Γράφει η Μαρίλη Βουλτσάκη, από το BabyEcoDesign.gr
Tα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τη σημασία της βιώσιμης οικολογικά ζωής και οδεύουν σε ένα νέο μοντέλο σχεδιασμού των προσωπικών αλλά και επαγγελματικών τους χώρων, σε ένα σχεδιασμό πιο φιλικό προς το περιβάλλον (eco-design). Όταν σχεδιάζουμε χώρους για παιδιά, (είτε πρόκειται για το δικό τους δωμάτιο, είτε για ένα παιδότοπο, ένα ιατρείο ή ένα παιδικό σταθμό κ.α) είναι σχεδόν αντιφατικό ένας χώρος να λέγεται ‘φιλικός προς τα παιδιά’ (baby-friendly), όταν δεν είναι φιλικός προς το περιβάλλον (eco-friendly).
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χώρος που μεγαλώνει, παίζει, κοιμάται ή επισκέπτεται για μερικές ώρες ένα παιδί, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρύβει κινδύνους για την υγεία του , αλλά αντίθετα να ζει αυτονόητο με υγεία, ασφάλεια, δημιουργικά και χαρούμενα! Ο φιλικός προς το παιδί χώρος (και όχι ένας χώρος που ‘μοιάζει παιδικός’ επειδή έχει απλά, χρώματα, παιδικά έπιπλα, παιχνίδια κλπ) θα ήταν καλό να τηρεί κάποιες προδιαγραφές.
Σκεφτείτε όσους χώρους για παιδιά γνωρίζετε και αναρωτηθείτε, σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι μη τοξικά; υπάρχει σωστή μελέτη φωτισμού; τα χρώματα είναι φυσικά ήπιας χημείας; τοίχοι με οικολογικές ταπετσαρίες; δάπεδα από λινόλαιο ξύλο ή φελλό, χαλιά από οργανικές ίνες; οργανικά υφάσματα; αξεσουάρ από ανακυκλωμένα υλικά, έπιπλα από οικολογικό ξύλο ή ανακυκλωμένα; Μετα σκεφτείτε ακόμα πιο προσεκτικά: έχουν μεγάλα παράθυρα στον σωστό προσανατολισμό; υπάρχει σωστή μόνωση; τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας σε όλους τους χώρους; υπάρχει εξειδικευμένη μελέτη για τον συγκεκριμένο χώρο με τη σωστή διαρρύθμιση;
Αν έχετε μια επιχείρηση που απευθύνεται σε παιδιά, μην επαναπαύεστε στα τετριμμένα, τα παιδιά εκτιμούν και έλκονται από χώρους που εξάπτουν τη φαντασία και καλλιεργούν τη δημιουργικότητα τους! Παρακάτω δείτε 5 βασικούς κανόνες για eco-friendly παιδικούς χώρους, αλλά μην διστάσετε αν έχετε επιχείρηση που απευθύνεται σε παιδιά, να ζητήσετε την συμβολή των ειδικών για την υλοποίηση τους:
- Βιώσιμη ξυλεία: το ξύλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τα έπιπλα των παιδιών αλλά και το δάπεδο . Χρησιμοποιώντας μπαμπού και άλλες βιώσιμες μορφές ξυλείας από τις εταιρείες που υιοθετούν αειφόρες δασικές πρακτικές θα έχουμε ένα επιπλέον όφελος θα βοηθήσουν στη διάσωση του περιβάλλοντος ….σε ένα βαθμό,
- Ο φωτισμός σε χώρους παιδιών, θα πρέπει να είναι συνδυασμός φυσικού φωτισμού και φωτισμού LED που έχει πολλά οφέλη. Είναι πολύ αποδοτικό, δεδομένου ότι διαρκεί πολύ περισσότερο από ό,τι οι συμβατικοί λαμπτήρες, χρησιμοποιείται πολύ λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα συμβατικά φώτα και δεν εκπέμπουν θερμική ενέργεια μέσα στο χώρο όπως τα άλλα φώτα που αυξάνουν τη θερμοκρασία του δωματίου και την ατμόσφαιρα γύρω από τα φώτα,
- Βάψτε τους τοίχους χρησιμοποιώντας οικολογικά χρώματα με χαμηλή ποσότητα ή καθόλου πτητικών οργανικών ενώσεων. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις μπορεί να είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον, καθώς και μόνο η οσμή από αυτές τις βαφές με πτητικές οργανικές ενώσεις μπορεί να είναι επιβλαβής για τα παιδιά. Χρησιμοποιήσετε χρώματα τοίχων που μπορούν να πλυθούν και να καθαριστούν και συμβουλευτείτε τις ειδικές παλέτες χρωμάτων με τις αντίστοιχες ιδιότητες
- Χρησιμοποιήστε μεγάλα παράθυρα που θα επιτρέπουν το ηλιακό φως στα δωμάτια, έτσι ώστε να κάνουν την ατμόσφαιρα στα παιδικά υπνοδωμάτια φωτεινή και θετική. Επίσης, με το φως του ήλιου που εισέρχεται στο χώρο, το ηλεκτρικό φως δεν θα χρησιμοποιηθεί πολύ και θα εξοικονομηθεί ενέργεια. Βεβαιωθείτε ότι τα μεγάλα παράθυρα είναι ασφαλή για τα παιδιά και πάρτε ότι προληπτικό μέτρο ασφάλειας χρειάζεται .
- Κάθε χώρος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, ελαχιστοποιήστε όποιες ατέλειες , εστιάστε και αξιοποιήστε στο έπακρο τα θετικά του, με την βοήθεια των ειδικών.
Η διακόσμηση και ο σχεδιασμός παιδικών χώρων ευρύτερα, με οικολογική προσέγγιση, είναι ένα τεράστιο πεδίο και επιδέχεται περαιτέρω προβληματισμό και έρευνα με πιο καινοτόμες ιδέες που μπορούν να κάνουν το χώρο των παιδιών περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα ασφαλές και χαρούμενο για τα παιδιά!
photo credits: Παιδικό Βιβλιοπωλείο και χώρος εκδηλώσεων στο Πεκίνο, Κίνα decoist
Λίγα λόγια για την Μαρίλη Βουλτσάκη
Η Μαρίλη Βουλτσάκη είναι Αρχιτεκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.και ασχολείται με τον οικολογικό σχεδιασμό παιδικών χώρων.
Η αγάπη της όχι μόνο για τα δικά της παιδιά άλλα για όλα τα παιδιά, για την αρχιτεκτονική και για τον οικολογικό τρόπο σκέψης και ζωής, την ώθησε να δημιουργήσει και να μοιραστεί μαζί με όσους έχουν κοινές ανησυχίες, το BabyEcoDesign.gr, οπου αρθρογραφεί και σας ενημερώνει συχνά για ότι νεότερο σχετικά με την οικολογική προσέγγιση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την διακόσμηση των παιδικών χώρων.