μέξης

Σκηνικά – Props: Ελίζα Μοσχοπούλου

Κοστούμια – Μάσκες: Κατερίνα Καραογλάνη

Φωτισμοί: Αντώνης Διρχαλίδης

Γραφιστικός σχεδιασμός: Playwalk

Φωτογραφίες & Βίντεο: Karen Gkiounasian

Συνεργαζόμενο κομμωτήριο: Artisan hair & beauty studio

Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου

Παραγωγή: Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης

ΠΑΙΖΟΥΝ: Ειρήνη Ηροδότου, Στέλιος Ζαφειρίου, Τάσος Ταλιανίδης, Ντίνος Φραγκούλης, Ευγένιος Κοψαχείλης, Ελένη Βουγιατζή, Δήμητρα Θεοδουλίδου, Κατερίνα Γανδά, Βασίλης Βακάλης

 

 

 

Game ON: Ελάτε να παίξετε video games που έχουν γράψει ιστορία! 

Αφιέρωμα σε ρετρό υπολογιστές και παιχνιδομηχανές

Το ΝΟΗΣΙΣ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυσή του, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ιστορία και την εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των παιχνιδομηχανών και των video games.

Σε έναν χώρο 1.000 τ.μ. επισκέπτες και επισκέπτριες όλων των ηλικιών μπορούν να:

  • Διασκεδάσουν παίζοντας δεκάδες video games που άφησαν ιστορία, όπως: Pac Man, Bubble Bobble, Tetris, Super Mario, Donkey Kong κ.ά.
  • Γνωρίσουν τον γίγαντα ΙΒΜ 1620, έναν υπολογιστή του 1960, με μέγεθος δύο δωματίων.
  • Μάθουν για την ιστορία και την εξέλιξη των υπολογιστών.
  • Δουν αυθεντικούς κλασικούς υπολογιστές από τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80.
  • Θυμηθούν παλιές διαφημίσεις γνωστών βιντεοπαιχνιδιών.

Το αφιέρωμα «Game ON» παρουσιάζεται στον όροφο του Μουσείου Τεχνολογίας.

 

 

Σε ειδικές εκδηλώσεις θα γίνεται επίδειξη λειτουργίας αναπαλαιωμένων υπολογιστών και παιχνιδομηχανών της ομάδας «Retroclub Θεσσαλονίκης». Σχετική ενημέρωση θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΝΟΗΣΙΣ.

 

4ο Φεστιβάλ Κόμικς Κιλκίς «COMICSVILLE» 2024

Το Καλλιτεχνικό και Πολιτιστικό σύνολο «η πόλις», παρουσιάζει για τέταρτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Κόμικς «COMICSVILLE» με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Κιλκίς.

Από την Παρασκευή 8 έως και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου η Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής θα φιλοξενήσει μια σειρά εκδηλώσεων (εκθέσεις, εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις κλπ) στις οποίες συμμετέχουν Έλληνες δημιουργοί και θεωρητικοί των κόμικς αλλά και καλλιτέχνες του εξωτερικού. Το κεντρικό θέμα για φέτος είναι τα ιταλικά κόμικς και η επίδρασή τους στην ελληνική σκηνή. Σε αυτήν την ατμόσφαιρα ο Χρήστος Σταμπουλής φιλοτέχνησε και την αφίσα του φετινού φεστιβάλ.

Όπως έχει καθιερωθεί τα δυο τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος ο χώρος της έκθεσης θα ανοίξει τις πόρτες του νωρίτερα (από Τετάρτη 6/11) για να υποδεχτεί σχολικά τμήματα της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού, καθώς και όλων των τάξεων του Γυμνασίου τα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν σε εργαστήρια σχετικά με την τέχνη και την τεχνική της κατασκευής χάρτινων ιστοριών και ηρώων.

Τα εγκαίνια του 4ου Πολυθεματικού Φεστιβάλ «COMICSVILLE» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 20:00 στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής (Νικ. Παναγιώτου 50, 61100, Κιλκίς).

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τον Σταύρο Κιουτσιούκη να σκιτσάρει ζωντανά, αποδίδοντας με το δικό του χαρακτηριστικό στιλ ορισμένα από τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα των ιταλικών κόμικς.

Οι καλεσμένοι του COMICSVILLE 2024

Στους φετινούς καλεσμένους, ομιλητές και διδάσκοντες στα εργαστήρια του 4ου Φεστιβάλ Κόμικς «COMICSVILLE» συγκαταλέγονται οι:

Maria Stojanova, εκπρόσωπος του συλλόγου «Art Equilibrium» | Vangel Srnakov, εικαστικός Γιάννης Αντωνόπουλος, δημιουργός κόμικς, σκιτσογράφος, ιστορικός | Νίκος Δαλαμπύρας, δημιουργός κόμικς, μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός, εκδότης του εκδοτικού οίκου «Ένατη Διάσταση» | Γιάννης Ιατρού, δικηγόρος, δημοσιογράφος | Σταύρος Κιουτσιούκης, δημιουργός κόμικς | Γιάννης Κουκουλάς, διδάκτωρ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και αρθρογράφος του ένθετου Καρέ-Καρέ στην Εφημερίδα των Συντακτών | Περικλής Κουλιφέτης, εικαστικός, δημιουργός κόμικς, αρθρογράφος | Σταύρος Σταυριανός, εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου «Jemma Press»

Εκδοτικοί Οίκοι

Στο χώρο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής θα φιλοξενηθούν τα περίπτερα δύο εκ των πιο δραστήριων εκδοτικών οίκων στον τομέα των κόμικς στην Ελλάδα, της «Jemma Press» και της «Ένατης Διάστασης». Στον χώρο αυτό, και κατά τη διάρκεια όλου του τριημέρου, μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να πάρουν μια καλή γεύση της σύγχρονης Ελληνικής παραγωγής κόμικς, να ενημερωθούν για τις νέες κυκλοφορίες, να ξεφυλλίσουν κόμικς κατά βούληση και φυσικά να προμηθευτούν τις εκδόσεις που θα τραβήξουν το μάτι τους.

Εκθέσεις

Έκθεση «Ανοιχτή πόλη»

Στον χώρο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής θα στεγαστεί η κεντρική έκθεση Ελλήνων και Ξένων δημιουργών με τίτλο «Ανοιχτή πόλη». Συνολικά συμμετέχουν πάνω από 50 Έλληνες και ξένοι δημιουργοί: Filip Andronic (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Bé (Γαλλία), Sebastià Cabot (Ισπανία), Pavel Čech (Τσεχία), André Ducci (Ιταλία), Flores Τhéo (Γαλλία), Pasquale Frisenda (Ιταλία), Aleksandar Ilicic, Jeroen Janssen (Βέλγιο), Joyeux Hélène (Βέλγιο), Łukasz Kowalczuk (Πολωνία), Milorad Vicanovic Maza (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Piotr Nowacki (Πολωνία), Ariane Pinel (Γαλλία), Ester Santovito (Ιταλία), Marco Stojanović (Σερβία), Aljiosa Tomic (Σερβία), Δημήτρης Αβραμόπουλος, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Γιάννης Αντωνόπουλος, Σταυρούλα Ανθηροπούλου, Χριστίνα Ανθηροπούλου, Αντώνης Βαβαγιάννης, Νάσος Βασιλακάκης, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Έλενα Γώγου, Σπύρος Δερβενιώτης, Τάσος Ζαφειριάδης, Πάνος Ζάχαρης, Έφη Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Καμένος, Μαρία Καιρίδου, Σταύρος Κιουτσούκης, Δημήτρης Κοσκινάς, Περικλής Κουλιφέτης, Μάνος Λαγουβάρδος, Ματζίρης Βαγγέλης, Ανέστης Μαυρομμάτης- Παρασίδης, Μαρία-Όλια Ντακογιάννη, Άρτεμις Πατερνά, Θανάσης Πετρόπουλος, Θανάσης Πέτρου, Κώστας Σκλαβενίτης, Σοφία Σπυρλιάδου, Ειρήνη Σκούρα, Χρήστος Σταμπουλής, Νίκος Σταυριανός, Άρης Τ., Μαρία Τζαμπούρα, Μανώλης Φραγγίδης, Άννα Χόλακ.

 

Έκθεση μαθητών και Νέων Καλλιτεχνών

Στον επάνω όροφο της Καπναποθήκης θα εκτεθούν τα έργα των μαθητών του τμήματος κόμικς των εργαστηρίων του Καλλιτεχνικού και Πολιτιστικού Συνόλου «η πόλις» καθώς και νέων δημιουργών, φίλων του «πόλις», ενώ θα διατίθενται και προσωπικές δημιουργίες τους.

Έκθεση – αφιέρωμα στον Hugo Pratt

Επίσης θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Hugo Pratt – CORTO MALTESE: η Κληρονομιά, το Έργο, η Βιογραφία» σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Πρόκειται για μια έκθεση-αφιέρωμα στον Hugo Pratt, δημιουργό του γνωστού ήρωα Κόρτο Μαλτέζε και έναν από τους σπουδαιότερους δημιουργούς κόμικς παγκοσμίως.

Ατομική έκθεση του Goran Dachev

Τέλος, στον επάνω όροφο θα μπορείτε να βρείτε την ατομική έκθεση του εικονογράφου από τη Βόρεια Μακεδονία, Goran Dachev. Μια έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Art Equilibrium» της γειτονικής χώρας.

Ομιλίες, δράσεις και παρουσιάσεις

Οι ομιλίες και τα panels που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του πολυθεματικού φεστιβάλ COMICSVILLE θα πραγματεύονται μια σειρά από ζητήματα γύρω από τα ιταλικά κόμικς και την επίδρασή τους στην ελληνική σκηνή. Η Ιταλία έχει μακρά παράδοση στα κόμικς, τα λεγόμενα «fumetti». Η ιταλική Disney, άφθονα pulp περιοδικά αλλά και πιο underground ή ανεξάρτητα κόμικς συνθέτουν την πλούσια ιταλική σκηνή η οποία έγινε γνωστή στην Ελλάδα μέσα από τις μεταφρασμένες εκδόσεις διαφόρων περιοδικών, από το διάσημο «Μίκυ Μάους» μέχρι την ενήλικη «Βαβέλ».

Ομάδα RPG

Φέτος για πρώτη φορά το COMICSVILLE θα διαθέτει στον επάνω όροφο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής χώρο για παιχνίδια ρόλων (RPG). Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ελεύθερα σε παιχνίδια RPG με την καθοδήγηση της ομάδας μας.

Εργαστήρια-Workshops

Τα πρωινά της Τετάρτης (6/11), της Πέμπτης (7/11) και της Παρασκευής (8/11) θα πραγματοποιηθούν στον επάνω όροφο της Καπναποθήκης εργαστήρια κόμικς που απευθύνονται σε σχολικά τμήματα της Δ’, Ε ‘και ΣΤ’ Δημοτικού καθώς και σε τμημάτων όλων των τάξεων του Γυμνασίου με τίτλο: «Μαθαίνοντας τι είναι η τέχνη του Σκίτσου και των Κόμικς». Μέσα από τα σύμβολα και τους «γλωσσικούς» τους κώδικες, τα παιδιά θα σχεδιάσουν τους πρώτους τους χαρακτήρες και θα δημιουργήσουν κόμικ στριπ με όποια τεχνοτροπία και όποιο σενάριο επιθυμούν. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να μπορέσουν τα παιδιά να εκφράσουν ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσω των εικόνων.

Διδάσκοντες των εργαστηρίων θα είναι οι Γιάννης Αντωνόπουλος (δημιουργός κόμικς, σκιτσογράφος, ιστορικός) και Περικλής Κουλιφέτης (εικαστικός, δημιουργός κόμικς, αρθρογράφος).

Την Κυριακή 10/11 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό εργαστήρι δημιουργίας εικαστικού εντύπου για εφήβους άνω των 12 ετών και ενήλικες. Το εργαστήρι θα συντονίζει η Σοφία Σπυρλιάδου, αρχιτεκτόνισσα, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και δασκάλα ζωγραφικής και κόμικς στα τμήματα του «πόλις».

Για κρατήσεις θέσεων είτε ως σχολικά τμήματα είτε ατομικά στο ανοιχτό εργαστήρι της Κυριακής, μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη των εργαστηρίων κ. Σοφία Σπυρλιάδου στο τηλέφωνο 6977300283

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Για τρία πρωινά πριν την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, στο χώρο της Καπναποθήκης θα φιλοξενούνται σχολεία για ξενάγηση στην έκθεση και για εργαστήρια κόμικς.

ΤΕΤΑΡΤΗ 6/11/2024 και ΠΕΜΠΤΗ 7/11/2024

9:00 – 10:15, 10:30 – 11:45 & 12:00 – 13:15: Εργαστήριο κόμικς (για τμήματα σχολείων Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού και όλες τις τάξεις του Γυμνασίου) «Μαθαίνοντας τι είναι η τέχνη του Σκίτσου και των Κόμικς» Διδάσκων: Γιάννης Αντωνόπουλος (σκιτσογράφος, δάσκαλος Comics για παιδιά και εφήβους): «Μαθαίνοντας τι είναι η τέχνη του Σκίτσου και των Κόμικς μέσα από τα σύμβολα και τους «γλωσσικούς» τους κώδικες, σχεδιάζουμε τους πρώτους μας χαρακτήρες και δημιουργούμε κόμικ στριπ με όποια τεχνοτροπία και όποιο σενάριο επιθυμούμε. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να εκφράσουμε ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας μέσω των εικόνων.»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/11/2024

9:00 – 10:15, 10:30 – 11:45 & 12:00 – 13:15: Εργαστήριο κόμικς (για τμήματα σχολείων Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού και όλες τις τάξεις του Γυμνασίου) «Μαθαίνοντας τι είναι η τέχνη του Σκίτσου και των Κόμικς» Διδάσκων: Γιάννης Αντωνόπουλος (σκιτσογράφος, δάσκαλος Comics για παιδιά και εφήβους): «Μαθαίνοντας τι είναι η τέχνη του Σκίτσου και των Κόμικς μέσα από τα σύμβολα και τους «γλωσσικούς» τους κώδικες, σχεδιάζουμε τους πρώτους μας χαρακτήρες και δημιουργούμε κόμικ στριπ με όποια τεχνοτροπία και όποιο σενάριο επιθυμούμε. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να εκφράσουμε ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας μέσω των εικόνων.»

9:00 – 10:15, 10:30 – 11:45 & 12:00 – 13:15: Εργαστήριο κόμικς (για τμήματα σχολείων Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού και όλες τις τάξεις του Γυμνασίου) «Το δικό μου κόμικ στριπ!» Διδάσκων: Περικλής Κουλιφέτης (σκιτσογράφος, εικαστικός): «Τι είναι ένα κόμικ στριπ; Πώς μπορούμε να πούμε μια ιστορία με λόγια και εικόνες σε μία μόνο σελίδα; Το κόμικ στριπ είναι μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές μορφές κόμικς όπου ήρωες όπως ο Τσάρλι Μπραόυν, η Μαφάλντα, o Ποπάι, ο Ισοβίτης και ο Ντόναλντ Ντακ έλαμψαν μέσα από σύντομες ιστορίες λίγων καρέ! Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα μάθουν αυτή τη μορφή κόμικς και θα φτιάξουν το δικό τους παρέα με τους φίλους τους!»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/11/2024

20:00: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

«Live Sketch Event» – Ο Σταύρος Κιουτσιούκης επανασχεδιάζει ζωντανά, μπροστά στο κοινό, εμβληματικά εξώφυλλα γνωστών ιταλικών κόμικς με το δικό του προσωπικό στιλ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/11/2024

18:30 – 19:45: «Τα ιταλικά κόμικς και η επίδρασή τους στην ελληνική σκηνή: Ιταλική Disney και pulp εκδόσεις fumetti» – Συζήτηση με τους Γιάννη Ιατρού (δικηγόρος, δημοσιογράφος), Γιάννη Κουκουλά (διδάκτωρ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και αρθρογράφος του ένθετου Καρέ-Καρέ στην Εφημερίδα των Συντακτών) (Μυστήρια Πράματα) και Περικλή Κουλιφέτη (εικαστικός, δημιουργός κόμικς, αρθρογράφος). Συντονίζει η Σοφία Σπυρλιάδου

20:00 – 21:00: «Τα ιταλικά κόμικς και η επίδρασή τους στην ελληνική σκηνή: underground σκηνή και ανεξάρτητοι δημιουργοί» – Συζήτηση με τους Γιάννη Ιατρού (δικηγόρος, δημοσιογράφος), Γιάννη Κουκουλά (διδάκτωρ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και αρθρογράφος του ένθετου Καρέ-Καρέ στην Εφημερίδα των Συντακτών) (Μυστήρια Πράματα) και Περικλή Κουλιφέτη (εικαστικός, δημιουργός κόμικς, αρθρογράφος). Συντονίζει η Σοφία Σπυρλιάδου

ΚΥΡΙΑΚΗ 10/11/2024

11:00-14:00: Εικαστικό εργαστήρι (για εφήβους και ενήλικες). «Μοναδικό αντίτυπο: μια έκδοση για ένα άτομο». Διδάσκουσα: Σοφία Σπυρλιάδου: «Σε αυτό το τρίωρο εργαστήρι θα δημιουργήσουμε ένα μοναδικό, εικαστικό έντυπο χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές (όπως σκίτσο, χρώμα, μελάνι, κολλάζ), υλικά και μεθόδους βιβλιοδεσίας. Σκοπός είναι ο πειραματισμός με διάφορα μέσα και μεθόδους και η προσέγγιση μιας πιο αφηρημένης μορφής αφήγησης.»

ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ RPG

Καθόλη τη διάρκεια το φεστιβάλ οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν ελεύθερα τις εξής εκθέσεις: Έκθεση κόμικς σύγχρονων Ελλήνων και ξένων δημιουργών «Ανοιχτή Πόλη» | Έκθεση – αφιέρωμα στον Hugo Pratt σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών | Έκθεση εικονογράφησης του Βορειομακεδόνα καλλιτέχνη Goran Dachev σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Art Equilibrium» | Έκθεση κόμικς μαθητών του εργαστηρίου κόμικς του «πόλις» καθώς και Νέων Δημιουργών

Επίσης, στο χώρο των εκθέσεων οι επισκέπτες θα μπορέσουν να βρουν περίπτερα των εκδόσεων «Jemma Press» και «Ένατη Διάσταση» καθώς και το αυτοδιαχειριζόμενο περίπτερο μαθητών και νέων δημιουργών.

Φέτος για πρώτη φορά το COMICSVILLE θα διαθέτει στον επάνω όροφο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής χώρο για παιχνίδια ρόλων (RPG). Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ελεύθερα σε παιχνίδια RPG με την καθοδήγηση της ομάδας μας.

Ο Μικρός Πρίγκιπας

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Antoine de Saint – Exupery σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Νικολαΐδη, σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Πρωτοπορία

 

Πρεμιέρα: Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 17.00

Θέατρο Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου (Βαφοπούλου 5)

 

Πώς μπορούμε να συνδεθούμε ουσιαστικά με τους άλλους ανθρώπους; Ποια η σχέση του χρόνου μας με την φιλία; Μέσα σε ένα περιβάλλον σκληρό και ανταγωνιστικό πώς μπορούμε να θρέψουμε την τρυφερότητα; Μήπως η τρυφερότητα είναι η απάντηση στην ευτυχία; Ο Μικρός Πρίγκιπας ψάχνει τις απαντήσεις τόσο για τα παιδιά που θέλουν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο όσο και για τους “μεγάλους” που μεγαλώνουν παιδιά, που θέλουν να δουν ξανά τη ζωή με τα μάτια της καρδιάς, που θέλουν επί της ουσίας να σχετιστούν με τους ανθρώπους γύρω τους. Και μήπως τότε, σε συλλογικό επίπεδο, προκύπτει ένας καινούριος κόσμος;

 

Αυτός είναι και ο λόγος που το θεατρικό σχήμα επιστρέφει στον Μικρό Πρίγκιπα. Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά που δεν έπαψαν να κάνουν ερωτήσεις, στους ενήλικες που θέλουν ξανά να θυμηθούν πως ήταν κάποτε παιδιά. Γιατί, όπως πολύ εύστοχα είπε ο Στρατής Τσίρκας, o Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα σύμβολο, ένα αστέρι συναντίληψης και επικοινωνίας μέσα στους δύσκολους καιρούς, ένα φωτεινό σημείο στον δρόμο προς το απαραβίαστο δικαίωμα όλων μας να νοηματοδοτήσουμε τη ζωή.

Και αυτό δεν είναι εύκολο, το γνωρίζουμε. Έτσι όπως είναι δομημένη η καθημερινότητα χρειαζόμαστε ισχυρές άγκυρες προκειμένου να βρίσκουμε τα ανθρώπινα στοιχεία μας κάθε φορά που τα χάνουμε.

Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Σάββατα και Κυριακές στο θέατρό του. Οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να συμβάλλουν στην βελτίωση της σχολικής τους κοινότητας, μπορούν να απευθυνθούν στον Μικρό Βορρά για να φιλοξενηθεί το έργο και στο σχολείο τους.

 

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ των διαλογικών παραστάσεων του Μικρού Βορρά

Δεν είναι τυχαία η μεγάλη ζήτηση των παραστάσεων του Μικρού Βορρά. Με κέντρο την Θεσσαλονίκη, εδώ και 13 χρόνια, η παιδική και η εφηβική σκηνή του ταξιδεύει εντός και εκτός Ελλάδας, εκπροσωπεί τη χώρα σε Διεθνή Φεστιβάλ, ενισχύει την κριτική σκέψη των μαθητών, ενεργοποιεί το θάρρος τους, οικοδομεί πλαίσιο διαλόγου. Η προσέγγιση είναι προσωποκεντρική ενώ ταυτόχρονα τονίζεται η συλλογική διάσταση των πραγμάτων. Το Εκπαιδευτικό Δράμα και οι τεχνικές του κάνουν την παράσταση βιωματική και διαδραστική. Οι ηθοποιοί γίνονται εμψυχωτές, χρησιμοποιούν την τεχνική «Δάσκαλος σε Ρόλο», εξερευνούν σε συνεργασία με τα παιδιά, σκέψεις και συναισθήματα.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Μέσα από την πρόζα, την ομαδική αφήγηση, τη μουσική, το τραγούδι, την κίνηση και το σωματικό θέατρο, τον αυτοσχεδιασμό και τη διάδραση, οι ηθοποιοί γίνονται σύγχρονοι παραμυθάδες. Πρωτότυπες συνθέσεις με ενορχηστρωμένη μουσική στα τραγούδια και χρήση λουπιέρας όπου ζωντανά οι ηθοποιοί δημιουργούν ηχοτοπία, ρυθμούς και ατμόσφαιρες με τη φωνή τους. Όλοι οι χαρακτήρες που συναντά ο Μικρός Πρίγκιπας στο ταξίδι του από πλανήτη σε πλανήτη φορούν μάσκα full face, δίνοντας έτσι μια “αλλόκοτη” αλλά και κωμική διάσταση στους παράξενους – διαστημικούς, “μεγάλους” που συναντά ο Μικρός Πρίγκιπας.

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Νικολαϊδης

Θεατρική απόδοση Τάσος Ράτζος

Σκηνογραφία / ενδυματολογία / ειδικές κατασκευές Κατερίνα Λιόλιου

Κατασκευή επιπέδου Γιώργος Μαυρόπουλος

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση Θοδωρής Παπαδημητρίου

Στίχοι Μαρία Αγγελίδου & η ομάδα

Κινησιολογία Τάσος Παπαδόπουλος

Σύνθεση / live looping / διδασκαλία τραγουδιών Αφροδίτη Νικολιουδάκη

Κατασκευή μάσκας Νιόβη Μπολιάκη

Φωτισμοί Γιάννης Κυρατζής

Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος Μελίνα Χατζηγεωργίου, Άννα Παπαφίγκου

Το τραγούδι «Χωρισμός» το παραχώρησε η Sophie Lies

Γραφιστικός σχεδιασμός Ντόρη Λούκρη

Φωτογραφίες / trailer Ζαφείρης Σαλμανλής

Οργάνωση παραστάσεων Αλεξάνδρα Κασιούμη

Social media Ανθούλα Αηδώνη

Επικοινωνία Στέλλα Τενεκετζή

Παίζουν: Νεκταρία Γκαγκαβούζη, Ζαννέτα Γονιδάκη, Νικόλας Δρίγκας

Καλλιτεχνική διεύθυνση Τάσος Ράτζος

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού

Teen Talk: Bullying

Νέα Θεατρική Παραγωγή “Teen Talk: Bullying” από την εταιρία θεάτρου “Μικρός Βορράς”

Μια παράσταση του «Θεάτρου Forum» με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και του Υπουργείου Πολιτισμού

Πρεμιέρα: Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 17.00 στο Θέατρο In Situ (Κασσάνδρου 42, Θεσσαλονίκη)

 

 

Η πολύτιμη εμπειρία μιας παράστασης Θεάτρου Forum του Μικρού Βορρά

Παρόλο που τα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας ανηλίκων όλο και σκληραίνουν, τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας όλο και αυξάνονται. Μοιάζει με εξίσωση που λύνεται κάθε φορά με λάθος τρόπο. Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω και δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα, όλοι θα συμφωνήσουμε: η επιβολή δεν έλυσε ποτέ επί της ουσίας κανένα πρόβλημα. Γιατί το κυριότερο ζήτημα είναι πως ο θύτης υπήρξε πριν θύμα όπως και το ότι η βία, πάνω απ’ όλα, ακινητοποιεί. Τα θύματα, από φόβο, σιωπούν.

Μέσα από αυτό το πρίσμα κοιτάει ο Μικρός Βορράς και μετά από 13 χρόνια εμπειρίας με παιδιά και εφήβους, επιλέγει το Θέατρο Forum ως εργαλείο για να ανοίξει τον διάλογο με το νεανικό κοινό. Γιατί ζητούμενο είναι να μιλήσουν οι ίδιοι οι μαθητές.

Στην παράσταση λοιπόν, Teen Talk Bullying οι έφηβοι θεατές διευρύνουν την οπτική τους, νιώθουν ότι κάποιος τους δίνει βήμα να εκφραστούν, δυναμώνουν ατομικά, και μέσα από τη θεατρική αυτή διαδικασία που τους προσφέρει ασφάλεια, μαθαίνουν να διαχειρίζονται αυτό το δύσκολο θέμα.

Με ποιόν τρόπο μπορώ να διαχειριστώ και ίσως να σταματήσω έναν κύκλο βίας;

Σε αυτήν την ερώτηση αναζητούν απαντήσεις οι έφηβοι θεατές ενώ παράλληλα ψηλαφούν όλες εκείνες τις κοινωνικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να έρθουν σε ουσιαστική επαφή μεταξύ τους. Με ενσυναίσθηση, ευαισθησία και αλτρουισμό.

 

 

Θέατρο Forum

Το Θέατρο Forum εμφανίστηκε ως τεχνική στην Βραζιλία την δεκαετία του ‘60 από τον θεωρητικό του θεάτρου και πολιτικό ακτιβιστή Augusto Boal. Στόχος του ήταν να φτιάξει ένα πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου έτσι ώστε κάθε καταπιεσμένη φωνή να μπορεί να εκφραστεί. Απώτερος σκοπός; Nα μπορεί να υπάρξει, σε κάθε μικροσύστημα, δικαιοσύνη. Στις παραστάσεις του Μικρού Βορρά, λοιπόν, μέσα από συγκεκριμένες εκπαιδευτικές διαδικασίες, οι μαθητές παίρνουν στα χέρια τους την κατάσταση και αλλάζουν την ροή των πραγμάτων. Η τεχνική του Boal ενισχύει την αμφιβολία, την κριτική σκέψη, την δημιουργικότητα, εμπλουτίζει την έννοια της Δημοκρατίας και το κυριότερο αποδυναμώνει την κουλτούρα της σιωπής. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε, αυτό το θεατρικό είδος, από το θεατρικό σχήμα για τις παραστάσεις του για το εφηβικό κοινό. Αυτός είναι και ο λόγος που οι παραστάσεις του Μικρού Βορρά υποστηρίζονται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην εκπαίδευση.

 

Το Εφηβικό Θέατρο του Μικρού Βορρά

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως εφηβική παράσταση του θιάσου, εντάχθηκε φέτος στο πρόγραμμα του Skampa International Theatre Festival. Το σχήμα θα εκπροσωπήσει τη χώρα δίνοντας δυο παραστάσεις. Η παράσταση μάλιστα στο Europian University of Tirana υποστηρίζεται από την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Πάρης είναι ένα δεκατριάχρονος που έρχεται σε ένα καινούριο σχολείο. Η Όλια, συμμαθήτριά του, είναι ένα παιδί που προσπαθεί να κρατηθεί από την ασφάλεια που της παρείχε ο κόσμος της παιδικής της ηλικίας. Ο Μάρκος, ένα χρόνο μεγαλύτερος, στο ίδιο σχολείο είναι ένα παιδί που δέχεται πολύ βία στο σπίτι του. Η αλληλεπίδραση των τριών μαθητών θα ξετυλίξει ένα κουβάρι εκφοβισμού όπου θα εμπλακούν ένας καλοπροαίρετος αλλά υπερπροστατευτικός καθηγητής και ένας αυστηρός και τιμωρητικός διευθυντής. Όλοι μαζί θα δημιουργήσουν άθελα τους μια δίνη εκφοβισμού όπου πια είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης.

 

Διαδικασία

Μετά την παρουσίαση της ιστορίας οι θεατές έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν. Να προτείνουν λύσεις, να παίξουν ρόλους, να σκεφτούν και να προτείνουν τρόπους ώστε να σταματήσει ο κύκλος της βίας. Γιατί το θέατρο Forum πάνω απ’ όλα είναι μια πρόβα ζωής με σπάνιο αποτέλεσμα: Ηθοποιοί, ανήλικοι και ενήλικοι θεατές συμβάλουν στη δημιουργία προτάσεων και πρακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση του bullying στο σχολικό περιβάλλον.

 

 

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη ιδέας – εμψύχωση Χριστίνα Κρίθαρη

Κείμενο Μικρός Βορράς

Σκηνοθετική επιμέλεια: Τάσος Ράτζος

Μουσική Μάριος Αποστολακούλης

Σκηνικά αντικείμενα – ενδυματολογία Ιωάννα Παγιατάκη

Κινησιολογική επιμέλεια Τάσος Παπαδόπουλος

Μακιγιάζ – hairstyling Στέφανος Μπαμπούλης

Φωτογραφίες – video Ζαφείρης Σαλμανλής

Ειδικές κατασκευές Ανέττα Ιμπρισίμη

Γραφιστικός σχεδιασμός Ντόρη Λούκρη

Οργάνωση παραστάσεων Αλεξάνδρα Κασιούμη

Social media Ανθούλα Αηδώνη

Επικοινωνία Στέλλα Τενεκετζή

Παίζουν – εμψυχώνουν: Ανθούλα Αηδώνη, Πάνος Κεφαλούρος, Ιόλη Κώνστα Πολύζου, Αφροδίτη Νικολιουδάκη

 

Μια παράσταση του «Θεάτρου Forum» με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Η Σχολή Μαγείας και το Βασίλειο των Δράκων

Μία παράσταση για την πίστη στον εαυτό μας, την φιλία και την συνεργασία!

Το νέο ταξίδι της Σχολής Μαγείας ξεκινάει από την Θεσσαλονίκη σε μια παράσταση με show φωτισμού και πυροτεχνημάτων!

Για περιορισμένες παραστάσεις

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παράσταση περιέχει κρότο πυροτεχνήματος

 

Όλη η οικογένεια θα έχει την ευκαιρία να γίνουν μέρος της ιστορίας και να μπουν κι αυτοί/ες στην Σχολή Μαγείας παρέα με τους πρωταγωνιστές.

Ένα καθηλωτικό lighting show που δεν περιορίζεται μόνο στην σκηνή του θεάτρου, με πρωτότυπη μουσική, τρισδιάστατα σκηνικά και διαδραστικούς γρίφους με την συμμετοχή του κοινού.

Παρακολουθήστε μία καινούρια ιστορία που θα σας συναρπάσει, με ένα πρωτότυπο σενάριο και μουσική που μιλάει για τις αξίες της φιλίας, της συνεργασίας και της διαφορετικότητας, δοσμένα μέσα από show χορευτικών, ξυλοπόδαρων, ξεκαρδιστικούς διαλόγους και βέβαια από τα μοναδικά ειδικά εφέ που δεν έχετε ξανά δει ποτέ στην Ελλάδα.

Το κάθε παιδί θα παίρνει το δικό του μαγικό βραχιόλι και γίνεται κομμάτι αυτής της μοναδικής θεατρικής περιπέτειας.

Είστε έτοιμες/οι να σώσετε τον μαγικό κόσμο;

 

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Ωρίωνας και η Σοφία, ακολουθούν την αρχαία προφητεία των Εκλεκτών και ανακαλύπτουν το μυστικό βασίλειο των Δράκων, όπου θα περάσουν δοκιμασίες και εμπόδια. Μπορεί άραγε, η φιλία τους αλλά και η βοήθεια που θα τους δώσουν οι μικροί θεατές να τους βγάλει νικητές σε αυτήν την αποστολή;

 

Για τους Εκπαιδευτικούς: Η παράσταση «Η Σχολή Μαγείας και το Βασίλειο των Δράκων» προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για εκπαιδευτική αξιοποίηση. Μέσα από τον κόσμο της φαντασίας, τα παιδιά μαθαίνουν την αξία της ομαδικότητας, της επιμονής και της ηθικής σε καταστάσεις που απαιτούν θάρρος, αποφασιστικότητα και πρωτοβουλία. Αυτή η παράσταση μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη και συζητήσεις γύρω από τις αξίες που προάγει.

 

 

 

 

Η ωραία Κοιμωμένη

“Η ωραία Κοιμωμένη”, του Σαρλ Περώ στη νέα θεατρική σκηνή του Τεχνόκοσμου

 

Μια θεατρική παράσταση για παιδιά βασισμένη στο κλασικό παραμύθι. Μια ομάδα ηθοποιών παριστάνει μπροστά στο κοινό τους ήρωες του παραμυθιού του Περώ, χρησιμοποιώντας την αφήγηση, την θεατρική κούκλα, το τραγούδι και τον χορό. Έτσι ζωντανεύουν η ωραία Κοιμωμένη, ο πρίγκιπας, η γριά νεράιδα, η Πούλια, ο Αυγερινός, μα και η Δράκαινα που κάνει ότι μπορεί, για ν’ ανατρέψει το «και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

Τα παιδιά, μέσα από ένα πρωτότυπο ανέβασμα, θα έρθουν σε επαφή με πολλές θεατρικές τεχνικές αξιοποίησης των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού.

 

Συντελεστές παράστασης: 
Κείμενο – σκηνοθεσία: Αναστασία Αναστασούδη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Μπουζούδης, Δέσποινα Κουσενίδου, Θεοδώρα Μωυσιάδου, Δόμνα Κατσουπάκη
Μουσική: Μελισσάνθη Ελ Ντακάκ
Χορογραφίες – κινησιολογία: Αντζελίνα Αμπατζίδου
Κατασκευή κούκλας: Ντόμινι Λυμπέρη
Σχεδιασμός αφίσας: Νίκος Γκάρας
Σκηνικά: Δημήτρης Παρασκευόπουλος 
Επικοινωνία: Έρη Χριστοφορίδου

Ο κύκλος με την κιμωλία

Ο Κύκλος με την Κούκλα, βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα «Ο κύκλος με την κιμωλία» βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα «Ο κύκλος με την κιμωλία» από τους Redicolo στο Θέατρο Αθήναιον

10, 17, 24 Νοεμβρίου παραστάσεις για το κοινό

20, 21 Νοεμβρίου παραστάσεις για τα σχολεία στο θέατρο και όλη τη χρονιά στο χώρο των σχολείων

 

Οι γιγαντόκουκλες που πρωταγωνιστούν στην παράσταση ξεπερνούν τα 2 μέτρα. Οι κουκλοπαίκτες είναι ορατοί στο κοινό και συμμετέχουν στην παράσταση ως μουσικοί ή αφηγητές. Οι κούκλες κινούνται ελεύθερα στη σκηνή, αλληλεπιδρούν με τους κουκλοπαίκτες και προσκαλούν τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στη θεατρική διαδικασία. Το έργο αναδεικνύει με απλότητα και ευαισθησία, τα σημαντικά ζητήματα της ιδιοκτησίας και της δικαιοσύνης στον κόσμο των παιδιών.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Ένα καλομαθημένο (ή και κακομαθημένο, θα μπορούσε να πει κανείς) πλουσιοκόριτσο, η Λολίτα, καταστρέφει την κούκλα της και την πετάει. Ένα άλλο κορίτσι, φτωχότερο σε παιχνίδια αλλά πλουσιότερο σε αγάπη, η Πάκα, τη βρίσκει, την φτιάχνει και την κάνει δική της. Ξαφνικά, όμως, η Λολίτα εμφανίζεται και τη θέλει πίσω! Ποια από τις δύο είναι δίκαιο να κρατήσει την κούκλα; Με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και τη βοήθεια κούκλων και ηθοποιών, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο δύσκολο αυτό ερώτημα και να δώσουμε τη «σολομώντεια λύση».

 

«Τα πράγματα ανήκουν όχι σ’ όποιον λάχει,

μα σε όποιον τα χρειάζεται και χαίρεται που τα ’χει.»

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Αλφόνσο Σάστρε

Σκηνοθεσία: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Σχεδιασμός – Κατασκευή κουκλών: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

Μουσική: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου

Παραγωγή: REDICOLO ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος