
Θεατρικές Εβδομάδες στα σχολεία της Θεσσαλονίκης από την Flux for Art | Περιβαλλοντική Διαδραστική Παράσταση
Η Flux for Art, φέρνει το διαδραστικό θέατρο στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της μεγάλης πανελλαδικής της περιοδείας σε όλη την Ελλάδα, που ξεκινά από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 15 Ιουνίου 2026, με την περιβαλλοντική διαδραστική παράσταση «ΠΛΑΝΗΤΗΣ SOS: Η αποστολή των πουλιών».
Μετά τα απανωτά sold out της παράστασης In Motion στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η οποία συνεχίζεται, τα περσινά sold out της ίδιας παραγωγής στην Εθνική Γλυπτοθήκη, καθώς και την περσινή εκρηκτική επιτυχία με τα 40 sold out της παράστασης ΠΛΑΝΗΤΗΣ SOS: Η αποστολή των πουλιών στον Εθνικό Κήπο, η flux for art μεταφέρει το έργο της απευθείας στην καρδιά της εκπαιδευτικής κοινότητας, στο σχολείο.
Ένα θεατρικό ταξίδι για τον πλανήτη
Οι σχολικές αίθουσες και αυλές μεταμορφώνονται σε ζωντανές Νεφελοκοκκυγίες, την ονειρική Πόλη των Πουλιών.
Τι θα γινόταν αν οι Όρνιθες του Αριστοφάνη ζούσαν στον κόσμο του σήμερα;
Θα είχαν οξυγόνο – κυριολεκτικά και μεταφορικά;
Κι αν ένας κόρακας προσγειωνόταν στο κέντρο της πόλης, τι θα είχε να πει;
Πού – πού – πού – Τι – τι – τι – Τι είναι η αιτία;
Ποιο – ποιο – ποιο – Ποιος ο λόγος;
Πώς – πώς – πώς;
Πού θα έχτιζαν τη δική τους Νεφελοκοκκυγία;
Εμπνευσμένη από τους Όρνιθες του Αριστοφάνη και από τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη, η παράσταση τοποθετεί τα παιδιά σε μια σύγχρονη πόλη γεμάτη ρύπανση, θόρυβο και έλλειψη οξυγόνου. Ένας «Πολίτης» και ο μυστηριώδης Τηρέας, ο άνθρωπος που έγινε πουλί, ξεκινούν μαζί με τους μαθητές ένα θεατρικό ταξίδι αναζήτησης της μυθικής Πόλης των Πουλιών, γεμάτο ανατροπές, χιούμορ και περιπέτεια.
Οι μαθητές/ριες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη ζωή των πουλιών και την αξία της συνεργασίας, να αντιμετωπίζουν με φαντασία τα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα, να παίξουν, να δημιουργήσουν, να αποκτήσουν τη δική τους άποψη και να εκφραστούν. Με σκοπό να ονειρευτούν έναν κόσμο πιο δίκαιο και βιώσιμο – συνδέοντας τις αρχαίες κωμικές εικόνες με τα σύγχρονα προβλήματα της κλιματικής ρύπανσης και της έλλειψης οξυγόνου.
Η παράσταση αποτελεί μια καλλιτεχνική απάντηση στην κλιματική κρίση, εστιάζοντας στην ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, έκφραση και δημοκρατία, με τρόπο ευφάνταστο, παιγνιώδη και βαθιά ουσιαστικό.
Παρατηρούμε και ανακαλύπτουμε πώς η φύση του τόπου που ζούμε αφηγείται τη δική της ιστορία για την επιβίωση, τη συνεργασία και τη δημοκρατία.
Το σχολείο ως σκηνή
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, το σχολείο μεταμορφώνεται σε θεατρικό περιβάλλον και οι μαθητές σε συνδημιουργούς μιας ζωντανής οικολογικής και δημοκρατικής ιστορίας.
Η περιοδεία οργανώνεται μέσα από Τοπικές Θεατρικές Εβδομάδες, δημιουργώντας σε κάθε περιοχή ένα κοινό πολιτιστικό γεγονός για τη σχολική κοινότητα.
Συντελεστές
Πρωτότυπο κείμενο: Στρατής Νταλαγιώργος
Σκηνοθεσία & Θεατροπαιδαγωγικός σχεδιασμός: Δανάη Μέγα, Στρατής Νταλαγιώργος
Παίζουν: Νέδη Αγαπίου, Στρατής Νταλαγιώργος / Γιάννος Γαβαλάς
Σκηνικά: Δανάη Μέγα
Κατασκευή Μάσκας & Κοστούμια: Άρτεμης Σγούρου Δροσοπούλου
Παραγωγή & Επικοινωνία: Flux for Art ΑΜΚΕ
Χρήσιμες Πληροφορίες
Διάρκεια: 70 λεπτά
Ηλικίες: Νηπιαγωγείο & όλο το Δημοτικό
Χώρος: Εσωτερικός ή προαύλιος χώρος σχολείου
Περιοδεία: 20 Φεβρουαρίου – 15 Ιουνίου
Θεσσαλονίκη: 20 έως 24 Απριλίου 2026
Κόστος Συμμετοχής: 8€ ανά μαθητή/μαθήτρια
Πληροφορίες & Δηλώσεις συμμετοχής σχολείων:
- 697 366 1346 ( Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-15.00 )
- fluxforart@gmail.com
- Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής πατώντας ΕΔΩ.







Γράψτε το σχόλιό σας
Αν θέλετε να λαμβάνετε το εβδομαδιαίο newsletter των Πυγολαμπίδων παρακαλώ κάντε εγγραφή εδώ.
Δείτε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας.