Για το εργαστήριο “Αποτελεσματική Μελέτη και Υλοποίηση Στόχων” που θα πραγματοποιηθεί στο “Παραμικρό” δημιουργήθηκαν τρία τμήματα σύμφωνα με τις τρεις ηλικιακές ομάδες και ξεκινούν από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, με πρώτο το τμήμα Γυμνασίου, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου συνεχίζει το τμήμα Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού ενώ το τμήμα του Λυκείου ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Η ώρα συνάντησης κάθε τμήματος είναι 18.30 – 20.30.
Στόχος και σύντομη περιγραφή του εργαστηρίου
Το εργαστήριο στοχεύει στο να φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή τόσο με αποτελεσματικές στρατηγικές και πρακτικές μελέτης, όσο και με την εσωτερική τους παρακίνηση. Τα βιώματα στο πλαίσιο της δυναμικής της ομάδας θα παίξουν καταλυτικό παράγοντα κινητοποίησης και έμπνευσης, προκειμένου αρχικά να εφαρμόσουν τα όσα μαθαίνουν και στη συνέχεια να ασκηθούν σε αυτά με υπομονή, προκειμένου να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες που θα καταστήσουν την μελέτη τους αποτελεσματική. Έτσι θα οδηγηθούν να δρέψουν τους καρπούς της άσκησής τους αντλώντας πλέον ικανοποίηση όχι μόνο από το αποτέλεσμα της μελέτης τους αλλά και απ’ αυτήν την ίδια την διαδικασία της μελέτης.
Έναρξη εργαστηρίων
- Τμήμα Γυμνασίου: από Πέμπτη 3 Οκτωβρίου
- Tμήμα Ε΄ & Στ΄ Δημοτικού: από Παρασκευή 4 Οκτωβρίου
- Τμήμα Λυκείου: από Δευτέρα 7 Οκτωβρίου
Ώρα: 18.30 – 20.30
Περίοδος: Από Οκτώβριο έως Μάιο
Συχνότητα: τρεις φορές τον μήνα. Δηλαδή μια φορά την εβδομάδα, τις τρεις πρώτες εβδομάδες κάθε μήνα.
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 2 ώρες
Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (αλλά και Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού) Τρία ξεχωριστά τμήματα.
Αναλυτική περιγραφή του εργαστηρίου
Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα εμβαθύνουν σε δύο βασικούς τομείς.
Ο πρώτος, θα τους φέρει σε επαφή με πρακτικές και στρατηγικές μελέτης και θα κληθούν να ασκηθούν προκειμένου να αναπτύξουν όλες εκείνες τις δεξιότητες που χρειάζονται για να είναι παραγωγική η εμπειρία της μελέτης τους, και επομένως και απολαυστική.
Τέτοιες δεξιότητες είναι:
- Η ικανότητα να συγκεντρώνουν την προσοχή τους όση ώρα το χρειάζονται
- Η ικανότητα να παρατηρούν με εξερευνητική διάθεση αυτό που μελετούν
- Η κριτική ικανότητα να επιλέγουν το σημαντικό μέσα από την πληθώρα των δευτερευόντων.
- Η ικανότητα να συνθέτουν καθαρά δομημένο και δημιουργικό λόγο.
- Η ικανότητα να κατανοούν όλο και πιο πολύπλοκες έννοιες
- Η ικανότητα να αναστοχάζονται, να παρατηρούν δηλαδή το πως νοιώθουν καθώς και το τι είναι παραγωγικό σε κάθε πρακτική που δοκιμάζουν
- Η ικανότητα να θυμούνται όσα θεωρούν πως θα τους φανούν χρήσιμα
Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν κίνητρο, συστηματικότητα και επιμονή σε βάθος χρόνου.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι: πού βρίσκει κανείς τέτοια δύναμη;
Αυτό οδηγεί στον δεύτερο τομέα στον οποίο οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν στο εργαστήριο αυτό, στον τομέα της μελέτης της φύσης των πραγμάτων. Θα αναζητήσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
- Ποιος είμαι και γιατί με ενδιαφέρει να μελετώ αποτελεσματικά;
- Ποια θέματα με έλκουν με πάθος; (όχι μιμούμενος τους άλλους, αλλά απαντώντας το ερώτημα από καρδιάς;)
- Πώς μπορώ να καταφέρω να γίνω όλα αυτά που θέλω;
- Ποια είναι τα εμπόδια στο δρόμο μου και πώς μπορώ να τα ξεπεράσω;
Εδώ, τόσο μέσα από βιωματικές ασκήσεις όσο και μέσα από σχεδιαγράμματα και χάρτες θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω. Εντοπίζοντας ψευδείς πεποιθήσεις οι οποίες τους περιορίζουν, και αντικαθιστώντας τες με αληθείς που τους ενδυναμώνουν, καθώς και μελετώντας θεμελιώδεις συμπαντικούς νόμους όπως ο νόμος της ήσσονος αντίστασης και ο νόμος της έλξης, θα κινηθούν στην κατεύθυνση να γίνουν ολοένα και περισσότερο συνειδητοί δημιουργοί της πραγματικότητάς τους.
Η προσέγγιση στο εργαστήριο αυτό θα χαρακτηρίζεται από τέσσερεις κύριες παραμέτρους:
- Zoom out – zoom in
Από τη μια θα εστιάζουν την προσοχή τους σε σχεδιαγράμματα και χάρτες βλέποντας πως συνδέονται όλες αυτές οι έννοιες και στρατηγικές μεταξύ τους σε ένα επίπεδο zoom out και από την άλλη θα κάνουν zoom in εστιάζοντας την προσοχή τους σε θέματα, άλλοτε από τον ένα και άλλοτε από τον άλλο, από τους δύο βασικούς τομείς του εργαστηρίου.
- Σπειροειδή διαστρωμάτωση (layers)
Θα επισκεφτούν όλα τα ζητήματα μελέτης και στους δύο τομείς ξανά και ξανά μέσα στη χρονιά. Κάθε φορά που εστιάζουν την προσοχή τους σε κάποιο θέμα, η κατανόησή τους θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη φορά που άγγιξαν το θέμα καθώς θα έχει προηγηθεί επαφή και με όλα τα άλλα θέματα, θεωρητική και βιωματική, καθώς και χρόνος για άσκηση και πειραματισμούς. Αυτή η αντιμετώπιση των ζητημάτων σε στρώσεις, ξανά και ξανά, δίνει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να κάνουν τις δικές τους βιωματικές συνδέσεις στον δικό τους χρόνο.
- Διάθεση παιχνιδιού
Και στους δύο τομείς θα προσεγγίσουν τα ζητήματα με μια διάθεση ανάλαφρη. Θα είναι δημιουργικοί και ευφάνταστοι στις εξερευνήσεις και τους πειραματισμούς τους, χωρίς ανησυχία μήπως κάνουν λάθος, και χωρίς διάθεση σύγκρισης και ανταγωνισμού. Θα παρατηρούν κυρίως το πώς νιώθουν, και θα επαναλαμβάνουν οτιδήποτε τους δίνει ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Θα αναπτύξουν τις επιθυμητές δεξιότητες, όχι καταβάλλοντας σκληρή προσπάθεια, αλλά διατηρώντας μια ανοιχτή διάθεση παιχνιδιού και πειραματισμού.
- Δυναμική της ομάδας
Ενώ η μελέτη (κυρίως για το σχολείο) βιώνεται στη μοναξιά του σπιτιού τους, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν και πειραματιστούν γύρω από την μελέτη, με την παρέα τους! Θα μοιραστούν με την παρέα εκείνα που τους δυσκολεύουν και εκείνα που κάνουν άνετα και μαζί θα βρουν κατάλληλες λύσεις για τον καθένα τους. Θα μάθουν ο ένας από τον άλλο. Θα εμπνευστούν ο ένας από τον άλλο. Θα ενδυναμωθούν ο ένας από τον άλλο. Όλοι θα βγουν κερδισμένοι γιατί θα πάρουν το ταξίδι αυτό μαζί.
Για περισσότερες πληροφορίες: 2314 314 602 και 6978226890
Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.